hamilelikte vajinada şişlik normal mi / Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? - Acıbadem Hayat

Hamilelikte Vajinada Şişlik Normal Mi

hamilelikte vajinada şişlik normal mi

Hamilelikte vajinal değişimler

Hamilelikte değişen ve hassaslaşan bölgelerden biri olan vajina, bazı enfeksiyonlara daha yatkın hale gelebiliyor. Anne adaylarını ne tür vajinal değişimlerin beklediği ve tedavisiyle ilgili bilgileri Beyoğlu Özel Avusturya Sen Jorj Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Adli Şadi Karaman'dan öğrendik. Yazımızda, hamileliğiniz boyunca vajinanızda karşılaşabileceğiniz değişimler hakkında merak ettiklerinizi bulacaksınız.

Artan akıntı

Hamilelikte artan bazı hormonlar, vajinadaki pH dengesinin bozulmasına yol açar. Bunun sonucu olarak da vajina içindeki flora denen koruyucu bariyer etkisiz kalır. Bu durum, hamilelikte vajinal akıntı miktarını artırır. Lökore adı verilen bu akıntı genelde renksiz ve kokusuzdur. Hamilelikte fizyolojik olarak kabul edilen bu akıntı artışı için tedavi gerekmez. Genel hijyen tedbirlerinin artırılması yeterlidir. Akıntı renk değiştirir ve kötü kokulu hale dönüşürse anne adayı doktoruna müracaat etmelidir.

Mantar enfeksiyonu

Hamilelikte mantar enfeksiyonu, vücut direncinin ve vajina florasındaki koruyucu bakteriler olan laktobasillerin azalması sonucu ortaya çıkar. Beyaz süt kesiği şeklinde akıntı ile birlikte şiddetli kaşıntı ve vajinada yanma olarak belirti verir. Hamileliğe zarar vermeyen birtakım haplar, fitiller ve kremlerle tedavisi mümkündür. Ayrıca hamilelerin koruyucu olarak pamuklu çamaşır giymeleri, çamaşırlarını deterjanla değil, sabunla yıkamaları ve ütüleyerek giymeleri önerilir.

Bakteriyel vaginozis

Gardnerella vajinitisi de denen bakteriyel vaginozis, vajinadaki koruyucu laktobasillerin yerini gardnerella bakterisinin alması sonucu ortaya çıkar. Sarı, gri renkli balık kokusuna benzer kötü kokulu bir akıntı ile karşımıza çıkar. Özellikle cinsel ilişki sonrası bu koku daha çok hissedilir. Bakteriyel vaginozis erken doğum tehdidi, suların erken gelmesi ve amnion mayii iltihabı (Koryoamnionit) gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Hamileliğe zarar vermeyen ilaçlarla tedavisi mümkündür.

İdrar kaçırma

Hamilelikte idrar kaçırma; ilk 3 ayda büyüyen uterusun yakın komşusu olan idrar torbasına ( mesaneye ) baskısı sonucu ortaya çıkar. Ayrıca mesane tam boşalamadığından sık sık idrara da çıkılabilir. Son 3 ayda ortaya çıkan idrar kaçırma ise önden gelen bebek kısmının yine mesaneye baskısı sonucu ortaya çıkar.

Fizyolojik bir durumdur. Hamilelik sonrası kaybolur. Hamilelikte ortaya çıkan idrar kaçırma yakınması, idrar yolu enfeksiyonu yoksa tedavi gerektirmez. İdrar ihtiyacını ertelememek, karın içi basıncı artırıcı ani hareketlerden kaçınmak ve ağır yük taşımamak bu şikayeti azaltıcı tedbirlerdir.

Amniotik sıvı sızıntısı

Amniotik sıvı sızıntısı hamilelikte son derece önemli bir bulgudur. Doğuma yakın günlerde bu sıvının gelmesi doğum eyleminin başladığının bir işaretidir. Amnio sıvısı genelde şeffaf, açık renkli ve berrak bir sıvıdır. Kendine özgü bir kokusu vardır.

Sıvının yeşil ya da koyu kahve renkli olması mekonyum denen bebek kakasının olduğunu işaret eder ve bu da bebeğin sıkıntıda olduğunun bir belirtisidir. Doğum zamanından çok daha önce amnion sıvısının gelmesi ise son derece ciddi bir durumdur. Bakteriel vaginozis, bazı sistemik viral hastalıklar ve ani travmalar sonucu erken su kesesi açılmaları görülebilir.

Sıvı sızıntısı azsa, koruyucu antibiyotik desteği ile birkaç gün beklenebilir. Nadiren vücut küçük yırtıkları onarabilir. Suyun gelmesi devam ederse bebeği koruyan bu kalkan ortadan kalkacak ve bebek enfeksion ve dış etkenlere açık hale gelecektir. Bu durum, anne hayatını da tehdit eden bir durumdur. Gerekli tedbirlerin alınarak hamileliğin sonlandırılması gerekebilir. Sonuçta amnion sıvısı sızıntısı son derece ciddi bir durumdur. Fark edildiğinde hemen doktora başvurmak gerekir.

Dr. Adli Şadi Karaman: "Kanamaya dikkat!"

Vajinal kanamalar hamileliğin hangi döneminde görülürse görülsün ve miktarı ne olursa olsun her zaman doktora başvurulması gereken ciddi durumlardır. İlk 3 ayda görülen az miktardaki kanamalar genelde düşük tehdidi olarak bilinir. İkinci 3 ayda görülen az miktardaki kanamalar ise genelde rahim ağzı yetersizliklerinin belirtisidir, hafif ağrı ile birlikte görülürler. Son 3 aydaki kanamalar ise az miktarda da olsa son derece önemlidir. Plasentanın rahmin aşağı kısmına yerleşmesi (Plasenta Previa) veya plasentanın erken ayrılması (Dekolma Plasenta)

bebegimvebiz
 Son Güncelleme:

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Ne Zaman Başlar Ve Bebeğe Zarar Verir Mi? Gebelikte Vajinal Kaşıntı Nasıl Ge&#;er

Hamilelik sürecinde kadınlarda yaşanan fiziksel ve psikolojik farklılıklar oluşabilir. Gebelik sürecinde genellikle vajinal kaşıntı da ortaya çıkabilir. Hamilelikte vajinal kaşıntı ne zaman başlar ve bebeğe zarar verir mi? Gebelikte vajinal kaşıntı nasıl geçer tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Hamilelik döneminde vajinal kaşıntı en çok karşılaşılan problemlerden birisi olarak ön plana çıkar. Vajinal kaşıntıyı ortadan kaldırmak için öncelikle nedeni bilinmelidir. Sonrasında ise vajinal kaşıntı doğru bir şekilde tedavi edilmelidir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Ne Zaman Başlar?

Gebelik sürecinde vajinal kaşıntı en sık görülen cilt rahatsızlıklarından biridir. Vajinal kaşıntı genellikle hamileliğin ilk aylarından itibaren ortaya çıkar. Kendini gösteren vajinal kaşıntı probleminin ortaya çıkışı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Genellikle gebeliği 8. ayından itibaren anne adaylarında döküntü problemi ortaya çıkmaktadır. Ayrıca göbek çevresinin de genişlemesi ile ciltte kaşıntı oranında ciddi bir artış görülebilir. Hamilelikte vajinal kaşıntı oranındaki artış kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı durumlarda ise göbek bölgesinde kırmızı şişlikler ve ya çatlaklar oluşacaktır. Hamilelik sürecinde anne adaylarının vücudunda çeşitli değişiklikler de görülmektedir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelik sürecinde vajinal kaşıntı cilt rahatsızlığı olduğu için bebeğe zarar vermez. Vajinal kaşıntı genellikle anne adayını doğrudan etkilemektedir. Gebelikte vajinal kaşıntı doğru tedavi yöntemleri kullanılarak geçer. Bunun yanı sıra vajinal kaşıntı da doğrudan anne adayını rahatsız etmektedir. Anne adayına rahatsızlık veren vajinal kaşıntı bebeğe zarar vermez.

Gebelikte Vajinal Kaşıntı Nasıl Geçer?

Hamilelik döneminde görülen vajinal kaşıntı doğru tedavi yöntemi ile geçer. Gebelik sürecinde vajinal kaşıntının tam olarak nedeni bilinmemektedir. Bu kaşıntının çözümü için ise doğru uygulamalar gerekir. Gebelik genellikle hassas bir süreçtir. Bu yüzden doktorlar ilaç kullanımını tavsiye etmez. Vajinal kaşıntının giderilmesi için evde bazı detaylara dikkat edilmelidir. Özellikle cinsel ilişki esnasında korunma sağlanmalı. Vajinal bölgede tampon da dikkatli bir şekilde kullanılmalı. Hamile anne adayları günde iki defa çamaşırlarını değiştirmeliler. Vajina kaşıntısını önlemede hijyen çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle iç çamaşırları da sabun tozu ile özenli bir şekilde yıkanmalıdır. Vajinal kaşıntının önüne geçmek için şekerli gıdalardan uzak durmak gerekir. Vajinal bölge sürekli kuru kalmalıdır. Bunun yanı sıra sıkı ve dar kıyafetler de giyilmemelidir. Dar kıyafetler vajinal kaşıntıyı da arttırır.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik süresince vajinal kaşıntı ortaya çıkabilir. Vajinal kaşıntının ise bazı nedenleri bulunmaktadır. Genellikle hamileliğin gelişim sürecinde meydana gelen olaylar vajinal kaşıntıyı tetikler. Özellikle kilo alımı ve göğüz şişliklerinden dolayı vajinal kaşıntı ortaya çıkabilir. Hamile anne adaylarında stres ve sık terlemeler nedeni ile vajina kaşıntısı oluşur. Hormonsal değişiklikler de vajinal kaşıntının en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Karın bölgesinin genişlemesi ve safra yollarına baskı uygulanması da vajinal kaşıntıya neden olur. Gebelik döneminde vajinal kaşıntının birbirinden farklı nedenleri olabilir. Bu nedenle vajinal kaşıntının nedenleri de doğru belirlenmelidir. Tedavi ise buna göre uygulanır.

Vajinal Kaşıntının Geçmesi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebelik sürecinde vajinal kaşıntının geçmesi için bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Özellikle de anne adaylarının kısa ve ılık su ile duşlar alması istenir. Bunun yanı sıra cildin nem kapasitesi de hızla arttırılmalıdır. Anne adayları bu süreçte bol miktarda sebze ve meyve tüketmeliler. Vajina temizliğine ise çok dikkat edilmelidir. Genellikle antibakteriyel sabun ve ıslak mendil ile vajina temizliği de yapılmalı. Bu rahatsızlığı yaşayan hamile anne adayları mutlaka kan testi yaptırmalılar.

False

Gebelikte Vajinal Akıntı

Vajinal akıntı beyazımsı, sarımsı veya yeşilimsi renkte olup normal bir akıntı ya da enfeksiyon belirtisi olabilir. Akıntı vajen, tüpler, yumurtalık, rahim veya rahim ağzından kaynaklanabilir.

Fizyolojik akıntı her kadında adet döngüsünün belli dönemlerinde görülen normal sağlıklı bir durum olmasına rağmen adölesan kızlarda adet başlayacağı dönemler öncesinde hatta yeni doğanların ilk 2 ayında da görülebilir. Cinsel uyarılma ve ovulasyon dönemlerinde akıntının artması olağandır. Ancak akıntı sarımsı, yeşilimsi olduğunda ve beraberinde kötü koku ile birlikte kaşıntı, kızarıklık, tahriş ve ağrı varsa enfeksiyon nedeniyledir.

Vajinal akıntının önemli bir görevi vardır. Vajen ve serviksteki sıvı dolu bezler ölü hücreler ve bakterilerin uzaklaştırılmasında önemli bir görev üstlenir. Çoğu zaman vajinal akıntı normaldir. Miktarı, kokusu ve rengi (şeffaftan süt beyazına kadar) adet döngüsünün zamanına göre değişir. Örneğin ovulasyon zamnı, süt verirken ve cinsel uyarı olduğunda miktar artar. Gebelik olduğunda kokusu değişir.

Anormal Vajinal Akıntı

Anormal akıntı bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmalar tarafından enfeksiyon geliştiğinde olur. Örneğin cinsel yolla bulaşan gonere ve klamidya enfeksiyonları en sık anormal vajinal akıntı nedenidir. Bu mikroplar rahim ağzına yerleşir. Enfeksiyon serviksdeki muköz bezleri etkileyerek muköz akıntı ile birlikte iltihap salgısına neden olurlar. Akıntı aynı zamanda vajeni etkileyen kandida (mantar) ve tikomonas nedeniyle de olur. Bu mikroorganizmalarla enfeksiyon sonrası çoğunlukla tedaviye dirençli rahatsız edici bir akıntı oluşur.

Akıntının rengi, kokusu, kıvamı değiştiğinde eğer beraberinde kaşıntı, yanma ve ağrı da varsa enfeksiyon ve diğer durumlar araştırılmalıdır.

Anormal Akıntı Sebepleri

Anormal Akıntı Bulguları

Gebelikte Vajinal Akıntı

Vajinal akıntı çoğu zaman önemsenmez. Eğer gebelik düşünülüyorsa veya gebelik varsa akıntıda oluşan değişiklikler gebelik ile ilgili sorun yaratır mı diye düşünülmeye başlanır.

Gebelikte ince, beyaz ve hemen hemen kokusuz akıntı normal olarak değerlendirilir.  Gebelik ilerledikçe akıntı miktarında artış olur. Adet öncesi dönemde oluşan akıntıdan daha ağır olur.

Gebelik devam ederken artan öströjen oranı pelvik bölgeye kan akışını arttırır. Artan kan akımı kanlı mukus zarı uyararak akıntının artmasına neden olur. Burada önemli bir olay gelişir. Artan akıntı daha fazla ölü hücre ve bakteri atılmasına yardım ederek doğum kanalını korur.

Doğuma yakın zamanda gelen hafif kanlı akıntı serviksin açılmasına bağlı olarak doğumun habercisidir ve nişan olarak bilinir.

Erken Gebelik Akıntısı

Gebeliğin başlangıcında vajinal akıntının miktarındaki artış ve özelliğindeki değişiklik gebeliğin erken bulgusu olarak düşünülebilir.

Gebelikte Vajinal Akıntı Nedenleri

Çoğu kadın gebelikte vajinal akıntıda olan artışı hisseder. Bu artış genellikle normal olup vajinal bölgeye kan akımının artması, serviks ve vajen duvarının yumuşaması ve ilerleyen haftalarda bebeğin başının baskı yapması sonucunda olur. Akıntıdaki bu artış enfeksiyonun yukarı bölgelere çıkmasını önlemede önemli bir görev üstlenir.

Gebelikte En Sık Görülen Akıntı Nedenleri

Gebelikte vajinal hijyen için: Vajinal hijyen gebelikte daha önemli hale gelmekte. Hijyen için yapılması gerekenler:

Gebelikte Akıntı Rengi

Farklı renklerdeki akıntılar farklı durumları gösterir. Bunlara bakacak olursak:

Berrak veya Süt Beyazı: Bu renk özelikle kokusu çok azsa normal olarak değerlendirilir. Ancak gebelik olmadığında böyle bir değişim varsa muayene olmak gerekir.

Beyaz ve Peynirimsi: Peynirimsi, beyaz ya da kırık beyaz akıntı mantar enfeksiyonunda olur. Peynir kıvamı daha çok süzme peynir gibidir. Gebelikte mantar enfeksiyonu sık görülür. Çoğu zaman akıntı dışında şikayet olmaz. Rahatsızlık vermediği sürece tedaviye gerek olmaz. Diğer şikayetler yanma, kaşıntı ve ağrılı idrar olursa tedavi planlanır.

Sarı Yeşil: Sarı yeşil akıntı klamidya, gonore ve trikomonas gibi çoğunlukla cinsel yolla bulaşan hastalıklarda görülür. Diğer bulgular genital bölgede kızarıklık ve rahatsızlık hissi. Bu enfeksiyon sadece anneyi değil doğacak bebeği de etkiler. Sarı akıntı olan gebeler bazen idrar kaçırdığını düşünebilir.

Gri: Gri akıntı bakteriyel vajinozis de olur. Ayrıca ölü balık kokusu özellikle ilişkiden sonra daha belirgin hale gelir. Vajende ki bakteri dengesizliği nedeniyle olur ve en sık vajinal duş alan ve birden fazla cinsel pertneri olanlarda görülür.

Kahverengi: Kahverengi akıntı genelde kanama nedeniyle olur. Erken dönemde gebelik yerleşmesinde bir miktar kanama olabilir. Az miktardaki kanama normal akıntı ile karıştığında bu şekilde renge dönüşür. İlerleyen haftalarda kahverengi kanama olunca mutlaka muayene gidilmeli.

Pembe: Pembe kanama normal değildir. Son haftalarda olan kanamaya nişan denir ve rahim ağzının açılmaya başlaması ile olur. Doğumun erken habercisidir.

Ektopik gebelik ve düşükte olan kanama bu şekilde görülür. Ayrıca rahim ağzı yarasında ilişki sonrası ne vajinal enfeksiyonlarda da pembe akıntı görülebilir.

Kırmızı: Gebelikte kırmızı akıntı daha doğrusu kanama özellikle ağır, pıhtılı kanama beraberinde karın ağrısı ve kramp acil durum olduğunu gösterir. Bu şikayetler düşük veya dış gebeliği gösterir.

Kırmızı akıntı ile giden ve daha az ciddi olan diğer durumlar ilk trimesterde yerleşme kanaması veya enfeksiyon ile ilgili olabilir. İleri gebelik haftalarında erken doğum veya plasenta ayrılması nedeniyle olabilir.

Gebelikte kırmızı kanama acil durum belirtisidir ve hızlı tedavi gerektiren durum olduğunu gösterir.

Gebelikte Vajinal Akıntı Tedavisi

Akıntının tedavisi sebebe göre farklılık gösterir. Enfeksiyonun çeşidine göre mümkün olduğu kadar vajinal fitil veya krem ve mümkünse ilk 8 haftadan sonra tedavi planı yapmak daha sağlıklı olur.

Eğer sebep enfeksiyon dışında bir nedene bağlı ise yine akıntı nedenine göre tedavi planı yapılır.

Hijyen koşullarına dikkat etmenin tedavi kadar önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Gebelikte Vajinal Akıntı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

  1. Akıntı sağlık için tehlikeli mi? Eğer akıntı adet dönemindeki hormonal değişiklikler, cinsel uyarı, erken gebelik gibi nedenlerden dolayı ise sağlık için sorun oluşturmaz. Kötü kokulu, kanlı, beraberinde başka bulgular varsa tedavi edilmesi gerekir.
  2. Akıntı erken gebelik belirtisi olabilir mi? Erken gebelik döneminde vajinal akıntı ince beyazımsıdır. Eğer adet gecikmesi ile birlikte akıntıda artış varsa gebelik olma ihtimali artar. Eğer gebelik testi negatif çıkarsa akıntı artmasının sebebi için muayene olmak gerekir.
  3. Akıntı adet periyotlarını etkiler mi? Akıntı adet döngüsünü etkilemez. Ovulasyon zamanı akıntını kıvamı incelir ve miktarı artar.
  4. Akıntı olması normal mi? Beyaz-saydam, ince ve kokusuz olduğu sürece akıntı endişe edilecek bir şey değil. Hatta vajenden ölü hücreleri ve bakterileri uzaklaştırdığı için faydalıdır.
  5. Akıntının sebebi nedir? Fizyolojik akıntı daha adet döngüsündeki hormonal değişiklikler nedeniyle olur. Patolojik akıntı enfeksiyon ya da gebelik veya gebelik dışı anormal bir durum nedeniyle olduğu için tedavi edilmesi gerekir.
  6. Akıntı halsizlik yapar mı? Normal koşullarda akıntı halsizlik yapmaz. Eğer akıntı artışı ile birlikte halsizlik varsa gebelik, idrar yolu enfeksiyonu, dış gebelik, PID, cinsel yolla bulaşan hastalık ve servikal kanser gibi başka bir neden araştırılmalı.
  7. Mantar akıntı yapar mı? Mantar enfeksiyonu kalın, beyazımsı, peynir kıvamında ve bazen de kötü kokulu akıntı yapar.
  8. Akıntı nasıl tedavi edilir? Fizyoloji akıntıyı tedavi etmeye gerek yok. Patolojik bir akıntı varsa sebebe göre tedavi yapılır.

Etiketler:gebelikte akıntıgebelikte vajinal akıntı

Gebelikte Genital Bölgede Sık Görülen Şikâyetler

Hamilelikte genital bölgede görülen değişimler, hormonlarınızın artması ve yaşayacağınız fizyolojik değişimlere bağlı olarak gelişir. Genital bölgedeki renk koyulaşması, vajinal varisler, artan vajinal akıntı ve kaşıntılar Gebe olan kadınların çoğunda görülen bu şikayetler genellikle doğumdan kısa bir süre sonra ortadan kalkar. Ancak, tüm gelişmeleri doktor kontrollerinde hekiminizle paylaşmanız gerektiğini unutmayın. Çünkü yaşadığınız şikayetin altında farklı bir neden yatıyor olabilir. İşte, hamilelikte genital bölgede görülen değişimler  

 Gebelikte Genital Bölgede Sık Görülen Şikâyetler  

Hamilelikte Genital Bölgede Görülen Değişimler

Renk Koyulaşması

Genital bölgedeki renk koyulaşması, çoğu kadını huzursuz eden sıkıntılardan biridir. Bu durum sadece genital bölgede değil, koltukaltı bölgesinde de sık görülmektedir. Östrojen hormonu yoğun salgılanan kadınlarda daha çok rastlanır. Gebelik döneminde de östrojen hormonunun fazlaca salgılanması, genital bölgede renk koyulaşmasına neden olabiliyor. Gebelikte genital veya koltukaltı bölgesinde görülen renk koyulaşması herhangi bir sağlık sorununa işaret etmemektedir ve normal karşılanmaktadır. Doğumdan sonra eski haline dönmesi muhtemeldir.  

Vajinal Varis

Sadece bacaklarda olabileceği düşünülen varisler, hamilelik sürecinde genital bölgede de görülebilir. Vulva varis denilen genital bölge varisleri vajina dudaklarında oluşur. Gebelikte genital bölgede görülen varisler, bacaktakinden farklı olmayan ve bağlantısı bulunan vakalardır. Çünkü, toplardamar bacaklardan genital bölgeye doğru uzanır. Dolayısıyla gebelikte genital bölgesinde varis görülen çoğu kadının bacaklarında da varis ile karşılaşılmaktadır. Aynı zamanda hamilelikte artan vücut kütlesi, genital bölgedeki varis oluşumunun nedenlerinden biridir. Gebelik döneminde vajinal varise sahip olan kadınların merak ettiği konuların başında ise bu durumun normal doğumu etkileyip etkilemeyeceği gelmektedir. Hamileliğinizde vajinal varisinizin olması, doğum yönteminizi etkileyen faktörlerden değildir.  

Gebelikte Vajinal Akıntı

Gebeliğiniz boyunca artan hormonların etkisiyle vajinal akıntılarınız olabilir. Eğer bu akıntılar kokusuz ve renksiz ise normal karşılanır. Fakat kötü kokulu, koyu sarı, yeşil veya kahverengi tonlarındaysa enfeksiyon belirtisi olabilir. Böylesi bir durumla karşılaştığınızda kadın doğum uzmanınızla görüşmeniz gerekmektedir. Gebelikte görülen zararsız akıntılar açık renkte olur. Hamilelikte zaman zaman artan bu akıntılar için günlük ped kullanmanız kesinlikle önerilmez. Çünkü günlük pedler bölgenin hava almasını iyice engelleyeceğinden mantar oluşumuna zemin hazırlar. Dolayısıyla hekiminizle görüşmeniz daha yararlı olacaktır. Sizin için uygun bir tedavi yöntemi ile gebelikte vajinal akıntı probleminiz ortadan kalkacaktır.   

Gebelikte Genital Bölgede Sık Görülen Şikâyetler

Genital Bölgede Kaşıntı

Hamilelikte vajinal kaşıntı yaşıyorsanız, durumu ihmal etmemelisiniz. Çünkü yaşadığınız kaşıntının sebebi mantar enfeksiyonu olabilir ve mutlaka doktor muayenesi gerektirir. Vulvovajinal mantar da denilen genital bölgedeki mantar gebe olan kadınlarda, gebe olmayan kadınlara oranla daha sık görülür. Enfeksiyonun durumuna göre genital bölge kızarık ve ödemli olabilir. Akıntı ise halk arasında 'süt kesiği' şeklinde tabir edilen koyu kıvamdadır. Hamilelik sırasında oluşan vulvovajinal mantarın tedavisi biraz daha yavaş ilerler. çünkü gebelik döneminde anne adayının vücut direnci düşer, hastalığın nüksetme ihtimali artar. çoğu zaman doktorun reçete ettiği krem ve pomadlar ile şikayetler azaltılır. Gebeliğin ilerleyen zamanlarında ise yine hekiminizin vereceği ağızdan alınan ilaçlar ile mantar enfeksiyonu tedavi edilebilir. Gebelikte görülen genital bölge kaşıntısı her zaman mantardan kaynaklanmayabilir. Anne adayının alerjik bir bünyeye sahip olması da genital bölgede kaşıntı sorununun görülmesine neden olabilir.

Genital Bölgede Şişme

Hamilelikte vajinada şişlik görülmesi pek çok neden bağlı olarak gelişseafoodplus.infoiyonlar, hijyen kurallarına dikkat etmemek, cinsel yolla bulaşan hastalıklar veya kıl kökü iltihapları, bu nedenlerden yalnızca birkaçıdır. Dolayısıyla hamileliğinizde görülen genital bölgedeki şişlik için mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. çünkü nedeni çok çeşitli olan şişlik için en doğru teşhisi yalnızca doktorunuz koyabilir. Siz de evde soğuk kompresler yaparak şişliğin oluşturduğu ağrıyı azaltabilirsiniz.  

Gebelikte genital bölge temizliği ve bakımı için merak ettiklerinizi, buraya tıklayarak okuyabilirsiniz!

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir