osmanlı imparatorluğu kaç yılında kurulmuştur / Osmanlı Avrupa'da Nereleri Fethetti Ve Ne Kadar Süre Kaldı? - Foto Galeri - funduszeue.info

Osmanlı Imparatorluğu Kaç Yılında Kurulmuştur

osmanlı imparatorluğu kaç yılında kurulmuştur

Osmanlı Beyliği ne zaman ve nerede kuruldu? Osmanlı beyliği nasıl kuruldu?

Karacadağ’da bir süre kaldıktan sonra Anadolu Selçuklulardan yeni bir yurt isteyen Ertuğrul Gazi’nin bu talebi karşılık bulmuş ve Kayılar harekete geçerek Söğüt dolaylarına yerleşmişlerdir. yılında Selçukluların Bizans üzerine gerçekleştirdiği bir sefere de eşlik eden Ertuğrul Gazi’ye Eskişehir ve çevresi verilmiştir.

Gerçekleşen bu savaştan sonra Anadolu Selçuklular Karacahisar Kalesi’ni kuşatmışlardı. Artan Moğol tehdidi sonucu, hükümdarın geri dönmesi gerektiğinde kuşatmayı Ertuğrul Gazi devraldı ve Karacahisar Kalesi’ni fethetti. Bu başarının ardından Söğüt’e ilerleyen Ertuğrul Gazi ve Kayılar, bu bölgeye yerleştiler. Ertuğrul Gazi, Bizans sınırında bulunan Söğüt ve çevresinde yerleşince bir uç beyliği olarak, Bizans üzerine akınlar gerçekleştirdi ve yılında Söğüt’te vefat etti.

Ertuğrul Gazi’nin vefatı sonrası, en büyük oğlu olan Osman Gazi Kayıların başına geçti. Gerçekleşen Moğol istilaları neticesinde, Anadolu Selçukluların zayıflaması ve Anadolu’da süren siyasi otorite boşluğu Osman Gazi zamanında da artarak devam ediyordu. Yaşanan tüm bu gelişmeler Kayıların Osmanlı Beyliği olarak tarih sahnesine çıkışına zemin hazırlamaktaydı.

Şimdi gelin hep birlikte, Osmanlı Beyliği nasıl kuruldu? soruna cevap arayalım.

Osmanlı Devleti Nasıl Kuruldu?

Kayıların başına Osman Gazi’nin geçmesiyle beraber, bağımsız bir beyliğin ortaya çıkış süreci hız kazanmıştır. Bu yolda, özellikle Bizans İmparatorluğu ile savaşlar gerçekleşmiş ve Osman Gazi bölgedeki gücünü günden güne arttırmıştır.

Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu yılına gelinceye kadar bölgede gerçekleşen önemli olaylar ise şu şekildedir:

Ermeni Beli Savaşı ()

Osmanlı Beyliği’nin kurulmadan önceki ilk savaşı olan Ermeni Beli Savaşı; Bizans İmparatorluğu’na bağlı İnegöl Tekfurluğu ile Osman Gazi liderliğinde Kayılar arasında gerçekleşmiştir. İnegöl’ün fethine giden yolu açması açısından büyük bir önem arz eden bu savaş aynı zamanda Osman Gazi’nin bölgedeki saygınlığını arttırmıştır.

Kulacahisar Savaşı ()

Osman Gazi tarafından, İnegöl yakınlarında bulunan Kulacahisar Kalesi’ne düzenlenen bir gece yarısı baskını sonucu gerçekleşen savaşta Bizans birlikleri hiçbir varlık gösteremediler. Savaşın sonunda Kulacahisar Kalesi fethedilmiş ve beylik olma yoluna büyük bir adım atılmıştır.

Domaniç Savaşı ()

Domaniç yakınlarındaki İkizce mevkiinde Osman Gazi’ye bağlı birliklerle İnegöl ve Karacahisar tekfuruna bağlı orduları karşı karşıya getiren savaş Kayıların üstünlüğüyle sonuçlanmıştır ve Karacahisar kalesi fethedilmiştir.

Karacahisar’ın fethedilmesi; Selçuklu hükümdarı 2. Mesud tarafından sevinçle karşılanmıştır. Osman Gazi’nin bu üstün başarısına karşılık olarak kendisine birçok hediye gönderen 2. Mesud aynı zamanda beylik alameti olan sancak ve ferman da göndermiştir. Bu durum da, Osman Gazi’nin Selçuklu hükümdarı tarafından, Bey olarak atandığını bize göstermektedir.

Bundan sonra Osman Bey; Osmanlı Beyliği’nin lideri olacak ve fethedeceği topraklar beyliğinin malı olacaktır.

Osmanlı Beyliği Ne Zaman Devlet Olmuştur?

yılında, Karacahisar’ın fethi sonrası bir Cuma namazı sırasında; Cuma hutbesi, Dursun Fakih tarafından Osman Bey adına okundu. Osman Bey adına okunan bu hutbe, O’nun artık bir beyden de öte bir hükümdar olduğunun tasdiki demekti. Cuma namazını takip eden ilk bayram namazında da, Osmanlıların egemenliği altında bulunan tüm camilerde aynı hutbe tekrar okundu ve yeni kurulan devlet resmen ilan edildi.

Böylelikle yılında, Osmanlı Devleti kurulmuş ve Osman Gazi de devletin kurucu hükümdarı olmuştur.

kaynağı değiştir]

Moğol saldırıları sonucu Kayı soyundan Kaya Alp'in oğlu Süleyman Şah, Horasan'dan kişi ile Erzincan ve Ahlat yakınlarına yılında gelerek buraya yerleşmiştir. Yedi yıl sonra[kaynak belirtilmeli] bu boy Fırat Nehri yatağını izleyerek Halep üzerinden Horasan'a dönmek istedi; ancak Caber Kalesi önlerinde Süleyman Şah atıyla suya düşerek öldü. Bu olay, onun emrindeki ailelerin dağılmasına yol açtı. Bazı aiӀeӀer Suriye'de kaldı, bazı aileler ise Anadolu içlerine ilerledi.

Süleyman Şah'ın dört oğlu vardı; Sungur Tekin, Gündoğdu, Dündar ve Ertuğrul. Bunlardan ilk ikisi Horasan'a döndü, diğer ikisi ise yanlarında yaklaşık aile ile Erzurum civarına gitti ve Sürmeli Çukur Ovası'na yerleşti. Bunlardan bir bölük ise Pasin Ovası'na yerleşti.

Dündar ve Ertuğrul, emrindeki ailelerle batıya ilerlerken iki ordunun savaşına rastladı. Bu iki ordudan güçsüz olarak gördüklerine yardım etmeye karar verdiler. Bu karar onların ileriki yaşamlarını çok etkiledi; çünkü güçsüz olup onların yardımıyla savaşı kazanan taraf Anadolu Selçuklu ordusu, düşman ise bir Moğol ordusuydu. Ertuğrul, bu yardımı sayesinde Selçuklu sultanı I. Alaeddin Keykubat ile tanıştı ve onu koruyucu olarak tanıyıp elini öptü. Sultan da ona hediye olarak Domaniç ve Ermeni dağlarını yaylak, Söğüt yakınlarındaki ovayı da kışlak olarak verdi.

Ertuğrul'un ailesi oraya vardığında Kütahya'nın kuzeyindeki Karacahisar mevkiinde Rumlar yaşıyordu. Ertuğrul bu Rumlar tarafından rahatsız edilince Alaaddin'den sefer için izin istedi ve sefer yapıp bölgeyi aldı. Zafer haberini Eskişehir'de alan I. Alaeddin Keykubat, Eskişehir'in adını "Sultanönü"ye çevirdi ve Ertuğrul Gazi'ye verdi.

Ertuğrul Gazi'nin ise üç oğlu vardı; Osman, Gündüz Bey ve Saru Batu Savcı Bey. Bunlardan en küçüğü olan Osman, yılında doğdu. Bizans tekfurlarına karşı seferlerde bulundu ve bir savaşçı olarak nam saldı.

Beyliğin kuruluşu ve genişlemesi[değiştir kaynağı değiştir]

Ana maddeler: Ankara Savaşı ve Fetret Devri

Ancak bu durum, Osmanlılar'ı toprakları ellerinden alınan beylerin sığındığı Timur'la karşı karşıya getirdi. Osmanlı yönetimine geçen Anadolu Türkmen beyliklerinin asker ve yöneticileri henüz büyük ölçüde eski beylerine bağlılıklarını koruyorlardı. Bunlar Ankara Savaşı () sırasında Timur ordusunda bulunan eski beylerinin yanına geçtiler. Bu hem Ankara Savaşı'nda Osmanlıların yenilmesine, hem de yüzyılda kurulmuş olan Anadolu siyâsi birliğinin dağılmasına neden oldu. Osmanlılar, Anadolu'nun siyâsi birliğini yeniden ancak yüzyılın ikinci yarısında, Sultan II. Mehmed döneminde kurulabildi.

Ankara Savaşı'nda Osmanlıların uğradığı ağır yenilgi, yalnız Anadolu'daki siyâsi birliğin parçalanmasına neden olmakla kalmadı, Osmanlı Devleti'nin kendi içinde de parçalanmalara yol açtı. Yıldırım Bayezid'in oğulları Süleyman Çelebi, İsa Çelebi, Musa Çelebi, Mehmed Çelebi, Osmanlı tahtına sahip olabilmek için birbirleriyle mücadeleye giriştiler. "Fetret Devri" adı verilen ve 'e kadar süren bu taht kavgası dönemi, I. Çelebi Mehmed'in ( - ) kardeşlerini ortadan kaldırıp, Osmanlı Devleti'nin birliğini yeniden sağlamasıyla sona erdi. Ankara Savaşı'ndan sonra dikkati çeken en önemli özelliklerden biri, Anadolu'daki eski Türkmen beyliklerinin yeniden kurulmasına, Osmanlı Devleti'nin de Bayezid'in oğulları arasında parçalanmasına karşın Balkan uluslarının Osmanlı yönetiminden kurtulmak için girişimde bulunmamalarıdır. Bunun da nedeni büyük ölçüde, Osmanlı düzeninin, özellikle mîri toprak düzeninin, Balkan derebeylik düzeninden daha iyi, daha ileri bir düzen olması ve Balkan halklarının büyük ölçüde bu düzenden hoşnut olmalarıdır.

Ankara Savaşı'ndaki ağır yenilgi, Osmanlı gelişmesini yarım yüzyıl kadar geciktirmiş oldu. Ancak Osmanlı Devleti, bir devleti tümüyle tarih sahnesinden silebilecek kadar büyük ve önemli olan bu sarsıntıyı atlatabildi; yarım yüzyıllık bir gecikmeyle de olsa yeniden gelişme ve büyüme yoluna girdi.

II. Murad[değiştir kaynağı değiştir]

Ana madde: I. Bayezid

Osmanlılar ile başta Karamanoğulları olmak üzere, Anadolu Türkmen beylikleri arasındaki mücadele, I. Murad'ın oğlu Yıldırım Bayezid (I. Bayezid () döneminde, çoğu beyliğin ortadan kalkması ve beyliklerin Osmanlı topraklarına katılmasıyla sonuçlandı. Bu dönemde Osmanlılar, Türkmen beyliklerinin topraklarından başka,Kadı Burhanettin'in mülkü sayılan Sivas, Kayseri, Malatya ve Elbistan'ı da ele geçirmeyi başardılar; böylece Osmanlı sınırı doğuda Fırat'a kadar genişledi.

Ankara Savaşı ve Fetret Devri[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası