jaipurda gezilecek yerler / Pembe Şehir Jaipur’a Ne Zaman Gidilir?

Jaipurda Gezilecek Yerler

jaipurda gezilecek yerler

Hindistan’da Rajasthan eyaletinin merkezi olan ve “Zafer Kenti” anlamına gelen Jaipur (Caypur), pembe renkli taşlardan yapılmış olması nedeniyle Pink City yani Pembe Şehir olarak da biliniyor. Jaipur şehri UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor, zanaat & halk sanatları dalında da UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil. Rajasthan eyaletindeki Tepe Kaleleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Bu kaleler içinde Chittorgarh, Kumbhalgarh, Sawai Madhopur, Jhalawar, Jaipur ve Jaisalmer kaleleri var.

Jaipur sokaklarında gezinen bir yerli

Görkemli bir mimari yapıya sahip olan kentin ismi kurucusu Mihrace II. Jai Singh’ten geliyor. – yılları arasında yaşayan mihrace, devlet işlerinin yanında astronomi ile de ilgilenmiş ve bu alanda çeşitli eserler yaratmış.

Şehrin rengiyle anılma hikâyesi de enteresan. Mihrace Ram Sing, şehri ziyarete gelen Galler Prensi Edward’ı karşılamak için misafirperverliğinin bir simgesi olarak bütün binaları pembeye boyatmış. Sonra da yapılacak tüm binalar pembe olacak diye yasa çıkarmış. O günlerden bugüne de pembe bir şehir ulaşmış.

Pink City

Jaipur gezilecek yerler

Jaipur’a Fatehpur Sikri’den geldik. Şehre girer girmez bizi alışveriş merkezleri, beyaz eşya mağazaları, modern giyim mağazaları, spor salonları karşıladı. Hindistan’ın diğer şehirleriyle karşılaştırıldığında burası zengin olmalı. Bizse bunları gördüğümüz için şaşkınlık içindeyiz. Gezimiz tüm enteresanlığıyla devam ediyor.

Jaipur

Otelimiz şimdiye kadar kaldıklarımız içinde en modern görüneni ama temizlik açısından da en kötü durumda olanı. Getirdiğimiz çarşaf ve havlular burada işe yaradı. İyi ki kampa gider gibi hazırlıklı gelmişiz.

Jaipur

Eğer şehrin lüks yönünü keşfetmek isterseniz tarihi miras otellerine en azından yemek yemek için gelmenizi öneririm. Bu saray-otellerin en lüks ve en pahalılarından biri Rambagh Palace. Sırf bahçesinde dolaşmak bile insana huzur veriyor.

Jaipur

Rambagh Palace

Önereceğim bir diğer otel Jai Mahal Palace olacak.

Jai Mahal Palace

Diggi Palace’ı da listenize alabilirsiniz.

Diggi Palace

Şimdi gelin, Jaipur gezilecek yerler listemize bir bakalım:

Hawa Mahal (Wind Palace)

İsmi Rüzgârlar Sarayı veya Esintili Saray anlamına gelen Hawa Mahal, kentin en belirgin turistik yapısı. ’de Mihrace Pratap Sing tarafından kumtaşından yaptırılmış. Yapının cephesi küçük pencere, balkon ve ince paravan işiyle süslü. Saray hareminin kadınları festival etkinliklerini ve şehrin ana caddesini buradan seyredermiş. Görkemli ön yüzünün arkasında ise pek fazla birşey yok. Yapının ön yüzü 5 katlı gözüküyor ama arkada sadece 2 kat var.

Jaipur

Hawa Mahal (Wind Palace)

Amber Kalesi

Burası şehrin eski idare merkezi. Jaipur’dan 11 km uzaklıkta bir tepenin yamacına kurulmuş. Yapımı 25 yıl sürmüş ve yılında Raja Man Singh I döneminde tamamlanmış. Rajput mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan kale âdeta Çin Seddi gibi görünüyor. Rajasthan Tepe Kaleleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Bu kaleler içinde Chittorgarh, Kumbhalgarh, Sawai Madhopur, Jhalawar, Jaipur ve Jaisalmer kaleleri var.

Jaipur

Amber Kalesi

Jaipur

Amber Kalesi

Dik bir yokuş tırmanarak ulaşılan kaleye fillerle, yürüyerek ya da 4×4’lerle (farklı bir yoldan) çıkılıyor. Genelde tercih edilen fillere gelince… Her gün yaklaşık kadar fil 1 km uzunluğundaki bu sert ve dik yokuşta kg’dan fazla ağırlık taşıyor: 2 yolcu, fil bakıcısı (mahut) ve ahşap koltuk. Hayvan hakları aktivistleri ise yıllardır turistlerin fillerle Amber Kalesi’ne çıkartılmasına karşı kampanyalar yürütüyorlar. Ancak ne yazık ki az bir başarı sağlayabildiler. Jaipur Turizm Departmanı yolcu sayısını 4’den 2’ye indirdi ve fillerin günlük tırmanış sayısı kış aylarında 5, yaz aylarında 3 ile sınırlandırıldı. Doğasında insan taşımacılığı olmayan fillerin durumu ise içler acısı…

Jaipur

Amber Kalesi

Saray ilk olarak Raja Man Singh tarafından kurulmuş. İlaveler Sawai Jai Singh tarafından yaptırılmış. Sarayın içinde Divan-ı Avam, Divan- ı Has ve kafesli pencereleri ile saray kadınlarının saray içindeki önemli olayları seyredebildikleri Sukh Niwas ve Jai Mandir (Zafer Tapınağı) ve ışıldayan aynaları ile ünlü Şiş Mahal’i görüyorsunuz.

Jaipur

Amber Kalesi

Kaleye girer girmez Hindu tapınağında bir ayine denk geldik. Hindu rahibi bizi kutsadı. Alnımıza şans noktası koydu. Artık hepimiz nirvanaya ermiştik :-) .

Jaipur

Amber Kalesi

Jaipur – Amber Kalesi

Panna Meena Ka Kund

Amber Kalesi’nin hemen yanında yüzyılda inşa edilen sarı renkli bir sarnıç var. Ancak çoğu gezgin bu sarnıcın varlığından habersiz, görmeden dönüyorlar. Panna Meena Ka Kund adı verilen sarnıcın yakınlardaki birçok tapınakta kullanılan suyu toplayabilmek için inşa edildiği sanılıyor. Ayrıca Panna Meena Ka Kund’un serin ortamından ötürü birçok aziz ve ziyaretçi için bir dinlenme yeri olduğunu da biliyoruz.

Panna Meena Ka Kund

Birla Mandir

Birla Mandir (Lakshmi Narayan Tapınağı), Birla Vakfı tarafından yılında tamamen beyaz mermerden yapıldı. Tapınak Hindu Tanrıçası Lakshmi ve Lord Vishnu’ya (Narayan) adandı.

Birla Mandir

Jaipur City Palace (Şehir Sarayı)

Rajhastan ve Babür mimarisi karışımı City Palace eski şehrin tam ortasında bulunuyor. Buranın dış duvarları Mihrace Jai Singh tarafından yapılmış. Diğer bölümleri çok sonraları tamamlanmış.

Jaipur City Palace (Şehir Sarayı)

Sarayın 2 girişi var. Ana giriş Virendra Pol, diğeri de Udai Pol. Eğer ana girişten girerseniz İslam, Rajhastan ve Avrupa mimarisi karışımı Mubarak Mahal ile karşılanıyorsunuz.

Pitam Niwas Chowk Avlusu’nun kapıları ilkbahar, yaz, sonbahar, kış temalarıyla 4 mevsimi temsil ediyor. Özellikle sonbahar kapısındaki tavuskuşu motifi çok ünlü.

Ana avludan sonra 7 katlı Chandra Mahal geliyor. Son Mihrace hâlâ burada yaşamını sürdürüyor.

Jantar Mantar Gözlem Evi

Jai Singh’in ’de yapımına başladığı Jantar Mantar Gözlem Evi, City Palace’ın karşısında yer alıyor. Bu gözlem evi Jai Singh’in yaptırdığı 5 gözlem evinden en büyüğü ve en iyi korunmuş olanı. Jai Singh bu gözlem evini yaptırmadan önce çeşitli uzmanları yabancı ülkelere göndererek oralardaki çalışmaları öğrenmelerini istemiş.

Jaipur

Jaipur – Jantar Mantar Gözlem Evi

Jaipur

Jantar Mantar

Old Pink City

Jaipur Eski Şehir bölgesi 7 kapı ile dışarıya açılan kale gibi surlarla çevrili. Bu kapılardan en çok bilinenleri ise Chandpol Gate, Sanganeri Gate ve Ajmeri Gate. Bölge tam bir alışveriş cenneti. Eliniz boş dönmeyeceksinizdir.

Old Pink City

Jaipur

Old Pink City

Burada yürümek son derece güvenli. İnsanlar ne kadar fakir olsa da asla saldırgan değiller. Sadece dilencileri görmezden gelmek, sokak satıcıları ile göz teması kurmamak ve cevap vermemek lazım. Yoksa alışveriş yaparken paraya saldırganlık, para üstü vermemek gibi tavırları hiç yok. Pazarlık kesinlikle yapmak gerekiyor. Herşeyi söylenen fiyatın ⅓’üne almak mümkün. Bizse bunu maalesef biraz geç keşfettik :-) . Turla geziliyorsa tur rehberlerinin götürdüğü yerler bu açık marketlerden çok daha pahalı. Yani her zaman halkın arasına karışmakta fayda var :-) .

Jaipur

Old Pink City

İlgimizi çeken birşey burada oldukça popüler olmamız. Herkes bizimle fotoğraf çektirmek için can atıyor.

Jal Mahal

Jal Mahal bir baraj gölü olan Man Sagar’ın içinden yükseliyor. ’da bina yapıldığında burada bir baraj gölü yokmuş. Dönemin imparatorları burayı av köşkü olarak kullanıyormuş. Yağan yağmurlarla su seviyesi yükselince yüzyılda buraya bir baraj inşa etmişler. Binanın dışarıdan görünmese de suların altına gömülü olan 4 katı daha var.

Jaipur – Jal Mahal

Galtaji (Maymun Tapınağı – Monkey Temple)

Galtaji Tapınağı yüzlerce maymuna ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle de Maymun Tapınağı olarak da anılıyor. Tapınak Hindular için bir Hac yeri.

Jaipur

Galtaji (Maymun Tapınağı – Monkey Temple) Kaynak:Wikipedia (By China Crisis – Own work, CC BY-SA , funduszeue.info?curid=)

Albert Hall Museum

Hindistan’ın en eski müzesi olan Albert Hall Museum yılında açılmış. Müzede resimler, halılar, heykeller, seramikler sergileniyor.

Albert Hall Müzesi

Jaipur – Jaisalmer Treni

Akşam Jaisalmer’e gitmek üzere tren garına gittiğimizde gerçek Hindistan’la karşılaşıp bir kültür şoku ve sarsıntı yaşadım. Gar toplama kampı gibiydi. Herkes yerlerde yatıyordu. Altına battaniye seren bir köşeye kıvrılmıştı. Bir karış uzağınaysa başka biri kıvrılıvermişti. Etrafta yüzlerce insan vardı. Yatar pozisyonda olmayanların da kısa süre içinde en azından çömeldiği görülüyordu çünkü onlar için toprağa yakın olmak ve toprakla bütünleşmek son derece doğaldı.

Jaipur tren garı

Raylardaki farelerin büyüklüğünden ve sayısından hiç bahsetmeyeyim. Kolum kadar kocaman olan farelerin bir kısmı istasyonda uyuyan insanların arasında özgürce geziniyordu.

Jaipur tren garı

İyi ki 1. sınıf bilet aldık derken biletlerimiz geldi mi 2. sınıf! 2 katlı ranzaların önünde sadece bir perde gerilmişti. Herkes koğuş gibi aynı yerde uyuyordu. Bu 2. sınıf kompartmanda bizim kalmamız mümkün değildi. Yatağın genişliği benim sırt üstü yattığımda zor sığacağım genişlikteydi. Arabamız da çoktan yola çıkmıştı. Turumuz 15 saat araba yolculuğu yapmayalım diye bize tren bileti ayarlayarak sözde iyilik yapmıştı. Bu koşullarda başka şansımız da kalmamıştı. Bize de Hint fakirleri gibi köşemize kıvrılmak düştü.

Akşam kendime çok söylendim; O ne öyle, egomu terbiye edeceğim, içime döneceğim deyip Hindistan’lara gelip bu sefilliği yaşıyorsun, diye. Kâh uyudum, kâh uyanıp üzerimde gezinen fare var mı diye bakındım. Pasaportuma, fotoğraf makineme ve ipadime sarılıp hayatımın unutulmayacak gecelerinden birini yaşadım. Egom kesin bayağı törpülendi ama ben artık evime dönüp kendimi dezenfekte etmek istiyordum.

Yıllardır Türkiye'nin ve dünyanın her yerini keşfetmek, değişik kültürlerden insanlarla tanışmak, her şehrin, her ülkenin kendine has mutfağını tatmak için yollardayım. Gezilerimde edindiğim tecrübelerimi eksiksiz bir hâlde gezi blog sayfamdaki yazılarıma aktarıyor, hem bir gezi rehberi olmayı hem de anılarımı aktararak heyecanımı paylaşmayı hedefliyorum. Yazılarımın hepsini tutku ve samimiyetle kaleme aldım. Umarım okuyarak sizler de bana katılır, yolculuklarım sırasında yalnız olmadığımı da bana hissettirirsiniz. ❤️

Jaipur’un Simgesi: Jaipur Şehir Sarayı

Hindistan’ın Jaipur şehrinde yer alan City Palace ya da diğer ismi ile Şehir Sarayı, hükümdar Maharaja’nın hüküm sürdüğü yer olarak bilinmektedir. Bu saray aynı zamanda ünlü Chandra Mahal ve Mübarek Mahal gibi saray kompleksinin parçasını oluşturan diğer meşhur yapıları da içermektedir.

Saray, Jaipur merkezinin kuzeydoğu tarafında yer almakta olup birçok avluya ve binaya sahiptir.

Şehir Saray kompleksi Jaipur’un toplam alanının yedide birlik kısmını kaplamaktadır. Avlular, bahçeler, tapınaklar, çeşmeler, mahkemeler, atölyeler, oyun alanları ve ünlü Astroloji gözlemevi Jantar Mantar gibi daha birçok önemli bina da bu sınırlar içerisinde yer almaktadır.

Bu sebeple de City Palace, birçok gezginin ziyaret ettiği ilk duraklardan biridir.

Tarihi ve Mimarisi ile City Palace

Tarihin ve kültürün hüküm sürdüğü Jaipur’da yer alan Şehir Sarayı, yılları arasında inşa edilmiştir. Maharaja Sawai Jai Singh II’nin emri ile inşa edildiği rivayet edilmektedir. Saray kompleksi ise Mimar Vidhyadhar Bhattacharya tarafından, Vastushastra mimarisine göre tasarlanmıştır. Bu sebeple hem tarihi hem de mimarisi ile Şehir Sarayı, başlıca cazibe merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Şehir Sarayı, Vaastushastra tarzına göre tasarlanmış olmasına rağmen Rajput, Babür ve Avrupa mimari tarzlarını da yansıtmaktadır. Ayrıca saraya farklı birçok noktadan giriş yapılmakta olup, giriş kapıları da en az saray kadar dikkat çekicidir. Udai Pol, Jaleb Chowk, Tripolia Kapısı ve Virendra Pol bunlardan bazılarıdır. Saray, Chandra Mahal, Mübarek Mahal, Diwan-I-Khas ve Govind Dev Ji Tapınağı gibi dini, tarihi ve kültürel yapılara da ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin bir simgesi haline gelen City Palace, Pembe Şehir Jaipur’un göz kamaştırıcı manzarasını sunmakta ve aynı zamanda geçmiş dönemin zengin mirasını korumaktadır.

City Palace Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

City Palace, ziyaretçiler için özel ve resmi günler hariç her gün saat ile saatleri arasında açıktır. Saray içindeki bina ve yapıların giriş ücretleri farklıdır. Ziyaretçiler, sarayın dış mekanları için INR ve müze için INR tutarında bir giriş ücreti ödemektedir.

Jaipur Gezi Rehberi: Tarang Arora

Ünlü Hint mücevher markası Amrapali’nin yaratıcısı Tarang Arora, Jaipur&#;da nerede kalınır, neresi gezilir, nerede yenir her şeyi OGGUSTO&#;ya anlattı.

Hindistan’ın Rajasthan eyaletinin merkezi ve pembe renkli taşlardan yapılmış olması nedeniyle ‘Pink City’ olarak da bilinen Jaipur. OGGUSTO olarak Jaipur şehrinin en iyilerini ünlü Hint mücevher markası Amrapali’nin yaratıcısı Tarang Arora’dan dinledik.

Jaipur’da nerede kalınır?

Eğer büyük bahçelerden hoşlanıyorsanız güzel bir Hint mimarisi sunan lüks Rambagh Palace’da kalabilir ya da daha küçük ve sıcak bir ortam arıyorsanız Alsissar Haveli’yi tercih edebilirsiniz.”

Jaipur Gezi Rehberi: Tarang Arora

Mutlaka deneyimlenmesi gereken şeyler nedir?

Jaipur’un 11 km. dışında yer alan ve Jaipur inşa edilmeden önce Mihrace’nin yerleşim yeri olan Amber Sarayı’na fil sırtında çıkabilir, Jaipur’un eski şehrini ve sokak pazarlarını gezebilirsiniz.”

Jaipur Gezi Rehberi: Tarang Arora

Jaipur’da gezilecek yerler

&#;Rüzgarlar Sarayı&#; anlamına gelen Hawa Mahal mutlaka görülmeli. Kral ailesindeki kadınların ve haremdekilerin, şehrin ana caddesini gözleyebilmeleri için yapılmış olan bu saray da tabii ki pembe. Eski Jaipur’un tam ortasında bulunan City Palace, yüzyılda inşa edilmiş gözlemevi Jantar Mantar ve Anokhi El Yazmaları Müzesi de ziyaret edilmesi gereken yerlerden.”

Jaipur Gezi Rehberi: Tarang Arora

Nerede yenir?

“UNESCO Dünya Mirası kapsamında yer alan Amber Sarayı’nın bulunduğu tepede konuşlanmış nefes kesici manzarasıyla AD restaurantında mutlaka “Laal Maas” yiyin. Kuzu etinden yapılan bu yemeğin içerisinde kırmızıbiber ağırlıklı farklı birçok baharat kullanılıyor. “Kuzu eti bu kadar mı güzel olur” dedirten bu yemeği Hindistan turu yaparsanız mutlaka tatmalısınız.”

Jaipur Gezi Rehberi: Tarang Arora

Jaipur’da nerede içilir?

“Narain Niwas Palace otelinde yeralan ve Marie-Anne Oudejans tarafından dizayn edilmiş Bar Palladio, turkuaz ve beyazın geleneksel Hint renkleriyle kombinasyonuyla inanılmaz bir göz keyfi, eşsiz, serinleticilerle güzel bir akşam vaad ediyor. Herkesin hayatı boyunca mutlaka en az bir kere yaşaması gereken eşsiz bir bar, Steam. Antika bir buharlı trenin içinde yer alan bu bar değişik ambiyansı ile tarih ve kültürden dokunuşlarla sizleri bekliyor.”

Jaipur Gezi Rehberi: Tarang Arora

Nerede alışveriş yapılır?

Değerli taşlar ve mücevherin en önemli merkezlerinden olan Jaipur’da mücevher alışverişini Amrapali’den yapın. Şehrin ünlü el yapımı pashmina şalları için Andraab’a gidebilirsiniz.”

Jaipur Gezi Rehberi: Tarang Arora

Jaipur’da tadını çıkarın&#;

“Yoğurt, su, şeker ile yapılan ayran benzeri bir içecek olan Lassi’yi içebileceğiniz en iyi adres MI yolundaki Lassiwala’dır.”

Jaipur Gezi Rehberi: Tarang Arora

Jaipur Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hindistan&#;ın doğusunda yer alan Jaipur&#;un inşasında pembe taşlar kullanıldığı için &#;Pembe Şehir&#; olarak biliniyor. Her ne kadar turizm şehrin iyi bir gelir kaynağı olsa da asıl para, değerli taş işlemeciliği ve lüks tekstil ürünü üretiminden kazanılıyor.

Jaipur&#;a Ne Zaman Gidilir?

Jaipur&#;a kurak iklim hakim. Dolayısıyla Temmuz &#; Eylül ayları arasında şiddetli muson yağmurları görünüyor. Şehri gezmek için en uygun zaman kış mevsimi. Ilıman olduğu için rahatlıkla gezebilirsiniz.

OGGUSTO

OGGUSTO

editörün tüm yazıları

Hindistan’ın pembe şehri Jaipur, seyahatimin üçüncü durağıydı. Şehir bizi bol yağmurla karşıladı ve orada geçirdiğimiz süre boyunca peşimizi bırakmadı. Jaipur, gerçek Hindistan ile tanıştığım şehirdi. Kalabalık, gürültü, sokakların kirliliği, şehirde dolaşan maymunlar ve daha niceleri… Şehri dolaşabilmek için kendimle psikolojik bir savaş verdiğim Jaipur’da kimi zaman geçmişe yolculuk etmiş gibi hissettim kimi zaman ise pastel mimariden büyülendim. İşte Jaipur gezi rehberi!

Jaipur’a Ne Zaman Gidilmez?

Yılın geri kalanını bilmem ama Jaipur’a ağustos ayında gidilmez. Zira muson yağmurları Delhi ve Agra’da olmasa da Jaipur’da fena vurdu. Yanımda yağmurluk ve şemsiye vardı ama ayakkabı konusunda çok zor durumda kaldım, yağmurlu iki günü terlikle geçirdim. Siz siz olun Hindistan seyahatinizi ağustos ayına denk getirmeyin.

Jaipur’a Nasıl Gidilir?

Agra’da Tac Mahal’i gördüğümüz günün akşamında Delhi Havaalanından Indigo ile Jaipur’a uçtuk, biletleri 1 ay öncesinden kişi başı 32 euroya aldık. Bana kalırsa Hindistan içi seyahatin en kolay yolu uçak ama macera ararsanız ve vaktiniz de varsa tren neden olmasın?

Jaipur’da Konaklama

Biz Blue Beds Hostel’de özel odada kaldık. Turistik yerlere çok yakın değildi ama zaten hava sebebiyle her yere taksi ile gittik, yürümek hayal oldu. Hostelden güzel bir şehir haritası kaptım, internet sorunsuz çalışıyordu, son gün çıkış yaptıktan sonra valizlerimizi emanete bıraktık. Bu tarz imkanları da göz önünde bulundurunca Blue Beds Hostel’i tavsiye ediyorum.

Jaipur’da Ulaşım

Birbirine uzak mesafedeki yerleri ilk günümüzün planına koyup, yarım günlük Ola( rupi) kiraladık. Ola bizi her yere götürdü ve biz çıkana kadar bekledi. İkinci gün ise ya yürüdük ya da tuktuk ile seyahat ettik. Zaten Hindistan seyahatini en kolaylaştıran şeylerden biri ucuz olduğu için taksi ve uber kullanabilmek, toplu taşıma ile uğraşmamak.

Jaipur’da Gezilecek Yerler

Zaman makinesine hoş geldiniz. Surların içinde geçirdiğim 2 saatte, bir an bile yılındaymış gibi hissetmedim. Etraf yemyeşildi ve civardaki irili ufaklı yerleşimler masallardaki kasabaları anımsatıyordu. Bizi yağmurla karşılayan Amer Fort, yağmurdan sonra açan güneşin altında sunduğu manzaralarla Hindistan’da unutamadığım yerlerden oldu. Giriş rupi.

Burası fotoğraf çekmeyi seven turistlerin uğrak noktası. Yapacak hiçbir şey olmamasına rağmen fotojenikliği ile size hatrı sayılır bir vakit harcattırıyor. Yazın su seviyesi düşük olduğundan simetrik merdivenleri rahatça fotoğraflayabildim, ancak sıcaktan ve sineklerin çokluğundan keyif alamadım…

Ortasındaki saray ile meşhur bir göl. Manzarayı izleyebileceğiniz güzel noktalar hayal etmeyin çünkü öyle bir yer yok. Biz Amer Fort’tan dönüşte yol üstünde uğradık, kalabalıktan zar zor birkaç fotoğraf çekip ayrıldık.

Jaipur araştırması yaparken fotoğraflarını görüp vurulduğum yer. Her ne kadar merkeze uzak ve Amer Fort’a zıt yönde olsa da, günlük uber tuttuğumuzda buraya da gittik. Bir parkın girişi olan bu dev pembe kapı, ince detaylardaki mimarisiyle ve içerisindeki pastel duvarlarıyla Jaipur’da en sevdiğim yer oldu.

Rüzgar sarayı anlamına gelen Hawa Mahal, Jaipur’un simgesi. yılında, sokağa çıkması yasak olan kraliyet kadınlarının sokaklardaki hayatı izlemesi için yaptırılmış. Arı kovanı şeklinde pencerelerin bulunduğu minik kapalı balkonlardan oluşan pespembe ön cephesi, kusursuzluğu ile kendini saatlerce izlettirdi bize. Biz sarayın içerisini ziyaret etmek yerine, onu panoramik görebileceğimiz Wind Cafe’ye gidip chai masala eşliğinde uzun uzun oturduk karşısında. Gerçi şimdi neden içine girmedim ki sarayın diyorum ama o gün hava ve Jaipur koşullarında pek de hevesli değildim buna.

İstanbul’da sokakta ne kadar kedi varsa, Jaipur’da sokakta o kadar maymun vardı. Hawa Mahal’i izlemeye gittiğimiz Wind Cafe’nin yanındaki çatıda birkaç maymun dolanıyordu ve biz fotoğraf çekmeye çalışırken zor anlar yaşattılar bize 🙂 Ayrıca Hawa Mahal’in tepesinde oturan birçok maymun fotoğrafladım, sanki sarayın sahibi onlar gibiydi.

Renklerin ve desenlerin verimli kullanıldığı naif Rajasthan mimarisinin güzel örneklerinden biri daha. Giriş Hindistanlı olmayanlar için rupi. Biz burada gezerken sağanak yağmura yakalandık. Bir süre içeriden çıkamadık, yağmurun durmayacağını anlayınca ayağımızda terlik üstümüzde yağmurluk ile çaresizce dolaşmaya devam ettik. City Palace’ın çok bir numarası yok ama Jaipur’a gelmişken mutlaka dolaşmanız gereken bir yer, fazlasıyla fotojenik. Ayrıca burada sincaplar geziniyor, ben yakalayamadım ama siz yakalarsınız belki.

Jaipur Yeme İçme Rehberi

Gitmeden önce Jaipur için yaptığım araştırmalarda bir sürü güzel mekan bulmuştum. Hepsini denemek için sabırsızlanıyordum ama az zaman, gezilecek çok yer ve midemin bir kapasitesi vardı. Üstelik bu mekanlar şehrin farklı bölgelerine yayılmış vaziyetteydi. Hal böyle olunca seçim yapmak zorunda kaldım. Güzel kahvaltıyı ve lezzetli kahveyi es geçmedim ama Hint mutfağı konseptli akşam yemeklerini başka şehirlere ayırdım. İşte Jaipur’da denediğim mekanlar.

  • Half Light Coffee Roasters

İlk sabah kahvaltı için Half Light’ı tercih ettik. Jaipur kaliteli kahveci açısından tam bir cennet. Kendi kahvesini kavuran bu mekandan İstanbul’a götürmek için espresso bile çektirdim. Burada güzel omletli bir kahvaltı yaptık, yanında lezzetli kahveler içtik. Mekanda çalan şarkılar çok güzeldi, içerisi sessizdi, çalışanlar çok ilgiliydi ve dışarıda yağmur çiseliyordu. Half Light Coffee Roasters’ta o sabahı, ’un en iyi kahvaltısı atadım kendimce.

  • Curious Life Coffee Roasters

İlk sabah buranın başka bir şubesine gittik, mutfağı yarım saat sonra açacaklarını söyleyip bizi kovaladıkları için çaresizce Half Light’a yürümüştük. Açıkçası sinirlenmiştim ama nedense ikinci sabah bir başka şubesine şans vermeye karar verdik. Çikolatalı pancake, waffle ve omlet söyledik. Çikolatalı pankekin çikolatası hamurundaydı, üstünde sos olarak değil. Böyle olunca onu yemek benm için işkenceye döndü. Sunum ve kahveler güzel olsa da, yanlış yemek seçimimden burayı vasat hatırlıyorum.

Jaipur’da ilk günü tamamlarken sonunda yağmur durup güneş açınca biraz yürümeye karar verdik. Yol üstünde seyahat konseptli bu kafeyi görünce girdik. Aynı zamanda bir hostel olan bu mekanda ben Penne Arabbiata yedim. Zaten tarifinde acı olan bu makarnayı Hintliler yapınca acı seviyesi zirve yaptı. Yine de çok lezzetliydi!

Hawa Mahal’i izlemek için gittiğimiz bu kafede chai masala ve paneer pakoda söyledik. Paneer pakoda, peynirli pişi gibi ama içinin daha dolu olduğunu düşünün. Çok çok lezzetliydi, chai masalaya zaten diyecek sözüm yok. Hawa Mahal manzarası için bu kafeye mutlaka gidin.

Jaipur’da yağmurla ve psikolojimle verdiğim savaştan dolayı pek mekan keşfedemedim. Sefalet, çocukların hali, sokakların pisliği beni gerçekten çok sarstı. 2 gün boyunca gördüklerim etkisi ile ayakta kalmaya çalıştım sadece. Bu yüzden pek eğlenme peşinde değildim, hatta bir akşam erkenden hostele dönüp internetten bir şey izledim ki bu normalde asla yapmayacağım bir şey. Ama o uzun seyahatte öyle bir akşama ihtiyacım vardı.

Her şeye rağmen Hindistan seyahatim de, pembe şehir Jaipur da eşsizdi. Şimdi baktığımda çok güzel bir deneyim olarak hatırlıyorum.

Hindistan seyahatimden fotoğrafları Instagram&#;da #elicetravelsindia etiketinden takip edebilirsiniz.

Hindistan ile ilgili diğer yazılarım :

Delhi : İlk İzlenimlerim, Konaklama ve Ulaşım

Delhi’de Gezilecek Yerler : Farklı Bir Başkent Deneyimi

Delhi Yeme İçme Rehberi : Bol Baharat Lütfen!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası