milli mücadelenin kadın kahramanları hakkında bilgi / Milli Mücadele'nin kadın kahramanı: Kara Fatma

Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları Hakkında Bilgi

milli mücadelenin kadın kahramanları hakkında bilgi

Kurtuluş Savaşı'nda Vatanı İçin Mücadele Eden 9 Kahraman Türk Kadını

Haberler

Teknoloji

Kurtuluş Savaşı'nda Vatanı İçin Mücadele Eden 9 Kahraman Türk Kadını

93 Harbinde Ruslarla mücadele eden Nene Hatun ile başlayan Türk Kadını'nın memleketi düşmanlardan kurtarma azmi Milli Mücadele'de had safhaya ulaşmıştır. Milli mücadele kadın kahramanları yüzyıllar geçse de unutulmayacak isimlerdir. Her birinin destansı mücadelesi her zaman gönüllerimizde yaşayacaktır. Milli mücadelenin kadın kahramanları ile ilgili araştırma yapıyorsanız içeriğimiz size yardımcı olacak. 

Kurtuluş Savaşının cephelerinde görev alan fedakar, mili mücadelenin kadın kahramanları kimdir diyorsanız gelin hep birlikte öğrenelim.

Not: Buradan bir kez daha cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşları, aziz şehitlerimiz ve topyekün vatanımızı savunan herkesi saygı ve sevgiyle anıyoruz.

1. Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar) ()

1. Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar) ()

2. Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel) (Ö. 24 Eylül )

2. Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel) (Ö. 24 Eylül )

3. Şerife Bacı (Ö. )

3. Şerife Bacı (Ö. )

4. Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma)

4. Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma)

5. Halime Çavuş

5. Halime Çavuş

6. Hafız Selman İzbeli

6. Hafız Selman İzbeli

7. Gördesli Makbule ( Mart , Kocayayla/Akhisar)

7. Gördesli Makbule ( Mart , Kocayayla/Akhisar)

8. Çete Emir Ayşe

8. Çete Emir Ayşe

9. Tayyar Rahmiye

9. Tayyar Rahmiye

Ve daha yüzlercesi Ruhları Şad olsun

Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları

Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları

 

         Kurtuluş Savaşı'nın cephelerinde görev alan "Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları" konusunu 4-A sınıfı öğrencileri hem tanıdılar, hem de arkadaşları ile paylaştılar.

 

Kurtuluş Savaşı'nda Vatanı İçin Mücadele Eden 9 Kahraman Türk Kadını

  1. Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar) ()
  2. Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel) (Ö.
  3. 3. Şerife Bacı (Ö.
  4. Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma)
  5. Halime Çavuş
  6. Hafız Selman İzbeli.
  7. 7. Gördesli Makbule ( Mart , Kocayayla/Akhisar)
  8. 8. Çete Emir Ayşe.

Milli mücadele döneminde kahramanlıklarıyla adlarını duyurmuş olan kadınlarımız kimlerdir? Milli mücadelenin kadın kahramanları hakkında bilgi.

1 &#; Asker Saime

Asker Saime
Katılmış olduğu Kadıköy Mitingi sebebi ile hakkında tutuklama kararı çıkınca Anadoluya geçerek Milli Mücdeleye katılmış kadın kahramanlarımızdan birisidir. Gerçek adı Münevver Saime olan Saime hanıma Asker Saime denmesinin sebebi Batı Cephesinde savaşırken yaralanır ve yaralandığını gizleyerek savaşmaya devam etmesinden dolayıdır. Milli Mücadele esnasında &#;İsyan etmeyecek bir Türk kalbi tanımıyorum&#; sözün söylemiş ve bu sözü doğrultusunda hareket etmiş bir kadın kahramanımızdır.


2 &#; Binbaşı Ayşe

Binbaşı Ayşe
İzmir&#;İn işgaline karşı çıkmış ve İzmir&#;İn işgali sonrası mücadeleye silahlı bir şekilde katılmış kadın kahramanlarımızdan birisidir. Binbaşı Ayşe Yunanlıların İzmir&#;imzi işgal etmesi sonrası kendi çetesini kurarak mücadele başlatmış ve daha sonra çetesi ile birlikte KÖpekçi Nuri&#;nin çetesine dahil olmuştur. Ardından Milli Mücadele&#;Ye de katılmış ve vatan savunmasında rol almıştır.


3 &#; Çete Emir Ayşe Efe

Çete Emir Ayşe Efe

Aydın İmamköy&#;lüdür. Çanakkale&#;de savaşırken şehit olan eşinden kalan elmas küpeleri satarak kendine bir silah almış ve Milli Mücadeleye Yörük Ali Efe&#;nin yanında katılmış ve 7 Eylül&#;de Aydın&#;ın kurtuluşuna kadar da mücadele etmeye devam etmiştir. Savaş sonrası bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından İstiklal Madalyası verilmiştir. Ömrünün sonuna kadar &#;“Savaştım Yunana karşı, elimde kalan en değerli şey Atatürk’ün göğsüme taktığı İstiklal Madalyası’dır” deyvermiştir. Ruhu şad olsun.


 

4 &#; Erzurum&#;lu Fatma (Fatma Seher Hanım)

Kara Fatma
Birinci Dünya Savaşı&#;nda eşinin şehit düşmesi üzerine Mustafa Kemal&#;le görüşüp savaşmak için izin alan Erzurumlu Fatma Kurtuluş Savaşı&#;nın Batı Cephesi&#;nde Yunanlara karşı mücadele etmiştir.

Eşiyle birlikte Birinci Dünya Savaşı&#;na katılmış, eşinin şehit olmasından sonra Mustafa Kemal&#;le görüşerek Batı Cephesi&#;nde görev almıştır. Vatanın düşman işgalinden kurtarılması için çalışmıştır. Sakarya ve Büyük Taarruz savaşlarına katılmıştır.


5 &#; Gördes&#;li Makbule

Gördesli Makbule
Batı Cephesi&#;nde Yunanlara karşı eşiyle birlikte mücadele eden Gördesli Makbule, başından vurularak şehit düşmüştür.
Yunanların Batı Anadolu&#;yu işgale başlamasıyla Türk çetelerine katılmış ve Yunanlara karşı eşi Halil Efe ile birlikte mücadele etmiştir. Silah arkadaşlarını korumak için öne atılınca başından vurularak şehit olmuştur.


6 &#; Hafız Selman İzbeli

Hafız Selman İzbeli
Kendi deyimi ile bir &#;Cumhuriyet Kadını&#; olan Hafız Selman İzbeli Kastamonu&#;ludur. Milli Mücadele esnasında Kastamonulu kadınları toparlayıp örgütlemiş ve askere çorap ve fanila ördürüp cepheye göndermiştir. Varlıklı bir ailenin ferdi idi ve askerimiz Kastamonu&#;ya geldiğinde tüm askerleri doyurmuştu.


7 &#; Halide Edip Adıvar

Halide Edip Adıvar
Halide Edip Adıvar fikri mücadele yönü ile Milli Mücadeleye katılan kadınların bi titmsalidir. Edebiyat alanında vermiş olduğu eşsiz örneklerin yanı sıra kuvvetli hitabet yeteneği ile Milli Mücadele için canı pahasına mücadele etmiştir. Anadolu Ajansının kurulmasında büyük rol sahibidir. Milli Mücadele döneminde gazetecilikte yapmıştır. Daha detaylı bilgi için&#;


8 &#; Halime Çavuş

Halime Çavuş
Kurtulu Savaşına erkek kılığında giden Kastamonu&#;lu kadın kahramanlarımızdandır. Uzunca bir dönem Halim Çavuş ismi ile tanınmıştır. Erkek gibi traş olup saçlarını kazıtmış ve kendini uzun süre gizlemeyi başarmıştır. Düşmanın bri saldırısı esnasında ayağından yaralanıp sakat kalmıştır. Mustafa Kemal Paşa ile cephede karşılaşmış ancak onu tanımamıştır. Mustafa Kemal Paşa kendisine &#; Böyle üşümüyecek misin&#; diye bir sual sormuş o da bu suala &#;Bey kişi kurtulacak ben öleceğim de ne olacak&#; diye cevap vermiştir.


9 &#; Kılavuz Hatice

Kılavuz Hatice
Milli Mücadele kadın milislerinden. Adana’da Fransızlara karşı verilen mücadeleye katıldı. Milli kuvvetlerin 8 Mayıs tarihinde Pozantı’da saldırıya geçmesi üzerine Fransızlar oldukça kritik bir duruma düştü. Bu sırada Hatice, Fransızlara güya ufak bir ücret karşılığı yol göstereceğini söyledi. Kendilerine sözde kılavuzluk ederek Türkler tarafından ihmal edilmiş bir istikametten onları selâmete çıkaracaktı. Gece karanlığında yola çıkardığı Fransızlara yanlış yol göstererek Kurtboğazı’na soktu. O sırada başlayan Türk taarruzunun ardından Fransızlar, Türk askerine esir düştü.


10 &#; Nene Hatun

Nene HatunErzurum&#;ludur. Pasinler ilçesinin Çeperler Köyünde doğmuştur. Azizye Tabyasının meşhru Aziziye Savunmasında görev almak için bir 3 aylık çocuklarını geride bırakarak Milli Mücadele de aktif olarak rol almıştır. Vefatından sonra Aziziye Tabyasına gömülmüştür


11 &#; Onbaşı Nezahat

Onbaşı Nezahat
Onbaşı Nezahat, İnönü Savaşlarındaki katkıları nedeniyle Ahmet Derviş Paşa tarafından onbaşılığa yükseltilmiştir.
İnönü Savaşlarındaki katkıları nedeniyle Mustafa Kemal&#;in takdirini kazanmıştır. 12 yaşında tümen komutanı Ahmet Derviş Paşa tarafından onbaşılığa terfi ettirilmiştir.


12 &#; Şerife Bacı

Şerife Bacı
Kastamonu İnebolu&#;dan Ankara&#;ya kağnısıyla mermi taşıyan Şerife Bacı, ağır kış şartlarından dolayı donarak şehit düşmüştür.
Kurtuluş Savaşı&#;nda yanındaki küçük çocuğuyla birlikte Kastamonu İnebolu&#;dan Ankara&#;ya kağnı ile cephane götürürken ağır kış şartları nedeniyle Aralık &#;de donarak şehit olmuştur. Çocuğu ise askerler tarafından donmaktan son anda kurtarılmıştır.


13 &#; Tayyar Rahime

Tayyar Rahmiye
Fransızlara karşı Güney Cephesinde mücadele etmiş kadın kahramanlarımızdan birisidir. Tayyar Rahime ile anlatılan en akılda kalıcı anektod ise Fransızlara karşı mücadele de ağırlaşmaya başlayan askerlere dönerek &#;Ben kadın halime ile ayakta durup mücadele ederken siz erkek haliniz ile yrlerde sürünmekten utanmıyor musunuz?&#; diyerek hem cesaret hem de motvasyon verişidir.


14 &#; Yirik Fatma

Yirik Fatma
Güney ve Batı cephesinde savaşmış kadın Milli Mücadele dönemi kahramanlarımızdandır. Gaziantep&#;te Fransızlara karşı savaşarak Milli Mücadeleye katılmış Batı Cephesinde savaşırken esir düştüğü Yunan askerleri tarafından işkence edilerek şehit edilmiştir.


Sadece yukarıda görmüş olduğunu 14 kahraman ile sınırlı değildi Türk Kadınının Milli Mücadele dönemindeki kahramanları. İsimsiz nice kadın kahraman var k cepheye mühimmat taşımış, demiryollarını tamir etmiş, cephede isimsiz bir şekilde savaşmış&#; Bilinen diğer Milli Mücadele dönemi kadın kahramanlarının isimleri ise aşağıda sıralanmıştır.

  • Çavuş Penbe
  • Senem Ayşe Hatun
  • Nafize Kadın
  • Bitlis Defterdarının Hanımı
  • Sultan Hanım
  • Faika Hakkı
  • Ali Kızı Alime
  • Hacı Osman kızı Fatma
  • Besim kızı Şükriye
  • Musa kızı Fatma
  • Veli onbaşı kızı Ayşe
  • Molla İbrahim kızı Fatma
  • Molla Hasan kızı Fatma.

Kurtuluş Savaşı kadın kahramanları ve hikâyeleri: Kurtuluş Savaşı kadın kahramanları kimler?

Çete Ayşe

senesinde Yunanların Aydın’ı işgal etmeleri üzerine silahlanmış olan Çete Ayşe; 7 Eylül ’de Aydın’ın düşman işgalinden kurtarıldığı güne kadar Yunan işgal güçleriyle savaşmıştır.

Halime Çavuş

Kurtuluş Savaşı’na erkek kılığında katılan ve bu nedenle herkesin kendisini Halim Çavuş olarak tanıdığı Halime Çavuş; Ankara’dan Batı cephesine cephane taşınmasında büyük faydalar sağlamıştır.

Gördesli Makbule

Çok iyi silah kullanmasıyla bilinen Gördesli Makbule henüz birkaç aylık evliyken eşi Halil Efe ile birlikte Kurtuluş Savaşı’na katılmış ve Afyon civarında düşmanla savaşmıştır. ’nin Mart ayında Akhisar-Sındırgı sınırında düşmanla savaşırken başından vurularak şehit düşmüştür.

Tayyar Rahmiye

Beraberindeki müfrezesiyle birlikte, Osmaniye’ye bağlı olan Hasanbeyli civarında Fransız işgalcilerle savaşmıştır. Savaş sırasında ateş altında kalan iki arkadaşını kurtardığı için kendisine uçan anlamına gelen Tayyar ismi verilmiştir.

Asker Saime

yılında İzmir’in işgal edilmesinin ardından İstanbul’da düzenlenen mitingde bir konuşma yapmış ve daha sonra Anadolu’ya geçerek Milli Mücadele’ye katılmıştır.

Hatice Hatun

Adana ve civarında Fransız işgal güçlerine karşı mücadele etmiştir.

Tarsuslu Kara Fatma

Beraberindeki yaklaşık 10 kişilik mili kuvvetiyle Afyon’da gerçekleşen savaşlara katılmış ve Tarsus’un düşman işgalinden kurtarılmasında da büyük yararlılıklar göstermiştir.

Tayyibe Hatun

Kucağındaki bebeğiyle beraber cepheye mühimmat taşımıştır.

Sultan Hanım

Adana’da çarpışan Türk direnişçilerini, ineklerinden sağdığı sütle beslemiştir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır