mersinde merkezde gezilecek yerler / Mersin'de Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 16 Yeri Keşfet!

Mersinde Merkezde Gezilecek Yerler

mersinde merkezde gezilecek yerler

Görüntülenme

Mersin gezilecek yerler nelerdir? Mersin&#;de gezilecek yerler çok mu? Akdeniz&#;in saklı cenneti Mersin’de nereye gidilir? Muhteşem plajları ve berrak deniziyle Antalya&#;yı aratmayan Mersin, bereketli topraklarında sayısız doğal güzellik ve tarihi yapı barındırmaktadır. Mutfağı ayrı bir dünya olan Mersin&#;in gezilecek yerleri bir güne sığdırılamayacak kadar çoktur.

Mersin Gezilecek Yerler Listesi

Eski adı İçel olan Mersin; Akdeniz bölgesinde bulunmaktadır. Ülkemizin en büyük şehirlerinden &#;incisi olan Mersin; oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Mersin gezilecek yerler ise tarihi, doğal ve kültürel bakımdan çeşitlilik göstermektedir. İlçelere göre tasnif edilecek olursa; Mersin&#;de gezilip görülmesi gereken yerler şunlardır:

Mersin Akdeniz Gezilecek Yerler

Mersin, ’te büyük şehir olduktan sonra burası Mersin’e bağlı bir ilçe olmuştu.r Şehrin merkez ilçesi olan Akdeniz’in geçmişi çok eskilere dayanır. İlçede bulunan Mersin Uluslararası Limanı’nın Ortadoğu ve Akdeniz limanları içindeki önemi büyüktür. Mersin gezilecek yerler bakımından sunduğu seçenekler şöyledir:

1. Mertim Kulesi

mersin gezilecek yerler

İlçe merkezinde yer alan bu 52 katlı bu yapı ülkemizdeki en büyük gökdelendir. Yan tarafında Defterdarlık Binası bulunmaktadır ve orası da çok büyük bir devlet binasıdır. Etrafında alışveriş merkezlerinin olduğu Mertim Kulesi otel olarak kullanılmaktadır.

2. Mersin Müzesi

akdeniz gezilecek yerler

Çeşitli arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği bu müze 3 bölüme ayrılmıştır.

Taş eserler salonu; Roma Döneminnden kalma insan başlarına, stellere, heykellere ve anforalara ev sahipliği yapmaktadır.

Arkeolojik salon ise Mersin ve etrafındaki ören yeri, antik kent ve höyüklerde yapılan arkeolojik çalışmalarda keşfedilmiş Helenistik, Urartu, Eski Tunç, Bizans ve Roma dönemlerine ait eserleri içermektedir.

Etnografı bölümü ise takriben eseri bünyesinde bulundurmaktadır.

3. Atatürk Evi ve Müzesi

mersin gezilecek yerler

Atatürk Caddesi’nde bulunan bina; İsviçreli Krizmon tarafından yılında inşa ettirilmiştir. Atatürk, ’te buraya gelmiş ve 11 gün eşiyle beraber konaklamıştır. İlerleyen yıllarda müzeye tahvil edilen bina 2 kattan meydana gelmektedir. Müzenin ilk katında Kurtuluş Savaşı’na ve Atatürk’ün Mersin ziyaretlerine ilişkin belge ve fotoğraflar vardır. İkinci katın ise dinlenme, çalışma, yatak odası olarak düzenlendiği bilinmektedir.

4. Eski Camii

akdeniz gezilecek yerler

Bezm-i Âlem Valide Sultan adına yaptırılan cami yılına tarihlenmektedir. Cami şerif Mahallesi&#;ndeki bu cami dikdörtgen yapılı ve tek minarelidir. ’te restorasyondan geçirilen cami ibadete açık olup ziyaret edilmelidir.

5. Bezm-i Âlem Valide Sultan Çeşmesi

Eski Caminin yakınında, güney batı köşesindedir. yılında yaptırılan çeşmenin kitâbesinde Sultan Abdülaziz’in tuğrası yer almaktadır.

6. Yumuktepe

mersin gezilecek yerler

Burası bir höyük olup Akdeniz’in kuzeybatısında konumlanmıştır. Burada pek çok medeniyetin izlerine rastlanmıştır. Höyükteki yerleşimin Neolitik çağda başladığı düşünülmektedir. Yüzyıllar beri yerleşim yeri olarak kullanılan bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu birçok tarihi esere ulaşılmıştır. Hepsi Mersin Müzesi’ne nakledilmiş olup bu müzede sergilenmektedir.

7. Dikilitaş

akdeniz gezilecek yerler

Bekirli Mahallesi&#;nin güneyindeki bu dikilitaşın yüksekliği 15 metredir. Kalınlığı 2 metre olan taşın genişliği ise 4 metre olarak belirlenmiştir.

Asurlular milattan önce MÖ. 7. Yüzyılda Yunanlılara karşı galibiyet elde edince bu dikilitaşı yapmışlardır. Zafer anıtı niteliğindeki bu taşı da görmeniz önerilir.

8. Atatürk Parkı

mersinde gezilecek yerler

metre uzunluğa sahip olan bu parkın batı tarafında balıkçı barınağı yer almaktadır. Açık ve kapalı oturma alanlarının, çay bahçelerinin, restoranların ve kafelerin bulunduğu park alanında dinlenmek, deniz kenarında yürüyüş yapmak iyi bir fikirdir. Parkın içinde Refah Şehitleri Anıtı bulunmaktadır. Bu alanın doğu kesiminde ise Mersin Kongre ve Sergi Sarayı yer almaktadır. Mersin gezilecek yerler arayışınıza cevap verecek bu alanda hoş vakit geçireceğiniz rahatlıkla söylenebilir.

9. Saat Kulesi

akdeniz gezilecek yerler

Mersin gezilecek yerler rehberimiz hâlâ Akdeniz ilçesiyle devam etmektedir. İlçe meydanında bulunan bu kule de yakından görülmesi gereken bir başka yapıdır. 24 metre yüksekliğe sahip olan kulenin en üstünde ‘Mersin’ yazmaktadır. Kuleye yerleştirilen düzenek havanın kaç derece sıcaklığa sahip olduğunu göstermektedir.

Ulu Çarşı

akdenizde gezilecek yerler

İlçe merkezindeki Ulu caminin yanındadır ve 2 kattan oluşmaktadır. Alışveriş mağazaları ve kuyumcuların bulunduğu bu çarşıya sadece Mersin gezilecek yerler arasında bir yer olarak bakmamalı; gezerken sevdikleriniz için bir şeyler de satın almalısınız. Ulu Çarşı’nın ortasında bulunan yabani güvercinlere de yem vermeyi unutmamalısınız

Müftü Camisi

mersin gezilecek yerler

Müftü Deresi Köprüsü’nün yanında bulunmaktadır. senesinde Müftü Emin Efendi’nin inşa ettirdiği bu yapı tuğralı mihrabıyla ve süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Caminin doğusunda bir türbe vardır. Burada Müftü Emin Efendi&#;nin, eşinin ve oğlunun metfun olduğu bilinmektedir.

Mustafa Erim Kent Tarihi Müzesi

akdeniz gezilecek yerler

Cami Şerif Mahallesi’nde bulunan müze yılında Kültür Bakanlığı’nca ‘özel müze’ statüsüne alınmıştır. Müze binasının yıllık geçmişi vardır. Cumbalı Mersin evlerinden biri olan bina; Mustafa Erim sayesinde onarılmıştır. Buraya geldiğinizde kendinizi Yüzyılın başına gitmiş ve tarihte yolculuk yapıyormuş gibi hissedeceksiniz.

Müze; Atatürk’ün yılları arasında yaptığı Mersin ziyaretleriyle ilgili fotoğraflar ve belgeler ihtiva etmektedir.

Eğitim Tarihi Odası’nda yılından yılına kadar şehir merkezinde ve ilçelerinde eğitim vermiş yaklaşık 70 okuldan toplanan çeşitli belgelere yer verilmektedir. Eğitim araçları, ders kitapları, diplomalar öğrenci karneleri, öğretmen sicil defterleri, yazışmalar bunlardan bazılarıdır.

Mersin’in Kurtuluş Köşesi‘nda ise Mersin’in kurtuluş tarihine, Kuvay-ı Milliye Kahramanlarına, Müdafa-i hukuk Cemiyetlerine, Müfreze Komutanlarına ilişkin anlatımlar yapılmaktadır.

Yine müzede; Mersin Kaleleri, Mersin’de Yaşayan ve İz Bırakanlar, Mersin Camileri ve Kiliseleri gibi bölümler de vardır.

Mersin Anamur Gezilecek Yerler

Mersin gezilecek yerler listemizde şimdi sıra Anamur ilçesine gelmiştir. Plajında serinleyeceğiniz, tarihi eserlerine hayran kalacağınız, muzları iştahınızı kabartacak ve antik kentleriyle sizi alıp taa yüzyıllar öncesine götürecek olan bu ilçede yaşadığınız hiçbir ânı unutamayacaksınız.

Anamur Plajı

anamur gezilecek yerler

Mersin’de denize girilecek yerler arasında ön plana çıkan bu plaj, Rauf Denktaş Parkı’nın önündedir. Kumları tertemiz olup Caretta Caretta’lar burada üremektedir. Oldukça geniş bir alanı kaplayan plajın çevresinde kafeler mevcuttur.

Ayrıca Mersin plajları ve koyları yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Köşekbükü Mağarası

mersin gezilecek yerler

Ülkemizin en görkemli mağaralarından biri olan Köşekbükü Mağarası; metrekare büyüklüğündedir. Havasının astıma iyi geldiği söylenir, onun için buraya Astım Mağarası da denilmişfunduszeue.infoğaranın içi; Dilek, Şifa ve Huzur olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Birbirine bağlı galerilerden meydana gelen mağaradaki dikitler ve sarkıtlar oldukça ilginçtir. İçerisi güzel bir şekilde aydınlatılmış olan bu mağara Mersin gezilecek yerler listenizde muhakkak olmalıdır.

Muz seraları

anamur gezilecek yerler

Anemurium Antik Kenti’ne doğru ilerlerken karşılaşacağınız muz sarayları ilçede muz üretimiyle ilgili önemli ayrıntılara şahitlik etme imkânı sunacaktır. Ünü dünyaya yaılmış olan Anamur muzu ilçenin başlıca geçim kaynaklarındandır. İlçede çilek yetiştiriciliği de yaygındır. Mevsiminde gelme fırsatı yakalarsanız çilek seralarını görüp çilek suyundan içmenizi tavsiye ederiz.

Anemurium Antik Kenti

mersinde gezilecek yerler

Mersin – Anamur arasında bulunan bu tarihi kent Mersin gezilecek yerler listenize girmeyi hak etmektedir. Kentte kazı çalışmaları yapılmış ve mühürler, balıkçı aletleri, dokuma aletleri, sikkeler, makyaj malzemeleri ve takılar keşfedilmiştir. Bu antik kent; bölgede bulunan tüm antik kentleri ticaret yollarına bağlamasıyla önem kazanmış bir liman kentidir. Burada mozaikleriyle dikkat çeken bir hamam kalıntısı ve 6. Yüzyıldan kalma kilise kalıntıları vardır.

Antik kentin sonunda ise sizi pırıl pırıl bir deniz karşılayacaktır!

Mamure Kalesi

mersin gezilecek yerler

Mersin gezilecek yerler içinde tarihi niteliğiyle öne çıkan bir başka yapı da bu kaledir. Mersin-Antalya karayolu üzerindeki bu kale ilçenin 6 km güneydoğusundadır. metrekarelik alanıyla önemli bir eserdir. Kervansaray görünümüyle Mamure Kalesi; mazgallar, surlar ve kuleleriyle günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Kalenin 36 kulesi vardır ve hendekle çevrilidir. Kalenin batı avlusunda onarım görmüş, tek minareli bir cami vardır, ibadete açıktır. Kalenin kuzeyinde ise MAMURE HAMAMI yer almaktadır. Giriş bölümü yıkılan hamamın sıcaklık, ılıklık ve soğukluk, bölümleri günümüze ulaşmıştır.

Akcami

Bu cami Karamanoğulları zamanında yapılmıştır fakat yivli minaresi sonradan ilave edilmiştir. Kesme taştan, merkezi planlı bu cami de ilçede görmeniz gereken tarihi eserler arasındadır.

Ala Köprü

mersin gezilecek yerler

Bu da Karamanoğulları zamanında yapılmış olup tam bir mimarlık harikasıdır. Anamur Ermenek Karayolunun Km’sinde, Dragon çayı’nın üzerindeki tek gözlü köprü 54 metre uzunluğundadır ve kullanılmaya devam etmektedir.

Çukurpınar Mağarası

anamur gezilecek yerler

İlçenin kuzeyinde, 46 km uzaklıktaki bu mağaranın yüksekliği metredir. Çukurpınar yaylasında bulunan mağara yılında keşfedilmiştir. Ülkemizin en büyük mağaralarından biri olup metreye kadar ulaşılabilmiştir.

Anamur Evleri

mersinde gezilecek yerler

İlçenin merkezi başta olmak üzere farklı noktalarında yöreye özgü evler mimarisiyle dikkat çekmektedir. Çoğunlukla 2 katlı olarak inşa edilen bu yapılar da mutlaka görülüp fotoğraflanmalıdır.

Tol Kervansarayı

Alanya karayolunun Km’sinde Demirören Mahallesi&#;ndedir. Moloz ve kayan taşlardan inşa edilen yapının Yüzyıllarda inşa edildiği düşünülmektedir.

Anamur Müzesi

anamur gezilecek yerler

Burada arkeolojik ve Etnografik Eserler bölümü ile, sanat galerisi, laboratuar, fotoğrafhane, kütüphane gibi farklı üniteler mevcuttur.

Arkeolojik bölüm; Bizans, Roma ve Helenestik dönemlere ait eserler için ayrılmıştır. Bozyazı&#;da gerçekleştirilen kazı çalışmasıyla ele geçirilmiş kabartma motifli altın diadem buradadır. Anamur Nekropolünde bulunmuş altın objeler, kantar ağırlığı, bronz Athena da buradadır.

Etnografi bölümü ise Yörük eşyalarına, geleneksel sanatların birbirinden güzel örneklerine Post Yanışlı kilimlere ev sahipliği yapmaktadır.

Titiopolis Antik Kenti

mersin gezi listesi

Bu antik kent; Anamur ilçesinin batısındaki Kalınören Köyü’ndedir. Bizans, Roma ve Helenistik, dönemlerine ait eserlerin bulunduğu kent lahitler, dini mekanlar ve pek çok mezar barındırmaktadır. Kentin girişindeki renkli sütunların ve çevresindeki sur duvarlarının bir hayli dikkat çekici olduğu söylenebilir.

Pullu Milli Parkı

anamur gezilecek yerler

Mersin’de gezilecek yerler içinde burayı farklı kılan şey; Caretta Carettaların yaşam alanı olmasıdır. Doğası, ormanı ve deniziyle çok güzel bir günübirlik gezi rotası olan Pullu Milli Parkı, doğa bilimcilerini de kendisine çekmektedir.

Anamur Azı Tepe

mersin gezilecek yerler

Burada Anamur ovasına ve tüm ilçeye kuş bakışı bakabilirsiniz. Ören yerlerinden biri olan Anamur Azı Tepe, size nefis manzaranın keyfini sonuna kadar çıkarma fırsatı sunacaktır.

Anamur Dragon Çayı

anamur gezilecek yerler

İlçe merkezinin doğusunda yer alan bu çay sizi Akdeniz’in sıcağından kurtararak serinletecek, etrafında bulunan modern parklarıyla güzel vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Burada balık tutmanız da mümkündür. Civardaki mekan ve restoranların kahvaltıları da, yemekleri ve özellikle balık ürünleri de oldukça lezzetlidir.

Mersin Aydıncık Gezilecek Yerler

Akdeniz’in kıyısındaki bu sevimli ilçe, merkezinde bulunan Dört Ayak Anıt Mezar’ıyla dikkat çekmektedir. Peki Aydıncık bizi Mersinde gezilecek yerler olarak hangi opsiyonlarla karşılayacaktır?

Büyükalan Plajı

aydıncık gezilecek yerler

Aydıncık’ta denize girmek istediğiniz zaman uğrayacağınız birçok plaj vardır. İlçe merkezindeki 7 adet plajdan dilediğinizi tercih etmekte özgürsünüz fakat Büyükalan Plajı’nı bir tık daha fazla tavsiye edebiliriz. Denizinin suyu soğuk olan plaj antik kalıntılar da barındırmaktadır.

Dört Ayak Anıt Mezar

mersinde gezilecek yerler

İlçe merkezindeki bu antik yapı harç kullanılmadan, büyük kesme kireç taşlarıyla yapılmıştır. Yüksekliği 8 metre olup iyi korunmuştur ve günümüze kadar yapısı bozulmadan gelebilmiştir. Milattan sonra 2. Veya 3. Yüzyıla tarihlenen bu anıt mezar tarih meraklılarının ilgisini celb edecektir.

Kelenderis Antik Kenti

aydıncık gezilecek yerler

Ne zaman ve hangi medeniyet tarafından kurulduğu bilinmeyen bu antik kentin milattan önce 8. Yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir. Burada görebileceğiniz tarihi kalıntılardan bazıları; tiyatro, liman hamamı ve nekropol Alanıdır.

Susanlık Kalesi

mersinde gezilecek yerler

Aydıncık merkezinden 3 km uzaklıkta olan kale Denizciler Mahallesi&#;nde bulunmaktadır. Roma döneminden çeşitli yapı kalıntılarına rastlamanın mümkün olduğu bu bölgenin batısında gözetleme kulesi bulunmaktadır. Yörede arkeolojik çalışmalar yapılmış ve cam eşya örnekleri ve kabartmalarla süslü seramikler keşfedilmiştir.

Aynalı Göl-Gilindire Mağarası

mersinde gezilecek yerler

Gemi Durağı Mevkiinde bulunan mağaraya deniz yoluyla ulaşım sağlanmaktadır. Mağaranın girişi deniz seviyesinden yaklaşık 45 metre yükseklikte olup içi damlataşlarlarla doludur. metre uzunluğundaki mağaranın tavan yüksekliği 19, genişliği metreye varmaktadır. Birçok oda ve salona ayrılan mağaranın sonuna gelenleri bir göl karşılamaktadır. Denizle aynı seviyedeki bu gölün kıyısında dikitler ve sarkıtlar vardır.

Mersin Bozyazı Gezilecek Yerler

Önemli bir turizm noktası olan Bozyazı, Mersin’de gezilecek yerler arayanlar için biçilmiş kaftandır. Doğusunda Aydıncık, batısında Anamur olan Bozyazı’nın güneydeki komşusu ise Akdeniz’dir. Şehrin tam ortasında bulunan ve çeşitli tatil noktalarına yakınlığıyla önem arz eden Bozyazı’nın gezilecek yerleri şunlardır:

Toslaklar Koyu

bozyazı gezilecek yerler

Kaledibi Mahallesiki bu koy tam bir doğa harikasıdır Durgun deniziyle amatör yüzücüler için de gayet uygun olan koyun sahili geniş kumsalıyla ve temiz havasıyla tatilcilere huzurlu anlar yaşatmaktadır. Toslaklar Koyu’nun çevresinde mangal ve piknik için özel alanlar da yer mevcuttur.

Nagidos Antik Kenti

mersin gezilecek yerler

Mersin-Antalya Yolu üzerinde, Paşa Caddesi’nde konumlanmıştır. Anemurium Antik Kenti ile arasındaki uzaklık 10 km’dir. Kentin bulunduğu yerin adı Paşabeleni Tepesi olup bu tepenin eteklerinde ise eski bir mezarlık (Nekropol) yer almaktadır.

Arsinoe Maraş Tepesi

İlçenin seyirlik mekânı olan Arsinoe Maraş Tepesi, Çubukkoyağı Mahallesi’nde’dir. Önceki ismiyle Arsinoe olarak bilinen yerde bölgeye kuş bakışı bakmak mümkündür. Mısırlıların kurduğu Arsinoe, geçmişte kutsal şehir olarak kabul edilmiştir. Duvar kalıntıları ve mozaikli kapı sizde merak uyandıracaktır.

Dikilitaş Tabiat Parkı

mersin gezilecek yerler

Kaledibi Mahallesi’ndeki bu park doğayla iç içe olabileceğiniz sessiz-sakin bir yerdir. hektarlık alanı kaplayan parkın içinde yemyeşil bir orman bulunmaktadır. Endemik bitki türlerini barındıran ormanda defne, yaban mersini ve kızılçam gibi ağaçlar da yer alır. Hem piknik yapabileceğiniz, hem de sahilinin kumsalında denize girebileceğiniz bu park; kafanızı dinleyerek pozitif enerji depolayacağınız bir tatil noktası olarak sizi beklemektedir.

Bozyazı Halk Plajı

bozyazı gezilecek yerler

Merkez Mahallesi’ndeki bu plaj ücretsizdir. Kıyı şeridinin uzunluğu yaklaşık 1 km’dir. Kumsal alanı ise ortalama 70 km’dir. Plajda kişisel ihtiyaçların karşılanabileceği tuvalet, duş, restoran vb. olanaklar mevcuttur.

Softa Kalesi

mersinde gezilecek yerler

Merkeze takriben kilometre uzaklıktaki Fıdık Tepesi’nin üst taraflarında yer alan bu ihtişamlı kalenin Antik Çağ’da yapıldığını söyleyenler vardır fakat yapım tarihi kesin olarak belli değildir. Buraya geldiğinizde göreceğiniz şeyler su sarnıçları, su duvarları ve farklı medeniyetlere ait çeşitli tarihi kalıntılardır.

Su Parkı

mersin gezilecek yerler

Berraklığı ve yeşilliğiyle huzur veren bu park ilçenin merkezine 30 km mesafede yer almaktadır. Ağaçların gölgesinde soluklanmak, doğanın güzelliğini seyredip rahatlamak istiyorsanız buraya uğramanızı öneririz. Bol oksijenli havasıyla içinizi açacak olan bu parkta sevdiklerinizle beraber zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Bu alanda buz gibi bir su bulunmaktadır. Suya girerken biraz zorlanabilirsiniz fakat girdikten sonra hemen alışacak ve uzun süre çıkmak istemeyeceksiniz. Devasa ağaçlarla kaplı olan bu parkın serin havası yaz sıcaklarında buraya kaçmanız için geçerli bir sebeptir. Burada alabalık yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Canlı canlı seçtiğiniz balıklar kiremitte pişirilerek size servis edilecek, tadacağınız bu muhteşem lezzet damağınızda iz bırakacaktır.

Mersin Çamlıyayla Gezilecek Yerler

Namrun olarak da bilinen ilçe Mersin gezilecek yerler listesi içerisinde özel bir yere sahiptir. Yaylalık bir alandır ve özellikle yaz mevsiminde ilçedeki hareketlilik çok fazladır. yılında ilçe olan Çamlıyayla; ismiyle müsemma bir yer olup çamlıklarıyla meşhurdur. Yazıgöl ve Çiniligöl, Papazın bahçesi, baştepe, kadıncık ırmağı, Ana ardıç, Cehennemdere ve daha gezilip görülmeye değer pek çok yer ve tarihi yapı bu ilçededir. Ülkemizde az bulunan patentli yerli domatesin merkezi de burasıdır.

Ana Ardıç

çamlıyayla gezilecek yerler

Bu; Çamlıyayla ilçesinin en büyük ve en yaşlı ağacıdır. Merkezin batısında yer alan Papazın Bahçesi’nden gidilerek 30 km sonra Koz Pınarı mevkiinde ağaca ulaşılabilir. Başkaa bir deyişle Kadıncık vadisinin kuzeyindeki bu ağaç bir tabiat ve tarih anıtıdır. yıllık bir geçmişi olan Ana Ardıçın boyu 22 metre, çapı ise 3,5 metredir. Bu özellikleriyle ülkemizde nadir rastlanan ağaçlardan olup Malazgirt zaferine de tanıklık ettiğinden önemi büyüktür. Ağacın bulunduğu yere gelerek Kadıncık vadisinin sarp ve yemyeşil manzarasını seyretmek size çok keyif verecektir.

Papazın Bahçesi

mersin gezilecek yerler

İlçenin popüler mesire yerlerindendir. çarşı merkezine uzaklığı 13 km’dir. Bu bölgede koruma ve dikim alanları ile alabalık yetiştirme havuzları yer almaktadır. Mercan (kırmızı benekli alabalık) da burada yaşar. Vadideki şelalelerin ve ağaçların içerisinde bulunan mesire yerleri doğa ile iç içe vakit geçirmek için harika destinasyonlardır.

Sinap Kalesi

mersin gezilecek yerler

İlçedeki en büyük tarihi yapılardan olan bu kale Çamlıyayla’nın kuzeydoğusundadır. Mersin gezilip görülecek yerler listesine yazmanız gereken bu kalenin burçları ve kemerleri yarı yıkılmış durumdadır. Kalenin ön cephesinde bulunan kapıdan girip burçlarına doğru ilerlemeniz mümkündür. 4 mevsim lezzetli içme suyu akıtan Sinap Çeşmesi ise kalenin güneyindedir.

Çini Göl

çamlıyayla gezilecek yerler

Bolkar Dağları’nda konumlanmış olan buzul gölü metre yüksekliktedir. Krater gölüözelliğine sahiptir ve yüzölçümü metrekaredir. Ölçülen derinliği ise metreyi aşmaktadır. Siyaha yakın lacivert rengiyle ilgi çeken gölün suyu içilebilir. Gölün kenarında kamp alanı bulunmaktadır. Bu mevkii 9 krater gölüne daha ev sahipliği yapmaktadır.

Mehribakan Mağarası

Sebil Beldesi’nde yer alan Yukarı Suçatı’daki bu mağaraya orman yolundan gidilerek ulaşılır. Yakınında Karain Mağarası adlı bir mağara bulunmaktadır. Tarihe tanıklık edeceğiniz bu mağaraya fotoğraf makinenizle gelmelisiniz.

Namrun Kalesi

mersin gezi listesi

Lampron Kalesi olarak da bilinen bu kalenin Orta Çağ’da yapıldığı tahmin edilmektedir. Kale, ilçe merkezindedir ve yüksek bir tepede konumlanmıştır. Kesme taşlardan yapılan iki burcu sağlam kalsa da geri kalanının yıkılmış olduğu bir gerçektir. Yine de gidip görmeniz önerilir.

Mersin Erdemli Gezilecek Yerler

Önceden küçük bir kasabayken ’te ilçe statüsü kazanan Erdemli, Mersin gezilecek yerler bakımından hiç de boş değildir.

Kız Kalesi

erdemli gezilecek yerler

Burası Deniz Kalesi diye de bilinir. İlçenin popüler turizm merkezlerindendir. Korykos Antik Kenti’nin karşısındadır ve denizin metre ortasındadır. Buraya kıyıdan balıkçı motorları ile ulaşım sağlanmaktadır. Kız Kalesi’nin efsanesi ise dilden dile dolaşmaktadır. Kız Kalesi beldesinde Kara Kalesi (Korykos) diye bilinen bir tarihi kale daha vardır. Tarihe ilgi duyuyorsanız buraları yakından görmeniz tavsiye edilir.

Öküzlü Ören Yeri

erdemli gezilecek yerler

Ayaş kasabasının 12 km uzağındadır. Antik kentin sarnıçları ve bazilikası hâlâ ayaktadır. Kentin girişindeki yolun kenarında lahitler vardır.

Sorgun Köyü ve Yaylası

mersinde gezilecek yerler

Köy, giriş kısmında sedir ormanlarına ev sahipliği yapmaktadır. metre rakımlı yayla sebze ve meyve bahçeleri ile çevrelenmiştir. Yaylanın 2 kilometre doğusunda yer alan mevkide kamp yapma imkânı mevcuttur. Doğanın merkezi tam da burasıdır.

Akkale

erdemli gezilecek yerler

Kumkuyu mevkiindeki bu yapı kompleksi bir kale değildir. Burası bir site bölgesi olup çeşitli antik kalıntılar barındırmaktadır. Romalılar tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Burada yer alan 5 katlı sarnıç, metrekarelik bir alanı kaplar ve Akkale Sarayı diye bilinir.

Kız Kalesi Plajı

mersin gezilecek yerler

Tarihin ve doğanın birbiriyle harmanlandığı bu plaj metre uzunluğa sahiptir. Denizi hemen derinleşmeyen plaj çocuklu aileler için de uygundur. Plajdan deniz motoru kiralanarak Kız Kalesi’ne ulaşılabilir. Diğer plajları Mersin Plajları yazımızdan görebilirsiniz.

Erdemli Talat Göktepe Çamlığı

mersin gezi rehberi

Sahili 3 km uzunluğundadır ve genişliği ise takriben metredir. Kızılçamların, Kum Zambaklarının, Yaban Mersini, Sahil Çamı, Fıstık Çam, Kıbrıs Akasyası ve Okaliptüs gibi ağaç türlerinin bulunduğu bu çamlığın özel piknik alanlarında piknik yapılabilir.

Korykos Antik Kenti

mersin gezilecek yerler

Kız Kalesi’nin tam karşısındadır, Şeytan Deresi olarak bilinen vadinin yamaçlarındadır. Giriş kısmı hendeklerle çevrilidir, bu yüzden köprüden girilebilmektedir. Hristiyan mezarları ve zafer kemeri gibi antik yapıları bünyesinde barındıran antik kente giriş ücreti TL civarındadır.

Kayacı Vadisi

erdemli gezilecek yerler

Eşsiz manzarasıyla sizi huzura gark edecek olan bu doğal ortamda Limonlu Çayı’nı tüm ihtişamıyla izleyebilirsiniz. Kendinizle baş başa kalıp doğayı hissedebileceğiniz bu vadiye mutlaka gelmelisiniz.

Limonlu Çayı

erdemli gezilecek yerler

Eldilek ve Aksıfat derelerinin birleşmesiyle meydana gelen bu çay Mersin’de uğramanız gereken diğer yerlerden biridir. Muhteşem doğa manzarası eşliğinde lezzetli yemekler yiyebileceğiniz bu bölgede kendinizi yeniden doğmuş gibi hissedeceksiniz.

Mersin Gülnar Gezilecek Yerler

Geçmişi yıl öncesine dayanan bu ilçe Torosların tam ortasındadır. İlçenin ismi Farsça’da ‘nar çiçeği’ demektir. Denize uzaklığı 25 km olan ilçe Türkmen-Yörük diyarıdır. Mersin gezilecek yerler bu ilçede şunlardır:

Zeyne Türbesi

gülnar gezilecek yerler

Gülnar-Mut karayolunun Km’sinde Sütlüce (Zeyne) kasabasında yer almaktadır. Türbenin Şeyh Ali Semerkandi hazretlerine ait olduğu bilinmektedir. Geniş bir bahçeye inşa edilen türbenin geçiş kısmında ve bahçesinde mezarlar vardır.

Bu arada ilçe merkezine bağlı Şeyh Öme Köyü’ndeki Şeyh Ömer Türbesi de ziyaret edilmelidir.

Meydancık Kalesi

Emirhacı köyünde yer alan kalenin uzunluğu metredir. Bugün burada Pers kabartmaları, anıtsal bir giriş kapısı,, doğu mezarı ve hazine binası vardır. Ayrıca burada tane gümüş sikke bulunmuştur.

Mersin Mezitli Gezilecek Yerler

Akdeniz kıyısındaki bu ilçe tarihi miraslarıyla ve doğal güzellikleriyle Mersin’in gözde yerlerinden biridir. İlçenin gezilecek yerleri ise şu şekildedir:

Soloi Antik Kenti

mezitli gezilecek yerler

İlçe merkezinden 2 km uzaklıktaki bu kent deniz kıyısındadır. Milattan önce 7. Yüzyılda kurulan kentten günümüze sütunlu cadde, liman, tiyatro, Roma Hamamı, su kemerleri ve kent duvarları ulaşabilmiştir.

Fındıkpınarı Kalesi

Fındıkpınar Yaylasında bulunan kale Ortaçağ Döneminde yapılmıştır. Tuğla ve taştan yapılan kalenin doğusunda bir kule vardır. Günümüze kalenin kalıntıları ulaşmıştır ve tarihe ilgi duyanlar burayı yakından görmelidir.

Kaleburnu Kalesi

Kaleburnu Köyü’nün girişindeki bu kale yüksek bir tepede konumlanmıştır. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen kalenin dış ve iç surları, burçlarının da bir bölümü günümüze kadar gelebilmiştir.

Kuzucubelen Kalesi

mezitli gezilecek yerler

Fındıkpınarı karayolu üzerindeki bu yapı gözetleme kalesi amacıyla kullanılmıştır. Taş Kale diye de bilinen kale dikdörtgen yapılı ve 2 katlıdır. Bu kaleden günümüze ulaşanlar kale surları, manastır, sarnıç ve kilisedir.

Soli Antik Kenti

mersin gezilecek yerler

Viranşehir Mahallesi’ndeki bu antik kentten günümüze fazla bir şey kalmamış olsa da liman istikametinde uzanan yolun üzerindeki 41 sütun görülmeye değerdir.

Kuyuluk Tabiat Parkı

mersinde gezilecek yerler

Çamlıca Mahallesi’nde’ki bu park, takriben 19 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. ’de milli park statüsü kazanan parkta; piknik masaları ve içme suyu gibi olanaklar bulunmaktadır. Çeşitli ağaç türlerine de ev sahipliği yapan parkta çok güzel vakit geçireceğiniz şüphesizdir.

Ayrıca yine bu ilçede uğrayabileceğiniz Yıl Gümüşkum Tabiat Parkı da böyle doğayla iç içe bir yerdir. Yüzyıl Mahallesi’ndeki bu park plaj alanı ve mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Kamp ve mangal için uygun bir alan olup içinde çocuk parkı da bulunmaktadır.

Yine bu mahallede Gümüşkum Orman İşletmesi Plajı yer almaktadır, oraya da uğranılabilir.

Mersin Mut Gezilecek Yerler

Kayısı bahçeleriyle ünlü olan bu şirin ilçe Mersin gezilecek yerler konusunda tatmin edici güzelliklere sahiptir:

Mut Kalesi

mut gezilecek yerler

Kalenin ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. İlçenin ortasında bulunan kale, 4 adet burca sahiptir. Kalenin içerisinde ‘iç kale’ olarak adlandırılan bir kule yer almaktadır. Kültür Bakanlığı’nın yılında restore ettiği bu kalenin bulunduğu bölgeye Maşatlık Tepesi de denir.

Karacaoğlan Heykeli

mersin gezilecek yerler

Çınaraltı Parkında bulunan heykel yılında yapılan bir törenle açılmıştır. Ünlü bir halk şairi olan Karacaoğlan’ın anısına yapılmış bu heykel Mersin gezilerinin bir parçası olmaya devam etmektedir.

Karaekşili

mut gezilecek yerler

Milli park ilan edilmiş, doğal güzelliklerle dolu bir yer olup burada alabalık üretme çiftliği vardır. Huzurla vakit geçireceğiniz bu yere gelerek etraftaki ağaç ve çiçekleri izlemeniz, kuş sesleri eşliğinde temiz havayı solumanız önerilir.

Alahan Manastırı

mersin gezilecek yerler

Burası Apadnos olarak da bilinir. Malya Köyü’nün yakınındaki bu yapı; Doğu ve Batı Kiliseleri, mezarlar ve kayalara oyulmuş keşiş odalarından meydana gelmektedir.

Sartavul Yaylası

Akdeniz ile İç Anadolu arasındaki Sartavul geçidinde kurulu olan yayla; tarihi hanlarıyla dikkat çekmektedir. Pek çok duvar kalıntısı ve lahit barındıran yaylanın etrafı ardıç ve çam ağaçlarıyla kaplıdır. İç kısımlarında ise dağ çayırları, kır çiçekleri ve meyve bahçeleri bulunan yaylada kır lokantaları mevcuttur. Doğanın eşsiz manzarasıyla ruhunuzu doyurduktan sonra bu lokantalardan birine de uğrayıp karnınızı nefis yemekleriyle doyurmanız önerilir.

Yerköprü Şelalesi

mut gezilecek yerler

Mut’un 35 km uzağındadır. Ermenek Çayı toprağı aşındıra aşındıra doğal bir vadi meydana getirmiştir. İşte bu doğal su tünelinin uzunluğu metredir. Yerköprü Şelalesi, buradan akan su ile oluşmuştur. Şelale tabiat anıtı olarak koruma altındadır ve içerisinde yüzmek yasaktır. Bu doğa harikası şelaleyi ve tüneli görmeden Mersin’den ayrılmamalıdır.

Mersin Silifke Gezilecek Yerler

Mersin gezi rehberi şimdi Silifke ile devam etmektedir. Balandız, Gökbelen, Kırobası ve Uzuncaburç yaylaları gibi birbirinden güzel doğal güzellikler barındıran ilçe, kendinizi doğanın kollarına bırakabileceğiniz ve hiç ayrılmak istemeyeceğiniz çok özel bir yerdir. Mersin’de gezilecek yerler nelerdir? sorumuza şöyle cevap vermektedir:

Atatürk Müzesi

silifke gezilecek yerler

Atatürk, bu ilçeye ilk defa 27 Ocak tarihinde gelmiştir. O gece konakladığı ev restore edilerek müzeye çevrilmiştir. Burada Atatürk’ün kullandığı eşyalar sergilenmektedir.

Alâeddin Camii

Taşköprünün karşısındaki bu cami Selçuklular döneminde, Alaeddin Keykubat’ın hüküm sürdüğü yıllarda inşa edilmiştir. Tam merkezde bulunduğundan dolayı Merkez Camii diye de bilinmektedir. ’da restore edilen cami bugün ibadete açıktır.

Silifke Kalesi

mersinde gezilecek yerler

erken Roma veya Helenistik döneme ait olduğu düşünülen kale birçok kez onarımdan geçmiştir. orta çağ kalelerini andıran bu yapı metre yükseklikteki bir tepe üzerindedir. Oval biçimindeki bu kale ilçeye hâkim bir noktadadır. Depolar, su sarnıçları ve kemerli galeriler kalede bulunan yapılardan bazılarıdır. Kalenin 10 adet burcu günümüze ulaşabilmiştir.

Silifke Müzesi

silifke gezilecek yerler

Taşucu yolu üzerindedir ve yörenin geçmişine ait tarihi eserler burada sergilenmektedir. 2 katlı bu müzede Helenistik dönemden kalma gümüş sikke koleksiyonunun yanı sıra 2. Ve 4. Yüzyıllardan kalan yağ kandili, yüzük, bilezik, heykelcikler: kil kaplar ve desenli vazolar bulunmaktadır. etnoğrafik eserler bölümündeyse Silifke yöresine özgü giysiler, bronz, cam ve gümüş eşyalar, bir de Osmanlı devletine ait silahlar yer almaktadır.

Cennet Çöküğü Mağarası

mersin gezi listesi

Narlıkuyu Kasabası’nda bulunan Hasanaliler Mahallesi&#;nde yer almaktadır. Kimyasal erozyonun etkisiyle tavanın çökmesine bağlı olarak meydana gelen bir yapıdır. Mağaranın ağzında 5. Yüzyıla tarihlenen bir kilise bulunmaktadır.Cehennem Çukuru da Cennet çöküğü’nün hemen yanındadır. O da böyle oluşmuştur. Her ikisinin de mutlaka görülmesi önerilir. Bunlar kısaca Cennet-Cehennem Mağaraları olarak adlandırılır.

Şeytan Deresi Kanyonu ve Adam Kayalar

silifke gezilecek yerler

Adam Kayalar’ın ne Anadolu’da ne Avrupa’da bir eşi yoktur desek muhtemelen yanlış olmayacaktır. Devasa boyuttaki bu insan kabartmalarından 11’i erkek, 4 tanesi kadın, diğerleri de çocuk, dağ keçisi ve Roma Kartalı kabartmalarından oluşmaktadır. Yan yana duran bu kabartmaların birbiriyle bağlantısı vardır. Geçmişte insanların buraya ölülerini gömdüğü ve anma törenleri için ziyaret ettiği bilinmektedir. Şeytan Deresi Kanyonu, Mersin Kızkalesi’ni yukarıdan görmektedir.

Narlıkuyu

mersin gezi listesi

Denizin dibinden çıkan berrak ve tatlı suyuyla burası tek kelimeyle büyüleyici bir yerdir. Buraya gelince logos balığı ve kaya koruğu turşusu yemeden ayrılmamalıdır.

Boğsak Koyu ve Adası

silifke gezilecek yerler

Burası karavan ve kamp için gayet elverişlidir. Caretta caretta’lar burayı yaşam alanı olarak kullanmaktadır. Mersin-Antalya karayolu üzerindeki bu ada yer alan Boğsak Koyu ise doğal bir dalgakıran rolü üstlenmektedir. Doğal yapısını koruyan bu adada Roma döneminden kalan sarnıçlar, mezarlar, kilise kalıntıları ve evler bulunmaktadır. Gözlerden uzak, huzurlu bir atmosfere sahip, turkuaz renkli deniziyle hayranlık uyandıran bu adayı Mersin gezilecek yerler listenize eklemezseniz olmaz!

Not:

Silifke ilçesinde ziyaret edilebilecek diğer yerler ise şunlardır:

  • Cambazlı Kilisesi
  • Zeus Tapınağı
  • Taşucu plajı
  • Poimenios hamamı ve Üç Güzeller
  • Taş Köprü
  • Aya Tekla Yeraltı Kilisesi
  • Liman Kalesi

Mersin Tarsus Gezilecek Yerler

Çukurova’nın batısında yer alan bu yerleşim yerinin tarihi 6 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Mersin’in en büyük ilçesidir ve kültürel, tarihi ve doğal zenginlikleri sayılamayacak kadar çoktur. Onlardan bazıları şunlardır:

St. Paul Kilisesi

tarsus gezilecek yerler

St. Paul, Hristiyanlığın yayılması için çalışan ünlü bir din adamı olup tahrif edilmiş İncil’de onun Tarsuslu olduğu ve Hazret-i Îsâ’nın havarileri arasında bulunduğu yazmaktadır. Onun adına Yüzyılda yapılan bu kilise bugün bir müze durumundadır.

Aziz Paul Kuyusu

mersin gezilecek yerler

Burası da Hristiyanların önem verdiği ruhani merkezlerden biridir. Söylendiğine göre bu kuyunun bulunduğu avlu St. Paul’un doğum yeridir ve Aziz Paul’a adanmıştır. Geçmişte Avrupa-Kudüs arası seyahat edenlerin uğrak yeri olan bu bölgedeki kuyunun suyu 4 mevsim hiç eksilmemektedir. Ağız taşının yapısı silindir, gövdesi ise kare biçimindedir. Bu kültür mirasını yakından görmek istiyorsanız daha fazla beklememelisiniz.

Ulu Camii

tarsus gezilecek yerler

Daha önceki birkaç ilçede olduğu gibi burada da bir Ulu Cami’den söz edebiliriz. ’de yaptırılan cami Cami-i Nur veya Cami-i Kebir diye de bilinmektedir. Etrafındaki imaret, türbeler ve saat kulesiyle muazzam bir külliye görünümündedir ve mutlaka bu heybetine bizzat yerinde şahit olunmalıdır.

Bu arada caminin güneybatı köşesinde Bilal-i Habeşi Mescidi vardır, orası da görülmelidir.

Kırk Kaşık Bedesteni

Mersin gezi rehberi tüm hızıyla sürerken şimdiki durağımız Kırk Kaşık Bedesteni&#;dir. ’da yaptırılan bedesten, Ulu Cami’nin yanıbaşındadır. Önceleri medrese ve imarethane olarak kullanılan bu yapı Cumhuriyetin ilanıyla beraber kapalı çarşı olmuştur. 21 odadan oluşmaktadır ve bunlar 7 kubbeyle örtülüdür. Yöresel el sanatlarından gümüş, ahşap, bakır, seramik, dokuma, deri ürünlerinin ve turistik hediyelik eşyaların bulunduğu, geleneksel lezzetlerin yer aldığı büyük bir çarşı görünümündedir. Tarsus’ta hediyelik eşya alışverişinin yapılabileceği en güzel yerlerden olup burada kent tarihine ilişkin çeşitli yayınlar da sergilenmektedir.

Kleopatra Kapısı

tarsus gezilecek yerler

İlçenin hemen girişindedir ve Deniz Kapısı diye de adlandırılmaktadır. Rivayete göre Mısır kraliçesi Kleopatra, kayıklarla denizi aşarak buraya gelmiş ve bu kapıdan girip ünlü Romalı Generallerden Antoniusile bu ilçede bir araya gelmiştir.

Kapı şehrin batı önüne açılmaktadır ve Tarsus’un surlarından günümüze kalan tek kapıdır.

Danyal Peygamberin Mezarı ve Makam Cami

mersinde gezilecek yerler

Kabul edilen görüşe göre Hazret-i Danyal aleyhisselâmın kabri buradadır. Yanıbaşında yer alan cami de ilçenin en önemli yapılarındandır. Kabir; kemerli, tonozlu ve dikdörtgen planlı caminin doğusundadır. Buraya geldiğinizde kendinizi dünyadan soyutlanmış hissedecek ve huşu içinde duygu dolu anlar yaşayacaksınız.

Şahmeran Hamamı

tarsus gezilecek yerler

Şahmeran; yılanların şâhı olarak bilinmektedir. Mitolojiye göre onun başı insan kafası, fakat bedeni yılan gövdesidir. Vakıf İşhanı’nın yanındaki bu yapı Ramazanoğulları tarafından yaptırılmıştır ve Türk hamamının özelliklerine sahiptir.

Antik Yol

mersin gezi listesi

İlçenin merkezinde yılında otopark çalışması sırasında keşfedilen bu antik yol; Roma döneminden kalmıştır. Tarsus Cumhuriyet Alanındaki bu antik yoldan St. Paul, Cicero, Kleopatra, Hadrian gibi ünlü tarihi şahsiyetlerin geçtiği nakledilir.

Tarsus Şelalesi

tarsus gezilecek yerler

15 m’lik mesafeden nekropol alanına dökülmekte olup Berdan Çayı üzerindedir. Kış ve bahar mevsiminde karlar eriyince suyun debisi en yoğun seviyesine ulaşmaktadır. Tarsus’un sahip olduğu bu muhteşem güzellik sizi mest edecektir.

Tarihi Tarsus Evleri

mersin gezilecek yerler

İlçenin tarihsel birikimini yansıtan bu evler 2 katlı olup ahşap ve kerpiç taştan yapılmıştır. Kültürel ve tarihi dokusuyla ilgi çeken ve âdeta zamana karşı büyük bir direnç gösteren bu evlerin mimarisi Cumhuriyet dönemi mimarisiyle örtüşmektedir. Ağaçlar ve çiçekler ise bu evlerin avlularında olmazsa olmazdır. Yaklaşık tanesi tescillenen Tarihi Tarsus Evleri’nin bir bu kadarı da henüz tescillenmemiştir.

Yedi Uyurlar Mağarası

mersinde gezilecek yerler

Eshâb-ı Kehf Mağarası olarak da bilinen bu mağara; Müslümanlar ve Hristiyanlar tarafından kutsal olarak görülmektedir. Dedeler köyünde bulunan mağaraya 15 basamaklı merdivenle inilmektedir. Mağarada 4 kabir bulunmaktadır. Eshâb-ı Kehf’in hicreti, yüzyıllarca uyuyup uyandıktan sonra yaşadıkları İslâmi kitaplarda uzun yazılıdır. Yine dini kitaplarda, Eshâb-ı Kehf’in mağarada tekrar uykuya daldığı ve âhir zamanda uyanarak Hazret-i Mehdi’ye yardım edecekleri bildirilmektedir. Manevi atmosferinin ancak yaşanarak anlaşılabileceği bu mağara kesinlikle ziyaret edilmelidir.

Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı

mersin gezilecek yerler

İlçenin 15 km uzağında Sağlıklı Köyü’nün yukarısında bulunmaktadır. Bu yolun milattan sonra 1. Yüzyılda yapılıp milattan sonra 4. Yüzyılın ortalarına kadar kullanılmış olduğu tahmin edilmektedir. Tarihi İpek Yolu’nun bir uzantısı olan Roma Yolun güzergahında yol hakkında yazılı onarım kitâbeleri ile Bizans ve Roma dönemlerine ait mezarlar yer almaktadır. Mersin’e geldiğinizde yaptığınız şeylerden biri mutlaka bu yolda yürümek olmalıdır.

Tarsus Müzesi

tarsus gezilecek yerler

Kubat Paşa Medresesinin yılında müzeye tahvil edildiğinden beri burada arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir. Yöre halkının dini, kültürel ve sosyal yaşantıları hakkında önemli bilgiler edinebileceğiniz bu müzede Osmanlı zamanına ait tüfekler, tabancalar, kılıçlar; Mersin’de ve çevresinde yapılan kazı çalışmalarında bulunmuş eserler yer almaktadır. Nusret Mayın Gemisi de bu ilçededir.

Şemsiyeli Yol

mersinde gezilecek yerler

Burası Tarsus Kemeraltı olarak da bilinir. Tarsus’un rengârenk bölgelerinden biri olan Şemsiyeli Yol’da isminden de anlaşıldığı gibi renkli şemsiyeler gökyüzünde muhteşem bir görsel şölen oluşturmaktadır.

Donuktaş Anıtı

tarsus gezilecek yerler

Mersin’in sembollerinden biri olan bu anıt; ilçenin Tekke mahallesindedir. Kesme taştan yapılan anıt dikdörtgen bir mimariye sahiptir. Bazı tarihi kaynaklara göre bu anıt eskiden kilise olarak kullanılmıştır.

Yine ilçedeki Karboğazı Kuvayi Milliye Anıtı da muhakkak görülmelidir.

Mersin Toroslar Gezilecek Yerler

Mersin’in kuzeydoğusunu oluşturan bu ilçenin ismi Toros dağlarından gelmektedir. Mersin gezilecek yerler beklentilerimize ise şöyle cevap vermektedir:

Belenişlik Kalesi

Soğucak yaylasında bulunan kale dikdörtgen planlı ve 2 katlıdır. Defalarca onarımdan geçen kalenin giriş kısmı orijinalinden uzaklaşmıştır. Orta Çağ’dan kalan bu yapı bir kaya mezarına ev sahipliği yapmaktadır.

Çatal Çeşme

Soğucak yaylasında bulunan Çatal çeşme mevkiindeki bu çeşme tarihi bakımdan önem taşımaktadır. Çeşmenin yakınında kilise kalıntıları vardır.

Gözene Kalesi

Gözne Beldesinin girişinde yüksek kayalar üzerine kurulu bu yapı iki bölümden meydana gelmektedir. Çevre düzenlemesi yapılan bu kaleyi de ziyaret etmenizi öneririz.

Çandır-Paperon Kalesi

mersin gezi listesi

Çandır köyünün kuzeybatısındaki bu kale metre yüksekte bulunan bir plato üzerine kuruludur. Kaleye kıvrımlı ve takriben basamaklı bir merdivenden çıkılmaktadır. İçinde birçok tarihi kalıntı barındıran kaleye uğramanız ve tarihte küçük bir yolculuğa çıkmanız hiç fena olmaz!

Kızlar Manastırı

mersin gezilecek yerler

Çandır kalesinin doğusunda yer alır fakat günümüe mimari kalıntılarından fazla bir şey ulaşamamıştır. Fakat kilise duvarı orijinal yapısını koruyarak bugüne gelmeyi başarmış olup üzerinde 18 satırlık bir yazı bulunmaktadır.

Mersin Yenişehir Gezilecek Yerler

Mersin’in yüzölçümü açısından en küçük ilçesi Yenişehir’dir. Mersin gezilecek yerler olarak şunları ihtiva etmektedir:

Mersin Marinası

yenişehir gezilecek yerler

Adnan Menderes Bulvarı Eğriçam Mahallesi’nde bulunan marina ’den beri halkın hizmetindedir. Denizde ve karada yat bağlama kapasitesiyle ülkemizin en büyük marinası olarak gösterilmektedir. Burada yat kulübü, bar, restoran, spor merkezi ve spa gibi olanaklar mevcuttur.

Atatürk Kültür Merkezi

yenişehir gezilecek yerler

Limonluk Mahallesi’nde bulunan ve 13 salondan meydana gelen bu kültür merkezi Türk Sanat Müziği ve Türk halk müziği prova salonlarına, tiyatro, bale ve orkestra salonlarına ve daha bunun gibi pek çok etkinlik yerine ev sahipliği yapmaktadır. Burada sık sık konserler düzenlenmektedir. ‘Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ de burada tertip edilmektedir.

Hz. Mikdat Camisi

mersin gezilecek yerler

Muğdat semtinde bulunan bu cami Müslümanlar için büyük ehemmiyete haizdir. Asıl adı Mikdâd bin Esved olan büyük sahabi, Hendek, Uhud ve Bedir savaşlarında bulunmuştur. Peygamber Efendimizin sancaktarlarından olan Mikdâd bin Esved hazretleri katıldığı bir savaşın ardından şehit edilmiştir. İşte Hazret-i Mikdâd’ın bu bölgede şehit düştüğüne inanılmaktadır. yılında ibadete açılan cami 6 minarelidir.

Mersin Kültür Park

yenişehir gezilecek yerler

Park 7 km’lik bisiklet ve yürüyüş yollarına sahiptir. Kıyısında ise eğlence ve dinlenme yerleri bulunmaktadır. Muğdat camisi de parkın hemen yanındadır.

Mersin Deniz Müzesi

mersinde gezilecek yerler

Muğdat camisi&#;nin arkasında bulunmaktadır. Ülkemizin 4. Deniz müzesi olma özelliğine sahiptir. Burada Türk deniz harp tarihini yansıtan çeşitli objeler vardır. Bir de kütüphane yer almaktadır ve burada ’den fazla kitap vardır.

Müzedeki Barbaros Ana Sergi Salonu’nda deniz tarihi hakkında bilgiler verilmektedir.

Sergi Salonu ise gemi modellerine, sancaklara, askeri kıyafetlere, silahlara ve yağlı boya tablolara rastlanmaktadır.

Nusret İnteraktif salonda; Preveze, Kahraman Hamidiye, Efsane Mahmudiye, Barbaros Hayreddin Paşa,, Nusret Mayın Gemisi, Yavuz Muharebe kruvazörü ve Gazi Alemdar hakkında bilgilerin verildiği yerdir.

Gözneli Gök Mahmut Anıtı ise Açık sergi alanı’ndadır. Yine burada Türk Deniz Kuvvetlerinde kullanılan lancer, radar, top, mayın, torpido, su bombası ve buna benzer objeler, Refah gemisinin tahliye botu ve denizaltı modelleri sergilenmektedir.

Mersin’de Gezilecek Yerler Nelerdir?

Öyle zannediyoruz ki hazırladığımız Mersin gezi rehberi bu soruya fazlasıyla cevap vermektedir. Öyleyse size düşen Mersin gezilecek yerler listesi içinde bulunan tarihi ve doğal güzellikleri gidip yakından görmek, fotoğraflamak, sonuna kadar tadını çıkarmak ve Mersin’den kucak dolusu muhteşem anılarla dönmektir. O halde hepinize keyifli bir Mersin gezisi diliyoruz. ‘Mersin’de gezilecek yerler bu kadarla sınırlıdır ‘ diye bir iddiamız yoktur. Bu listede bulunmayan Mersin gezilecek yerler olabilir. Onları da sizin yorum kısmından bildirmeniz rica olunur.

Ayrıca Mersin&#;de ne yenir yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Hepinize iyi eğlenceler!

MERSİN&#;DE GEZİLECEK YERLER

Sanırız Akdeniz ve Ege&#;nin tümünde deniz tatili yapmak en ekonomik yer Mersin olabilir.

Aslında Mersin&#;de bir tek tatil değil, genel olarak hayat daha ucuz. Bu sebeple Doğu Anadolu&#;dan ve Suriye&#;den en az kendi nüfusu kadar göç almış. Yine uygun fiyatlar ve yakınlığı sebebiyle İç ve Doğu Anadolu&#;nun tercih ettiği sayfiye yerlerinden.

Index

Mersin Seyahati Planlaması &#; Gitmeden Önce

Mersin&#;e Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Mersin&#;de havalimanı olmadığından buraya uçakla gelecekseniz, Adana Şakirpaşa Havalimanı&#;na ineceksiniz. Adana havalimanından kalkan Havaş&#;lar ile 1 saat 15 dakika içinde Mersin&#;desiniz. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak içinTIKLAYIN.


Mersin&#;de Seçtiğimiz Oteller

Mersin&#;de birçok otel, pansiyon var bu yüzden kalacak yer bulma konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Size bütçenize göre tercih edebileceğiniz birkaç otel önerisini aşağıda sunduk.

Bn Hotel Thermal & Spa $$$

Akdeniz mevkiinde yer alan Bn Hotel Thermal & Spa iyi servis alacağınız, Mersin&#;in en şık otellerden biri. Termal otel özellikleri ve spa alanları var. Kahvaltısı açık büfe. İncelemek için TIKLAYIN.

Divan Mersin $$$

Klasik Divan otelleri hizmetini alabileceğiniz, Yenişehir ilçesinde bulunan bir şehir oteli seçeneği.  İncelemek için TIKLAYIN.

Navona Otel $$

Tüm odaları deniz manzaralı bir şehir oteli. Odalarında wifi, tv, mini bar ve banyo bulunuyor. Sabahları kahvaltı servisi mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.

Altın Orfoz Hotel $$

Eğer otelden çıkmadan deniz tatili yapmayı düşünüyorsanız, Altın Orfoz Mersin&#;in en eli yüzü düzgün otellerinden. Otelin mavi bayraklı bir plajı var. Çocuklu aileler için ideal. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Mersin&#;deki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.

– Mersin&#;deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Mersin&#;de gezilecek yerler çok geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. Denize girilecek beldeler, gezilecek antik kentler, yapılacak aktiviteler derken çok fazla seçeneğiniz var. Bu nedenle eğer kendi aracınız ile gelmiyorsanız, araç kiralamanızı öneririz.

&#; Adana Havalimanı&#;ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK içinTIKLAYIN.
&#; Mersin merkezden uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK içinTIKLAYIN.

Mersin&#;de Gezilecek Yerler

Gördüğünüz üzere gezilecek yerlerin büyük çoğunluğu Silifke ve Erdemli tarafında öbekleniyor. Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Yerköprü Şelalesi Milli Parkı
  2. Kız Kalesi
  3. Cennet Cehennem Obrukları
  4. Narlıkuyu
  5. Aynalı Göl &#; Gilindire Mağarası
  6. Mersin Merkez
  7. Alahan Manastırı
  8. Kanlı Divane Ören Yeri
  9. Adamkayalar
  10. Astım Mağarası
  11. Uzuncaburç
  12. Anamurium Antik Kenti
  13. Göksu Nehri
  14. Tarsus

Yeme-İçme

  1. Cengiz&#;in Yeri
  2. Dalyan Silifke
  3. Lagos Restaurant Yörük Apo&#;nun Yeri
  4. Akyar Cemal&#;in Yeri Restaurant

Mersin&#;den En Beğendiklerimiz

Valla biz Mersin&#;i 5 günde bitiremedik. Mersin CİDDİ büyük. Bir Evde Yok Mersin&#;de 5 günümüzün olduğunu duyunca umarım helikopteriniz vardır demişti. 😉 Ayrıca dağların tepelerin olması da mesafelere hiç yardımcı olmuyor hani.

Her şeyi görmek ne mümkün&#; O yüzden Mersin&#;deki favori şeylerimizi gezilecek yerlerin tümünden ayırdık. İşte buradakiler &#;Bunları Yapmadan Mersin&#;den Dönmeyin&#; dediklerimiz, önceliklendirmenizi önerdiklerimiz. Çok yaymazsanız, 3 güne hepsini sıkıştırabilirsiniz. Diğer gezilip görülecek yerleri de Mersin&#;de Gezilecek Yerler bölümünde anlattık.

1. Yerköprü Şelalesi&#;ni Gör, Mut

Mersin&#;deki en etkileyici keşfimiz açık ara Mut İlçesi&#;ne bağlı Yerköprü Milli Parkı içinde bulunan Yerköprü Şelalesi. Bizce Mersin&#;in turizm çalışmalarında en öne çıkarılası güzelliği, zaten doğa anıtı olarak korumaya alınmış. Şelaleyi görmek için biraz efor sarf etmeniz gerekiyor; 1) Ermenek yolu üzerinde, yani Mersin&#;de gezmek isteyeceğiniz diğer şeylerden çok daha sapa bir yerde,  2) Milli Park&#;a vardıktan sonra kanyonun içindeki şelaleye ulaşmak için dakika yürümeniz gerekiyor. Giderken yokuş, dönerken tırmanış. Ama o kadar güzel bir kanyonda yürüyorsunuz, o kadar etkileyicisi yerlerden geçiyorsunuz ki hiç gocunmuyorsunuz.

Şelalenin güzelliğini burada anlat anlat bitiremeyeceğimizden Yerköprü Şelalesi diye bir yazı açıp, orada anlattık. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Dalyan&#;da Mavi Yengeç (Ve Parmaklarını) Ye, Silifke

UYARI: Burasının kapandığına dair uyarılar aldık. Siz yine de gitmeden doğruluğunu bir kontrol edip öyle yola çıkın. Onun yerine Evde Yoklar&#;dan Arkum Halk Plajı&#;nın ordaki Cengiz&#;in Yeri diye bir yer önerisi aldık. Biz denemedik ama sizi bu yeni mekandan her türlü haberdar edelim dedik. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara. Bir giden bize son durumu haber edebilir mi lütfen?

Sadece Mersin için değil belki de tüm Türkiye&#;nin en özel lezzetlerinden biri sayılabilecek mavi yengeci bizce tadabileceğiniz en uygun yer, diğer ünlü balıkçılar yerine Silifke, Dalyan&#;ın halk arasında &#;Paradeniz&#; denilen lagün gölü kıyısındaki Dalyan, Kuş Cenneti Göksu Deltası tarafından işletilen balıkçı kooperatifi. Çünkü burada hem harika bir manzara ve gün batımı var hem de fiyatlar diğer yerlere göre çok daha uygun. Yengeç limonlu, acı biberli bir sos da geliyor. Yengeci o sosa batırıp yiyorsunuz. Burada sadece yengeç yok aynı zamanda kalamar ve balık gibi klasik seçenekler de var. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. Mersin Merkezde Tantuni Gümlet

Bursa denilince iskender, Eskişehir denilince çibörek gibi elbette Mersin denilince akla ilk gelen lezzet olarak tantuni (Bilgehan için vazgeçilmez bir lezzet 🙂 ) de gerçek bir Mersin deneyiminin olmazsa olmazlarından. Bilmeyenler için tantuni temelde, çok küçük kuşbaşı doğranmış etin önce haşlanıp sonra kızgın sacda yağ ve toz biberle çevrilmesiyle hazırlanan ve lavaşa sarılarak yenen bir nevi dürüm türü. Tantuninin hası nerede yenir derseniz sizi Mersin&#;de Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımıza alalım.

4. Denizin Ortasındaki Kaleye Çık: Kızkalesi, Erdemli

Kızkalesi Erdemli&#;deki en bilinen turistik yerlerden biri. Erdemli&#;de diye geçse de aslında Erdemli&#;ye 23 kilometre uzaklıkta, Mersin&#;e ise yaklaşık 60 kilometre. Kızkalesi bazı yerlerde Deniz Kalesi olarak da geçebiliyor bu yüzden o şekilde duyarsanız kafanız karışmasın. 😉

Bu kalenin efsanesine gelince aslında Kız Kulesi&#;nin hikayesiyle birebir aynı. Bilmeyeniniz azdır ama yine de hatırlatalım. Zamanında bir kahin, krala kızının yılan tarafından sokulup öldürüleceğini söylüyor. Kral da kızını kurtarabilmek amacıyla denizin ortasına bir kale yaptırıp kızını oraya yerleştiriyor. Kaleye giden bir üzüm sepetine gizlenen yılan da kızı sokup öldürüyor. Daha gerçek hikayelere dönecek olursak bu ada eskiden korsanlar tarafından kullanılıyormuş ve kaleyi de Bizanslıların yaptığı düşünülüyor. Ortadaki yapı ise saray. Ayrıca diğer bir iddia da Kızkalesi&#;nin sahildeki Korykos şehrini denizden gelecek tehlikelere karşı korumak amacıyla yapıldığı. Tarihi araştırmalar sonucunda bu kaleye son yüzyıllarda Selevkoslar&#;ın, Bizanslılar&#;ın, Selçuklular&#;ın, Ermenilerin, Fransızların (Kıbrıs Krallığı), Karamanoğulları&#;nın ve Osmanlılar&#;ın dönem dönem ev sahipliği yaptığı söyleniyor.

Kızkalesi karaya yaklaşık metre uzaklıkta yani bayağı yakın, bu yüzden gitmek için ya yüzmelisiniz ya da deniz bisikleti kiralayabilirsiniz. Biz deniz bisikleti kiraladık ama yüzüp gelenler de vardı yani gözünüzde büyümesin. Bu arada denizi de gerçekten muazzam, bizim de bisikleti oracıkta bırakıp yüzesimiz gelmedi değil! Yaklaşık dakikada kaleye varabiliyorsunuz bisikletle. Varınca da kaleyi gezmek 15 dakika falan sürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Önemli Uyarı: 
Biz yazın gitmedik, yazın gidenler insan profilinden çok şikayetçiler; aşağıdaki yorumları okuyun mutlaka. Aile olarak rahat etmeyebilirsiniz. 

5. Yerin 30 Kat Altına İn : Cennet &#; Cehennem Obrukları, Silifke

Bu çöküntüler, bundan milyonlarca yıl önce, hatta insanlık daha ortada bile yokken, Miyosen Çağ’da (günümüzden 23 – 5 milyon yıl öncesine denk gelen zaman dilimi) mağaraların tavanının çökmesi sonucu oluşmuş. Cennet, içine merdivenle inilebilen, en dibinde de bir mağara olan, Cehennem ise içine sadece dağcılık ekipmanı ile inilebilen darlıkta ve derinlikteki obruk. Cennet çukuru, ismi gibi bir o kadar ferah, vaha gibi, ve inmesi çıkması kolaysa Cehennem de adı gibi bir o kadar ürpertici, inmesi çıkması meşakatli bir yer. Elbette siz de bizim gibi Cehenneme seyir terasından bakmakla yetineceksiniz ama basamaklı Cennet çukuruna inmeden dönmek olmazdı şimdi. Cehennem gerçekten derin. metre yani katlı bina. İsminin de muhtemelen veriliş nedeni iniş-çıkış şansının olmaması ve seyir terasında aşağıya baktığınızda derinliği nedeniyle ürpermeniz. Tabanlara kuvvet! basamağın ’üncü basamağına denk gelen mağaranın ağzında bir de kilise var.

Roma Dönemi’nde belli bir zamana kadar Hristiyanlık yasak olduğundan Hristiyanlar Cennet çukuru gibi gizli saklı yerlerde ibadet etmişler. Kilisenin basamak aşağısında da mağaranın dibine ulaşıyorsunuz. Mağaranın içine girdikçe yer kayganlaşıyor. Uygun ayakkabı getirmek gerek. Cennete inmesi çıkması ile birlikte tüm alan kabaca 1,5 – 2 saatte gezilebiliyor. Müze Kart geçiyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

6. Cennet Cehennem Yolunda Yörük Kahvaltısı İle Afyon Patlat


Cennet &#; Cehennem’e çıkan yolda birçok yörük kahvaltıcısı kümelenmiş halde. Mağaralara gitmeden önce bu kahvaltıcılardan birinde kahvaltı yapmanızı tavsiye ederiz. Peki nedir Yörük kahvaltısı? Normal bir serpme kahvaltından farkı derseniz şöyle açıklayabiliriz: Ekmek yerine bazlama veya yufka da denilen bir tür lavaş, bir de bu yufkaya dürülmüş adına sıkma denilen bir çeşit kahvaltılık dürüm, kayakoruğu denilen ottan yapılan turşu, (sabah sabah turşu mu olur demeyin gayet güzel gidiyor :)) tadı şekerli zeytinyağı gibi dokusu da kestane şekerine benzeyen zeytin reçeli, sivri biberden çok daha lezzetli, çıtır çıtır ve süper acı Mersin&#;nin yeşil biberi var. Mekanlar son derece salaş. Favori mekanımızı Mersin Kahvaltı Mekanları yazımızda bulabilirsiniz.

7. Narlıkuyu&#;da Balık Ye, Rakı Tokuştur

Eğer Cennet &#; Cehenneme öğleden sonra geldiyseniz hemen aşağısındaki Narlıkuyu sahilinde denize nazır birçok balık restoranı var. Önceden uyarmakta fayda var ki Narlıkuyu&#;daki restoran seçiminizde oturmadan her şeyin fiyatını sorup ona göre karar verin yoksa beklenmedik bir hesapla karşılaşabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Bizim daha önceden beğendiğimiz yer olan Yörük Apo&#;nun Yeri taşınmış ama taşındığı yer bizce daha iyi. Yeni yeri Narlıkuyu&#;ya çok yakın bir koy olan Akyar’da. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
Yine yakın koylardan Akkum’da ise Yörük Apo&#;ya alternatif Cemal&#;in Yeri var. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

8. Mavi Bayraklı Plajlarda Yüz

Mersin&#;de yapılacak en akıllıca şeylerden biri kendinizi Akdeniz&#;in sularına bırakmak. Zira bu coğrafyada yazın sıcaklıklar 40&#;lı dereceleri görüyor. Mersin&#;in en güzel koyları, en berrak sulu kıyıları nerede bir bir Mersin Plajları yazımızda listeledik.

9. Doğanın Şaheseri Aynalıgöl (Gilindire) Mağarası&#;na Git, Aydıncık

İsmini içindeki ayna gibi yansıyan gölden alan Aynalıgöl, oluşumu Buzul Çağı&#;na kadar giden, dikit ve sarkıtlarla dolu odalardan oluşan, denizden 46 metre yükseklikte toplam metre uzunluğunda bölgenin önemli karstik yapılarından biri. Beyaz damlataş yapısının kaynağı, mağara içerisindeki %80 oranındaki nem ve yaz kış derece arasında seyreden sıcaklık. Bundan 20 sene önce, şifalı olduğu sanılan bir kirpi peşindeki bir çoban tarafından tesadüfen keşfedildiğinde mağaranın rengi daha da beyazmış ama insan etkisi ve artan turizmle o beyaz rengi biraz kırık beyaz renge dönmeye başlamış. İçindeki cam gibi durgun ayna gibi yansıma yapan gölün derinliği 47 metreye kadar varıyor. Suyu yüzeyde sodalı ama derinlere inildiğinde tuzlu. Yapılan araştırmalar sonucunda mağara içinde hiçbir canlı türüne rastlanmamış ama merdiven şeklinde oyulan kayalardan daha önce burada insanların barınmış olduğu düşünülüyormuş. Mağaranın girişi bir falezin ucunda. Mağaranın ağzına falezin ucuna kurulmuş platformdaki merdivenden inerek ulaşabiliyorsunuz. Müze kart geçmiyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Mersin&#;e Özgü Diğer Lezzetleri Tat

Bir yanda denizden gelen nimetler bir yanda baharatlarla çeşnilendirilmiş karadan gelen nimetler&#;Yeme de yanında yat! Her ne kadar Adana ve Hatay gibi güçlü rakiplerin gölgesinde kalsa da Mersin&#;de tantuni ve mavi yengeç kadar ön plana çıkmayan daha birçok imza lezzet var. Diğer künefelere göre tel kadayıfı daha ince peyniri daha bol olan Mersin usulü künefe, Mersin gazpachosu batırık, fıstıklı kurabiyenin en sofistike hali kerebiç, Yörüklerin kahvaltılık dürümü sıkma, Adana kebaba rakip Tarsus kebap, havucun en tatlı hali cezerye&#;Mersin tatilinizin oldukça gurme usulü bir tatil olacağını garanti ederiz.

Mersin&#;de Gezilecek Diğer Yerler

Mersin Merkez

Turistik anlamda Mersin merkezde çok da bir şey yok. Biz zamanınızı Silifke ve Erdemli taraflarına ayırmanızı tavsiye ederiz. Ama zaten tantuni yemek için uğrayacağız, gelmişken de merkezi gezelim gibi bir ısrarınız varsa, Mersin Marina, sahildeki palmiyeli park, cafelerin olduğu Kushimato sokağı (ismi Japonyadaki bir şehirle Mersin&#;in kardeş şehir olmasından geliyor) dışında pek de görülecek bir yer yok. Haritada 6 numara.

Alahan Manastırı, Mut

Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri kabul edilen Antakya&#;daki Saint Pierre gibi dağların arasına metreye konuşlanmış, Göksu&#;ya karşı, gözlerden uzak, yıllık Alahan Manastırı da bu coğrafyada Hristiyanlığın yayılması için çıkılan yolculuklarda Aziz Paul ve Barnabas gibi önemli din adamlarının uğrak noktalarından biri olmuş. Hristiyanlığın yasak olduğu zamanlarda ilk Hristiyanlar bu şekilde dağ başlarında ve mağaralarda, daha izole ve gözden uzak yerlerde, gizli saklı ibadetlerini yaparmış. Daha sonra Roma ve Bizans döneminde Hristiyanlık resmi olarak kabul edilince de zamanında Hristiyanlığı yayma misyonu taşıyan azizlerin uğradığına inanılan ve bu nedenle de kutsal sayılan bu gibi noktalara da Alahan Manastırı gibi hac merkezleri yapılmış. Burasının da M.S. 4. ve 6. yüzyıllar arasında oldukça işlek bir hac noktası olduğu düşünülüyor. 7. yüzyılda başlayan Arap akınları döneminde önemini yitirmiş.

İçinde Erken Dönem Hıristiyan ve Bizans mimarisine ait iki kilisesi (şu an biri ayakta diğeri değil), bir vaftizhanesi, sütunlu yolu, çevredeki kaya mezarları, su kaynakları, hamamı ve konaklama yerleri var. Bugün bile içindeki kemerleri, sütunları hala tek parça halinde dimdik ayakta olduğundan yy&#;da buradan geçen Evliya Çelebi Seyahatname&#;sinde burası için &#;Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor&#; yazmış. Yine de yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi&#;ne giren yapı, &#;den beri restorasyonda. Biz gittiğimizde hala iskeleler duruyordu. Manastıra ulaşmak için Mut &#; Karaman ana yolundan saparak bir kaç kilometre tırmanıyorsunuz. Müzekart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Kanlıdivane Antik Kenti, Erdemli

Kanlıdivane, M.Ö. 3. yüzyılda kurulmuş Olba Krallığı&#;nın antik şehri ve kutsal yerleşim yeri. Korkunç bir rivayete göre şehrin ortasında bir obruk varmış ve obrukta vahşi hayvanlar beslenirmiş. Krala itaatsizlik edenler de içine atılarak cezalandırılıyormuş.  Hatta buraya Kanlıdivane denmesinin sebebi de buymuş, diğer bir söylenti de toprağı kırmızı olduğu için Kanlıdivane dendiği. Antik şehre zamanında Romalılar, Bizanslılar sahipmiş. Hatta Bizanslıların burada yaşadığı dönemde buraya bir Hristiyanlık merkezi kurulmuş; kutsal sayılmasının nedeni de obruğun çok büyük olması. Obruğun büyüklüğü ve buranın senelerce dini merkez olarak anılması insanlara buranın tanrısal olduğu düşündürmüş. Kanlıdivane yarım saatte gezebileceğiniz bir yer, çok büyük değil yani. Burayı görmeye değer yapan en önemli özellik o az önce bahsettiğimiz şehrin ortasındaki Kanlıdivane Obruğu. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Obruğun içerisinde Armaronxas ailesine ait bir kabartma bizim ilgimizi çekti, size de anlatmadan geçmek istemedik. Aile hakkında fazla bilgi bulamasak da Olba&#;nın Kraliçesi Aba&#;nın Kleopatra&#;yı da kapsayan hikayesini öğrendik. Aba&#;nın mezarı bu antik kentteymiş. Aba&#;nın babası Olba rahiplerinin politikalarına karşı çıkınca şehri bırakıp korsanların lideri olmuş, Olba&#;nın başrahibi Aba&#;nın babasını ispiyonlayıp öldürtmüş ve Aba&#;yı kendi himayesine almış. Sonralarda Olba kralı Aba&#;ya aşık olmuş ve evlenmişler, yani Aba Olba&#;nın kraliçesi olmuş. Daha sonra Olba Mısır Kralı tarafından işgal edilince Olba Kleopatra&#;ya hediye edilmiş ve Kleopatra Olba&#;ya gelince başrahip ona bir suikast düzenletmiş. Aba bu suikastı önleyip Kleopatra&#;yı kurtarmış ama suikastı düzenleyen kişiler Aba&#;ya saldırınca Olba&#;nın kralı karısını korumak istersen ölmüş. Bu olaydan sonra da Aba kendini Olba&#;ya ve çocuğuna adamış.

Adamkayalar, Silifke

Adamkayalar Mersin‘in Erdemli ilçesinde ve Şeytan Deresi Vadisi’nde. Kızkalesi&#;ne 5 kilometre uzaklıkta yani arabanız varsa dakikada ulaşabilirsiniz. Adamkayalar ismini kayaların üstüne yapılan insan kabartmalarından almış. Yaklaşık M.Ö yüzyıllarda yapıldığı söyleniyor ama bu kesinleşemeyen bir bilgi. Kabartmalar; 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, 1 dağ keçisi ve 1 kartal olmak üzere farklı şekillerde yapılmış. Aslında dünya çapında bu kadar ilgi çeken bir turist noktası olsa da Adamkayalar herkesin ulaşabileceği bir yerde değil çünkü dik bir yamaçta yer alıyor. Bu yüzden kayalıkları geçip ulaşmak için ciddi bir efor ve uygun ayakkabılar gerek. 😉 Eğer beni zorlamaz derseniz Adamkayaların çevresine mutlaka gidin deriz çünkü çok önemli bir arkeolojik nokta. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Astım Mağarası, Silifke

Astım Mağarası Cennet-Cehennem Çukurları&#;nın yanında, Cennet Çukuru&#;yla arası yaklaşık metre. Mağaranın içine uzun bir merdivenle inebiliyorsunuz. Mağaranın nem oranı %80&#;lerin üstünde olduğu için astım hastalarına çok iyi geldiğine dair söylentiler var ve bu yüzden de adı Astım Mağarası olmuş. Mağara&#;nın etrafındakı ağaçlara insanlar bez parçaları bağlayıp dilek diledikleri için mağara bazı yerlerde Dilek Mağarası diye geçebiliyor. Aynalıgöl Mağarası&#;na gitmeyecekseniz Astım Mağarası görmeye değebilir, ama Aynalıgöl&#;e gitme imkanınız varsa Astım yanında çok sönük kalır. Ayrıca Astım Mağarası&#;na gidecekler için mutlaka dikkatli olmalarını öneririz çünkü özellikle çok rutubetin olduğu zamanlarda mağara çok kaygan olabiliyor, görünmez kazalar olmasın. 🙂 Müzekart&#;ınız varsa yılda 2 kez, Müzekart+&#;ınız varsa ise yıl boyunca istediğiniz kadar ziyaret edebilirsiniz. Astım Mağarası Nisan-Ekim ayları arasında , Kasım-Mart ayları arasında ise saatlerinde açık. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Uzuncaburç, Silifke

Aslında bu antik yerleşim yeri, Hellenistik Dönem’de Uzuncaburç’un 4 kilometre yakınındaki Olba Territoriumu’nun ibadet yeriymiş ama Roma Dönemi’nde ondan ayrılmış ve kendi başına bir kent haline gelmiş. Bizans Dönemi&#;nden sonra Türkler, buraya şehrin sembolü olan yüksek kulenin ismini vererek Uzuncaburç demişler. Bugün buraya geldiğinizde Sütunlu Cadde&#;yi, Tören Kapısı&#;nın yıkılamdan kalmış bir bölümünü, Zeus Tapınağı ve Tyche Tapınağı&#;nı, Zafer Kapısı&#;nı, amfitiyatroyu, Hellenistik Anıt Mezar&#;ı ve zamanında hazinenin saklandığı, gerektiğinde halkın sığınma alanı olarak da kullanılan şehre ismini veren beş katlı Hellenistik Kule&#;yi görebilirler. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Anamurium, Anamur

Aşağı yukarı M.Ö. 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülen bir örenyeri Anamurium. Anamur ilçesine 7 kilometre ve arabayla yaklaşık 12 dakika uzaklıkta. Çoğu kaynak &#;anamurium&#;un &#;rüzgarlı yer&#; demek olduğunu ve bölgenin bu yüzden böyle bir isim aldığını söylüyor. Tarih boyunca Sasaniler, Anadolu Selçukluları gibi pek çok devlet tarafından yerleşim bölgesi olarak seçilmiş. Anamurium aslında bir kent olarak geçiyor ve aşağı-yukarı kent olmak üzere ikiye ayrılıyor. En görülmeye değer yapıları hamamları, tiyatrosu, ve odeon denen konserlerin yapıldığı salonu. Müzekart+&#;la bir yıl boyunca sınırsız girebiliyorsunuz. 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında saatlerinde, 3 Ekim Nisan tarihleri arasında ise saatlerinde ziyaret edebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Göksu Nehri

Göksu Nehri Mersin, Konya, Karaman ve Antalya illerinden geçip ve en sonunda Akdeniz&#;e dökülüyor. Göksu Nehri Rafting&#;e uygun bir nehir, çünkü oldukça yüksek. Bizim bayıldığımız Yerköprü Şelalesi de aslında Göksu Nehri&#;nin bir parçası. Daha açık söyleyecek olursak; Göksu Nehri Yerköprü Mağarası&#;ndan geçiyor ve bu birleştikleri noktadaki Yerköprü Şelalesi belki de bütün Mersin&#;de en beğendiğimiz yer oldu. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Tarsus

Mersin&#;in Adana il sınırına yakın kısmında bulunan ilçesi Tarsus, başlı başına hakkı verilmesi gereken, tarihi değere sahip bir bölge. Roma, Bizans, Osmanlı&#;dan kalma eserlerin iç içe geçtiği Tarsus zamanında Kilikya Uygarlığı&#;nın merkezi konumundaymış. Kur&#;an&#;da da geçen ve hem Hristiyanlarca hem de Müslümanlarca kutsal sayılan Ashab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) Mağarası, İsa&#;nın 12 havarisinden biri olan ve aslen Tarsus doğumlu olduğu düşünülen Aziz Paul&#;un adına yapılan St Paul Kilisesi ve kuyusu, dünyanın ilk kanalizasyon sistemli Tarihi Roma Yolu ve Roma Hamamı, Kleopatra Kapısı, Taşkuyu Mağarası, Taşkuyu Şelalesi ve Roma mezarları, Tarsus Barajı, &#;lü yıllardan kalma Ulu Cami ve tarihi Kırkkaşık Bedesteni, 6. yy&#;dan kalma Jüstinyen Köprüsü, tarihi Tarsus evleri Tarsus&#;un tarihi değerlerinden sadece birkaçı. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Taşeli Platosu

Adıyla hepimiz coğrafya derslerinin sabah mahmurluğuna geri dönüş yaşasak da kendisi derinliğiyle dudak uçuklatan mağaralara, çorak arazide vaha misali beliren şelalelere, karstik taşların ebemkuşağı gibi dolaştığı geniş coğrafyaya, rüzgarın hüküm sürdüğü antik kentlere davet eden bir Akdeniz sakini Taşeli Platosu. Yükseltisi arttıkça suyun azaldığı platonun, bu özelliği onu el değmemiş bir doğal yaşam alanı olarak mecburen tescilliyor. Sedir ormanlarının titreştiği patikalardan, keçi sürülerinin arasından geçip Eğrigöl’de kamp atarsanız, dağ bisikleti, trekking yapmadan durmamalısınız. Endemik çiçekleri, karlı dorukları ve gölün çarpıcı manzarası fotoğraf çekme arzunuzu kesinlikle teşvik edecek.

Mersin&#;de Yeme-İçme

Mersin&#;li Evde Yoklar&#;ımızın süper tavsiyeleri sonucu Mersin&#;in harika lezzetlerini nerede yiyebileceğinizle ilgili bir yazı yazdık. Mersin&#;e gidince yemeden dönmemeli dediğimiz yemekler için Mersin&#;de Ne, Nerede Yenir? yazımızı okuyabilirsiniz!

Mersin&#;de Gezmek İsteyenler İçin Rota

 

 

 

Dimes GO karışık rotası da tam buralardan geçiyor. Mersin&#;den başlayıp Kızkalesi ve Cennet & Cehennem Obrukları&#;ndan geçerek Aynalıgöl&#;de son bulan bir rota: Dimes GO Karışık Rotası

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası