yavru köpek kaç öğün beslenir / Köpeklere ne miktarlarda ve kaç öğün mama vermeliyiz?

Yavru Köpek Kaç Öğün Beslenir

yavru köpek kaç öğün beslenir

Yavru Köpeklerde Beslenme

Köpekler etoburdurlar. Sindirim sistemleri, tek bir mide ve kısa bir bağırsak sisteminden oluşur. Bu sistem et ve et bazlı besin maddelerini kolayca sindirebilir. Yavruların sütten kesilmesi yaklaşık 4-6 haftalıkken gerçekleşir. Irklara göre değişiklik göstermekle birlikte yavru bir köpeğin erişkin hale gelinceye kadar geçen gelişme süreci 10-16 aydır. Gelişme çağında onları en iyi şekilde beslemek gerekir. Bu nedenle gelişme dönemi boyunca beslenme yavru kuru mamaları veya yavru konserve mamalarıyla yapılmalıdır. Yavru köpeklerin besin gereksinimleri, erişkin bir köpeğin ihtiyacından daha fazladır. Bu fazlalık yavruların büyüme dönemindeki ihtiyaçlarından ve aktivitelerinden kaynaklanır. 3 aylık yavru ile 9-10 aylık bir yavrunun gereksinimlerinde bile farklılıklar görülür. Bu yüzden yavrular, gereksinimlerine uygun yüksek biyolojik değerli ve kolay sindirilebilir proteinler, yeterli oranda kalsiyum ve uygun kalsiyum/ fosfor oranı içeren vitamin açısından zengin diyetlerle beslenmelidir. Proteinler, doğru vücut büyümesi ve kas gelişimi açısından önemlidir.

Yavrular 4-5 haftalık olduklarında kuru mama, ıslatılarak yada yavru konserveleriyle karıştırılarak verilmelidir. Böylece yavruların mamalarını koklamaları, yalamaları ve ısırmaya başlamaları teşvik edilir. Bu ıslatma işlemi, kuru mamaya daha fazla aroma kazandırarak tadını, kokusunu ve lezzetliliğini arttırır. Ayrıca mamanın daha yumuşak olmasını ve sütten yeni kesilen yavruların çiğneme refleksini uyarak mamayı daha kolay yemelerini sağlar. Bu uygulamanın yavrularda şekillenebilen mide şişkinlerini, mide dönmelerini ve gaz oluşmasını engellediği de uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Mamanın ıslatılaması ilk 2-3 aylık dönemde süt ile yapılabilir. Daha sonraki dönemde mamanın ıslatılması gerekirse bu işlem su, et suyu yada yemeklerin sularıyla yapılmalı, süt kullanılmamalıdır.

Köpeklerin süte gereksinim duyduğu dönem ilk 2-3 aydır. Bundan sonraki dönemlerde süt sindirim sisteminde problemlere ve ishale neden olabilir. Yapılan araştırmalar köpeklerin % 80’inin süte karşı allerjik olduğunu göstermektedir. Bu nedenle ilk 2-3 aydan sonra süt vermekten kaçınılmalıdır. Ayrıca yavrunun anne sütünden sonra birden bire kuru mamayla beslenmesinin kabızlığa yol açabildiği de bilinmektedir. Mamanın büyüklüğü köpek yavrularına uygun olamalıdır. Büyük taneli bir mamayı yavrunun ağzına alması ve çiğnemesi zor olacağından, bu beslenmeyi olumsuz etkileyecektir. Köpeklerin arasında bireysel farklılıkların da olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle yavru maması hazırlayan ticari firmalar, farklı gelişme dönemleri için farklı tane büyüklüğüne ve farklı formülasyonlara sahip mamalar hazırlamışlardır. Bu konuda en büyük yardımcınız veteriner hekiminiz olacaktır.

Köpeğinize mama alırken mutlaka veteriner hekiminizin tavsiyeleri doğrusunda hareket etmelisiniz. Yavruların mide kapasiteleri, günlük ihtiyaçlarını bir sefer yemeyle karşılayacak kadar gelişmediğinden, yavrular yiyeceklerini birkaç öğünde tüketirler. Yavruların diyetleri 6 aya kadar günde 3 öğün, 6. aydan 12. aya kadar günde 2 öğün, 12. aydan sonra ise günde 1 öğün olarak verilmelidir. Yemek zamanı ve yemek yedikleri yer olabildiğince sabit olmalı ve değiştirmemeye çaba gösterilmelidir. Günde 3 öğün yapılan beslemede yemek zamanlarının sabah,öğlen ve akşam olarak düzenlenmesi yararlıdır. Su katılmak suretiyle hazırlanan ve kendi yapısında yüksek miktarda su bulunduran (konserve gibi) mamalar, küf mantarlarının üremesi için uygun bir ortam yaratır. Bu tip su miktarı fazla olan mamalar, 30-60 dakika içersinde tüketilmediklerinde köpeğin önünden alınmalıdır. Islatılarak verilen mamaların tüketilmeyen kısımlarının süratle bozulabileceği unutulmamalıdır. Yavru köpekler 4 aylık olduklarında geçici dişler dökülmeye başlar ve 42 adet kalıcı diş süt dişlerinin yerini alır. Diş değiştirme döneminde kuru mamaların ıslatılarak verilmesinde yarar vardır.

Bunun nedeni bu dönemde kuru mamanın sert gelmesi ve yavrunun kuru mamalardan yeterince yaralanamamasıdır. Bu dönemde yavrunun biraz iştahsız olması normaldir. Ancak gene de bir miktar yumuşatılmamış (ıslatılmamış) kuru mama verilerek dişlerin temizlenmesi sağlanmalıdır. Çok sık olmamakla birlikte kırılmadan temizlenmiş ve pişirilmiş ilikli büyük kemiklerin verilmesi, köpeklerde dişlerin temizlenmesinde ve çene kaslarının gelişmesinde faydalıdır. Kuru mamayla beslenme köpeklerin gelişimi açısından daha uygundur. Çünkü ticari mamalar, gelişim açısından gerekli olan bütün unsurları dengeli bir şekilde ve yeterli miktarlarda içermektedir. Ev yemekleri ile yapılan beslemenin, gelişim için gerekli olan besin unsurlarını yeterli ve dengeli bir şekilde sağlayamadığı klinik araştırmalarla kanıtlanmıştır. Gene de köpeğinizi ev yemekleri ile beslemek niyetindeysiniz, mutlaka veteriner hekiminize danışıp onun verdiği diyetleri uygulayın. Yapılacak yanlış besleme, köpeğinizde gelişme bozukluklarına neden olabileceği gibi, hayatı boyunca kalacak problemlere de yol açabilir. Köpeğinizi ev yemekleri ile besliyorsanız vitamin, kalsiyum gibi maddelerle diyetini takviye etmeniz gerekir.

Kuru mamayla yapılan beslemede veteriner hekiminiz gerek duymadıkça, bu besin unsurlarını diyete katmanıza gerek yoktur. Ancak unutulmamalıdır ki, piyasada bulunan ticari mamalarında arasında kalite farkları vardır. Bu konuda en büyük yardımcınız her zaman olduğu gibi yine veteriner hekiminiz olacaktır. Ev yemekleriyle yapılan beslenme, köpeğinizin seçici bir beslenme alışkanlığına sahip olmasına neden olabilir. Çeşitli tatlarda ve lezzetlerde yemek vermek, beslenme uzmanlarının yanlış olarak vurguladığı bir harekettir. Çünkü ne kadar çok çeşitlilik yaratılırsa, köpeğinizin beğenmeme ve yememe olasılığı da o oranda artacaktır. İyi kalite ticari mamalara erken yaşta alıştırılan yavrularda, seçici yem tüketiminin önüne geçilmiş olur. Kalsiyum ve fosfor gibi iki temel besin maddesi, yavruların diyetinde yeterli ve dengeli bir düzeyde bulunmalıdır.

Çünkü kalsiyum ve fosfor düzeyi düşük mutfak artıklarıyla beslenen yavrularda sıklıkla raşitizm gelişmektedir. Köpeklerin aşırı yağlanmasına izin verilmemelidir. Aşırı kilo alma ve yağlanma bir taraftan güzelliklerini diğer bir taraftanda sağlıklarını bozmakta ve hayatlarını kısıtlamaktadır. Bu yüzden iyi dengelenmiş ve denetimden geçmiş köpek mamalarının paketlerinde yazılı bulunan beslenme talimatlarına ve miktarlarına, veteriner hekiminiz aksi birşey söylemedikçe mutlaka uygun olarak davranın. Aşırı mama tüketiminin midede rahatsızlıklara ve ishale neden olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Kuru mamayla beslenen köpeklerin içme suyu gereksinimleri daha fazladır. Bu yüzden önlerinde her zaman taze ve yeterli miktarda temiz su bulunmalıdır. Köpeğinize içme suyu olarak musluktan akan suyu vermekten kaçının.

Köpeğinizin mama ve su kabı ayrı olmalıdır. Bu kaplar ayak altından uzak bir yere konulmalı ve her öğün sonrasında temizlenmelidir. Köpeğinizin deviremeyeceği büyüklükte ve şekilde su ve mama kabı seçmeye özen gösterin. Köpeklerin diyetlerinde ani değişiklikler yapmaktan kaçınılmalıdır. Böyle bir işlem gerekliyse kademeli olarak yapılmalıdır. Köpeğinizin mamasını yeni bir mama ile değiştirirken, bu değişimi ortalama 7 günlük süreç içersinde yapmanız hem onun alışması hem de sindirim sistemi açısından faydalı olacaktır. Köpeğinizin eski mamasıyla yeni mamasını karıştırın ve bu karışımdaki yeni mamanın miktarını her gün arttırarak mamayı verin. Bu bağırsak mikroorganizmalarının yeni mamaya adaptasyonu açısından önemlidir.

Yeni mamaya alışıncaya kadar dışkıda; miktar, kıvam ve renk açısından oluşabilecek değişikler normaldir. Adaptasyon sürecinden sonra bunlar normale dönecektir. Değişiklik ani bir şekilde yapılırsa ishal olma ihtimali çok yüksektir. Köpekler bazen ot yerler ve de kusarlar. Çok sık karşılaşılmadığı sürece bu olay normal olarak kabul edilir. Bunun nedeni, köpeklerin yaşadığı karın ağrısı ve kendilerini rahatsız eden safrayı dışarı çıkarmaktır. Temel olarak köpeklerin tatlıya gereksinimleri yoktur. Şeker ve şekerli yiyeceklerin uzun süre verilmesi sonucunda sindirim sisteminde bozukluklar, diş çürümesi, yağlanma ve şeker hastalıkları şekillenebilmektedir.Köpekler havuç, yeşil sebzeler ve elma gibi bazı meyvaları da hoşlanarak tüketirler.Bunun beslenme açısından bir zararı yoktur.

Köpeğinize balık kılçıklarıyla tavuk gibi ufak kümes hayvanlarının kemiklerinin verilmesi, sindirim sistemine takılmaları ve batmaları gibi istenmeyen rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olacağından kesinlikle verilmemelidir.Köpeklere asla çok sıcak ya da çok soğuk yiyecekler verilmemelidir. Evde kendimiz için hazırladığımız salçalı, baharatlı ve yağlı yemeklerin verilmesinin köpeklerde sindirim sistemi ve allerjik deri problemlerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Köpeklerde allerjik reaksiyonların tedavisi uzun süren, zahmetli bir süreçtir. Kuru mamayla beslenen bir köpeğe peynir, salam gibi maddelerin verilmesi gereksiz ve de yanlıştır. Bu tip besin maddeleri de köpeğiniz için allerjik olabilir. Erişkin (adult) mamaya geçişiniz, köpeğinizin büyümesi durduktan sonra olmalıdır.

Irklara göre erişkin mamasına geçme yaşı aşağıda verilen tablodaki gibidir :

Küçük ırk (2.5-10 kg) 8-12 aylık
Orta boy ırk (10-25 kg) 12-18 aylık
Büyük ya da dev ırk (>25 kg) 12-24 aylık
Genel olarak köpeğinizin beslenmesinde bu hususlara dikkat etmeli ve özen göstermelisiniz. Ancak büyük yada dev ırk (erişkin ağırlığı 25 kg’ın üzerinde olan köpekler) bir köpek yavrusu sahibiyseniz bu tip ırkların gelişim süreci 12-24 ay kadar sürmektedir. Büyük ve dev ırk köpeklerde gelişim, hayatlarının ilk aylarında gayet değişkendir. Haftalar geçtikçe vücut ağırlığı ve kemiklerin büyümesi artış gösterir. Bu tip ırklarda çok hızlı bir canlı ağırlık artışı, kemikler ve eklemlerde düzeltilmesi zor gelişim bozukluklarına neden olduğundan aşırı beslenmeden kaçınılmalıdır.

Canlı ağırlık artışı belirli zaman aralıklarıyla düzenli bir şekilde izlenmelidir. Bu tip ırk köpeklerin yağlanmasına izin verilmemelidir. Büyük ve dev ırk köpekler genel olarak bazı ortopedik hastalıklara(osteochondrosis, dirsek displasisi, kalça displasisi gibi) yatkınlık gösterirler. Bu hastalıkların genellikle 4-8 aylık yaş gurubunda görüldüğü ve bazı ırklarda (Alman Çoban köpekleri, Labrador, Rottweiller, Alman Kurt köpeği, Boxer, Golden Retriever, Danua, Dobermen) kalıtsal olduğu bilinmektedir. Yanlış beslenme (aşırı besleme ve fazla kalsiyum verilmesi) bu hastalıklar için risk faktörünü ortaya çıkarır.

Büyük ve dev ırk köpekler genetik olarak hızlı gelişim gösterdiklerinden daha fazla risk altındadırlar. Bu riskleri en aza indirmek, büyük ve dev ırklar için özel olarak geliştirilmiş mamaların kullanılması ile sağlanır. Eğer böyle bir mama kullanıyorsanız hiç bir ilave vitamin ve minerel katkısı yapmanıza gerek yoktur. Ayrıca mama tüketimi kontrol altında tutulmalıdır. Köpeğinizin mamasına dışarıdan ekstra bir takım takviyeler yaparken mutlaka veteriner hekiminizin bilgisine başvurmanız gerekmektedir.

Yavru mamaları, yavru köpeklerin büyüme ve gelişme dönemindeki yüksek enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere düzenlenmiştir. Bu mamalar yeterli miktarda kalsiyum, yüksek oranda protein, yağ asitleri, mineral ve vitaminleri içermektedir ve junior, puppy gibi isimlerle adlandırılırlar.

Yayınlanan Genel

Köpekler Ne Miktarda ve Kaç Öğün Beslenmelidir?

Petzzshop En Uygun Ve Kaliteli Kedi ve Köpek Ürünleri

Hayatlarımıza dahil ettiğimiz sadık ve sevimli köpekler ile çok eğlenceli vakitler geçiyor olabilirsiniz bu eğlenceli vakitlerin sürekliliği ve köpeğinizin sağlığı için birkaç önemli sorumluluğunuz bulunmaktadır. Bunlardan biri köpeğinizin sağlıklı beslenmesidir.

Aslında pek çok hayvan sever bunun pek önemli olduğunu bilmemektedir. Öyle ki ev yemeklerinden arta kalanları köpeklerine veren hayvan sahipleri bile var ama bu oldukça yanlış çünkü köpeklerin vücutları bizimle aynı şekilde çalışmamaktadır. Köpeklerin sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için kendi ihtiyaçları doğrultusunda beslenmeleri gerekir. Bizde olduğu gibi besin değeri yüksek besinler tüketmeleri köpeklerimiz için pek çok konuda faydalı olacaktır.

Köpeklerimize her zaman kaliteli ve köpeğimize uygun mamalar vermeliyiz. Köpeğimizi ihtiyacı olan orandan az yada fazla beslemek onun sağlığını tehlikeye atacaktır. Hatta  bu durum yaşam sürelerini bile kısaltabilir.

Köpekler Ne Miktarda ve Kaç Öğün Beslenmelidir?

Yeni köpek sahipleri genelde köpeğimi günde kaç kere beslemeliyim şeklinde sorular yöneltiyor. Eğer köpeğiniz yavru ise yavru köpek mamaları ile günde 3 kere beslemek veterinerler tarafından önerilen bir durum ancak siz yavru köpeğinizle alakalı en doğru bilgiyi veterinerinizde alabilirsiniz. Yetişkin köpekler gün içinde harcayacağı enerjiyi karşılamak adına sık ve azar azar besleme biçimi uygulanabilir. Bir diğer yöntem ise günde iki kez düzen olarak aynı saatlerde köpeğe mama vermek şeklindedir. Diyet ve zayıflama dönemlerinde sabah yada akşam tek öğününde önerildiği olmaktadır. Beslenme alışkanlıkları, beslenme zamanları ve köpeğinize verdiğiniz mama her zaman değiştirilmemelidir. Çünkü köpeklerin pek çoğu hareket ederek ve farklı aktiviteler uygulayarak yaşamını devam ettirir ve mutlu olur.


İlgili! En iyi köpek maması markaları yazısını okuyarak köpek mamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.


Köpek Maması Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Taze ve bilinirliği yüksek mamalar almanız önerilir. Köpeğinizin sağlığı için hayvansal protein içeren ve farklı antioksidanlar bulunan mamaları almanız önerilir hatta bu mamalarda Ayrıca D vitamini, A vitamini gibi vitamin ve mineraller içeren, demir, kalsiyum, iyot ve fosfor gibi önemli besin değerleri ve vitaminlerde bulunmasına önem göstermelisiniz.

Bizler gibi köpeklere de bazı maddeler zararlıdır. Soya, kamış pekmezi, mısır şurubu ve mısır guliteni içermeyen mamalar almalısınız. Genelde Premium mamalarda bu içerikler olmamaktadır.

Sindirimi kolay olan kuru mamalar tercih etmelisiniz ve seçilen marka GDOlu olmamalıdır. Kuru mamaların pek çoğunun sindirimi kolaydır ve diş sağlığını olumlu yönde etkiler.

Köpek maması almadan önce veterinere danışmanızda fayda olacaktır. Köpeğinizin yaşına, ırkına uygun mamalar tercih etmeniz çok önemlidir. Köpeğinizle uzun ve sağlıklı bir birliktelik için ona en uygun mamayı vermeniz sizin sorumluluğunuz

Köpeğime Neden Kuru Mama Vermeliyim?

Kuru mama köpeklerimiz için pek çok besin değerini içinde bulunduran ve bulunan içerikleri paketinden görebileceğimiz bir mama türüdür. Kullanımı kolaydır ve kolay bayatlamayan özelliği ile pek çok köpek severin sevdiği bir mama türüdür. Kolay muhafaza edilir. Hijyenik bir beslenme türüdür. Sindirimi kolay olduğu için köpeğinizi midesini zorlamaz. Diş sağlığına olumlu etkileri vardır. Hayvanınızın ağız tadına uygundur, pek çok farklı tatta kuru mama vardır.

 

Daha önce ele aldığımız English Cocker Spaniel yazısını okumanızı öneriyoruz ayrıca köpeklerle ilgili merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

[Toplam: 3 Ortalama: 4.7]

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır