beta kobrası / Nesli tükenmiş hayvanlar - Göknur Çekinmez

Beta Kobrası

beta kobrası

kaynağı değiştir]

Çöl kobrası'nın boyu ortalama –&#;cm aralığındadır. Gözleri nispeten iri olup, göz bebekleri yuvarlaktır, Vücudunu kaplayan pullar vücudun ön yarısında çıkıntısız olup, vücudun arka yarısında ve kuyruk üstünde bariz şekilde çıkıntılı yapıdadır. Parlak siyah ve lekesiz sırt rengi ile Kara yılan (Dolichophis jugularis) ile karıştırılabilir.[2] Genç bireylerde sırt zemin rengi üzerinde hafif açık renkli lekeler bulunabilir, fakat erginlik evresinde bu lekeler kaybolup, sırt tamamen lekesiz parlak renkli halini alır. Baş üzerinde simetrik düzenli 9 plak bulunur. Ventral bölgesi sırt renginden daha açık tonlarda veya koyu mavimsi gri tonlarda ve lekesizdir. Zehir dişleri büyük ve sabittir. Zehir dişilerin gerisinde maksil kemiği üzerinde başka diş bulunmaz.[2]

Coğrafi dağılım[değiştir kaynağı değiştir]

Habitat olarak genellikle taşlı çöller, bitkili çakıllı çöller, bozkır alanları, vahalar ve tarım arazilerinde gibi biyotopları tercih eder. Sulama kanalları boyunca yayılır, sebze tarlalarında ve zeytinliklerde bulunabilir. İran'daki eski su kehrizlerinde (tünellerde) bulunabilir.[1]

Kaynakça[değiştir

Göknur Çekinmez

Dünya üzerinde pek çok hayvan türü bulunmaktadır. Doğal dengede hayvanların ve bitkilerin önemli oldukça çoktur. Ancak bunlardan bazılarının nesli tükenmekle karşı karşıya kalırken bazılarının nesli tamamen tükenmiştir. Doğal afetler, kimisi insanlığın dünyada var oluşundan önce kimisi de insanoğlunun aşırı avlanması, nüfus ve şehirleşmenin giderek artmasıyla dünya üzerinde nesli tükenmiş hayvanlar bulunur. Dünyada ve Türkiye’de nesli tükenmekte olan hayvanlar içeriğimizden konu ile ilgili detaylı bilgi seafoodplus.infolar dünya üzerinde yer alan canlı türünden birini oluşturur. Doğal dengede hayvanların rolü yüksektir. Ancak nesli tükenen ve tükenmekle karşı karşıya kalan pek çok hayvan türü bulunur. Bunun nedenleri arasından insanoğlunun aşırı avlanması, doğal afetler, nüfus artması ve şehirleşmenin yaygınlaşması ile hayvanların yaşam alanlarını tahrip olması yer alır.

Nesli Tükenen Hayvanlar

Dinozorlar

Dinozorlar insanlığın var oluşundan önce türü tükenen canlıdır. Yüzlerce türü bulunan dinozorların doğal sebeplerle yok olduğu tahmin edilmektedir.

Mamut

Fil ailesinden gelen mamutlar son buzul çağında Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'da birçok farklı türleri ile yayılmıştır. Son üyelerinin MÖ yılında yaşadığı tahmin edilmektedir. İnsanların av hayvanı olan mamutların ortadan kaybolmasının nedeni fazla avlanmış olmaları veya buzul çağının sonundaki büyük iklimsel değişikler nedeni ile olduğu tahmin edilmektedir.

Moa

İnsanlar tarafından yok edildiğine inanılan moalar Yeni Zelanda’da yaşamış en büyük kuş türüdür. Uçamayan bir kuş türü olan moaların soyunun yüzyılda tükendiği tahmin edilmektedir.

Tazmanya Kaplanı veya Tazmanya Kurdu
Tazmanya hükümeti ve çiftçilerin desteği ile sürdürülen av sonucunda soyları tükenmiştir. Tazmanya kaplanının yılından günümüze kadar varlığına dair tek bir kanıt bulunamamıştır.

Hazar Kaplanı

Turan kaplanı olarak da bilinen hazar kaplanı kedigiller ailesinden gelen bir alt türdü. Bengal kaplanından daha küçük olan bu türün soyu ’li yıllarda tükenmiştir. İran, Afganistan, Türkiye, Irak ve Moğolistan bölgelerinde yaşamakta haza kaplanı en son Rusya'daki türün son üyesinin ölümüyle yok olmuştur.

Beta Kobrası

Afrika’da Savan ikliminin yaşadığı yerlerde yaşam süren beta kobrası bir yılan türüdür. Derisi nedeniyle bilinçsizce avlanan beta kobrasının nesli 'lere doğru tükenmeye yüz tutmuştur. Sklansky felaketinden sonra varlığında dair kanıt bulunamamıştır.
 

Nesli tükenen türler, nesli tamamen yok olmuş canlı türleridir. Bazı türler doğal afetlerle veya seçilim baskısı ile, bazıları ise insan türünün evrimleşmesinden çok önce yok olmuş (kuş olmayan dinozorlardan insan olmayan homininanlara), bazıları da insanoğlunun aşırı avlanması, nüfus artışı ve şehirleşmeyle doğal yaşam alanları tahrip olduğundan dünya üzerinden tamamen yok olmuştur.

seafoodplus.info
  • Kuş olmayan-Dinozorlar: Yüzlerce türü vardı. milyon yıl önce soyları tükendi (dev meteor çarpışması, karbon döngüsünün bozulması)
  • Mamut: Fillerin soyu tükenmiş akrabası.
  • Moa: Yeni Zelanda'da yaşamış en büyük kuş türü. İnsanlar tarafından yok edildi.
  • Tazmanya kaplanı veya Tazmanya kurdu (Thylacinus cynocephalus): 'lara kadar yaşadı. Tazmanya hükûmeti ve çiftçilerin desteğiyle sürdürülen avlarla soyu tüketildi. 'dan bu yana türün varlığına dair hiçbir kanıt bulunmamıştır.
Dinornisjpg

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir