kefir mayası ile kefir kültürü arasındaki fark / Gerçek Kefir – Danem

Kefir Mayası Ile Kefir Kültürü Arasındaki Fark

kefir mayası ile kefir kültürü arasındaki fark

Fermente Gıdalarda Sık Duyduğumuz Maya Ve Kültür Arasındaki Fark Nedir?

Merhabalar,

Sizlere günlük hayatta çok fazla tükettiğimiz fermente gıdalardaki maya ve kültür arasındaki farktan bahsedeceğim.

Fermantasyon nedir?

Fermantasyon mayalanma olarak da bilinir.

Vücudumuzda da gerçekleşen fermantasyon, dış ortamda enerjilerini fermantasyonla kazanan yararlı mikroorganizmalar varlığında gerçekleşebilir.

Mikroorganizmalar (maya hücreleri, bakteriler, küf), karbonhidratları (glikoz vs. şekerler); yakıt ve enerji için kullanarak hayatta kalırlar. Fermantasyon sırasında bu yararlı organizmalar şekerleri ve nişastayı asit ve alkole dönüştürerek insanlar onları daha uzun süre saklayabilsinler diye ürünlerin bozulmasını engellerler (asit birçok zararlı organizmanın ortamda yaşamasını-çoğalmasını önler).

Fermantasyon, sürecine göre iki kısımda incelenir.

Birincil fermantasyon yoğurt, peynir, kefir gibi fermente gıdaların üretilmesini kapsar, ikincil fermantasyon ise gittikçe artan alkol miktarıyla fermantasyonun durmasını içerir ve alkol yapımı için tercih edilir.

Fermantasyon, oluşan son ürün çeşidine göre de isimlendirilir. Etil alkol fermantasyonunu en çok mayalı ekmeklerde görürüz. Laktik asit fermantasyonu ise vücudumuzda yorulan kaslarda ortaya çıkarken, yoğurt-peynir gibi gıdalarda da sıkça başvurulan bir yöntemdir.

Buradan anladığımız üzere fermantasyonun başlıca nedeni mikroorganizmalardır. Vücudumuzda fermantasyonu bazı hücrelerimiz gerçekleştirirken, dış ortamda bu görevi bakteriler, bazı tek hücreli canlılar (maya), ve küfler alır.

Yoğurdu kefirden, kefiri peynirden hatta iyi yoğurdu kötü yoğurttan, peynir çeşitlerinin çoğunu birbirinden ayıran esas şey işte bu mikroorganizmalardaki farklılık ve yoğunluklarıdır.

Yoğurttan örnek vererek maya ve kültür arasındaki farkı anlatmaya çalışalım:

Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ne göre fermente bir süt ürününe yoğurt denebilmesi için her şeyden önce içinde iki tane bakteri zincirinin baskın olarak bulunması gerekir; laktobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus. Bu mikroorganizmalar yukarıda da bahsettiğimiz gibi şekerden (burada süt şekeri) beslenerek fermantasyonu gerçekleştirir ve yoğurt oluşumunu başlatırlar.

Hem var hem de yok.

Süt ilk sağıldığında içinde hem yararlı hem de zararlı organizmalar bulunur. Ev şartlarında çiğ sütü kaynattığımızda bu zararlı organizmalardan kurtulmaya çalışırız ve sayılarını en aza indiririz. Daha sonra organizmaların yaşayabileceği ve fermantasyon için uygun sıcaklıkta yoğurdumuzu mayalarız; bir önceki yoğurttan eklediğimiz bu maya en başta belirttiğimiz bakterileri içerir ve sütün yoğurt olması için uygun ortamı oluşturur.

Peki ilk yoğurt nasıl oldu derseniz; sütün, doğal çevreden etkilenerek (süte çiy düşmesi, toprak karışması) mikroorganizmaların etkisiyle kendiliğinden katılaşmış-mayalanmış olabileceği düşünülmektedir.

4 temel maya türü vardır;

  1. Hayvansal mayalar (Şirden/Rennet)

Buzağı, kuzu oğlak gibi hayvanların şirden kısmından (midelerinin 4.kısmı) rennin(kimozin) ve pepsin enzimleri elde edilir. Bu enzimler sütü kesme ve pıhtılaştırmada görev alırlar; en çok peynir üretiminde bu maya türünü görürüz.

  1. Bitkisel mayalar

Bazı bitkilerden elde edilen özler sütü pıhtılaştırabilir. En bilineni incir sütüdür. Peynir yapımında sık başvurulan bir yöntemdir.

  1. Mikrobiyal mayalar

Yukarıda bahsettiğimiz mikroorganizmaların(maya-bakteri-küf) sütü fermantasyon ile bir nevi bozulmaya uğratması-katılaştırması bu gruba giriyor. Örneğin maya hücreleri doğada doğal olarak bulunan tek hücreli canlılardır ve ekmek yapımında kullanılır. Aynı şekilde birçok bakteri de fermantasyon ile sütü pıhtılaştırır ve yoğurt-kefir gibi ürünlerde yararlanılır. Yine bazı peynirlerde küf türlerinden yararlanıldığı bilinmektedir.

  1. Gen teknolojisi (Rekombinant) mayaları

Genetiği değiştirilmiş mikroorganizmalardan kimozin üretilmesidir.

Özellikle fabrikalarda sterilite (ortamdaki mikroorganizma miktarının ortamın güvence düzeyini sağlayacak kadar azaltılması) için pastörize edilen sütlerde yüksek sıcaklıklarda zararlıların yanında yararlı mikroorganizmalar da ölmekte ve doğal olarak fermantasyon için gerekli bakteriler kalmamaktadır. Bu yüzden sütün belli bir sıcaklıkta olması gerektiği gibi, dışardan süte mikroorganizma da eklememiz gerekiyor.

Fabrikasyon fermente ürünler için özel olarak üretilen, laboratuvarda istenilen özellikte (daha uzun raf ömrü, daha az zararlı organizma vs.) mikroorganizmaların çoğaltılmasıyla oluşan topluluğa kültür diyoruz (Starter kültür-Başlatıcı kültür).

Doğal yoğurdu ise çiğ sütten elde ettiğimiz ve fabrikadaki kadar yüksek sıcaklığa maruz bırakmadığımızdan, bir önceki yoğurttan eklediğimiz organizmaların(mayalamak) yanında başka mikroorganizmalar da bulunur ve fermente farkıyla tadı fabrika tipi yoğurtlardan farklı olur.

Kısacası sütten yoğurt, kefir, peynir gibi fermente gıdaların elde edilmesinde fermantasyondan yararlanılır ve bu fermantasyonu mikroorganizmalar yapar. Ve organizmalardan faydalanarak bu süreci gerçekleştirmemize mayalamak denir.

Kültür ise pastörize sütlerden elde edilen ürünlerde gördüğümüz mayalanmanın gerçekleşebilmesi için istenilen mikroorganizmanın çoğaltılıp süte eklenmesini ifade eder. Kültür ile sütün mayalanabilmesi için ortam hazırlanır, maya ile süt fermantasyona uğrayarak peynir, yoğurt, kefire dönüşür.

seafoodplus.info Erişim Tarihi

Prof. Dr. Muhammet Arıcı, , Fermentasyon Teknolojisi Bitkisel Fermentasyonlar, İstanbul.

Kocaadam B., Acar-Tek N., , The Historical Processes Of Bread, Beer, Wine (Saccharomyces Cerevisiae) And Yogurt, Bes Diy Derg(3)

Korkmaz A. G., , Yoğurt Ve Peynir İçin Starter Kültür Üretimi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.

Onur B. Ve Biber N., , Peynir Aşkına, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Kefir Mayası (1 Kutu )

A. CAYMA HAKKI

TÜRK TİCARET KANUNU GEREĞİNCE GIDA MADDELERİ, İÇECEKLER VEYA DİĞER GÜNLÜK TÜKETİM MADDELERİ İÇİN CAYMA HAKKI BULUNMAMAKTADIR. KUSURLU ÜRÜN NEDENİYLE İADE HAKKININ KULLANILMASI İSE ÜRÜNÜN AMBALAJININ AÇILMAMIŞ, BOZULMAMIŞ VE ÜRÜNÜN KULLANILMAMIŞ OLMASI ŞARTINA BAĞLIDIR.

ÜRÜNLERİMİZ TÜRK GIDA KODEKSİ VE TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ STANDARTLARINA UYGUN ŞEKİLDE ÜRETİLMEKTEDİR. STANDARTLARA UYGUN OLMAYAN ÜRÜNLERDE VE AMBALAJI BOZUK ÜRÜNLERDE (KARGODA AMBALAJİ YIRTILMIŞ, AÇILMIŞ VEYA AMBALAJI DAĞILMIŞ) ÖNCELİKLE ÜRÜN GÖRSELİNİ ÇEKEREK [email&#;protected] ADRESİNE İLETİLMESİ GEREKMEKTEDİR. BU TÜR AMBALAJI HASARLİ ÜRÜNLERDE KARGO FİRMASİNDAN TESLİM ALMADAN HASAR TESPİT TUTANAĞI DÜZENLEYEREK BİR KOPYASINI ÜRÜN İLE BİRLİKTE KARGO FİRMASİNA İADE EDEREK SATICI’YA GERİ GÖNDERİLMELİDİR.

İADE SARTLARINA UYGUN DURUMLARDA İADENİN SATICI TARAFINDAN ONAYLANMASININ ARDINDAN TÜM ÜRÜNLERİN KARGO MASRAFLARI ALICI’YA İADE EDİLECEKTİR.

Cayma Hakkı Bildiriminin Yapılacağı (Satıcının) İletişim Bilgileri

ŞİRKET ADI/UNVANI:
ADRES:
EPOSTA:
TEL:
FAKS:

Cayma Hakkının Süresi

Alıcı, KARGO İLE ALMIŞ OLDUĞU ÜRÜNÜ KULLANMADAN TAHRİP ETMEDEN/BOZMADAN, AMBALAJ, BANT, MÜHÜR, KORUYUCU GİBİ UNSURLARI AÇILMAMASI ŞARTI İLE TESLİM TARİHİNDEN İTİBAREN BİR (1) GÜNLÜK SÜRE İÇİNDE TESLİM ALDIĞI ŞEKLİ İLE İADE EDEBİLİR. Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile hizmetin ifasına başlanan hizmet sözleşmelerinde cayma hakkı kullanılamaz.

Cayma hakkının kullanımından kaynaklanan masraflar SATICI’ ya aittir.

Cayma hakkının kullanılması için 1 (BİR) günlük süre içinde SATICI' ya iadeli taahhütlü posta, faks veya eposta ile yazılı bildirimde bulunulması ve ürünün işbu sözleşmede düzenlenen "Cayma Hakkı Kullanılamayacak Ürünler" hükümleri çerçevesinde kullanılmamış olması şarttır. ORJİNAL AMBALAJI ZARAR GÖRMÜŞ, TAHRİP EDİLMİŞ VE SAİR ŞEKİLDEKİ ÜRÜNLERİN İADESİ KABUL EDİLMEZ.

Cayma Hakkının Kullanımı

3'üncü kişiye veya ALICI’ ya teslim edilen ürünün faturası, (İade edilmek istenen ürünün faturası kurumsal ise, iade ederken kurumun düzenlemiş olduğu iade faturası ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir. Faturası kurumlar adına düzenlenen sipariş iadeleri İADE FATURASI kesilmediği takdirde tamamlanamayacaktır.)

İade formu, İade edilecek ürünlerin kutusu, ambalajı, varsa standart aksesuarları ile birlikte eksiksiz ve hasarsız olarak teslim edilmesi gerekmektedir.

Cayma Hakkı Kullanılamayacak Ürünler

Ayrıca Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin cayma hakkının kullanılması da Yönetmelik gereği mümkün değildir.

Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, GIDA MADDELERİ , İÇECEKLER, DİĞER GÜNLÜK TÜKETİM MADDELERİ , iç giyim ürünleri, mayo, bikini, kitap, kopyalanabilir yazılım ve programlar, DVD, VCD, CD ve kasetler ile kırtasiye sarf malzemeleri (toner, kartuş, şerit vb.) iade edilebilmesi için ambalajlarının açılmamış, denenmemiş, bozulmamış ve kullanılmamış olmaları gerekir.

İade Koşulları

SATICI, cayma bildiriminin kendisine ulaşmasından itibaren en geç 10 günlük süre içerisinde toplam bedeli ve ALICI’yı borç altına sokan belgeleri ALICI’ ya iade etmek ve 20 günlük süre içerisinde malı iade almakla yükümlüdür.

ALICI’ nın kusurundan kaynaklanan bir nedenle malın değerinde bir azalma olursa veya iade imkânsızlaşırsa ALICI kusuru oranında SATICI’ nın zararlarını tazmin etmekle yükümlüdür. Ancak cayma hakkı süresi içinde malın veya ürünün usulüne uygun kullanılması sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan ALICI sorumlu değildir.

Cayma hakkının kullanılması nedeniyle SATICI tarafından düzenlenen kampanya limit tutarının altına düşülmesi halinde kampanya kapsamında faydalanılan indirim miktarı iptal edilir.

İptal, İade ve Değişim Koşulları

Sipariş verdiğiniz takdirde, size sunulan ön bilgilendirme formunu ve mesafeli satış sözleşmesini kabul etmiş sayılırsınız.

Alıcılar, satın aldıkları ürünün satış ve teslimi ile ilgili olarak sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği (RG/) hükümleri ile yürürlükteki diğer yasalara tabidir.

Ürün sevkiyat masrafı olan kargo ücretleri alıcılar tarafından ödenecektir.

Satın alınan her bir ürün, 30 günlük yasal süreyi aşmamak kaydı ile alıcının gösterdiği adresteki kişi ve/veya kuruluşa teslim edilir. Bu süre içinde ürün teslim edilmez ise, Alıcılar sözleşmeyi sona erdirebilir.

 Satın alınan ürün, eksiksiz ve siparişte belirtilen niteliklere uygun ve varsa garanti belgesi, kullanım kılavuzu gibi belgelerle teslim edilmek zorundadır.

Satın alınan ürünün satılmasının imkansızlaşması durumunda, satıcı bu durumu öğrendiğinden itibaren 3 gün içinde yazılı olarak alıcıya bu durumu bildirmek zorundadır. 14 gün içinde de toplam bedel Alıcı’ya iade edilmek zorundadır.

Satın Alınan Ürün Bedeli Ödenmezse Alıcı, satın aldığı ürün bedelini ödemez veya banka kayıtlarında iptal ederse, Satıcının ürünü teslim yükümlülüğü sona erer.

Kredi Kartının Yetkisiz Kullanımı ile Yapılan Alışverişler

ÜRÜNÜN TESLİMİNDEN SONRA ALICI'YA AİT KREDİ KARTININ SATICI'NIN KUSURUNDAN KAYNAKLANMAYAN BİR ŞEKİLDE YETKİSİZ KİŞİLERCE HAKSIZ VEYA HUKUKA AYKIRI OLARAK KULLANILMASI NEDENİ İLE İLGİLİ BANKA VEYA FİNANS KURULUŞUN ÜRÜN BEDELİNİ SATICI 'YA ÖDEMEMESİ HALİNDE, SATICI SÖZ KONUSU BEDELİN TAHSİLİ İÇİN YASAL YOLLARA BAŞVURMA HAKKI MEVCUTTUR.

ÖNGÖRÜLEMEYEN SEBEPLERLE ÜRÜN SÜRESİNDE TESLİM EDİLEMEZ İSE Satıcı’nın öngöremeyeceği mücbir sebepler oluşursa ve ürün süresinde teslim edilemez ise, durum Alıcı’ya bildirilir. Alıcı, siparişin iptalini, ürünün benzeri ile değiştirilmesini veya engel ortadan kalkana dek teslimatın ertelenmesini talep edebilir. Alıcı siparişi iptal ederse; ödemeyi nakit ile yapmış ise iptalinden itibaren 14 gün içinde kendisine nakden bu ücret ödenir. Alıcı, ödemeyi kredi kartı ile yapmış ise ve iptal ederse, bu iptalden itibaren yine 14 gün içinde ürün bedeli bankaya iade edilir, ancak bankanın alıcının hesabına hafta içerisinde aktarması olasıdır.

Alıcının Ürünü Kontrol Etme Yükümlülüğü

Alıcı, sözleşme konusu mal/hizmeti teslim almadan önce muayene edecek; ezik, kırık, ambalajı yırtılmış vb. hasarlı ve ayıplı mal/hizmeti kargo şirketinden teslim almayacaktır. Teslim alınan mal/hizmetin hasarsız ve sağlam olduğu kabul edilecektir. ALICI , Teslimden sonra mal/hizmeti özenle korunmak zorundadır. Cayma hakkı kullanılacaksa mal/hizmet kullanılmamalıdır. Ürünlerimiz Türk Gıda Kodeksi ve Türk Standartları Enstitüsü Standartlarına uygun şekilde üretilmektedir. Standartlara uygun olmayan ürünlerde ve ambalajı bozuk ürünlerde (Kargoda ambalajı yırtılmış , açılmış veya ambalajı dağılmış) öncelikle ürün görselini çekerek [email&#;protected] adresine iletilmesi gerekmektedir. Bu tür ambalajı hasarlı ürünlerde kargo firmasından teslim almadan hasar tespit tutanağı düzenleyerek bir kopyasını ürün ile birlikte kargo firmasına iade ederek satıcıya fatura ile geri göndermelidir.

Temerrüt Hali ve Hukuki Sonuçları

ALICI, ödeme işlemlerini kredi kartı ile yaptığı durumda temerrüde düştüğü takdirde, kart sahibi banka ile arasındaki kredi kartı sözleşmesi çerçevesinde faiz ödeyeceğini ve bankaya karşı sorumlu olacağını kabul, beyan ve taahhüt eder. Bu durumda ilgili banka hukuki yollara başvurabilir; doğacak masrafları ve vekâlet ücretini ALICI’dan talep edebilir ve her koşulda ALICI’nın borcundan dolayı temerrüde düşmesi halinde, ALICI, borcun gecikmeli ifasından dolayı SATICI’nın uğradığı zarar ve ziyanını ödeyeceğini kabul eder.

Ödeme ve Teslimat

herhangi birine yapabilirsiniz. Sitemiz üzerinden kredi kartlarınız ile her türlü kredi kartınıza online ödeme imkânlarından yararlanabilirsiniz. Online ödemelerinizde siparişiniz sonunda kredi kartınızdan tutar çekim işlemi gerçekleşecektir.

Kefir mayası nedir, faydaları nelerdir?

Türk Mutfağının Geleneksel Lezzeti: Kefir Mayası Nedir?

Türk mutfak kültüründe geleneksel bir ürün olan kefir, günümüzde tüm dünyada tüketilen şifa deposu bir besindir. İnek, koyun, keçi veya manda sütünden üretilen kefir mayası, kilo vermek isteyen ya da formuna dikkat eden kişilerin sıklıkla tükettiği hafif ekşi tada sahip fermente süt ürünüdür. Kefir, içeriğinde bulunan süt proteini ve faydalı bakteriler nedeniyle insan vücudu için birçok fayda sağlamaktadır. Kefir mayası, içeriğinde laktoz bulunmaması sebebiyle her insan tarafından sağlıkla tüketilebilecek bir gıda maddesidir. Kefir, hafif ekşi tadı ve içeriği sebebiyle yoğurt ile benzerlik gösterse de iki ürün arasında farklılıklar da bulunmaktadır. Yoğurda oranla fazla probiyotik ve protein içeren kefir, yapısı itibariyle de yoğurttan daha incedir ve rahatlıkla içilebilir.

Marketlerden hazır olarak kefir satın alabileceğiniz gibi kefir mayası satın alarak evde de kefir yapabilirsiniz. Yüzyıllardır insanlar arasında uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olarak kabul edilen kefir mayası, günümüzde organik beslenmenin ön plana çıkması ile yeniden popüler hale gelmeye başlamıştır.

Kefir Mayasının Faydaları Nelerdir?

Kefir, düzenli tüketildiğinde insan vücuduna birçok fayda sağlamaktadır. ‘Kefir mayası ne işe yarar, faydaları nelerdir’ diye araştırma yapıyorsanız, kefir mayasının insan vücuduna sağladığı faydaları sizler için araştırdık ve derledik.

  • Kefir, bağışıklık sisteminin güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlamaktadır.
  • Kefir mayası içeriğinde bulunan probiyotik bakteriler sayesinde sindirim sisteminin çalışmasını destekleyerek kabızlık ya da hazımsızlık gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Mevsim geçişlerinde düzenli olarak tüketilen kefir mayası, vücudun direncini arttırarak mikroplarla savaşmanıza destek olmaktadır.
  • Kefir mayası bir süt ürünü olması sebebiyle içeriğinde yüksek oranda bulunan kalsiyum ve magnezyum bulunduğundan kemikleri güçlendirerek diş sağlığını korumaktadır. Aynı zamanda menopoz döneminde kemik kaybı yaşanmasını önler.
  • A vitamini ve C vitamini açısından da zengin olan kefir mayası, antioksidan içeriği ile vücuttan toksin madde atımını kolaylaştıran bir gıda maddesidir.
  • Kefir mayası, içeriğindeki vitaminler ve mineraller sayesinde kolesterolü dengeleyerek kalp damar sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Kefir, düzenli tüketildiğinde cildinizde sivilce ve akne oluşumunu engelleyerek daha sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Kefir Mayası Nasıl Çoğaltılır?

Satın alacağınız kefir mayası ile evinizde kendi kefir ürününüzü hazırlayabilirsiniz. Kefir mayası ile kefir yaparken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri çiğ süt kullanmanızdır. Pastörize sütler ile kefir yapmak oldukça zordur. Sütü bakterilerden arındırmak için bir süre kaynatmanız gerekmektedir. Bir miktar sütün içerisine kefir tozunu ekleyerek karıştırın ve ardından elde edilen karışımı üzerini kapatarak 8 saat kadar mayalanmaya bırakabilirsiniz. Ardından daha önceden kaynatılıp dinlendirilen sütün içerisine mayalanan karışımı ekleyebilirsiniz. Birkaç gün bekledikten sonra karışım, yoğurt kıvamına gelecektir. Ardından karışımı süzgeç yardımı ile süzerek farklı bir süt ile mayalayarak kefir tanelerinin büyümesini ve çoğalmasını sağlayabilirsiniz.

Kefir Nasıl Tüketilmelidir?

Her besin maddesinde olduğu gibi sağlık deposu olan kefirin de doğru tüketilmesi oldukça önemlidir. Günde 2 bardak içeceğiniz kefir ile sağlıklı yaşama adım atabilirsiniz. Yetişkin bir insan günün herhangi bir saatinde kefir içebilir ancak gelişme çağındaki çocukların kefiri uykudan önce tüketmesi tavsiye edilmektedir. Çocuğunuzun yatmadan önce içeceği bir bardak kefir, zihinsel gelişimine ve kemik gelişimine katkı sağlamaktadır. Çocuğunuzun mide sorunu varsa kefiri yatmadan en az iki saat önce içirmeniz gerekebilir. Bu sayede kefirin oluşturduğu mide rahatsızlıklarının da önüne geçmiş olursunuz.

Kaliteli Kefir Mayası Aktarlarda Bulunur Mu, Hangi Marketlerde Bulunur?

Evinizde sağlık deposu kefiri yapabilmeniz için kefir mayası satın alabilirsiniz. Peynirci Baba online mağazamızda satışa sunulan kaliteli kefir mayası ürünleri ile lezzet ve şifa kaynağı kefirlere imza atabilirsiniz. Migros’ta A’de kefir mayası var mı diye aramayın. Uygun fiyat seçenekleri ile satışa sunulan kefir mayası ürününü Peynirci Baba güvencesi ile satın almak için aşağıda bulunan linki tıklamanız yeterli olacaktır. 

seafoodplus.info

S&#;t Kefiri ile Su Kefiri Arasındaki Fark Nedir?

Probiyotiklerin bu kadar popüler ve yaygın olduğu bu dönemde yaşıyoruz. Ancak yoğurt dünyası arasında bir yerde, birkaç farklı ürünü ifade edebilen probiyotik bir yiyecek / içecek olan kefir yatıyor. Kefir süt reyonunda dikkatinizi çekmiş olabilir. Ayran ile yoğurt arasında köpüklü bir içecektir. Aynı zamanda fermente ürünler ile yeni tanışıyorsanız ve kefir konusunda yeniyseniz kefir alırken bir durum dikkatinizi çekmiş olabilir. Su kefiri ve süt kefiri.

Karışıklık, her ikisi de kefir olarak adlandırılan iki ayrı içilebilir probiyotik ürün olduğu gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Süt kefiri olarak adlandırılan, en iyi chia tohumlarının serpildiği veya protein açısından zengin smoothie'ler için bir temel olarak kullanılan lezzetli bir kahvaltı maddesidir. Bu arada, su kefiri veya meyve kefiri, yüksek fruktozlu mısır şurubu ile paketlenmiş ticari gazlı içeceklere canlandırıcı ve hafif bir alternatiftir. Peki ama yüzeyde bu kadar farklı görünen bu iki ürün neden aynı adı taşıyor?

süt kefiri

Süt Kefiri Nedir?

Süt kefiri, en basit haliyle, keskin, içilebilir bir yoğurt gibi bir şey olarak açıklanabilir. Kalındır ve genellikle baldan ebegümecine kadar her şeyle tatlandırılır ve her ikisi de tam yağlı kefirden biraz daha az keskin olmasına rağmen, az yağlı veya yağsız versiyonları mevcuttur. yılı aşkın bir süre önce Doğu Avrupa'da ortaya çıktı, ancak ABD'de ve yurtdışında popülaritesi arttı.

Mandıra kefiri, sütün kefir taneleri ile fermente edilmesiyle yapılır (kombucha yapımında kullanılan SCOBY ile karşılaştırılabilir bir bakteri ve maya simbiyozu). Mikroplar sütü besler ve yan ürün olarak laktik asit ve karbondioksit üreterek sütü kefire dönüştürür. Oldukça hızlı fermente olur ve internetten sipariş edilebilen ve onları yeniden etkinleştirmek için rehidrate edilebilen kefir taneleri kullanılarak evde yapılabilir.

Süt kefiri protein, kalsiyum ve D vitamini açısından yüksektir ve sindirime fayda sağlayan canlı probiyotik kültürler içerir.

su kefiri

Su Kefiri Nedir?

Su kefiri ise farklı bir hikaye. Meyve kefiri olarak da bilinen su kefirinin en azından 'lerde Tibicos olarak adlandırılan Meksika'da ortaya çıktığı düşünülmektedir, ancak süt kefirinin yaygın olduğu Doğu Avrupa da dahil olmak üzere dünyanın başka yerlerinde de ortaya çıkmıştır.

Aslında süt kefirine benzer bir şekilde yapılır, kefir taneleri süt yerine su ve şeker kullanılarak fermente edilir. Süt kefiri ve süt kefiri için kullanılan taneler farklıdır, ancak benzer özelliklere sahiptir. Kefir taneleri şekeri beslediğinden, su kefiri bal, hindistancevizi suyu veya meyve suyu ile de yapılabilir- ancak tahılların sağlıklı kalmaları için fermantasyondan sonra daha fazla şekerle beslenmeleri gerekecektir. Doğal olarak ürettiği hafif lezzet nedeniyle genellikle meyve ile demlenir.

Su kefirinin tadı gazlı, fermente soda gibi, bazı funklar kombucha ile ilişkilendiriliyor ama çok daha hafif ve daha az asidik bir tat profili var.

Şunlara da göz atın;

  1. Kefirli tarifler
  2. Diyette kefir içilir mi?
  3. Kefirin faydaları nelerdir?
  4. Kefir mayası nasıl saklanır?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir