kolostrum ne demek / Kolostrum nedir? | Hamilelik

Kolostrum Ne Demek

kolostrum ne demek

Kolostrum Sütü (Ağız Sütü) Nedir?

Doğumun gerçekleşmesiyle beraber salgılanan ilk süte kolostrum sütü (ağız sütü) denir. Bebek doğduktan sonra en kısa sürede bebeğe verilmelidir.

Anne sütü en son halini alana kadar içerik bakımından farklı evrelerden oluşur. Kolostrum, içerik bakımından bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini destekleyecek özelliktedir. Bazı kaynaklarda da “bebeğin ilk aşısı” olarak da nitelendirilir.

Anne Sütünün Evreleri Nedir?

Anne sütünün evreleri; Kolostrum, geçiş sütü ve olgun süt evrelerinden oluşur.

  1. Kolostrum: İlk 3-5 gün içerisinde salgılanan, bebeğin bağışıklık sisteminin oluşmasına ve gelişmesine destek olacak ilk besindir.
  2. Geçiş Sütü: Bebek doğduktan sonra 7. ila 15. gün arasında, kolostrumdan sonra gelen ve olgun süte kadar salgılanan süttür. Yaklaşık olarak bir ila iki hafta arasında salgılanır. Sütün kıvamı kolostruma göre daha sulu olmaya başlar. Kolostrum içeriğine göre daha fazla yağ, vitamin ve laktoz içerir. Protein miktarı daha azdır. Geçiş sütü kolostrum sütünden daha fazla kalori içermektedir.
  3. Olgun Süt: Geçiş sütünden sonra gelen, anne sütünün en son süttür. Bebeğin doğumunun yaklaşık 2.haftasından itibaren salgılanmaya başlar. İçeriği diğer iki süte oranla daha farklıdır. Bebeğin emme süreci boyunca tüketeceği süttür. Olgun sütün içeriğinin %89’u sudan oluşur. İlk 6 ay boyunca olgun süt, bebeğin tüm sıvı ihtiyacını karşılar. Bebeğin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan karbonhidrat, yağ ve proteinlerden oluşur.

Kolostrum Sütünün Faydaları Nelerdir?

Kolostrum bebeğin büyüme ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içermektedir. Doğumdan sonra olgun anne sütünü alana kadar mutlaka tüketmesi gereken bir süttür. Aynı zamanda bir diğer önemli faydası ise bebeğe bağışıklık sağlamasıdır. Bebeğin doğumdan sonra bağışıklık sisteminin gelişmesine ve antikor üretmesine yardımcı olmaya başlar. Bunların yanında diğer faydalarını da şu şekildedir:

  • Sindirim sisteminin gelişimini destekler. Bebeklerin doğduktan sonra sindirim sistemleri daha gelişmediğinden dışarıdan gelecek bakteri ve enfeksiyonlara açıktır. Kolostrum bu durumu en aza indirir ve dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korur.
  • Bebekte oluşabilecek alerjik tepkilerin önüne geçer.
  • Bebeğin vücudundaki ilk mekonyumun (kaka) atılmasını kolaylaştırır. Bu sayede bebekte oluşabilecek sarılık riski de azalmış olur. Çünkü doğumdan sonra bebekte sarılığa neden olan bilirubin isimli bileşen dışkı yoluyla atılmalıdır. Bu da kolostrum ile sağlanabilir.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. İçeriğinde bulunan bağışıklık hücreleri ile bebeği dışarıdan gelecek her türlü mikroorganizmadan korur.
  • Bağırsak sistemindeki faydalı bakterilerin oluşumunu destekler.

Kolostrum Sütü Kaç Gün Gelir?

İlk 3-5 gün içerisinde salgılanır. 5.günden sonra sarımsı olan rengi açılarak beyazlaşmaya başlar.

Kolostrum ilerleyen süreçte olgun anne sütü dediğimiz annenin bebeğe emzirme süreci boyunca vereceği süte dönüşür. Kısacası kolostrum bebek doğduktan sonra ilk 5 gün içerisinde salgılanır.

Kolostrumun gelme süresi doğumdan sonra yaklaşık ilk 3-5 gündür. Yoğun kıvamlı ve sarımsı bir renge sahiptir.

Bebek için oldukça yararlıdır ve mutlaka bebeğe verilmelidir. Kolostrum normal anne sütünden içerik olarak farklıdır. Özellikle bebeğin başta bağışıklık sistemi olmak üzere birçok sisteminin gelişimi için büyük önem taşır. Miktar olarak az olsa da besin değerli bakımından oldukça zengindir.

Kolostrum Sütünün İçeriği Nasıldır?

Kolostrum, içerik bakımından olgun anne sütünden daha fazla miktarda protein, vitamin, mineral ve bağışıklık hücreleri içerir.

Bunlara ek olarak içeriğinde anne sütüne oranla daha az laktoz ve yağ bulundurur. Laktoz oranı yine anne sütüne oranla daha düşüktür. pH oranı ise olgun sütten daha yüksektir.

Kısacası içerdiği tüm bileşenlere baktığımızda salgılandığı andan itibaren kesinlikle bebeğe verilmesi gereken bir besindir.

Kolostrum Bebeği Doyurur mu?

Bebeğe besleyici özelliği ile ön plana çıkan kolostrum ile ilk zamanlar gayet yeterlidir. Çok az miktarı bile bebeğin doymasını sağlar. Kıvam, tat ve renk olarak anne sütünden farklı olduğu için anneler tarafından doymaz veya yetmez gibi algılanmamalıdır.

Sonuç

Kolostrum; bebek doğduktan sonra özellikte ilk yarım saatte bebeğe verilmesi gereken süttür. Kolostrum sütü oldukça yararlı, besleyici ve koruyucudur. Bu sütün minik bir damlası bile bebeğe mucizedir. Bu mucize sayesinde bebeğiniz hayata sağlıkla başlayacaktır.

0-6 Aylık (Yenidoğan) Bebek Beslenmesi makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz!

0-6 Aylık Yenidoğan Bebek Beslenmesi – https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/

Sevgiler.

Diyetisyen Gözde Davu: https://www.instagram.com/dyt.gozdedavu/

Kolostrum nedir, ne işe yarar? Kolostrumun özelliği nedir, hangi vitaminlerde bulunur?

Haberin Devamı

 - Kolostrumun en önemli özelliği bebeğin henüz gelişmemiş olan bağırsak florasını desteklemesidir. Bağırsak florası bebeklerde savunma sistemi için çok önemli görevler üstlenen bakteriler topluluğudur.

 - Dünyaya yeni gelen bebeğin bağışıklık sistemine büyük katkı sağlar.

 - Kolostrum yüksek oranda protein, antikor ve immunoglobülin içerir.

 - PH değeri yüksektir. Bu nedenle de kolostrum yoğun bir yapıya sahiptir.

 - Kolostrumdaki laktoz ve yağ oranı olgun süte göre daha düşüktür.

 - Kolostrumdaki besin içeriği yeni doğmuş bebeklerin hazmına ve biyolojik yararlanımına uygun düzeyde olmaktadır.

Kolostrum Hangi Vitaminlerde Bulunur?

 Meme dokusu doğumdan sonra bileşimi ve görünüşü normal sütten farklı olan koyu kıvamlı, sarı renkte ve besin değeri yüksek bir salgı verir. Bu sıvıya kolostrum adı verilmektedir. Kolostrum içerdiği vitamin ve mineraller ile oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır. Kolostrum A, D, E, B12 ve zengin bir mineral kayağıdır. Vücut sıcaklığının korunmasını sağlayan yağ ve şeker formundaki enerji kaynaklarını da içermektedir. Ayrıca lg absorbsiyonunu kolaylaştıran protein zerrecikleri de bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Kolostrum anne sütünde bulunmasının dışında bazı gıda takviyelerinde de bulunmaktadır. Kolostrum bulunan gıda takviyeleri ayrıca sporcular tarafından da kullanılmaktadır.

Kolostrum nedir?


Doğadaki her memeli türünün sütü, kendi türüne özgüdür. Anne sütünün türe özgülüğü demek o türün yavrularının gelişim ihtiyaçlarına uygunluğu anlamına gelir. Bu nedenle de her bir memeli türünün sütü, kendine has özellikler taşır.


İnsan, tüm memeli türleri içinde bilişsel becerileri en gelişmiş varlık olarak besin zincirinin en tepesinde yer alır. Bu nedenle de insan sütü, türün ihtiyaçlarını karşılamada diğer sütlere oranla yüksek bir üstünlüğe sahiptir. Türe özgülük, türe uygunluk anlamına gelir demiştik. Bu açıklama bize emzirmenin ve anne sütüne özgü içeriklerin normal olduğunu ifade eder. Öyleyse, bir bebeğin anne sütü dışında bir besinle beslenmesi önemli ölçüde bir eksikliğe ve gelişim ihtiyaçlarıyla örtüşmemeye işaret edecektir. Örneğin, formül bebek mamaları, inek ve/veya keçi sütü temel alınarak üretilmektedir. Dolayısıyla da bir bebeğin formül mama ile beslenmesi bebeğin gelişimine ilişkin çeşitli riskleri de beraberinde getirebilir.

Bir fetüsün anne karnındaki gelişimi yaklaşık olarak 40 hafta sürer ve 40. hafta itibariyle doğan bebeklerin anne karnındaki gelişimleri tamamlanmış olarak kabul edilmektedir. Bebek doğduğu andan itibaren ise, gelişim ihtiyaçları çeşitlenerek devam eder. Bebeğin fizyolojik ve anatomik olarak sağlıklı gelişimini sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu şey, annesinin memesini emerek sütüyle beslenmesidir. Bebek eğer, 40 haftadan erken doğduysa, annesinin sütü “Erken anne sütü” özellikleri taşır ve bebek anne karnında kalması gereken sürede alacağı gelişimi için gerekli olan besin ve diğer faktörleri doğumdan sonra annesinin sütünden almaya devam eder. Bu anlamda bebeğin anne sütü ihtiyacı, fetüs evresinden başlayarak annesinin ona sağladığı tüm fizyolojik bileşenlerin sütü yoluyla devam etmesidir.


Bir bebeğin emme ve anne sütü ihtiyacı, ilk haftadan başlayarak, ilk altı ay ve ilk 2 yıl olarak her dönemin kendine özgü ihtiyaçlarına göre değişerek ve gelişerek devam eder.


Yeni doğan bebeğin ilk haftasında tüm ihtiyacını ideal karşılayacak olan süt, kolostrumdur.

Kolostrum, bir diğer adıyla da “Ağız sütü” olarak ifade edilen emzirme başlangıcında gelen ilk süttür. Kolostrumun içeriği henüz gebelik döneminde anne vücudu tarafından hazırlanmaya başlar. Doğumun ardından salgılanan bu ilk süt kıvamlı, yoğun, az ve sarı bir süttür. Bebek emdikçe aldığı kolostrum miktarı, bebeğin mide büyüklüğüne eş oranda ve ideal miktardadır. Bu miktar, aşağı yukarı 1, 2 ya da 3 kaşık kadardır. Salgılanan kolostrum, ilk 3-5 günün ardından olgun süte dönünceye kadar yaklaşık 3 kaşık gelir. Bu nedenle, anneler bu ilk günlerde gelen sütün bol ve akışkan olmadığını tecrübe edebilirler.


Kolostrum yapısı itibariyle, yeni doğan bebeğin sağlıklı gelişimine hayati katkılar sağlar:


1.) Bağırsak florası: Kolostrum özelliği itibariyle bebeğin henüz gelişmemiş bağırsak florasının gelişimini destekler. Bağırsak florası, bebeğin savunma sistemi için önemli bir görev üstlenen bakteriler topluluğudur. Yeni doğan bebeğin bağırsaklarında henüz bu flora gelişmemiş düzeydedir. Yapılan incelemelere göre vajinal yolla doğan bebekler, bebeğin bağırsak florasının gelişimi için önemli olan bu bakteri kolonileriyle annelerinin anüsünde bulunan aşina oldukları bakteriler sayesinde tanışmaktadır. Ancak, bu durumda sezeryan yoluyla dünyaya gelen bebekler ise, doğumdan sonra derhal annelerinin tenine ve memesine konduklarında nispeten avantajlı bir duruma gelebilecekleri düşünülmektedir. Annede bulunan dost bakteriler, bebeğin savunma sisteminin gelişimi için eşsiz bir öneme sahiptir. Bebeğin bağırsak florası geliştikçe bağırsak pH’ı asidik bir hale gelerek, zararlı bakterilere karşı savunma sistemi gelişmeye başlar ve bu sayede de sindirim sistemi olgunlaşır.


2.) Sindirim Sistemi: Yeni doğan bir bebeğin sindirim sitemi, bağırsak florasında olduğu gibi henüz gelişmemiştir. Bağırsakta hücreler arasında olması gereken sıkı bağlantılar (tight junction) henüz kapanmamıştır; yani, bağırsak duvarında belirli açıklıklar bulunur. Bu açıklıklar bebek büyüdükçe kapanacaktır. Geçirgen bağırsak yapısı olarak da ifade edilen bu açıklık nedeniyle, hastalıklara neden olabilecek patojenik yapıdaki bir takım bakteriler sindirim yolundan geçebilirler. Yeni doğan bebeğin özellikle ilk haftalarda enfeksiyon riski taşıdığı kabul edilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, yeni doğanda septisemi ve menenjit, ağır morbidite (ölümcül hastalık) ve yüksek mortalite (ölüm) oranları ile ilişkilendirilmektedir. Enterobacter sakazakii olarak bilinen Cronobacter sakazakii'nin de yapay bebek formülü ile beslenen bebeklerde enterokolitin yanı sıra, bebek sepsis ve menenjit salgınları ile ilişkili olduğu görülmüştür. Özellikle, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yapay beslenen bebekler, en çok risk altında bulunan grup olarak rapor edilmektedir.


Nekrotizan enterokolit (NEC) %30 mortalite oranı ile preterm bebeklerin %10’unu etkilemektedir. NEC’e yol açan risk faktörleri olarak prematüre doğum, formül mama ile beslenme, bağırsak iskemi ve bakteriyel kolonizasyon artışı sıralanmaktadır. Formül mama ile beslenmenin bebeğin bağırsak florasında bir takım değişimlere neden olduğu ve bozulan pH değerleri nedeniyle de, bifidobakterilerin azalarak zararlı bir tür olan enterobakterilerin arttığı anlaşılmıştır. İnsan sütünde bulunan nöregulin-4 (NRG4) olarak adlandırılan bir proteinin bebeğin bağırsak epitelini NEC’e karşı koruyan kaynaklarından biri olduğu kanıtlanmıştır.


3.) Mekonyumun Atımı: Bebeğin anne karnında sahip olduğu kan özellikleri farklıdır. Bebek dünyaya geldiğinde anne karnında sahip olduğu kan yapısı değişmeye ve yıkılmaya başlar. Bu yıkım sonucu bilirubin maddesi açığa çıkar; yani sarı kan hücreleri artar. Bu artışın belli sınırların çok üzerine çıkması, bebekte bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir. O nedenle de bebeğin vücudundaki bilirubinin dışkı yoluyla bir an evvel atılması gerekir. Bebeğin ilk kakası mekonyum, gebelik döneminde bebeğin bağırsaklarında biriken yeşil ve katranımsı bir yapıdadır. Mekonyumun vücuttan hızla atılmasıyla bebeğin bilirubin seviyelerinin yükselme riskinin azaldığı anlaşılmıştır. Kolostrum, yapısı itibariyle bebeğin sindirim sistemini geliştirerek güçlendirir ve yeni doğan bebeğin sindirim sistemine uyumu nedeniyle de hızlı sindirilir; bebeğin daha hızlı ve sık dışkılamasını sağlar.

4.) Bağışıklık Bileşenleri: Kolostrumun en önemli özelliği, dünyaya yeni gözlerini açan bebeğin bağışıklık sistemine yaptığı katkıdır. Kolostrum bileşimi, yüksek oranda protein, antikor ve immunoglobülin içerir. Kolostrumundaki laktoz ve yağ oranları olgun süte kıyasla daha düşüktür. PH değerlerinin yüksek olması nedeniyle de kolostrum yoğun bir yapıdadır.


İnsan sütünde bağışıklık güçlendirici immunoglobülin A, G, E, D ve E bulunur. IgA özel yapısıyla anne sütünde 0.5 - 1g / L değerlerinde yer alan ana immünoglobülindir. Kolostrumda bulunan IgA ise, mikropların dünyasına yeni giren bebeğe acil koruma sağlamak için 13g / L civarında özellikle yüksektir. Kolostrum aynı zamanda zengin bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini, hücre zarlarını oksidasyondan korur ve bebeğin intrapartum stres yaşamasına karşın anında antioksidan koruma sağlamak için hazır bulunur. Bir diğer önemli savunma güçlendirici laktoferrin değerleri olgun süte oranla kolostrumda daha yüksektir.


Ayrıca, yapay beslenen bebeklerde gözlemlenen morbidite ve mortalite oranlarındaki artışın nedenleri arasında formül mamalarla birlikte kullanılan su, bir takım patojenlere maruz kalma, mamaların istenmeyen oranda anti bakteriyel oluşu, antifungal ve antiparazitik ajanlar içermesi ve bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini yavaşlatması olarak sıralanmaktadır.


5.) Besin İçeriği: Kolostrumdaki besin içeriği, yeni doğan bebeğin hazmına ve biyolojik yararlanımına uygun düzeylerdedir.

Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde bebeğin beslenmesinde immünolojik korumanın daha büyük bir ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla kolostrum evresinde IgA salgıları yüksek konsantrasyondadır.


Ayrıca, kolostrumun laksatif etkisinin yumuşaklığı nedeniyle, mekonyumun zamanında hızlı bir şekilde atılması ve bebeğin vücudunun temizlenmesine yardımcı olması bakımından alt bağırsak üzerinde bir müshil işlevi gördüğü düşünülmektedir.


KOLOSTRUM OLGUN SÜT Enerji (Kcal/L) 580 700 Laktoz (g/L) 23 70 Glukoz (mg/L) Yağ (g/L) 20 37 pH 7.4 7.0 Sodyum 0.48 0.15 Klor (g/L) 0.91 0.43 Total protein (g/L) 15.8 8 - 9 IgA (g/L) 13 1 - 3



Özetle kolostrum evresi; anne sütünün yeni doğan bebeğe biyolojik koruma sağladığı bir evredir. Kolostrum evresinin süresi ve içeriği her memeli türünde türe özgü ihtiyaçlara bağlı olarak değişiklik gösterir. O nedenle, yeni doğan her yavru sağlıklı gelişimi için kendi annesinden kolostrum içeriğini almalıdır.



Yararlanılan kaynaklar:


  1. Hanson L. (2004) Immunology of Human Milk: How breastfeeding protects babies Amarillo, TX: Pharmasoft Publishing
  2. Dewey KG, Heinig MJ, Nommsen-Rivers LA. (1995) Differences in morbidity between breast-fed and formula-fed infants. J Pediatr 126(5 Pt 1):696-702
  3. Heinz Sight: Infant Nutrition Newsletter (2001-02) Heinz 58
  4. McElroy SJ, Castle SL, Bernard JK, Almohazey D, Hunter CJ, Bell BA, Al Alam D, Wang L, Ford HR, Frey MR. (2014) The ErbB4 Ligand Neuregulin-4 Protects against Experimental Necrotizing Enterocolitis. Am J Pathol.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25216938
  5. Hanson LA. (2004) Protective effects of breastfeeding against urinary tract infection Acta Paediatrica (Oslo, Norway: 1992) 93(2):154-156

Kolostrum (Ağız Sütü) Nedir?

Haberler

Yaşam

Kolostrum (Ağız Sütü) Nedir?

Yüksek besleyici özelliği ile yenidoğan bebekler için oldukça kıymetli olan kolostrum, gebelik döneminden anne vücudunda hazırlanmaya başlar. Kolostrum halk arasında ağız sütü olarak bilinir ve az, sarı ve yoğun kıvamı ile ön plana çıkar. Yenidoğan bebeklerin alacakları birkaç damla kolostrumun sarılığı engelleme ve enfeksiyonlardan koruma gibi birçok faydası bulunur. Peki, kolostrum /ağız sütü) tam olarak ne demek? İşte cevabı...

Kolostrum (Ağız Sütü) Nedir?

Kolostrum (Ağız Sütü) Nedir?

Kolostrumun Faydaları Nelerdir?

Kolostrumun Faydaları Nelerdir?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası