içerik cümleleri 10 tane örnek / Üslup cümlesi nedir? Üslup ve içerik Cümleleri Örnekler

Içerik Cümleleri 10 Tane Örnek

içerik cümleleri 10 tane örnek

Konu hakkında araştırma yapan siz değerli öğrencilerimize yardımcı olmak amacıyla aşağıya 5 tane üslup 5 tane içerik cümlesi örneği yazacağız. İlk olarak üslup ve içerik cümleleri hakkında kısaca konu anlatımı yapalım.

Üslup ve içerik cümleleri sınavlarda sıklıkla karşılaştığımız konulardan biridir. Üslup cümleleri yazarın dili nasıl kullandığı yani anlatımız ile ilgili cümlelerdir. İçerik cümleleri de konuyu ifade eder. Aşağıda üslup ve içerik cümleleri ile ilgili 10 tane örnek yer almaktadır.

5 Tane Üslup Cümlesi

Yazar, bu romanında sade bir dil kullanmış.

Okuduğum son kitap, akıcı bir dile ve sürükleyici bir anlatıma sahipti.

Yazar, son kitabında gereksiz kelime tekrarlarından kaçınmış.

Şiirin coşkulu bir dile sahip olması onu etkileyici kılıyor.

Çocukların okuyacağı kitaplar pürüzsüz bir anlatıma sahip olmalıdır.

5 Tane İçerik Cümlesi

Eserde küçük yaştan itibaren hayallerinin peşinde koşan bir çocuktan bahsedilmiş.

Bu kitapta Kurtuluş Savaşı&#;nda atalarımızın çektiği zorluklar anlatılmış.

Yazar, hikâyelerinde köy insanının acılarını, sevinçlerini ele almış.

Okuduğum kitap, kimsesiz bir çocuğun hayatta kalma mücadelesini gözler önüne seriyor.

Yazar, son romanında köylü bir çocuğun okuma serüvenini anlatmış.

Tags Sınıf8. Sınıf Konu Örnekleri

Daha yeni Daha eski

").addClass("theiaStickySidebar").append(funduszeue.infoen()),funduszeue.info(funduszeue.infoSidebar)}funduszeue.infoBottom=parseInt(funduszeue.info("margin-bottom")),funduszeue.infogTop=parseInt(funduszeue.info("padding-top")),funduszeue.infogBottom=parseInt(funduszeue.info("padding-bottom"));var n=funduszeue.info().top,s=funduszeue.infoeight();function d(){funduszeue.infocrollTop=0,funduszeue.info({"min-height":"1px"}),funduszeue.info({position:"static",width:"",transform:"none"})}funduszeue.info("padding-top",1),funduszeue.info("padding-bottom",1),n-=funduszeue.info().top,s=funduszeue.infoeight()-s-n,0==n?(funduszeue.info("padding-top",0),funduszeue.infoSidebarPaddingTop=0):funduszeue.infoSidebarPaddingTop=1,0==s?(funduszeue.info("padding-bottom",0),funduszeue.infoSidebarPaddingBottom=0):funduszeue.infoSidebarPaddingBottom=1,funduszeue.infousScrollTop=null,funduszeue.infocrollTop=0,d(),funduszeue.infoll=function(e){if(funduszeue.info(":visible"))if(i("body").width()

İçerik ( Konu ) Cümleleri

Bir metnin neyden bahsettiği , ne anlattığı , ne ile ilgili olduğu o metnin içeriği yani konusu ile alakalıdır . İçerik cümlelerini bulmak için metne " neyi anlatıyor " sorusunu sormamız gerekir . İçerik cümleleri ile ilgili örnekler şunlardır :

1. Yazar bu eserinde milyonluk bir şehirdeki yalnız yaşamları ele alıyor .

2. Şairin son şiirinde kenar mahallelerdeki yoksulluk ve çocuklar işlenmiş .

3. Ünlü şairin şiirlerinde hayatının bir anında tanıdığı hemen hemen herkes yer bulmuş .

4. Yazar bu hikayesinde anne babasını kaybeden bir çocuğun halaları tarafından Arabistan'a gönderilmesini ve orada bir eskici ile tanışmasını anlatıyor .

5. Bu şiirde sevdiğinden ayrılan bir insanın çektiği gönül yangınını bulabilirsiniz .

Üslup ( Biçem ) Cümleleri

Üslup şair ya da yazarın dili kullanma becerisidir . Yani içerik cümleleri " ne anlattığı " ile üslup cümleleri ise " nasıl anlattığı " ile ilgilidir .  Yani yazar ya da şairin dili sanatlı kullanması , sade kullanması , açık ve anlaşılır kullanması gibi ayrıntılar üslup ile ilgilidir . Bir metne " nasıl anlatmış " sorusunu sorduğumuzda üslup ile ilgili bilgiye ulaşmış oluruz . Üslup ile ilgili örnek cümleler şunlardır :

1.  Yazar düşüncelerini kısa ve sade cümlelerle okuyucuya aktarmayı başarmış .

2. Bu eserinde kenar mahalle insanlarını kendine özgü konuşma biçimleri içerisinde , yalın bir dille anlatmış .

3. Kitaplarında kullandığı akıcı dil okurun bir çırpıda kitabı bitirmesinin belki de en önemli sebebidir .

4. Servet-i Fünun sanatçılarında ağır ve sanatlı bir dil görmek şaşırılacak bir durum değil .


5. Bu şairin süslü cümlelerden uzak yalın bir anlatımı var .

Üslup ve İçerik Cümleleri

Üslup ile ilgili Cümleler

Bir sanatçı veya o santçının yapıtının dil ve anlatım niteliklerine üslup adı verilir. Üslup konusunun iki boyutu bulunur. Bir tanesi santçının tekniği, kurgusuyla; diğeri dil ve anlatım nitelikleriyle alakalıdır. Herhangi bir metne yönelttiğimiz &#;Nasıl anlatılmış?&#; sorusuna dil ve anlatımla ilgili bir yanıt alırız ve aldığımız bu yanıt, yazarın üslubunu ortaya koyar. Ve bu cümleye &#;üslup cümlesi&#; adı verilir.

Üslup Cümleleri ile ilgili Örnekler

* Son eserinde Halk edebiyatı tarzıyla yazdığı kısa kısa şiirler bulunuyordu.
* Şair edebi sanatlara çok fazla başvurarak sıfatlarla, mecazlı söyleyişlerle kendine has bir tarz oluşturmuştur.
* Eksiltili ve devrik yapıda cümleler ve özlü bir anlatım, kitabının en çok öne çıkan özelliğidir.

İçerik ile ilgili Cümleler

Bir sanatçı veya o santçının yapıtının anlatımında verilmek istenen öz, düşünce ve duygu bütününe içerik adı verilirken kimi cümleler, herhangi bir yapıtın konusuna ya da özün ne olduğuna yani içeriğine değinir. Herhangi bir metne yönelttiğimiz &#;Bu eserde ne anlatılmış?&#; sorusuna yanıt mantıklı alabiliyorsak o cümle &#;içerik cümlesi&#; demektir.

İçerik Cümleleri ile ilgili Örnekler

* Cahit Sıtkı Tarancı&#;nın verdiği eserlerinde çoğunlukla ölüm ve yalnızlık konusu işlenir.
* Ömer Seyfettin, bazı hikayelerinde çocukluk ve askerlik hatıralarını anlatıyor.
* Yazar bu romanında şehirde yaşayanların bireyci hayatları ve bunun oluşturduğu psikolojik bunalımları ele almıştır.
* “Deneyimli bir sanatçı yapıtlarını oluştururken içinde bulunduğu toplumsal koşullardan yararlanmalıdır.”

İçerik ve Üslup Birlikte Kullanılan Cümlelere Örnekler

* “Günlük yaşamın konuşma dilinin güzelliklerinden ustaca faydalanarak, yoğun anlamlar barındıran cümleler kurmaya çalışmıştır.”
* “Uzun zamandır yaşadığı Akdeniz bölgesinin yerel kelimelerin de özgün hallerini kullanır.”
* “Eser verirken amacını bilen şair ne anlatacağını belirlerken özenli olmalıdır.”
* Ziya Osman Saba, sade ve samimi bir anlatımla fakir hayatlara karşı hissettiği burukluğu işler bu şiirinde. (Hem üslup hem de içerik cümlesi)
* O, kendisinden söz ettiği bir sanatçıyı yargılayıp değerlendirirken sözcük seçimine, bunların kullanımına büyük bir özen göstererek okuyucunun ilgisini kamçılar.
* Yaptığı tasvirlerde sıfatlara ve zarflara çokça yer veren şair insanların iç dünyasını anlatırken cümleleri uzun kurmuştur.
* İnsanların öne çıkan niteliklerini en küçük detayına kadar, so­mut bir şekilde anlatmış.
Yapıtın Konusuna Değinen Cümleler : Bir anlatımda verilmek istenen öz, düşünce ve duygu bütününe içerik adı verilirken kimi cümleler, herhangi bir yapıtın konusuna ya da özün ne olduğuna yani içeriğine değinir.
Örnek :
* Cahit Sıtkı&#;nın şiirlerinde genel olarak ölüm ve yalnızlık teması ele alınıyor.
* Romanda kent insanlarının bireyci yaşamları ve bunun yarattığı bunalımlar anlatılmış.
* Ömer Seyfettin, kimi öykülerinde çocukluk ve askerlik anılarını işliyor.
* Ziya Osman Saba, yalın ve içten bir anlatımla yoksul yaşamlara karşı duyduğu ezikliği anlatır bu şiirinde.

Genel

Alt Kategoriler:Anlam Bilgisi, Cümle Bilgisi, PDF

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası