blog yazmak para kazandırır mı / Blog yazarak para kazanmak için neler yapabilirsiniz? - Blog

Blog Yazmak Para Kazandırır Mı

blog yazmak para kazandırır mı

Blog Yazarak Para Kazanmak &#; TAM Rehber

Google Adsense ile Blog Yazarak Para Kazanma

İster blog siteniz olsun, ister normal bir siteniz olsun; Google arama motoruna muhtaç olduğunuzu sakın unutmayın. İşte bu arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için veya sizin sitenizdeki ziyaretçilere ulaşmak için firmalar Google’a para öderler. Google AdSense, site sahiplerinin ve bloggerların para kazanmasını sağlayacak olan en garanti ve kaliteli yöntemdir.

Google AdSense, son zamanlardaki güncellemeleriyle birlikte kabul aşamalarına bazı değişiklikler yapsa da; sitenizi yararlı ve tamamen özgün (başka yerde bulunmayan içerikler) içeriklerle doldurmanız ve gerekli düzenlemeleri (tema seçimi, gereksiz çöp resim veya içerik temizleme) yaptığınız zaman kabul edecektir.

Google adsense rehberi yazımda google para kazanma google para kazanma konusunda çok daha detaylı bilgilere ulşabilirsiniz.

Google adsense başvurusunu Google Ads linkinden yapabilirsiniz.

Google AdSense’ye siteniz kabul edildikten sonra; sizlere vereceği reklam kodlarını sitenize yerleştirmenizle birlikte, her tıklama başına belli bir gelir elde edebilirsiniz. Bu tarz sitelerin gelirlerini aşağıda size göstermeye çalıştım. İnternet üzerinden bazı forumlarda site satmaya kalkanlar bu verileri paylaşmışlar bende size örnek olması için topladıfunduszeue.info yazarak para kazanmak konusunda Adsensesiz kazanç mümkün olsada sizinde göreceğiniz gibi adsense bu konuda ciddi bir gelir kaynağıdır.

  • Günlük – kişinin girdiği genel içerikli bir blog’un (tabi bloğun konusu para kazanma oranınızı ciddi oranda etkiler. Mesela bir sağlık bloğunun veya teknoloji bloğunun tıklama başına alacağı kazanç 1 TL ve üzeri olurken, genel içerikli bir bloğun kazanç oranı TL olabilir.) para kazanç görüntüsü (görüntü yılına ait şimdiki kazançları iki üç katı ile çarpabilirsiniz):
    adsense ile blog yazarak para kazanmak
  • Bakın şimdide günlük kişinin girdiği bir kadın ve moda bloğunun para kazanç görüntüsünü paylaşayım:
    adsense ile para kazanmak 1

    Sizinde gördüğünüz gibi tıklama oranları site konusuna göre ciddi oranda değişmiş.

  • Buda başka bir blog örneği aylık TL gibi bir rakam kazanmış blog sahibi.
    adsense ile para kazanmak-2
  • Daha yüksek kazananlar ekran görüntülerini paylaşmıyorlar ama size sadece adsense aylık TL – TL kazanan bir kişinin sitesine istediği rakamı göstereyim.
    adsense ile para kazanmak 3

Evet sitesi için TL istiyor. 🙂 Şaka değil arkadaşlar, bir ev parası istiyor site sahibi.

Boomads Reklamları ile Blog Yazarak Para Kazan

Doğan Holding tarafından kurulan içerik pazarlama firması Boomads, reklam veren şirketlerden aldığı içerikleri blog sitelerine vererek, hem kendi kazanç sağlayıp, hem de sizlere belli ücretler ödeyecektir. Blog yazarlarının hit ve kalite durumuna göre, blog sitesinin temasına göre değişiklik gösterebilen bu içeriklerin sizlere sunulmasıyla birlikte, aylık kazançlar sağlayabilirsiniz.

Boomads reklamları nasıl

Doğan gurubunun Bumerang Reklamlarına (boomads) kayıt olmak için:
funduszeue.info

Reklamverenlerin talep ettikleri içerikleri, binlerce blog sitesine dağıtarak geniş bir reklam ağı oluşturan Boomads firmasından reklam almak için, belli bir süre geçmesi gerekmektedir. Çünkü sitenize girişlerin yoğun olması, alacağınız ücreti de doğrudan etkileyecektir. Ayrıca, sizlere sunulan bu içeriği ne kadar fazla insana ulaştırırsanız, kazancını o kadar fazla olacaktır.

Blog Üzerine Banner Reklam Alarak Nasıl Para Kazanılır?

Her internet sitesi, blog veya forum sitelerinde yer alan kalıcı ve sabit reklamlara banner denilmektedir. Bunun örneklerine sıklıkla rastlayabilirsiniz. Her firma kendini dijital ortamda tanıtmak için bu yönteme başvurduğu gibi; blog sitenizde belirleyeceğiniz banner alanlarına reklam talebinde bulunacak firmalarla iletişim kurmanız sonucunda da gelir elde etmeniz mümkündür. Örnek bir sitedeki banner reklam çalışmasını aşağıdan bakabilirsiniz.

banner ile para kazanmak

Banner reklamları, sitenize uygun biçimde seçmeye ve boğucu yoğunlukta banner reklam almamaya dikkat ederseniz, kalıcı takipçilerinizi rahatsız etmeden aylık yüksek oranda gelir elde edebilirsiniz. Kendi blog sitenizde bir alan belirleyip, o alandan daha fazlasını kiralamadan aylık kazançlar elde etmeniz, kalıcı gelir anlamına gelecektir. Aç gözlülük yapmanızın sitenize kalıcı zararlar vereceğini de unutmayın. Blog yazarak para kazanmak için banner reklamlara önem vermek lazım. Çünkü Adsense gibi reklam ağları diğer reklam ağlarını kullanmanıza izin vermezler bu durumda banner reklamlar sizin için güzel bir ek gelir olacaktır.

Tanıtım Yazısı Yazarak Blogdan Para Kazanmak

Genelde, yeni açılan siteler veya yeni bir ürün tanıtımı yapacak olan firmaların kullandığı tanıtım yazıları, günlük hiti yüksek olan bloglara veya internet sitelerine verilen, içerisinde reklam bulunan yazılardır. Her sitenin SEO çalışmasında kullandığı backlink çalışmasının bir ürünü olan tanıtım yazıları, gelir elde edebilmenin farklı bir yoludur. Bir çok forumda tanıtım yazısı yazabileceğini söyleyen, hatta konu açan kişiler günde tanıtım yazısı yayınlamaktadırlar.

tanıtım yazısı ile para kazanmak

Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta; tanıtım yazılarının, site içeriğinizle alakadar olmasıdır. Mümkünse, alacağınız tanıtım yazılarını kendiniz yazın ve firmanın reklamını da içinde uygun bir dille verin. Bu şekilde, her bir tanıtım yazısından siteniz için ek ücret elde edebilirsiniz.

Forumlarda sattığınız her tanıtım yazılarından TL gibi rakamlar kazanırken, eğer kaliteli bir blog açmayı başarırsanız (doğru içerik ve çok ziyaretçi ile) reklamverenler sizi bulurlar ve fiyatlar tanıtım yazısı başına TL gibi rakamlara çıkabilir.

Komisyon Alarak Blog veya Web Siteden Para Kazanmak

En anlaşılır tabiriyle; satış ortaklığı denilen Affiliate Marketing, sitenize yerleştireceğiniz reklam veya bannerlarla birlikte, siteniz üzerinden üye almak, satış yapmak veya anket doldurmak suretiyle yapılan her işlem başına ücret verilen sistemdir.

Bu reklamlarla birlikte; örneğin bir araştırma için sizlere gelecek firmaların anketlerini, blog siteniz üzerinden tıklayarak anket dolumu yapıldığı zaman, her anket için TL gibi bir ücret kazancı sağlayabilirsiniz. adet anket dolduğunu düşünürseniz, TL gibi bir gelir elde edebilirsiniz.

Veya bir moda siteniz varsa buarada bazı markaların ürünlerini ekleyebilir. bu ürünlerin satışından para kazanabilirsiniz.

Blog Konusunda Uzmanlıklarınızdan Faydalanılması

Belli bir süre geçtikten ve artık blog site açmak, yönetmek ve içerik seçimi yapmak gibi konularda profesyonelleştiğiniz zamanlarda, blog konusunda hiçbir şekilde bilgisi olmayan insanların sizlerden destek talebinde bulunduklarını göreceksiniz.

Bu sayede, insanların sizlerin tecrübelerinizden yararlanmak ve fikir almak için ücret ödediklerine şahit olacaksınız. Böylece, kazanç sağlamanız da mümkün olacaktır.

Blog Kurup, Satarak Para Kazanabilirsiniz

Bu işi 1 kere yapmayı öğrendiğinizde artık site yani blog yapıp bunları geliştirip satabilirsiniz. Blog açtıktan sonra satabileceğiniz internette bir çok platform mevcut. Hatta blogunu (sitesini) kurup geliştiren yeni bir şeyler yaratan kişilerin siteleri çok ciddi rakamlara alıcı buluyor. Buna uç bir örnek paylaşayım;

blog açıp satarak para kazanmak

Evet, şaka değil buna benzer bir çok örnek mevcut aslında. Tabi bunlar işin en son hali diyebiliriz. Ancak sizde kurup geliştirip bu kadar uçuk fiyatlara olmasa da satabilirsiniz arkadaşlar.

Bu başlıklardan da anlayacağınız gibi; blog yazarak para kazanmak öyle hayal ettiğiniz gibi zor filan değil. Fakat belli bir emek ile geliştireceğiniz blog sitenizin tanınması ve dikkat çekmesi sonucunda para kazanabilirsiniz. İlk zamanlarda zorlanabilir, sıkılabilirsiniz. Ancak bunu sürekli hale getirip, günlük göreviniz gibi içerik üreterek yayınlarsanız, kazançlarınızı bir süre sonra oldukça yüksek meblağlara çekebilirsiniz.

Blog Yazarak Para Kazanmak İçin Nereden Başlanmalı?

Her şeyden önce ne konuda yazacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki yazılarıma bir göz atmanızı tavsiye ederim. Muhakkak aklınıza bir fikir gelecektir.

Yüz bir farklı Blog Konuları
Popüler Blog Konuları
En Çok Tıklanan Blog Konuları
İlginç Blog Konuları
Para Kazandıran Blog Konuları

Eğer hangi konuda yazacağınıza karar verdiyseniz Nasıl Blog Açılır? yazısını takip ederek blogunuzu açabilir veya wordpress site kurmak adlı rehber yazıma göz atabilirsiniz.

Umarım aklınızdaki sorulara cevap bulabilmişimdir. Bana makalemde cevaplayamadığım aklınızdaki soruları buradan yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Makale Yazarak Para Kazanmak

İçindekiler

Makale Nasıl Yazılır?

1- Konu Seçimi

2- Araştırma Aşaması

3- Başlıkların Belirlenmesi

4- Görsel Seçimi

İyi Bir Makale Nasıl Olmalıdır?

1- KALİTELİ

2- HATASIZ

3- SEO UYUMLU

Hangi Konularda Makale Yazılıyor?

İçerik Pazarlama Makaleleri

Blog Yazarlığı

Ürün Açıklamaları

Ürün Karşılaştırmaları

Şirket Tanıtımları

Hayalet Yazarlık

Yazıları Nerede Yazacağım ve Nerede Yayınlanacak?

Makale Yazarak Ne Kadar Para Kazanılır?

Nasıl Yazar Olurum?

Makale – Yazı Yazarak Para Kazanmak İçin Güvenilir 10 Site

Sonuç

Faydalı İçeriklerimiz

 

Bu makalemizde makale yazarak nasıl para kazanılır konusuna değineceğiz. Kalemine güvenen, makale ve blog yazarak para kazanmak isteyen herkesin okuması gereken bu yazımızda, makale nasıl yazılır, iyi bir makale nasıl olmalıdır, makale ve blog yazarak ne kadar para kazanılır, nasıl freelance yazar olunur gibi sorulara yanıt vermenin yanında makale yazarak para kazanabileceğiniz bazı web sitelerini de sizlere tanıtacağız.

Makale Nasıl Yazılır?

nasil makale yazilir

Makale ya da herhangi bir yazıyı yazabilmek için belirtmemiz gereken en önemli şeyin 'okumak' olduğunu vurgulamak istiyoruz öncelikle. Okumayı sevmeyen ya da okumayan birisinin, eğer doğaüstü güçlerle bezenmemişse, yazması neredeyse imkansızdır. Yazının bundan sonraki kısmını siz okuyucuların, yazmak için çok kitap okunması gerektiğini bildiğini ve zaten çok kitap okuduğunu varsayarak yazıyoruz.

Yazarak para kazanmak istiyorsanız öncelikle bir makalenin nasıl yazıldığını da bilmeniz gerekiyor. İngilizce article olarak geçen makale kelimesinin dilimize yansıması biraz farklı. Çünkü bizde makaleler ikiye ayrılmakta. Bilimsel makaleler, akademisyenler tarafından bilimsel kurallara uygun hazırlanan, çoğunlukla görgül olan ve çeşitli dergilerde yayınlanan yazılardır. İnternet dilindeki makale ise daha çok belli bir konuda, kapsamlı bir araştırma neticesinde hazırlanan ve okuyucuyu bir konuda geliştirmeyi hedefleyen yazılardır.

Bir roman tanıtımı da internet dilinde makale olabilir, bir şarkının sözlerinde asıl anlatmak istenen şeyler de. Ancak akademik bir yazının makale olarak kabul edilebilmesi için uzun yollardan ve bilimsel testlerden geçmesi gerekmektedir. Bu yüzden yazarak para kazanmak isteyen herkesin öncelikle bu ayrımın farkında olması ve makale kelimesinin farklı bağlamlarına karşı saygılı olması gerekmektedir. Dolayısıyla bu yazımızda 'makale' adı altında tanımlayacağımız olgu, aslında dijital dünyada, içerik şemsiyesi altında yayınlanan öğretici, ilgi çekici ve düzenli yazıları kapsamaktadır.

Peki iyi kurgulanmış bir makale nasıl yazılır? Öncelikle belirtmeliyiz ki her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Herkesin kendini rahat hissettiği bir yazım stili bulunabilir. Ancak yine de makale yazımı sırasında kalıplaşmış bir ritüel de bulunmaktadır.

1- Konu Seçimi

makale yazarken konu nasil secilir

Yazmaya karar veren kişinin ilk yapacağı iş konu seçimidir. Seçilen konu ne kadar niş olursa etki alanının büyük olma ihtimali o derece yükselir. Klasik bir söylem olan, ilginizin olduğu konulardaki şeyleri seçin söylemine biz pek katılmıyoruz. Çünkü bazen kişinin ilgisinin olmadığını düşündüğü alanlarda yazdığı yazılar daha başarılı olabilmekte. Bunun nedenlerinden birisi de, çok fazla içerisinde olmadığımız konulara daha objektif yaklaşabilmemizdir. Galatasaray taraftarı bir içerik yazarının Türk spor tarihi ile ilgili yazdığı yazıda az da olsa duygusallık ögelerini görebilmek mümkündür. Çok sevdiği bir yönetmenin filminde anlatılanlar ile ilgili makale yazan kişinin, yönetmenin eksik yönlerini görmekte yetersiz kalabilme ihtimali de vardır. Bu, bir olgunluk emaresidir. Yazarlıkta olgunluğa erişmek ise zaman ister. Bundan dolayıdır ki konu seçimi yapılırken duygusal yaklaşma ihtimalinizin daha az olduğu konuların seçilmesi isabetli olacaktır.

Konu seçimi yaparken kaynakların yeterliliği de dikkate alınmalıdır. İnternette yeterli kaynağın bulunmadığı konuları seçmek, yazınızı öne çıkarabileceği için avantajlı olabilir. Ancak sizin de elinizde kaynak yoksa, bu durum yazınızın kalitesini negatif yönde etkileyecektir.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise seçilen konunun hassasiyet derecesidir. Politik, manevi, duygusal konulardaki yazılar her zaman çok hassastır. İnternet dünyası ise her konuda olduğundan daha hassastır. Aklınıza dahi gelmeyen konular hakkında duyarlı olan ya da duyarlı olduğunu düşünen insanlarla karşılaşmanız çok olası. Bir ay önce problem olmayan bir konu bir anda tabuya dönüşmüş olabilir. Bu yüzden yazılarda adeta oportünizme bulaşmış bir orta yolcu* karakteri sergilemek, en azından kariyerinizin başında size yardımcı olacaktır. Kendisini kanıtlamış yazarların ya da bloggerların böyle endişeleri olmaz ama bu dünyaya yeni giren ve emekleme aşamasındaki kişilerin bu konuda dikkatli olması gerekir.

Tüm bunların haricinde, konu seçmek zorunda kalmadığınız durumlar da olabilir. Size sipariş verilmiş hazır bir konunun olması, çoğu metin yazarı için aslında rahatlatıcı bir durumdur. Talep edilen konu başlığı ne kadar niş, ne kadar özel ise yazarın işi de bir o kadar kolaydır. İsmet Özel'in de dediği gibi "Şimdi bana ne yapsam dedirtme yarabbi, taşınacak suyu göster, kırılacak odunu" Birçok yazar ne yapsam demek istemez genelde. Taşınacak suyun ve kırılacak odunun nerede olduğunun bilinmesi genelde güzel bir histir.

2- Araştırma Aşaması

makale yazarken nasil araştırma yapılır

Bu aşama adeta yağmurlu bir hava gibidir. Kimi zaman altında uzun uzun yürüyüşler yaparak her anından keyif alırsınız kimi zaman ise işkenceye dönüşebilir. Ancak bildiğimiz bir şey var ki, makale yazarak para kazanmak isteyenler için bu aşama en çok önem gösterilmesi gerken bölümdür. Araştırma yaparken yararlanılan kaynakların objektif olması, doğru olması, teyit edilebilir olması gibi durumlara özen gösterilmelidir.

Araştırma yaparken kullanılabilecek bazı kaynaklar şunlardır:

Bilimsel Makaleler

bilimsel makalelerden nasıl yararlanılır

Kullanılabilecek en sağlam kaynaklar bu noktada bilimsel makaleler olacaktır. Google scholar, Sci-Hub, Dergipark gibi bilimsel makaleleri ücretsiz görüntüleyebileceğiniz siteler, halihazırda kabul edilmiş ve onaylanmış bilimsel yazıları gösterirler. Bir makale, online ortama aktarılıp yayınlandıysa, çok çok yüksek ihtimalle Google Scholar tarafından da indekslenmektedir. Bu da eşsiz bir kaynak taraması yapmanızı sağlar. Ayrıca yabancı diliniz varsa -ki bir dijital içerik yazarının İngilizce bilmesi bir noktada elzemdir- bu sitelerde yabancı dilde yayınlanan makaleler aracılığıyla birçok yeni bilgi edinebilirsiniz. Bu tarz yazılar bazen uzun olabileceği gibi bazen de direkt sonuca yönelik olabilmekteler.

E-Kitaplar

ücretsiz e kütüphaneler nelerdir

E-kitaplar da özellikle pandemiden sonra hayatımıza daha çok giren olgulardan. Artık kalkıp kütüphane gezmemize gerek kalmadan evimizden birçok kitabın e-kitap haline erişebiliyoruz. Bir e-kitaba erişebilmenin en güzel yönü ise kabul edelim ki ctrl+f yapabilme imkanının bulunması. İtiraf edelim, bazen bir bilgiye ulaşmak için tüm kitabı okumak fazla gelebiliyor. Bu durumda erişebildiğimiz e-kitaplardan ilgili bölümleri kolayca bulup, ihtiyacımız olan bilgiyi edinebiliyoruz. Fiziksel bir kitapta bunu yapmak saatlerimizi alabilmekte. Ayrıca pandemi nedeniyle birçok üniversite, kütüphanelerini online ortama aktarıp ücretsiz erişime açmış durumdalar. Erişebileceğiniz bazı büyük üniversitelerin kütüphaneleri:

Harvard University funduszeue.info

Yale funduszeue.info

Cambridge funduszeue.info

Blog ve Makale Yazıları

Tabii ki yararlanacağımız ve yararlanmayı en çok sevdiğimiz kaynaklar arasında blog ve makale yazıları gelmekte. Özellikle büyük çaplı firmalar web sitelerindeki yazıları büyük özenle hazırlatırlar. Genellikle bu makalelerin yanıltıcı olma oranı düşüktür. Semrush, Ubersuggest, Content Marketing Institute tarzı firmalar kendi alanlarında çok çok değerli bilgileri bloglarından ücretsiz şekilde paylaşmaktadırlar. Üstelik bu yazıların birçoğu alanında uzman kişiler tarafından hazırlanmaktadır. Bu yazıları okumanın diğer bir faydası da, bir makalenin nasıl olduğunun anlaşılabilmesi açısından önemli olmasıdır. Bu firmaların blog sayfalarında yayınlanan yazıların bazıları, ücretli olarak makale yazan kişiler tarafından SEO uyumlu şekilde hazırlanmıştır. Siz de yazarak para kazanmak istiyorsanız bu tarz yazılara aşina olmalısınız.

Online Kurslar

online kurslar ile makale yazarlığı yapmak

Yine pandeminin bize kazandırdığı olgulardan biri olan online kurslar kaynak çalışmaları açısından çok değerlidir. Birçok alanda sınırsız sayıda bilgiye ulaşabileceğiniz online kurslar çoğu zaman çok cüzi fiyatlara ya da tanıtım amaçlı ücretsiz şekilde edinilebiliyor. Github'da online alabileceğiniz birçok ücretsiz kurs bulunmakta. Yine Udemy de zaman zaman bazı kurslarını tamamen ücretsiz veriyor. Bunlardan yararlanmak için bu sitelerin bültenlerine abone olmak yeterli olacaktır.

Eğitici Videolar - YouTube

Günümüzde artık genel geçer olmuş bir söylem "Youtube'dan öğrendim." Gerçekten artık Youtube'da her şey var. Teknik bir konuda size uzun uzun açıklamalar yapan bir Hintli, dil öğreten bir Amerikalı, spor programı çıkaran kişisel antrenör, yemek tarifi veren yaşlı ve aksanlı teyze, photoshopta sevmediğiniz birisini silmeyi öğreten genç arkadaş Her şeyi bulmanın mümkün olduğu YouTube çöplüğü her zaman iyi bir kaynak olarak kullanılabilir.

3- Başlıkların Belirlenmesi

makale başlıkları nasil belirlenir

Google Scholarda kaybolup notlarımızı aldık, YouTube bataklığına saplanıp bir anda kendimizi Arif'in Manchester'a attığı golü izlerken bulduk, Github'da ücretsiz bir kurs alıp hedeflediğimizden bile fazla şeyler öğrendik, Neil Patel denilen arkadaşın ne kadar da akıllı biri olduğunu düşündük ve sonunda araştırma aşamamızı tamamladık. Konu hakkında artık gerektiğinden fazla bilgimiz olduğunu düşünüyoruz ve yazma aşamasına geçmeye hazırız.

Bu noktada öncelikle yapmamız gereken bir şey var ki, o da yazımızın başlıklarını belirlemek. Öncelikle unutmayalım ki internet ortamında yayınlanacak bir yazı yazacaksak, bu yazının SEO uyumlu olması gerekmektedir. SEO uyumlu yazının nasıl olacağına dair daha ayrıntılı bilgiye yazımızın ilerleyen aşamalarında erişebilirsiniz. Bu noktada ise bahsedeceğimiz bölüm yazının başlıkları olacak.

Başlıklar bir yazının olmazsa olmazıdır. Yazınız Google tarafından indekslenirken başlıkları ayrı ayrı incelenir. Ayrıca bu başlıklar, okumayı da kolaylaştıracaktır. Word'de hazırladığınız bir yazıyı hazırlarken yazının başlık tiplerine dikkat etmelisiniz. Üst kısımda bulunan yerde gördüğünüz H1, H2, H3 şeklindeki butonlar başlıkları simgeler. Bunlar hiyerarşik şekilde sıralanırlar. Bir yazının ana başlığı H1 olarak seçilir. Daha sonra alt başlıklar H2 şeklinde belirlenir. H2 başlıklarının altında alt başlık varsa H3 ve H4 diye uzayıp gider. Bu sistem her yazıda olması gereken ve uyulması elzem olan bir sistemdir.

Bu başlıkları belirlerken de, muhtemel anahtar kelimeleri ilgili olacak şekilde başlıklara yerleştirmeniz gerekmektedir. Arama yapan kişi, Google'da ararken sizin attığınız başlığa ne kadar benzer bir şey yazarsa yazınız o kadar öne çıkar. Dolayısıyla bir yazının öne çıkması, başlıkların başarısıyla doğru orantılıdır.

Başlıklara önceden karar verilmesi ise aynı zamanda yazıyı daha derli toplu hale getirir. Yazarken ne yazacağınızı çok düşünmeden, sadece başlıklara bakarak akıp gidebilirsiniz. Eğer başlıklarınızı önceden atmadıysanız, konuları saptamakta ve hangi konudan ne şekilde bahsedeceğinize karar vermekte güçlük çekebilirsiniz.

Konuyu biliyorsunuz, yeterli bilgiye sahipsiniz, başlıklarınızı belirlediniz Gerisi salt zevktir. Artık kulaklığınızı takıp makalenizi yazabilirsiniz.

4- Görsel Seçimi

makale için nasıl görsel seçilir

Tabii makale yazımı burada bitmiyor. İyi bir metin yazarı olarak yazdığınız makalenizin görsellerini kendiniz belirlemeniz daha isabetli olacaktır. Çünkü yazdığınız yazının hangi bölümlerine hangi görsellerin geleceğine en iyi siz karar verirsiniz. Ücretsiz görseller seçip indirebileceğiniz bazı siteler: pexels, unsplash, freepik

Seçtiğiniz görselin gönderdiğiniz sitenin yazılımcı ya da grafikeri tarafından da onay almasının bazı şartları olacaktır. Bunlardan birisi fotoğrafın boyutu konusudur. Seçtiğiniz görselleri ya orijinal boyutunda göndermeniz gerekir ya da boyutunu küçültmeniz istenir. Eğer yayıncılar orijinal boyutta istiyorlarsa bu sitelerden indirdiğiniz görselleri direkt dosyanıza ekleyip gönderebilirsiniz. Boyutları daha ufak isterlerse bu görseller üzerinde sıkıştırma işlemi yapmanız gerekecektir. Aynı zamanda seçtiğiniz görsellerin ölçülerinin (dimension) de eşit olması, karşı tarafın işini çok kolaylaştıracaktır. Bu noktada eser miktarda photoshop bilgisi sizi birkaç adım öne çıkarır. Ancak paniklemenize gerek yok, internette ücretsiz şekilde görsellerinizin boyutunu küçültebileceğiniz web siteleri mevcuttur. Google'a "compress image" yazdığınız zaman karşınıza sınırsız sayıda web sitesi çıkacaktır.

Görsellerimizi de yazımıza yerleştirdikten sonra işlemimiz tamam! Bu sistemi alışkanlık haline getirdiğiniz takdirde çok pratik bir şekilde dijital içerik hazırlayabilirsiniz. Zamanla çok hızlandığınızı ve adeta otomatiğe bağladığınızı hissedeceksiniz.

İyi Bir Makale Nasıl Olmalıdır?

iyi bir makale nasıl olmalıdır

Makale yazarak para kazanmak ve gelir elde etmek için yazılan makalenin belirli karakteristik özellikleri olması gerekir. Para kazandıracak seviyede iyi bir makalenin özellikleri nelerdir ve iyi makale nasıl olmalıdır sorusunun yanıtını bu başlıkta arayacağız. Bir makale yazmak, yazılan makalenin yayınlanabilir olduğu ya da kesinlikle yayınlanacağı anlamına gelmez. Yayınlanabilir seviyede iyi bir makalenin üç temel ögesi bulunmaktadır.

1- KALİTELİ

kaliteli bir makale nasıl olur

Kaliteli bir makalenin giremeyeceği delik yoktur desek yanılmış sayılmayız. Burada kaliteden kasıt makalenin değerli olması ve okuyan kişiye değer katmasıdır aslında. Günümüzde artık tüketiciler sadece tüketmek istemiyorlar. Her alanda hem tüketirken hem de kendilerine değer kazandırmak istiyorlar. Bu nedenle makalenin okuyucuya değer katması, belki farklı bir açıdan baktırması, kimi zaman yeni bir bilgi öğretmesi gerekir. Bazen okuyucu sadece bildiği bir şeyi derinleştirmek de isteyebilir. Bunun analizinin iyi yapılması elzemdir.

Kaliteli bir makaleden bahsederken aslında toplam bir kalite yönetiminden de bahsediyoruz. Görselleriyle, başlıklarıyla, kelimeleriyle toptan bir kaliteden Eğitici ve bilimsel olmasını beklediğimiz bir yazıyı okurken o yazıda sadece yazarın kişisel görüşlerini gördüğümüzde hayal kırıklığına uğrayabiliriz. Yazı üzerinde yeterince araştırma yapılmadığını gördüğümüzde yazının değeri bizim için azalabilir. Bu yüzden makalenin okuyucuya her anlamda kaliteli olduğu algısını tattırması gerekmektedir.

2- HATASIZ

hatasız makale yazmak neden önemlidir

Bir yazarın web tarayıcısındaki ilk yer imi TDK’dir. Yazının kesinlikle hatasız yazılmış olması gerekir. İmla kurallarına uymak ve anlatım bozukluğundan arınmış cümlelerle yazınızı bezemek en önemli konulardan birisidir. Unutmayalım ki ne anlatırsak anlatalım, düzgün bir Türkçe ve doğru imla kurallarıyla yazmadığımız takdirde yazımız direkt çöpe gidecektir. İnsanların anlatım bozukluklarıyla dolu bir yazıyı okuma eşikleri çok ama çok düşüktür.

Yazım kurallarını MS Word programından kolayca kontrol edebilirsiniz. Bunun haricinde online olarak da bu kontrolleri yapan birçok web sitesi bulunmaktadır.

3- SEO UYUMLU

seo uyumlu makale nasıl yazılır

Yazı yazarak para kazanmanın bir sektör haline gelmesinin en büyük iki sebebi SEO ve içerik pazarlamasıdır. Eğer makale yazarak para kazanmak istiyorsanız makaleyi yazdığınız kişinin de kazanmasını sağlamalısınız. Bunu sağlayabilmeniz için de yazınızın kesinlikle SEO uyumlu olması ve SEO şartlarını sağlaması gerekir. SEO uyumlu makale, yazıyı arama motorlarında üst sıralara taşıyacaktır. Bir içerik paylaşımının en temel amacı da zaten budur.

Nedir bu SEO derseniz sizi "SEO Nedir?" başlıklı makalemize doğru alalım. Eğer halihazırda SEO'nun ne olduğunu biliyorsanız buradan devam edelim.

Yazar olmaya karar verip ilk siparişinizi aldıktan sonra artık her şeyinizin SEO uyumlu olması gerekir demiştik. Yazınıza gerekli anahtar kelimeleri ne çok fazla ne çok az olacak şekilde yerleştirdiğinizden emin olun. Önemli bir ayrıntı vermek istiyoruz. Makalenizde anlattığınız ana konunun kısa bir özetini makalenizin girişinde yazmalı ve anahtar kelimeleri burada kullanmalısınız. Arama motorları yazıların ilk  kelimelerindeki anahtar kelimelere daha çok önem verirler. Bunun haricinde bazı anahtar kelimelerin çok fazla kullanılması, bu kelimenin 'anahtar kelime' olarak kabul edilebilmesinin önüne geçebiliyor. Bu konuda da dikkatli olmak lazım.

Anahtar kelime analizinizi Google Ads hesabı açarak ya da internette bulunan ücretsiz anahtar kelime planlayıcıları ile yapabilirsiniz. Neilpatel, Mangools (KW Finder), Moz gibi siteler bu konuda size yardımcı olacaktır. Anahtar kelimelerin eskiden tam sıralı olması gerekirdi. Ancak Google, son yıllarda özellikle Google Ads performansını artırmak amacıyla anahtar kelimelerin arasına giren ek sözcüklerin problem teşkil etmesinin önüne geçti. Seçtiğiniz anahtar kelime ile aramayı yapan kişinin yazdığı anahtar kelimelerin arasında fazladan sözcüklerin olması artık o kadar da önemli değil. Google algoritmaları yazınızı aramayı yapan kişiye gösteriyor. Ancak yine de uzun kuyruk anahtar kelime dediğimiz şekilde anahtar kelimenizin yapılandırılması sizi öne çıkaracaktır. Örnek verecek olursak Antalya'da boşanmak için hukuk firması arayanlar için hazırlamış olduğunuz makalenizin anahtar kelimesinde "Boşanma hukuk büroları" geçiyorsa, aramayı yapan kişi "Antalya En İyi Boşanma Hukuk Büroları" yazdığında sizin yazınızı Google bir şekilde gösterecektir. Ancak, eğer başlığını birebir kullanıcının aradığı şekilde atan başka bir makale varsa, önce o makale görünecektir. Burada verilecek olan kritik karar size ve yazınızı yayınlayacağınız sitenin editörlerine kalmıştır. Anahtar kelimeler ve anahtar kelime analizi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için Anahtar kelime nedir? Anahtar kelime analizi nasıl yapılır? başlıklı makalemize bakabilirsiniz. Bu makalede ücretsiz anahtar kelime analizi yapabileceğiniz siteler de mevcut. 

SEO ile ilgili düzenlemelerinizi yaparken özellikle funduszeue.info'da bulunan ücretsiz toollar işinize çok yarayacaktır. Örneğin bu linke girerseniz yazınızın başlık etiketi ve meta açıklamasını test edebilirsiniz. Test edip karar verdiğiniz title tag ve meta açıklamasını yazınızla birlikte ek halinde göndermeyi unutmayın. Sizin yaptığınız işe artı değer katacaktır.

Bir yazının başarılı SEO derecesi olması için yapılması gereken diğer aşamalar genellikle teknik aşamalardır ve anlaşmayı yaptığınız web sitesinin editörleri bu konu ile ilgilenecektir. Yine de iyi bir içerik yazarı olmak için kullanmayı bilmeniz gereken toollardan biri olan SEO Surfer'ı öğrenmenizi de tavsiye ediyoruz. İngilizce sitemizde yayınlanan "Surfer SEO Serp Analyzer" adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Hangi Konularda Makale Yazılıyor?

Tam da bu makalenin bu başlığında size SEO uyumlu bir makale yazarken yapmanız gereken şeylerden birini örnek olarak vermek istiyoruz. Aslında bakıldığında "Hangi konularda makale yazılıyor?" başlığına halihazırda bazı cevaplar verdik. Ancak yine de yaptığımız araştırmalar sonucunda insanların hangi konularda makale yazılıyor başlığını yüksek miktarda arattığını gördük. Bu başlığın yazımızın arama sonuçlarında görülmesi açısından faydalı olacağını düşünerek eklemeye karar verdik. Normal şartlarda makale yazarak para kazanmak ile ilgili bir yazıyı yazarken internetten anahtar kelime araştırması yapmamış olsak, böyle bir başlığı atmanın gerekli olduğunu bilemeyecek ve önemli bir konuyu atlamış olacaktık.

Yazılan makale konularının gerçek manada bir sınırı bulunmamakta. Metin yazarlığı yapan bir kişiye her hafta farklı bir konu ile ilgili bir iş gelebilir. Yine de makale ve içerik anlamında genelde hangi konuların ele alındığını sıralayalım.

İçerik Pazarlama Makaleleri

içerik pazarlama makaleleri nelerdir

Makale yazarak para kazanmayı mümkün kılan en önemli aktörlerden birisi de içerik pazarlamadır. İçerik pazarlamanın ne olduğu ve nasıl yapıldığı ile ilgili temel bilgilere ulaşmak için "İçerik Pazarlaması Nedir?" adlı makalemize bakabilirsiniz. Bu makalede ayrıca içerik örneklerine de ulaşabilirsiniz.

Makalemizde de okuyacağınız üzere, içerik pazarlaması belirli bir kitleyi çekmeyi ya da bu kitleyi elde tutmaya yönelik içeriklerin üretilmesidir. Bu içeriklerin müşterilere değer katması, müşterilerin ilgi alanlarıyla alakalı olması ve düzenli şekilde yapılması gerekmektedir. Bu yüzdendir ki içerik pazarlaması yapmak isteyen firmaların kaliteli makale ve içeriklere her zaman ihtiyacı vardır. Bu içerikler kimi zaman firmaların kendi çalışanları tarafından hazırlanırken, kimi zaman makale satışı yapan yazarlara makale siparişi vererek de hazırlatılır.

Siz de bir metin yazarı olarak içerik pazarlaması yapan firmalarda yazarlık yapabilir, onların belirlediği stratejilere yönelik makaleler hazırlayarak para kazanabilirsiniz. Ayrıca içerik pazarlaması yaptığını bildiğiniz sitelere, bir örnek içerik pazarlaması makalesi hazırlayıp gönderebilirsiniz. Beğendikleri takdirde yazınızın alanını ve ayrıntılarını geliştireceğinizi söyleyerek bir anlaşma yaparak gelir elde edebilirsiniz.

Blog Yazarlığı

nasıl blog yazarı olunur

Blog yazarlığı bilinen en yaygın metin yazarlığı çeşitlerindendir. Bilim, sanat, spor, magazin gibi sitelerde yazılan yazılar ya o sitelerin editörleri tarafından hazırlanır ya da bir içerik yazarına sipariş verilir. Bu sitelerin genelde kendi metin yazarları ve editörleri bulunur ancak zaman zaman yazarlık için ilanlar da açılabilmektedir. Yine üstte verdiğimiz örnekteki gibi, yazdığınız yazılardan oluşan potfolyonuzu ve örnek bir ya da birkaç yazınızı bu sitelere göndererek şansınızı denemeniz sizin için faydalı olacaktır. Yazı yazarak para kazanmak ilk etapta meşakkatli bir iştir. Birçok siteye durduk yere makale hazırlamanız gerekecektir ancak pes etmediğiniz takdirde kesinlikle geri dönüşler alacaksınız. Yeni şeyler denemekten çekinmeyen, cesur ve kabiliyetli bir yazar olduğunuzu göstermeniz yeterli olacaktır.

Ürün Açıklamaları

ürün açıklaması nasıl olur

Pandeminin hayatımızın iki yılına çok büyük etki etmesinin sonuçlarından biri olan E ticaretteki patlama, yazarlık yaparak para kazanmak isteyenler için büyük bir fırsat kapısı doğurdu. KOBİ'lerden büyük firmalara artık bir ürün satan herkes, bu ürünü sadece fiziksel değil, online ortamda da satıyor. Online ortamda satılan ürünlerin pazarlamasını yapmak ise metin yazarlarına düşüyor. Birçok e ticaret sitesinde gördüğünüz ürünlerin yanındaki açıklamalar, ürünleri öven edebi yazılar ürünlerin sahipleri tarafından değil, yazarak para kazanan metin yazarları tarafından yapılıyor. Her yeni ürün demek, yeni bir ürün açıklaması demek. Yeni ürün açıklaması demek metin yazarları için para kazanma fırsatı demek. Dolayısıyla özellikle bu alan, para kazanmaya çok müsait ve en azından orta vadede iyi bir gelir kapısı gibi duruyor.

Ürün açıklamaları yapmak istiyorsanız, bu konuda aşağıda örneklerini vereceğimiz birkaç web sitesi ile irtibata geçebilirsiniz. Başka bir seçenek ise direkt e ticaret yapan firmalarla irtibata geçmektir. Unutmayın ki, ürün açıklamaları da SEO uyumlu olmak zorundadır. SEO uyumlu ürün açıklaması yapabilen yazar, her zaman birkaç adım önde olacaktır.

Ürün Karşılaştırmaları

Ürün karşılaştırmaları bazı tarafsız web siteleri tarafından hazırlanan içeriklerdendir. Kimi zaman sponsorlu şekilde de görebileceğimiz bu içerikler, eğer video olarak hazırlanmamışsa, genelde metin yazarları tarafından yapılır. Biraz daha niş bir alan olduğu için yazarlar genelde freelance değil, kadrolu yazarlar olur.

Şirket Tanıtımları

Şirket tanıtımları da çoğu zaman metin yazarları tarafından yapılır. Kurumsallaşma aşamasındaki firmalar, web sitesini yenileyen işletmeler genellikle bir ajans ile anlaşır. Bu ajanslar da işe genelde web sitesindeki tanıtım, misyon ve vizyon yazıları ile başlarlar. Daha sonra çeşitli şirket tanıtım sitelerinde de şirket hakkında yazılar hazırlatılır.

Hayalet Yazarlık

hayalet yazarlık nedir nası olunur

Bazen kitap çıkaran bir ünlü görürsünüz ve bu kişinin bu kitabı nasıl yazdığına hayret edersiniz. Kitap yazacak zamanı olmayan, kitap yazabilecek bir birikime sahip olmadığına inandığınız ya da kitaplar hakkında bir şey bilmediğinizi düşündüğünüz kişilerin kitapları çok yüksek ihtimalle bir hayalet yazar tarafından yazılmaktadır. Hayalet yazarlık, aslında yazarlığın en üst aşamalarından birisidir diyebiliriz. Yazarak para kazanmanın da en can sıkıcı ancak en karlı aşamalarındandır. Çünkü hayalet yazarların kendilerini kanıtlamış, daha önce uzun yazı, makale ve kitap yazma tecrübesi olmuş olması gerekir. Makale yazmak ile kitap yazmak arasında ciddi fark olduğundan ve belli bir üslup dahilinde ilerlemek bazen çok can sıkıcı olacağından dolayı zor ancak geliri de yüksek bir iştir.

Hayalet yazarlık sadece kitap yazmak da değildir. Ünlü ya da nüfuzlu kişilerin kendileri için kurdukları blog sayfaları ve portfolyoları için de yazılar yazabilirsiniz.

Yazıları Nerede Yazacağım ve Nerede Yayınlanacak?

makalelerim nerede yayınlanabilir

Makale yazarak para kazanmak istiyorum ancak yazıları nerede yazacağımı ve bu yazıların nerede yayınlanacağını bilmiyorum diyorsanız, Whitepress sizler için güzel bir başlangıç noktası olacaktır. Öncelikle Whitepress'te metin yazarı olarak bir hesap açın ve profilinizi eksiksiz doldurun.

Whitepress portalında üç farklı parti mevcuttur. Bunlar yayıncılar, yazarlar ve reklamcılar. Reklamcılar kendi içeriklerini yazdıracak kişileri arayanlardan oluşur. Bu firmalar belirli konuda, belirli seviyede makale talebinde bulunurlar. Bu talepler Whitepress ekibi tarafından metin yazarlarına yönlendirilir ve hazırlamaları gereken yazılar ilgili metin yazarlarına iletilir. Hazırlanacak olan makalelerin konuları, başlıkları ve uzunlukları Whitepress tarafından metin yazarına haber verilir.

Bir içerik yazarı olarak para kazanmak için yayıncılara mail atıp onların kadrolu yazarı da olabilirsiniz. Çünkü kimi yayıncılar aynı zamanda yazarlık hizmeti de vermektedirler. Yazarlık hizmeti vermeyen yayıncıları tespit edip onlarla iletişime geçerek kendinize potansiyel iş ortağı bulabilir, bu sayede ek gelir eldebilirsiniz.

Whitepress haricinde başka seçenek ise yazdığınız makalenizi ilgili olabileceğini düşündüğünüz reklamcılara göndermek olacaktır. Moda alanında bir içerik hazırladınız, bu içeriğin bir ayakkabı firmasını temsil edebileceğini düşündünüz. Arama motorlarından ilgili firmayı bulup, onlara içerik teklifinde bulunabilirsiniz. Yukarıda da bahsetmiştik, yazarak para kazanma işi meşakkatli bir iştir ve çok sayıda denemeyi gerektirir. Yeterince denerseniz, düzenli bir gelir elde etme fırsatını kesinlikle bulacaksınız ve belki de hayalinizdeki freelance yazarlığa bir adım daha yaklaşacaksınız.

Makalemizin ilerleyen bölümlerinde güvenilir şekilde yazı yazarak para kazanma işlemini gerçekleştirebileceğiniz siteleri bulabilirsiniz.

Makale Yazarak Ne Kadar Para Kazanılır?

blog makale yazarak ne kadar para kazanılır

Gelelim en çok merak edilen soruya. Makale yazarak para kazanmak ilk etapta zorlayıcı ancak bir aşamadan sonra rutine binen bir iştir. Gelir anlamında ise bir limit yoktur diyebiliriz. Tek seferde yüksek miktarda para kazanmak mümkünken, yavaş ve düzenli gelir elde etmek de mümkündür. Dolayısıyla yazarak kazanma işinin şu kadar net geliri vardır demek doğru olmaz. Ancak yine de yeni başlayan ve kendini tamamen bu işe vermiş birisinin aylık ortalama  tl arasında kazanması çok olasıdır. Unutulmamalıdır ki iyi bir metin yazarı tek makale satışı yaparak da bu geliri elde edebilir.

Günümüzde internetten para kazanmak birkaç ay önce ile kıyaslandığında daha kolay bir hal almış durumda. Makale yazarları genellikle  kelime başına ücretlendirme yaparlar. Stabil bir enflasyonumuz olmadığı için sürekli fiyatlar değişmektedir ancak  yılı başında  kelime başı fiyatlar ortalama bir yazar için 2 ila 5 ₺ arasında değişirken şu sıralar 4 ila 8 ₺ civarıdır. Bu makalenin kalitesine göre yükselebilir. SEO kurallarına uygun, bilimsel ve öğretici ögeleri olan ve değer üreten makaleler için kelime başı yerine toptan fiyatlar da verilebilmektedir.

Örnek verecek olursak  kelimelik bir makale yaklaşık  sayfadır.  sayfa sizi korkutmasın, başlıklar ve paragraflar düşünüldüğünde çok uzun değildir aslında. Normal şartlarda araştırma ve düzenleme aşamaları ile birlikte 1 gün içerisinde rahatlıkla bitirilebilir. Tüm gününüzü yazmaya da ayırmazsınız. Çünkü normal şartlarda bir metin yazarı  kelimelik bir makaleden günde  adet yazabilmektedir. Orta karar bir yazar olduğunuzu ve kelime başına 6 ₺ aldığınızı farz edersek bir makaleden  ₺ civarı para kazanmak olasıdır. Bir günde  ₺ yazı yazarak para kazanmak makale yazarları için çok çok iyidir. Tabii bu seviyeye gelmek biraz zaman alacaktır ve kendinizi kanıtlamış olmanız gerekmektedir.

 Kelime başına 6₺ bir fiyat vermek ilk etapta size müşteri kaybettirebilir. Bu yüzden ilk etapta para kazanma yerine portfolyonuzu geliştirmeye odaklanmak daha mantıklı bir hareket olacaktır. Makale yazarak para kazanmak için sabırlı olmanız gerektiğini daha önce defalarca belirtmiştik. Bu yüzden ilk aşamalarda maymun iştahlı olmadan, piyasayı tanıyarak hareket edin. Zamanla piyasa size sizin fiyatınızı biçecektir.

Bunun haricinde e posta bülteni hazırlayan yazarlar da aylık ortalama ₺ arası para kazanma şansına erişmektedirler. E posta bültenleri, web sitelerinin üyeleri için hazırladıkları derleme haberleri içeren, müşterileri siteye çekmeye ve sitede olup bitenleri duyurmaya yarayan bir sistemdir. Bu şekilde alınacak birkaç web sitesi sayesinde ek gelir elde edebilir ve göze gelecek miktarda para kazanabilirsiniz.

Nasıl Yazar Olurum?

nasıl yazar olunur

Yazarak nasıl para kazanılır sorusuna elimizden geldiğince yanıt vermeye çalıştık. Son olarak sizlere nasıl yazar olabileceğinize, daha doğrusu kendinizi nasıl metin yazarı olarak pazarlayabileceğinize dair ipuçları vermek istiyoruz.

İlk etapta bir yazarın kesinlikle erişilebilir portfolyosunun ve profilinin olması gerekir. Bunun için en güzel yer funduszeue.info'dur. Medium, binlerce kişinin kendi alanında yazarlık yaptığı ve makale paylaştığı global bir sitedir. Google indekslemesi de çok başarılı olduğu için kendinizi rafa çıkarmak için yazdığınız ya da yazacağınız yazıları bu platformda kesinlikle yayınlamalısınız. Bu site yazılarınızın okunma sayısını, aldığı beğenileri ve insanların yazılarınız üzerinde harcadığı süreyi size bilgi paketi halinde sunmaktadır. Eğer iyi bir profil oluşturup, sağlam istatistikler elde ederseniz, yapacağınız başvurularda bu bilgileri işinizin kanıtı olarak gösterebilirsiniz.

Diğer bir yöntem ise kişisel bir blog kurmanızdır. Belli bir konu hakkında açacağınız kişisel blogunuz sizin portfolyonuzu en iyi temsil eden araç olacaktır. Biz yine de kişisel blogunuzu açsanız dahi, burada yayınladığınız yazıları funduszeue.info gibi sitelere de aktarmanızı tavsiye etmekteyiz. Kendinize okuyucu kitlesi bulmak istiyorsanız yazdığınız yazıları, Ekşisözlük, Uludağsözlük, Reddit ve sosyal medya hesaplarından paylaşmalısınız.

Makale – Yazı Yazarak Para Kazanmak İçin Güvenilir 10 Site

makale yazarak para kazaniılacak siteler nelerdir

Makale yazarak para kazanmak ve yazar olmak hakkında gerekli temel bilgileri verdiğimize inanıyoruz. Şimdi ise yazı yazarak para kazanabileceğiniz güvenilir bazı web sitelerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu web siteleri genellikle içerik yazarları tarafından kullanılan yerler olmakla birlikte, kimileri metin yazarlarının buluştuğu bir platform kimileri ise yazarların birbirlerine iş pasladığı yerlerdir.

funduszeue.info

Yeni nesil içerik pazarlama portalı Whitepress makale yazarak para kazanmak için en ideal paltformlardan birisidir. Whitepress, bir içeriğin kullanıcıya ulaşması için gerekli olan üç parçayı bir araya getiren bir platformdur. Bu üç parti yayıncı, reklamcı ve metin yazarıdır. Reklam verenler, kendileri ile ilgili bir içeriği kendi yazarlarına ya da Whitepress bünyesindeki yazarlara hazırlattırırlar. Daha sonra bu hazırlanan içerikler, yine Whitepress portalında kayıtlı bulunan yüzlerce yayıncıdan birisinin web sitesinde yayınlanır.

Reklam verenler ve yazarlar yayınlanan içeriklerin ne derece trafik aldığını, bu trafiğin kalitesini ve diğer çeşitli ayrıntılarını görebilirler. Bu da içeriklerin hedefe ulaşıp ulaşmadığını ölçmenin en zahmetsiz yoludur.

Bir metin yazarı olarak Whitepress bünyesinde rahatlıkla para kazanabilirsiniz. Portal aracılığıyla makale ve içerik yazdıkça profiliniz gelişecek ve ilgilendiğiniz konularda daha çok metin siparişi alabileceksiniz.

Rnet

İçerik ve makale yazarak para kazananların bir araya geldiği yerdir. Burada hem sizin gibi yazarlara ulaşabilirsiniz hem de makale yazarı ya da içerik üreticisine ihtiyacı olan kişiler ile irtibata geçebilirsiniz. Girer girmez başlıklardan da göreceğiniz üzere içerik arayan birçok kişi var. Bu sitede ayrıca backlink sağlayan kişileri ve hizmetleri de bulabilirsiniz. Siteye üye olmak davetiye gerektirdiği için üyelik almak biraz zor. Davetiyeyi bir şekilde ayarlamanız gerekmekte.

İçfunduszeue.info

Bu adres müşterilerine yazarlar aracılığıyla makale sunduğu gibi hazır makale satın alma şansı da vermekte. Yazdığınız içerikleri buraya depolayıp birisinin satın almasını bekleyebilirsiniz.

funduszeue.info

Sadece yazarak para kazanma değil her türden freelance iş yapabileceğiniz bir site burası. Eğer kaleminize ve dil yeteneğinize güveniyorsanız İngilizce makale yazarak para kazanabilirsiniz. Yalnız bu sitedeki rekabet ortamı biraz fazla. Çok düşük ücretlerden iş yapan Hintli ve Asyalı dostlarımızla rekabet etmek zor. Bir diğer dezavantaj ise ülkemizde PayPal'ın yasak olması. Ödeme yapacak kişiler genelde PayPal üzerinden bu ödemeyi yapmak istiyorlar masrafsız olduğu için. Bizler bunu kabul edemediğimiz için biraz geriye düşebiliyoruz.

funduszeue.info

Adından da anlaşılacağı üzere makale yazmak ve bu makaleleri dağıtmak üzerine kurulmuş bir site. İlk üye olduğunuzda sizden örnek bir makale yazmanız isteniyor. Üyeliğiniz kabul edildikten sonra ise seçtiğiniz konularla ilgili makale yazıp gelir elde edebilirsiniz.

funduszeue.info

Bu site de aslında funduszeue.info'un Türkçe versiyonu gibi diyebiliriz. Birçok freelancer iş yapan kişiden farklı alanlarda hizmet alınabilmekte. Siz de üye olup makale ve içerik isteyen kişilere metin yazarı olarak hizmet verebilirsiniz.

funduszeue.info

İsminden net bir şekilde anlaşılacağı üzere yazarak para kazanmak, makale yazmak ve yazılan yazıları pazarlamak üzerine kurulu bir site. Üye olurken yine sizden örnek bir makale istiyorlar. Ardından üyeliğiniz aktifleşiyor ve yazmaya başlıyorsunuz.

funduszeue.info

Web master portalı olan bu site de yazı yazarak para kazanmak isteyenlerin uğrak yerlerinden. Sadece yazı olmamakla birlikte internete dair birçok şey de öğrenebilir ve birçok faklı konuda hizmet alabilirsiniz.

funduszeue.info

Upwork freelancerların hizmetlerini sattıkları dünyaca ünlü bir pazaryeridir. Birçok yazarın da çalıştığı bu paltform, yurtdışına hizmet verme imkanı da sağlamaktadır. Burada profilinizi tamamlayıp saatlik ücretinizi yazabilirsiniz. Daha sonraki aşamada ise açılan ilanlara başvurmanız ya da size gelecek hizmet tekliflerini yanıtlamanız gerekecektir. Unutmayın ki upwork'ten para kazanmak, ilk etapta biraz zaman ve bol miktarda sabır isteyen bir iştir. Birkaç tane iş almayı başardıktan sonra ise bir anda tabiri caizse kısmetiniz açılır.  

Sonuç

iyi bir makale nasıl olmalıdır

Makale yazarak para kazanmanın bir üst sınırı olmamakla birlikte rahatlıkla söyleyebiliriz ki ne kadar yazarsanız o kadar para kazanabiliyorsunuz. Siz alanınızda ilerledikçe önce kazancınız artacak sonra ise itibarınız. Bir metin yazarı olarak itibarınız arttıkça da kazanmak için daha önce harcadığınızdan çok daha az efor sarf ettiğinizi göreceksiniz. Bir yazı hazırlayıp ilk paranızı kazandıktan sonra, özellikle de her yazının sonuna geldiğinizde kendinizi daha iyi hissedecek ve bu dünyaya daha hâkim olacaksınız. Son olarak unutmamalıyız ki okumayı hiç kesmemelisiniz. Her zaman okunacak güzel bir kitap var!

Editörün Notu: Haruki Murakami'nin "Koşmasam Yazamazdım" adlı kitabını metin yazarı olmak isteyen herkese tavsiye ederim.

Faydalı İçeriklerimiz

Yazmak isteyen arkadaşlarımız için sitemizde faydalı olduğunu düşündüğümüz içeriklerimiz;

Blogdan nasıl para kazanılır?

Bir blogdan para kazanmanın çeşitli yolları vardır. Blogunuzdan para kazanmak için farklı online gelir modellerini ve popüler stratejileri keşfedin.

Blogunuz veya siteniz varsa veya bir blog ya da site açmak istiyorsanız bundan para kazanmak için hiçbir zaman geç değildir. Bir blogdan para kazanmanın çeşitli yolları vardır. Bu makalede farklı online gelir modelleri ve dijital içerikten para kazanmayla ilgili popüler stratejiler ele alınmaktadır.

En temel konulardan başlayalım. Para kazanmak nedir? Burada kullanıldığı haliyle para kazanmak, en basit şekilde sitenizden para kazanmak demektir. Blogunuzdaki online içerikten gelir elde ettiğinizde bu, para kazanmak anlamına gelir.

Blogunuzdan para kazanmaya başlamak için çeşitli online iş modelleri vardır:

  • Reklamlar
  • Satış ortaklığı pazarlaması
  • Fiziksel veya dijital ürün teklifleri
  • Abonelikler
  • Koçluk

Bunları kendiniz ve blogunuz için işe yarar hale nasıl getirebilirsiniz? Her bir para kazanma modelini yakından inceleyin.

Reklamlardan para kazanma: Para kazanmak için blogunuzda reklam sunun

Yerleştirilmiş kaynak resmi

Bir blog yayıncısı olarak reklamlar online içeriğiniz için düzenli bir gelir akışı sağlayabilir. Reklamverenler kitlenizin karşısına çıkmak için ödeme yapmaya hazırdır. Geniş kitlelere ulaşan bir gazetenin reklamverenlerden daha fazla ücret almasına benzer şekilde, sitenizin ve içeriğinizin popülerliği ne kadar artarsa kazancınız da o kadar artabilir.

Reklamlarını içeriğinizin yanında göstermek isteyen işletmelere doğrudan sitenizde reklam alanı teklif edebilirsiniz. Buna doğrudan teklif denir. Ayrıca sizin adınıza reklam alanınızı satacak, Google AdSense gibi bir reklam ağından da yararlanabilirsiniz.

AdSense, blogunuzun belirli bir sayfasında gösterilen içerikle alakalı reklamlar sunarak para kazanmanıza yardımcı olur. Örneğin, macera turizmiyle ilgili bir blogunuz varsa ve kısa bir süre önce Rekyavik gezisi hakkında bir yayın yüklediyseniz AdSense seyahat sigortası, İzlanda veya soğuk iklime uygun giysilerle ilgili bir reklam gösterebilir. Bir kullanıcı reklamı görüntülediğinde veya reklamla etkileşim kurduğunda AdSense, reklamın gösterileceği sitenin sahibi olarak size ödeme yapar.

Blogunuzun içeriğiyle ve okur kitlesiyle alakalı online reklamlar yayınlama becerisi sayesinde birçok reklamveren, reklam alanınız için üst seviyede bir ücret ödemeye hazırdır.

Satış ortaklığı pazarlaması: Ürün önerileri üzerinden gelir elde edin

Yerleştirilmiş kaynak resmi

Başka bir sitede satış yapmak amacıyla bir ürün ve hizmete yönlendiren bir bağlantıyı içeriğinize eklemek, satış ortaklığı pazarlamasıdır. Bu pazarlama türü şu şekilde işler: Bir kullanıcı sitenizdeki bağlantıyı tıkladığında, satış ortağının sitesine gittiğinde ve desteklediğiniz ürünü satın alma işlemine devam ettiğinde satış komisyonu alırsınız.

Ürün önerileriyle ilgilenen ve etkileşim kuran kullanıcılardan oluşan bir kitleye sahip bloglar için bu, çok önemli bir gelir modeli olabilir. Bilgi içerikli, "Nasıl yapılır?" başlığı altında açıklamalar sunan ve yaşam tarzıyla ilgili olan makaleler satış ortağı ürünlerinin tanıtımı için çok sayıda fırsat sunar.

Macera turizmi blogu örneğimize dönecek olursak, doğal yüzme alanlarını kapsayan bir turla ilgili bir hikaye yayınladığınızı varsayalım. Seyahatiniz için yanınıza aldığınız malzemeleri ( örneğin mayo, havlu ve deniz gözlüğü) önermek için satış ortağı pazarlamasından yararlanabilirsiniz. Blog okuru önerdiğiniz mayonun bağlantısını tıklayıp ürünü satın aldığında blogunuzdan gelir elde edersiniz.

Kitlenizin size güvenmesini sağladığınızdan emin olmak için satış ortağı ilişkilerinizde şeffaflığa önem verin. Ayrıca birçok ülkede satış ortağı ilişkilerini ifşa etmek yasal bir zorunluluk olduğundan, satış ortağı pazarlamasına başlamadan önce hukuk danışmanınızla görüştüğünüzden emin olun. Blogunuzun saygınlığının, tanıttığınız ürün veya hizmetle ilgili olduğunu unutmayın ve satış ortaklarınızı seçerken kaliteden ödün vermeyin.

Fiziksel veya dijital ürün teklifleri: Blogunuzdan para kazanmak için ürün veya hizmet satma

Yerleştirilmiş kaynak resmi

Bloglarından para kazanmak isteyen pek çok blogger bir e-ticaret platformunda yer alır, online bir mağaza oluşturur ve ürün satmaya başlar. Ürünleriniz fiziksel veya dijital olabilir. Macera turizmi blogu örneğinde, üzerinde logonuzun bulunduğu tişörtler veya egzotik yerlerle ilgili dijital rehber kitaplar satabilirsiniz.

Ürünleriniz ister fiziksel ister sanal olsun, ödemeleri kabul etmek için bir sistem oluşturmanız gerekir. Fiziksel ürünlerin satışında stokunuz için depolama alanına sahip olmanız, ayrıca nakliye işlemleri ile vergi ve gümrük işlemlerinin yönetimini planlamanız gerekir. Dijital ürünler elektronik ortamda iletilebildiği için lojistik olarak daha az karmaşık olabilir.

Abonelikler: Yeni bir gelir akışı eklemek için düzenli bir ücret alın

Yerleştirilmiş kaynak resmi

Blogunuzun odaklandığınız konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyen etkin bir topluluğu varsa ücretli üyelik veya abonelik modeli uzun vadede gelir elde etmek için değerli içeriğinizden yararlanmanın bir diğer yoludur.

Bu iş modelinde, okurlar düzenli bir şekilde, genellikle aylık veya yıllık olarak sabit bir ücret öder. Bu şekilde okurlardan üyelik veya abonelik ücreti alarak sürekli bir gelir akışı elde edebilirsiniz. Bu tür bir daimi nakit akışı daha istikrarlı, öngörülebilir ve tutarlı gelir için potansiyel sağlayabilir.

Bunun karşılığında, abone veya üyelere seçkin içerik, topluluk alanı, öğrenim kaynakları veya ek hizmet ve araçlar sunabilirsiniz. Ayrıca blogunuza uygun şekilde, bu öğelerden birkaçını bir araya getirebilirsiniz.

Koçluk: Eğitim hizmetleriyle blogunuzdan para kazanın

Yerleştirilmiş kaynak resmi

Blogunuz eğitim hizmetlerine uygunsa oluşturduğunuz online kurslar veya koçluk paketleri için ücret talep ederek para kazanabilirsiniz.

Video veya indirilebilir e-kitaplar gibi kendi kendine yönlendirme özelliğine sahip öğrenim malzemeleri oluşturduğunuzda kitlenizdeki üyelerin kendi hızında ilerlemelerine olanak tanırsınız. Kullanıcılar kursunuzun aşamalarını tamamladıkça, onların ilgisini başka konulara çekecek şekilde yönlendirmelerde bulunabilirsiniz.

Online bir eğitim programı geliştirmek önemli ölçüde zaman ve kaynak gerektirebileceği için bu şekilde para kazanmak istiyorsanız etkileşim kuran bir kitleye ihtiyacınız olacaktır.

Gelirinizi artırmanın başka bir yolu da canlı video koçluğu sunmak ve bu hizmetin süresi için kitlenizi ücretlendirmektir.

Teklifiniz ister online bir kursa ister istek üzerine koçluk seansına dayalı olsun, öğrencilerinizle e-posta veya doğrudan blogunuz içerisinde iletişim kurma fırsatı da ekleyebilirsiniz.

Blogunuzdan para kazanmak için birçok seçenek bulunduğunu unutmayın. Blogdan para kazanma stratejilerinden birine odaklanabilir veya işletmeniz için en iyi olanı bulmak üzere istediğiniz sayıda gelir akışını bir araya getirip eşleştirebilirsiniz. Online platformda para kazanma ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız blogumuzu ziyaret edin.

Blog Yazarlığından Ne Kadar Para Kazanılır?

Teknoloji, küreselleşme ve yaşanan krizler bizleri evimizde daha fazla vakit geçirmeye yönlendiriyor. Öte yandan temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için para kazanmak zorundayız. Nitekim günümüzde freelance çalışılan işler oldukça revaçta. Şu an için ek meslek olarak tercih edilen bu çalışma tarzı önümüzdeki yıllarda temel mesleklerin yerini alıp yaygınlaşacak gibi görünüyor.

Bağımsız olarak çalışma özgürlüğü sunan freelance mesleklerde yelpaze oldukça geniş. Evde kına paketlemekten tutun, kitap editörlüğüne kadar nitelik isteyen ve istemeyen birçok iş, insanlara evden çalışarak para kazanma fırsatı sunuyor. Benim ilgimi en çok çeken ise blog yazarlığı.

Siz de cesaretliyseniz, daha doğrusu temeli olan bir cesarete sahipseniz blog yazlığına talip olabilirsiniz. Eleştiriyi kişisel gelişimin bir parçası olarak görmeniz de bu noktada önemli. İlginç ama ayağı yere basan fikirleriniz var ve bunları paylaşmak istiyorsanız blogerlik sizin için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Bırakın iddialı ama haddini bilen cümleler kaleminizden dökülsün. Mesleki anlamda yüksek bir motivasyona kavuşacağınıza hiç şüphem yok.

Yeni bilgiler öğrenmek ve hatta eğlenmek de işin bonusu. Bunlar sizin için yeterliyse işin diğer yönlerini anlatmaya hiç gerek yok. “Blog yazmayı seviyorum ama bu iş aynı zamanda bana gelir getirmeli.” diyorsanız yazımı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.

Blog Nedir? Nasıl Blogger Olunur?

Blog, İngilizce “weblog” deyiminin kısaltılmış halidir. Bilgi, düşünce, tecrübe, eleştiri ve fikirlerin, gözlem ve deneyimlerin internet ortamında web siteleri üzerinden paylaşılmasına blog denir. Blog yazan kişilere blogger denilir. Blog yazıları, metin, video, kurumsal blog, kişisel blog; yemek-seyahat-makyaj vb. temalı bloglar gibi türlere ayrılır. Blog yazarları hosting alarak kendi web sitesi ya da sitelerini kurarak blog yazabilirler. Mevcut bir site üzerinden ücret karşılığı yazmaları da mümkündür. 

Blog yazmanın ilk kuralı çok okumak. Özellikle blog yazıları ve makale okumak önemli. Okumadan blog yazmak doğru olmaz. Öte yandan iyi bir blog yazarı olmanın yolu en iyi bildiğimiz konuyu yazmaktan geçiyor. Okunan yazı okuyucuya, “Vaov! Bunu hiç bilmiyordum.” ya da “Bunu öğrendiğim çok iyi oldu.” dedirtmediği sürece sıradanlıktan kurtulmak mümkün olmaz. İşte bu nedenle blogerlerin bazı önemli vasıfları taşıması gerekir. Dilerseniz bu vasıfları hemen sıralayalım: 

  • Bir veya birden çok alanda eğitim, tecrübe ve donanıma sahip olmak.

  • Sabırlı ve disiplinli olmak.

  • İyi bir okuyucu olmak ve farklı türlerde okumak

  • Düzenli olarak içerik üretebilmek.

  • Araştırmacı olmak.

  • Güçlü bir anlatım yeteneğine sahip olmak.

  • İntihalden kaçınmak.

  • Yenilik ve değişime açık olmak.

  • Sosyal medyayı etkin olarak kullanabilmek.

  • SEOçalışmalarına dikkat etmek.

  • Hedef kitleye uygun samimi bir dil kullanmak.

  • Eleştirilere açık olmak ve eleştirileri fırsata çevirebilmek. 

  • Yazım ve dilbilgisi kurallarına hâkim olmak, özen göstermek.

  • Kelime tasarrufunu gerekli dozda kullanmak.

Blogger olmak için herhangi bir mezuniyet ve diploma şartı sorgulanmaz. Zaten blog yazarlığı eğitimi veren bir üniversite bölümü henüz açılmadı. Yine de fark yaratan bir blogger olmak istiyorsanız, online olarak alabileceğiniz Blog Yazarlığı Eğitimi, İçerik Editörlüğü Eğitimi, İçerik Uzmanlığı Eğitimi ve SEO Eğitimi gibi eğitimlere katılarak sertifika almanızı tavsiye ederim. Sonuçta yeteneğinize resmi bir kimlik kazandırmış olursunuz. Eğitimler için bir tavsiye vermemi isterseniz de, “Rotanızı Enstitü’ye çevirin!” derim. Aradığınız eğitimlere çok küçük miktarlar ödeyerek ve hatta ücretsiz ulaşmanız mümkün.

İnsanlar Neden Blog Yazısı Okur?

Günümüzde her türlü bilgiye internet üzerinden ulaşabiliyoruz. Öyle ki bu suni bilgiler özellikle eğitimde tecrübenin göz ardı edilmesine yol açtı. Nasıl ki gıda ürünlerinde organiğe, eşyada yaşanmışlığa önem vermeye başladık işte o zaman her alanın ve her işin bir ruhu olduğunu keşfettik.

Blog yazıları sadece bilgi aktarmıyor. Zaten bilgiye ulaşmanın bin bir yolu var. Blog yazılarında bilgi, gözlem ve tecrübeyle harmanlanıp içine düşünceler de katılarak mayalanıyor. Sonuçta ortaya çıkan yazının da bir ruhu oluyor. Gittikçe yalnızlaştığımız hayatlarımızda blog yazılarının belki de bize iyi gelen yanı bu. Yalnız olmadığımızı, bizim gibi düşünen ve hisseden birilerinin varlığını keşfetmek.

Diyelim ki internet üzerinden bir elektrikli ev eşyası almak istiyoruz. Bu ürünün fiyatına normal arama motorları üzerinden ulaşmamız mümkün. Bazı uygulamalar sayesinde kıyaslama yaparak en uygun fiyata da ulaşabiliriz. Teknik detayları öğrenmek de oldukça kolay. Oysa benim gibi alışverişlerinde titizlenenlerin sorgulayacak onlarca sorusu vardır. Aradığımız, ansiklopedik bilginin çok daha ötesinde deneyim, tecrübe ve hatta tavsiyelerdir.

Ürünün kapladığı yer, ses durumu, temizlenmesi, rengi, aksamların dayanaklığı, yedek parça, servis hizmeti vs. Hele ki konu seyahat etmek olunca resmi bilgiler hiç yeterli gelmez. Bu nedenle rotamı hedeflediğim yerleri tanıtan blog yazılarına çeviririm. Eminim benim gibi yapan birçok kişi vardır. Çoğu zaman da yazılanları yüzümde mutlu bir gülümsemeyle okurum. Mola yerleri, outlet mağazaları ve yöreye özel lezzetleri en doğal haliyle nerede bulabileceğim bu içeriklerde yazıyordur. Daha doğrusu yazmasını beklerim.

Benzinin hangi istasyonda daha ucuz olduğu bile paylaşılmış olabilir. Yemek mekânlarında çalışanların güler yüzlülüğünden tutun da ücretsiz ikramlar gibi birçok detayın blog yazılarıyla servis edilmesi mümkün. En önemlisi de nerede mis gibi demli ama taze çay içebileceğimi ve nerede köpüklü kahve molası verebileceğimi önceden öğrenebilmek. 

İyi hazırlanmış blog yazıları olası risklere karşı önlem alma konusunda da bizi uyarır. Sonuç olarak hem cebimiz hem de beklentilerimiz için yararlı tüm bilgi ve tecrübelere bir çırpıda ulaşabiliriz. Nihayetinde insanlar blog yazılarını tıpkı benim gibi klasik bilgiden ziyade yeni keşiflere ve tecrübeye ulaşmak için okuyor.

Blog Siteleri Nasıl Para Kazandırır?

Blog sitelerinin birden fazla kuruluş amacı olabilir. Tüm amaçlara çıkan yol ziyaretçi trafiğinden geçer. Bunun için organik trafik önemlidir. Bloggerlar seslerini başka insanlara duyurabilmenin verdiği mutluluğu yaşarlar. Bu güzel bir motivasyondur. Aynı şekilde mutluluk veren bir işi yaparken para kazanmak da etkili bir motivasyon sağlar.

“Blog siteleri nasıl kazandırıyor?” diye düşünebilirsiniz. Özetle açıklamam gerekirse, "Kazancın kaynağı reklam gelirleridir." diyebilirim. Genel olarak paylaşılan içeriklerin sayfa okuması başına kazanılan bir para söz konusu. Gelirleri belirleyen: Okuyucuların interneti hangi ülke üzerinden kullandığı, ziyaretçilerin ne kadar süre blog paylaşımında kaldığı ve çalışılan reklam ajansı gibi kriterlerdir. Yanı sıra blog yazılarında satış ortaklığı yapılan firmalara yönlendiren linklemeler yapmak da bir gelir kaynağıdır.

Ayrıca blog sitesi üzerinden, üretilen içerik, video ve görseller vasıtasıyla ürün ya da hizmetleri tanıtmak mümkün. Ürün ya da hizmet derken blog sitesini kuran kişinin kendine ait ürün ve hizmetlerden bahsettiğimi dipnot olarak düşeyim. Örneğin kendi tasarımınız olan takıları, kişiye özel hazırladığınız pastaları kendi blogunuzda tanıtabilirsiniz. Yeri gelmişken merak edenler için blog sitelerinin tıklanma başına getirisini de örneklemek isterim:

  • Günlük arası erişim sağlanan sitelerin aylık ortalama kazancı TL

  • Günlük arası erişim sağlanan sitelerin aylık ortalama kazancı TL

  • Günlük arası erişim sağlanan sitelerin aylık ortalama kazancı TL ve üzeri.

Blog Yazarlığından Ne Kadar Para Kazanılır?

İşte en can alıcı bölüme geldik. Yazımın buraya kadar olan bölümünü “Peki blog yazarsam ne kadar kazanırım?” sorusuna cevap arayarak okuduğunuzu tahmin edebiliyorum. Bir önceki bölümde kendi sitesini kuran bloggerların kazançları ile ilgili bir çerçeve oluşturmaya çalıştım. Bu bölümde ise ücretli yazarlık yapan bloggerların kazançlarıyla ilgili ipuçları vermeye çalışacağım.

Şayet ücretli blog yazarlığı yapmayı düşünüyorsanız ajanslar ve blog yazarı arayan siteleri araştırmalısınız. Bu ajans ve sitelerle ya da kurumlarla iletişime geçmeden önce güvenilirliklerini sorgulamanızda fayda var. Sonrasında ise ücret politikaları hakkında detaylı bilgi almalısınız. Ücretlendirme kriterlerinde farklılıklar söz konusu olacaktır. İçeriğinizde ürettiğiniz kelime sayısı, tıklanma sayısı vb. Size en cazip gelen kurum, ajans ya da sitelerle anlaşmak en doğal hakkınız. Sonuçta emek veriyor ve kıymetli vaktinizi bu iş için harcıyorsunuz. Emek sömürüsü yapan işletmelerin ağına takılmak istemezsiniz.

Bloggerların kazancını belirleyen iki kriter vardır: Ürettikleri içerik sayısı ve özgünlüğü yakalayabilmeleri. Blog yazarlığı ek gelir kaynağı olabilir. Disiplinli bir çalışma temposu yakalanırsa da geliriniz temel geçim kaynağına dönüşebilir. Blog yazmanın özellikle üniversite öğrencilerinin eğitim ve sosyal giderleri için iyi bir kaynak oluşturacağını söyleyebilirim. Nitekim blog yazarlarının profillerine baktığımızda lisans ve lisansüstü eğitimine devam edenlerin sayısı hiç de az değil. 

Aslında blog yazarlığından kazancın bir üst sınırı bulunmamakta. Ne kadar yazarsanız o kadar çok kazanırsınız. Taban kazancı sadece bir blog yazısı karşılığı ödenen miktar olarak belirleyebiliriz. Bu miktar ülkemizde kelimelik içerik karşılığında TL aralığındadır. İçerik başına ortalama 25 TL olarak düşünebilirsiniz. Bu noktada şunu da belirtmek isterim ki blog yazmak siz istemeseniz de zamanla alışkanlığa dönüşüyor.

Bir süre sonra aylık ortalama standart bir sayı yakalıyorsunuz. Yeterli bilgi ve tecrübenizin olduğu konularda yazmak blog yazınız için harcanan zamanı kısaltır. Bu noktaya dikkat ederek günde iki içerik üretmek mümkün. Diyelim ki bunu başardınız ve içeriğiniz ortalama bir miktardan ücretlendirildi. Yani 25 TL. Bu durumda yazılarınızın getirisi aylık TL olacaktır. 30 TL'den ücretlendirildiğini düşünürsek de TL.

Elbette ortalamanın çok daha üzerinde para kazanan bloggerlar de var. Onlar tabiri caiz ise sıradanlıktan sıyrılıp öne çıkmayı başaran bloggerlar. Trendleri yakalayabilen ve yazılarını keyifle kaleme alanlar. Aynı zamanda içeriklerin sonuçlarını ta başında öngörebilenler. Dilerim siz de onların arasına katılırsınız.

Blog, İngilizce “weblog” deyiminin kısaltılmış halidir. Bilgi, düşünce, tecrübe, eleştiri ve fikirlerin, gözlem ve deneyimlerin internet ortamında web siteleri üzerinden paylaşılmasına blog denir. Blog yazan kişilere blogger adı verilir. Blogger olmak için herhangi bir mezuniyet ve diploma şartı sorgulanmaz. Bilgi ve tecrübesine ve de kalemine güvenenler blog yazabilir. Önemli olan cesaret ve içerikte özgünlüğü sağlayabilmektir.

Blog sitelerinin kazancını organik ziyaretçi trafiği belirler. Okuyucuların interneti hangi ülke üzerinden kullandığı, ziyaretçilerin ne kadar süre blog paylaşımında kaldığı ve çalışılan reklam ajansı gibi kriterler kazancın hesaplanmasına etki eder. Blog yazılarında satış ortaklığı yapılan firmalara yönlendiren linklemeler yapmak bir gelir kaynağıdır. Blog sitesi üzerinden, üretilen içerik, video ve görseller yoluyla ürün ya da hizmetleri tanıtarak da gelir elde edilebilir.

Ücretli blog yazarlığı hedefleyenlerin blogger arayan ajans, site ve kurumları iyi araştırması gerekir. Aksi takdirde emek ve zaman boşa harcanır. Ücretlendirmede farklılıklar olabilir. Yine de blog yazarlarının kazancını belirleyen iki kriter olduğunu söylemek mümkün: Blog yazarının ürettiği içerik sayısı ve özgünlük. Blog yazarlığında ne kadar yazarsanız o kadar çok kazanırsınız. Ülkemiz şartlarında ücretlendirme kelimelik içerik karşılığında TL aralığındadır. Ortalama 25 TL olarak düşünebilirsiniz.

1. Kariyer Fırsatları: Blog yazarlığı, herhangi bir alanda farklı bir kariyer fırsatı sunar. Yalnızca kendinizi ifade etmekten zevk alıyorsanız, blog yazarlığının sizin için harika bir kariyer seçeneği olabileceğini unutmayın.

2. Farklı İş Fırsatları: Blog yazarlığının sadece internet üzerinden para kazanmak için kullanılmadığını unutmayın. Ayrıca, kendi ürünlerinizi pazarlayabilir veya ücretli makale yazımı gibi farklı iş fırsatları da sunabilirsiniz.

3. Sosyal Ağlarda Daha Fazla Etki: Tek bir blog yazısı, sosyal medya üzerinden çoklu etki gücüne sahip olabilir. İnsanlar, blogunuza göz atıp, sosyal ağlarda paylaşım yapabilir ve arkadaşlarınızı da göz atmaya davet edebilirsiniz.

4. Bağımsızlık: Blog yazarlığının büyük bir avantajı, tamamen kendi zamanınızda ve istediğiniz zaman çalışabiliyorsunuz. Ayrıca, işinizi istediğiniz zamana kadar çalışabilmeniz ve hakimiyetinizin tamamen sizde olduğu bir ortamın keyfini çıkarabiliyorsunuz.

1. İyi bir konu seçin. Blog yazarlığı için iyi bir konu seçmek önemlidir. Konunun konuşulan, tartışılan ve aranan bir konu olması gerekir.

2. İçerik oluşturmak. İçerik oluşturmak blog yazarlığında başarıyı sağlamak için çok önemlidir. İçerikler özgün, anlaşılır ve eğlenceli olmalıdır.

3. SEO uygulayın. SEO, arama motoru optimizasyonu, blog yazarlığında başarılı olmak için önemlidir. SEO, arama motorlarının doğru anahtar kelimelere uyacak şekilde blogunuzu daha yüksek sıralara çıkarmasını sağlar.

4. Bağlantıları kullanın. Blog yazarlığında başarılı olmak için ek bağlantılar kullanmak çok önemlidir. Bağlantılar, okuyucuların konuya daha derin bir anlayış ve daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlar.

5. Etkileşim kurmayı unutmayın. Etkileşim kurmak, okuyucularla iletişim kurmak için önemlidir. Okuyucuların yorumlarını cevaplamak ve diğer blog yazarlarıyla işbirliği yapmak uygun bir şekilde etkileşim kurmak blog yazarlığında başarılı olmak için önemlidir.

Blog yazarlığında en çok ilgi gören konular arasında; teknoloji, moda, sağlık, finans, iş ve kariyer, sosyal medya, gıda, ev ve bahçe, müzik, spor, seyahat, yaşam tarzı ve hobi bulunmaktadır.

Gelir Elde Etmek Mümkündür

Blog yazarlığı, son yıllarda önemli bir gelir kaynağı haline gelmiştir. Bir blog sayesinde elde edilebilecek gelir miktarı, farklı faktörlerle belirlenir. Bu faktörler, başta yazılan içeriklerin türü ve bu içeriklerin okuyuculara sunduğu katma değer olmak üzere, blogun aldığı ziyaretçi sayısı, reklam gelirleri ve yapılan sponsorluk anlaşmaları gibi nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

İçerikler ve Katma Değer

Kaliteli ve özgün içerikler sunan bloglar, daha fazla okuyucu çeker ve bu da gelir elde etme potansiyelini artırır. Yazılan içerikler eğitici, bilgilendirici veya eğlendirici olabilir; önemli olan bunların okuyucuların ilgisini çekmesi ve onlara değer katmasıdır.

Ziyaretçi Sayısı ve Reklam Gelirleri

Bir blogun aldığı ziyaretçi sayısı arttıkça, reklam gelirleri de doğru orantılı olarak artar. Google Adsense ve benzeri platformlar kullanılarak blog üzerinden reklam gösterimi yapılabilir ve tıklama başına veya gösterim başına para kazanılabilir. Buna ek olarak, blog sahipleri ilgili firmalarla direkt olarak reklam anlaşmaları yaparak da gelir elde edebilir.

Sponsorluk Anlaşmaları ve Ortaklıklar

Başarılı bir blog, sektörel iş birlikleri ve sponsorluk anlaşmaları ile de gelirini artırabilir. Firmalar ve markalar, kendi hedef kitlesi ile örtüşen bir blog üzerinden tanıtım yapabilir ve bu sayede bloggerlara sponsor olarak gelir sağlar. Ayrıca, blogların belirli ürün veya hizmetler için ortaklık (affiliate) anlaşmaları yaparak da ek gelir elde etmesi mümkündür.

Sonuç

Blog yazarlığıyla ne kadar gelir elde etmek mümkün olduğunu belirlemeye yönelik kesin bir miktar vermek zordur. Ancak, blog yazarlarının dikkate alması gereken faktörler arasında içerik kalitesi, ziyaretçi sayısı, reklam gelirleri ve sponsorluk anlaşmaları gibi önemli başlıklar yer almaktadır. Bu faktörlerin yüksek düzeyde tutulması ve sürekli olarak geliştirilmesi halinde, blog yazarlığı ciddi bir gelir kaynağı olabilecektir.

Hedef Kitle Belirleme

Başarılı ve popüler bir blog sitesi oluşturmak için izlenmesi gereken adımlar arasında öncelikle hedef kitle belirlemenin önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede doğru içerik ve kategori seçimi yapabilecek ve bu hedef kitlenin dikkatini çekmeyi başarabilirsiniz.

Konu ve Kategori Seçimi

İkinci olarak, blogunuzun konusunu ve kategorisini belirlemeniz gerekmektedir. Konu seçimi, hedef kitlenin ilgisini çekecek ve onları bilgilendirecek şekilde olmalıdır. Kategori seçimi ise blogunuzu düzenli ve anlaşılır kılarak kullanıcıların içerikler arasında daha rahat gezinmesini sağlar.

Kaliteli ve Özgün İçerik Üretimi

Üçüncü adım olarak, başarılı ve popüler bir blog için kaliteli ve özgün içerik üretiminin önemli olduğunu vurgulamalıyız. İçeriklerinizi hazırlarken detaylı araştırmalar yaparak ve okuyuculara faydalı bilgiler sunarak değerli bir kaynak haline gelmelisiniz.

SEO Uyumlu İçerikler

Dördüncü adım, içeriklerinizi hazırlarken SEO uyumlu olmalarına dikkat etmektir. SEO uyumlu içerikler, kullanıcıların arama motorlarında yaptığı aramalar sonucunda blogunuzun daha üst sıralarda çıkmasını sağlar ve böylece daha fazla ziyaretçi çeker.

Sosyal Medya ve Etkileşim

Beşinci olarak, sosyal medya ve etkileşime önem vermelisiniz. Başarılı bir blog, takipçileriyle iletişimde olmalı ve sosyal medya platformlarında aktif olmalıdır. Bu şekilde yeni kullanıcılara ulaşabilir ve geri dönüşler alarak blogunuzun başarısını sürekli artırabilirsiniz.

Mobil Uyumluluk

Son olarak, blogunuzun mobil uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Günümüzde birçok kullanıcı internete mobil cihazlarından ulaşıyor. Blogunuzun mobil uyumlu olması, kullanıcıların her platformda rahatlıkla içeriklere ulaşmasını sağlar ve popülerlik oranınızı artırır.

Sonuç olarak, başarılı ve popüler bir blog sitesi oluşturmak için hedef kitle belirlemeli, konu ve kategori seçimi yapmalı, kaliteli ve özgün içerik üretmeli, SEO uyumlu içerikler hazırlamalı, sosyal medya ve etkileşimi önemsemeli ve mobil uyumluluk sağlamalıyız. Bu adımları izleyerek blogunuzun başarısını ve popülaritesini artırabilirsiniz.

Öncelikle, blog yazarak para kazanma sürecinde karşılaşılabilecek zorlukları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

**Web Tasarım ve Platform Seçimi**

Blog yazarlığına başlamak için öncelikle usta bir web tasarımı ve işlevsel bir platform seçimi yapmanız gerekmektedir. Bu noktada; WordPress, Blogger gibi platformlar kullanarak, kullanıcı dostu ve kolay yönetilebilir bir blog oluşturabilirsiniz.

**Kaliteli İçerik Üretimi**

İçerik üretme sürecinde, özgün, kaliteli ve ilgi çekici yazılar kaleme almak zorludur. Bunun için okuyucuların beklentilerini ve ilgi alanlarını iyi analiz edip, dikkat çekici konular belirlemelisiniz.

**SEO Uygulamaları**

Arama motorlarından yüksek oranda trafik elde etmek için, kullanıcılar ve arama motorları için değerli içerik yazmalı ve blogunuzun SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uyumunu sağlamalısınız. Bu süreçte anahtar kelimeler, başlık ve açıklama etiketleri ve sistemli bir site yapısı önem taşımaktadır.

**Sosyal Medya Pazarlaması**

Blogunuzu tanıtmak için sosyal medya pazarlama stratejisi geliştirmelisiniz. Bu amaçla sosyal medya platformlarında etkinlik göstererek, etkileşim yaratmalı ve takipçi sayınızı artırmalısınız.

**Gelir Modelleri**

Blogdan para kazanmanın farklı yolları bulunmaktadır. Reklam yayını, bağlantılı pazarlama ve ücretli içerikler gibi gelir modellerini değerlendirmelisiniz.

Zorlukların üstesinden gelmek için ise şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Web tasarım ve platform konusunda araştırma yaparak, bütçenize ve beklentilerinize en uygun platformu seçin.
2. Niche (odak) konular belirleyerek, alanınızdaki uzmanlık seviyenizi artırın ve ilgi çekici, değerli içerikler üretmeye özen gösterin.
3. SEO kurallarını öğrenerek, blogunuzun içeriğini ve yapısal özelliklerini sürekli olarak optimize etmek için vakit ayırın.
4. Sosyal medya hesaplarınızı düzenli bir biçimde güncelleyerek, takipçilerinizle etkileşim kurun ve onların geri bildirimlerinden yararlanarak blogunuzu daha da iyileştirin.
5. Gelir elde etmek için, blogunuza uygun reklam modelleri ve bağlantılı pazarlama ortaklarıyla çalışarak, gelirinizi artırmaya çalışın.

Sonuç olarak, blog yazarak para kazanma sürecinde karşılaşılan zorluklar ve bu zorlukların üstesinden gelmek için yukarıda belirtilen adımları takip etmek, başarılı bir blog yazarı olmayı ve istikrarlı gelir sağlamayı olanaklı kılacaktır.

Blog Yazarak Para Kazanma Yöntemleri ve Etkili Sonuçlar Sunanlar

Günümüzde teknoloji ve küreselleşme sayesinde, evlerimizde daha fazla vakit geçirirken freelance mesleklerde para kazanma imkânları giderek artmaktadır. Özellikle blog yazarlığı, evden çalışarak gelir elde etme yöntemleri arasında popüler bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Peki, blog yazarak para kazanmanın temel yöntemleri nelerdir ve bu yöntemlerden hangileri daha etkili sonuçlar sunar?

Başarılı Blog Yazarlığı İçin Önemli Vasıflar

Öncelikle, blog yazmanın temel kuralı bol miktarda okuma yapmaktır. İyi bir blog yazarı, okuyucuya yeni bilgiler sunarak ve 'Bunu hiç bilmiyordum' veya 'Bunu öğrendiğim çok iyi oldu' şeklinde tepkiler almalarını sağlayarak sıradanlıktan kurtulabilir. Bunun için blog yazarlarının bazı önemli vasıflara sahip olması gerekmektedir: alanında uzman olmak, sürekli okumak ve öğrenmek, yeteneğini resmi bir kimlik kazandırmak adına online eğitimlere katılmak gibi.

Bloglardan Gelir Elde Etme Yöntemleri

1. Reklamlar: Blog yazarak para kazanmanın en yaygın ve etkili yöntemlerinden biri, blog sayfasında reklam yayınlamaktır. Google AdSense gibi platformlar sayesinde, blog sayfasında gösterilen reklamlardan tıklama ve gösterim başına gelir elde edebilirsiniz.

2. Sponsorlu İçerik: Firmalar ve markalar, kendi ürün ve hizmetlerini tanıtmak adına blog yazarları ile iş birliği yaparak sponsorlu içerik yayınlamaktadır. İş birliği yapılan firmalara göre gelir elde etme şansı değişkenlik gösterse de, özellikle niş alanlarda etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

3. Ürün Satışı ve Ortaklık (Affiliate) Pazarlama: Blog yazarları, kendi ürünlerini oluşturarak veya başkalarının ürünlerini tanıtarak bu ürünlerin satışından komisyon elde edebilirler. Bu yöntem, özellikle popüler bloglar için oldukça etkili ve karlıdır.

4. E-kitap ve Online Kurslar: Blog yazarları, alanlarındaki uzmanlıklarını kullanarak e-kitaplar ve online kurslar hazırlayıp, bu materyalleri blogları üzerinden satabilirler. Bu sayede, hem bilgi ve tecrübelerini paylaşma fırsatı yakalayabilecekler, hem de potansiyel bir gelir kaynağı oluşturabileceklerdir.

Sonuç

Blog yazarak para kazanmak, özellikle evden çalışma imkânı sunan ve düşük maliyetli başlangıçlarla gerçekleştirilebilecek bir iş modelidir. Başarıya ulaşmak için önemli vasıfları taşımak ve etkili para kazanma yöntemlerini uygulamak öncelikli olmalıdır. Bu sayede, blog yazarlığı ile hem keyifli vakit geçirebilir, hem de gelir elde edebilirsiniz.

Başarılı Bir Blog Yazarı Olmak İçin Gereken Beceriler ve Özellikler

Teknoloji ve küreselleşme sayesinde freelance çalışma olanakları artarken, evden çalışarak para kazanmak isteyenler için blog yazarlığı oldukça popüler bir seçenek haline gelmiştir. Başarılı bir blog yazarı olmak için dikkat etmemiz gereken unsurlar, öğrenmemiz gereken bilgiler ve sahip olmamız gereken beceriler mevcuttur.

İlk olarak, sürekli okuma alışkanlığı kazanmak gerekir. Bu sayede güncel konulara hakim olunarak, güçlü ve ayakları yere basan fikirler geliştirebilir ve okuyucunun ilgisini çekebiliriz. Okunan yazılar okuyucuya yeni bilgiler sunmalı ve onları şaşırtmalıdır.

İkinci olarak, özellikle kendi alanında uzmanlaşmak önemlidir. Bu şekilde okuyuculara bilgi ve tecrübe birikimi ile gerçek değer katacak ve onların güvenini kazanacak yazılar yazılabilir.

Üçüncü olarak, blog yazarlarının kendilerini sürekli geliştirmesi ve online eğitim fırsatlarından yararlanması önemlidir. Bu eğitimler sayesinde blog yazma ve editörlük becerilerine ek olarak, dijital pazarlama, arama motoru optimizasyonu (SEO) gibi alanlarda da bilgi sahibi olunması, blogun başarısı için elzemdir.

Dördüncü olarak, eleştiriye açık olmak ve kendini geliştirmek için geri bildirimleri değerlendirmek önemlidir. Olumsuz yorumlar ve eleştiriler, hataları görmenin ve daha iyi bir blog yazarı olma yolunda ilerlemenin temelidir.

Son olarak, enerji ve motivasyonu yüksek tutmak ve düzenli olarak güncel ve kaliteli içerik üretmeye devam etmek gereklidir. Bu sayede okuyucunun dikkati canlı tutulur ve daha fazla takipçi kazanılabilir.

Sonuç olarak, başarılı bir blog yazarı olmak için güçlü iletişim becerileri, sürekli öğrenme ve geliştirme isteği, eleştiriye açıklık, enerji ve motivasyon, alanında uzmanlaşma ve düzenli içerik üretme gibi özelliklere sahip olmak önemlidir. Bu beceri ve özellikler sayesinde, günümüzün ve geleceğin taleplerine cevap verebilecek nitelikli blog yazarları yetişecektir.

Sürdürülebilir Başarı ve Karlılık için Blog Yazarlığında Gelişim ve Yenilikçi Yaklaşım

**Teknoloji ve Küreselleşme Etkisi**
Teknoloji ve küreselleşmenin hızla gelişmesi, yaşanan krizler ve evde daha fazla vakit geçirme eğilimi, freelance çalışma alanlarındaki talebi artırmaktadır. Bu süreçte blog yazarlığı gibi yeni iş fırsatları hızla önem kazanmakta ve kişilere ek gelir imkanı sağlamaktadır. Blog yazarlığında sürdürülebilir başarı ve karlılık sağlamak için belli başlı noktalarda gelişim göstermek ve yeniliklere adapte olmak gerekmektedir.

**Alanında Uzmanlaşma ve Doğru Konu Seçimi**
Öncelikle, blog yazısı kaleme alınırken alanında uzmanlaşmış ve ilgi çekici konular seçilmelidir. Okuyucuya yeni ve değerli bilgiler sunarak beklentilerini karşılamak, blog yazarlığının temel amacı ve başarısını belirleyen faktörlerden biridir. Bu nedenle, yazarlar ilgi alanlarında kendilerini sürekli geliştirmeli ve okuyucularına yeni içerikler sunabilecek kapasiteye erişmelidir.

**İçerik Şekilleri ve Kalitesi**
Blog yazarları, sundukları içerikleri farklı formatlarda ve tematik şekillerde kaleme alarak çeşitlilik sağlamalıdır. Buna ek olarak, yazıların kalitesi göz önünde bulundurmalıdır. Uzun ve karmaşık cümleler yerine, 20 kelimeyi geçmeyen, anlaşılır ve okunabilir metinler kullanılmalıdır. Ayrıca, yazılarda başlık ve alt başlık eklemeleri yaparak okuyucunun yazıyı daha kolay takip etmesine yardımcı olunmalıdır.

**Sürekli Öğrenme ve Yeniliklere Açıklık**
Blog yazarları, sürekli öğrenmeye yönelik bir yaklaşım sergileyerek sektördeki güncel bilgiler, beceriler ve yenilikler konusunda bilgi sahibi olmalıdır. İnternet üzerinden alınacak çeşitli eğitim ve kurslarla bilgi birikimlerini güçlendirebilir, aynı zamanda sektörde öne çıkabilirler.

**Tutarlı ve Düzenli Paylaşım**
Son olarak, blog yazarlarının tutarlı ve düzenli olarak yazı paylaşmaları, okuyucu sadakatini artırarak sürdürülebilir başarıyı ve karlılığı sağlayacaktır.

Sonuç olarak, blog yazarlarının sürdürülebilir başarı ve karlılık için uzmanlaşma, içerik kalitesi, sürekli öğrenme ve tutarlılık konularında gelişim göstermeleri ve yeniliklere adapte olmaları önemli etkenlerdir. Bu sürecin sonucunda, sektörde başarılı bir blog yazarı olmak ve ek gelir elde etmek mümkündür.

Blog Yazarak Para Kazanma Sürecinde Etkili Faktörler ve Başarıya Ulaşmak İçin Stratejiler

Günümüzde teknoloji ve küreselleşme sayesinde evden çalışarak para kazanma imkanı sunan freelance işler oldukça yaygınlaşmıştır. Bu bağlamda, blog yazarak gelir elde etme sürecinde bazı faktörler gelir düzeyini etkiler ve başarıya ulaşmak için uygulanması gereken stratejiler vardır.

İçerik Kalitesi ve Özgünlüğü

Başarılı bir blog yazarı olmanın temel koşulu, kaliteli ve özgün içerikler sunmaktır. Okuyucuların dikkatini çekebilmek ve değerli bilgiler sunarak onları bloga bağlamak için yazıların özgün, bilgi dolu ve anlaşılır olması önemlidir.

Niche (Alan) Seçimi ve Uzmanlık

Blog yazarak para kazanma sürecinde gelir düzeyini etkileyen bir diğer faktör ise niche seçimidir. Başarılı olmak için tercih edilen alanın popüler ve ilgi gören bir alan olması önemlidir. Ayrıca, seçilen alanda gerçek anlamda uzmanlaşmak ve okuyuculara değerli bilgiler sunmak da başarıyı artırır.

SEO ve Dijital Pazarlama Stratejileri

Blog yazarak para kazanmak isteyenler için önemli olan bir diğer konu ise SEO ve dijital pazarlama stratejilerini doğru bir şekilde uygulamaktır. Arama motorlarında üst sıralarda yer alarak daha fazla ziyaretçi çekebilmek için içeriklerin SEO açısından optimize edilmesi ve sosyal medya, e-posta pazarlama gibi dijital pazarlama yöntemleriyle okuyuculara ulaşmak önemlidir.

İşbirlikleri ve Sponsorluklar

Başarılı bir blog yazarı olmak için işbirlikleri ve sponsorluklar da büyük önem taşımaktadır. Ürün incelemeleri, reklamlar veya sponsorlu içerikler yayınlayarak gelir düzeyinin artırılması mümkündür. Blogun popüler ve başarılı olması, daha fazla marka ve işbirliği sağlayarak gelir düzeyini artırır.

Sonuç olarak, blog yazarak para kazanma sürecinde başarıya ulaşmak için içerik kalitesine ve özgünlüğüne önem vermek, doğru niche seçimi ile uzmanlaşmak, SEO ve dijital pazarlama stratejilerini doğru bir şekilde uygulamak ve işbirlikleri ile sponsorluklar sağlamak önemlidir. Bu stratejiler sayesinde blog yazarlığı mesleği, bireyler için sürdürülebilir ve başarılı bir gelir kaynağı haline getirilebilir.

Blog Yazma Alanı ve Konu Seçimi: Başarıya Ulaşmak İçin İpucuları

Günümüz dünyasında, teknoloji ve küreselleşme nedeniyle evde daha fazla vakit geçiriyoruz ve pek çok insan freelance çalışma alanında kendine fırsatlar yaratmaya çalışmaktadır. Blog yazarlığı da bu alanlardan biridir ve evde çalışarak para kazanma fırsatı sunar. Peki, blog yazmaya başlamadan önce hangi alanlarda ve konularda yazarak daha fazla ilgi çekebilir ve potansiyel okuyuculara ulaşabiliriz?

Öncelikle İlgi Çeken Konular Belirlemek

Başarılı bir blog yazarı olmak için, öncelikle okuyucuların ilgisini çekecek konuları belirlemek önemlidir. Bu konular çok çeşitli olabilir; yemek tarifleri, seyahat günlükleri, makyaj ve moda ipuçları, teknoloji ve eğitim gibi pek çok farklı alanı kapsayabilir. Blog yazarları, kendi yetenek, bilgi ve deneyimlerine göre ilgi çekici ve ayağı yere basan fikirlerle bu konuları ele alarak özgün ve güncel içerikler üretebilirler.

Okuyucu Kitlesine Hitap Etmek

Başarılı bir blog yazarı, hedef kitlesine göre bir yazım dili ve üslubu belirlemelidir. Bu, okuyucuların yazılara kolaylıkla adapte olmasını sağlar ve onların ilgisini çekmeye yardımcı olur. Ayrıca, okuyucularla etkileşim kurmak ve geri bildirim almak da blog yazısının başarısına etki eden önemli faktörlerdendir.

Seçilen Alan ve Konularda Bilgi ve Deneyim Sağlamak

Blog yazma sürecinde, yazarın seçtiği alan ve konular hakkında yeterli bilgi ve deneyime sahip olması önemlidir. Bu, yazının kalitesini artırır ve okuyucuların güvenini sağlar. Ayrıca, sürekli olarak yeni bilgiler öğrenmek ve gelişen trendlere uyum sağlamak da blog yazarının başarısı için kaçınılmazdır.

Sonuç olarak, başarılı bir blog yazarı olmak için, ilgi çekici konular belirlemek, okuyucu kitlesine hitap etmek ve seçilen alan ve konularda bilgi ve deneyim sağlamak gibi önemli unsurları göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bu sayede, daha fazla ilgi çeken ve potansiyel okuyuculara ulaşan blog yazıları üretebiliriz.

Başarılı bir Blog Yazarının Beceri ve Yetkinlikleri

Bir blog yazarının başarılı olabilmesi için öncelikle yazılarına özgünlük ve kalite katması gerekmektedir. Bu noktada teknoloji, küreselleşme ve yaşanan krizler evde geçirilen vaktin artmasıyla blog yazma fırsatlarını da artırmaktadır. Özellikle freelance çalışanlar için popüler bir seçenek olan blog yazarlığı, evde para kazanma fırsatlarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Beceriler ve Yetkinlikler

Başarılı bir blog yazarı olabilmek için öncelikle düşüncelerimizi ve fikirlerimizi ilginç ve ayakları yere basan bir şekilde aktarma becerisine sahip olmalıyız. Ayrıca, eleştiriye açık olmak ve sürekli kendimizi geliştirmeye odaklı olmak önemlidir. Blog yazarliğında diploma veya mezun olma şartı olmasa da, belirli alanlarda eğitim almak ve kendimizi geliştirmek başarıyı artırmaktadır.

Özgünlük ve Kalite

Blog yazılarımızın özgünleştirilmesi ve kaliteli içerik sağlanması, okuyucunun dikkatini çeken ve onların ilgisini sürekli hale getiren bir yapıda olmalıdır. Okuduğumuz yazıların, okuyucuya 'Vaov! Bunu hiç bilmiyordum.' veya 'Bunu öğrendiğim çok iyi oldu.' gibi duygular yaşatabilmesi, başarılı bir blog yazarının en önemli vasıflarından biridir.

Eğitim Önerileri

Eğer fark yaratan bir blog yazarı olmak istiyorsak, online eğitimlerle kendimize resmi bir kimlik kazandırabiliriz. Özellikle içerik üretimi, web tasarımı, dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi gibi alanlarda alınacak eğitimler, başarımızı artıracaktır. Aradığımız eğitimlere düşük maliyetlerle veya ücretsiz olarak ulaşmanız mümkündür.

Sonuç olarak, başarılı bir blog yazarı olmak için hem teknik becerilere hem de özgün ve kaliteli içerik üretme yeteneğine sahip olmak önemlidir. Eğitim alarak ve sürekli kendimizi geliştirerek bu başarıya ulaşabiliriz.

blog blogger blog sitesiblog yazarlığıblog yazısıfreelance para kazanma blog yazarlığı eğitimi
İlknur Işık

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası