destan nedir kaça ayrılır / Oluşum şekillerine göre destanlar kaça ayrılır?

Destan Nedir Kaça Ayrılır

destan nedir kaça ayrılır

Destanlar henüz aklın ve bilimin toplum hayatına tam anlamıyla hâkim olmadığı ilk çağlarda ortaya çıkmış sözlü edebiyat ürünleridir. Milletleri derinden etkileyen tarihî ve sosyal olayları anlatan edebî eserlere destan adı verildiğini biliyoruz. Bu tür edebî eserler deprem, bulaşıcı hastalık, kuraklık, kıtlık, yangın, göçler, savaşlar ve istilâlar gibi önemli olayların etkisiyle tarihin eski çağlarında meydana gelmiştir.

Destanlar üç safhada oluşur:

  1. Doğuş Safhası: Bu safhada milletin hayatında iz bırakan önemli tarihî ve sosyal olaylar, bu olaylar içinde yüceltilmiş efsanevî kahramanlar görülür.
  2. Yayılma Safhası: Bu safhada, söz konusu olay ve kahramanlıklar, sözlü gelenek yoluyla yayılır. Böylece bölgeden bölgeye ve nesilden nesle geçer.
  3. Derleme (yazıya geçirme) Safhası: Bu safhada, sözlü gelenekte yaşayan destanı, güçlü bir şair, bir bütün hâlinde derleyip manzum olarak yazıya geçirir. Çoğu zaman bu destanların kim tarafından derlendiği ve yazıya geçirildiği belli değildir.

Destan Çeşitleri

  1. Tabii (Doğal) Destan: Toplumun ortak malı olan ve birtakım olaylar sonucu kendiliğinden en oluşan destanlardır. Örnek: Oğuz Kağan Destanı
  2. Yapma (Yapay) Destanlar: Bir şairin, toplumu etkileyen herhangi bir olayı tabiî destanlara benzeterek söylemesi sonucu oluşan destanlardır. Örnek: Üç Şehitler Destanı &#; Fazıl Hüsnü DAĞLARCA

Destanların Genel Özellikleri

  • Anonimdirler.
  • Genellikle manzumdurlar. Az olmakla beraber nazım-nesir karışık olan destanlar da vardır. Bazıları, manzum şekilleri unutularak günümüze nesir hâlinde ulaşmıştır.
  • Olağan ve olağanüstü olaylar iç içedir.
  • Destan kahramanları olağanüstü özelliklere sahiptir.
  • Destanlar, tarihî ve sosyal olaylardan doğarlar. Bu eserlerde genellikle, yiğitlik, aşk, dostluk, ölüm ve yurt sevgisi gibi temalar işlenir.
  • Bir edebiyat türü olan destan, zamanla asıl anlamını yitirmiş, âşık edebiyatında savaşları, ünlü kişileri, gülünç olayları anlatan eserlere de destan denilmiştir.

Türk destanları, İslamiyet’ten önceki destanlar ve İslamiyet’ten sonraki destanlar olmak üzere ikiye ayrılır.

İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK DESTANLARI

İSLAMİYETTEN SONRAKİ TÜRK DESTANLARI

alp er tunga destanıdestan ve özellikleritürk destanları

Oluşum şekillerine göre destanlar kaça ayrılır?

İçindekiler:

  1. Oluşum şekillerine göre destanlar kaça ayrılır?
  2. Destanın türleri nedir?
  3. Destan nedir çok kısa bilgi?
  4. Yapay Destanlar kaç aşamadan oluşur?
  5. Destan anlatan kişiye ne denir?
  6. Türk Destanları kaç aşamadan oluşur?

Oluşum şekillerine göre destanlar kaça ayrılır?

Destanlaroluşumlarına göreiki ayrı kısımdırlar. Bunlar yapay ve doğal destanolarak adlandırılırlar. Doğal destanlar, tarihin karanlık devirlerine olan olayların anlatır.

Destanın türleri nedir?

Destanlaroluşumlarına göre "doğal destan" ve "yapay destan" olmak üzere ikiye ayrılırlar. Tarihin karanlık devirlerinde oluşmuş ve bitmiş olan destanlara doğal destandenir. Doğal destanlarbazı olaylar sonucunda kendiliğinden oluşurlar.

Destan nedir çok kısa bilgi?

Milletleri derinden etkileyen tarihî ve sosyal olayları anlatan çoğunlukla manzum şekilde olan edebî eserlere “destan” denir.

Yapay Destanlar kaç aşamadan oluşur?

İslamiyet'ten önceki Türk destanları 3. aşamayı tamamlamamış, hiçbirisi yazıya geçirilmemiştir. Yapay destanlarda genellikle 2. aşamayı tamamlamamıştır. Bazılarında 1. aşamada yoktur.

Destan anlatan kişiye ne denir?

èDestanlargenellikle bir durum, bir olay veya bir kahraman üzerine kuruludur. èBu aktarma sırasında gerçek olay, büyük değişikliklere uğrar. èDestan anlatankişilere "ırcı, yırcı, destancı" gibi isimler verilmiştir. èOlay ve kişiler olağanüstü nitelikler gösterir.

Türk Destanları kaç aşamadan oluşur?

Destanlar“doğuş, yayılma ve yazılış safhası” olmak üzere üç safhada oluşur: Doğuş safhası: Bu safhada milletin hayatında iz bırakan önemli tarihî ve sosyal olaylar, bu olaylar içinde yüceltilmiş efsanevî kahramanlar görülür.

Destan nedir? Destanların genel özellikleri nelerdir? Destanlar oluşum bakımından kaça ayrılır? Türk destanları nasıl sınıflandırılır?

Ergenekon Destanı

Destan, &#;tarih öncesi tanrı, tanrıça, yarı tanrı ve kahramanlarla ilgili olağanüstü olayları konu alan şiir&#; anlamına gelmektedir. Batı dillerinde bu türe epope denilmektedir. Sadece tanrı, tanrıça ve evrenin yaratılışı konularını ele alan eserlere ise mit denilmektedir. Mitleri inceleyen bilim dalına da mitoloji adı verilmektedir.

Destanlar, ulusların yaşamında derin etkiler bırakan savaş, göç, doğal afet gibi büyük olayları anlatan edebiyat ürünleridir. Olaylar dilden dile aktarılırken birtakım olağanüstülüklerle zenginleşir.

Destanlar üç safhada oluşur:

  • 1. Ulus hayalinin efsaneler oluşturmaya elverişli bulunduğu eski dönemlerde, o ulusun yaşamında unutulmaz doğa olayları, büyük savaşlar, göçler, istilalar, yeni bir coğrafyayı vatan hâline getirme gibi olayların gerçekleşmesi ve bunların o insanları kuşaklar boyunca meşgul etmesi gerekir.
  • 2. O ulus içinden çıkan bir ozan, bu olayları, şiir biçiminde söyler. Bu şiirler dilden dile aktarılır. Bu sırada birtakım çıkarma ve eklemelerle toplumun ortak malı olur.
  • 3. Bir meraklı çıkıp halk ağzında dolaşan bu anlatımları toplar, bir üslup vererek yazıya geçirir.

Dünyanın en eski destanlarından biri, MÖ &#;de eski Babil dilinde yazılmış dize uzunluğundaki Gılgamış destanıdır. 12 tablet üzerine yazılmış olan bu destan günümüze kadar gelmiştir.

Destanlar oluşumu bakımından ikiye ayrılır:

1. Tabii (Doğal) Destanlar:

Bir ulusun yaşamında derin izler bırakan ve uzun süre unutulması mümkün olmayan olayların ozanlar tarafından anlatılmasıyla oluşan manzum ürünlerdir. Ancak bu eserleri kimin söylediği zamanla unutulur. Parçalar hâlinde halk arasında yaşatılan bu şiirler güçlü bir şair tarafından birleştirilir. Böylece doğal destanlar en son biçimini alır. Türk destanlarının çoğu son biçimini almaçlan unutulmuştur. Bu nedenle günümüze kadar gelebilen ulusal destanlarımızın sayısı birkaçı geçmemektedir. Bazı Türk destanları da parçalar hâlinde yabancı kaynaklarda yer almaktadır.

Oğuz Kağan Destanı, Ergenekon Destanı, Türeyiş Destanı, Bozkurt Destanı, Alp Er Tonga Destanı ve Şu Destanı, yabancı kaynaklarda parçalar hâlinde yer almaktadır.

Köroğlu Destanı, Manas Destanı, Saltukname gibi İslami Dönem Türk Destanları yerli kaynaklarda tespit edilmiştir.

2. Suni (Yapma) Destanlar:

Halk arasında yaşayan destan parçalarının güçlü bir şair tarafından yeniden düzenlenmesi ve doğal destanlar örnek alınarak ekleme ve çıkarmalarla yeni bir biçim alması sonucunda ortaya çıkan destanlardır.

Bizim destanlarımız parçalar hâlinde kalmış doğal destan niteliğindedir. İran destanı Şehname, Firdevsî tarafından derlenerek yeniden oluşturulmuştur. Yunan destanları İlliade ve Odysseia, Homeros tarafından yeni bir biçime sokulmuştur. Fin destanı Kalevala, Lönnrot tarafından derlenip yeniden biçimlendirilmiştir.
Bunlardan başka Hintlilerin Mahabaratave Ramayana, Fransızların XI-XIII. yüzyılda oluşan Chanson de Roland (Şanson dö Rolan)&#;ı, Almanların XIII. yüzyıla ait Nibelungen&#;i diğer dünya destanlarıdır.

Türk Destanlarını şöyle gruplandırabiliriz:

A. İslami Dönem Türk Destanları

  • a. Yaratılış Destanları
  • b. Saka Türklerinin Destanları (MÖ VII &#; II. yy.)
  1. Alp Er Tonga Destanı
  2.  Şu Destanı
  • c. Hun Destanları (MÖ III &#; MS II. yy.) Oğuz Kağan Destanı
  • d. Siyenpi Destanları (MS II. yy.)
  • e. Göktürk Destanları (MS &#; )
  1. Bozkurt
  2. Ergenekon
  3. Köroğlu (İslamiyet öncesi biçimi)
  • f. Uygur Destanları (MS &#; )
  1. Türeyiş
  2. Göç
  3. Çaştanî Bey Hikâyesi

B. İslamiyet Sonrası Türk Destanları

  • Oğuz Kağan Destanının İslami biçimi
  • Şan Kızı Destanı (Kara Bulgar şairlerinden Mikail Baştu MS &#;de tamamladı.)
  • Satuk Buğra Han Destanı (Karahanlı Türkleri)
  • Manas Destanı (Kırgız Türkleri)
  • Cengiz Han Destanı
  • Timur Destanı
  • Battal Gazi Destanı (Anadolu sahasına bağlı) Danişmend Gazi Destanı Sarı Saltuk Destanı
  • Köroğlu Destanı (İslamiyet sonrası biçimi)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası