ciltteki beyaz lekeler nasıl gider / Cilt Lekeleri Nasıl Gider? Cilt Lekeleri için 7 Güzellik Sırrı | Uzm. Dr. Hande Ulusal

Ciltteki Beyaz Lekeler Nasıl Gider

ciltteki beyaz lekeler nasıl gider

Cilt Lekeleri Nasıl Geçer? Yüz Lekesi Kesin Çözüm

Cilt lekeleri birçok kişinin problemlerinden biridir. Ciltte hiperpigmentasyon ve koyu lekelerin oluşması ciltte bazı bölgelerde melaninin daha fazla üretilmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Özel bir pigment olan melanin; saçlara, gözlere ve cilde rengini verir.

Cilt üzerinde oluşan koyu lekeler herhangi bir sağlık sorununun belirtisi değildir. Kişinin endişeye kapılmasına neden olabilecek bir durum değildir. Herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan çeşitli kozmetik ürünlerle ciltten atılması tercih edilen yöntemlerden biridir. Oluşum sebeplerine bağlı olarak bazı koyu renkli lekeler, yaşa ve güneş ışınlarına bağlı lekeler ciltten atılmak istenebilir.

Cilt Lekelerinin Belirtileri Nelerdir?

Ciltteki koyu renkli lekeler genellikle kahverenginin tonunda görülür. Lekelerin koyuluğu ve rengi kişinin cilt tonuna göre değişiklik göstermektedir. Deri üzerinde lekelerin bulunduğu alanlar leke olmayan alanlar ile aynı dokuya sahiptir. Herhangi bir sağlık problemine neden olmasa da içeriğinde bulunan melanin pigmenti ciltteki diğer bölgelere göre farklı davranır.

Vücutta herhangi bir yerde oluşan cilt lekeleri çeşitli boyutlarda gelişebilir. Lekeler sıklıkla ciltte güneş ışınlarına maruz kalan bölgelerde görülür. Genelde yüzde ve belirli vücut bölgelerinde oluşan cilt lekelerinin yaygın görüldüğü alanlar şu şekildedir:

  • Yüz bölgesindeki lekeler
  • Sırtta oluşan lekeler
  • Omuz bölgelerindeki lekeler
  • Ellerin üstündeki lekeler

Cilt rengi koyu olan bireylerde cilt tonundan daha koyu tonda olan lekeler yaklaşık 6-12 ay içerisinde kaybolabilir. Cilt yüzeyinden daha derinlerde oluşan lekelerin solması ve kaybolması uzun zaman alabilir. Derinlerde oluşan renklenmeler genellikle gri ve mavi olarak oluşur. Fakat bir nokta daha koyu kahverengi rengine sahip olarak doğal ten renginden koyu olabilir.

Cilt Lekeleri ve Yüz Lekeleri Nasıl Geçer, Kesin Çözüm Nedir?

Ciltteki koyu lekelerin giderilmesi lazer tedavisi ile mümkün olabilir. Bazı koyu lekeler için lazer tedavisi gerekmeyebilir. Cildinde leke oluşan bazı insanlar lekelerin giderilmesi için kozmetik ilaçlar ya da ürünler de tercih edebilirler.

Dermatolog tarafından lekelerin çıkartılabilmesi ya da görüntüsünün hafifletilebilmesi için çeşitli prosedürler uygulayabilir ya da kremler önerebilir. Uygulanabilecek tedavi prosedürleri kremlerden daha maliyetli olsa da cilt üzerinde hızlı etki gösterebilir. Bunun yanından yan etki oluşma riski daha yüksektir.

Cilt lekelerinin tedavisinde uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi; lekenin boyutu, hangi durumlarda ortaya çıktığı ve kişinin cilt yapısına göre değişiklik gösterebilir. Koyu lekeler için dermatologlar tarafından farklı yöntemler tavsiye edilmektedir. Bunlar şu şekildedir:

1 – Lazer Tedavisi

Lazer tedavileri siğiller, akne (sivilce) izleri ve hatta kalıcı dövme silme gibi birçok farklı alanda uygulanmaktadır. Cilt üzerindeki koyu lekelerin tedavisi için yaygın olarak lazer ışığı demeti yoğun olarak cilde uygulanır. Lazer ışınları melanini hedefleyerek cilt lekelerini ve iz oluşumlarını tedavi eder ve karanlık noktaların parçalanarak yok edilmesini sağlar.

Ayrıca leke tedavilerinde uygulanan güncel lazer tekniklerinden bazıları şunlardır:

 

Cilt Lekeleri İçin Tedavi Fiyatları Ne Kadar?

2 – Mikrodermabrazyon

Kısa süreli dermatolojik bir tedavi olan mikrodermabrazyon, bazı insanlar tarafından cildi dinlendirici, spa etkisi gösteren bir tedavi olarak görmektedir. Güzelliğine dikkat eden bireylerin çokça tercih ettiği yöntemlerden biridir. Mikrodermabrazyon tedavisi sırasında dermatolog ya da plastik cerrah tarafından ciltteki; renk bozukluklarını, güneş lekelerini ve akne izlerini ciltten sıyırmak için bir alet kullanarak en üstteki cilt tabakasına nazikçe işlem yapar.

Kolajen artışını destekleyen bir tedavi olan mikrodermabrazyon, cildin parlaklık ve aydınlık kazanmasını sağlayan bir yöntemdir. Hastanın herhangi bir ağrı ve acı hissetmemesi sebebi ile sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

3 – Kimyasal Peeling

Cilde 10-15 dakika süreyle kimyasal peeling maddesinin uygulanması sonradan temizlenmesi işlemidir. Kişinin cilt tipine ve sorunlarına göre peeling maddesi uygulanır. Kullanılan asitler TCA (derin katmanlara nüfuz edebilen peeling maddesi) ya da AHA (salisilik asit, glikolik asit, laktik asit, hidroksi asit) içeriğine sahiptir.

Bu uygulamadan sonraki 1-3 hafta içerisinde cilt kırmızılaşır ve soyulur. Bu süreç içerisinde güneşten kaçınılması önemlidir. Cildin artan bir fotosensitiviteye sahip olması nedeni ile güneş ışınlarından uzak durulması önemlidir. Kimyasal peeling işlemleri kırışıklık tedavileri açısından da oldukça tercih edilen bir uygulamadır.

Kimyasal peeling uygulaması yüzde en çok “Karbon Peeling” olarak tercih edilmektedir. Karbon bileşenin yüze uygulanması sonrası soyma işlemi uygulanır ve ciltte tazelenme sağlanır.

4 – Kriyoterapi

Ciltteki koyu lekeleri sıvı azot içeren bir madde ile dondurma işlemi ve sonrasında bu lekelerin giderilmesi kriyoterapi olarak adlandırılmıştır. Leke oluşan ve zarar gören cilt hücrelerine uygulanarak kendini yeniden yapılandırmasını sağlar. Cilt lekelerinin oluşmasını engeller.

Kriyoterapi lipoliz ile aynı yapıda çalışmaktadır, uygulama olarak benzer süreçleri içeren “Soğuk Lipoliz” uygulaması da bölgesel zayıflama için cilt altına soğuk uygulanması prosedürünü içerir. Lipoliz uygulaması bölgesel zayıflama amaçlı kullanılan medikal bir cihaz iken kriyoterapi daha çok siğiller gibi leke oluşumlarında tercih edilmektedir.

5 – Fraxel Lazer

Lazer işlemlerinin temeli olarak biline Fraxel, ciltteki güneş lekelerinin gidermesinin yanı sıra tamamıyla cildi dönüştürme becerisinde sahiptir. Ciltteki pigmentasyon sorunlarının tedavi eder. Vücudun kolajen üretmesini sağlayarak yaşlılık belirtilerinin oluşum sürecini uzatma becerisine sahiptir. 

Tedaviden sonra ciltte kızarıklık ve şişkinlikler oluşması normaldir. İşlemden sonra cildin sakinleşmesi için birkaç gün istirahat etmek önemlidir. Böylelikle cildiniz sıkı, pürüzsüz ve hafif bronzlaşmış bir görünüme kavuşabilir.

Ayrıca güncel bir metot olan “Altın İğne Tedavisi” yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Akne ve Sivilce İzleri İçin Kesin Çözüm Önerileri

Cilt Lekeleri ve Yüz Lekelerinin Giderilmesi İçin Neler Yapılabilir?

Fiziksel olarak güzellik ve cazibeli olabilmek için genellikle; parlak cilt, parlak saçlar, temiz dişler, dolgun dudaklar ve fit bir vücut aranan özellikler arasında yer alır. Cilt lekelerinin kurtulmanın yanı sıra sıkı ve sağlıklı bir cilde sahip olmakta önemlidir. Çeşitli yöntemler ve metotları uygulayarak cildinizde ve sağlığınızdaki olumlu değişimleri fark edebilirsiniz.

Güzelliği ön plana çıkaran faktörlerin başında cildimiz gelmektedir. Parlak, sağlıklı ve lekesiz bir cilde sahip olabilmenin pek çok yolu bulunmaktadır. Temelde sağlığın iyileşmesi cildin de iyileşmesini sağlayacağı için temel bir unsurdur. Sorunlu bir cildin oluşmasında pek çok faktör rol oynayabileceği gibi mükemmel bir teni oluşturan da pek çok yöntem ve unsur bulunur.

Cildi üzerinde etkisi olan etmenler;

  • Yaşam tarzı
  • Yaşanılan çevre
  • Hava kalitesi
  • Sağlık sorunları
  • Yaş
  • Stres
  • Etkin köken vb. gibi faktörlerdir.

Cildiniz; yaşınız, yaşam tarzınız, yaşadığınız yerin hava kalitesi, sağlık sorunlarınız, etnik yapınız vb. gibi pek çok faktörden etkilenir. Herkesin cilt yapısında etkili olan bazı temel faktörler bulunmaktadır. Cildin tipi, yaşınız ve yaşamınız fark etmeksizin cildinizi çeşitli yöntemlerle güzelleştirebilirsiniz. Herkes için uygulanabilecek yöntemler şu şekildedir:

1 – Düzenli aralıklarla peeling uygulaması

Cildin lekesiz ve kusursuz bir görünüme sahip olabilmesinin en önemli özelliği ölü derilerin dökülmesidir. Cildimiz düzenli olarak kendini yenileyen ve yeni hücrelerin üretimini sağlarken ölü hücreleri ciltten uzaklaştıran bir yapıya sahiptir. Ölü cilt hücreleri dökülmediği zaman deri üzerinde birikerek cildin cansız, solgun ve donuk görünmesine yol açar.

Ölü derilerin düzenli olarak dökülmesi yalnızca cildin temizlenmesine neden olmaz. Parlak, temiz, canlı ve lekesiz bir görüntü oluşturarak cilde derin bir şekilde yerleşen kirlerin ciltten uzaklaşmasını ve sebumun temizlenmesini sağlar. Düzenli bir şekilde cilt yapısına uygun peeling ürünlerinin uygulanması pürüzsüz ve yumuşak bir cilde kavuşmanız için önemlidir.

Ayrıca ilgili olarak “H-100 Gençlik Aşısı Nedir?” yazımıza da göz atmayı unutmayın!

2 – Sağlıklı bir diyet uygulayın

Tükettiğimiz herhangi bir besin vücuda girmesinden sonra kısa süre içinde ciltte ve yüzünüzde etkisini gösterebilir. Cildinizin sağlığını belirleyen faktörlerin başında beslenme düzeniniz gelmektedir. Tükettiğiniz her gıda cildinizde belirgin bir şekilde görülmektedir. Cildinizin canlı bir görünüme sahip olabilmesi için organik ve canlı gıda tüketmeye özen göstermelisiniz.

Cildinizin pürüzsüz ve lekesiz bir görünüme sahip olabilmesi için psikolojik açıdan mutluluk verecek sağlıklı meyve ve sebzeler tüketmelisiniz. Bunun yanında; kepekli tahıllar, süt ve fındık gibi yiyecekler tüketmelisiniz. Yediklerimizin vücutta maksimum fayda oluşturabilmesi için doğru bir şekilde tüketmeniz de önemlidir. Sık yemek, küçük parçalara bölerek besinleri tüketmek ve yavaş yemek olarak sıralanabilir.

3 – Egzersiz ve spor aktiviteleri 

Düzenli olarak egzersiz yapılması kan dolaşımını artırdığı için cilde oldukça faydalıdır. Sağlıklı bir cilde sahi olabilmenin yollarından biri de kan dolaşımının iyi olmasıdır. Herhangi bir formdaki yapılan fiziksel egzersizler kan dolaşımının artmasını sağlarken, yağ hücrelerinin azalmasını ve kas oranının artmasını sağlar. Ciltteki toksinleri temizleyerek sıkılaşmasını sağlar. Ölü derilerin ciltten atılmasında rol oynar.

4 – Dermatolog muayenesi ve medikal estetik tedavileri

Cildinizde aşırı derecede yıpranma ya da lekelenme varsa yapmanız gereken ilk şey bir dermatoloğa muayene olmaktır.  Benler, egzama, sedef hastalığı, siğil oluşumu, kistik akne gibi ciddi cilt sorunları için yapmanız gereken ilk şey dermatoloğa görünmektir.

Hekim tarafından reçeteli ilaçlar önerilebilir ya da tedavi yöntemlerini fikrinize sunabilir. Bunun için bir sağlık kuruluşuna ve alanında uzman hekimlere başvurmanız cildinizin sağlığı açısından önemlidir.

Düzenli olarak yaptırabileceğiniz anti-aging cilt tedavileri ve takviyelerinden birkaçı şunlardır:

5 – Cilt yapınıza uygun cilt bakımı uygulamaları

Günlük olarak cilt tipinize uygun ürünlerle bakımınızı yapmak oldukça önemlidir. Ara sıra güzellik salonlarında yapılan cilt temizliği günlük olarak yapılan bakım kadar etkili değildir. Yapılan işlemler cildinize kısa süreli bir parlaklık ve canlılık kazandırırken, cilt yapınıza uygun ürünlerle günlük cilt bakımının yapılması kalıcı ve daha sağlıklı bir parlaklık kazandırır.

Dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de cildinize kullandığınız ürünlerin doğru seçilmiş olmasıdır. Bunun için bir dermatoloğa başvurarak tavsiye edilen ürünleri kullanabilirsiniz. Sağlık kuruluşlarında çalışan uçman cilt hekimlerine başvurabilirsiniz. 

Cilt bakım ürünleri alırken cilt tipinize ve yapınıza uygun ürünler tercih etmeniz cildinizin iyi bir görüntüye sahip olabilmesi için önemlidir. Örnek olarak yağlı cilde sahip bireylerin uyguladığı ürünler ile kuru cilde sahip bireylerin uyguladıkları ürünler birbirinden farklıdır. 

 

Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Yüz ve Cilt Lekeleri Neden Olur?

Cilt üzerinde doğuştan meydana gelen ya da sonradan oluşan cilt lekeleri farklı türlere sahiptir. Bu lekelerin oluşmasının farklı sebepleri bulunmaktadır. Bunlara detaylı olarak aşağıda yer verilmiştir.

Akne (Sivilce)

Sivilceler yani akne oluşumları genellikle ciltteki fazla yağ üretimine bağlı olarak oluşmaktadır. Görüldüğü zaman dilimi genellikle ergenliktir. Yağ üretim haricinde; stres, depresyon, aşırı terleme, makyaj ve hormonal değişikliklere bağlı ortaya çıkmaktadır.

Akneler; beyaz nokta, siyah nokta ya da sivilce olarak da görülebilir. Aknelerin sıkılması içerisindeki iltihabın yayılmasına neden olurken, doğru bir şekilde tedavi edilmezse cilt üzerinde kalıcı lekeler oluşturabilir. 

İlgili olarak “Cilt Gözenekleri Nasıl Sıkılaşır?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Melazma

Ciltte güneş gören bölgelerde görülen kahverengi ya da siyah lekeler malezma olarak adlandırılmaktadır. Genellikle dudak üstü, alın, burun ve yanaklarda sıklıkla görülmektedir. Doğum kontrol hapları, genetik faktörler, kozmetik ürünler ve gebelik gibi durumlar da güneş ışınları gibi leke oluşumunda etkili olabilir.

Küçük cilt lekeleri olarak bilinen malezma, genellikle hormonal durumlara bağlı olarak görülür. Özellikle hamilelik döneminde hormonların artışıyla çok sık görülmektedir. Yüz bölgesinde kahverengi lekeler olarak beliren malezma cilt hastalığı, %85-90 oranında kadınlarda ve hamilelik dönemlerinde oluşur.

Vitiligo

Ciltte süt beyaz renginde oluşan bu lekeler, melanosit hücrelerinin ölmesi ya da yeteri kadar üretiminin yapılmamasına bağlı olarak oluşur. Genellikle; bacak, yüz, kol ve genital bölgede görülür. Vitiligo hastalığına genetik faktörlerin sebep olduğu düşünülse de kesin olarak bir bulgu elde edilmemiştir.

Güneş Hasarı

Güneş ışığına maruz kalan bireylerin ciltlerinde lekeler oluşabilir. Cilt güneş ışığına tepki olarak bronzlaşma tepkisi geliştirir. Oluşan lekeler karaciğer lekesi ya da güneş mercimekleri olarak adlandırılmaktadır. Vücutta kol, el ve yüz bölgesi güneşe en çok maruz kalan alanlar olduğu için lekeler en çok buralarda oluşur. Yaz aylarında güneş lekeleri daha koyu bir ton olabilir.

Ayrıca ilgili olarak “Güneşlenmenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Çiller

Genellikle açık ten rengine sahip bireylerde görülen çiller, ciltte belirli bölgelerde yoğunlaşan melanosit hücreleri ile ortaya çıkmaktadır. Kahverengi ya da sarı renkte görülen çiller çocukluk zamanlarında ortaya çıkabileceği gibi yetişkinlik döneminde de gelişebilir. Vücutta yüz bölgesi başta olmak üzere, el ve sırtta görülür.

Bununla ilgili olarak “Lazerle Çil Tedavisi” yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Doğum Lekeleri

Kişinin doğum anından itibaren görüşen cilt rengindeki bozukluklara doğum lekesi adı verilmektedir. Pigmentasyon ve damarlara bağlı olarak iki farklı şekilde oluşur. Sağlık açısından zararsız lekelerdir. Doğumdan önce oluşabileceği gibi doğumdan sonra da meydana gelebilir. Siyah, kahverengi ve gri renklerde ortaya çıkabilir.

Deri Döküntüleri

Gül hastalığı, sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları deride dökülmelere yol açabilen lekeler oluşturabilir. Hastalığa bağlı olan bu durum çeşitli yöntemlerde tedavi edilebilir.

Cilt Kanseri

Kanserli hücreler ciltte lekelere sebep olabilir; skuamöz, melanom ve bazal hücreli türlerinde farklı lezyonlar ve lekeler oluşabilmektedir. Kanserli hücreler kesin çözüm yöntemi olan cerrahi kanser işlemi uygulanarak tedavi edilebilir, bazı durumlarda ise lekeler ciltte kalıcı hale gelebilmektedir. Doktorunuza danışarak bu süreçte daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlaç Yan Etkileri

Ciltte pigmentasyonun artmasına ve koyu lekelerin oluşmasına bazı ilaçlar yol açabilir. En yaygın olan ilaçlar ise; NSAID’ler yani anti-enflamatuar ilaçlar (steroidal olmayan), psikotropik ilaçlar ve tetrasiklinlerdir.

Yara İzleri

Cildin çeşitli edenlere bağlı olarak zarar görmesinden dolayı koyu lekeler meydana gelebilir. Yanma ya da böcek ısırması gibi durumlardan sonra cilt dokusu iyileşse de leke kalabilir. Oluşum şekline ve kişiden kişiye göre kısa ya da uzun zaman içerisinde kaybolabilir. İlgili olarak “Yara İzi Tedavisi” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Tahriş

Farklı kozmetik ürünler, kimyasal maddeler, saç ve cilt bakım ürünleri koyu lekelerin ve ciltte tahrişin oluşmasına yol açabilir. Özellikle medikal amaçlı kullanılabilen peeling ve bakım ürünlerinde doktor tavsiyelerine dikkat edilmesi en sağlıklısı olacaktır.

Diyabet

Cildin bazı bölgelerinde koyulaşma görülmesinin nedenlerinden biri de diyabet olabilir. Diyabetin neden olduğu diğer cilt hastalıkları ise; kadifemsi ve karanlık bir cilt, incinme ya da hasar lekeleri, akantozis nigrikanslarının neden olduğu diyaber dermopatisi örnek olarak gösterilebilir.

Umur Ozay2023-04-29T14:26:21+00:00

Related Posts

Yüzdeki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

Çağla soruyor

Fraksiyonel lazer sonrası beyaz kendi tenimden çok daha açık renkte yani lekeler kaldı 2 aydır geçmiyor. Ne tavsiye edersiniz?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Çağla Hanım. Maalesef özellikle eski nesil teknolojiler böyle istenmeyen yan etkilere neden olabiliyor. Bazen de işlemi yapan kişinin deneyimli olmaması, tedavi protokolüne uymaması böyle sonuçlar doğurabiliyor. Bu yüzden herkese doktorlarını seçerken klinikte uygulanan lazer sistemleri hakkında bir ön araştırma yapmalarını öneriyorum. Bu açık renkli lekelerin giderilmesi için uygulanabilecek bir tedavi yok. Zaman içinde hafifleyeceklerini düşünüyorum. Ancak yakın dönemde agresif bir cilt bakım tedavisi yaptırmaya, peeling işleminden uzak durmaya çalışın. Evde yaptığınız peeling maskelerinden bile uzak durun. Güneş korumaya da optimum özen göstermenizi tavsiye ediyorum.

Emrah soruyor

Hocam yaklaşık 10 ay önce akne çukur izlerim için fraksiyonel lazer yaptırdım. Yüzümde tek bir leke dahi yoktu. Lazer sonrası yüzüm halen eski rengine dönmedi. Kızarık, kahverengi bir ton oldu yüzüm. Bazı bölgelerde ise beyaz lekeler var.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Emrah Bey. Maalesef bu tür tedaviler sonrasında cilt renginde değişiklikler ve kahverengi ya da beyaz lekeler meydana gelebiliyor. Bu tedaviler boyunca cildinizi mutlaka güneşten korumanız gerektiği size işlemi yapan uzman tarafından da belirtilmiştir. Size hangi lazer sisteminin uygulandığını bilmiyorum ama eski nesil lazer sistemlerinde bu tür sorunların daha çok görülebildiğini söyleyebilirim. Düzenli olarak güneş koruyucu kullanmaya devam etmeye özen gösterin. PhFormula gibi yeni nesil bir peeling sisteminden fayda sağlayabilirsiniz, ama agresif tedavilerden kaçınmanızı tavsiye ediyorum.

Ezgi soruyor

Yüzümde bazı bölgelerde cilt rengimde beyazlıklar var. Yüzdeki bu beyaz noktalar nasıl geçer?

Dr. Mustafa Karataş

Genelde en sık karşılaşılan cilt problemlerinden biri yüzdeki kahverengi lekelerdir. Ama bazı hastalarda bana “yüzdeki beyaz lekeler nasıl geçer?” diye soruyor. Bu beyaz lekeler genelde o bölgede cilde rengini veren melanin hücrelerinin eksikliğinden ya da etkin bir şekilde çalışmamalarından kaynaklanır. Bunun pek çok nedeni olabilir. Güneşe çıkmadan önce cilde sürülen kozmetik ürünler, yüze uygulanan lazer epilasyona bağlı yanıklar, hatta çok güneşlenmek bile bu soruna yol açabilir. Maalesef kahverengi lekelerin aksine bu soruna yönelik bir tedavi yok. Cildinizi güneşten etkin bir şekilde korumak problemin daha da kötüleşmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Recep soruyor

Merhabalar yanaklarıma ve yanaklarımı üst taraflarında beyaz beyaz lekeler var, yüzüme önden bakıldığında görünmüyorlar ama yan taraftan bakınca belli oluyor bunu nasıl giderebilirim?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Recep Bey. Bu lekeler güneşe bağlı olarak oluşmuş olabilir. Pek çok kişide güneş ışınları cilt hücrelerinin aşırı melanin üretmesine, dolayısıyla da ciltte koyu renk lekelerin oluşmasına neden olur. Bazı kişilerde de bunun tam tersi bir etki yaparak ciltteki melanin hücrelerine zarar verir. Bazı lazer sistemleri ile kahverengi lekelere müdahale edebilsek de, bu tür tedaviler beyaz lekelerde yarar sağlayamıyor. Yani cildin yeniden melanin üretmesini sağlamak mümkün değil. Cildinizi güneşten koruyarak bunların artmasını önleyebilirsiniz. Tabii sorun başka bir cilt hastalığı da olabilir. Önce bir dermatoloğa giderek problemin herhangi bir cilt hastalığından kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmenizde fayda var. Eğer böyle bir durum yoksa düzenli olarak güneş koruyucu kullanmayı ve koruyucunuzu birkaç saatte bir tazelemeyi bir alışkanlık haline getirin.

Cemre soruyor

Benim yüzümde büyükçe beyaz lekeler var. Devamlı fondöten kullanmak zorunda kalıyorum. Yüzdeki beyaz lekeler nasıl geçer?

Dr. Mustafa Karataş

Maalesef yüzdeki beyaz lekelerin bir tedavisi yoktur. Ancak daha da artmasını önlemek için cildinizi güneşten korumaya, düzenli olarak güneş kremi kullanmaya özen göstermeniz gerekiyor.

Eda soruyor

Hocam yüzümde güneş lekeleri var. Kahverengi fakat yanak bölgelerimde beyaz ufak lekeler de olmaya başladı. Güneşe çok çıkıyorum etkisi olabilir mi?

Dr. Mustafa Karataş

Adı üstünde güneş lekeleri. Eğer güneş koruyucu krem sürmeden güneşe çıkmaya devam ederseniz lekeleriniz daha da artacaklardır. Güneşli günlerde eczaneden satın aldığınız yüksek SPF’li bir koruyu güneş kremi kullanın. Koruyucuların etkisi sadece birkaç saat sürer, bu yüzden de iki-üç saatte bir kreminizi tazeleyin. Hatta mümkünse geniş kenarlı bir de şapka takın. Bunlara dikkat ederseniz lekeleriniz artmaz. Hatta var olan kahverengi lekeleriniz bir miktar hafifleyebilir de. Gerekirse lazer tedavilerinde de faydalanabilirsiniz. Ancak beyaz lekelerin maalesef bir çözümü yok. Bunlar da güneşe bağlı lekeler, ama cildin o kısmında pigment kaybı olduğu için bunun geri dönüşü yok. Ancak yukarıda söylediğim önerileri uygularsanız beyaz lekelerin artmasını da önleyebilirsiniz.

Mizgin soruyor

Hocam benim yüzümde beyaz lekeler var bunun için ne yapmalıyım?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar. Genelde güneşe bağlı olarak beyaz lekelerin maalesef tedavisi yoktur. Cilt çevresel faktörlere farklı tepkiler verebilir. Çoğu kişide bu tepki koyu renkli lekeler olarak kendini gösterir. Az da olsa bazı kişilerde ise melanin hücreleri, yani cilde rengini veren hücreler zarar görerek ciltte beyaz lekelerin oluşmasına neden olur. Kahverengi lekelerin tedavisi mümkünken beyaz lekelerde maalesef etkili bir tedavi yok. Çünkü kaybolan melanin hücrelerini yerine koymak mümkün değil. Ancak cildinizi güneşten optimum şekilde koruyarak lekelerin artmasını önleyebilirsiniz.

Büşra soruyor

Çene kısmımda gittikçe çoğalan fazla belirgin olmayan beyaz lekeler var sizce vitiligo mu?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Büşra Hanım. Bunun cevabını ancak bir dermatolog verebilir ve tabii bu cevabı da ancak muayene sonrasında verebilir.

Cildinizde oluşan beyaz noktalar nasıl geçer?

Beyaz nokta nedir?

Beyaz nokta nedir

Beyaz nokta, diğer adı ile kapalı komedon yaygın görülen bir sivilce öncüsüdür. Cildin yüzeyinde milimetrik, beyaz kabarıklık olarak bulunur. Beyaz noktalar serttir, dışarı ile bağlantısı kapalıdır ve sıkıldığında siyah nokta gibi çıkarılamaz.

Tüm akne formlarında olduğu gibi gözenekler; yağ, ölü deri hücreleri ve bakterilerle tıkandığında beyaz noktalar oluşur. Beyaz noktalar vücudun herhangi bir yerinde görünebilir, ancak genellikle yüz, boyun, omuzlar, sırt üstü ve göğüste oluşur. Beyaz noktaların aksine, siyah noktalar açık gözenekli akne lezyonlarıdır. Beyaz noktalar genellikle iltihaba neden olmaz. Bununla birlikte, eğer bakteriler bir komedona girerse, enfeksiyon meydana gelebilir ve beyaz nokta iltihaplı bir papül veya püstül haline dönüşebilir.

Beyaz nokta neden oluşur?

Hormonlar, ilaçlar, belli tipte makyaj ve genetik, bir kişinin beyaz noktalara sahip olmasına katkıda bulunabilecek faktörlerdir. Beyaz noktaları daha kötüleştirebilecek faktörler ise şunlardır:

  • Bisiklet kaskı veya sırt çantası gibi eşyaların neden olduğu sürtünme
  • Kirli hava ve nem
  • Gözlük takmak
  • Sivilce sıkmak
  • Cildin aşırı ovalanması
  • Stres

Tıkanmış gözenekler, ciltte doğal olarak bulunan Propionibacterium acnes (P. acnes) bakterileri ile enfekte olduğunda akne oluşabilir. Güncel araştırmalar akne ile diyet, yetersiz yüz bakımı veya stres arasında güçlü ilişkiler göstermektedir. Ayrıca, beyaz nokta oluşumu adet dönemi başlamadan önceki 2 ila 7 gün daha kötüye gidebilir.

Cildinizde oluşan beyaz noktalardan nasıl kurtulabilirsiniz?

Beyaz nokta

Burunda veya yüzde oluşan beyaz noktalardan ve diğer akne lezyonlarından kurtulmak için çeşitli yöntemler varken, hepsi herkes için işe yaramayabilir. Kişinin, kendisi için en iyi olanı bulmadan önce birkaç farklı ürünü veya tekniği denemesi gerekebilir. Burun için hazırlanan gözenek temizlemeyi amaçlayan şeritler, yalnızca açık gözeneklerdeki yağ temizlemeye çalıştıkları için beyaz noktaları tedavi etmeye yardımcı olmaz.

Reçetesiz tedaviler:
Birçok reçetesiz satılan ürün, benzoil peroksit ve salisilik asit gibi aktif bileşenler içerir. Bu iki içerik farklı şekillerde çalışır ancak her ikisi de akne tedavisinde kullanılır. Benzoil peroksit bakterileri öldürür ve gözeneklerdeki yağ ve ölü deri hücrelerini temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca sivilce ile ilişkili şişliği de azaltabilir. Salisilik asit, cilt gözeneklerinin açılmasına yardımcı olur ve beyaz noktaların oluşmasını önleyebilir.

Reçetesiz akne ilaçlarında bulunan diğer aktif bileşenler alfa-hidroksi asitleri ve kükürttür. Bunlar ölü deri hücrelerini gözeneklerden çıkarmaya ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. Kükürt ayrıca cilt yağlanmasını kontrol etmeye yardımcı olması ile bilinmektedir.

Reçetesiz satılan akne ve beyaz nokta giderici ürünler şunları içerir:

  • Kremler
  • Jeller
  • Yüz yıkama ürünleri
  • Ayrıca leke giderici kozmetik tedaviler deneyebilirsiniz.

Akne lekeleri ortadan kalktıktan sonra bile reçetesiz cilt bakım ürünlerini kullanmaya devam etmek önemlidir. Kullanımlarının durdurulması yeni bakterilerin gözeneklere girmesine izin verebilir ve başka bir beyaz noktaya neden olabilir.

Reçeteli tedaviler:
Reçetesiz ürünler ve doğal yöntemler beyaz noktaları tedavi etmekten ziyade oluşumlarına engel olma konusunda daha başarılıdır. Siyah noktalar ve irinli sivilce lezyonlarını

  • Retinoid içeren reçeteli jeller veya kremler
  • Antibiyotikler
  • Östrojen ve progestin içeren oral kontraseptifler veya doğum kontrol hapları
  • Cildin yağ bezlerindeki androjen hormonlarını etkileyen reçeteli anti-androjenler düzeltebilirken, kapalı komedonlar için herhangibir sürmeli veya ağızdan tedavinin faydası yoktur

Doğum kontrol hapları veya retinoid içeren ilaçlar gibi bazı akne tedavileri, olumsuz yan etkilere neden olabileceğinden hamilelik sırasında kullanılamaz. Farklı tedavi yöntemleri mevcut olabilir, bu nedenle sivilce hakkında endişelenen bir kişi bir dermatologla konuşmalıdır.

Önlemek için neler yapabilirsiniz?

Beyaz nokta

Cilt üzerindeki beyaz noktaların önlenmesine yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar şunlardır:

  • Cildinizi ve özellikle yüzünüzü, günde iki kez hassas bir temizleyici ve ılık su ile yıkamalısınız.
  • Aşırı terlediğiniz dönemlerden veya saatlerden sonra tüm makyajınızı temizlemeli ve cildinizi yıkamalısınız.
  • Cildinizi fırçalamamalısınız.
  • Yağsız makyaj ürünleri, nemlendiriciler ve güneş koruyucular kullanmalısınız.
  • Yüzünüzde sadece “noncomedogenic” ürünler kullanmalısınız.
  • Yüzünüze saç spreyi ve saç jeli gibi saç ürünlerinin temas etmesinden kaçınmalısınız.
  • Saçınızı, elinizi ve şapkanızı yüz ve saç çizgisinden uzak tutmalısınız. Yüzünüzü çok fazla ellememelisiniz.
  • Herhangi bir sivilceyi veya beyaz nokta sıkmaktan kaçınmalısınız.
  • Stresi azaltmalısınız.

Beyaz noktaların , yani kapalı komedonların tek tedavisi mekanik yol ile cilt bakımıdır. Çünkü cilt yumuşadıktan sonra bu beyaz noktaların boşaltılması gerekir. Bunu da tecrübeli estetisyenlerin dermatolog gözetiminde yapması, cildinize kalıcı hasar oluşturulmaması açısından çok önemlidir. Sonuç olarak beyaz noktaların en güzel tedavisi oluşumlarına engel olmaktır. Oluştuktan sonra ise krem ve hap tedavileri etkisiz olacaktır, sadece iyi ellerde cilt bakımı ile tedavi edilebilirler.

Vitiligo Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vitiligo, ciltte soluk beyaz lekelerin oluştuğu kronik bir hastalıktır. Vitiligo, derideki bir pigment olan melaninin eksikliğinden kaynaklanır. Vitiligo cildin herhangi bir bölgesini etkileyebilir ancak genellikle yüz, boyun, eller ve cildin katlandığı kıvrımlı bölgelerde görülür.

Cildin bu hastalıktan etkilenen soluk bölgeleri, güneş yanığına karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle güneş altındayken bu bölgelere ekstra özen göstermek ve yüksek güneş koruma faktörü (SPF) içeren bir güneş kremi kullanmak önemlidir.

Medicabil Randevu Al

Vitiligo Hastalığından En Çok Etkilenen Bölgeler Hangileridir?

Ciltte vitiligodan en çok etkilenen bölgeler şunlardır:

Elde Vitiligo

  • Ağız ve gözler
  • Parmaklar ve bilekler
  • Koltuk altları
  • Kasık bölgesi
  • Üreme organları
  • Ağzın içi.
  • Vitiligo, bazen kafa derisi gibi kıl köklerinin olduğu yerlerde de ortaya çıkabilir.

Vitiligo Belirtileri Nelerdir?

Vitiligonun belli başlı belirtileri şunlardır:

  • Ciltteki melanin eksikliği, etkilenen bölgedeki tüyleri beyaza veya griye çevirebilir.
  • Vitiligo genellikle, yavaş yavaş tamamen beyaza dönüşen soluk bir cilt lekesi olarak başlar. Bu lekenin merkezi beyaz, çevresi ise daha soluk bir cilt renginde olabilir. Derinin altında kan damarları varsa, bu bölge beyaz yerine biraz daha pembeye yakın bir renktedir.
  • Lekelerin kenarları düz veya düzensiz olabilir. Bazen kırmızı ve iltihaplıdırlar veya kahverengimsi bir renk değişikliği (hiperpigmentasyon) vardır.
  • Vitiligo ciltte kuruluk gibi rahatsızlıklara neden olmaz ancak lekeler bazen kaşıntılı olabilir.
  • Vitiligodan etkilenme şekli kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar sadece birkaç küçük beyaz lekeye sahipken diğerleri ciltlerinin geniş alanlarında birleşen daha büyük beyaz lekelere sahiptir.
  • Cildin bu hastalıktan kadar etkileneceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur ancak beyaz lekeler genellikle kalıcıdır.

Vitiligo Türleri Nelerdir?

Vitiligonun iki ana tipi vardır:

  • Segmental vitiligo
  • Segmental olmayan vitiligo

Nadir durumlarda vitiligonun tüm vücudu etkilemesi mümkündür. Bu evrensel veya tam vitiligo olarak bilinir.

Segmental Olmayan Vitiligo Nedir?

Segmental olmayan vitiligoda (iki taraflı veya jeneralize vitiligo olarak da adlandırılır), semptomlar genellikle vücudun her iki tarafında simetrik beyaz lekeler olarak görülür.

Simetrik lekeler aşağıdaki yerlerde görülebilir:

  • Ellerinin üzeri
  • Kollar
  • Gözler gibi vücut açıklıklarının etrafındaki deri
  • Dizler
  • Dirsekler
  • Ayaklar

Segmental olmayan vitiligo, vitiligosu olan 10 kişiden yaklaşık 9'unu etkileyen en yaygın vitiligo türüdür.

Segmental Vitiligo Nedir?

Segmental vitiligoda (tek taraflı veya lokalize vitiligo olarak da bilinir), beyaz lekeler vücudunuzun yalnızca bir bölgesini etkiler.

Segmental vitiligo, çocuklarda yetişkinlere göre daha yaygın olmasına rağmen segmental olmayan vitiligodan çok daha az görülür. Genellikle daha erken başlar ve vitiligolu her 10 çocuktan 3'ünü etkiler.

Vitiligo Sebepleri Nelerdir?

Vitiligo, deride melanin adı verilen pigmentin eksikliğinden kaynaklanır. Melanin, melanosit adı verilen cilt hücreleri tarafından üretilir ve cilde rengini verir.

Vitiligoda, ciltte gerektiği kadar melanin üretmek için yeteri kadar çalışan melanosit yoktur. Bu durum ciltte veya saçta beyaz lekelerin oluşmasına neden olur. Melanositlerin, derinin etkilenen bölgelerinde neden var olmadıkları net olarak bilinmemektedir.

Vitiligonun Otoimmün Sebepleri

En yaygın tip olan segmental olmayan vitiligonun otoimmün bir durum olduğu düşünülmektedir. Otoimmün durumlarda bağışıklık sistemi düzgün çalışmaz. Bağışıklık sistemi, virüsler gibi yabancı hücrelere saldırmak yerine vücudun sağlıklı hücrelerine ve dokularına saldırır.

Segmental olmayan vitiligoya sahip kişinin bağışıklık sistemi, melanin üreten melanosit cilt hücrelerini yok eder.

Vitiligo ayrıca hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid bezi) gibi diğer otoimmün durumlarla da ilişkilidir ancak vitiligolu herkes bu durumları geliştirmez.

Vitiligonun Risk Faktörleri

Aşağıdaki durumlarda kişinin segmental olmayan vitiligo geliştirme riski artabilir:

  • Diğer aile üyelerinde de var olması.
  • Ailede başka otoimmün hastalık öyküsü olması. Örneğin, ebeveynlerden birinde pernisiyöz anemi (mideyi etkileyen otoimmün bir durum) olması.
  • Kişinin başka bir otoimmün rahatsızlığının olması.
  • Kişinin melanom (bir tür cilt kanseri) veya Hodgkin olmayan lenfoma (lenfatik sistem kanseri) hastası olması.
  • Kişinin genlerinde, segmental olmayan vitiligo ile bağlantılı olduğu bilinen belirli değişikliklere sahip olması.

Nörokimyasallar

Daha az yaygın tip olan segmental vitiligonun derideki sinir uçlarından salınan kimyasallardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu kimyasallar, melanosit cilt hücreleri için zararlıdır.

Vitiligonun Tetikleyicileri

Vitiligo'nun aşağıdakiler gibi belirli bazı olaylar tarafından tetiklenmesi mümkündür:

  • Doğum yapmak gibi stresli olaylar
  • Şiddetli güneş yanığı veya kesikler gibi cilt hasarı (Bu durum Koebner yanıtı olarak bilinir)
  • Belirli kimyasallara maruz kalma (Örneğin iş yerinde)

Vitiligo bir enfeksiyondan kaynaklanmaz ve onu vitiligosu olan başka birinden kapmak mümkün değildir.

Vitiligo Nasıl Teşhis Edilir?

Bir uzman doktor, cildin etkilenen bölgelerini inceledikten sonra vitiligoyu teşhis edebilir. Doktor, teşhis amacıyla kişiye aşağıdaki soruları sorabilir:

  • Ailede vitiligo öyküsü olup olmadığı
  • Ailede başka otoimmün hastalık öyküsü olup olmadığı
  • Cildin bu durumdan etkilenen bölgelerinde bir yaralanma yaşanıp yaşanmadığı. (Örneğin o bölgede güneş yanığı veya ciddi bir döküntü olup olmadığı)
  • Kişinin güneş altında kolayca bronzlaşma ya da yanma durumunun olup olmadığı
  • Herhangi bir tedavi olmaksızın cildin bu durumdan etkilenen herhangi bir bölgesinin iyileşip iyileşmediği veya daha kötüye gidip gitmediği
  • Herhangi bir tedavinin denenip denenmediği.
  • Doktor ayrıca kişiye, vitiligonun yaşamı üzerindeki etkisini de sorabilir. Örneğin, kişinin özgüveninizi ne kadar etkilediği ve işini etkileyip etkilemediği gibi.

Wood Lambası Nedir?

Doktor, kişinin cildine daha ayrıntılı bakmak için Wood lambası adı verilen bir ultraviyole (UV) lamba kullanabilir. Bu işlem sırasında karanlık bir odada olunması gerekecek ve lamba kişinin cildinden 10 ila 13 cm uzakta tutulacaktır.

Vitiligo lekelerini UV ışığı altında görmek daha koladır. Bu da doktorun vitiligoyu, pityriasis versicolor (mantar enfeksiyonu nedeniyle pigment kaybının oluşması) gibi diğer cilt rahatsızlıklarından ayırt etmesine yardımcı olur.

Vitiligoyla Bağlantılı Diğer Otoimmün Durumlar Nelerdir?

Non-segmental vitiligo diğer otoimmün rahatsızlıklarla yakından ilişkili olduğundan kişi, aşağıdakiler gibi otoimmün bir durumu düşündürebilecek herhangi bir semptomu olup olmadığını görmek için de değerlendirilebilir:

  • Addison hastalığının bir işareti olabilecek yorgun ve enerjisiz olma hali
  • Diyabet belirtisi olabilecek sürekli susama ve sık idrara çıkma ihtiyacı

Ayrıca tiroid bezinizin ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek için bir kan testi de gerekebilir.

Vitiligo Nasıl Tedavi Edilir?

Vitiligo şiddetliyse veya kişiyi mutsuz ediyorsa tedavi düşünülebilir. Vitiligonun neden olduğu beyaz lekeler genellikle kalıcıdır ancak görünümlerini azaltmak için tedavi seçenekleri mevcuttur.

  • Lekeler nispeten küçükse, bunları kapatmak için cilt kapatıcı kremler kullanılabilir.
  • Bazı pigmentleri eski haline getirmek için ciltte steroid kremler kullanılabilir ancak uzun süreli kullanım ciltte çatlaklara ve incelmeye neden olabilir.
  • Steroid kremler işe yaramazsa fototerapi (ışıkla tedavi) kullanılabilir.

Tedaviler cildin rengini geri kazanmasına yardımcı olsa da bu etki genellikle uzun sürmez. Tedavi, vitiligonun yayılmasını durduramaz.

Vitiligonun Komplikasyonları Nelerdir?

Vitiligo bazen başka sorunlara neden olabilir. 

  • Melanin eksikliği nedeniyle cilt, güneşin etkilerine karşı daha savunmasız olacaktır. Güneş yanığından kaçınmak için güçlü bir güneş koruyucu kullanılması önemlidir.
  • Vitiligo ayrıca iris iltihabı, gözün orta tabakasının iltihabı (üveit) gibi göz problemleriyle ve kısmi işitme kaybı (hipoakuz) gibi sorunlarla da ilişkilendirilebilir.
  • Vitiligolu kişilerde, özellikle sık maruz kalınan ve kolayca görünen cilt bölgeleri etkilenmişse, özgüven sorunları da yaygın olarak görülebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası