yılancık hastalığı nedenleri / Yılancık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi - funduszeue.info

Yılancık Hastalığı Nedenleri

yılancık hastalığı nedenleri

Yılancık Hastalığının (Erizipel) Tedavisi: Bilmeniz Gereken Her Şey

4 dakika

Yılancık hastalığı daha çok epidermi etkileyen bir bakteriyel enfeksiyondur. Selülit olarak bilinen deri hastalığına benzer. Ancak, selülit derinin daha derin katmanlarında meydana gelir. 

Yılancık Hastalığının (Erizipel) Tedavisi: Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 24 Şubat,

Yılancık hastalığı, grup A Streptokok bakterinin (strep boğaz ağrısına da sebep olan bakteri) yarattığı bir rahatsızlıktır. Bu enfeksiyon ciltte büyük kırmızı kabarmalar oluşturur. Çoğu durum için en başta yüzü ve bacak bölgesini etkiler.

Semptomları

  • Ateş.
  • Üşüme.
  • Titreme.
  • Genel rahatsızlık hissi.
  • Kırmızı ve şişkin bir görüntü yaratan kabartı şeklinde cilt problemleri.
  • Bu bölgenin su toplaması da mümkündür. Yılancık hastalığı yüz kısmını etkilediğinde genelde burun ve her iki yanak bölgesinde yoğunlaşan iltihaplar oluşur.

Buna ek olarak, yılancık hastalığı bezelerde de enflamasyona sebep olabilir ki bu da hasta için acı verici olabileceğinden son derece rahatsız bir durumdur.

Bu yazımızı da okumanızı öneririz: Cilt Bakımında 7 Büyük Hata

Nedenleri

yılancık hastalığının sebepleri

Grup A streptokok bakteri cildin en dışındaki bariyeri delip girdiğinde yılancık hastalığına sebep olur. Bu bakteri normalde cilt üzerinde ve başka yüzeylerde hiçbir zarar vermeden yaşar. Ancak, girebileceği kesikler ya da yaralar bulduğunda enfeksiyona yol açar.

Ayak mantarı ve egzama gibi ciltte yarıklar oluşturan rahatsızlıklar da bazen yılancık hastalığıyla sonuçlanabilir. Burun ya da boğaz enfeksiyonu geçirmeyle birlikte bu bakteri burun kanallarından geçerek yayıldığında da yılancık hastalığına sebep olabilir.

Yılancık hastalığı nasıl tedavi edilir?

İlaç tedavisi

Yılancık hastalığı vakalarının çoğundan streptokok bakteri sorumludur. Bu yüzden enfeksiyon tedavisi için kullanılan başlıca ilaç penisilin olmuştur. Ağız yoluyla ya da kas içi olarak alınan penisilin, yılancık hastalığının tipik vakalarının çoğunu tedavi etmekte yeterlidir. Tedavinin 5 gün uygulanması gerekir fakat enfeksiyonda bir düzelme olmazsa doktorunuz bu süreyi uzatabilir.

Hastanın penisiline alerjisi varsa birinci nesil sefalosporin de bir seçenektir. Sefalosporin, penisilinle kesişen bir tepkime yaratabileceği için ciddi penisilin alerjisi geçmişi olan hastalara çok dikkat ederek verilmelidir.

Klindamisin de tedavide kullanılan bir seçenektir. Ancak grup B streptokok bakteri bu ilaca karşı dirençlidir. Enfeksiyon durumlarının çoğunda staphylococcus aureus bakterisini tedavi etmek gerekmez. Bununla birlikte, penisilinle iyileşmeyen ya da yılancık hastalığı anormal boyutlara ulaşan hastalar için tedavi şarttır.

Bazı araştırmacılar, yüzde ortaya çıkan yılancık hastalığında olası bir staphylococcus aureus enfeksiyonunu tedavi ederken, dikloksasilin ya da nafsilin gibi penisilinaz dirençli antibiyotikler deneyerek gözleme dayalı bir tedavi uygulanması gerektiğine inanıyor. Ancak bu öneriyi destekleyen bir kanıt henüz bulunmuyor.

Roksitromisin ve pristinamisin yılancık hastalığının tedavisinde son derece etkili ilaçlardır. Bu ilaçların kullanımının penisilin kullanımına kıyasla daha etkili olduğunu ve daha az yan etkilere yol açtığını gösteren bazı araştırmalar var. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bu ilaçların Amerika’da kullanımını onaylamamış olsa da şu an Avrupa’da kullanılmaktadır.

FDA’nın akut bakteriyel enfeksiyonlarda ve cilt tedavilerinde kullanılmak üzere onayladığı 3 tane antibiyotik var: oritavansin (Orbactiv), dalbavansin (Dalvance) ve tedizolid (Sivextro). Bu etkenler Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Streptococcus agalactiae ve Streptococcus anginosus gibi birçok bakteriye karşı etkilidir.

Ameliyat

yılancık ameliyatı

Doktorlar, enfeksiyon hızlı bir şekilde ilerlemiş ve sağlıklı dokuları öldürmüş (nekroz) ise son çare olarak ameliyata başvurur. Bu durumda ölü dokuyu almak için cerrahi müdahale gerekir. Hasta antibiyotik tedavisini düzgün bir şekilde tamamladıktan sonra hastalığın nüksetmesinin önüne geçebilir; burada zamanında müdahale hayati önem taşıyor.

Antibiyotiklere ek olarak başka tedaviler de mevcuttur:

Acı ve ateş semptomlarının tedavisi

  • Buz torbası
  • Hidrasyon (mümkünse tüketim yoluyla).
  • Etkilenen uzvu yukarıda tutmak. Sorunlu bölgeyi yüksekte tutmak enflamasyonu ve acıyı azaltmak için önerilir.
  • Tuzla kaplamak. Ülser ve nekroz bulunan bölgeler tuzla kaplanmalıdır. Bununla birlikte, enfeksiyonun şiddetine göre 2 ila 12 saatte bir değiştirilmelidir.

Yılancık hastalığı için doğal çareler

yılancık hastalığı için doğal çareler
  • Badem yağı tedavisi. Soğuk sıkım badem yağı, anestetik erizipelden kaynaklanan kırmızılıkları gidermenin en etkili yollarından biridir. Badem yağını birkaç kez uyguladıktan sonra, kırmızı noktalar ya da lekeler hiç olmamış gibi cilt tamamen eski haline geri dönebilir.
  • Pelin otu tedavisi. Sorunlu bölgeyi pelin otu çayıyla günde 2 kez temizleyin. Daha sonra, doktorunuzun size reçetelediği ilacı için. Doktorunuz size muhtemelen antibiyotik vermiştir ki bu da enfeksiyonun erken evrelerindeyseniz etkisini daha fazla hissettirecektir.
  • Marul tedavisi. Marul uygulamak yılancık hastalığının tedavisinde kullanılmasıyla sizi şaşırtacak bir başka alternatiftir. Uygulamadan önce hafifçe haşlanmış olmasına dikkat edin.
  • Ebegümeci tedavisi. Deneyebileceğiniz bir başka yöntem de kaynattığınız ebegümecinin yaprakları ve köklerinden çıkan su ile bölgeyi sarmak.

Yılancık hastalığı için önerilen diyet

Bu diyette bolca meyve (günlük beslenmenizin %20’sini oluşturacak şekilde) tüketmelisiniz. Buna ek olarak, kızartılmış yiyecekleri ve etleri beslenmenizden tamamen çıkarmalısınız. Bunun yerine balık ve yumurta tercih edebilirsiniz. Bu diyeti 6 ay boyunca, sadece kısa süreli aralar verecek şekilde aksatmadan izlemelisiniz.

İlginizi çekebilir

Yılancık hastalığı nedir? Yılancık hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Tıpta bilinen adıyla erizipel yani yılancık hastalığı, günümüzde çok nadir görülmektedir. Yılancık hastalığı ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz Yılancık hastalığı nedir? Yılancık hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi

funduszeue.info

Yayınlanma: - 12 Temmuz Güncellenme:

Yılancık hastalığı nedir? Yılancık hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Yüzyıllar öncesinde salgınlara neden olan, yaygın ve bulaşıcı bir hastalık olan Yılancık, kişisel temizliliğe önem verilmesini özelikle de ortak eşyaların kullanılmamasını gerektiren bir hastalık türüdür? Temizliğe önem verildiğinde yılancık hastalığının görülme sıklığı azalmaktadır. Peki yılancık hastalığı nedir? Yılancık hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi… Hepsi ve daha fazlası için haberimize göz atmanız yeterli…

YILANCIK (ERİZİPEL) HASTALIĞI NEDİR?

Yılancık hastalığı selülit hastalığı ile çok benzer belirtiler gösteren bir tür deri iltihabıdır. Yılancığa sebep olan mikrop Amil adında yuvarlak ve minik bir şekildedir. Bu mikrop küçük bir yaradan bulaşabilen zararlı bir türdür. Vücutta lekeler bırakır ve özellikle kırmızı pullu,pulsuz lekelerdir,en çok da vücudun yüz kısmında yer alır ve burada şekillenip, büyürler. Deri üzerinde yer eden bu mikrop yanaklardan başlayarak burun deliği, göz altları ve kulak arkası olmak üzere mikrobun vücuda nüfuz etmesi sonucu kısa süre içerisinde hızlı bir şekilde yayılmaya başlar. Hastalık, antibiyotiklerle birkaç hafta içerisinde tedavi edilir.

YILANCIK HASTALIĞININ NEDENLERİ

Erizipel cildin dış bariyerini geçen bakterilerin oluşturduğu enfeksiyondan kaynaklanır. Erizipele en sık neden olan bakteri streptokoklar olarak bilinir ve normalde cilde zarar vermeden derinizde ve diğer vücut yüzeylerinde yaşarlar. Bununla birlikte, cildinize bir kesik veya yara yoluyla girebilirler. Ayak mantarı ve egzema gibi ciltte çatlaklara yol açan durumlar da bazen erizipele yol açabilir.

Derideki açıklıklara ek olarak, vücudunuzun bir bölgesinden kan veya sıvı drenajını önleyen her şey erizipelin ortaya çıkması ihtimalini arttırır.

Yüzünün etkilendiği durumlarda, bakteriler burun ve boğazınızda bir enfeksiyon sonrası burun pasajlarınızdan oraya yayılmış olabilir.

Aşağıdaki koşullar yılancık hastalığının görülme riskini artırır:

– Cildinizdeki kesik ve ülserler,
– Cerrahi kesikler,
– Böcek ısırmaları,
– Ayak mantarı,
– Egzama ve sedef gibi cilt hastalıkları
– Obezite,
– Kontrolsüz diyabet,
– Yasa dışı uyuşturucu enjeksiyonu,
– Bağışıklık sistemini baskılayan her şey,
– Daha önce bir erizipel atağının olması,
– Kalp yetmezliği gibi sağlık sorunları nedeniyle şişmiş bacaklar.

YILANCIK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Genelde yüz ve bacakların daha fazla etlilendiği hastalık kollarda ve kalçanın üst kısımlarında da görülebilir. Hastalığın ortaya çıkma sürecindeki ilk kırk sekiz saat içerisinde deride hızlı bir şekilde yükselen kaşıntı, yanma ve ağrı oluşur. Diğer belirtiler şunlardır:

– Kabarcık oluşumu
– Ateş, titreme
– İltihaplı bölgedeki deride ağrı, parlak kırmızı renk, şişme ve ısınma
– İltihaplı bölgede sınırlarından itibaren yükselmiş hizada yara
– Çene ve burun köprüsünde yara
– Kusma
– Lenf düğümü bölgelerinde aşırı hassasiyet
– Baş ağrısı

Alerjiden korunmak için yapılması gerekenlerİlginizi ÇekebilirAlerjiden korunmak için yapılması gerekenler

YILANCIK HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Yılancık hastalığını fark ettiğiniz an mutlaka bir uzmana gitmeli, evde kendi başınıza tedavi etmeyi denememelisiniz. Hastalığın tedavisinin kesinlikle doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır!

Evde Bakım

Genellikle, şişliği azaltmak için etkilenen vücut parçasının vücudunuzun geri kalanından daha yüksekte tutulması gerekir. Bacağınız etkilenirse, bacağınız kalçanızdan daha yüksek durumda mümkün olduğunca dinlenmeyi amaçlamalısınız. Uzanın ve bacağınızı mindere dayayın. Zaman zaman kalkıp yürümek ve sıvı alımını takip etmek önemlidir. Şişlik geçene kadar birkaç gün süreyle bacağınızı yüksekte tutmanız gerekebilir.

İlaç

Penisilin gibi antibiyotikler, erizipel için normal tedavidir. Daha az şiddetli bir durumda, evde ağızdan reçeteli bir ilaç almanız mümkün olabilir, ve seyri genellikle bir hafta sürer. Daha ciddi hastalıklar genellikle antibiyotiklerin intravenöz olarak uygulanabildiği hastanede tedavi edilir. Çok genç ya da yaşlı hastaların da bir hastanede tedavi edilmeleri gerekebilir. Bazen, bakteriler antibiyotiğe yanıt vermez ve başka bir ilaç denemek gereklidir.

Rahatsızlığı ve ateşi azaltmak, hastalığı tedavi etmek için ağrı kesici verilebilir. Erizipelin nedeni ayak mantarı ise bunun için anti-fungal ilaç gerekli olabilir.

Cerrahi

Cerrahi sadece ilerlemiş olan sağlıklı dokunun ölmesine neden olan nadir erizipel durumlarında gereklidir. Ölü dokunun kesilip çıkarılması için bir operasyon gerekebilir.

Aniden oluşan cilt lekelerinin sebebiİlginizi ÇekebilirAniden oluşan cilt lekelerinin sebebi

AğrıAhmet Yıldırımbaş ağrısıÇocukdiyabetdoktorEgzamaobeziteoperasyonSağlıkuyuşturucu

Halk Arasında ‘Yılancık Hastalığı’ Olarak Bilinen Rahatsızlık Erizipel Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Genellikle yılancık hastalığı olarak duyduğumuz ve bir çeşit deri hastalığı olan yılancık hastalığı, günümüzde yaygın deri hastalıklarından biridir. Streptococcus bakterisinin neden olduğu enfeksiyon sonucu ortaya çıkan yılancık hastalığı, derinin üst katmanında meydana gelmektedir. Ciltte kalıcı hasarlar bırakmıyor olsa da, vakanın şiddetine göre etkilenen bölgenin eski haline gelebilmesi biraz zaman alabilmektedir. 

Zaman zaman benzer deri hastalıkları ile de karıştırılabilen yılancık hastalığı, kendine has çeşitli belirtilere sahiptir. Potansiyel olarak ciddi bir rahatsızlık olmasına rağmen, günümüzde mevcut yöntemler ile kolayca tedavi edilebilmektedir. Biz de bu içeriğimizde yılancık hastalığı nedir sorusunu yanıtlıyor, belirtileri ve tedavisine yakından bakıyoruz. 

Temelden başlayalım, yılancık hastalığı - erizipel nedir?

erizipel hastaligindan etkilenen bir bölge

Yılancık hastalığı, cildin üst katmanında meydana gelen bir çeşit bakteriyel enfeksiyondur. Yılancık hastalığına tipik olarak bir bakteri olan A grubu Streptococcus bakterisi neden olur. A grubu Streptococus bakterisi vücuda girdiğinde, deri bütünlüğünü bozmasından dolayı bakterilerin yüzeysel lenf damarlarını ve alt deri tabakasını etkilemesiyle ortaya çıkar. Bu deri rahatsızlıklarına ek olarak, hastanın farklı bölgelerinde kabarcık, yüksek ateş ve titreme gibi çeşitli semptomlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu enfeksiyon en çok yüz ve bacakları etkilerken, vücudun birden fazla  bölgesinde de ortaya çıkabilir. 

Yılancık hastalığı nasıl bir hastalıktır? 

erizipel'e neden olan bakteriden etkllenen ayak

Enfeksiyon, cillte meydana gelen herhangi bir yara, sıyrık, egzama veya benzer deri hastalıklarının etkilendiği bölgelerden vücuda giren Streptococcus ile başlar. Bu bakteriden etkilenen bölge, hızlı bir şekilde şişer ve kızarmaya başlar. Bu bölgeler genellikle 10 - 15 cm  çaplarında olabilir. Yılancık hastalığına benzerliği nedeniyle oldukça karıştırılan fakat genellikle etkilediği bölgenin çizgi şeklinde şişmesi veya kızarmasıyla kendini gösteren “Lenfajit” adlı bir hastalık daha bulunmaktadır. Yılancık hastalığı ,daha derin dokuları etkileyen selülitten farklı olarak sadece derinin üst katmanlarını etkiler.

Genellikle, tedaviye bağlı olarak bir hafta kadar sürebilmektedir, ancak daha uzun sürdüğü durumlarda olabilir. Enfeksiyondan etkilenen bölgelerde cildin normale dönmesi ve döküntünün durması da biraz zaman alabilmektedir. Yılancık hastalığı her zaman önlenebilir bir rahatsızlık olmasa da, yakalanma riskini azaltmak adına düzenli olarak doktor kontrolüne gidebilir veya bağışıklık sisteminizi güçlü ve sağlıklı tutabilirsiniz. Yılancık hastalığı, kalıtsal yolla geçen ve bulaşıcı bir rahatsızlık değildir.

Peki yılancık hastalığı neden olur?

erizipel'den etkilenen bir ayak

Yılancık hastalığı, A grubu Streptococcus bakterisinin derinin dış tabakasına nüfuz etmesiyle oluşur. Normalde bu bakteriler ciltte ve diğer yüzeylerde doğal bir şekilde bulunur ve insan sağlığına herhangi bir zararı olmaz. Fakat bu bakteriler, deride meydana gelen bir kesik veya yara aracılığıyla vücuda girerlerse enfeksiyolara neden olabilirler. Bunun sonucunda da yılancık hastalığı oluşabilir. 

Özellikle yaş arası ve 60 yaş üstü yetişkinlerde yılancık hastalığı gelişme olasılığı daha yüksektir. Ek olarak, bağışıklık sistemi zayıflamış yetişkinlerde de meydana gelebilir. Obezite, alkol, gebelik, çeşitli deri hastalıkları ve vücutta yer alan çeşitli yaralar, yılancık hastalığı oluşumunda önemli diğer sebepler arasında yer almaktadır.

Yılancık hastalığının belirtileri nelerdir?

erizipel'den etkilenen bir kol

  • Yüksek ateş
  • Titreme
  • Mide bulantısı
  • Halsizlik
  • Cildin belli bölgelerinde dökülmeler
  • Şiddetli vakalarda kabarcıklar
  • Etkilenmiş bölge  ile etkilenmemiş cilt arasındaki kesin sınırlar
  • Şiddetli vakalarda morumsu lekeler
  • Etkilenen bölgenin üzerinde meydana gelen kıırmızı çizgiler

Yılancık hastalığının belirtileri genellikle aniden meydana gelen yüksek ateş, titreme ve halsizlikle başlar. Ortalama  saat içerisinde, vücudun enfeksiyondan etkilenen bölgelerinde dökülmeler meydana gelir. Ciltte parlak ve kırmızı kabarıklıklar görünmeye başlar. Meydana gelen bu döküntüler yanma veya kaşıntıya neden olabilir. Bu döküntüler, cildin diğer yerlerine sıçramayan, belirli sınırlara sahip bölgelerde meydana gelir. Bazı erizipel türleri ciltte kanamalara ve morumsu lekelerin oluşmasına da neden olabilir. Enfeksiyonun yüz bölgesinde gelişmesi durumunda, genellikle yanaklarda ve burun bölgesinde lekeler oluşur. Bebeklerde ise bez bölgesi ve göbek deliği çevresinde meydana gelebilir.

Yılancık hastalığına ne iyi gelir?

erizipel'den etkilenen bir bölge

  • Bol bol istirahat etmek
  • Bağışıklık sistemini güçlü tutmak
  • İlaç kullanımına dikkat etmek
  • Cildi temiz tutmak
  • Bol sıvı tüketimi

Yılancık hastalığı tedavisi boyunca bol bol yatak istirahati yapılmalı ve enfeksiyondan etkilenmiş bölgenin yüksekte tutulması önerilir. Tedavi sürecinde kullanılan ilaçların ortaya çıkartabileceği yan etkilerin etkisini azaltmak ve enfeksiyondan kaynaklı sıvı kaybından dolayı bol sıvı alımı oldukça önemlidir. Ayrıca, yeni bir enfeksiyon girişini engellemek amacıyla, vücutta meydana gelen yara gibi bölgelerin tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca, erizipel gelişimini engellemek amacıyla uzun süre antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ama tüm bu tedavi süreçlerinin bir doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.

Yılancık hastalığı nasıl tedavi edilir?

erizipel hastası

Genel olarak, yılancık hastalığı evde tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır, ancak durumu ilerlemiş hastaların tedavisi bir hastanede veya tıbbi bir tesiste gerçekleştirilebilir. Yılancık hastalığı tedavisi, enfeksiyondan kaynaklanabilecek farklı komplikasyonların meydana gelmesini önlemek için mümkün olduğunda erken başlamalıdır. 

Penisilin gibi antibiyotikler, yılancık hastalığı tedavisi için en çok tercih edilen antibiyotiklerdendir. Hafif yılancık hastalığı vakasına sahip hastalar evde bu antibiyotikler ile tedavi olabilirler. Daha ağır yılancık hastalığı vakalarında, tedavi için farkl ilaçlarda kullanılabilmektedir. Enfeksiyona neden olan bakterilerin antibiyotiğe yanıt veremesi durumunda, farklı ilaçlar ile tedavi süreci devam ettirilir. Cerrahi operasyonlar genellikle, enfeksiyonun hızlı bir şekilde ilerlediği ve sağlıklı dokunun ölmeye başladığı nadir vakalarda gerekli olabilir.

Bu içeriğimizde yılancık ya da diğer adıyla erizipel rahatsızlığı nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi soruları yanıtladık. Yazdıklarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. En doğru bilgiyi uzman bir hekime danışarak alabileceğinizi unutmayın. 

Emoji İle Tepki Ver

5

Yılancık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Yılancık Hastalığı Belirtileri

Genelde yüz ve bacaklar etkilenir. Kollarda ve kalçanın üst kısımlarında da görülebilir. Hastalığın ortaya çıkma sürecindeki ilk kırk sekiz saat içerisinde deride hızlı bir şekilde yükselen kaşıntı, yanma ve ağrı oluşur. Diğer belirtiler şunlardır:

  • Kabarcık oluşumu
  • Ateş, titreme
  • İltihaplı bölgedeki deride ağrı, parlak kırmızı renk, şişme ve ısınma
  • İltihaplı bölgede sınırlarından itibaren yükselmiş hizada yara
  • Çene ve burun köprüsünde yara
  • Kusma
  • Lenf düğümü bölgelerinde aşırı hassasiyet
  • Baş ağrısı

Yılancık Hastalığı Nedenleri

Yılancık hastalığı bakteriyel bir cilt iltihabıdır. Sorumlu canlılar A grubu Streptokok bakterileridir. Sadece bu bakterileri taşıyan kişilerle direk temas halinde bulaşır. Ancak bu bakteriler sadece yılancık hastalığına neden olmaz; dolayısıyla başka bir hastalığı olan kişiden de yılancık hastalığının kapılması olasıdır.

Aşağıdaki koşullar yılancık hastalığının görülme riskini artırır:

  • Daha önce tecrübe edilen yılancık hastalığı
  • Venöz (damar) yetersizliği
  • İlerleyen yaş
  • Alkol bağımlılığı
  • Damar içi uyuşturucu kullanımı
  • Lenfödem (Fil hastalığı)
  • Aşırı kilo
  • İltihabi cilt hastalıkları
  • Böcek ısırıkları
  • Hamilelik
  • Vücutta var olan kesik veya yaralar
  • Kan veya lenf damarı sistemlerinin yaşadığı emilim problemleri
  • Kangren olmuş vücut bölgesi
  • Lenfanjiektazi hastalığı
  • Kemoterapi, radyoterapi
  • Şeker hastalığı
  • Bağışıklık sistemini baskılayan herhangi bir durum

Yılancık hastalığında doğrudan bir bulaşma nedeni tam bir netlik ile tespit edilememiştir. Ancak;

  • Yakın zamanda geçirilen yüz travması yılancık hastalığına davetiye çıkarabilir.
  • Yılancık hastalığının ilk giriş noktası ayak mantarının neden olduğu iltihaplı bölge olabilir.

Yılancık Hastalığının Tedavisi

1) İlaç Tedavisi

Yılancık hastalığı tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Hastalık şiddetli seyrediyorsa antibiyotik damar içi yöntemlerle direk verilebilir.

  • İhtiyaç miktarında analjezik (ağrı kesici) ilaç verilir. İbuprofen ve parasetamol en bilinen örnekleridir.
  • Yetişkin hastalar için miligramlık Fluklosasilin tabletler günde dört defa kullanılmak üzere verilir. Hafif seyreden yılancık hastalığında bu doz yeterli olmaktadır.
  • Penisiline alerjisi olan hastalarda antibiyotik olarak eritromisin veya klaritromisin tedavisi uygulanabilir.
  • Fil hastalığı da olan yılancık hastaları, tüm belirtiler kaybolana kadar ilaç tedavisine devam etmelidir. Bu süre iki aya kadar uzayabilir.
  • Yüzde beliren yılancık hastalığı için amoksisilin tridrat, beta laktam antibiyotiği ve potasyum klavulanat karışımı olan co-amoxiclav antibiyotiği seçenekler arasında değerlendirilebilir. Ancak bu işlem için hastane yatışı gerekli olmaktadır.
  • Steroit içermeyen iltihap önleyici ilaçlar tedavi süresini kısaltabilir.

2) Ev Tedavileri

Ev istirahatine ek olarak şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Etkilenen vücut bölgesi kalp hizasından yukarıda tutulmalıdır. Bu sayede şişmenin önüne geçilir ve ağrı azaltılır.
  • Yaralı bölge üzerindeki ölü doku temizlenmelidir. Uygulanacak metot için eczacınızdan yardım isteyiniz.
  • Cildin ve etkilenen bölgenin su kaybını önlemek için nemlendirici merhemler kullanılmalıdır.
  • Soğuk uygulama yapmak yangıyı azaltır. Tedavi sürecini hızlandırır.
  • Islak tuzlu kıyafetler: Yara üzerinde ince bir tabaka oluşturmaya başlayan ölü tabakayı gidermek için kullanılabilir. Vakanın ciddiyetine göre her saatte bir değiştirilmelidir.
  • Yaralı cildin nemli kalması için badem yağı sürebilirsiniz.
  • Yeterince su tükettiğinizden emin olun.

3) Cerrahi Müdahale

Cerrahi müdahale sadece çok ileri seviyedeki yılancık hastalığı için ve kangren olan dokular için uygulanır. Bu durumlarda ameliyatla ölü doku temizlenip gerekli olduğu takdirde doku nakilleri yapılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası