sabah erken nasıl dinç uyanılır / Sabahları dinç uyanmak için 10 ipucu - Güncel yaşam haberleri – Sözcü

Sabah Erken Nasıl Dinç Uyanılır

sabah erken nasıl dinç uyanılır

Yorgun uyanmamak için ne yapmalı?

Sosyal yaşamdaki değişiklikler ve teknolojik gelişmeler gecenin de artık gündüz gibi yoğun bir şekilde yaşanmasına yol açıyor. Bu durum; uyku kalitesini bozuyor, enerjiyi azaltıyor, duygusal durumu ve sağlığı olumsuz etkiliyor. Gün içinde düşünme, odaklanma ve problem çözme gibi becerileri verimli kullanabilmek için “uyku hijyeni”ne özen göstermek büyük önem taşıyor. Memorial Ankara Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Doç. Dr. Levent Sütçigil, uyku bozuklukları ve daha iyi bir uyku için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.


Birçok kişi zaman zaman uyuyamadığından ya da gündüz uykulu hissettiğinden şikayet etmektedir. Bu durum sürekli hale gelir ve günlük yaşantıyı olumsuz etkilemeye başlarsa, bunun bir bozukluk olabileceği düşünülür. Uyku kalitesinde bozulma sağlığı olumsuz etkiler. Süreklilik kazanan durumlarda hormon sisteminde bozulmalar olur. Özellikle şeker dengesi olumsuz etkilenir, kişi kilo almaya ve tansiyon hastalığına yatkın hale gelir. Uyku bozukluklarını 3 ana grupta toplamak mümkündür. Bunlar; “insomnia” olarak adlandırılan uykuda azalma, “hipersomnia” olarak adlandırılan uykuda artma ve “huzursuz bacak sendromu”, “uyku apnesi” gibi uykunun yapısının bozulduğu durumlardır.


Uyku bozukluklarının geçici ya da tedavi edilmesi gereken bir durum olup olmadığını anlamak için belirtilere dikkat etmek gerekmektedir. Aşağıdakilerden bir veya birden fazlası uzun süredir devam ediyorsa uyku bozukluğu olduğu düşünülebilir.


  • Gün içinde uykulu olma hali, halsizlik, sinirlilik ve huzursuzluk
  • Otururken, televizyon izlerken ya da bir şeyler okurken kolayca uykunun gelmesi
  • Araba kullanırken odaklanamama, uykulu hal ya da yorgunluk hissi
  • Dikkati toplamada zorluk
  • Sık sık “yorgun görünüyorsun” şeklinde sözler duymak
  • Hareketlerde yavaşlık
  • Duyguları kontrol etmede zorluk
  • Gün boyunca şekerleme yapma isteği
  • Uyanık kalmak için fazla miktarda kafeinli içecekler kullanmak

Uyku alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirmek ve bunları mümkün olduğunca disiplinli şekilde uygulamak uzun vadede uyku kalitesini artıracaktır. Daha iyi bir uyku için “uyku hijyen”ine yönelik bazı tedbirler almak faydalı olacaktır.


1- Hafta sonları da dahil olmak üzere yatma ve kalkma saatini mümkün olduğunca aynı saatlerde olmasına dikkat edin.


2- Uyku için kendinize yeterli süre ayarlamaya çalışın. İhtiyaç duyulan uyku süresi kişiler arası farklılıklar gösterse de, ertesi gün dinlenmiş uyanmak için ihtiyacınız olan ortalama uyku süresi saattir.


3- Yatak odanızın karanlık, sessiz ve serin olmasını sağlayın. Uyuduğunuz odanın içinde bulunan elektronik eşyaları kapatın, kalın perdeler kullanarak ışık ve sesin odaya girmesini engellemeye çalışın. Sabah kalktığınızda perdeleri açın. Gün ışığı uyanıklığa daha çabuk geçmenize yardımcı olacaktır.


4- Uyku öncesi ılık bir duş almak ya da kitap okumak gibi alışkanlıklar geliştirin.


5- Uykudan bir-iki saat önce televizyon, bilgisayar, akıllı telefon gibi parlak ışığa sahip cihazları kullanmayı bırakın. Bu tip ekranların yaydıkları ışık, beyinde melatonin adlı uyku getirici hormonun salgılanmasını engeller, uykunuzun gecikmesine neden olur.


6- Yatmaya yakın egzersiz yapmaktan kaçının. Gün içinde egzersiz yaparak uykunuzu düzenlenmesine yardımcı olun.


7- Kafeinin vücuttan atılımı kişisel farklılık gösterebileceğinden, kafeinli içecekleri mümkün olduğunca azaltın, akşam yemeğinden sonra hiç almayın.


8- Gün içinde bir kez yapılacak şekerleme, 20 dakikayı geçmediği sürece, gece uykusuna yardımcı olacaktır.


9- Yarım kalan işleri yatak odanızda yapmayın. Bir süre sonra yatak odası yarım kalan işleri akla getireceğinden kaygı duyulan bir yer olarak hatırlanmaya başlanacaktır.


Uykunuz gelmediği zamanlarda yatakta uykuyu beklemek yerine kalkıp az bir ışıkta kitap okuyun, müzik dinleyin. Televizyon izlerseniz programın içeriğine göre planladığınızdan daha fazla televizyon karşısında kalmak zorunda kalabilirsiniz. Sonuçta bu durum uykunuzun daha da açılmasına neden olur.


Uyku hijyeni uygulamalarının tümü aynı anda yapılmaya çalışılmamalıdır. Daha kolay yapılabilecek ve uyum sağlanabilecek bir ya da iki tanesinden başlanmalı ve birkaç hafta sonra diğerleri uygulamaya çalışılmalıdır. Hepsini birden uygulamaya kalkmak zor olacağından tamamının bırakılmasına neden olabilmektedir. Davranış değişikliğine rağmen uyku kalitesinde bir artış olmaz, gündüz de buna bağlı enerji kaybı, halsizlik, sinirlilik gibi sorunlar devam ederse doktora başvurulmalıdır. Çoğu durumda doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanması şikayetleri azaltarak bir miktar rahatlama sağlayacaktır. Bununla birlikte ideal bir uyku için uyku hijyeni denilen bu uygulamaların alışkanlık haline gelmesi gerekmektedir.


Yazı: Doç. Dr. Levent Sütçigil



Kadınlarda ve erkeklerde ortalama uyku süresi, istikralı bir şekilde düşüyor. Nasıl mı? Son yıllarda saatten, saate düştü. Büyük bir değişim gibi görünmeyebilir; ancak vücut açısından ciddi bir farktır. Gün içerisinde, vücudunuz, güne ayak uydurmak için çok çalışıyor; dolayısıyla tüm bunları yeniden yapabilmesi için dinlenmesi, iyileşmesi ve şarj olması gerekiyor. Birçok insan, iyi bir gece uykusu çekememenin yalnızca ertesi gün biraz yorgunluk demek olduğunu düşünüyor. Bir fincan kahvenin düzeltemeyeceği bir şey değil, değil mi? Kahve yardımcı olur evet ama kafein deposu yapmak, kalıcı değil, tamamen geçici bir çözümdür.


Uyku yetersizliği, ciddi sağlık problemlerinin bazılarında etkili bir faktördür ve çeşitli hastalıkları tetikleyebilir. Yapılan araştırmalara göre, uyku süresi kısa olan insanların – 6 saatten daha az olacak şekilde – kalp hastalıkları riskleri daha yüksek oluyor.


İçerisinde yaşadığımız dünya, iyi bir gece uykusu almayı kolaylaştırmıyor. İnsanlar, geçmiş nesilleri etkilemeyen iş, güncel olaylar, aile sorunları gibi faktörler kaynaklı yüksek stres seviyelerinden bahsediyorlar. Uyku döngümüzü etkilediklerinin farkında olmasak da gittikçe daha fazla teknoloji kullanıyoruz.


Satın alınabilecek birçok uykuya yardımcı ürün var ancak bunlar yapay ve kimilerinde bağımlılığa sebep olabiliyorlar. Her zaman olduğu gibi, tabiat ana, bu gittikçe ciddileşen sorun için de doğal bir çözüm sunuyor.


Bu basit, iki malzemeli tarif, harika bir gece uykusunun anahtarı. Vücudunuzun rahatlamasına ve günün yorgunluğunu atmasına, ertesi gün için hazırlanmasına yardımcı olacak.


  • 5 çay kaşığı organik bal
  • 1 çay kaşığı pembe Himalaya tuzu

Bu iki malzemeyi karıştırın ve cam bir kavanoza koyun. İstediğiniz kadar hazırlayabilirsiniz ama en iyisi 5/1 ölçü. Her gece yatmadan önce dilinizin altına bu karışımdan biraz koyun ve kendi kendine çözünmesine izin verin.

Himalaya tuzu, vücudunuza farklı işlemler için gereken ve vücudunuzun günün yorgunluğunu atmasına yardımcı olan 80’den fazla mineral ve element içerir. Balda ise hücrelerimizin enerji ihtiyacını karşılayan glikoz bulunur. Bal-tuz kombinasyonu, seratonini artırır, stresle doğal bir şekilde başa çıkmamıza ve mümkün olan en iyi uykuyu almamıza yardımcı olur. Bu doğal uyku yöntemini deneyin ve bedeninizin ertesi gün için hazır olacağını bilerek rahatlayın.






Erken uyanmanın yolları nelerdir? Sabah erken ve dinç kalkmak için neler yapılmalıdır?

Güne erken başlamak sizi dinç hissettir. Bunun yanı sıra erken uyanıp işlerinizi halletmek istiyorsanız sabah yapacağınız ritüelleri haberimizde derledik. Peki Erken uyanmanın yolları nelerdir? Sabah erken kalkmak için neler yapılmalıdır?

ERKEN UYANMANIN YOLLARI NELERDİR?

1. Bir bardak su için

Vücudun uykuda kaybettiği suyu yerine koymak için bir bardak dolusu için sizi daha uyanık hissettirecektir.

2. Meditasyon yapın

En azından 3 dakika için bile olsa meditasyon yapın. Hiçbir şey yapmadan, zihnen odaklandığınız bir meditasyon güne başlamak için harika bir yoldur.

3. Yaratın

Yazabilir, bir şeyler çizebilir veya yaratıcılığınızı sergileyebileceğiniz herhangi bir şey yapabilirsiniz.

4. Egzersiz Yapın

Yürüyüşe veya koşu yapabilir ya da en azından 10 dakika evde egzersiz yapabilirsiniz.

5. Bir kupa çay veya kahvenin tadını çıkarın

İkisi de sabahlarınızı daha güzel yapar.

SABAH ERKEN KALKMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Uyumak için alarm kurun

Sadece erken kalkmak yetmez, güne dinç başlamak lazım. Zira iş bekler, derste uyumak olmaz! O zaman erken yatmaya alışacağız. Mesela yatağa gitmeniz gereken saat için ayrı bir alarm kurun. Güne öyle paydos edin.

Uyumadan önce beslenmeye dikkat!

Yatmadan önce içilen çay, kahve uykunun baş düşmanlarından. Hele alkol ve sigara sizi ters köşeye yatırır, uyutmaz. Karnınız acıktıysa hafif bir şeylerin ötesine geçmeyin.

Yataktan kaldıracak uygulamaları indirin

Vücut hareketlerini algılayabilecek bir program indirin. 'SpinMe Alarm Clock' uygulaması sabahları zor uyananlar için bir çözüm olabilir. Bu program yalnızca yatağınızdan kalktığınız zaman ya da iki kere dönerseniz kapanıyor.

Kokulu tuzlar koklamayı deneyin!

Kokulu tuzlar veya uçucu yağlar insanları yüzlerce yıl canlı tutmak için işe yarıyor. Bunun için sevmediğiniz bir kokuyu duymanız gerekmiyor. Sizi canlandıracak bu kokuları yatağınızın başucuna koyarak başlayabilirsiniz. Greyfurt ya da nane işinizi görebilir.

TV başından kalkıp uyumaya gitmeyin

Yatağa girmeden önceki 2 saati bir şeyler okuyarak, sıcak bir duş alarak, yürüyüşe çıkarak veya ertesi günü planlayarak geçirin. Bu sırada odanızı havalandırın. Mis gibi bir uyku istiyorsanız bırakın temiz hava içeri girsin.

Uyumadan önce ağır egzersiz yapmayın

Günü koşarak, ağırlık ve kardiyo çalışarak bitirmeyin. Uykunuz yoksa kendinizi yorun ama o kadar da değil.

Sabahları Erken Kalkmak ve Daha Enerjik Uyanmanız İçin 9 Kolay İpucu

Haberler

Sağlık

Sabahları Erken Kalkmak ve Daha Enerjik Uyanmanız İçin 9 Kolay İpucu

Pek çoğumuz sabah alarmlarından korkuyoruz. Hepimiz biliyoruz ki kendimizi yatağa yönlendirebilsek çok şey başaracağız. Bazen bu iş çok yorucu bir görev haline gelebiliyor özellikle de vücut saati sabah insanı olmaya ayarlanmış değilse. Neyse ki bilim tabanlı birkaç ipucu, en iyi gece kuşunu bile sabah erken uyandırabilecek nitelikte. Tabii sizi güne daha hazır ve enerjik yapacak nitelikte de. Esas olay, akşam ve gündüz yaptığımız rutinleri gece uyuyup sabah enerjik uyanmaya ayarlayabilmek.

Kaynak:seafoodplus.info

1. Eğlendiğiniz bir dergiyi ya da kitabı okuyun.

2. Olabildiğince fazla güneşle haşır neşir olun.

3. Yatmadan önce yemek yemeyin, alkol tüketmeyin.

4. Alarmınızı odanızda karşınızda bir yere koyun.

5. Telefon ya da tabletinizi uzakta bir yere koyun.

6. Bir bardak su için.

7. Sabaha iş bırakmayın. Güne hazır olun.

8. Güzel bir kahvaltı planlayın.

9. Biraz egzersiz yapın.

seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir