hamilelikte bel agrisi karin agrisi / Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? - Acıbadem Hayat

Hamilelikte Bel Agrisi Karin Agrisi

hamilelikte bel agrisi karin agrisi

Hamilelikte Karın Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?

Hamilelik yaklaşık günlük bir süredir. Bu dönem süresince kadın vücudunda gebelik sürecine adaptasyonun sağlanması amacı ile birçok hormonal ve fiziksel değişim meydana gelir.  Hamileliğin erken döneminde halsizlik, bulantı kusma, meme dolgunluğu, kaygı-duygulanım bozukluğu, iştah azalması bazen iştahın çok artması, karın alt kısmında baskı hissi ve hafif kasık ağrısı gibi bulgular gözlenir. İlerleyen dönemlerde ise kilo artışı, vücut postürünün değişmesi, artan kiloya ve postür bozukluğuna ikincil sırt bel ağrıları eklenir. Mide-bağırsak ve idrar şikayetleri gebeliğin her döneminde görülebilir. Ama bazı bulgular vardır ki hamilelik süresinde görüldüğü veya fark edildiği zaman muhakkak değerlendirilmesi gerekir. Kanama, kilo kaybı ile aşırı bulantı kusma, ateş, solunum sıkıntısı, tansiyon yüksekliği, baş ağrısı, nöbet geçirme, idrar yaparken yanma, ateş-böğür ağrısı birlikteliği, bacaklarda şişlik, ısı artışı, solunum sıkıntısı ve karın ağrısı ile gelen olgulara altta yatan acil bir durum olabileceği düşünülerek değerlendirmeli ve gerekli tedavileri yapılmalıdır.


Hamilelikte Karın Ağrısı Olabilir mi?

Hamilelik vücutta hormonal ve fiziksel pek çok değişimi beraberinde getirir. Rahim büyürken hafif kasık ağrısı, alt tarafta baskı hissedilmesi doğaldır. Özellikle bu gebeliğin ilk üç ayında daha belirgindir. Bu dönemde hormonlarında etkisi ile bağırsak hareketlerinde azalma ayrıca oluşan bulantı, buna bağlı sıvı azalması ve kuru gıda tüketiminin artmasına bağlı kabızlık, karın şişliği de karın ağrılarına neden olabilir. Bebeğin sağlığı konusunda annenin endişeleri de bu duruma eşlik edince bu şikayetler daha fazla algılanabilir. 

Gebeliğin son üç ayında Braxton Hicks kasılmaları denilen yalancı doğum ağrıları görülebilir. Ama bu kasılmalar ağrılı değildir, alt tarafa baskı şeklinde gözlenir ve günde defa gelen kasılmalar şeklindedir. Ayrıca mide yanması, hazımsızlık, reflü dediğimiz ağza yediğimizin gelmesi gözlenebilir. Bu da karın ağrısı olarak da algılanabilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Normal mi?

Gebelikte vücutta oluşan fizyolojik değişikliklere bağlı karın ağrısı normal karşılanabilir. Ancak hamileyken karın ağrısı hissetmeniz her zaman olmasa da doktora gitmenizi gerektirebilir. 

Ağrı şiddetli ise, geçmiyor ve şiddeti artıyorsa, kanama, idrarda yanma, ateş, ishal ile beraber ise muhakkak doktorunuza başvurmanız gerekir.

Özellikle sağ üst taraf ağrıları safra kesesi iltihabı, safra kesesi taşı veya gebelik zehirlenmesinin bir bulgusu olabilirken, sağ alt taraf ağrıları akut apandisitin bir bulgusu olabilir. Ayrıca şiddetli kasık ağrıları, daha önce yumurtalık kistiniz varsa bunun etrafında dönmesi yani torsiyon denilen bir olayın sonucu olabilir.

Özellikle beklediğiniz adet tarihinin geçmesi, kanama ve karın ağrısı başladıysa bunun bir dış gebeliğin bulguları olduğunu unutmamak gerekir. Gebeliğinizin erken döneminde kanama ve kramp tarzı ağrılar ise düşük tehdidinin veya kaçınılmaz bir düşüğün bulgusu olabilir. İleri gebelik haftalarında ise kanama rahim ağzına yerleşim gösteren plasenta durumlarında görülebilir ama bu kanama genelde ağrısızdır. Kanama şiddetli karın ağrısı varsa ve vişne çürüğü renginde bir kanama, teşkil ediyorsa plasentanın yerinden ayrılması yani ablasyo plasentanın bulgusudur ve acil hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte karın ağrısı hamileliğin erken dönemlerinden itibaren (örneğin yerleşme ağrısı) her döneminde görülebilir. Ağrının nedenleri ve sonuçları da gebelik dönemlerine göre değişebilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Hangi Bölgede Olur?

Hamilelikte karın ağrısının hissedildiği yer yine ağrının nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Alt karın, orta karın, üst karın ve mideye yakın böylede ağrı hissedilebilir. Özellikle gebelikte yaygın olarak gözlenen reflü, göğüs ağrısı ile de karışabilir ve akut karın gibi bulgu da verebilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Nedenleri

“Hamilelikte karın ağrısı neden olur?” sorusu kaygı duyulduğundan bir anne adayı için sorulması son derece normal bir sorudur. 1 aylık hamilelikte karın ağrısı veya 3 aylık hamilelikte karın ağrısı da olsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Hamilelikte karın ağrısı nedenleri şunlardır:

Mide Rahatsızlıkları: Mide bulantısı kadar gaz ve şişkinlik hamilelikte sıklıkla duyulan şikayetlerdendir. Çünkü sindirim sistemindeki düz kasları gevşeten progesteron hormonu yükseldikçe bu şikayetler artar. Bunun sonucunda sindirim yavaşlar ve kabızlık gelişir. Bu da gebelikte karın ağrısı yaşanmasına neden olabilir. Gaz çıkarmak veya tuvalete çıkmak rahatlatabilir. 

Büyüyen Rahim: Rahim büyüdükçe bağırsaklarda sıkışıklığa, bu da mide bulantısına, kolay doyma hissine veya karında şişkinliğe yol açar.

Cinsel İlişki: Hamilelikte yaşanılan cinsel ilişki ve orgazm sonrası karın ağrısı yaşanabilir. Bu sizi korkutmasın. Riskli bir hamilelik söz konusu değilse zararlı değildir. Bu ağrının sebebi pelvik bölgeye doğru kan akışının hızlanması ve rahim kasılmalarıdır. 

Kan Akışı: Hamileyken rahime kan akışının arttığı bir gerçek. Bu nedenle o bölgede bir baskı ve ağrı hissetmeniz de normaldir. Ayrıca bu dönemde vajinal akıntı normaldir. Beyaz veya açık sarı renkte, kokusuzdur.

İdrar Yolu Enfeksiyonu: Pelvik bölgede ağrı ve bası hissi idrar yolu enfeksiyonunda görülür. Kötü koku, idrar yaparken ağrı ve yanma, bulanık veya kanlı bir idrar ve sık idrara gitme şikayetlerde muhakkak doktorunuza başvurun.

Sıvı Kaybı: Genellikle gebeliğin orta ve yoğunluklu olarak son aylarında görülen Braxton Hicks kasılmaları sıvı kaybı olduğunda tetiklenir. Sıvı kaybı bazen erken doğum riskini getirebilir. Yeterli sıvı alınamayan durumlarda ise pıhtı atma riskinin olduğunu unutmamak gerekir.

Hamilelikte karın ağrısı bazen apandist kaynaklı olabilir ve bunun anlaşılması zordur. Rahmin büyümesiyle apandisit yukarı doğru hareket eder ve göbek deliğine veya karaciğere yaklaşabilir. Apandisit ağrısını sağ alt karındaki ağrı, iştahsızlık, bulantı ve kusma ile kendini gösterebilir. Hamileyken bu şikayetler daha belirgindir. Yine safra taşları da hamileyken şiddetli karın ağrılarının nedenlerinden biri olabilir. Safra taşı ağrısı daha çok karnın sağ üst çeyreğinde hissedilir. Pankreatit (pankreas iltihabı), böbrek taşı, miyom gibi etmenler de gebelikte karın ağrısının nedenlerinden sayılır.

Hamilelikte gelişen karın ağrılarının trimester dönemlerine göre nedenleri ise şöyle sıralanabilir:

Birinci Trimester

1 aylık hamilelikte adet benzeri kramplar görülebilir. Bu karın ağrısı yerleşme ağrısı olarak da bilinir ve adet döneminde daha çok hissedilir. Hafif sancılar ve hafif yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sürecinde yaşanır.

Dış gebelikte (ektopik gebelik) ise yaşanan ağrı genellikle alt karın bölgesinde görülür. Çünkü döllenmiş yumurta rahim dışında bir yerdedir. Bu ağrı daha sonra kötüleşir ve bunun peşini vajinal kanama, kahverengi akıntı, idrar ve dışkı yapmada zorlanma, omuz ağrısı, baş dönmesi ve bayılma takip edebilir. Dış gebelikler haftada ultrason ve kan testleriyle bulunabilir.

Hamilelikte ilk trimester’de görülen karın ağrısı düşüklerde sancılı adet dönemlerindeki ağrılara benzer bir özellik gösterebilir. Genellikle bel ve karın bölgesinde oluşur. Kanama ile birlikte gelebilir. Düşükler ikinci trimester’de de yaşanabilir.

Erken dönemde hissedilen krampların neden kaynaklandığını anlamak güçtür. Rahim genişlemesi, implantasyon, düşük, vb. nedenlerle oluşabilir. Gebelik karın ağrıları özellikle kanama ile beraber ve şiddeti artıyorsa düşüğün göstergesi olabilir. İmplantasyon kanaması ise beklenen adet tarihinden birkaç gün önce gözlenir, gün içinde biter ve kişi adet gördüğünü zanneder.

İkinci Trimester

Rahmi tutan iki taraftaki yuvarlak bağlar, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde gerilir. Genellikle alt karın bölgesinde ağrılara sebep olan bu durum, ikinci trimester’de egzersiz, hapşırma, öksürme, yataktan kalkma gibi ani hareketlerle ortaya çıkabilir, birkaç saniye veya dakika sancı şeklinde olabilir. Rahime baskı ve gerilme ile birlikte hamilelikte göbek deliği ağrısı gelişebilir.

Vücudun gerçek doğuma hazırlanmasını da sağlayan Braxton Hicks kasılmaları düzensiz ve kısadır. 

Üçüncü Trimester

Rahime yapışık olan plansentanın rahimden kısmen veya tamamen erken ayrılması olarak bilinen plasental ablasyo durumunda şiddetli ve kalıcı bir karın ağrısı gelişir. Hatta bununla birlikte sırt ağrısı ve vajinal kanama görülebilir. Genellikle üçüncü trimester’de görülen bu durum bazen ikinci trimester’de de gelişebilir. 

Gebelik zehirlenmesinin ikinci trimester’de görülme ihtimali olsa da genellikle üçüncü yarıda çıkar. Ani bir tansiyon fırlaması ve idrarda yüksek protein değeriyle kendisini belli eder. Gebelik zehirlenmesi baş ağrıları, yüz ve ellerde şişkinlik, aşırı yememeye rağmen kilo alımı, nefes darlığı, görmede sorun, mide bulantısı, şişkinlik, kusma ve üst karın ağrısını beraberinde getirir. Düşük bir ihtimal olsa da bazı gebelik zehirlenmesi durumlarında HELLP Sendromu gelişebilir. Üç bulgudan oluşan bu sendromda hemoliz, yüksek karaciğer enzimleri ve düşük trombositler görülür.

Doğum kasılmaları son yarıda gelir ve saniye sürer. Bu karın ağrıları gibi olan sancılar pozisyon değiştirmekle geçmez, hatta daha da kötüleşir. Pelvik bölgedeki baskı hissi ve vajinal kanamalar doğum kasılmalarıyla birlikte görülebilir. Bu belirtiler 37’nci haftadan önce geldiyse bu bir erken doğum sinyali olabilir.

Hamilelikte Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

“Hamilelikte karın ağrısına ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek birçok cevap vardır. Ancak bu, karın ağrılarının sebebine göre değişir.

Hamilelikte sindirim sorunları kaynaklı yaşanan karın ağrılarında lifli gıdalar tüketin, büyük ana öğünler yerine daha küçük öğünler yapın ve bol su içmeyi ihmal etmeyin. Hamilelikte yaşanan kabızlık için doktorunuz bazen takviyeler verebilir. Gaz sizi çok rahatsız ediyorsa gazlı içecekler, baharatlı ve kızarmış yiyecekler, süt ve süt ürünleri, lahana, soğan ve fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durun.

Cinsel ilişki sonrası yaşanan karın krampları için uzanabilir ve dinlenebilirsiniz. 

Artan kan akışı sebebiyle uzanmanız iyi gelebilir. Ilık bir duş almak hamilelik karın ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ama kanama olaya eşlik ediyorsa muhakkak doktorunuza başvurun.

İdrar yolu enfeksiyonunda hissedilen karın ağrısı tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Doktorun önerdiği ölçüde kısa süreli bir antibiyotik kullanımını gerektirebilir.

Sıvı kaybında daha çok hissedilen Braxton Hicsk kasılmalarına karşılık tüm hamilelik boyunca bardak kadar su içilmelidir. Sıvı yetersizliğinizi idrar renginizden anlayabilirsiniz. Koyu sarı bir idrar yetersiz su içtiğinizin bir göstergesidir.

Yuvarlak bağ ağrısı kramplarında dinlenin ve ani hareketlerle gelen sancılara karşılık pozisyonunuzu ufak ufak değiştirmeye çalışın.

Braxton Hicsk kasılmalarında da pozisyon değiştirmek önemlidir. Örneğin oturur pozisyondayken bu kasılmaları hissederseniz ayağa kalkın.

Hamileliğin ikinci döneminde kanamalı bir karın ağrınız varsa vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Çünkü bu durum plasental ayrılmanın bir sonucu olabilir.

Büyüyen rahimde yaşanan sıkışıklığa karşı sık ve küçük öğünlerle beslenin, dinlenin, düzenli egzersiz yapmaya ve mesaneninizi sık sık boşaltmaya çalışın.

Hamilelikte Karın Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?

Hamilelikte karın ağrıları sizi endişelendirebilir. Kendinizi güvende hissetmek için her zaman doktorunuzla iletişime geçin. Ancak aşağıdaki durumlarda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun:

  • Bir veya iki tarafta veya orta karında şiddetli bir ağrı varsa ve bir kanama eşlik ediyorsa,
  • Ani şişlik ve idrara çıkmada azalma veya bütün gün idrara çıkmama,
  • Şiddetli ve geçmeyen bir baş ağrısı, görme değişikliği, ani bir şişkinlik ve sebebi bilinmeyen bir kilo alımı, 
  • Ateş ve titreme, 
  • Ağır bir kanama, kramplarla gelen bir kanama veya alt karında şiddetli bir ağrı, 
  • Kanlı ishal, 
  • Vajinal akıntı,
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı, idrara çıkmada zorluk veya kanlı idrar,
  • Baş dönmesi ve bayılma hissi,
  • Özellikle 37’nci haftadan önce bir saat içinde dört defadan fazla hissedilen kasılma, erken doğumun bir bulgusu olabilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

  • Hamilelik karın ağrılarında uzanma ve dinlenme rahatlama sağlar.
  • Bol su tüketimi gebelikte karın ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • Ilık bir banyo yapmak rahatlama verebilir.
  • Gebelik korsesi-bandı kullanmak sancılarda azalmaya yardımcı olabilir.
  • Pozisyon değişikliği yapmak özellikle Braxton Hicks kasılmalarına iyi gelebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur? Hamilelikte Bel Ağrısı Neyin Belirtisi ve Sebebi Nedir, Bebeğin Duruşu İle Bel Ağrısının İlgisi Var Mı?

Hamilelikte belde sancı yoğun olarak araştırılıyor. Hamilelik yükünün fazla olması bele ağırlık binmesine ve doğal olarak da ağrı oluşmasına sebebiyet veriyor. Burada en sık karşılaşılan durum bel bölgesindeki kasların gerilmesi ya da tam tersi gevşemesi şeklinde oluyor. Bunlar tek başına olabileceği gibi ikisi aynı anda da oluşabilmektedir. Gebelikte görülen bel ağrısının kilo fazlalığı ve göbek büyümesi ile ilgili olabileceği durumlar kabul edilirken aynı zamanda duruş bozukluğundan kaynaklı oluşan bel çukuru da buna etki etmektedir. Peki; hamilelikte bele vuran sancı nasıl geçer? Hamilelikte belde sancı neden olur? Hamilelikte bebek hangi tarafta durur?

HAMİLELİKTE BELDE SANCI NEDEN OLUR?

  • Bel bölgesindeki kasların gerilmesi ya da gevşemesi
  • Hormonal etkenler
  • Kilo alımı ve göbeğin büyümesi
  • Duruş bozukluğu
  • Rahimdeki büyüme sebebi ile karın ve sırt kasları arasındaki dengesizlikten oluşan baskı
  • Relaksin, östrojen ve progesteron serum düzeylerindeki artış
  • Çevresel, iş ve psikolojik faktörler
  • Kemiklerdeki D vitamini eksikliği
  • Çeşitli zorlanmalar

HAMİLELİKTE BELDE SANCI NASIL GEÇER?

  • Gereğinden fazla kilo alınmamalı
  • Yeterli vitaminler alınmalı
  • Sık sık yürüyüş yapılmalı
  • Vücut şekli korunmalı
  • Otururken bel yastığı kullanılmalı
  • Kemikleri ve kasları yoracak hareketlerden kaçınılmalı
  • Uzun süre hareketsiz kalınmamalı ya da uzun süre hareket edilmemeli
  • Rahat ayakkabılar tercih edilmeli
  • Solunuma önem verilmeli
  • Çok ve şiddetli ağrı görülürse mutlaka doktora muayene olunmalı

GEBELİKTE KARIN AĞRISI NEDENLERİ

funduszeue.infoak bağ ağrıları: Genellikle kramp tarzı ağrılar olur ve bir süre hareketsiz kalınır. Rahmin iki üst köşesinden başlayarak genital organlara kadar uzanan bağlara verilen isimdir. Rahim büyüdüğü için çeşitli hareket anlarında ağrı oluşabilmektedir.

funduszeue.info sancısı ve kabızlık: Progesteron hormonunun artması hamilelikte normal olarak karşılanır. Ancak bu hormonun salgılanması bağırsakları etkiler. Bağırsaklarda bir yavaşlama meydana gelir. Bu durum gaz sancısı ya da kabızlık olarak da ortaya çıkmaktadır. Bu şikayetler kramp ya da ağrıya neden olabilmektedir.

funduszeue.infoğuma hazırlık kasılmaları: Vücudun doğuma hazırlandığı anlardır. Burada karında, kasıklarda ve belde bir ağrı oluşmaktadır ve bu doğal karşılanır.

funduszeue.infoğin büyümesi ve rahim baskısı: Uzun süre oturmak ya da uzun süre ayakta kalmak bu durumu etkileyebilir. Aynı zamanda hormonların etkisi ile leğen kemiğinde oluşan gevşeme de bu duruma sebebiyet verebilir.

HAMİLELİKTE BEBEK HANGİ TARAFTA DURUR?

Bu durum tamamen değişkenlik gösterir. Geleneksel yollarla kişiler kendilerince tahminler yürütüp çözümler üretse de bu sorunun cevabı hiçbir zaman kesin olarak verilememektedir. Duruma göre bebekler sağ tarafta da sol tarafta da durabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası