türkiyenin en büyük milli parkı / Türkiye'nin En Güzel Milli Parkları | @yoldaolmak

Türkiyenin En Büyük Milli Parkı

türkiyenin en büyük milli parkı

Türkiye’nin En Güzel Milli Parkları

Makedonya Tatil

Türkiye, bulunduğu coğrafi konum ile dünyanın en şanslı ülkelerinden. Asya ile Avrupa arasında geçiş güzergahında bulunan Anadolu toprakları binlerce yıllık tarihi mirasın yanı sıra farklı iklim kuşaklarının etkisiyle çok çeşitli doğal güzelliklere sahip. Türkiye’nin dört bir yanında her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan milli parklar, şehir stresinden uzak doğayla baş başa, keyifli zaman geçirme olanağı sunuyor.

Yemyeşil orman dokusu, zengin yaban hayatı ile insanı rahatlatan bir atmosfere sahip olan milli parklar, ne kadar şanslı bir coğrafyada yaşamamızı hatırlamak için de birer fırsat aslında. Piknikten tırmanışa, yürüyüşten bisiklete kadar sayısız aktivitenin yapılabildiği Türkiye’nin en güzel milli parklarını keşfetme zamanı.

En Güzel Milli Parklar

1. Yedigöller Milli Parkı

türkiye en güzel milli parkları

Yedigöller Milli Parkı, bahar ve yaz dönemlerinde yeşilin en güzel tonlarını gözler önüne seren, kış döneminde ise beyaz örtünün büyüleyici manzaralarıyla süslenen, ülkemizin en çok tanınan milli parklarından. Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu‘nun 42 kilometre kuzeyinde yer alan milli parkta kamp, doğa yürüyüşü, bisiklet turları ve fotoğrafçılık gibi etkinlikler de yapılabiliyor.

2. Karagöl Sahara Milli Parkı

Karagöl Sahara Millî Parkı, Artvin‘in Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Karagöl ve Sahara Yaylası olmak üzere iki ayrı bölgeden meydana gelen milli parkın yüzölçümü ise 3 bin 251 hektar. Şehirleşmeden uzakta, doğanın muhteşem renklerini keşfedeceğiniz milli park, aynı zamanda bir doğa koruma rezerv alanı. Karagöl bölümünde kır gazinosu olarak kullanılan 12 yataklı konaklama tesisi de bulunan milli park, kamp yapmak için de elverişli bir ortama sahip.

3. Dilek Yarımadası Milli Parkı

dilek yarımadası milli parkı

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Menteşe Dağlarının Ege Denizine kavuştuğu yarımada üzerinde Aydın’ın Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırlarında bulunuyor. Adını, bölgenin bin 237 metre ile en yüksek noktası olan Dilek Tepesinden alan milli park, Aydın sınırları içinde bulunuyor. Benzersiz flora çeşitliliğiyle dünya çapında öneme sahip olan milli park, dünyada nadir görülen Akdeniz Foklarının da doğal yaşam alanlarından.

Foto safari, olta balıkçılığı, kültürel yürüyüşler, kuş gözlemciliği, dağ bisikleti turları, mağaracılık ve yüzme gibi etkinliklere elverişli yapısıyla heyecanlı ve keyifli zamanlar geçirilebilen milli parkta; Yunanistan’ın Sisam (Samos) Adasının manzaralarının izlendiği üç adet seyir terası da bulunuyor. Milli parkın 4 farklı koyunda kristal berraklığındaki suların keyfini çıkarabilirsiniz.

4. Aladağlar Milli Parkı

Aladağlar Milli Parkı, Kayseri, Adana ve Niğde arasında, Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar’ın çevresinde yer alıyor. Orta Anadolu’nun zirvesi olarak anılan Aladağlar Milli Parkı; Yedigöller, Türkiye’nin en büyük post ormanı olan Hacer Ormanı, Aksu Kanyonu, Zamantı Vadisi ve Kapuzbaşı Takım Şelaleleri gibi doğal güzellikleri barındırıyor. Ulaşımın Niğde’nin Çamardı ilçesinden yapıldığı milli park, Kayseri coğrafyasında görülebilecek en etkileyici doğa alanlarından biri.

5. Hatila Vadisi Milli Parkı

Hatila Vadisi Milli Parkı

Hatila Vadisi Milli Parkı, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer almasına rağmen Akdeniz iklimi etkilerine rastlanan, Artvin’in ve Türkiye’nin en bakir doğa alanlarından biri. 17 bin 138 hektar genişliğindeki milli park, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık gibi aktiviteler için muhteşem bir rota. Hatila Vadisi Milli Parkı, aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek cam teraslarından birine ev sahipliği yapıyor.

Hatila Vadisi Cam Terası, yol kenarında, kayalıklar üzerine kondurulmuş. Kaya birleşim noktasından 15 metre mesafeye uzanan Hatila Vadisi Cam Terası, 7 metre uzunluğa ve 7.5 metre genişliğe sahip. 2015 yılında ziyarete açılan, 50 metrekare cam alana sahip seyir terası, Artvin kent merkezine 12 km uzaklıkta 490 metre rakımıyla Hatila Deresinden de 220 metre yükseklikte bulunuyor.

6. Ballıkayalar Tabiat Parkı

Ballıkayalar Tabiat Parkı

Ballıkayalar Tabiat Parkı, Türkiye’de kaya tırmanışı yapılabilecek en harika rotalardan biri. Kocaeli’nin Gebze ilçesi sınırlarında yer alan tabiat parkı, İstanbul’a olan yakın konumuyla kente en yakın kaçış rotalarından biri. Tırmanış tutkunlarını yanı sıra şehir yaşamının karmaşasından ve stresinden bunalan kişilerin doğayla buluşmak için tercih ettiği park, trekking parkuru, şelalesi, dar vadisi ve piknik alanlarıyla görülmeye değer.

7. Tek Tek Dağları Milli Parkı

Tek Tek Dağları Milli Parkı, Şanlıurfa sınırlarında yer alıyor. Milli park, içerisinde bulunan Şuayıp Şehri Harabeleri, Soğmatar Harabeleri ve Senem Mağarası gibi arkeolojik değerleriyle hem doğal güzellikleri hem de tarihi geçmişin yansımalarına tanık olabileceğiniz bir adres.

Tektek Dağları üzerinde 19 bin 335 hektarlık bir alanı kaplayan park; ceylan, varan kertenkelesi, vaşak, kurt, tilki, toy, mezgeldek, turna, kınalı keklik, çilkeklik, şahin, atmaca, üveyik, kızkuşu, bağırtlak, ibibik, sığırcık gibi hayvanların görüldüğü zengin bir floraya da sahip.

8. Olimpos Beydağları Milli Parkı

Olimpos Beydağları Milli Parkı

Olimpos Beydağları Milli Parkı, Olimpos Antik Kenti‘ndeki tarihi eserlerin ve kalıntıların doğayla buluştuğu harika bir doğa alanı. Ziyaretçilerine tarihin tozlu kalıntıları arasından Akdeniz’in masmavi sularına ulaşma fırsatı sunan milli park, Antalya’nın Kemer ve Kumluca ilçeleri sınırlarında bulunuyor. Toplam yüzölçümü 34 bin 452 hektar olan Olimpos Beydağları Milli Parkı, Çıralı Plajı’na yumurtlayan caretta carettalarıyla da ünlü.

9. Camili Biyosfer Rezerv Alanı

Camili Biyosfer Rezerv Alanı, Artvin’in Borçka ilçesi sınırlarında Camili Havzası çevresinde yer alıyor. Uluslararası Kuşları Koruma Konseyi (BirdLife International) tarafından, dünya üzerinde korunmada öncelikli 217 alandan biri olarak seçilen ve bölgedeki en önemli süzülen kuş göç yollarından birisi üzerinde yer alan Camili Biyosfer Rezerv Alanı, Türkiye’deki ilk ve tek biyosfer alanı olarak biliniyor.

Borçka ilçe merkezine 45 km uzaklıkta, Gürcistan sınırında yer alan biyosfer rezerv alanı ülkemizde kaya kartalı (Aquila chrysaetus), kara akbaba (Aegypus monachus) ve gökdoğan (Falco peregrinus) gibi yırtıcı türlerinin görüldüğü tek yer. Yerel halk havza çevresindeki yemyeşil yaylalarda büyükbaş hayvancılıkla geçimini sağlıyor.

10. Nemrut Dağı Milli Parkı

Nemrut Dağı Milli Parkı

Nemrut Dağı Milli Parkı, dünyanın en harika gündoğumu ve günbatımı manzarasının izlendiği Nemrut Dağının zirvesi ve çevresinde konumlanıyor. Malatya ile Adıyaman illerinin kesiştiği bir noktada yer alan milli park, yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki tanrı heykelleri, Tümülüsleri ve kabartmalarıyla göz kamaştırıyor. 1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan milli park, dünyanın en yüksek açık hava müzesi olarak anılıyor.

11. Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu ve Çankırı şehirlerinde, Ilgaz Dağları üzerinde yer alıyor. 1976 yılından bu yana milli park statüsünde olan alanın çevresinde ve içinde Valla Kanyonu, Aydos Kanyonu, ve Ilgarini Mağarası, Mantar Mağarası, Kuyluş, Ejderha Ağzı Mağarası, Ilıca Köyünde Ilıca Şelalesi ve Horma Kanyonu gibi görülmeye değer yerler bulunuyor. Milli park, 37 bin hektarlık bir alanı kapsıyor.

12. Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı, Karadeniz Bölgesinin batısında, Küre Dağları üzerinde yer alıyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa ormanlarında korumada öncelikli alanları arasına seçilen, zengin yaban hayatıyla dünyanın önemli doğa alanları arasında gösterilen bölge, 100’e yakın mağarasıyla dünyadaki milli parklar içinde, envanteri yapılmış en çok mağarayı bulunduran milli parklardan.

13. Abant Gölü Milli Parkı

Abant Gölü Milli Parkı, Karadeniz’in en turistik doğal güzelliklerinden biri. İsmini Bolu‘nun 34 km güneybatısında, Abant Dağları üzerinde oluşan bir krater gölü olan Abant Gölü’nden alıyor. Eşsiz doğası ile yılın dört mevsimi görmeye değer çok güzel bir coğrafya.

Abant, Batı Karadeniz ve Marmara’nın arasında kalan, Bolu şehrinin güneybatısında; meşe, köknar, çam, kayın ve gürgen ağaçlarının bolca serpildiği, huzur veren bir coğrafya. Tertemiz bir havada güne kuş cıvıltılarıyla uyanacağınız, doğada vakit geçirip oksijen dolu tertemiz havayı içinize çekebileceğiniz bir doğa harikası.

Özellikle kış aylarında kar sevinci yaşamak isteyenlerin vazgeçilmez adreslerinden olan milli park yılın dört mevsimi mevsim değişikliklerinin renklerini en iyi gözlemleyebileceğiniz yerlerden. Hem günübirlik hem de uzun süreli konaklamalar için uygun tesislerin hizmet verdiği park, 127 hektarlık bir alanı kaplıyor.

14. Nene Hatun Milli Parkı

Nene Hatun Milli Parkı, Erzurum kent merkezinde, 387 hektarlık bir alan üzerine kurulu. Nenehatun Tarihi Milli Parkı, Osmanlı-Rus Savaşı’nda (1877-1878) Rusların şehre girmesini engelleyen halk mücadelesinin önderliğini üstlenen Nene Hatun’un ismini taşıyor. Bölgenin kültürel ve tarihi dokusunu gelecek nesillere taşıyan bu alan, 2009 yılından bu yana milli park statüsünde.

15. Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı

Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı, Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Durabey köyü içerisinde yer alıyor. Karadeniz orman ekosisteminin özelliklerini yansıtan bölge, kayın ve karaçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık alanlarıyla etkileyici bir atmosfere sahip. Koruma alanında ayı, yaban domuzu, geyik, tilki, tavşan, porsuk ve kirpi gibi hayvan türleri bulunuyor.

16. Çamlık Milli Parkı

Çamlık Milli Parkı, Yozgat sınırlarında, Türkiye’de yalnızca bu bölgede görülen ve Kafkas Çamı ismiyle bilinen 400-500 yaşlarındaki Karaçam türünün yetiştiği, ülkemizin ilk milli parkı. Yozgat’ta 264 hektarlık bir alan üzerine kurulan milli parkta, 30’a yakın endemik türünün yanı sıra Amerika’ya özgü bir kuş türü olan Altın Kartallar da bulunuyor.

17. Çitdere Tabiatı Koruma Alanı

Çitdere Tabiatı Koruma Alanı, Karabük’ün Yenice ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Yılın her mevsiminde ayrı bir güzelliğe bürünen Çitdere Tabiat Koruma Alanı, dünyada eşine ender rastlanan boy ve çaptaki Istranca Meşelerinin yetiştiği ormanlık alanıyla doğa tutkunlarını kendine hayran bırakıyor. Bu koruma alanında, geyik, karaca, ayı, domuz, kurt, sansar, vaşak ve yaban kedisi gibi hayvan türleri de var.

18. Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı

Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı, enfes güzellikteki sarıçam ormanları ve yaban hayatıyla Kars ve Erzurum şehirleri arasında görülebilecek en güzel yerlerden biri. Birinci Dünya Savaşı sırasında Doğu cephesinde şehit olan 90 bin askerin hikayesini de saklayan milli park, hem doğal hem de kültürel açıdan görülmeye değer güzelliklere sahip.

19. Kaz Dağları Milli Parkı

Kaz Dağları Milli Parkı

Kaz Dağları Milli Parkı, oksijen bakımından zengin havasıyla nefes almanın ne demek olduğunu yeniden öğreten bir yer. Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Kaz Dağları Milli Parkı, son dönemlerde ruhu ve zihni dinlendiren meditasyon ve yoga kamplarının vazgeçilmezi haline gelen, vadileri, ormanlık alanları ve kamp noktalarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Milli park sahasında çok sayıda şelale, tarihi köprü, irili ufaklı dereler ve termal kaynaklar bulunuyor.

20. Beşkayalar Tabiat Parkı

Beşkayalar Tabiat Parkı, Kocaeli’nin Başiskele ilçesi sınırlarında 921hektarlık bir yüzölçümüne sahip. Antik Çağ’daki ismi Arganthonios olan Samanlı Dağlarının kuzey bölümünde yer alan Beşkayalar Tabiat Parkı, ormanlık alanlarını çevreleyen yürüyüş parkurları, dereleri ve hayvan türleriyle doğayla iç içe olmak isteyenlerin gözdesi. Tabiat parkı, İstanbul ve Bursa’ya olan yakın konumuyla günübirlik ziyaret edilebilecek bir yer.

21. Kızıldağ Milli Parkı

Kızıldağ Milli Parkı, Isparta ve Konya yakınlarında bulunuyor. Türkiye’nin en uzun mağarası olan Pınargözü mağarası, Beyşehir Gölü ve şahane doğasıyla unutulmaz manzaralar sunan Kızıldağ Milli Parkının sınırları içinde; Şarkîkaraağaç ve Yenişarbademli ilçelerinin yanında Gölkonak, Gedikli, Sarıkabalı, Belceğiz, Armutlu, Karayaka, Kıyakdede, Yassıbel, Beyköy, Çeltek, Yeniköy, Çaltı ve Fakılar köyleri de var.

22. Artabel Gölleri Tabiat Parkı

Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında kalıyor. İsmini içindeki Yıldız Gölleri, Beş Göller, Karanlık Göller gibi adlarla alınan krater göllerinden alan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, nefes kesen güzellikteki ormanları, dağ ekosistemleri, jeolojik yapısı, buzul gölleri, yüksek dağ zirveleriyle göz kamaştırıyor.

23. Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı

Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, Sinop’a yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta Sarıkum köyü sınırları içinde 785 hektarlık bir bölgede konumlanıyor. Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, ismini bir lagün gölü olan Sarıkum’dan alıyor. Ramsar kriterlerine göre uluslararası sulak alan ekosistemi özelliği taşıyan bu koruma alanı, bu yapısıyla kuş gözlemciliğine ilgi duyanların da gözdesi.

24. Gökçetepe Tabiat Parkı

Gökçetepe Tabiat Parkı, dünyada kendi kendini temizleyebilen beş körfezden biri olan Saros Körfezi kıyısında yer alıyor. Mavi ve yeşilin en güzel manzaralarını saklayan Gökçetepe Tabiat Parkı, Türkiye’nin cennet köşeleri arasında anılan, Edirne’nin en popüler kamp, tatil ve doğa alanlarından. Tabiat parkı, İstanbul’a olan yakın konumu nedeniyle birçok doğa severin hafta sonları kamp yapmak için de tercih ettiği bir yer.

25. Honaz Dağı Milli Parkı

Honaz Dağı Milli Parkı, Denizli‘nin Honaz ilçesinde konumlanıyor. Ege Bölgesinde Periglasiyal ortam şartlarının hakim olduğu nadir yerlerden olan Honaz Dağı, 1995 yılında milli park olarak ilan edilmiş. Bu doğa alanı, 2 bin 528 metre ile Ege Bölgesinin en yüksek dağı olarak bilinen Honaz Dağıyla tırmanış ve dağ yürüyüşü aktivitesinden hoşlanan doğa severleri ağırlıyor. Park ve çevresinde ballıbaba, sığır kuyruğu, safran gibi dünyada sadece Honaz Dağı’nda yetişen üç bitki türünün yanı sıra 964 farklı bitki daha bulunuyor.

26. Gökçeada Sualtı Milli Parkı

Gökçeada Sualtı Milli Parkı, her mevsim rüzgarlı olan havasıyla sörf tutkunlarının buluşma noktası. Gökçeada, sualtı yaşamı bakımından da oldukça zengin. Ada çevresinde Akdeniz foku, deniz çayırları, triton, böcek, pina, yunus, İspermeçet balinası ve deniz kaplumbağası gibi koruma altındaki canlılara rastlanıyor. Türkiye’nin ilk Sualtı Patikasının kurulduğu Gökçeada Sualtı Milli Parkı da Türkiye’nin ilk ve tek sualtı parkı olma özelliğine sahip.

27. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki Ayvalık Adalarının 19’unu kapsayan bir doğa koruma bölgesi. Tabiat Parkı, bozulmamış doğası ve tarihi yapılarıyla Ege’nin en değerli bölgelerinden. Tabiat Parkı sınırları içerisinde 59 memeli, 86 tane de kuş türü yaşıyor. Ege’nin masmavi suları ve koylarını keşfetme şansı sunan Ayvalık’ta, milli park çevresindeki Cunda Adası ve Şeytan Sofrası gibi turistik yerler de görülebilir.

28. Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı

Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı, Elmalı’ya 55 kilometre, Antalya’ya ise 165 kilometre uzaklıkta, dünyanın en nadir sedir ormanlarından birine sahip. Tabiat koruma alanı özellikle bahar ve yaz dönemlerinde renk cümbüşü oluşturan 400’e yakın bitki türü ve yaklaşık iki bin yıllık anıt ağaçlarıyla göz kamaştırıyor.

29. Başkomutanlık Milli Parkı

Başkomutanlık Milli Parkı

Başkomutanlık Milli Parkı, Afyonkarahisar ve Kütahya şehirleri arasında konumlanıyor. Kocatepe ve Dumlupınar olmak üzere iki ana bölümden meydana gelen Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Kurtuluş Savaşı döneminden günümüze dek gelen tarihi alanları, şehitlikleri, müzeleri ve anıtlarıyla Türkiye tarihinin en önemli günlerinin izlerini taşıyor.

30. Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı Milli Parkı, Ege Bölgesinde kayak, kamp, doğa yürüyüşü ve tırmanış etkinliklerinin yapıldığı, Manisa ve çevresinde yaşayanların hafta sonu akın ettiği bir doğa harikası. 1969 yılında milli park ilan edilen ve günümüzde Spil Dağı Milli Parkı olarak anılan bölge, mitolojik hikayelerde de adı geçen bir yer. Bu doğa harikası milli park Manisa merkezden 24 kilometre, İzmir merkezden ise yaklaşık 50 km uzaklıkta.

31. Nallıhan Kuş Cenneti

Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara‘nın kuzeyinde yer alan ismi henüz çok duyulmamış, ülkemizin en önemli kuş yaşam alanlarından. Türkiye’deki 70 kuş cennetinden biri olan Nallıhan Kuş Cennetinde 200’ün üzerinde kuş türü yaşıyor.

Şahin, doğan, kartal, Mısır akbabası, alacabalıkçıl, kaşıkçı, yeşilbaş, karabatak, kılkuyruk, turna, keklik, çulluk, bıldırcın, kaz, sutavuğu gibi kuşların görülebildiği bu doğa harikası, Ankara çevresinde, kuş sesleri arasında keyifli zamanlar geçirebileceğiniz huzur dolu bir yer.

32. Munzur Vadisi Milli Parkı

munzur vadisi

Munzur Vadisi Milli Parkı, Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Tunceli şehri sınırlarında yer alıyor. Huş ağaçlarının ismi gibi huzur kokan atmosferinde keyif dolu zamanlar geçirebileceğiniz Munzur Vadisi Milli Parkı, 1971 yılından bu yana milli park statüsünde. Bu bölge, macera peşinde koşan gezginlerin vazgeçilmezi olan rafting ve kayak gibi sporlar için de oldukça cazip.

33. Kaçkar Dağları Milli Parkı

Türkiye en güzel milli parklar

Kaçkar Dağları Milli Parkı, Karadeniz Bölgesinin en yüksek dağı olarak anılan Kaçkar Dağları çevresinde kurulu. Kaçkar Dağları Milli Parkı, Rize, Erzurum ve Artvin şehirleri arasındaki 51 bin 550 hektarlık geniş bir alanı kapsıyor. Karadeniz’in nefes kesen güzellikteki doğal güzelliklerini ve tertemiz havasını görebileceğiniz milli park, Türkiye’de buzul etkisinin görüldüğü ender yerlerden biri ve içinde 100’e yakın buzul gölü var.

34. Papazın Bahçesi

Papazın Bahçesi, Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde bulunuyor. Bahçe, buz gibi sulara sahip şelaleleri ve şahane manzarasıyla Akdeniz’in sıcak havasından bunalan yöre halkının ve turistlerin göz bebeği. Bahar ve yaz dönemlerinde piknik ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin akınına uğrayan bu alan çevresinde çok dayıda restoran ve kafe de bulunuyor.

35. Beyağaç Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı

Beyağaç Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı, Muğla’nın Köyceğiz ile Denizli’nin Beyağaç ilçeleri arasında bulunan Kartal Gölü çevresindeki Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanıyla ünlü. Milli parkta, en yaşlıları yaklaşık 1200-1300 yıllık olan karaçam ağaçlarının 20 metreyi aşan uzunlukları da görülmeye değer bir güzellik oluşturuyor.

MaltaFlyista
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşığım Aslında veteriner hekimim, ayrıca bilgi yönetimi okudum, marka yönetimi üzerine MBA yaptım. 14 yıl çalıştığım şirketimle yolum 2009'da ayrılınca, tekrar bir işe girmek yerine hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gittim. 22 ay boyunca ülkeye dönmeden Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat ettim. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyorum.

Bizler hem coğrafya olarak, hem insanı olarak hem de buna benzer birçok değer olarak yaşamımızı sürdürebileceğimiz en güzel ülkelerden biri olan Türkiye’de yaşamaya gönül vermiş şanslı insanlarız. Tabii ki özellikle coğrafyanın kaderimizi nasıl etkilediği de pozitif bir biçimde ortadadır. Neredeyse her bir ilimizde çeşitli değerli bölgelere sahibiz. Bunları değerlendirmek için ve halka hizmet olarak sunmak için de devletimizin çeşitli girişimler içerisindedir. Son yıllarda milli park açma kararı ile güzel bir hizmet sunmaya kendini adamış bir devlete de sahibiz.

birevim faizsiz ev

Hakkari’nin Merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçe hudutlarında yer alan ulusal park, doğal hoşlukları ile ön tasarıya çıkıyor. 2020 senesinin Haziran ayında ulusal park duyuru edilen bölgede Türkiye’nin azami noktalarından biri olan Uludoruk da bulunuyor. Buzul gölleri, şelaleler ve göletleri olan ulusal parkta yaylacılık, kampçılık, tırmanış ve doğa yürüyüşü etkinlikleri yapılabiliyor.

Milli Park Açma Gereksinimleri Nelerdir?

Milli park açma gereksinimleri; insanların tercihen daha düzenli olarak ziyaret edebileceği ve buna istinaden yapılan müdahaleleri engellemek amaçlı olarak ki maalesef bazıları kıskançlıktan kötü niyetli olmaktadır. Bunun güvenliğini sağlamaktadır. İnsana hizmet ile başlayan bu gereksinim, gerek normal vatandaşlarımıza bir konfor alanı gerek ise çocuklara eğlenebilecekleri bir alan sunmaktadır.

Türkiye’de Açılan Son Milli Park Hangisidir?

Türkiye’de açılmasına uygun görülen son milli park Hakkâri Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı’dır. Maalesef ülkemizde yaşanan terör unsurları vardı, ama şimdi ne mutlu ki geçti ve bu unsurlardan temizlenerek turizme kazandırılan SAT Dağları Türkiye’nin Alpleri ismi ile anılmaya başladı. Yaz aylarında rafting ve yamaç paraşütü yapılan bölgede son dönemde kamp etkinliklerinin de beğeni toplamasıyla beraber sayılarında büyük artış yaşanmış, doğanın en güzel hallerini sunan bölgeye yerli turist akını baya bir çoğalmıştır.

Hakkâri Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı Özellikleri Nelerdir?

Hakkâri’de bulunan Cilo ve Sat Dağları Millî Parkı, Türkiye’nin Hakkâri ilinin Merkez, Şemdinli ve Yüksekova ilçeleri sınırları içinde yer alan güzel bir değeri olan milli parkımızdır.25 Eylül 2020 tarihinde kurulumu gerçekleşmiştir. Toplamında boyut olarak  27.500 hektar (275 km2) alan kaplamaktadır. Türkiye’nin açılma tarihi olarak 45. millî parkıdır.2020 yılının Haziran ayında kurulması ile ilgili çalışmaların başlandığı bu değerli  milli park, Yüksekova ilçesine net olarak  50 kilometre mesafede yer alan Cilo Dağı ve Sat Dağları’nı kapsayacak şekilde Devlet uygunluğu gereği 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 3. maddesi gereğince milli park ilan edilmiştir. Bu milli parkımız, Türkiye’nin en yüksek zirvelerinden biri olan Uludoruk’u da kapsamaktadır ve bu da ülke olarak coğrafya konusunda ne kadar büyük zenginliğe sahip olduğumuzun göstergesidir.

Milli Parkta Nelere Dikkat Edilmeli?

Milli parkta diğer vatandaşlarımızın kullanım alanlarına saygı duyarak işgal etmeme, özellikle geldiğimizde ve gideceğimiz zaman bulduğumuz temiz noktaları, giderken de temiz bırakma. Park çalışanlarına saygılı olma ve park kurallarına noktası noktasına uymaktır. Türkiye’de açılan Milli Parklar aşağıdadır.

  1. Yozgat Çamlığı Milli Parkı
  2. Karatepe-Aslantaş Milli Parkı
  3. Soğuksu Milli Parkı
  4. Kuş Cenneti Milli Parkı
  5. Uludağ Milli Parkı
  6. Yedigöller Milli Parkı
  7. Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
  8. Spil Dağı Milli Parkı
  9. Kızıldağ Milli Parkı
  10. Güllük Dağı Milli Parkı
  11. Kovada Gölü Milli Parkı
  12. Munzur Vadisi Milli Parkı
  13. Beydağları Sahil Milli Parkı
  14. Köprülü Kanyon Milli Parkı
  15. Ilgaz Dağı Milli Parkı
  16. Başkomutan Tarihî Milli Parkı
  17. Altındere Vadisi Milli Parkı
  18. Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı
  19. Nemrut Dağı Milli Parkı
  20. Beyşehir Gölü Milli Parkı
  21. Kazdağı Milli Parkı
  22. Altınbeşik Mağarası Milli Parkı
  23. Hatila Vadisi Milli Parkı
  24. Kaçkar Dağları Milli Parkı
  25. Karagöl-Sahara Milli Parkı
  26. Aladağlar Milli Parkı
  27. Honaz Dağı Milli Parkı
  28. Marmaris Milli Parkı
  29. Saklıkent Milli Parkı
  30. Troya Tarihî Milli Parkı
  31. Küre Dağları Milli Parkı
  32. Sarıkamış-Allahuekber Dağları Milli Parkı
  33. Ağrı Dağı Milli Parkı
  34. Gala Gölü Milli Parkı
  35. Sultansazlığı Milli Parkı
  36. Tek Tek Dağları Milli Parkı
  37. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı
  38. Yumurtalık Lagünü Milli Parkı
  39. Nene Hatun Tarihî Milli Parkı
  40. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihî Milli Parkı
  41. Kop Dağı Müdafaası Tarihî Milli Parkı
  42. Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihî Milli Parkı
  43. İstiklâl Yolu Tarihî Milli Parkı
  44. Botan Vadisi Milli Parkı
  45. Hakkâri Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı
birevim faizsiz ev

Türkiye'deki millî parklar listesi

Millî park Bulunduğu il(ler) İlan tarihi Yüzölçümü Kaynak Görsel Abant Gölü Millî ParkıBolu20220610 !10 Haziran 202201262 !1.262 hektar (12,62 km2)[10]Abant Gölü'nden bir görünüm.Ağrı Dağı Millî ParkıAğrı, Iğdır20041117 !17 Kasım 200488015 !88.015 hektar (880,15 km2)[11][12]Küçük ve Büyük Ağrı'nın uzaktan görünümü.Aladağlar Millî ParkıAdana, Kayseri, Niğde19950421 !21 Nisan 199555064 !55.064 hektar (550,64 km2)[13][14]Aladağlar Millî Parkı'nın içerisinden bir görünüm.Altınbeşik Mağarası Millî ParkıAntalya19940831 !31 Ağustos 199401147 !1.147 hektar (11,47 km2)[15][16]Altınbeşik Mağarası'nın ağzı.Altındere Vadisi Millî ParkıTrabzon19870909 !9 Eylül 198704468 !4.468 hektar (44,68 km2)[17][18]Altındere Vadisi'nin Sümela Manastırı'na bakan kısmından bir görünüm.Başkomutan Tarihî Millî ParkıAfyon, Kütahya, Uşak19811108 !8 Kasım 198134834 !34.834 hektar (348,34 km2)[19][20]Başkomutan Tarihî Millî Parkı içerisindeki Dumlupınar Şehitliği'nde dikili Dumlupınar Anıtı.Beydağları Sahil Millî ParkıAntalya19720316 !16 Mart 197231166 !31.166 hektar (311,66 km2)[21][22]Beydağları Sahil Millî Parkı'nın içerisindeki Olimpos antik kentinin kalıntıları.Beyşehir Gölü Millî ParkıKonya19930111 !11 Ocak 199386855 !86.855 hektar (868,55 km2)[23][24]Beyşehir Gölü Millî Parkı'nın içerisindeki Eflatunpınar su anıtı ve havuzu.Boğazköy-Alacahöyük Millî ParkıÇorum19880921 !21 Eylül 198802600 !2.600 hektar (26 km2)[25][26]Boğazköy-Alacahöyük Millî Parkı'nın içerisindeki Hattuşaş antik kentindeki binaların temel kalıntıları.Botan Vadisi Millî ParkıSiirt20190815 !15 Ağustos 201911384 !11.384 hektar (113,84 km2)[27][28]Botan Vadisi Millî Parkı ve vadiyi ayıran Botan Çayı'nın genel görünümü.Derebucak Çamlık Mağaraları Millî ParkıKonya20220607 !7 Haziran 202201147 !1.147 hektar (11,47 km2)[29]Mevcut değilDilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî ParkıAydın19660519 !19 Mayıs 196627598 !27.598 hektar (275,98 km2)[30][31]Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı'ndan bir görünüm.Gala Gölü Millî ParkıEdirne20050305 !5 Mart 200506087 !6.087 hektar (60,87 km2)[32][33]Gala Gölü'nün genel görünümü.Güllük Dağı Millî ParkıAntalya19701103 !3 Kasım 197006700 !6.700 hektar (67 km2)[34][35]Güllük Dağı Millî Parkı'nın içerisindeki Termessos antik kentinin amfitiyatro kalıntıları.Hakkâri Cilo ve Sat Dağları Millî ParkıHakkâri20200926 !26 Eylül 202027500 !27.500 hektar (275 km2)[36]Mevcut değilHatila Vadisi Millî ParkıArtvin19940831 !31 Ağustos 199416944 !16.944 hektar (169,44 km2)[16][37]Hatila Vadisi ve vadiyi ayıran Hatila Deresi'nden bir görünüm.Honaz Dağı Millî ParkıDenizli19950421 !21 Nisan 199509429 !9.429 hektar (94,29 km2)[14][38]Honaz Dağı'nın uzaktan görünümü.Ilgaz Dağı Millî ParkıÇankırı, Kastamonu19760602 !2 Haziran 197601118 !1.118 hektar (11,18 km2)[39][40]Ilgaz Dağı'nın uzaktan görünümü.İğneada Longoz Ormanları Millî ParkıKırklareli20071113 !13 Kasım 200703155 !3.155 hektar (31,55 km2)[41][42]İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı'nın içerisindeki sulak bir alan.İstiklâl Yolu Tarihî Millî ParkıAnkara, Çankırı, Kastamonu20181102 !2 Kasım 201800235 !235 hektar (2,35 km2)[43][44]Mevcut değilKaçkar Dağları Millî ParkıArtvin, Erzurum, Rize19940831 !31 Ağustos 199452970 !52.970 hektar (529,7 km2)[45][46]Kaçkar Dağları Millî Parkı'ndan bir görünüm.Karagöl-Sahara Millî ParkıArtvin19940831 !31 Ağustos 199403251 !3.251 hektar (32,51 km2)[16][47]Karagöl-Sahara Millî Parkı'ndan bir görünüm.Karatepe-Aslantaş Millî ParkıOsmaniye19580529 !29 Mayıs 195804143 !4.143 hektar (41,43 km2)[48][49]Karatepe-Aslantaş Millî Parkı'ndaki tarihî kalıntılar.Kazdağı Millî ParkıBalıkesir19940417 !17 Nisan 199420935 !20.935 hektar (209,35 km2)[50][51]Kazdağı Millî Parkı'nın içerisinden bir görünüm.Kızıldağ Millî ParkıIsparta19690509 !9 Mayıs 196955106 !55.106 hektar (551,06 km2)[52][53]Kızıldağ Millî Parkı'nın içerisinden bir görünüm.Kop Dağı Müdafaası Tarihî Millî ParkıBayburt, Erzurum20161115 !15 Kasım 201606335 !6.335 hektar (63,35 km2)[54][55]Kop Dağı Müdafaası Tarihî Millî Parkı'nın içerisindeki Kop Geçidi'nin görünümü.Kovada Gölü Millî ParkıIsparta19701103 !3 Kasım 197006551 !6.551 hektar (65,51 km2)[53][56]Kovada Gölü Millî Parkı'ndan bir görünüm.Köprülü Kanyon Millî ParkıAntalya19731212 !12 Aralık 197335719 !35.719 hektar (357,19 km2)[57][58]Köprülü Kanyon Millî Parkı'ndan bir görünüm.Kuşcenneti Millî ParkıBalıkesir19590727 !27 Temmuz 195917058 !17.058 hektar (170,58 km2)[59][60][61]Kuşcenneti Millî Parkı'ndaki kendileri için düzenlenen platforma tünen flamingolar.Küre Dağları Millî ParkıBartın, Kastamonu20000707 !7 Temmuz 200037753 !37.753 hektar (377,53 km2)[62][63]Küre Dağları Millî Parkı'nın içerisindeki Çatak Kanyonu'nun genel görünümü.Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihî Millî ParkıMuş20180205 !5 Şubat 2018238 !238 hektar (2,38 km2)[64][65]Küre Dağları Millî Parkı'nın içerisindeki Çatak Kanyonu'nun genel görünümü.Marmaris Millî ParkıMuğla19960308 !8 Mart 199629206 !29.206 hektar (292,06 km2)[66][67]Marmaris Millî Parkı'ndan adacıklara bakış.Munzur Vadisi Millî ParkıTunceli19711221 !21 Aralık 197142674 !42.674 hektar (426,74 km2)[68][69]Munzur Vadisi'nin yüksek bir noktasından millî parkın genel görünümü.Nemrut Dağı Millî ParkıAdıyaman, Malatya19881207 !7 Aralık 198813827 !13.827 hektar (138,27 km2)[70][71][72]Nemrut Dağı Millî Parkı'ndaki heykellerin genel görünümü.Nene Hatun Tarihî Millî ParkıErzurum20090606 !6 Haziran 200900387 !387 hektar (3,87 km2)[73][74]Nene Hatun Tarihî Millî Parkı'nın kış mevsiminde görünümü.Sakarya Meydan Muharebesi Tarihî Millî ParkıAnkara20150208 !8 Şubat 201513850 !13.850 hektar (138,5 km2)[75][76]Mustafa Kemal Paşa'nın Sakarya Meydan Muharebesi'ni takip ettiği noktadan millî parkın görünümü.Saklıkent Millî ParkıAntalya, Muğla19960606 !6 Haziran 199601643 !1.643 hektar (16,43 km2)[77][78]Saklıkent Millî Parkı'nın içerisinden akan Karaçay'a bakış.Sarıçalı Dağı Millî ParkıAnkara20211028 !28 Ekim 202101024 !1.024 hektar (10,24 km2)[79][80]Mevcut değilSarıkamış-Allahuekber Dağları Millî ParkıErzurum, Kars20041019 !19 Ekim 200422520 !22.520 hektar (225,2 km2)[81][82]Sarıkamış-Allahuekber Dağları Millî Parkı'nın içerisindeki Batı Kışla Şehitliği'ne bakış.Soğuksu Millî ParkıAnkara19590219 !19 Şubat 195901186 !1.186 hektar (11,86 km2)[83][84]Soğuksu Millî Parkı'nın genel görünümü.Spil Dağı Millî Parkıİzmir, Manisa19680422 !22 Nisan 196806801 !6.801 hektar (68,01 km2)[85][86]Spil Dağı Millî Parkı'nın içerisindeki Ağlayan Kaya.Sultansazlığı Millî ParkıKayseri20060317 !17 Mart 200624358 !24.358 hektar (243,58 km2)[87][88][89]Sultansazlığı'nın akşam saatlerindeki görünümü.Tek Tek Dağları Millî ParkıŞanlıurfa20070529 !29 Mayıs 200719335 !19.335 hektar (193,35 km2)[90][91]Tek Tek Dağları Millî Parkı'nın içerisindeki Sumatar kalıntıları.Troya Tarihî Millî ParkıÇanakkale19961107 !7 Kasım 199613517 !13.517 hektar (135,17 km2)[92][93][94]Schliemann Siperi olarak anılan, kentin farklı yerleşim katmanlarının açıkça görülebildiği kısım.Uludağ Millî ParkıBursa19610920 !20 Eylül 196113024 !13.024 hektar (130,24 km2)[95][96]Karlar altındaki Uludağ'ın uzaktan görünümü.Yedigöller Millî ParkıBolu19650429 !29 Nisan 196501623 !1.623 hektar (16,23 km2)[97][98]Yedigöller Millî Park'ından bir görünüm.Yozgat Çamlığı Millî ParkıYozgat19580205 !5 Şubat 195800267 !517 hektar (5,17 km2)[99][100]Yozgat Çamlığı Millî Parkı ve ilerisindeki şehre bakış.Yumurtalık Lagünü Millî ParkıAdana20081206 !6 Aralık 200816980 !16.980 hektar (169,8 km2)[101][102][103]Mevcut değil

İçindekiler

Türkiye, milli parklar açısından hayli zengin bir ülke. Yaşadığımız coğrafyada göz alan güzellikte ve ilham veren atmosferlerde çok sayıda milli park bulunuyor. Kültürel anlamda bir ülke mirasi olan bu milli parklar aynı zamanda tarihin, el değmemiş doğa ile iç içe geçtiği yerler olarak da dikkat çekiyor. 

Bunun yanı sıra milli parklar; doğa yürüyüşü, trekking ve kamp yapmak için de oldukça uygun yerler. Bu nedenle bu tarzdaki doğa harikaları sayesinde büyük şehir hayatındaki kirli havadan, gürültüden ve stresten uzaklaşmak da mümkün. Ayrıca pandemi koşulları ve sosyal izolasyon kurallarını düşününce Türkiye’deki milli parklara gitmek ve doğanın kalbinde hissetmek son derece çekici. 

O yüzden bu yazımızda Türkiye’deki milli parklardan bazılarını inceleyeceğiz ve seni ilham veren yerlere götüreceğiz. Haydi gel, ülkemizdeki milli parklara beraber göz atalım. 

Ancak listemize geçmeden önce belirtmekte yarar var: Yanında götüreceğin uyku tulumu ve uyku ekipmanları ile yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, biletine göre limitleri öğrenebilirsin.

Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre Türkiye’deki milli parklara geçebiliriz ve doğanın kalbine doğru yol alabiliriz. 

1. Köprülü Kanyon: Türkiye’nin En Uzun Kanyonu 

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Köprülü Kanyon, Antalya‘nın sınırları içerisindeki Manavgat’ta yer alıyor. 1973 yılında milli park ilan edilen bölge, 35.719 hektarlık bir alanı kapsıyor. 14 kilometre uzunluğa ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliğine sahip bir kanyona ev sahipliği yapan bölge, Türkiye’nin en uzun kanyonu olma özelliğini taşıyor. 

Manavgat’ın içinde bulunan Köprüçay Nehri ile antik Selge kentinin bulunduğu bölgede konumlanan kanyon; barındırdığı doğal, tarihi ve kültürel zenginlikler sayesinde gezginlere çok sayıda aktivite imkanı sunuyor. Bu aktivitelerin başında da rafting geliyor. Köprülü Kanyon, Türkiye’nin en önemli rafting güzergahlarından birisi. Bunun yanı sıra bölgede kano, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı ya da bisiklet gibi etkinlikler yapmak da mümkün.

Dolayısıyla burası ülkemizin önde gelen deneyim odaklı seyahat rotalarından da bir tanesi konumunda bulunuyor. Ayrıca buradaki ormanlık arazi de göz alıcı. Milli parkın içinde sedir ve kızılçam ağaçlarından oluşan yeşil manzaralar yer alıyor. Bu ormanlık arazinin içinde de kurt, geyik, dağ keçisi, tavşan, porsuk gibi farklı türlerde canlılar yaşıyor. O yüzden buraya geldiğinde doğanın tüm görkemini hissedebilirsin. 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Antalya’ya uçup buradan bölgeye aktarmak yapmaktan geçiyor. 

Antalya Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

2. Yedigöller Milli Parkı: Renklerin İçinde

Yedigöller Milli Park

Görsel Kaynak

Karadeniz Bölgesi’nin batı kısmında yer alan Yedigöller Milli Parkı, sahip olduğu zengin bitki örtüsü ve benzersiz atmosferi ile büyüleyici bir alan. Bolu’nun Yığılca ve Mengen ilçeleri arasında yer alan bölge, 1965 yılından bu yana milli park statüsünde. 

Heyelan gölleri ve renkten renge giren ormanları ile ilham veren bir yer olan Yedigöller Milli Parkı, ülkemizin en önemli doğal miraslarından ve en özel noktalarından. İçerisinde Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olmak üzere 7 tane göl bulunan ve ismini de bu heyelan göllerinden alan bölge, profesyonel ya da amatör kamp yapmak için de biçilmiş kaftan.

Doğanın bütün renklerini bünyesinde barındıran Yedigöller Milli Parkı, aynı zamanda birçok canlıya da ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle Yedigöller Milli Parkı, doğa tutkunları ve kamp sevdalıları için de popüler bir güzergah. 2000 hektarlık bir alana yayılan Yedigöller Milli Parkı, kamp yapmanın yanı sıra doğa yürüyüşleri ve doğa fotoğrafçılığı için de son derece uygun.

Yedigöller Milli Parkı, İstanbul ve Ankara’ya hemen hemen aynı uzaklıkta bulunuyor. Dolayısıyla bölgeye İstanbul’dan aktarma yapabileceğin gibi Ankara’dan da yapabilirsin.

Ankara Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

3. Altındere Vadisi Milli Parkı: 

Altındere Vadisi Milli Park

Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon‘a bağlı olan Maçka ilçesi sınırlarında yer alıyor. Yaklaşık 5.000 hektarlık bir alana yayılan bölge, 1987 yılında milli park statüsü kazanmış. Aynı zamanda dünyaca ünlü Sümela Manastırı’na da ev sahipliği yapan Altındere Vadisi, 1.300 metrekarelik bir rakımda konumlanıyor. 

1. yüzyılda inşa edilen Sümela Manastırı, yeşilliklerle kucaklaşan ve göz alan bir manzaraya sahip. Freskleri ile de dikkat çeken Sümela, Türkiye’deki görülmesi gereken kültürel güzelliklerin başında geliyor. 

Tarihe açılan bir kapı niteliğinde olan bu milli park, Karadeniz’in nefes kesen yeşili ve atmosferi ile göz alıyor. Vadide yer alan Meryem Ana Deresi’nde rafting yapılabildiği gibi bölgede doğa yürüyüşleri ve kamp yapmak da mümkün. 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Trabzon’a uçup buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Trabzon Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

 4. Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı: Yeşil ile Mavinin Birleştiği Yer

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası

Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Aydın’ın Kuşadası ve Söke ilçeleri arasında bulunuyor. Dilek Yarımadası, 1966 yılında; Büyük Menderes Deltası ise 1994 yılında milli park ilan edilmiş. Ayrıca Dilek Yarımadası’nın içerisinde bulunan Büyük Menderes Deltası, uluslararası bir öneme sahip. 

27 bin hektarlık bir yüz ölçümüne sahip olan milli park, “A Sınıfı Sulak Alan” özelliği taşıyor ve Bafa Gölü ile entegre bir sulak alan olarak dikkat çekiyor. Ayrıca bölge; biyolojik çeşitlilik, nesli tükenmek üzere olan canlılar ve endemik türlerden dolayı da hayli önemli.

Göçmen kuşların sıklıkla uğradığı bölge, aynı zamanda deniz balıklarının da yumurta bırakma sahası. Türkiye’nin en temiz kıyılarına ev sahipliği yapan bölge, Akdeniz foklarının yaşam alanları içerisinde bulunuyor. 

Bölgede doğa yürüyüşlerinin yanı sıra dalış, safari ve botanik turları gibi aktiviteler de yapılıyor. Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na ulaşmanın en kolay yolu ise Muğla-Milas Bodrum’a uçmaktan ve buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Muğla-Milas Bodrum Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Şehirden Uzakta: Türkiye’de Yıldızları İzlemek İçin En Güzel Yerler yazımıza geçebilirsin.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası