kreatin kaç olunca diyalize girilir / KREATÄ°N YÜKSEKLİĞİ NEDENLERÄ° ve TEDAVÄ°SÄ° Diyaliz Merkezleri

Kreatin Kaç Olunca Diyalize Girilir

kreatin kaç olunca diyalize girilir

Diyalize Girmem Gerekiyor mu?

Diyaliz Ne Durumda Gereklidir?

Böbreğin görevlerinde azalma olursa hastalar diyaliz destek tedavisine gerek duyar. Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır. Bu konuda kararı verecek olan hastanın doktorudur. Bazı durumlarda (örneğin kalp yetmezliği, yaygın vücut şişliği, nefes darlığı, kontrolsüz hipertansiyon) serum kreatinini çok yükselmese bile diyaliz tedavisine gerek duyulabilir. Bu sorunlar giderildikten sonra hastanın diyaliz tedavisine gerek duyup duymadığı yeniden değerlendirilmelidir. Özellikle diyaliz tedavisine yeni başlamış veya böbrek hastalığının nedeni bilinmeyen hastalar geçici bir sorun nedeni ile diyalize gerek duyabilirler, bu hastaların sık takibi gereklidir. 

Kreatinin Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği Neyi İfade Eder?

 

Kreatinin nedir kan tahlili için önemli bir değerdir. Kreatinin, vücutta böbrek tarafından atılan zararlı ve atık maddelerden biridir ve idrar yolu ile dışarı atılır. İdrar ve kan tahlilleri ile bu değere bakılarak böbrek rahatsızlıkları ile ilgili gerekli tanı konulabilir ve takip gerçekleştirilebilir. Peki, kreatinin nedir ve kreatinin kaç olmalı?

Kreatinin Testi Nedir?

Kreatinin testi, böbrek rahatsızlıklarının tanılanması adına kan tahlilinden yapılan testlerden biridir.

Kreatinin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Kreatinin testi nedir? Hangi rahatsızlıkların tanısı için kullanılır?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

  • Kreatinin yüksekliği birçok nedene dayanmakla birlikte asıl olarak böbreklere etki eden bir rahatsızlık nedeniyle olur. Bu değerin yüksek çıkması kronik ya da akut böbrek hastalıklarını, protein kaçağını, böbrek enfeksiyonlarını, diyabetik böbrek hastalığını ifade edebilir. Ayrıca üretra taşları, mesane taşları ve mesane kitlesi de bu değerin yükselmesine neden olabilir.
  • Kanda kreatinin düşüklüğü de gebelik başta olmak üzere yatalak hastalarda görülür.

Kreatinin Testi Nasıl Yapılır?

“Kreatinin tahlili nedir? Nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu değer idrardan ya da kanda ölçülür.

Kreatinin Normal Değeri Nedir?

“Kreatinin tahlili nedir? Normal değer kaçtır?” sorusu da bu değer yaş ve cinsiyete göre değişir şeklinde yanıtlanabilir. Ortalama değer erkeklerde mg/dl, kadınlarda mg/dl değerleri arasındadır.

Kreatinin Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda mg/dl ve erkeklerde mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir. Bu nedenle iç hastalıkları ya da nefroloji bölümüne başvurulabilir.

Kreatinin Değeri Kaç Olursa Diyalize Girilir?

Kreatinin kan testi sonucunda diyaliz gerektiren bir değer bulunmaz. Hasta için diyaliz kararının verilmesinde hem bu değerin yüksekliği hem de çeşitli belirtiler etkendir. Bu belirtiler de kusma, idrara çıkış ve bulantıdır.

Kreatinin Testi Aç Karnına mı Yapılır?

“Kreatinin testi aç karnına mı yapılır?” diye merak ediyorsanız en az 6 saat boyunca aç olmanız gerektiğini bilmelisiniz.

3 Yorum


24 Mayıs tarihindeHarun Tanrıverdi

Merhaba benim Kreatinin değeri 0,69 mg/dL çıktı normalmi ya da tehlike arzediyormu?rn

Büyük Anadolu Hastaneleri

24 Mayıs tarihinde

Merhaba, sorularınızı Büyük Anadolu Hastaneleri Alo Doktorum danışma hattına 21 31 iletebilir, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


26 Mart tarihindesenay yildirim

Merhaba,rnrnKreatinin , CKD-EPI değeri 9, ancak idrar çıkışı olan ve genel durumu iyi ( bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı vs olmayan) 70 yaş kadın hasta için diyaliz başlanır mı? ( 1 ay önceki kreatinin değeri , ondan bir ay önceki kreatinin değeri idi) rnrnPotasyum mmoL/L (Ref: - )rnSodyum : mmoL/L (Ref: )rnÜre : mg/dL ( Ref: )rnBUN mg/dL (Ref: - )rnrnTeşekkür seafoodplus.infoygılarımla,

Büyük Anadolu Hastaneleri

27 Mart tarihinde

Merhaba, sorularınızı Büyük Anadolu Hastaneleri Alo Doktorum danışma hattına 21 31 iletebilir, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


09 Ocak tarihindeNuran yılmaz

Kreatin ne kadar yüksek olursa olsun .diyalize gidilir mi. Düşük mü olması gerekir

Büyük Anadolu Hastaneleri

10 Ocak tarihinde

Diyaliz kararının alınmasında kreatinin yüksekliğinin yanı sıra hastanın idrar çıkışı, bulantı, kusma gibi eşlik eden bulguları ve bazı laboratuvar test sonuçları önem taşımaktadır.

Yorum Ekle

Kreatinin nedir? Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Kreatinin, kasta enerji kaynağı olarak görev yapan bir kreatin fosfat metabolitidir. Bu molekül, kas kütlesine bağlı olarak değişse de, vücutta oldukça sabit bir oranda üretilir. Erkekler daha büyük iskelet kitlesi nedeniyle kadınlardan daha yüksek kreatinin seviyelerine sahip olma eğilimindedir. Peki, kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 21 Aralık Güncellenme:

Kreatinin nedir? Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Kan dolaşımı yoluyla böbreklere taşınan daha sonrasında böbrekler tarafından filtrelenen ve idrar yolu ile vücuttan dışarı atılan kreatin hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… Şimdi, kreatinin nedir? Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte cevapları…

KREATİNİN NEDİR?

Kreatinin, kas metabolizmasından üretilen kimyasal bir atık moleküldür. Kreatinin, kaslarda enerji üretimi için büyük öneme sahip bir molekül olan kreatinden üretilir. Vücudun kreatininin yaklaşık % 2’si her gün kreatinine dönüşür. Kreatinin kan dolaşımı yoluyla böbreklere taşınır. Böbrekler kreatininin çoğunu filtreler ve idrar yoluyla vücuttan dışarı atar. Vücuttaki kas kütlesi günden güne nispeten sabit olduğundan, kreatinin üretimi normal olarak günlük olarak değişmeden kalır.

Kandaki normal kreatinin seviyeleri yetişkin erkeklerde desilitre başına (dL) yaklaşık ila miligram (mg) ve yetişkin kadınlarda desilitre başına ila miligramdır. (Metrik sistemde, bir miligram, bir gramın binde birine eşit bir ağırlık birimidir ve bir desilitre, bir litrenin onda birine eşit bir hacim birimidir.)

blood test sözcü ile ilgili görsel sonucu

KREATİNİN YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Kanda kreatinin yüksekliği genelde böbrekte bir sorun olduğu anlamına gelir. Hem akut hem de kronik böbrek yetmezliklerinde yükselir. Bu testin seviyesi ne kadar yüksekse böbrek fonksiyonları o kadar bozulmuştur. Bu testin 4 mg/dL seviyesinin üzerinde olması böbrek fonksiyonlarında ciddi bozukluk olduğunu gösterir. Bu testin 10 – 12 mg/dL üzernde olması diyaliz gerektiren bir duruma işaret eder.

Yüksek kreatinin belirtileri şunlardır:

– Bulantı, kusma
– İştahsızlık
– Ellerde, ayaklarda şişlik, vücudun su toplaması, ödem
– Halsizlik, yorgunluk
– Nefes darlığı
– Bilinç değişikliği
– Cilt kuruluğu
– İdrar miktarında azalma veya artma
– Tansiyonda yükselme

KREATİNİN DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Kreatinin düzeyinin normalden düşük çıkmasının hiç bir klinik önemi yoktur. Kreatinin düşüklüğü ile gelen semptomlar altta yatan duruma bağlıdır. Aşağıda belirtilen durumlar kreatinin düşüklüğüne neden olabilir:

– Kas distrofisine benzer kas hastalıkları: Herhangi bir kas hastalığının semptomları arasında kas zayıflığı, kas sertliği, kas ağrısı ve hareket kabiliyetinde sınırlılık vardır.

– Karaciğer rahatsızlıkları: Karaciğer fonksiyonunun kötü olması, kreatin üretimine engel olur, bu da düşük kreatinine neden olabilir. Semptomlar sarılık, karın ağrısı, karın şişkinliği, kanlı veya katranlı dışkıları içerir.

– Aşırı su kaybı: Hamilelik, aşırı su alımı ve bazı ilaçlar buna neden olabilir.

Yetersiz beslenme, ağır kilo kaybı ve uzun süredir devam eden hastalıkları olan kişilerde kas kütlesi zamanla azalır ve bu nedenle kreatinin düzeyi yaşları için beklenenden daha düşük olabilir.

hamileliknefes darlığı

Kreatinin

Kreatinin Nedir?

Kreatinin, kreatin bileşiğinin parçalanmasından oluşan bir tür atık üründür. Öncelikle kaslara ve daha sonra vücudun diğer hücrelerine enerji sağlayan asit olarak tanımlanabilir. Böbrekler, vücut için zararlı olan maddeleri süzerek idrar yoluyla dışarı atar. Kreatinin bu aşamada maddelerin dışarı atılmasında rolü olan moleküller arasında yer alır.

Her gün vücuttaki kreatinin miktarının %2’lik bir kısmı kreatine dönüşür. Kas kütlesi genel olarak sabit kalmaya meyilli olduğundan dolayı her iki molekül de vücut için aynı oranda üretilir. İdrarla vücuttan atılan organik maddeler; üre, ürik asit ve kreatindir. Böbreklerin çalışıp çalışmadığı kreatinin değerleri kontrol edilerek incelenir.

Kreatin yararları arasında; enerji üretimi artışı, beyin fonksiyonlarında iyileşme, kalp dostu olması, güçlenme gibi durumlar bulunur. Kreatin zararları sayılacak olursa; kabızlık, sindirim problemleri, susuzluk ve mide bulantısı başlıca zararlarındandır.   

Kreatinin Normal Değerleri Kaç Olmalı?

Değerler ifade edilirken desilitre ve miligram kullanılır. Böbrek yetmezliği kreatinin değerleri; 1,,9 mg/dL’dir. Yetişkin erkeklerde serum kreatinin normal değerleri; 0,,40 mg/dLyetişkin kadınlarda ise 0,,3 mg/dL’dir. Kreatinin klirensi normal değerleri ise şu şekildedir;

  • yaş aralığı erkeklerde mL/dk, kadınlarda mL/dk
  • yaş aralığı erkeklerde mL/dk, kadınlarda mL/dk
  • 61 yaş ve üzeri erkeklerde mL/dk, kadınlarda mL/dk

Kreatinin Nasıl Ölçülür?

Kreatinin ve kreatin değerlerinin anormal çıkması birçok hastalığa işaret ediyor olabilir. Böbreklerin düzgün çalıştığını ölçmek ve böbrek hastalıklarının tanısının konulması için bazı testler yapılır. Kreatinin testi, kan ve idrar yoluyla ölçülür. İdrarda kreatinin ölçülmesi için 24 saatlik idrar toplanır. 

Bu işlem kreatinin klirensi olarak adlandırılır. Kreatinin klirensi hesaplama yöntemi 24 saat düzenli alınan idrar tahlili sonucunda çıkan değerlerin, normal değerlerle karşılaştırılmasıdır. Aç karna verilen idrara ise spot idrar denir. Spot idrarda kreatinin ölçümünde, genellikle sabah ilk idrar tercih edilir. Spot idrarda protein kreatinin oranı ölçülür. 

Bazı durumlarda kreatin fosfat molekülü üretimi sonucu kreatinin fazlalığı ve düşüklüğü ortaya çıkabilir. Kreatin fosfattan sorumlu olan enzim, kreatin kinaz (CK)’dır. Kreatinin kinaz testi kas hücrelerinde meydana gelen bozulmalar sonucu, kana karışan kas hücrelerinin görülebilmesini sağlar. Kreatin kinaz yüksekliği tehlikelidir. 

Bu nedenle referans aralığı olan; erkeklerde U/L, kadınlarda U/L dışındaki değerler anormaldir. Yükseklik kas yıkımına, düşüklük ise birçok hastalığa işaret eder. Ek olarak tanı sürecinin kesinleşmesi için kişiden BUN kreatinin testi istenebilir. BUN (üre), kan örneği alınarak izlenir. Kişinin test yaptırmadan 1 gün önce protein bulunan gıdaları tüketmesi yasaklanır.

Böbrek fonksiyonlarının incelenmesinde BUN ve kreatinin testi oldukça etkili sonuçlar verir. BUN testi, kreatinin testiyle birlikte istendiği için kreatinin değerleriyle arasındaki oran hesaplanır. Kreatin değerine oranı 10/1 ve 20/1 arasında çıkarsa; değerler normal kabul edilir. Referans aralığı dışında çıkan sonuçlar, tanı sürecini etkiler ve böbrek fonksiyonları yakından takibe alınır. 

Hamilelikte Kreatinin Kaç Olmalı?

Hamilelikte böbrek ve kan fonksiyonlarında yaklaşık %50 oranında bir artış gerçekleşir. Böbrek fonksiyonlarının fazla çalışmasıyla birlikte, normal zamandan daha sık idrara çıkılır. Bu da daha çok üre, kreatin ve ürik asit atılımı anlamına gelir. 

Hamilelikte olması gereken kreatinin değer aralığı; 1. trimesterde 0,,7 mg/dL, 2. trimesterde 0,,8 mg/dL, 3. trimesterde 0,,9 mg/dL olarak belirtilmektedir. 

Kreatinin klirensi aralığı ise; 1. trimesterde mL/dk, 2. trimesterde mL/dk, 3. trimesterde mL/dk’dır. Hamilelikte kreatinin düşüklüğü normal kabul edilir. Farklı çıkan tahlil sonuçları için ek test ve muayene ile tehlike olup olmadığı belirlenir.

Bebeklikte Kreatinin Kaç Olmalı?

Bebeklerde kreatinin normal değeri 0,2 mg/dL olmalıdır. Bebeklerde kreatinin düşüklüğü görülürse, bir düzeye kadar normaldir fakat ek testlere başvurularak böbrek fonksiyonları detaylı incelenebilir. Aile öyküsü alınarak kalıtsal bir böbrek hastalığı olup olmadığı araştırmaya tabi tutulur. 

Genetik faktörler kreatinin ölçümlerinde dikkat edilen noktalardandır. Bebeklerde kreatin kinaz yüksekliği, kaslardaki sorunların araştırılmasını gerektirir. CK, en çok kalp kasında bulunur, bu nedenle dikkate alınmalıdır. 

Kreatinin Düşüklüğü Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Kreatinin düşüklüğü, kas kütlesi az ve zayıf kişilerde düşüş gösterebilir. Tek başına kreatinin düşüklüğünün bir tehlikesi yoktur. Beraberinde olan semptom ve hastalıklar incelenir. Yaşlılık, kilo kaybı, su kaybı en bilindik kreatin eksikliği nedenleri arasındadır. Çocuklarda kreatinin düşüklüğü yaş grubuna ve diğer nedenler göz önünde bulundurularak incelenir. Kreatin düşüklüğü nedenleri hastalıkları şu şekildedir;

Kreatinin Düşüklüğü Belirtileri

Kreatinin düşüklüğünde izlenmiş en yaygın belirtiler aşağıdaki gibidir;

Kreatinin Düşüklüğü Tedavisi

Kreatinin testleri, düşüklüğün hangi sebeple meydana geldiğini göstermektedir. Kas hasar boyutunun görülebilmesi için biyopsi benzeri seçenekler değerlendirilir. Kas hastalıklarından kaynaklı bir durum ortaya çıktıysa; tedavi için kortikosteroid kullanılır. Kreatinin düşme seviyesine bağlı olarak ilaç tedavisi önerilir veya sağlıklı beslenme programı uygulanır. 

Karaciğer hastalıklarından kaynaklı bir kreatinin düşüşü yaşanıyorsa; ilaç tedavisi başlatılarak hastalığın seyri kontrol edilir. Rutin aralıklarla yapılan kan ve idrar testleri, tedavinin işe yarayıp yaramadığını göstererek sürecin doğru yürütülmesini sağlar. 

Kreatinin Düşüklüğüne Ne İyi Gelir?

Kreatin düşüklüğüne iyi gelen gıdalar ve takviye ediciler kullanılarak normal değere ulaşılabilir. Kreatinin içeren besinler; süt, yoğurt, peynir, balık ve yumurta sarısı olarak sıralanabilir. Yağsız balıklar da kreatinin açısından zengindir. 

Bazı böbrek problemlerinde üre sorunlarının da ortadan kaldırılması gerekir. Üre ve kreatinin yükselten yiyecekler her ikisine birden etki ederek, uygun bir diyet programı yapılmasına olanak tanır. Bunlar; süt ve süt ürünleri, kümes hayvanları, balık, et, sebze ve meyvedir. 

Kreatinin Düşüklüğü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kreatinin birçok hastalığa işaret ettiği için tedavi edilmezse ileride sorunlar yaşanabilir. Özellikle böbrek fonksiyonlarında yaşanan aksaklıklar, ciddi probleme neden olur. Düşüklük, normal düzeyin biraz altında seyrediyorsa ciddi sorunlarla pek karşılaşılmaz. 

Önemli olan; neden olan hastalıkların tedavi altına alınması ve kontrol edilmesidir. Tedavi edilmeden veya kreatinin incelemesi yapılmadan kreatin yüklemesi yapan kişilerde mide rahatsızlığı ve yorgunluk hissi yaşanır. 

Kreatinin Yüksekliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Kas üretimi fazla olan kişilerde kreatinin yükselir. Buna oranla, kas hacmi zayıf ve yaşlı kişilerde kreatin değeri düşük çıkar. Kanda kreatinin yüksekliği en çok böbrek hastalıklarından kaynaklanır. Bunun nedeni; kreatinin yükselmesi, böbreklerden süzülemeyen fazla kreatin olmasıdır. Böbrek nakli sonrası kreatinin yükselmesi de sıkça rastlanan bir durumdur. 

Alkol tüketimi kreatinin artmasına neden olan başka bir etkendir. Testte normal değerden ne kadar uzaklaşılmışsa, böbrek problemlerinin varlığı o kadar artar. Kreatinin yüksekliğinedenleri ve hastalıkları şu şekildedir;

Kreatin tozu kullanan bazı sporcularda kreatinin yüksekliği meydana gelir. Kas hacimlerinin yüksek olması kreatinin değerlerinin yüksek çıkmasına neden olur. Kreatin vücut geliştirme için dışarıdan takviye olarak alındığında, değerlerde yükselme yaşanır. Belirtilen doz dışında tüketildiğinde kreatinin yan etkileri ve sağlık problemleri yaşanabilir. 

Kreatinin Yüksekliği Belirtileri

Kreatinin yüksekliği belirtileri şu şekildedir;

  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Bulantı
  • Kusma
  • Baş ağrısı
  • Kilo kaybetme
  • Cilt kuruluğu
  • İdrar yaparken ağrı
  • Vücut ısısı değişimi
  • Şişkinlik
  • Nefes darlığı
  • Yüksek tansiyon
  • Ödem

Kreatinin Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir? 

Kreatinin yüksek değerlerde seyrettiği durumlarda öncelikli olarak altındaki hastalık araştırılır. Böbrek problemlerinden kaynaklı anormal değerlere rastlanırsa; ilaç tedavisi önerilir. Ayrıca alkol tüketiminden kaynaklı oynamalara oldukça sık rastlanır. Kişiye alkol tedavisi yapılarak kreatinin normal seviyelere düşürülmeye çalışılır. 

Takviyeler, kreatinin düşmesine yardımcı olan diğer yöntemlerden biridir. Proteinden uzak bir sağlıklı beslenme listesi hazırlanarak, kas hücrelerinin normal düzeye gelmesi sağlanır. Diyet listesini uzman hekim oluşturur ve programa uyulması bu aşamada önemlidir. 

Kreatinin Yüksekliğine Ne İyi Gelir?

Kreatinin yüksekliğinde beslenme dikkat edilmesi gereken bir olgudur. Protein içeriği zengin olan gıdaların tüketilmesi, değerlerin daha da artmasına neden olacağı için daha az protein tüketilmelidir. Yoğun egzersiz yapanların, programlarını bir miktar düşürmeleri önerilir. Kişinin böbreklerindeki kreatinin seviyeleri normale dönene kadar hafif tempolu egzersiz yapması istenir. 

Kreatinin kullanımı değerler normale gelene kadar bırakılmalıdır. Kreatin düşüşüne yardımcı olan besinler; fasulye, tofu, fındık, mercimek, tahıllar ve her tür sebze ve meyvedir. Bunlar haricinde etkili sonuç alınan bitkiler; adaçayı, tarçın, sarı papatya, ginseng, karahindiba gibi bitkilerdir ve çay şeklinde tüketilebilir. 

Kreatinin Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kreatinin yüksekliği tedavi edilmezse gastrointestinal problemlere neden olur. Tansiyonda yükselme yaptığı için ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşma ihtimali oldukça artar. Böbreklerde bir sorun yoksa hayati olarak tehlikeye nadir rastlanır. 

CK kreatin kinaz yüksekliği ve halsizlik kontrol altına alınmazsa, kalp krizi gibi önemli problemlere yol açar. Yükseklik sonucu kaslara oksijen gitme durumu azalır. Oksijen, kalp kasına gitmekte zorlanırsa kalp krizi ve kalp sorunları baş gösterir. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir