menisküs yırtılması iyileşme süresi / Prof. Dr. Mustafa Karahan / Artroskopik Menisküs Ameliyatı Bilgilendirme

Menisküs Yırtılması Iyileşme Süresi

menisküs yırtılması iyileşme süresi

Menisküs Yırtığı Neden Olur? Menisküs Yırtığı Nasıl Tedavi Edilir?

İçindekiler

Menisküs nedir?

Menisküs, diz eklemi içinde femur (uyluk kemiği) ve tibia (kaval kemiği) kemikleri arasında bulunan C şeklinde bir kıkırdaktır. İç ve dış menisküs olmak üzere iki adettir.

Menisküs, eklemi oluşturan kemikler arasında şok emici ve yük taşıyıcı olarak görev yapar ve eklem kıkırdaklarını aşırı yüklerden korur.

Menisküs yırtığı genellikle kimlerde görülür?

Menisküs yırtığı veya yaralanmaları herkeste olabilir. Ancak menisküs yırtıklarının spor yapanlar ve ileri yaşta erişkinlerde görülme olasılığı daha fazladır.

Menisküs yırtığı neden ve nasıl olur?

İki çeşit menisküs yırtığı vardır. Genç ve aktif insanlarda görülen menisküs yırtığı, bir darbe veya burkulma sonucu meydana gelir. Bazen menisküs yırtıklarının beraberinde bağ ve kıkırdak yaralanmaları da olur.

Daha ileri yaşlarda diz eklem kıkırdakları ve menisküsler dejenere olur ve yapısı zayıflar. Bu hastalarda kendiliğinden veya basit hareketlerle menisküs yırtığı gelişebilir.

Menisküs yırtığı belirtileri nelerdir?

Çömelme, burkulma ve darbe sonrası dizden gelen bir ses ve sonrasında oluşan ağrı, menisküs yırtığının habercisi olabilir. Yırtığın yerine göre ağrı, dizin iç veya dış kısmında gelişebilir. Ayrıca, menisküs yırtığında dizde şişme ve hareket ettirirken içeride bir şey takılıyormuş hissi de olabilir. Ağrı nedeniyle boşluk hissedilebilir. Bazen de diz kilitlenir ve tam açılmaz.

Menisküs yırtığı nasıl teşhis edilir?

Menisküsü teşhis etmek için doktor, şikayetlerin nasıl başladığını ve boşluk, şişme, takılma, batma hislerinin olup olmadığını sorar.

  • Dizde şişme,
  • Hareket kısıtlılığı ve yırtık,
  • Menisküs üzerinde hassasiyet menisküs tanısı koymaya yardımcıdır.

Menisküs yırtığının kesin tanısı ise manyetik rezonans görüntüleme ile konur.

Menisküs yırtığı nasıl tedavi edilir?

Genç hastalarda oluşan travmatik akut menisküs yırtıkları genellikle cerrahi olarak tedavi edilir. Küçük yırtıklarda, yırtık olan kısım çıkarılırken daha büyük yırtıklarda menisküs tamiri gerekebilir.

İleri yaşlarda dejenere dizlerde ise menisküs yırtıkları genellikle ilaç, egzersiz, enjeksiyon gibi yöntemlerle tedavi edilir. Ancak dizde kilitlenme gibi mekanik belirtiler fazlaysa veya menisküs kökünde tamir edilebilir bir yırtık varsa ameliyat önerilir.

Menisküs yırtığı ameliyatından ne kadar süre sonra iyileşme sağlanır?

Menisküs ameliyatlarında farklı yöntemlere başvurulabildiği için iyileşme süreleri değişebilmektedir. Açılan küçük delikler birkaç gün içinde kapanır; ancak hassasiyetleri birkaç hafta devam edebilir.

Ameliyat sonrası çoğunlukla diz üzerine tam yük vermeye izin verilir. Ancak bazı özel durumlarda bir süre koltuk değneği kullanmak gerekir

Basit menisektomi yani menisküsün yırtık kısmının çıkarılması sonrası iyileşme çabuk olur ve hastalar 2-3 hafta içinde normal aktivitelerine döner.

Tamir ameliyatları sonrasında ise hastaların dize yük vermesine genellikle izin verilmesine karşın yaklaşık altı hafta kadar aktiviteler kısıtlanarak menisküsün iyileşmesi beklenir.

Menisküs yırtığı ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Hekim, tedavinin çeşidine göre, dize ne kadar yük verileceği ve hangi aktivitelerinin yapılabileceği konusunda bilgilendirir. Ayrıca, fizyoterapist tarafından verilen egzersizlerin de düzenli olarak yapılması hızlı iyileşmeye yardımcı olacaktır. Pıhtı oluşma riski varsa hekim bir süre için kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmasını isteyebilir.

/tr/files/download/p1e7oir7l510iq1av71u05u7itjc4.docx

Amacım yapılacak ameliyat ile ilgili sizi bilgilendirerek alınacak karara katılımınızı sağlamaktır. Aşağıdaki bilgiler çoğu hastanın pek çok koşulda ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tanımlanmış olmakla birlikte tüm tedavi şekillerini içermez. Size özel sağlık durumlarını da detaylı göüşmek gerekir. Tanı, tıbbi tedavi ve cerrahi girişimlerin yararlarını ve olası risklerini öğrendikten sonra yapılacak uygulamaları kabul etmek ya da etmemek kendi kararınıza bağlıdır. Yasal ve tıbbi zorunluluk taşıyan durumlar dışında bilgilendirmeyi reddedebilir veya dilediğiniz zaman vereceğiniz onamı geri alabilirsiniz.

______________________________________________________________________

 

Menisküs dokusu diz ekleminin fonksiyonu için çok önemlidir. Adeta eklemin contası gibi çalışmaktadır. O nedenle olabilecek her türlü hasar hem eklemin fonksiyonları hem de diğer kıkırdak dokularda oluşabilecek ilave hasarlar açısından önemlidir. Tedavide esas amaç, yırtık meniskus dokusunun dikilerek eklem içinde muhafazasıdır. Ne kadar erken müdahale edilirse o kadar daha iyi sonuç alma şansı vardır. Yırtığın şekli veya bölgesi nedeni ile dikilemeyecek olan menisküsün, hasarlı kısmı veya tamamı çıkarılır. Yırtık menisküsün kısmen veya tamamen çıkarılması, kısa zamanda bu yırtığa bağlı olan şikayetlerin ortadan kalkmasına yol açar. Fakat özellikle gençlerde, ileride kıkırdakların aşınmasına bağlı olarak zaman içerisinde ek hasarlar ortaya çıkabilir.

 

Uygulanacak Tedavi

Menisküsün artroskopik olarak kısmen veya tamamen çıkarılması ve/veya onarımı

 

Tedavinin Amaçları

• Mevcut klinik bulguların gerilemesi ve/veya kaybolması

• Diz ekleminin fonksiyonel kapasitesinin tekrar sağlanması ve dejeneratif değişikliklerin

engellenmesi

 

Tedavinin Riskleri

• Anesteziye bağlı sorunlar

• Ameliyat sonrası eklemde şiş ve ağrı

• Ameliyat yerinde enfeksiyon

• Yara izlerinin belirgin olması, izlerin etrafında ağrı oluşması; özellikle menisküs dikişi uygulanan dizlerde, uygulanan tekniğe ve yırtığın şekline göre, dizin iç, dış veya arka kısmında ilave cerrahi kesilerin mevcudiyeti

• Yara kenarlarında uyuşukluk

• Derin Ven (toplardamar) trombozu (pıhtısı) ve akciğer embolisi

• Ameliyat sonrası erken dönemde morluklar ve şişlik oluşumu

• Damar ve sinirlerde olabilecek komplikasyonlar

• İşlem sonrası eklem sertliği oluşması

• Menisküs dikişi sonrası, dikiş materyaline karşı oluşan reaksiyon

• Menisküs dikişinin tutmaması ve ona bağlı ilave girişimlerin gerekmesi

• Artroskopik girişim sırasında kollateral bağ yaralanması

• Kompartman basıncında artış

 

Gereksinim Duyulabilecek Ek İşlemler

Menisküs dışındaki kıkırdak dokularında hasar tespit edilirse, debridman, mikro kırık vb. girişimlerin yapılması; eklem bağlarında yaralanma mevcut ise onarımı

 

Diğer Tedavi Seçenekleri

  • Şikayetlere yönelik olarak ilaç tedavisi
  • Kilo verme
  • Egzersiz
  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programları
  • Eklem içi enjeksiyonlar

Egzersiz ile kasların kuvvetlendirilmesi ve eklem hareket açıklığının artırılması

• Fizik tedavi yöntemleri

• Ağrı kesici ilaç tedavisi, ekleme soğuk uygulama

 

Tedaviyi Ertelemenin Sonuçları

• Menisküslerdeki dejenerasyonun ve yırtığın artması, özellikle diğer kıkırdak dokularda ek

patolojilerin ortaya çıkması

• Eklem hareketinin kısıtlanması, zaman zaman takılma ve boşalmaların olması

• Ağrı, hareket ve yürümekte zorlanma

 

Tedaviyi Reddetmenin Sonuçları

• Ağrılı yaşam

• Hareket kısıtlılığı, güç kaybı

 

Hastanede Tahmini Kalış Süresi:

1 gün

 

Ameliyat Sonrası

Menisküsun kısmen veya tamamen çıkarılması halinde ameliyattan kısa bir süre sonra (genellikle ertesi gün) diz üzerine yük vererek yürümek mümkündür. Eğer dikiş uygulanmış ise yırtığın yeri veşekli ile cerrahi tekniğe bağlı olarak, bazı yırtıklarda erken dönemde bastırılırken, bazılarında ise 6 haftaya kadar basma izni verilmemektedir. Dikiş sonrasında, yine yapılan işleme bağlı olarak bir ortez kullanılması ve dizin hareketlerinin kısıtlanması gerekebilmektedir. Ameliyat sonrası taburcu olduktan sonra, evde veya hastanede rehabilitasyon devam etmekte, hastanın yaşına ve risk durumuna göre tromboemboliye karşı koruyucu tedavi planlanmaktadır.


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır