uzun süreli hıçkırık neden olur / Hıçkırık Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer ? | Anadolu Sağlık Merkezi

Uzun Süreli Hıçkırık Neden Olur

uzun süreli hıçkırık neden olur

Hıçkırık Nedir?

Hıçkırık diğer ismi ile singultus, akciğerlerin alt bölümünde yer alan ve kubbemsi bir şekli bulunan diyaframın ani ve istem dışı bir şekilde kasılması ile oluşur. Kişinin solunum esnasında nefes alırken, diyafram kasılarak aşağı doğru hareket eder. Bunun neticesinde ise göğüs kafesi genişler ve akciğer kapasitesinin artmasını sağlar. Benzer şekilde nefes verirken de diyafram gevşer ve yukarı doğru hareket eder, böylece alınan havanın ağız ve burundan çıkmasına yardımcı olur. Ses tellerinin de yer aldığı gırtlağın üst kısmında bulunan epiglot isimli kapakçık ise yutkunma sırasında kasılarak nefes borusunu kapatır. Bu sayede ağızdaki besinlerin yutkunurken nefes borusuna kaçmasını önler. Hıçkırık ile birlikte meydana gelen ses ise diyaframın ani ve istemsiz şekilde kasılması ile akciğerlere hızla hava girmesi ve epiglotun ani bir şekilde ses tellerinin olduğu alanı kapatması ile oluşur.

Hıçkırık Neden Olur?

Hıçkırık gelişmesinin birçok nedeni bulunur. Genellikle istemsiz hava yutulması, aşırı yenmesi, gazlı içecekler, aşırı alkol tüketilmesi ve mide bağırsak sisteminde ani ısı değişimi olmasından dolayı meydana gelebilir. Hıçkırık etkenleri sıklıkla psikolojik kaynaklıdır. Ani duygu değişimleri, heyecan, korku ve stres gibi ruhsal durumlar hıçkırığı tetikleyebilir. Ayrıca mide gazı, sıcak yiyecek ve içecekler, baharatlı besinler, alkol ve diyabet gibi toksik ve fizyolojik sebepler de hıçkırığa neden olabilir. Tümör varlığı, travma, menenjit, kalp damar hastalıkları ve ameliyat sonrası genel anestezi alınmasından dolayı kaynaklanabilir. Yanı sıra kullanılan steroid, benzodiazepin tipi ilaçlar, antidepresanlar, antibiyotikler dijital preparatlar, göz tansiyonu, guatr, zatürre, kalp zarı iltihabı, kalp krizi, karaciğer, bağırsak, pankreas hastalıkları, astım, farenjit ve kulakta yabancı cisim varlığı hıçkırık oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bazen de tek olarak hıçkırık, kalp krizinin tek belirtisi olarak da görülebilir. Sık sık yöneltilen "Hıçkırık neden tutar?" sorusunun değişik birçok cevabı vardır. Bu yüzden uzun bir zaman geçmeyen hıçkırık durumunda bir uzman hekime gidilmelidir. Hıçkırık, belirti süresine göre 3 gruba ayrılır. Bunlar;

  • 48 saat süreyle geçmeyen hıçkırık,
  • 48 saat 1 ay aralığında devam eden hıçkırık (persistan hıçkırık),
  • 1 ay ve daha uzun süre ile devam eden inatçı hıçkırıktır.

Hıçkırık Nasıl Geçer?

Hıçkırığı geçirmek amacıyla solunum manevraları uygulanabilir. Bunların içinde ağız ile nefes alındıktan sonra burun kapatılarak hava ve burunda minik bir basınç meydana getirilmesi, bu sayede kulak zarlarının dışa doğru hareket etmesinin sağlandığı valsalva manevrası yaygın kullanılır. Aksırmak, nefes tutmak da hıçkırığın geçmesine yardım eden solunum manevralarındandır. Diğer yöntemlerden biri olan, kateter ile üst yutak bölgesi denilen nazofarenksin uyarılması da hıçkırığın giderilmesine katkı sağlar. Bu uygulama sayesinde nazofarenks, kateter ile direkt olarak uyarılabilir. Ayrıca bu uyarı;

  • Buzlu su ile gargara yapılması
  • Toz şeker veya sert bir ekmek parçası yutulması
  • Dilin dışarı doğru çekilmesi veya limon ısırılması ile de yapılabilir.

Yanı sıra solunan havada karbondioksit oranını artırmak için kısa kısa kese kağıdı ve benzeri bir nesnenin içinde solunması da hıçkırığı kesebilir. Bazı vakalarda ilaçlı ya da cerrahi uygulamalar ile de tedavi yapılabilir.

Hıçkırık Hastalık Habercisi Olabilir!

Genellikle gülme, gıdıklanma, farkına varmadan hava yutulmasına, sigara ve alkol tüketimine bağlı şekilde meydana gelen ve kısa süre içinde kendiliğinden geçen hıçkırık, geçici bir sorun olabileceği gibi uzun süreli ve kornik de olabilir. Bu gibi durumlar, başta kalp ve diğer organlarda yer alan bir hastalığın habercisi olabilir. Merkezi sinir sistemi ve sindirim sistemi ile ilgili hastalıkların olmasında da hıçkırık bir belirti olarak görülebilir. Merkezi sinir sistemi hastalıkları içinde inme, ensefalit yani beyin iltihaplanması, menenjit ve kafa travmaları bulunur. Genellikle hıçkırığın eşlik ettiği sindirim sistemi hastalıkları içinde ise reflü, gastrit, peptik ülser, pankreatit, safra kesesi hastalıkları ve aerofaji (hızlı yeme, içme) ve anksiyeteden dolayı istemsiz ve aşırı derecede hava yutulması bulunabilir. Enfeksiyon hastalıkları ve oluşan yeni dokulardan dolayı meydana gelen lenf nodu da dirençli hıçkırığın sebepleri arasında bulunabilir. Uzun süren ve geçmeyen inatçı hıçkırık bireyin yeme, içme, konuşma ve uyuma gibi günlük faaliyetlerini yapmakta zorluk çekmesine yol açar. Bir zaman sonra bitkinlik, yorgunluk, su kaybı ve kilo kaybı gibi sorunlara neden olabilir. 48 saatten uzun devam eden hıçkırık, klinik önemi bulunan patolojik bir durumdur. Uzun süre geçmeyen hıçkırık olması halinde mutlaka uzman hekime başvurmak gerekir. Bu gibi durumlarda hekim altta yatan nedeni araştırarak ona bağlı olarak bir tedavi planlar.

Geçmeyen hıçkırık tehlikeli olabilir

Hıçkırık nedir?

Her insanda göğsünü karnından ayıran ve akciğerlerin hemen altında düz bir kas plakası dediğimiz diyafram bulunur. Diyafram nefes almamıza yardımcı olur ve aşağı yukarı hareket ederek nefes alıp vermemizi sağlar. Ancak diyafram kasının istemsizce kasılması hıçkırığa neden olur.

Kasılma sırasında diyafram aniden fazla hava solumasına yol açar ve soluk borusu da ani hava girişini kapatmak için gırtlak girişini kapatır. Gırtlağın ses tellerinin bulunduğu bölgede olması hıçkırık olarak nitelendirdiğimiz sese neden olur. Hıçkırık her ne kadar çeşitli hastalıklarla ilgili olsa da çoğunlukla ciddi değildir ve kısmen de olsa yeme, konuşma ve uyku bozukluğuna neden olur.

İnatçı hıçkırık kalıcı hasara yol açabilir

Hıçkırık çeşitli nedenlerden kaynaklı ortaya çıkar ancak en belirgin iki nedeni vardır; bunlardan ilki beyin merkezinden kaynaklı ortaya çıkan hıçkırık, diğeri ise vücudumuzdaki bir takım sinirlerin yol açtığı hıçkırıktır.

Beyin merkezli hıçkırıklar: Özellikle inatçı hıçkırıklar beynin diyafram kasılmasını etkileyen bölümünde oluşum gösteren damar tıkanması sonucu meydana gelebilir. Bu durum ileriki yaşlarda geç kalındığı takdirde istenmeyen kalıcı hasarlara neden olabilir. Ayrıca aynı bölgede tümör ya da beyin baloncuğu oluşumu da hıçkırığı tetikleyebilir.

Sindirim yolu rahatsızlıklarının neden olduğu hıçkırıklar: Reflü, mide şişliği gibi rahatsızlıklar sinirleri harekete geçirerek diyaframın kasılmasına neden olurlar. Özelikle de hıçkırığın uzun sürmesi reflüden kaynaklı olabilir. Reflünün tedavi edilmesiyle hıçkırık şikayeti de kaybolur. Ayrıca hıçkırık yemek borusu kanserinden de kaynaklı olabilir.

İlaç kullanımına bağlı gelişen hıçkırık: Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle diyafram sinirlerini tetiklediği için hıçkırığa neden olurlar. Bunun dışında Parkinson hastalarının bir kısmı da hastalık sürecinde kullanılan ilaçların etkisiyle hıçkırık sorunu yaşayabilirler. Ayrıca sigara içenler de sürekli olarak hava yutmalarından kaynaklı bu sorunla karşı karşıya kalabilirler.

Tüm bunların yanı sıra aşırı yemek tüketimi, çok gülmek, yoğun stres ve gebelik gibi durumlar da hıçkırığı tetikler.

Hıçkırık nasıl tedavi edilir?

Hıçkırık 48 saatten daha uzun sürüyorsa mutlaka bir hekime görünmek gerekir. Mevcut durum tespiti yapıldıktan sonra kas gevşetici türden ilaçlar verilebilir. Boyunda yer alan karotis damarlarının rahatlaması için masaj da etkili bir yöntemdir. Bu sayede hıçkırık giderilebilir. Ancak boyun oldukça hassas bir bölge olmasından dolayı masajın profesyonel biri tarafından yapılması önerilir. İlaç tedavisi ya da masajın etkisiz kaldığı durumlarda ise inatla devam eden hıçkırık için cerrahi müdahale de gerekebilir. Eğer hıçkırık psikolojik bir sebepten ortaya çıktıysa durumu bir uzman eşliğinde hipnoz terapisiyle ortadan kaldırmak mümkün.

Hıçkırığı geçirmek için pratik öneriler

-Buzlu su yardımı ile boğazdaki glottis spazmı çözülebilir. Özellikle yaşlılarda aç karınla karanfil çiğnemek oldukça etkilidir.
-Yemek yerken konuşmak ya da hızlı hızlı yemek hıçkırığı tetikler. Dolayısıyla yavaş yavaş konuşmak ve kararında bir sürede yemeği yemek gerekir.
-Aşırı gülmekten kaçının.
-Aç karınla sigara içmeyin.
-Poşet ya da kese kâğıdı yardımıyla nefes alıp vererek hıçkırığı engellemek mümkün.
-Son olarak nefesinizi belli bir süre tutarak diyaframı yanıltabilir ve soluklanma ritminizi normale döndürebilirsiniz.

Hıçkırık Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer ?

Hıçkırık Nedir?

Hıçkırıklar, ses tellerinin kapanması sonucu oluşan diyaframın tekrarlayan spazmlarıdır. Diyafram, solunum sürecinin önemli bir parçası olan, göğüs kafesinin altında göğüs ve karın bölgesini ayıran bir kastır. Diyafram nefes alırken aşağı, nefes verirken yukarı doğru hareket eder. Boynu diyaframa bağlayan frenik siniri ve beyni mideye bağlayan vagus siniri nefes alma sürecinin önemli parçalarıdır. Göğüs ve karındaki inspiratuar kasların sallanmasına neden olan diyafram ani spazmodik kasılmasıyla ve akciğerlerden şiddetli bir şekilde dışarı atılan havanın karakteristik bir sesini oluşturan glottisin aniden kapanması sonucu oluşan bir reflekstir. Hıçkırık refleksi, afferent (getirici) uzuvdan, merkezi bağlantıdan ve efferent (ileten) uzuvdan oluşur. Sürelerine bağlı olarak, hıçkırıklar geçici (saniyeler ya da dakikalar süren nöbetler), kalıcı (48 saatten uzun süren nöbetler) ve tekrarlayan hıçkırıklar olarak sınıflandırılır. Kalıcı veya tekrarlayanı hıçkırıkların altta yatan bir hastalıkla bağlantılı olma olasılığı daha yüksektir ve tıbbi testlere ihtiyaç duyulabilir.

Hıçkırık Neden Olur?

Hıçkırığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte çeşitli tahminler bulunur. Kandaki düşük karbondioksit seviyeleri ve tahriş olmuş sinirler dahil olmak üzere hıçkırık oluşmasının birkaç olası nedeni vardır. Olası nedenler şunlardır:

  • Ani heyecan
  • Duygusal stres
  • Aşırı yeme
  • Çok hızlı yeme
  • Gazlı içecekler içme
  • Hava yutma nedeniyle oluşan geçici şişkinlik
  • Ani sıcaklık değişikliği
  • Alkol
  • Korku
  • Çeşitli ilaçlar
  • Sakı çiğnemek
  • Sigara kullanımı
  • Metabolik sorunlar
  • Sinir hasarı
  • Çok sıcak veya çok soğuk içecekler

Bazı durumlarda, özellikle kalıcı hıçkırıklara altta yatan bir hastalık neden olabilir. Reflü bu hastalara bir örnektir ve bu tarz bir hastalıktan şüphe edildiğinde doktor tarafından çeşitli kontroller yapılması gerekir. Uzun süreli hıçkırıkların bir nedeni de diyaframı besleyen vagus sinirlerinin veya frenik sinirlerin hasar görmesi veya tahriş olmasıdır. Boyundaki tiroid bezinde bir tümör, kist veya büyüme bu sinirlerde hasarlara neden olabilir. Merkezi sinir sistemindeki bir tümör veya enfeksiyon ya da bir yaralanma nedeniyle de gerçekleşen merkezi sinir sistemindeki bir hasar, vücudunuzun hıçkırık refleksi oluşumunun nedenleri arasındadır. Aynı zamanda uzun süreli hıçkırıklar, vücudun metabolizması düzgün çalışmadığında ortaya çıkabilir.

Hıçkırık Tanı Yöntemleri

Hıçkırık nedeniyle bir sağlık kurumuna başvurulduğunda ilk olarak kişinin tıbbi öyküsü alınır ve fizik muayene yapılır. Tıbbi öykü ve fizik muayenede herhangi bir probleme rastlanmadığında akut hıçkırık için özel bir değerlendirme gerekmez. 48 saatten uzun süren inatçı hıçkırıklar veya sık sık yinelenen kısa hıçkırık nöbetleri olmadıkça herhangi bir teste ihtiyaç duyulmaz. Daha uzun süreli hıçkırıkları olan ve belirgin bir nedeni olmayan hastalarda, muhtemelen serum elektrolitleri, kan üre nitrojeni (BUN), kreatinin gibi kan değerleri ile göğüs röntgeni ve EKG dahil olmak üzere testler yapılmalması gerekebilir. Daha ileri durumlarda üst gastrointestinal sistem endoskopisi ve özofagus pH izlemesi istenebilir. Bu tetkiklerin sonuçları normal değilse, beyin MR’ı ve göğüs BT’si yapılabilir. Bunlar kan kimyası, göğüs problemleri veya kalp hastalığı gibi değişikliklerin varlığını saptamak amacıyla uygulanan testlerdir. Bireysel durumunuza ve başka herhangi bir tıbbi durumdan şüphelenip şüphelenmediğine bağlı olarak başka testler önerilebilir.

Hıçkırık Tedavi Yöntemleri

Geçici hıçkırığın tedavisi için öneriler nazofaringeal stimülasyon (bir bardak su içmek), vagal stimülasyon (karotis sinüs masajı, yüze soğuk kompres, veya indüklenmiş kusma) ve solunum manevraları (nefesi tutma, öksürme, bir kese kağıdına nefes verme) şeklinde sıralanabilir. Bu manevraların amacı, tekrarlayan diyafragm kasılmalarını sürdürmek için düşünülen refleks arkını kesintiye uğratma girişimidir. Bu manevralar genel olarak sadece akut hıçkırık atağını geçirmede etkilidir ve inatçı tekrarlayan hıçkırıkların tedavisinde etkili değildir. İnatçı hıçkırıklar için, bir neden aramak veya daha fazla tedavi seçeneği sunmak için genellikle bir uzman ile görüşülmelidir. Kronik ve inatçı hıçkırıkları tedavi etmek genellikle bir bardak su içmekten daha fazlasını gerektirir. Kronik hıçkırık daha büyük bir sağlık sorununun işareti olabileceğinden, tedavilerin çoğu bir tıp uzmanının yardımını gerektirir. Eğer kronik ya da tekrarlayan hıçkırık için istenen tetkiklerde altta yatan bir neden bulunursa, altta yatan nedenin tedavisi hıçkırıkları iyileştirebilir. Aynı zamanda uzun süreli devam eden kronik hıçkırıklar için çeşitli ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçların amaçları şunlardır:

  • Akciğerlerin altındaki nefes almaya yardımcı olan kaslara giden sinir beslemesini gevşetmek
  • Anestezik madde ile hıçkırığı gidermek
  • Sakinleştiriciler ile hıçkırığın neden olduğu stresi hafifletmek

Tedavi sonucunda kronik hıçkırık azalırsa, o zaman ilaçlar genellikle sonuç alındıktan bir gün kadar sonra durdurulabilir. İlaç tedavilerinin çoğu, 7-10 günlük bir süre boyunca kullanılmak üzere reçete edilir. Aynı zamanda ilaç kullanımı dışında vagus sinirini elektriksel olarak uyaran bir cihazın implante edilmesi gibi operasyonlar da gerekli olabilir. Diğer tedavilere yanıt vermeyen inatçı hıçkırık vakalarını tedavi etmek için bazı cerrahi yaklaşımlar vardır. Frenik sinir, diyaframı kontrol eden sinirdir. Frenik sinir cerrahisi, lokal anestezik kullanımı yoluyla bu sinirin cerrahi olarak ezilmesini veya bloke edilmesini gerektirir. Bu tedavi seçeneği, kronik hıçkırıkları sonlandırmaya çalışırken son çare olarak kabul edilen seçeneklerdir.

Doğal Hıçkırık Tedavi Yöntemleri

Hıçkırık için çok sayıda doğal tedavi yöntemi vardır. Kısa bir hıçkırık nöbetini durdurduğu söylenen birçok popüler tedavi seçeneği bulunsa da bunlar insanların bireysel deneyimlerine dayanan seçeneklerdir. Fakat bu yöntemlerin gerçekten tedavi edici olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi vermek doğru olmaz. Vücudun, gevşediği ve hıçkırıklara neden olan diyafram spazmlarını durdurduğu düşünülen nefes tutma en sık tercih edilen hıçkırık giderme yöntemlerindendir. Valsalva manevrası olarak da bilinen nefes tutmayı gerçekleştirmek için hastanın burnunu ve ağzını kapalı tutarak nefes vermeye çalışması istenir. Bu 10 ila 15 saniye devam eder. Hıçkırık devam ederse bu egzersiz tekrarlanabilir. Bir hıçkırık nöbeti genellikle kısa sürede geçtiği için çoğu vakanın tedaviye ihtiyacı yoktur. Doğal olarak hıçkırık tedavisinde uygulanabilecek yöntemler şunlardır:

  • Nefes tutmak
  • Hızlı bir şekilde bir bardak su içmek
  • Dili sertçe çekmek
  • Limon ısırmak
  • Suyla gargara yapmak
  • Bir çay kaşığı şeker yutmak
  • Soğuk su yudumlamak

Fakat bu yöntemlerin hiçbiri tedavisi kanıtlanan yöntemler değildir. Bu nedenle kişinin bu tarz uygulamalar yapmadan önce var olan sağlık durumunu göz önünde bulundurması ve hıçkırığın bir süre sonunda kendiliğinden geçmesini beklemesi gerekir. Eğer bir süre sonunda hıçkırık kendiliğinden geçmezse bir sağlık kurumuna başvurarak gerekli muayenenin yapılması istenebilir.

Hıçkırıklar 48 saatten fazla sürerse veya yeme, uyuma, nefes alma ile ilgili sorunlara neden olacak kadar şiddetliyse, bir sağlık kurumuna başvurulması gerekir.

Hıçkırık, göğüs kafesi ile karın boşluğu ayrımını sağlayan ve solunumda önemli bir rolü bulunan diyaframın istemsiz şekilde kasılmalarına denir. Her bir kasılmaya bağlı olarak ses telleri hızlıca kapanır ve hıçkırık sesi çıkar.

Hıçkırık Nedir?

Hıçkırık diyafram organının kontrolsüzce kasılmalarına verilen addır. Bu kasılmalar esnasında kapakçık, gırtlak üzerinde yer alan ses tellerinin üzerine kapanır ve gırtlaktan “hık” sesi gelir. Fazla yemek yemek, gazlı içecekler içmek, bir anda gelen heyecan, stres ya da sıcaklık değişimi de hıçkırığa neden olabilmektedir. Kimi zaman hıçkırığın altında bir hastalık yatıyor olabilir. 2 günden fazla devam eden hıçkırıklar için bir doktor kontrolünden geçmek gerekmektedir. Aynı zamanda hıçkırığa bağlı olarak uyku, yemek ya da solunum problemleri yaşayanların da doktor muayenesi yaptırması önemlidir.

Kasılmalar 2 günden azsa buna akut denir. Ancak 2 ile 30 gün arasında değişen sürelerde kasılmalar devam ediyorsa, uzun süreli hıçkırık söz konusudur. Hıçkırığın geçmesi için bir kağıt poşetin içerisinde solunum yapmak ya da 30 saniye kadar nefesin tutulması tedavi edici olabilmektedir. Her iki yöntem de, ciğerlerin diyaframı rahatlatacak seviyede karbondioksitle dolmasına yarar.

Hıçkırık Neden Olur?

Uzun süreli hıçkırıkların nedenlerinin belirlenmesi için bir doktor muayenesi gerekmektedir. Doktorunuz size birkaç belirleyici soru da sorabilir. Doktorunuz şüpheli durumlarda nörolojik muayeneler de gerçekleştirebilir. Nörolojik muayeneler esnasında doktorunuz, denge, koordinasyon, kas gücü, refleks, görme ve dokunma kontrolleri gerçekleştirebilir. Yapılan muayenenin ardından hıçkırığın altında bir hastalık yattığı düşünülürse, çok daha fazla test yaptırılması gerekebilmektedir. Hıçkırığın altında yatabilecek hastalıkların başında diyabet, enfeksiyon ve böbrek hastalığı gibi hastalıklar yer alır.

2 günden az süren akut hıçkırık nedenleri şunlardır:

  • Gazlı içecek tüketimi
  • Heyecan ve stres
  • Tek öğünde fazla yemek yemek
  • Aniden değişen sıcaklık
  • Sakız çiğneme esnasında hava yutma

Peki, sürekli hıçkırık neden olur? Aşağıda yer alan faktörler, geçmeyen hıçkırık nedenleri olarak gösterilebilir:

  • Sinir hasarı: Beklenende uzun süren hıçkırıkların nedenleri arasında sinir tahrişi ya da hasarı bulunmaktadır. Vagus ve frenik sinirlerin hasara uğramasına sebep olabilecek etkenler dikkate alınmalıdır. Bu etkenler, boyundaki bir tümör, kulak zarına bir cismin temas etmesi, guatr, kist, reflü, larenjit ve boğaz ağrısı olabilmektedir.
  • Merkezi sinir sistemi hastalıkları: İnsan bedenindeki bir tümör, enfeksiyon ya da tahribat, merkezi sinir sisteminde bulunuyorsa, insanın hıçkırığı kontrol eden refleksleri bozulabilir. Öte yandan, menenjit, felç, beyin hasarı ve beyin iltihabı gibi nedenlerle de hıçkırığın oluşabildiği bilinmektedir.
  • Metabolik hastalıklar ve ilaçlar: Hıçkırığı tetikleyen etkenler arasında diyabet, anestezi, böbrek hastalıkları, elektrolit dengesizlikleri, steroid ve sakinleştirici ilaçların kullanımı bulunabilmektedir.

Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur?

Minik bebeklerimiz için hıçkırığın sık rastlanan bir durum olduğunu herkes bilir. Öncelikle hıçkırığın korkulacak bir durum olmadığını bilmemiz gerekir. Bebeklerin midesi hızlı büyür ve hıçkırığı başlatan sinirler sık sık uyarılır. Yeni doğan bebeklerde hıçkırık, genellikle anne sütüyle beslenme sonrasında kendisini gösterir. Ancak bebeğin hıçkırmasını durdurabilecek en iyi yöntem de yine emzirmektir. Bebeğin gün içerisinde fazla acıkmadan az az ama sık sık emzirilmesi en ideal olandır. Çünkü fazla acıkan bebekler, emme esnasında hava yutabilmektedir. Bu da hıçkırığa neden olabilmektedir. Emziren Anneler için hazırladığımız yazıyı okuyarak, daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Anne karnında bebeğin hıçkırması, dördüncü aydan itibaren kendisini göstermeye başlar. Bebek doğduktan sonraki ilk aylarda da sık sık hıçkırır. 1 yaşına yaklaştıkça hıçkırıklar azalmaya başlar. Eğer bebeğiniz hıçkırıyorsa onu dik tutmanız gerekiyor demektir. Eğer bebeğiniz emzirmenize, dik tutmanıza ve diğer hıçkırık geçirme yöntemlerine rağmen hıçkırmaya devam ediyorsa, bu konuyu doktorunuz ile görüşmenizde fayda vardır. Ancak bebekler için hıçkırmanın doğal ve normal bir süreç olduğunu aklınızdan çıkarmamanız önemlidir.

Hamilelikte Hıçkırık Tutması

Anne adaylarının gebelik sürecinde vücutlarında yaşadıkları değişimler nedeniyle hıçkırığa yakalanmaları kaçınılmazdır. Gebelik döneminde solunum hızlanır ve anneler hıçkırmaya açık bir hale gelir. Gebelik döneminde oldukça doğal olan bu durum, endişeye neden olmamalıdır.

Tedavi Yöntemleri

Hıçkırıklar, genellikle hiçbir tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendi kendilerine geçerler. Fakat, uzun süren bir hıçkırıktan söz ediliyorsa ve altında yatan bir hastalık varsa, bu hastalığın mutlaka tedavisi yapılmalıdır. Bazı uzun süreli hıçkırıklar için ilaç tedavisi ve cerrahi operasyon gerekebilmektedir. Doktorunuz, içerisinde baklofen, metoklopramid ve klorpromazin içeren ilaçlar yazabilir. Doktorunuz reçete etmedikçe hıçkırığınız için ilaç kullanmanız doğru olmayacaktır. Gece uyurken hıçkırık yaşayabilecek seviyede problemler yaşayan insanlar için cerrahi operasyon gerekebilir.

Diğer tedavi tekniklerinin işe yaramaması halinde, frenik sinirinin bloke edilmesinin sağlanması için anestezi enjeksiyonu gerekebilmektedir. Diğer bir opsiyon da, vagus sinirine az miktarda elektrik vermek üzere hastaya pille çalışan bir cihaz takılmasıdır. Kronik hıçkırığı bulunan insanların bir öğünde fazla yemek yemekten ve gazlı içeceklerden uzak durması gerekmektedir.

Hıçkırığı Geçirme Yöntemleri

  • Soğuk (buzlu) su içmek
  • Yüzü soğuk suyla yıkamak
  • Limon koklamak
  • Hızlı nefes almak
  • Kağıt torba içerisinde nefes almak
  • 30 saniye nefes tutmak
  • Kulak ve burun deliklerinizi kapatıp bir bardak su içmek

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bir insanı neden hıçkırık tutar?

İstemsiz hava yutulmasından, aşırı yemekten, gazlı yiyeceklerden, aşırı alkol tüketiminden, mide bağırsak sisteminde ani ısı değişiminden kaynaklanır. Aynı zamanda psikolojik kaynaklı da olabilir. Örneğin; ani duygu değişimleri, heyecan, korku ve stres gibi durumlardır.

Geçmeyen hıçkırık neyin habercisidir?

Merkezi sinir sistemi tümörleri, inme, Parkinson, kafa travması, menenjit, göğüs boşluğunu tutan kanserler, büyümüş lenf bezleri, koroner yetersizlik, reflü ve yemek borusu tümörleri geçmeyen hıçkırığın nedenleri arasındadır.

Hıçkırık zararlı mı?

Farklı hastalıklar ile ilgili olsa da genellikle zararlı değildir. Ancak nadiren de olsa konuşma değişiklikleri, yeme ya da uyku bozukluğu gibi sağlık problemlerine neden olur.

 

Avicenna Hastanesi İç Hastalıkları – Dahiliye Bölümü Doktorları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası