mardin önemli yerleri / Mardin nerede? Mardin'de nereye gidilir? Mardin'de gezilecek yerler - Yaşam Haberleri

Mardin Önemli Yerleri

mardin önemli yerleri

Binlerce yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Mardin, Anadolu&#;nun kadim şehirlerinden biri olarak kabul görmektedir. Mardin tarihi yerler listemiz de bu durumu doğrular niteliktedir&#;

Mardin tarihi hakkında; Mezopotamya düzlüklerinde güneye bakan bir yamaçta yer alan Mardin, Suriye ve Irak&#;la Türkiye arasında bir köprü görevi gören bir konumda bulunmaktadır. Pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan şehir, Persler tarafından &#;Marde&#;, Bizanslılar tarafından &#;Mardia&#;, Araplar tarafından &#;Maridin&#;, Süryaniler tarafından &#;Merdo, Merde, Merdi&#; isimleriyle anılmış ve bölgenin Türkler tarafından ele geçirilmesi ile &#;Mardin&#; olarak anılmaya başlanmıştır.

Bölgedeki ilk yerleşimin Asurlular tarafından 5. yüzyılda gerçekleştiği düşünülmektedir. ile tarihleri arasında Araplar, yılına kadar derebeyler ve o tarihten itibaren de Osmanlılar tarafından idare edilmiştir.

Günümüzde Mardin, Türkiye&#;nin ve dünyanın en önemli medeniyet beşiklerinden biri olarak her yıl yerli ve yabancı pek çok ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir.

Mardin&#;in en ünlüleri; Mardin Kalesi, Kasımiye Medresesi, Tarihi Ulu Camii kentin en ünlü tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Mardin&#;de görülmesi gereken bütün önemli yerler hakkında bilgi edinmek isterseniz Mardin gezilecek yerler listemizi inceleyebilirsiniz. 

Mardin gezi tavsiyesi; Eski Mardin&#;i gezmenizi ve tarihi taş evlerin dizildiği sokaklarda kaybolmanızı öneriyoruz. Tam bu şekilde yaparsanız işte o zaman Mardin&#;in tarihi hakkında gerçek hislere kapılabilirsiniz.

Mardin&#;le ilgili gezi planınızı oluştururken faydalanmak için bütün önerilerimize Mardin gezi rehberi sayfamızdaki yazıları inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Müze kart;Müzekart ile Mardin&#;deki birçok müze ve tarihi noktaya ek ücret ödemeden giriş yapabilirsiniz.

İçindekiler

Mimari Yapılar

1. Mardin Evleri

Mardin Evleri

Burası neresi? Tarihi motiflerle dolu Mardin&#;e geldiğinizde sizi etkileyecek ilk şey, hiç şüphesiz tarihi Mardin evleri olacak. Şehrin iklim ve sosyolojik yapısıyla eş değer biçimde inşa edilen bu toprak rengindeki büyüleyici evler, Mardin’in tarih tablosunun en önemli değeri. Kent, ilk olarak metre uzunluğa ve metre genişliğe sahip olacak şekilde kurulmuştur. Şehrin merkezinde tarihi Mardin Kalesi’nin alt bölümünde yer alan ve karşıdan bakıldığında da basamak şeklinde aşağıya doğru inen evler, şehirde kalan antik taş kalıntılarından zaman içerisinde inşa edilerek ortaya çıkarılmış. Bölge, senesinde sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Evlerin en önemli özelliklerinden biri de hiçbir evin gölgesinin bir diğerine düşmeyerek güneşini engellemiyor olmasıdır. Bu da bölgede yaşayan halkın birbirinin hakkına ne kadar saygılı ve hoşgörülü olduğunu bizlere göstermektedir.

Genellikle iki katlı yapıdan oluşan evler, Ortaçağ mimarisinin izlerini günümüze kadar taşıyor. Ahşap ve beton işçiliğin olmadığı evler tamamen taştan inşa edilmiş. Kalabalık ailelerin vakit geçirdiği, hatta sıcak günlerde uyumayı tercih ettiği geniş teraslar ise, şehrin kültürel aile yaşantısının en güzel örneklerinden. Alt katta iki avlusuyla birlikte kiler ve mutfağın yer aldığı konaklar yıllardan beri süregelen gelenekler sayesinde günümüze kadar ulaşabilmiş.

Neden gitmeliyim? Araplardan, Süryanilere ve Türklere birçok etnik kökenden insanın bir arada yaşadığı konakların bazıları günümüzde müze ve otel olarak kullanılırken, bazıları halen şahsi konut olarak kullanılıyor. Misafirperverliğiyle de bilinen Mardin halkının konakladığı uygun olan köşseafoodplus.info ziyaret etmek, emin olun ki şehrin tarihi dokusunu anlamanız için en önemli gezi noktası olacaktır.

Kaçırmayın! Tarihi Mardin Evleri, fotoğraf çekmek için harika bir konsept oluşturuyor. Bu nedenle hem sizin hem de sevdiklerinizin muhteşem fotoğrafları olabilir. Mardin sokaklarındaki ülkemizin geleceği sevimli çocuklarla da mutlaka sohbet edip onları mutlu etmenizi öneriyoruz. Bu etkileyici evlerin terası ise gün batımını seyretmek için muhteşem bir fırsat. Bu fırsatı asla kaçırmayın!

2. Dunaysır Köprüsü

dunaysır köprüsü restorasyonu

Burası neresi? Zergan Çayı üzerinde bulunan Dunaysır Köprüsü, taş işçiliği ile inşa edilmiş olmuş geçmişi Artuklular dönemine kadar uzanmaktadır. Köprüdeki mimari unsurlar incelendiğinde tarih aralığı olarak ise yüzyıl gibi bir dönemde inşa edildiği düşünülmektedir. Köprüye ait bir kitabe bulunmadığından köprüyle ilgili detaylar uzmanların görüşlerinden öğrenilebilmektedir.

Sivri kemerli bir yapıyla inşa edilen köprü 5 gözlüdür Köprünün genişliği 6,5 metre ve uzunluğu 52,25 metredir. Köprünün nehirden yüksekliği ortalama 5 metredir. Köprünün ortadaki gözü yanlarındaki iki göze göre daha büyük yapılmıştır. Köprünün yapımında ise sarı renkli düzgün kesme taşlar kullanılmıştır. Köprüde yılları arasında Karayolları Müdürlüğü&#;ne bağlı birimler tarafından tadilat çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Artuklular döneminden günümüze kalmayı başarmış en güzel kemerli köprülerden biri olan Dunaysir Köprüsü, mimari yapılara ilgi duyan kişilerin Mardin&#;de mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Mezopotamya, Tandoğan Cd. No D, Kızıltepe/Mardin
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

3. Şahkulubey Kümbeti

şahkulubey kümbeti

Burası neresi? Artuklular döneminden günümüze biraz yıpranmış bir şekilde ulaşmayı başaran Şahkulubey Kümbeti&#;nin yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Kızıltepe ilçesindeki bu tarihi yapının ne yazık ki hak ettiği özeni görmediğini belirtmemiz gerekiyor. Yakın zamanda gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında kümbet içinde bulunan 3 mezar ise burasının geçmişte önemli kişiler için kullanılan bir mezarlık olduğu düşüncesini güçlendirmektedir.

Neden gitmeliyim? Kümbetin kapısı kilitli olduğundan ne yazık ki içerisi görülmüyor ancak eğer vaktiniz varsa kümbetin dış mimarisini içeri girmeden incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

4. Dara Mezopotamya Harabeleri

Dara Antik Kenti

Burası neresi? Bir şehrin tarihi dokusunu en net hissedebileceğiniz yerlerin başında hiç şüphesiz ki, antik kentler geliyor. Mardin’de öyle bir antik kent yer alıyor ki, Türkiye’nin en önemli tarihi değerlerinden desek belki de az kalır. Dara Mezopotamya Harabeleri, belki de Türkiye’nin Ege Bölgesi&#;nde yer alan antik kentler kadar meşhur değil, ancak emin olun ki tarihi değerinin aşağı kalır bir yanı yok. Aksine, ne yazık ki, Doğu şehirlerimizde yer alan tarihi yerlerin pek fazla bilinmemesinde bizim de payımız var.

Dara Harabeleri, Mardin’in Dara Köyü’nde bulunan, bin yıllık tarihe sahip bir kent. Şehir merkezine 30 km uzaklıkta yer alan kent, Pers döneminden bize kalmış bir miras. M.Ö &#;lü yıllarda kurulduğu tahmin edilen antik kent, dönemin Pers İmparatoru olan Dairus döneminde yapılmış. Büyük İskender ile savaştığı dönemde inşa ettirdiği yer altı şehri ile görenleri büyüleyen Dara, toplu mezarlarından, devasa büyüklükteki mahzenlerine kadar şehre gelen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir miras.

Neden gitmeliyim? Dara Harabeleri, Mezopotamya&#;nın ilk barajının yapıldığı bir antik bölge. Bu nedenle Mezopotamya için çok değerli bir şehir olan antik bölge, kesinlikle keşfedilmeyi ve ziyaret edilmesi hak eden önemli bölgelerden biri. Antik şehir o kadar geniş bir alana yayılmış ki şu anda sadece %10&#;luk bir kısmı gün yüzüne çıkarılabilmiş durumda.

Kaçırmayın! Antik kentle ilgili herhangi bir rehberlik hizmeti sunulmuyor ancak bölge çocukları isteyen ziyaretçiler için eğlenceli bir şekilde, sadece cep harçlığı karşılığında rehberlik hizmeti sunmaktadır. Bizce bu keyifli hizmetten mutlaka yararlanmalısınız 🙂

  • Adres: Dara, Mardin Nusaybin Karayolu üzeri, Oğuzlar Köyü/Artuklu/Mardin
  • Telefon: () 05 85
  • Ziyaretsaatleri: Yaz dönemi , Kış dönemi
  • Girişücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Hamamlar

5. Emir Hamamı

Burası neresi?Mardin’in tarihi yapıları içerisinde oldukça önemli bir yer tutan Emir Hamamı, şehrin simgelerinden biri olan karşımıza çıkıyor. Mardin fotoğraflarında mutlaka hepimizin bir kere de olsa denk geldiği yapı, yüzyılın başında Emuniddin Külliyesi&#;nin içerisinde inşa edilmiş. Emineddin Ilgazi&#;nin isteği üzerine inşa ettirilen hamam, Mardin’de yer alan oldukça otantik bir yapı.

Neden gitmeliyim? Şehir merkezinde yer alan cadde üzerindeki hamama, tarihi duvarların arasından yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşan yapı, günümüzde de halen hamam olarak kullanılıyor. Mardin geziniz sırasında keyifli bir hamam keyfi yapmak isterseniz, Emir Hamamı&#;nın tarihi atmosferi içerisinde oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. Hamam içinde kese, masaj gibi hizmetler de veriliyor ancak ziyaret edenler bu hizmetlerin çok profesyonelce verilmediği yönünde yorumlarda bulunuyor. Bu nedenle bu hizmetlerden faydalanıp faydalanmamak size kalmış.

Kaçırmayın! Hamam keyfinin ardından hamamın cafesinde buz gibi bir gazoz keyfi yapmayı da ihmal etmeyin 🙂

  • Adres: Teker, Cumhuriyet Cd. No, Mardin Merkez/Mardin
  • Telefon: () 94 73
  • Ziyaretsaatleri: erkekler, bayanlar, erkekler
  • Girişücreti: Hamam 15₺, kese, sauna ve taze sıkılmış portakal suyu isterseniz 50₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Müzeler

6. Mardin Müzesi

Mardin Müzesi

Burası neresi? Mardin geziniz sırasında ziyaret etmeniz gereken tarihi noktalardan birisi de, hem yapı hem de içerik bakımından oldukça önemli bir yer olan Mardin Müzesi. Yapı, yılında Süryani Katolik Kilisesi olarak inşa edilmiş. Antakya Patriği&#;nin yaptırdığı yapı, genel olarak klasik Mardin konaklarının mimarisine sahip. yılında Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle müze olarak hizmete açılan müzenin geçmişi ise senesine kadar dayanmaktadır. Müze, Mardin&#;in oldukça merkezi bir noktasında yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Üç ayrı kattan ve iki ayrı teşhir alanından oluşan müze, şehrin tarihi kronolojisini en güzel hissedebileceğiniz ve keşfedebileceğiniz yerlerden. Şehirde yapılan antik kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan tarihi eser ve kalıntıların yer aldığı müzede, Neolitik Çağ’dan günümüze Mardin tarihinde yolculuğa çıkabilirsiniz.

Kaçırmayın! Mardin Müzesi içerisinde yer alan üç ayrı sergi alanı dışında, çocuklar ve yetişkinler için oldukça keyifli ve öğretici etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Eğitici etkinliklerin gerçekleştiği müzede, kütüphane ve sanat galerisi bölümünü de keşfetmeyi unutmayın.

  • Adres: Şar, Cumhuriyet Meydanı üstü, Artuklu/Mardin
  • Telefon: () 16 64
  • Ziyaretsaatleri: Pazartesi günleri dışında her gün
  • Girişücreti: 10₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

7. Sakıp Sabancı Kent Müzesi

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Burası neresi? Mardin&#;in eski Süvari Kışlası ve sonrasında Vergi Dairesi Binası, şimdilerde şehrin şaşırtıcı tarihini sergileyen son derece ilginç bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Turizm ve Kültür Bakanlığı bünyesinde 2 katlı bir binada hizmet veren müze, Sabancı Vakfı&#;nın restorasyon çalışmalarının ardından hayata geçirilmiş bir projedir. Yapının üst katındaki müzeye &#;Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi&#; ismi verilirken alt kattaki sanat galerisine ise &#;Dilek Sabancı Sanat Galerisi&#; ismi verilmiştir.

Neden gitmeliyim? Asırlara meydan okuyan bir şehir olan Mardin&#;e ait pek çok el sanatı, fotoğraf ve daha farklı eserlerin sergilendiği müze ve galeride, ziyaretçiler, Mardin&#;in köklü geçmişini daha yakından tanıma olanağı bulmaktadır.

  • Adres: Şehidiye, Hükümet Cd. No, Mardin Merkez/Mardin
  • Telefon: () 93 96
  • Ziyaretsaatleri: 1 Mayıs-1 Kasım , 2 Mayıs Ekim Pazartesi günleri kapalı.
  • Girişücreti: 10₺. Öğretmen ve öğrencilere ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kaleler

8. Mardin Kalesi

Mardin Kalesi

Burası neresi? Mardin’in şehir merkezinde kente tepeden bakan tarihi kale, ‘’Kartal Yuvası’’ ismiyle de biliniyor. Geçmişi bin yıl öncesine dayanan kaleden günümüze tam anlamıyla bir kale yapısı kalmış değil, ancak geriye kalan kalıntılar dahi bu kalenin yüzlerce yıldır neler gördüğünü ve şehrin tarihini yansıtmaya yetiyor. Tarihi kaynaklara göre Hamdaniler tarafından MS &#;lü yıllarda inşa edildiği tahmin edilen kalenin, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de bahsi geçiyor.

Neden gitmeliyim? Günümüze kadar neredeyse 20’ye yakın yönetimin eline geçen kale, ne yazık ki günümüzde 55 yıla yakındır ziyarete açık değil. Askeri arazi içerisinde yer alan kale turistik bir yer olmak için oldukça uygun, ancak sadece belli bir noktaya kadar tırmanarak kaleye yaklaşabiliyorsunuz. En kısa sürede turizme açılacağını umduğumuz kaleyi, içine girmeseniz de, mutlaka görmelisiniz.

  • Adres: Şar, Çağatay Cd. No, Mardin Merkez/Mardin
  • Ziyaretsaatleri: Ziyarete kapalı
  • Yol tarifi al >

Camiler

9. Latifiye Camii

Latifiye Camii

Burası neresi? Tarihi Latifiye Camii, yılında Artuklular döneminin lideri Abdüllatif Bin Abdullah tarafından yaptırılmış oldukça önemli bir yapı. Cami yaptıran kişi nedeniyle &#;Abdüllatif Camii&#; olarak da anılmaktadır ve her adıyla şehirde en bilindik yapılardan. Caminin günümüzdeki minaresi ise yılında Musul Valisi Gürcü Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Caminin süslemesinde ise geometrik motifler oldukça dikkat çekmektedir. Yapıldığı ilk günden beri ibadet için kullanılan cami, günümüzde de halen ibadete ve ziyarete açık. İbadet saatlerinden önce ya da sonra geldiğinizde tarihi bir gezi yapabileceğiniz camide, oldukça etkileyici mimariye sahip revaklı avluda vakit geçirmeyi unutmayın.

  • Adres: Ulu Cami Mh., Mardin Merkez/Mardin
  • Ziyaretsaatleri: Gün boyu
  • Girişücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ulu Camii

Ulu Camii

Burası neresi? Artuklu Beyliği döneminde, veya yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Ulu Camii, senesinde çıkan bir isyanda büyük ölçüde zarar görmüş ancak sonrasında restore edilmiştir. Caminin en çok dikkat çeken kısmı ise yivleme tekniği ile inşa edilmiş olan dilimli yapıdaki kubbesidir.

Kubbede uygulanan bu yivleme tekniği, daha sonra Mardin&#;deki pek çok yapıda da kullanılmıştır. Caminin yapıldığı sırada iki tane olan minaresinden birinin ise deprem veya yıldırım nedeniyle yıkıldığı söylenmektedir. Cami, aynı zamanda Cevat Paşa Camii olarak da bilinmektedir.

Neden gitmeliyim? Ulu Camii, Mardin&#;in hem en önemli ibadet mekanlarından biridir hem de şehrin simge yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle Mardin gezi planı yaparken bu camiye kesinlikle yer vermeniz gerekmektedir.

  • Adres: Teker, Sk. No, Mardin Merkez/Mardin
  • Ziyaretsaatleri: Gün boyu
  • Girişücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Şeyh Çabuk Camii

şeyh çabuk camii

Burası neresi? yüzyılda inşa edildiği düşünülen Şeyh Çabuk Camii, Mardin merkezde görebileceğiniz önemli dini mekanlar arasında bulunuyor. Caminin bulunduğu bölgede aynı zamanda daha birçok önemli tarihi nokta da ziyaret edilebiliyor. Cami tek katlı bir yapıya sahiptir. Camide yıpranmalar nedeniyle yüzyılda iki defa tadilattan geçirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Hem yerli halk hem de şehir dışından gelen ziyaretçilerin mutlaka uğradığı yerlerden olan Şeyh Çabuk Camii, sizin de listenizde olması gereken manevi duraklardan biridir. Cami içinde bulunan Hz. Ali&#;nin süt kardeşi ve Hz. Muhammed (SAV)&#;ın postası olan Sahabe Abdullah bin Enes El Cüheyni&#;nin türbesi, burayı ziyaretçiler için manevi açıdan çok daha önemli bir yer haline getirmektedir.

Melik Mahmut Camii

melik mahmut camii

Burası neresi? Midyat ilçesinde bulunan Melik Mahmut Camii&#;nin yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Caminin kitabesinde de bu düşünceyi doğrulayacak şekilde ile tarihleri yer almaktadır. Söylenene göre caminin bulunduğu yere Melik Mahmut defnedildiğinden ismi bu şekilde konmuştur. Camide klasik Artuklu mimari unsurları görülebilmektedir. Kesme taş kullanılarak yapılan caminin kubbeleri göz alıcıdır. Eyvanı ise oldukça etkileyicidir.

Caminin ana bölümü yanlara doğru genişlemektedir. Orta kısmı ise kubbelidir ve iki yanında beşik tonozlar kubbeyi desteklemektedir. Ana kısmın batısına gidildiğinde kare şeklinde bir türbe bulunmaktadır ancak bu türbe içinde mezar bulunduğuna dair herhangi bir işaret bulunmamaktadır. Camide bunun dışında başka odalar da yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Melik Mahmut Camii, hem caminin mimarisini incelemek isteyenler hem de inanç turizmi açısından burayı görmek isteyenler için Midyat&#;ta mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor. Cami, şehrin merkezinden bir miktar uzakta kaldığından diğer tarihi yapılara göre daha sakin bir ziyaret imkanı sunmaktadır.

  • Adres: Savurkapı Mah., Cumhuriyet İlköğretim Okulu Yakını, Mardin Merkez, Mardin
  • Yol tarifi al >

Çarşılar

Tellallar Çarşısı

Revaklı Çarşısı

Burası neresi? Mardin’in şehir merkezinde yer alan tarihi çarşılardan Tellallar Çarşısı, Revaklı ya da Sipahiler Çarşısı olarak da biliniyor. Tahmini olarak yüzyılda yapıldığı düşünülen çarşı, herhangi bir kitabeye sahip olmadığı için kim tarafından yaptırıldığı da net olarak bilinmiyor. Kesme taş malzemeden inşa edilen çarşı, dikkat çeken kemerlere ve doğrama pencerelerin olduğu mimarisiyle, incelemeye değer. senesinde hayata geçirilen MERDİNAR projesi kapsamın da Revaklı Çarşı da restore edilmiştir. Reyhaniye Cami’nin yanında yer aldığı için kolayca bulabileceğiniz çarşıda, sevdiklerinize veya kendinize hediye alabileceğiniz pek çok hediyelik eşya ve gümüş, bakır el işi dükkanları yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Mardin gezisi sırasında hem hatıra hem de sevdiklerinize hediye bakmak için Tellallar Çarşısı en iyi seçeneklerden biri olacaktır.

  • Adres: Teker, Cumhuriyet Cd. No, Mardin Merkez/Mardin
  • Ziyaretsaatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir
  • Girişücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Manastırlar

Deyrulzafaran Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı

Burası neresi? Mardin dini yapılar itibariyle ülkemizin en zengin şehirlerinden birisi. Çoklu etnik ve dini kökenli milletlere ev sahipliği yapan şehirde, binlerce yıldır süregelen kültürel ve dini değerler yapılarıyla kendini kanıtlıyor. Şehrin çoklu yapısını en net hissedebileceğiniz yerler arasında bulunan manastırların içinde en önemlilerinden birisi de, Deyrulzafaran Manastırı. Mardin’in ilçe merkezine 4 km gibi kısa bir mesafede yer alan manastır, tarihi kaynaklara göre 5. yüzyılda inşa edilmiş.

Manastır ismini yüzyılda bölgede yetiştirilmeye başlanan safrandan aldığı için, Zafaran ismini almış. Belli bir dönemde eğitim alanı olarak da kullanılan manastır, yılında pek çok farklı dilde kitapların basıldığı matbaa olarak da kullanılmış.

Yapıldığı dönemden sonra belirli eklemelerin yapıldığı manastır, zamanla günümüzdeki görüntüsüne kavuşabilmiş. Süryani Manastırı olarak inşa edilen yapı, içerisinde Mor Hanoya Kilisesi ve Azizler Evi gibi çoklu yapılara da ev sahipliği yapıyor. İlk yapıldığı dönemde Güneş Tapınağı, daha sonraları ise Romalılar tarafından savunma amacıyla kullanılan manastır, ne mutlu ki günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşabilmiş.

  • Adres: Eskikale, Deyrulzafaran Yolu No:1 D:2, Artuklu/Mardin
  • Telefon: () 10 61
  • Ziyaretsaatleri: Yaz dönemi: , Kış dönemi:
  • Girişücreti: Yetişkin 10₺, Öğrenci 5₺
  • Yol tarifi al >

Mor Gabriel Manastırı

Mor Gabriel Manastırı

Burası neresi? Mardin’de gerçekleştireceğiniz tarihi gezinin belki de en önemli ayaklarından biri, Mor Gabriel Manastırı. Dünya’nın halen ayakta olan en eski Ortodoks manastırı olarak bilinen tarihi yapı, Süryaniler için oldukça önemli bir dini nokta. Midyat ilçesinden Şırnak-İdil yolu üzerinden 16 km yol giderek ulaşabileceğiniz manastır, tarihi kaynaklara göre Kartminli Mor Şemun ve Savurlu Mor Samuel tarafından M.S yılında inşa edilmiş.

İlerleyen dönemlerde Roma İmparatorlarının da bağışlarıyla geliştirilen manastır, görkemli mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Eskiden günümüzdeki halinden üç kat daha büyük olan yapı, kalan bölümünün restore edilmesiyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Eski tarihlerde Süryanilerden 70 kişinin yaşadığı bilinen manastır, çocukların taşımalı eğitimine de ev sahipliği yapmış.

Neden gitmeliyim? Tarihin en eski Süryani mabedlerinden biri olması, Mor Gabriel Manastırı&#;nı dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler için görülmesi gereken dini yapılardan biri yapmaktadır.

Kaçırmayın! Manastıra geldiğinizde, mezar alanını da mutlaka ziyaret etmelisiniz. Manastırın aktif olarak kullanıldığı dönemlerde görev alan dini liderlerin, İsa’nın geleceği günü bekleme inancıyla oturarak gömüldükleri mezarlar, görsel olarak açık olmasa da oldukça ilgi çekici atmosfere sahip. Aynı zamanda manastıra geldiğinizde manastırın görevlisi rehber Kuryakos Acar mutlaka sohbet etmenizi öneriyoruz. Manastırı ziyaret eden neredeyse herkesin, şahsi yönleri ve anlatı yeteneğini överek bahsettiği Kuryakos Acar ile, keyifli bir sohbet gerçekleştirebilirsiniz.

  • Adres: Güngören, Güngören Köyü Yolu No, Midyat/Mardin
  • Telefon: () 75 12
  • Ziyaretsaatleri: Her gün (Kış aylarında kapanış saati olarak düzenlenmektedir.)
  • Girişücreti: 5₺. Müzekart geçerli değil.
  • Yol tarifi al >

Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi

Meryem Ana Kilisesi

Burası neresi? Mardin’in Midyat ilçesinde, ilçe merkezine 25 km uzaklıkta yer alan tarihi Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi, kilise ve patrikhane olarak iki ayrı yapıdan oluşuyor. Kilise, Patrik Antuan Semheri tarafından yılında, patrikhane ise, Antakya Patriği olan İgnatios Behnam Bahni tarafından yılında inşa ettirilmiş. Mardin Müzesi’nin yanı başında yer alan tarihi yapı, görünüş ve mimari işleme açısından yüzlerce yıllık tarihe sahip gibi hissettirebiliyor.

Ancak şehirde yer alan benzer mimarideki yapıların tarihlerine bakılınca, 2 bin yıllık anıt üzerine inşa edilen Meryem Ana Kilisesi için daha genç bir yapı diyebiliriz. Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen yapı, bitişiğinde yer alan binasıyla günümüzde yılından itibaren müze olarak hizmet veriyor.

Kaçırmayın! Kiliseyi ziyarete geldiğinizde hemen yanındaki Mardin Müzesi&#;ni de mutlaka ziyaret etmeniz gerektiğini belirtelim.

  • Adres: Şar, Sk. No, Mardin Merkez/Mardin
  • Ziyaretsaatleri: Gün boyu
  • Girişücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mor Behnam (Kırklar) Manastırı

Mor Behnam Manastırı

Burası neresi? Mardin’de yer alan Süryani manastırlarından bir diğeri de, Mor Behnam Kırklar Kilisesi. MS yılında inşa edilen manastır, iki ayrı etkileyici hikayeye sahip. Hikayelerden birine göre Mor Behnam&#;ın hasta kardeşini Mor Matay&#;a götürdüğü için öldürülmesi üzerine Mor Behnam ve öldürülen kardeşi anısına yaptırılmış.

Diğer bir hikayeye göre ise, Romalılar döneminde Romalıların işgali ile birlikte öldürülen 40 Hristiyan&#;ın kemiklerinin birlikte gömüldüğü yer olması nedeniyle Kırklar Kilisesi olarak biliniyor. Süryanilerin yılından beri Kadim Patrik Merkezi olarak kullandığı kilise, ve yılları arasında kilise hizmetinin yanı sıra, Süryani okulu olarak da kullanılmış.

Neden gitmeliyim? Yüksekokul ile aynı nitelikte eğitim veren manastırda, beşeri bilimler ve yabancı dil eğitimine kadar pek çok eğitim verilerek hizmet sağlanmış. Kesme taştan inşa edilen manastır, Mardin’in ilçe merkezinde yer aldığı için oldukça kolay ulaşabilirsiniz. 1. Cadde üzerinde yer alan kiliseye, özellikle de Pazar ayini sırasında giderseniz, manastırın etkileyici dokusunu daha iyi hissedebilirsiniz.

  • Adres: Şar, 1. Cadde No, Mardin Merkez/Mardin
  • Ziyaretsaatleri:
  • Girişücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mardin Protestan Kilisesi

Mardin Protestan Kilisesi

Burası neresi? İlk olarak &#;lı yıllarda Protestan mezhebine mensup kişiler tarafından ibadetlerin yapıldığı Mardin Protestan Kilisesi, &#;lı yıllardaki baskılardan dolayı kapılarını ibadete kapatmıştı. Birkaç yıllık restorasyon çalışmasının ardından yılında yeniden ibadete açılan kilisenin sorumlusu ise Ender Peker olmuştur.

Mardin Protestan Kilisesi, 25 Aralık tarihinde Noel Bayramının Mardin&#;de ayinlerle kutlandığı yerlerden biridir. Kilisede toplanan Protestan mezhebine mensup inananlar dualar ve ayinler eşliğinde Noel&#;in gelişini kutlamaktadır. Küçük bir kilise olmasına karşın burası, sunduğu mistik ortam ile Mardin&#;deki önemli tarihi ve dini mekanlar arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kilise L şeklinde inşa edilmiştir ve kilisenin bir kısmı kütüphane olarak kullanılmaktadır. Kütüphanede Türkçe İncil&#;in yanı sıra kilisenin inşa edildiği dönemden kalma çeşitli kitaplar da bulunmaktadır. Kilisede görülmesi gereken bir diğer tarihi unsur ise kiliseyle aynı yaşta olan körüklü piyanodur.

  • Adres: Latifiye, tepe sokak no, Mardin Merkez/Mardin
  • Telefon: 03 18
  • Ziyaret saatleri: Her gün , Pazartesi günleri kapalı
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Mar Hırmız Keldani Kilisesi

keldani kilisesi

Burası neresi? Cumhuriyet Meydanı&#;nda bulunan Mar Hırmız Keldani Kilisesi, MS yılında inşa edilmiştir ve bir Katolik kilisesidir. Zinciriye Medresesi&#;ne yakın bir konumda bulunan kilise, Mardin&#;in aktif olarak ibadete açık olan en eski kiliselerinden biridir. Kilise, Mardin&#;de göreceğiniz diğer kiliselere göre daha renkli ve karmaşık bir iç yapıya sahiptir.

Neden gitmeliyim? Mar Hırmız Keldani Kilisesi, turistler tarafından Mardin&#;in en ilgi gören yerleri arasında bulunuyor. Mardin&#;deki dini hoşgörüyü bir kez daha görebilmek adına bu tarihi kiliseyi de mutlaka ziyaret etmeniz gerektiğini düşünüyoruz.

Medreseler

Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi

Burası neresi? Binlerce yıllık tarihiyle, etkileyici milletlere ev sahipliği yapan Mardin, çoklu din yapısıyla manastırlar kadar, etkileyici medreseleriyle de görenleri büyülüyor. Kasımiye Medresesi’de, Mardin’in en etkileyici medreselerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Artuklu döneminde inşa edilen ve yarım kalan medrese, Cihangirlioğlu Kasım Padişah&#;ın isteği üzerinde tarihlerinde tamamlanmış. Kubbesi, kemerli avlusu ve açık şekilde inşa edilen odalarıyla dikkat çeken yapı, günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşabilmiş.

İçerisinde cami ve türbenin de bulunduğu medrese, avlusunda yer alan ve yaşam döngüsünü temsil eden felsefeyle inşa edilen eyvanıyla da dikkat çekiyor. Kasım Paşa’nın öldürüldüğü yer olarak düşünüldüğü için Kasımiye ismiyle anılan medreseyi, Mardin geziniz sırasında ziyaret etmeyi unutmayın.

Neden gitmeliyim? Mardin&#;deki en güzel tarihi mekanlar arasında bulunması, Kasımiye Medresesi&#;ni görülmesi zorunlu kılan yerler arasına sokmaktadır.

  • Adres: Cumhuriyet, Sk., Artuklu/Mardin
  • Ziyaretsaatleri: Her gün
  • Girişücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Harzem Taceddin Mesud Medresesi

Burası neresi? Kızıltepe&#;de ilçe merkezine 8 km mesafedeki medrese, Kızıltepe&#;de Artuklular döneminden kalma önemli tarihi eserler arasında bulunuyor. Bölgenin geçmişte önemli ticaret yolları üzerinde olması nedeniyle o dönemler burada bu medrese de dahil olmak üzere çeşitli mimari eserlere rastlanmaktadır.

Medresenin iç kapısındaki kitabede medreseye dair bazı bilgiler yer alıyor. Bu bilgilere göre medrese, Artukoğulları Beyliği&#;nden Melik ül-Mansur Nasireddin Artuk Arslan&#;ın kölesi olan ve sonrasında kölelikten azad edilen Taceddin Mesud bin Abdullah tarafından yaptırılmıştır. Medrese zaman zaman bölgeye gerçekleştirilen akınlar nedeniyle zarar görmüş ve bazı yenileme çalışmalarından geçirilmiştir. Bununla birlikte medresenin ilk halinin planına ne yazık ki tam olarak ulaşılamamıştır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde hala hizmet veren medresenin içindeki cami, ibadet etmek isteyenler için açık tutulmaktadır. Hem ibadet etmek hem de medresenin zengin mimari yönlerini keşfetmek için bu güzel tarihi yapıyı Mardin&#;deki görülmesi gereken tarihi yerler listenize dahil etmenizi öneriyoruz.

Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi

Burası neresi?Mardin’deki tarihi yerler içerisinde en etkileyici medreselerden Zinciriye Medresesi, Mardin’de dönemin Artuklu sultanı Melik Necmettin İsa bin Muzaffer tarafından yılında inşa ettirilmiş. Bu nedenle Sultan İsa Medresesi olarak da bilinen Zinciriye, Mardin’in şehir merkezinde yer alan 1. Caddeye oldukça yakın bir noktada yer alıyor. Kaleye çıkan merdivenlerden çıktığınızda ulaşabileceğiniz medrese, Mardin Kalesi’nin hemen alt kısmında yer alıyor.

İki katlı olarak inşa edilen medrese, iki büyük kubbesiyle ve avlusunda yer alan eyvanıyla dikkat çekiyor. Tarihin pek çok olayına tanıklık eden medresede, Necmeddin İsa’nın Timur Ordusu tarafından el konulduğu ve bir sürede burada tutulduğu da tarihi kaynaklarda yer alıyor. Günümüzde kuran derslerinin verildiği medrese, turistik ziyaretleriniz için de açık.

Medresede yer alan bazı taşlar, Kapadokya&#;dan özel olarak getirtilmiş. Bunun nedeni ise ışık yayan taş olarak bilinen tamamen doğal taşların, az ışıkla dahi çok ışık yansıtıp, bulunduğu alanı aydınlatması. Oldukça ince detaylarla çevrelenen medresede, keşfetmeniz gereken daha çok şey mevcut.

  • Adres: Şar, Artuklu/Mardin
  • Ziyaretsaatleri:
  • Girişücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Şehidiye Medresesi

Şehidiye Medresesi

Burası neresi?Semanin Medresesi olarak da bilinen Şehidiye, net olarak bilinmese de tarihi kaynaklara göre, Artuklu Sultanı olan Melik Nasreddin Artuk Aslan tarafından &#;lü yılların başında inşa ettirilmiş oldukça özel bir yapı. Mardin’in merkezinde kolay ulaşılabilir bir noktada yer alan medrese, merkezde yer aldığı için turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Mimari yapısıyla ve tarihi atmosferiyle dikkat çeken yapı, tarihi süreç içerisinde çok fazla değişime uğramamış olsa da cami bölümünde yapılan restorasyonlar nedeniyle görsel olarak değişime uğramış. Caminin bugünkü minaresi ise senesinde eklenmiştir.

Neden gitmeliyim? Şehir merkezinde oldukça sessiz ve sakin yapısı ile insanlara huzur veren bu tarihi medrese, Mardin&#;in kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! Tarihi geziniz sırasında medreseyi gezdikten sonra, medresenin hemen arka tepesinde yer alan manzaralı çay bahçelerinde keyifli bir yorgunluk kahvesi içebilir, şehrin tadını çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Şehidiye, Cumhuriyet Cd. No, Merkez/Artuklu/Mardin
  • Ziyaretsaatleri:
  • Girişücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Hatuniye Medresesi

Hatuniye Medresesi

Burası neresi? Sıti Radviyye medresesi olarak da bilinen Hatuniye Medresesi, Mardin’in Gül Mahallesi’nde yer alıyor. Medresenin üzerinde herhangi bir kitabe bulunamadığı için yapım tarihi net olarak bilinmese de Kubettin İlgazi’nin annesi Sitti Raziye’nin isteğiyle yapıldığı bilindiği için, ve yılları arasında yapılmış olabileceği düşünülüyor. İki katlı ve kesme taş ile inşa edilen medrese, eyvanlı avlusu ve revaklı giriş katıyla dikkat çekiyor.

Neden gitmeliyim? Zaman içerisinde pek çok onarımdan geçen medrese, değişime uğramış olduğu için ilk görüntüsünü bir nebze de olsa kaybetmiş. Medresenin içerisinde cam kutuda sergilenen ve Hz. Muhammed’in olduğu düşünülen ayak izi nedeniyle oldukça yoğun ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.

  • Adres: Savurkapı, Şahinler Sk. No:1, Mardin Merkez/Mardin
  • Ziyaretsaatleri: Her gün
  • Girişücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Tarihi dokusuyla görenleri büyüleyen Mardin için hazırladığımız Mardin&#;in en önemli tarihi yerleri listemiz burada sona eriyor. Listemize eklemek istediğiniz başka tarihi yerler ya da öneri var ise, aşağıda yer alan yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂 

İLÇEMİZDE GEZİLEN TARİHİ YERLER

 

Kasımiye Medresesi

 

Mardin’in güneybatısındaki tepelerin altında yer alan medresenin yapımına Artuklu döneminde başlanmış ve Akkoyunlu Hükümdarı Cihangiroğlu Kasım Padişah döneminde yıllarında tamamlanmıştır. Günümüze kadar mükemmel yapısıyla ayakta kalabilen iki katlı, kubbeli,  tek ve açık avlulu medresenin inşasında düzgün kesme taş kullanılmıştır. Plan özellikleri, taş işçiliği ve süsleme motifleri bakımından ilgi çeken yapı, cami ve türbe ile birlikte külliye içerisinde yer almaktadır. Medresenin avlusunda bir çeşme ve büyükçe bir havuz bulunmaktadır.

 

Kırklar Kilisesi

 

Şehrin merkezinde Şar Mahallesinde yer alan yapı yılında Süryani azizlerinden Mor Behnam ve kız kardeşi Saro adına inşa edilmiştir. Uzun bir avlunun doğu tarafındaki dikdörtgen planlı kilise, on iki kalın sütunla taşınan kemerlerle bölümlere ayrılmıştır. Kilisenin yıllık ahşap kapıları, kök boya ile baskı perdeleri, içinde çan kulesi evi ve adeta dantel gibi işlenmiş taş oymacılığı örneklerinin yer aldığı divan çok etkileyicidir. yılında kırk şehitlere ait rölikler bu kiliseye getirilmiştir. Bugün Mardin Metropolitlik Kilisesidir.

 

Şeyhçabuk Camii

 

Yapım tarihi belli olmamakla birlikte, bugünkü şeklini yüzyılda kazanmış olduğu düşünülmektedir. yüzyılda iki sefer onarım görmüştür.  Avlu duvarları ile çevrili cami, Mardin cami ve mescitlerinin genel özelliği olan enine yayılan bir plana sahiptir. Ana mekan, enine uzun iki beşik tonozla örtülü neften oluşmaktadır. Güney tarafında bulunan çapraz tonozla örtülmüş kısmın türbe ya da zikir yeri olması muhtemeldir. Tarihleri hakkında kesin bilgi olmayan ve şeyh isimleri ile anılan yapıları, Mardin’e Türklerin yerleştirilmeye başladığı devirlere indirmek mümkündür. 

 

Mardin Müzesi

 

Mardin Merkez Şar Mahallesi, Birinci Cadde’de, Cumhuriyet Meydanı’nın kuzeyinde bir grup Süryani evinin arasında bulunan Müze binası, binanın doğu tarafına bitişik olan Meryem Ana Kilisesi’nin Müzeye bakan kapalı portelindeki kitabeye göre yılında Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni tarafından Süryani Katolik Patrikhanesi olarak yaptırılmıştır. Müze binası, kurulu bulunduğu alandaki arazi eğiminin ve parsel derinliğinin fazla olması nedeniyle yapı tasarımı, teraslamalar biçiminde üç kat olarak gerçekleştirilmiştir.

Uzun bir süre dini amaçlı hizmet veren yapı, daha sonraları askeri garnizon, çeşitli siyasi partilerin merkezi, kooperatif binası, sağlık ocağı ve polis karakolu olarak kullanılmıştır. Bina’yı Süryani Katolik Vakfından satın alan Kültür Bakanlığı restorasyon yaptırmış ve yılında Mardin Müzesi’ni Zinciriye Medresesi’nden alarak bu binaya taşımıştır.

yılından beri hizmet veren Mardin Müzesi, bünyesinde bulunan eserlerin çeşitliliği ile oldukça dikkat çekicidir. Şırnak, Batman ve Siirt illerimizde müze bulunmadığından buradaki eserlerin korunup sergilenmesi için de çalışmalar sürdüren müzede Paleolitik Çağdan MS yy’a kadar olan dönemleri kapsayan buluntular sergilenmektedir. Müze’nin üç adet kapalı teşhir salonu ve iki adet açık teşhir alanı bulunmaktadır.

Gazi Paşa İlköğretim Okulu Binası

Mardin merkez Gazipaşa İlköğretim Okulu olarak kullanılan binanın yapımına yılında Lole adında mimarbaşı tarafından başlanmış ve II. Meşrutiyet döneminde tarihinde Süryani Kadim Cemaatinden Cebbur adında zengin bir kişi tarafından ev olarak hizmete açılmıştır. Bina uzun yıllar ev amaçlı kullanıldı.

Bina 4 kattan oluşmaktadır. 1. Kat: Mahzen ve tavla amacı ile yapılmıştır. Şu an ev olarak kullanılmaktadır. 2. Kat: Sokaktan büyük bir kapı ile geniş salona girilir. Bu katta 8 oda bulunmaktadır. 3. Kat: Bu katta 3 oda bulunmaktadır. 4. Kat: Bu katta 10 oda bulunmaktadır. Odaların içi mükemmel bir şekilde oyma taşlarla süslenmiş ve her odanın süslemeciliği, diğer odalardan farklıdır. Bina Cumhuriyetin ilk yıllarında eski Mardin Milletvekili Abdurrezzak ŞATANA’ya TL karşılığında satılmış; aynı bina bir süre sonra Özel İdare Müdürlüğü’ne TL karşılığında satılmıştır.

yılından günümüze kadar eğitim-öğretim amaçlı olarak kullanılan ve halen Mardin Merkez Gazipaşa İlköğretim Okulu olarak anılan binada 10 derslik bulunmaktadır.

 

Latifiye Camii

 

Cumhuriyet Alanı’nın güneyindedir. Taçkapı yazıtından ’de Artuklu sultanlarından Melik Salih ve Melik Muzaffer zamanında görev almış Abdüllatif bin Abdullah tarafından, minaresi Mısır Valisi Muhammed Ziya  Tayyar Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Günümüzdeki minare ise ’te Musul Valisi Gürcü Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Mardin ‘deki son Artuklu eserlerinden olan, enine dikdörtgen planlı ve mihrab önü kubbeli yapının portalı iyi korunmuştur.  İki renkli taşlardan üç dilimli kemerli portalde, geometrik motifler örgülü ve yıldızlı bezemeler dikkati çeker. Caminin giriş kapıları, geç dönem Selçuklu ahşap işçiliğinin özgün örneklerinden olan minber ve mahfili görülmeye değer özelliktedir.

 

Ulu Cami

 

Artuklu Dönemi mimari örneklerinden, dilimli kubbesi ve büyük minaresiyle Mardin’in sembolü olan Mardin Ulu Cami kayıtlara göre iki minareli inşa edilmiştir. Caminin bugün mevcut olan tek minaresinin kare kaidesindeki yazıt, yapım tarihini olarak vermektedir, fakat bugünkü minare / yıllarında yeni ve elektik bir üslupla yapılmıştır.

Bazı süryani yazarlar kiliseden çevrildiğini söylerler. Yapı kiliseden çevrilmemiş olsa bile, yerinde eski bir kilisenin bulunması muhtemeldir. Yapı yüzyıl Artuklu Dönemi mimarisinin temel özelliklerini yansıtır. Erken dönemde özellikle güneydoğuda meydana çıkan, mihrap önü kubbeli enine gelişen cami plan ve formunun çok önemli bir örneğidir. Yapının malzemesi düzgün kesme taştır. Ulu Cami’nin kubbesi dıştan yivleme tekniğiyle yapılmıştır. İlk olarak bu binada kullanılmış ve sonları Mardin’de gelenek halini almıştır ki bazı geç dönem Artuklu yapılarında karakteristiktir.

Caminin dikdörtgen avlusu kuzeyinde kalır. Avlunun güneyinde mihrap duvarına paralel, beşik tonozlu üç neften oluşan, mihrap duvarına yakın iki nefin kubbe ile kesildiği, enine gelişmiş, mihrap önü kubbeli bir şema görülür. Bu şema, aynı zamanda, çevredeki birçok yapı tarafından taklit edilmiş bir modeldir.

 

Zinciriye Medresesi

 

Kalenin hemen altındaki Medrese Mahallesinin kuzeyinde yer alan yapı, yılında Melik Necmeddin İsa tarafından yaptırılmıştır. Timur ve ordusuyla mücadele etmiş olan Melik İsa bir süre bu medresede hapsedildiğinden Sultan İsa Medresesi adıyla da tanınır. Açık avlulu ve iki katlı medresenin giriş kapısının taş işlemeleri ve dilimli kubbeleriyle ihtişamı görülmeye değer, buradan Mardin’i izlemek de büyük keyiftir. Medresede Sultan İsa Türbesi ve birçok eski kitabe vardır. Yapı yüksekte kurulduğu için geçmişte rasathane olarak kullanılmış ve bir dönem de müze olarak işlev görmüştür.

 

Surur Hanı

 

Ana caddenin üzerinde durumunu kısmen koruyabilmiş olarak ayakta olan yüzyıllarda yapılmış olabileceği düşünülen Kervansaray, dikdörtgen bir avlu etrafında, iki katlı revaklı mekanlardan meydana gelmiştir. Cadde üzerinde, girişin iki yanında beşer dükkan mevcuttur. Zaman içerisinde planı üzerinde birçok değişiklik yapılmıştır. Yakın geçmişte restorasyonu tamamlanan yapının içinde restoran ve kafe hizmetleri verilmektedir.

 

Eski PTT Binası

 

yılında Şatana ailesi tarafından Ermeni mimar Lole’ye yaptırılan ve Mardin sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan yapı, Şehidiye Camii’nin karşısında bulunmaktadır. Bina zengin ve görkemli taş işçiliğiyle dikkati çeker. Yakın zamana kadar PTT binası olarak kullanılmıştır.

 

Şehidiye Medresesi Camii

 

Yüzyılın başlarında Artuklu Sultanı Melik Nasreddin Artuk Aslan tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Güney tarafında iki nefli mescidin yer aldığı revaklı avlulu ve eyvanlı bir medresedir. Medresede, onarım ve eklemelerle birçok değişiklik yapıldığından medresenin orijinal durumundan pek az şey kalmıştır.

Yapının yıkılmış olan minaresi /17 yıllarında Ermeni mimar Lole tarafından eklektik bir üslupla ve iskelesiz olarak inşa edilmiştir. Medresede en çok oynanmış olan yerlerden biri camidir. İki enine nefli ve ilk yapıldığında oldukça süslü bir cepheye sahip olduğu anlaşılan cami kısmı devamlı değişmiştir.

 

Kentsel Sit Alanı

 

Mardin’in kentle özdeşleşen evleri gerek plansal özellikleri, gerekse malzeme ve bezemeleriyle Anadolu konut mimarisinde ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Ovaya doğru alçalan teraslar üzerinde yoğun ve sıkışık şekilde adeta birbirinin üzerine yığılmış gibi biçimlenen konutların oluşturduğu böyle bir manzarayı Anadolu’nun başka bir şehrinde görmek mümkün değildir. İçinde yaşamın devam etmesi sayesinde eski yerleşimdeki orijinal yapılar özgünlüğünü fazla kaybetmemiştir.

Kalenin eteğinden başlayarak ovaya doğru inen evler arasındaki kot farkı metredir. Geleneksel evlerin tümünün cephesi sadece güneye, Mardin Ovası’na bakar. Tepenin eğimi üzerinde kuruldukları için en az iki katlı olan evler birbirinin manzarasını kapatmaz.

Bölgede bolca çıkarılan kalker taşı, yapı üretimine egemen olmuştur. Ceviz kapı, pencere, dolap ve tahtlar da mimarinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Taşın rahatça işlenebilir özellikte olması sayesinde zengin süslemeler ortaya çıkmıştır. Ocaktan çıkartıldıktan bir süre sonra sertleşen bu kireç taşı Mardin yapılarında bugün de kullanılmaktadır. Üstlerinin sıvanmasına gerek duyulmayan taş duvarlar belirli zamanlarda taş kırıntılarından elde edilen kum ile temizlenir. Taşların özelliklerinden dolayı evlerin içi yazları serin, kışları sıcak olur.

 

Sabancı Kent Müzesi

 

Süvari Kışlası olarak yapılan sonra Vergi Dairesi Binası olarak kullanılan bina Sabancı Vakfı tarafından müze ve sanat galerisine dönüştürülmüştür. Şehir merkezinde bulunan iki katlı tarihi yapının yılında başlayan restorasyonu tamamlandıktan sonra üst kat Kent Müzesi olarak, alt kat ise sanat galerisi olarak düzenlenip 01 Ekim tarihinde hizmete açılmıştır.

 

Hatuniye Medresesi

 

Gül Mahallesindedir. Kutbeddin İlgazi’nin annesi Sıtti Radviye Hatun tarafından yıllarında yaptırılmıştır. Medrese iki eyvanlıdır, avlusu revaklıdır ve iki katlı bir yapıdır. Ana eyvanın yanında, içi rölyef bezemeli tromplu kubbesi ile türbe yer alır. Medreseye bitişik aynı tarihli cami içinde Hz. Muhammed’e ait olduğu kabul edilen ayak izi mevcuttur. Lahitler bu yöredeki Artuklu eserlerinin en önemlilerinden biri olan bu medreseyi ayrıcalıklı bir konuma sokar. Medresenin güneyinde yer alan aynı tarihli hamam, günümüze değin pek çok onarım geçirmiş olup bugün hizmet vermeye devam etmektedir.

 

Abbaralar

 

Eski Mardin’in labirent benzeri sokakları birbirine yer yer binaların altından geçen abbara adlı geçitlerle bağlanır. Kelime anlamı Arapçada “kapalı yer” olan abbaralar Mardin’in en önemli mimari özelliklerinden biridir. Kentin fiziksel yapısı nedeniyle özel alanın altında ortaya çıkmış bu kamusal alanlar şehir halkını yaz mevsiminde sıcaktan, kış mevsiminde de sert, soğuk rüzgardan ve yağmurdan korurlar.

 

Deyrulzafaran Manastırı

 

Mardin’in 5 km doğusunda bulunan, ’ye kadar yıl boyunca Süryani Ortodoks patriklerinin ikamet yeri olan ve üç kattan oluşan manastır 5.yüzyıldan başlayarak farklı zamanlarda yapılan eklentilerle bugünkü haline yüzyılda kavuşmuştur. Manastır, Milattan önce Güneş Tapınağı daha sonrada Romalılarca kale olarak kullanılan bir kompleks üzerine inşa edilmiştir. Mardin ve Kefertüth Metropoliti Aziz Hananyo’nun yılında başlattığı büyük bir tadilat sonrasında manastır onun adıyla Mor Hananyo Manastırı olarak anıldı.

yüzyıldan sonra da manastırın etrafında yetişen zafaran (safran) bitkisisnden dolayı Deyrulzafaran (Safran Manastırı) adıyla anılmaya başlandı. Kubbeleri, kemerli sütunları, ahşap el işlemeleri, iç ve dış mekanlardaki taş nakışları ile güzel bir mimari örneği olan manastır uzun tarihi boyunca Süryani Kilisesi’nin dini eğitim merkezlerinden biriydi. yılında dönemin patriği İngiltere’den satın aldığı bölgenin ilk matbaasını manastıra getirtti. yılına kadar Süryanice, Arapça, Osmanlıca ve Türkçe kitaplar bu matbaada basıldı. Mardin Metropoliti’nin ikametgahı olan Deyrulzafaran Manastırı bugün de Süryani Kilisesinin önemli dini merkezlerinden biridir.

 

Dara Antik Kenti

 

Yukarı Mezopotamya’nın en önemli yerleşim yerlerinden biridir. Günümüze ulaşan belgeler Dara şehrinin M.Ö. 3. yüzyılın ikinci yarısında Partlar tarafından kurulduğunu göstermektedir. 6. yüzyılın başlarında ise Bizans İmparatoru İmparator Anastasius’un girişimiyle ülkenin doğu sınırını Sasaniler’e karşı korumak amacıyla burada bir askeri garnizon kurulmuştur. Dara, imparatorluğun Fırat boylarındaki savunma zincirinin önemli bir halkasıydı. Aynı zamanda sivil yerleşim yeri olarak da planlanmıştır. Şehrin çevresi 4 kilometrelik bir surla korunmuştur. İç kale kentin kuzeyinde, 50 metre yüksekliğindeki bir tepenin düzlüğüne kurulmuştur. Kentin taşocakları, mezarlığı, agorası ve su sarnıçları görülebilmektedir; kendisi ise köy evlerinin altında kalmıştır.

Mardin yönünden gidildiğinde Dara tabelasından saptıktan bir süre sonra surların dışında kalan taş ocakları, ardından da kaya mezarları görünür. Köy merkezinden sola doğru ilerlendiğinde etkileyici güzellikteki su sarnıcına ulaşılır. Bu noktadan bakıldığında Dara şehrini çevreleyen surlar da açık bir şekilde görünmektedir. Köyün merkezine döndükten sonra eski bir kilise kalıntısı olup halk arasında “Zindan” diye isimlendirilen yapıya gelinir. Binanın su sarnıcı olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Dara yüzyıllarda Artuklu hakimiyetinde kalmış, yüzyılda İlhanlılar tarafından tahrip edildikten sonra küçük bir köye dönüşmüştür.

 

 

Mardin Tarihi Yerler

İlk yerleşimin 7 bin yıl önce yapıldığı tahmin edilen Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Medeniyetlerin beşiği konumunda olan Mardin, doğunun en zengin kültürel birikimine sahip şehirlerinden bir tanesidir. Çok sayıda din ve mezhep mensubu insanın hoşgörü içerisinde yaşadığı şehirde manastırlar, camiler, kiliseler ve türbeler bulunmaktadır. Şehri gezen turistler, oyma kaya evlerin ve yapıların arasında kendilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissetmektedirler.

Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Mardin hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Mardin Evleri

Mardin Evleri

Mardin, Türkiye’nin en kalabalık nüfusa sahip 30 ilinden bir tanesidir. Elbette bu nüfusun tamamı tarihi evlerde kalmamaktadır fakat Mazı Dağı’nın güney yamaçlarında kurulmuş olan Mardin Evleri, tarihi dokusunu korumayı başarmıştır. Şehrin tarihi ve kültürel dokusunu en iyi şekilde yansıtabilen Mardin Evleri, aynı zamanda Anadolu’daki taş işçiliğinin en güzel örneklerinden bir tanesidir.

Merkezden bölgeye ulaşmak için Midyat otobüsleri veya taksiler kullanılabilmektedir. Aynı şekilde merkezden yürüyerek de ulaşılabilecek mesafededir. Mardin, düz bir ova üzerine kurulmuş olduğu için yürüyenleri zorlayacak yollar bulunmamaktadır. 

Geleneksel Mardin Evleri’nin bulunduğu yere giriş için belirli bir ücret gerekmemektedir.


Mor Gabriel Manastırı

Mor Gabriel Manastırı

Mardin’in en çok turist çeken ilçesi Midyat’ta bulunan Mor Gabriel Manastırı’na şehir merkezinden ulaşım yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir. Süryaniler için çok önemli olan bu yapı, Güngören Köyü’nün sınırları içerisinde yer almaktadır. Manastırın ilk temellerinin günümüzden yıl önce, Mor Şemun tarafından atıldığı bilinmektedir. 

Mardin’e hükmeden medeniyetlerce kullanılmış olan manastıra, Roma İmparatorluğu Dönemi’nde birçok ek yapı da eklenmiş ve manastır geliştirilmiştir. Midyat’ın genel mimarisi yapısına uygun olarak kesme taştan inşa edilmiştir. Süryaniler, asırlar boyu dinlerini burada insanlara öğretmişlerdir. Onlar için Kudüs’ten sonra en kutsal yer Mor Gabriel Manastırı’dır. 

Mor Gabriel Manastırı’na giriş ücreti 10 TL’dir.


Deyrulzafaran Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı

Mardin’in en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından birisi olan manastır, günümüzde Süryani mezhebine bağlı ziyaretçiler tarafından ibadethane olarak kullanılmaktadır. Manastır, aynı zamanda okul olarak da hizmet vermektedir. Süryanileri temsil eden en eski yapıdır ve içerisinde geçmiş asırlarda, manastırda görev yapmış patriklerin heykelleri yer almaktadır. Zafaran adı, geçmişte manastırın bahçesinde yetişen safranlar sebebiyle verilmiştir.

Roma Dönemi’nde manastır aktif olarak kullanılmış ve ek binalar ile de geliştirilmiştir. Çok geniş bir avluya sahip olan 3 katlı manastır içerisinde, kiliseler ve sergi alanları bulunmaktadır. Ayrıca muhteşem bir manzaraya sahip terası da, ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. Girişi ücretsiz olan Deyrulzafaran Manastırı, Mardin il merkezine 5 kilometre mesafede yer almaktadır.

Deyrulzafaran Manastırı’na tam giriş ücreti 10 TL, öğrenci giriş ücreti ise 5 TL’dir. 

Mardin'de eski tarihi yapıları, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Mardin'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Mardin Kalesi

Mardin Kalesi

Mardin Kalesi, şehrin en görkemli yapılarından bir tanesidir ve halk arasında ‘Kartal Yuvası’ olarak da bilinmektedir. Mardin’e hakim bir konumda olan kalenin kimin tarafından yaptırıldığı bilinmiyor olsa da, yüzyıldan günümüze kadar ulaştığı bilinmektedir. Günümüzde ziyarete kapalı olmakla birlikte, çok yakın zamanda kapılarının ziyarete açılacağı tahmin edilmektedir.

Zinciriye Medresesi’nin arkasında yer alan kale, yılı deviren tarihine rağmen hala sağlam bir şekilde ayakta kalmıştır. Çok az kısmı, savaşlar nedeni ile tahribata uğramıştır. 

Mardin Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi

Birçok din için önemli olan Mardin’de, çok fazla sayıda dini yapı bulunmaktadır. Bu yapıların en büyüklerinden birisi de Kasımiye Medresesi’dir. Şehrin merkezinde bulunan yapının, Artuklular Dönemi’nde yapıldığı bilinmektedir. Yapımı 3 asır kadar sürdüğü için, farklı mimari çizgileri aynı yapı içerisinde birleştirmiştir. Medrese, geçmiş yıllarda dini ve tıbbi eğitim verilen bir okul olarak kullanılmıştır. 

Mardin’in en başarılı insanlarını yetiştirmiş olması sebebiyle, şehrin en önemli yapılarından birisi haline gelmiştir. İki katlı olan medrese içerisinde havuz da bulunmaktadır. Kesme taş ve tuğladan örülen bina, yıldır ayakta olmasına rağmen çok az tahribata uğramıştır.

Kasımiye Medresesi’ne giriş ücretsizdir. 


Zinciriye Medresesi (Sultan İsa Medresesi)

Zinciriye Medresesi

Medresenin asıl ismi Sultan İsa Medresesi olsa da, halk arasında Zinciriye Medresesi olarak bilinmektedir. Yapım tarihi yılı olarak bilinen medrese, Artuklu Sultanı Necmettin İsa tarafından yaptırılmıştır. Medresenin 2. katından Mezopotamya manzarası, oldukça etkileyici bir şekilde görülmektedir. Medrese içerisinde avlu, cami ve türbe yer almaktadır.

Gösterişli bir yapıya sahip olması nedeni ile çok uzaktan bile fark edilebilen Zinciriye Medresesi, kesme taştan yapılmıştır ve taşlar üzerindeki işlemeler de oldukça inceliklidir. Medreseyi yaptıran Melik Necmeddin İsa, Timur saldırısı sonrasında bu medresede hapis hayatı yaşamıştır. Merkez ilçesi olan Artuklu’nun Şar Mahallesi sınırları içerisinde olan medreseye, merkezden yürüyerek ulaşmak 20 dakika kadar sürmektedir.

Zinciriye Medresesi’ne giriş ücretsizdir.


Mardin Müzesi

Mardin Müzesi

İlk olarak Patrikhane olan yapı daha sonra kışla, polis karakolu ve sağlık ocağı olarak kullanılsa da, inşaatından yıl sonra ’te müzeye çevrilmiştir. Müzede şehrin tarihi ve kültürel birikimi sergilenmektedir. Mardin’den çıkarılan arkeolojik ve etnografik eserlerin büyük bir bölümü, Mardin Müzesi’nde bulunmaktadır. 

Mardin, medeniyetler beşiği olmasından dolayı çok zengin bir birikime sahiptir. Müzede Roma, Pers, Osmanlı ve Bizans eserleri ağırlıktadır. O dönemde kullanılan ev eşyaları, giysiler, mutfak takımları ve takı gibi eşyalar da, şehrin etnografik yapısı hakkında önemli bilgiler vermektedir. 

Mardin Müzesi’ne tam bilet ücreti 9 TL, öğrenci bilet ücreti ise 4 TL’dir.  

Mardin'de manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Mardin gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Mardin Ulu Camii

Mardin Ulu Camii

Şehrin en büyük ibadethanesi olan Mardin Ulu Camii, halk arasında Cami-i Kebir olarak da bilinmektedir. Mardin’in en eski camisidir ve kurucularının, mimari yapısındaki izler sebebiyle Artuklu Devleti olduğu tahmin edilmektedir. Heybetli bir yapısı olan caminin, tek minaresi bulunmaktadır ve bu minare yüzyılda yapılmıştır. Fakat caminin kayıtlarına göre 2 minareli yapıldığı bilinmektedir, minarelerden ikisi de yıllar içerisinde yıkılmıştır. İnşaat yılının ise yüzyılın sonları olduğu tahmin edilmektedir. 

yıldan fazladır ayakta duran cami, günümüze kadar birçok restorasyon çalışmasından geçmiştir. Son olarak yılında kapsamlı bir yenileme çalışması geçiren caminin, Artuklu Devleti döneminde kiliseden camiye çevrildiği de tahmin edilmektedir. Artuklu mimarisi hakkında çok fazla fikir veren Mardin Ulu Camii, tıpkı şehrin geri kalanı gibi sarı kesme taştan yapılmıştır.

İbadete açık olan Mardin Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir.


Mardin Dara Antik Kenti

Mardin Dara Antik Kenti

Mezopotamya’daki ilk yerleşim yerlerinden birisi olduğu kabul edilen Dara Antik Kenti, il merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Oğuz Köyü’nde konumlandırılmıştır. İmparator Anastasius tarafından kurulduğu bilinen kent, stratejik bir savunma kenti olarak tasarlanmıştır. Bu savunma ihtiyacı için şehrin çevresinde 4 kilometrelik surlar bulunmaktadır.

Döneminin en büyük kentlerinden birisi olan Dara Antik Kenti içerisinde saray, kale, kilise, tophane, çarşı, su sarnıçları ve zindanlar yer almaktadır. Bunların birçoğu sadece kalıntı haldedir, günümüze kadar ulaşmayı başaramamıştır. Kentin kuruluş tarihi 6. yüzyılın başları olarak tahmin edilmektedir. Henüz büyük bölümü toprak altında olsa da, çalışmalar sürmektedir.

Dara Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir. 

Mardin'de hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Mardin balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhane

Meryem Ana Kilisesi

21 sütun üzerinde oturan Meryem Ana Kilisesi, yılında inşa edilmiştir. Midyat ilçesindeki Meryem Ana Manastırı ile karıştırılıyor olsa da, Midyat’taki manastır çok daha eskidir ve tarihi birikimi daha fazladır. Merkezde bulunan bu kilisede ibadet için gelen ziyaretçilerin vakit geçirmesi için geniş bir avlu tasarlanmıştır. Kilise içerisindeki ahşap işçilikleri, ilgi çekicidir.

Kiliseye ek olarak patrikhane, 35 yıl sonra inşa edilmiştir. Patrikhane, yılında Kültür Bakanlığı’na devredilmiş ve ibadethane statüsünü yitirmiştir. yılından günümüze kadar ise müze olarak kullanılmaktadır. Birinci Dünya Savaşı esnasında bir miktar tahribata uğramış olsa da, halen tamamına yakını ayaktadır.

Meryem Ana Kilisesi’ne tam giriş ücreti 2 TL, öğrenci giriş ücreti ise 1 TL’dir. 


Latifiye Camii (Abdullatif Cami)

Latifiye Camii

Artuklular Dönemi’nde inşa ettirilen cami, aslında Abdullatif Cami ismine sahiptir. Halk arasında Latifiye Camii olarak bilinmektedir. Mardin’in genelinde bulunan sarı kesme taşlar ile inşa edilen yapının yüzyılın başlarında yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Caminin minaresi yıkılmış ve yılında Mısır Valisi’nin emri ile tekrardan yapılmıştır.

Özellikle ilk Türk-İslam mimari çizgilerini taşıması ile dikkat çeken cami, Mardin’in önemli ibadethanelerinden bir tanesidir. Düzenlenen bir yarışmada, Mardin’in en güzel camisi seçilmesi de tesadüf değildir. Şehir merkezinde bulunan cami, Cumhuriyet Meydanı’nda yer almaktadır.

İbadete açık olan Latifiye Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Mardin Kent Müzesi

Mardin Kent Müzesi

Önceleri kışla ve vergi binası olarak kullanılan yapı, Sabancı Holding’in katkıları ile yılında restore edilmiş ve yılında müze olarak kapılarını ziyarete açmıştır. Holdingin katkılarından dolayı müzenin resmi adı Sabancı Mardin Kent Müzesi olarak belirlenmiştir. 

Müze iki kattan oluşmaktadır. Yapının ilk katında, Dilek Sabancı’nın sanat galerisi sergilenmektedir. İkinci kat ise kent müzesine ayrılmıştır. Burada Mardin halkının asırlardır kullandığı eşyalar sergilenmekte ve fotoğraflar ile geçmiş yıllar ziyaretçilere gösterilmektedir. Kent tarihine ışık tutan birçok eser de, ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur. 

Mardin Kent Müzesi’ne giriş ücreti 2 TL’dir, öğrencilere %75 indirim yapılmaktadır. 


Surur Hanı

Surur Hanı

Mardin’in önemli tarihi yapılarından bir tanesi olan Surur Hanı, yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından yapılmıştır. Şehrin merkezinde olan yapının büyük bölümü tahribata uğramış olsa da, bir kısmı günümüze kadar ulaşmıştır. İki katlı olan han, dikdörtgen bir yapıya sahiptir ve şehre gelen turistlerce yüksek ilgi görmektedir.

Han içerisinde alışveriş yapma imkanı bulunmaktadır. Hediyelik eşya satan birçok mağazaya ek olarak, yeme-içme imkanları da bulunmaktadır. Özellikle Mardin merkezde yapılan gezilerde, ziyaretçiler tarafından mola yeri olarak kullanılmaktadır. 

Surur Hanı’na giriş ücretsizdir. 

Mardin'de aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Mardin aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Mor Benham Kilisesi (Kırklar Kilisesi)

Mor Benham Kilisesi

Mardin merkezde bulunan ve 1. Cadde’ye paralel bir konumda yer alan Mor Benham Kilisesi, halk arasında Kırklar Kilisesi olarak da bilinmektedir. İnşaatının ’lü yıllarda yapıldığı bilinmektedir. Mor Benham adına yaptırılmıştır ve günümüzde halen Ortodokslar tarafından ibadethane olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de en çok Süryani, Mardin’de yaşamaktadır ve Süryaniler, Mor Benham Kilisesi’ni dini merkez olarak kabul etmişlerdir.

Kilise aynı zamanda yılından, Cumhuriyet yıllarına kadar okul görevi de görmüş ve öğrencilerini her dalda eğitmiştir. Kilise içerisinde geniş bir avlu ve çan kulesi yer almaktadır. Hıristiyan tarihi açısından çok önemli olan yapı, aynı zamanda 6. yüzyıl mimarisi hakkında da önemli fikirler vermektedir. 

Mor Benham Kilisesi’ne giriş ücretsizdir. 


Mardin nerede? Mardin'de nereye gidilir? Mardin'de gezilecek yerler

Mardin nerede? Mardin&#;de nereye gidilir? Mardin&#;de gezilecek yerler

Güneş batarken kırmızının göz kamaştıran renkleriyle boyanan Mardin, bir gezi değil adeta hayat deneyimini ziyaretçilerine sunuyor. Köklü tarihi ve yılların harmanladığı kültürüyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği bu kenti daha yakından tanımak istemez misiniz? İşte Mardin ve Mardin'e dair tüm merak edilen detayları sizler için tek tek açıkladık.

Doğusundan batısına adeta bir kültür mozaiği olan ülkemizin her bir köşesi gezip görülmeye değer güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Yüzyıllardır pek çok medeniyetin yuvası haline gelen bu topraklarda doğanın ve tarihin muhteşem uyumuna hayranlık duymamak elde değil. Eğer her adımda göz alıcı bir atmosfere kucak açabileceğiniz rotalara doğru yolculuğa çıkmak istiyorsanız size ilk tavsiyemiz özgün mimarisi ve misafirperver yerel halkıyla dikkatleri üzerine çeken Mardin olacaktır. Kızıla bürünen sokaklarıyla renkli bir coğrafyayı gözler önüne seren Mardin'i gelin birlikte adım adım keşfedelim.

İstanbulİLİŞKİLİ HABERİstanbul'da kebap nerede yenir? En iyi kebapçıların adresleri

MARDİN NEREDE?

Kuzey Mezopotamya'nın en önemli simgelerinden biri olan Mardin, Fırat ve Dicle Nehirleri arasında kalan bereketli topraklarıyla ön plana çıkıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Mardin'e haritadan baktığınızda Suriye ile sınır komşusu olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca batısında Şanlıurfa, kuzeyinde Diyarbakır ve Batman illeri, kuzey doğusunda Siirt ve doğusunda da Şırnak bulunmaktadır. 

Mardin

Mardin

MARDİN'DE NEREYE GİDİLİR? MARDİN'DE GEZİLECEK YERLER 

Dar sokakları, ihtişamlı konakları, binlerce yıllık taş yapıları, devasa medreseleri ve sosyo-kültürel yapısıyla dikkat çeken Mardin'de gezilecek yerlerin saymakla bitmeyeceğini belirtmek gerekiyor. Ancak mutlaka görmeden dönmeyin diyebileceğimiz yerleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Mardin Evleri
  • Mardin Ulu Camii
  • Mor Hananyo Manastırı
  • Mardin Çarşıları
  • Midyat

Mardin Evlerini, daha önce gördüğümüz diğer yapılardan ayıran en önemli özelliği sarı kalker taşının ana malzeme olarak kullanılmasıdır. Kentin iklimine göre dışarıdaki ilkim koşullarını evin içeriye yansıtmayan bu evlerin bazı bölümlerinde ahşap işçiliğinin hassas dokunuşlarına rastlamak mümkün.

Mardin Evleri

Mardin Evleri

yılında kentsel sit alanı ilan edilen geleneksel Mardin Evleri'nde iç avlu, bahçe, depo ve ahır gibi bazı bölümlerin bulunduğunu söyleyebiliriz. Mazı Dağı'nın eteklerinde masalsı bir görünüme sahip olan bu evler özellikle son zamanlarda fotoğraf severlerin favorisi haline geldi.

Mardin Evlerinden kareler

Mardin Evlerinden kareler

Artukluların tarih sahnesinde olduğu döneme doğru şöyle tarihte ufak bir yolculuğa çıktığımızda bizleri Mardin Ulu Camii tüm ihtişamıyla karşılayacaktır. yılında kesme taş kullanılarak inşa edilen Mardin Ulu Camii, kent merkezinde olduğu için gezi rotanızda ilk olarak buraya yer verebilirsiniz.

Mardin Ulu Camii

Mardin Ulu Camii

Pek çok restorasyon çalışmasından geçen Mardin Ulu Camii'nin şuan ki minaresi  ile yılları arasında kare bir kaide üzerine inşa edilmiştir. 16 farklı kitabesi bulunan Mardin Ulu Cami'nin ilk inşası Diyarbakır Meliki II. Kutbettin İlgazi tarafından yapılmış olup diğer kitabe de Artuklu Hüsameddin Yavlak Arslan'ın imzasının olduğunu bilinmektedir.

Mardin Ulu Camiiden kareler

Mardin Ulu Camiiden kareler

Dayrulzafaran Manastırı ve Mor Gabriel Manastırı olarak da anılan Mor Hanonya Manastırı, Midyat'a yaklaşık olarak yarım saatlik bir mesafede yer almaktadır. Süryani kilisesi tarafından 'İkinci Kudüs' olarak isimlendirilen manastırda 52 adet patriğin mezarı bulunmaktadır.

Mor Hanonya Manastırı

Mor Hanonya Manastırı

yılında Mardin'in kesme taşlarından yapıldığı düşünülen Mor Hanonya Manastırı, etkileyici kubbeleri kemerli sütunları,  yıllık kök boyalarıyla süslenmiş işlemeleri ve nakış oymalarıyla dikkat çekiyor. Milattan önceki dönemlerde Güneş Tapınağı, Roma döneminde kale ve daha sonra manastır olarak kullanılan bu eşsiz yer mutlaka Mardin gezi rehberinizde yer almalı.

Mor Hanonya Manastırından kareler

Mor Hanonya Manastırından kareler

Otantik dokusuyla Mardin'in en önemli noktalarından biri olan çarşılar arasından belki de en ünlüsü Revaklı Çarşısı.  yüzyıldan beri Mardin'de ticaretin kilit noktası olan Revaklı Çarşısı, kesme taş işçiliği ve doğrama pencereleriyle ön plana çıkıyor. Mardin'i baştan aşağı gezdikten sonra buraya uğrayıp el yapımı halı ve kilimler, el sanatı ürünler, yöresel gıdalar, bakır ve gümüş ürünler arasından beğendiğinizi seçip sevdiklerinize hediye alabilirsiniz. 

Mardin Revaklı Çarşısı

Mardin Revaklı Çarşısı

Kent merkezine yaklaşık olarak 60 kilometre uzaklıkta yer alan Midyat, binlerce yıllık zengin tarihiyle seyahat severlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor.  MÖ 9. yüzyıl Asur tabletlerinde Matiate olarak isimlendirilen Midyat kelime anlamı olarak "Vatanım" olarak açıklanmaktadır.

Midyat

Midyat

Adeta açık hava müzesinde yürüyormuş gibi hissettiren sokaklarıyla görenleri kendine hayran bırakan Midyat'ta Türk, Arap, Kürt ve Süryani kökenli pek çok vatandaşın huzur ve barış içerisinde yaşadığını görebilirsiniz. Eğer fotoğrafçılığa özel bir ilginiz varsa Midyat size aradığınız hazineyi sunacaktır!

Midyattan kareler

Midyattan kareler

MARDİN'DE NE YENİR? MARDİN'İN MEŞHUR YEMEKLERİ NELERDİR?

Bir lezzet başkenti olan Mardin'e geldiğinizde birbirinden özel yemekleri denemeden sakın dönmeyi aklınızdan dahi geçirmeyin. Bakır ve gümüş tepsilerde özel servisle sofralara gelen Mardin yemekleri arasından en ünlüleri Soğan Kebabı, Dobo, Firkiye, İrok, Lebeniye, Kibbe ve Alluciye'dir. Yemek sonrası leziz bir tatlı yemek de isterseniz size önerimiz tarçın, pekmez, şeker ve un ile hazırlanan Harire tatlısı olacaktır.

Mardin yöresel yemeklerinden Lebeniye

Mardin yöresel yemeklerinden Lebeniye

MARDİN'E NASIL GİDİLİR?

İstanbul'a yaklaşık ,6 kilometre uzaklıkta yer alan Mardin'e eğer kendi aracınız ile gitmeyi planlıyorsanız ortalama 15 saat 19 dakikalık bir yolculuğa hazır olmanız gerekiyor. Öte yandan otobüs seferleri ile Mardin'e gitmek için ortalama ,00 TL'ye satın alabileceğiniz otobüs biletiyle 21 saat 9 dakikada yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. Eğer hava yoluyla Mardin'e ulaşım sağlamak isterseniz ortalama ,98 TL'ye satın alabileceğiniz uçak biletiyle 1 saat 50 dakika içerisinde Mardin'de olabilirsiniz.

Kasımiye Medresesinden bir kare

Kasımiye Medresesinden bir kare

KEYİFLİ TATİLLER DİLERİZ!

Portmanto alırken nelere dikkat edilmeli? Portmanto modelleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Portmanto alırken nelere dikkat edilmeli? Portmanto modelleri nelerdir?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir