emniyet kemeri takmamanın cezası ne kadar / Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası - Trafik Cezaları | Otorento

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası Ne Kadar

emniyet kemeri takmamanın cezası ne kadar

Emniyet Kemeri Takmama Cezası ve Sorgulaması

Emniyet kemeri trafikte her zaman hayat kurtaran bir detay. Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanmaların birçoğu da emniyet kemeri takmamanın sonucunda gerçekleşiyor. Bunu tespit eden ekiplerin yazdıkları cezalar ile bu değiştirilmeye çalışılıyor. Peki, emniyet kemeri cezası nedir? Emniyet kemeri bulundurmama ve kullanmama cezası ne kadar? trafik cezaları zamları ile birlikte emniyet kemeri cezası ne kadar oldu? Sorularını bu yazımızda sizler için cevapladık.

İçindekiler

emniyet-kemeri

Emniyet kemeri yalnızca sürücüler için değil araç içerisindeki bütün yolcular için hayati önem taşımaktadır. Emniyet kemeri takmamanın yasal zorunluluğu bulunmasına rağmen yolcular bunu ihmal edebiliyor. Hatta buna ek olarak emniyet kemeri takmamanın cezai yaptırımları olmasına rağmen sürücülerin birçoğu emniyet kemerini takmamak için direniyor. Emniyet kemeri takılı olmadığında yolcular çarpmanın etkisiyle zarar görebilirler. Aynı zamanda yolcular araç dışına da savrulabilir. Seyir halinde sürücünün yanında bulunan yolcular da ağır yaralanabilir. Herhangi bir kaza ya da yaralanma olmasa bile trafik kurallarına göre emniyet kemeri takılması yasalara göre zorunlu. Oysa pek çok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan trafik kazalarında emniyet kemeri kullanmak hayat kurtarıcı bir özellik sunuyor. Emniyet kemerini takmayan yolcular ise hayatını kaybedebiliyor.

Emniyet Kemeri Ceza Rakamları

Emniyet kemeri takmamanın cezası her yıl güncelleniyor. yeniden değerleme oranı doğrultusunda yılında ödenmesi gereken trafik cezaları, yılına göre %,93 oranında zamlı olarak belirlenecek. 

emniyet kemeri cezası için güncel ödenmesi gereken tutar TL’dir. Fakat erken ödeme ile bu tutar indirimli hale gelebiliyor. Emniyet kemeri cezası ödeme işlemini 15 gün içinde yapan kişilere ceza tutarında %25 oranında indirim uygulanıyor. Yani TL olan ceza tutarı, TL olarak ödeniyor.

Emniyet Kemerinin Kullanımı

Emniyet kemeri takmamak, “rahatlık” ya da “cesaret” değildir. Toplumumuzda var olan böyle yanlış algılar, yaşam kalitesini düşürüyor. Kişilerin sadece kendi yaşamlarını değil onlarla birlikte seyahat eden diğer insanları ve çocukları da riske atıyor. Yaşama saygılı trafik isteğiyle Yolcucom olarak emniyet kemeri nedir, nasıl kullanılır ve neden önemlidir gibi sorulara yanıt vermek istedik. Önce emniyet kemerinin genel şekline bakalım. 

Emniyet Kemerinin Yapısı

Emniyet kemerleri omuzdan bel hizasına gelerek kilit noktasına oturur. Emniyet kemerleri 3 noktalı olarak tasarlanmıştır. Önceki yıllarda kullanılan ve yalnızca omuzdan çapraz gelerek kilit mekanizmasına giren emniyet kemerleri yetersiz kalması sebebiyle bu mekanizma geliştirilmiştir. Emniyet kemeri kaza sırasında 2 tonun üzerinde bir darbeye karşı direnç gösterebilir. Bu sebeple kaza esnasında emniyet kemerinin takılı olması, yolcuların emniyette olduğunu işaret eder.

Emniyet Kemeri Takmanın Önemi Nedir?

Emniyet kemerinin güvenli sürüş yapmak için oldukça fazla katkısı var. Bu konuda yapılan araştırmalar sayesinde bu durum kanıtlanmış durumda. Örneğin ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların %24,8’i hiçbir zarar görmeden kazayı atlatabiliyor. Fakat emniyet kemeri kullanmayanların sadece %6,3’ü yara almadan funduszeue.info konuda emniyet kemerinin faydaları neler sizler için sıraladık. 

  • Trafik kazalarında çarpmanın etkisi ile oluşan sarsıntıları büyük ölçüde azaltır. Çarpma etkisi vücudumuzdaki birçok noktaya etki eder. Emniyet kemeri takmak bu etkiyi maksimum ölçüde azaltır.
  • Emniyet kemeri takılı olan yolcular araç içerisinde kalır. Emniyet kemeri araçtan dışarı savrulmanın önüne geçer.
  • Göğüs, baş, omurilik gibi vücudun kritik kısımlarının bir yere çarpmasını engeller.
  • Çarpmanın neden olduğu sarsıntıları en aza indirir.

Emniyet Kemeri Kullanımı Hakkında Yanlış Bilinenler

Her yıl binlerce kaza meydana geliyor. Bu oluşan kazalarda sürücü ve diğer yolcuların emniyet kemeri takmadığı durumlarda ölüm oranının daha yüksek olduğu araştırmalar ile biliniyor. Emniyet kemeri ile ilgili bilinen yanlışlar dolayısı ile sürücü ve yolcular emniyet kemeri takmadan kaçınabiliyor. İşte bu bilinen yanlışlar şöyle sıralanıyor:

  • Kısa mesafelerde kullanılması gereksiz olarak biliniyor. Ölümle sonuçlanan kazaların %80’i yolculuğun ilk km gibi kısa mesafelerinde oluşuyor. Bu nedenle araç hareket ettiği andan itibaren emniyet kemerinin takılması gerek.
  • Araç hızlı değilse emniyet kemerine ihtiyaç yok: Oluşan trafik kazalarının yarıdan fazlası saatte ortalama 60 km hız ile giden araçlar tarafından yapılıyor. 50 km hız ile giden bir araçta emniyet kemeri takmanın ihmal edilmesi durumunda yaralanma riski %70 seviyelerinde bulunuyor. Bu nedenle hız ne olursa olsun emniyet kemeri takılmalı.
  • Arka koltukta oturanların emniyet kemerine ihtiyacı yok: Trafik kazalarındaki ağır yaralanmalarda arka koltukta emniyet kemeri takmak oldukça önemli.  Emniyet kemerinin kazalardaki yaralanma şiddetini %50 azalttığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmış olarak biliniyor.  Buna ek olarak emniyet kemeri takma zorunluluğu, yasa ve kurallara göre her yolcular için gereklidir.
  • Emniyet kemeri kaza sırasında araçta sıkışmaya sebep oluyor: Trafik kazası esnasında  araç içinde kalmak önemlidir. Araç dışına fırlayan yolcuların zarar görmesi daha fazladır. Bu nedenle emniyet kemeri sizi araç içerisinde tutar ve savrulmaların önüne geçer.
  • Hava yastığım var zaten emniyet kemerine ne gerek var: Araçlardaki hava yastığı, emniyet kemerinin faydasını %40 oranında artırıcı bir etki yapıyor.  Ancak tek başına emniyet kemerinin sağladığı güvenliği sağlamakta yetersiz kalıyor. Bu nedenle iki koruyucu özelliğin işlevleri farklı.

Emniyet kemeri, ilk kez kullanılmaya başladığı günden beri, hayat kurtarıyor. İnsan, trafikte seyir halindeyken aslında hareket eden bir metal kutunun içinde olduğunu unutuyor. Oysa o kutu içindeyken ani hızlanma, ani hız düşüşü gibi nedenlerle bir yerden diğerine sert darbeler alarak savrulmak çok olası bir durum. Sizi, savrulmadan koruyacak önlemin adı ise emniyet kemeridir. Bu nedenle emniyet kemeri takmama ceza rakamından çok kendi can güvenliğini düşünerek sorumlu davranmak çok önemli.

 

emniyet kemeri takmama cezası
Emniyet Kemeri Takmama Cezası Sorgulama

Emniyet kemeri takmama cezası alan sürücüler e-Devlet üzerinden kullanıcı şifreleri ile giriş yaparak sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Giriş yapıldıktan sonra sistem üzerinde bulunan e-hizmetler bölümünden EGM menüsüne girerek ’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’ bağlantısına tıklayarak trafik ceza sorgulaması yapılabilir. Bu yöntemin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de trafik ceza sorgulama yapılabilir. Bunun için funduszeue.info internet sitesine girerek ’Borç Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısı üzerinden ‘Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısına tıklayarak trafik cezası sorgulaması yapılabilir.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ödeme

Emniyet kemeri bulundurmama ve kullanmama cezası alan sürücüler ödeme işlemini şu şekillerde yapabiliyor.

  • Gelir İdaresi Başkanlığının online hizmeti İnternet Vergi Dairesi aracılığıyla
  • Şahsen bir vergi dairesine giderek

Emniyet Kemeri Kullanmak Zorunda Olmayan Araçlar ve Durumlar

  1. Bir yerleşim yeri sınırları içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan minibüs ve otobüsler ile dolmuş yolcuları
  2. Geri gitme esnasında veya park etme yerlerinde 25 km/s hızını geçmeyen sürücüler
  3. Ambulanslarda hasta veya yaralılara müdahale nedeniyle özel pozisyonlarda bulunan kişiler

ambulans
Kiralık Araçlarda Trafik Cezalarını Kim Öder?

Araç kiralama için trafik cezalarını kimin ödediği sıkça sorulan bir soru. Kiralık araçlarda yapılan trafik ihlallerinde cezaları sürücü öder. Kesilen cezanın günü ve saati belirlenmiştir. Bu yüzden o gün ve saatte aracı teslim alıp kullanmakta olan sürücüye ceza tutarı yansıtılıyor.

 

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Yeni Yılda Arttı

Konu trafik olduğunda ilk akla gelen güvenliktir. Konu güvenlik olduğunda ise trafik kazalarında hayati derecede öneme sahip temel destek ise emniyet kemeridir. Bu yazımızda sizlere emniyet kemeri takmama cezasının güncel tutarını ve emniyet kemeri takmama ceza puanını aktaracağız. 

Emniyet Kemeri Cezası

Ceza Kodu78/1-a
Ceza Tanımı: Emniyet kemeri bulundurulması zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri bulundurmamak veya kullanmamak
Emniyet Kemeri Ceza Miktarı: TL
*İndirimli Hali: TL
Emniyet Kemeri Ceza Puanı:15 Puan
*Ceza tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse. 

Trafik cezalarında yapılan değişiklikle birlikte aracında emniyet kemeri bulundurmayan, seyir halindeyken emniyet kemeri takmayan ve motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikletlerde kasksız ve gözlüksüz kullanılması durumunda sürücüler  TL idari para cezasına çarptırılır. Araç sürücülerine emniyet kemeri cezası trafik görevlileri tarafından yol kontrollerinde verilebildiği gibi aynı zamanda mobese kameraları tarafından yapılacak olan tespitlerle de uygulanabilecektir.

İlginizi Çekebilir-> funduszeue.info

Emniyet Kemeri Cezası Kimlere Verilir?

Trafik İdari Para Ceza Rehberi’nde yer alan ve motorlu taşıt kullanan sürücülerin en çok ihmal ettiği trafik kurallarından biri de seyir halindeyken emniyet kemeri takmamaktır. Emniyet kemeri takmam cezası kendi aracında emniyet kemeri bulundurmayan ve seyir halindeyken takmayan kişilere verilir. Bu trafik cezasının karşılığı motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikletlilerde ise kask takılmadığı ve gözlük kullanılmadığı zaman trafik görevlilerince uygulanır.

Ayrıca arka koltukta oturan sürücülerin de emniyet kemeri takma zorunluluğu vardır. Bunun içinde trafik denetlemelerinde ceza kesilebilir.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ehliyete Ne Kadar Ceza Puanı Olarak Yansır?

Karayolları Trafik Kanununda belirtilen hususlar dahilinde suç sayılan fiili işleyenler hakkında ceza uygulanan sürücülere ayrıca aldıkları her ceza için ehliyetlere yansıtılacak şekilde ceza puanı verilir. Emniyet kemeri ceza puanı 15'tir. Seyir halindeyken emniyet kemeri takmayan ve araçlarında emniyet kemeri bulundurmayanlar sürücülere idari para cezasın çarptırıldıklarında aynı zamanda ehliyetlerine de 15 ceza puanı yansıtılır. Bir yıl içerisinde ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetleri 2 ay süreyle geri alınır ve sürücüler çeşitli eğitimlere tabi tutulur.

Emniyet Kemeri Cezasının Erken Ödenmesi Ne Gibi Avantaj Sağlar?

Devlet tarafından kanun ve yasalar çerçevesinde uygulanan idari para cezalarının her birinde vatandaşlara erken ödeme fırsatı sunulmaktadır. Motorlu taşıt kullanan sürücülere uygulanacak emniyet kemeri cezasının erken ödenmesi durumunda cezanın 4/3’nü yatırmaları yeterli olacaktır. yılı için emniyet kemeri takmama cezasına çarptırılan bir kişi TL idari para cezası üzerinden %25(4/3) indirim yapılarak TL ödemeleri yeterli olacaktır. Böylece emniyet kemeri takmama cezası alan bir sürücü  TL gibi bir indirimden yararlanabilecektir.

Emniyet kemeri takmama cezası için %25 indirim almak isteyen sürücüler, cezanın kendilerine tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde ödemeleri durumunda geçerli olacaktır.

Emniyet Kemeri Cezası ve İndirimi Hesaplama (78/1-a)

Bu formu doldurarak, funduszeue.info adresindeki Internet sitesini görüntüleyerek veya herhangi başka bir şekilde Konut Kredisi Com Tr Danışmanlık A.Ş.’ye (bundan böyle “Şirket” olarak anılacaktır) ileteceğiniz kişisel bilgileriniz Şirket tarafından, bireysel finans (banka, sigorta), ödemeler (elektrik, gaz, su, kontör, TV), ve telekomünikasyon (sabit hat, GSM, ADSL) ürün ve hizmetlerinin size tanıtılması ve/veya kullanılmasına aracılık edilmesi amacıyla (bundan böyle kısaca “Amaç” olarak anılacaktır), saklanacak, kullanılacak ve/veya işlenecektir.

Şirket, yalnızca bu Amaç doğrultusunda kendisine iletmiş olduğunuz kişisel bilgilerinizi 3. tüzel kişilerle paylaşabilecektir. Şirket tarafından kişisel bilgilerinizin iletildiği 3. tüzel kişiler söz konusu bilgileri sadece ve sadece Amaç kapsam ve doğrultusunda ve ilgili yasal düzenlemelere uygun olarak kullanacak ve/veya işleyeceklerdir. Şirket, yine Amaç kapsam ve doğrultusunda kişisel bilgilerinizin iletildiği 3. tüzel kişilerden Amaç ile ilgili geçtiğiniz süreçlerle alakalı ve ilettiğiniz talebin durumuyla alakalı bilgi alabilecektir.

Kişisel ve süreçlerle alakalı bilgileriniz “Gizli Bilgi” olarak nitelendirilecek olup, Amaç’a uygun süre boyunca saklanacaktır.

Kişisel bilgilerinizin herhangi bir 3. tüzel kişiyle paylaşılmasına ve/veya size Şirket tarafından sunulan herhangi bir hizmete ilişkin olarak Şirket size herhangi bir hizmet ve/veya ürün ile ilgili herhangi bir garanti vermemektedir ve/veya taahhütte bulunmamaktadır.

Bu formu doldurmak ve kutucuğu işaretlemek suretiyle; kişisel bilgilerinizin saklanmasına, işlenmesine, Amaç doğrultusunda 3. tüzel kişilere iletilmesine ve 3. Kişiler veya Şirket tarafından size Amaç ve ilgili ürün ve hizmetlerle alakalı pazarlama faaliyetleri için tarafınıza e-mail ya da SMS gönderilmesine veya telefonla aranmanıza onay vermektesiniz

Burada yayınlanmış olan bilgiler ürün ve piyasa koşulları gözetilerek verilmektedir. Banka’ya yapılan başvurudan sonra kredi değerlendirmesi Banka’nın kendi iş akışına tabi olup kredi değerlendirme neticesi Banka’nın uygun gördüğü yöntemle Müşteri'ye bildirilecektir. Kredi kullandırılıncaya kadar, Banka, kredi koşullarında istediği her türlü değişikliği yapmakta ve/veya krediyi kullandırıp kullandırmamakta tamamen serbesttir. Müşterinin beyan ettiği bilgilerle Banka’ya ibraz ettiği belgeler arasında farklılık olması durumunda, her aşamada Banka krediyi kullandırmaktan imtina edebilecektir.

Bu doğrultuda beyan etmektesiniz ki; Kişisel bilgilerimin nasıl ve hangi amaçla kullanılacağını okudum ve anladım ve kişisel bilgilerimin Amaç doğrultusunda saklanmasına, kullanılmasına, 3. tüzel kişilere aktarılmasına ve Şirket’in tarafıma pazarlama amaçlı e-mail ve SMS göndermesine veya beni telefonla aramasına, izin ve onay veriyorum.

Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Bilgilendirme’yi okudum ve kabul ediyorum.

Yolcu Emniyet Kemeri Cezası Kime Yazılır?

Şahsi araçların gün geçtikçe arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Geçmişte gerek maddi durumlar nedeniyle gerek araç çeşitliliğinin az olması sebebiyle ve yolların, otobanların pek bulunmaması gibi nedenlerden dolayı şahsi araçlar daha azdı. Artık birçok farklı çeşitte araç bulunması, düzenli ve rahat kullanılabilen yolların olması; insan hayatını daha hızlı ve rahat yaşanır hale getirmektedir. Gelişen teknoloji ile beraber araçların birçok farklı çeşidi de çıkmakta ve gün geçtikçe şahsi araçlara olan ilgi de artmaktadır. Artık her bütçeye ve her kesime uygun araçlar, şahsi araçlara ilgi duyanların odağı haline gelmekte ve gün geçtikçe trafikteki araç sayısı da artmaktadır.


Motorlu araçların insan hayatını kolaylaştırdığı göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir gerçektir. Fakat bu gerçeğin bir de bir diğer yüzü vardır. Trafik denilen olgunun belli kurallara uygun şekilde ve gerektiğinde cezai müeyyideler uygulamak yoluyla yasalaştırılması gerekmektedir. İnsan hayatının korumaya yönelik bu kurallar trafik kuralları olarak adlandırılmaktadır. 
Bu kurallara uymak kişi ayırt etmeksizin herkes için mecburidir. Uyulmadığında ise cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Her kuralın çiğnenmesi durumunda farklı cezai işlemlere başvurulur.

 

Emniyet Kemeri Takmanın Önemi


Trafikte hareket halindeki motorlu taşıt ile yolculuk yapan şoför ve yolcuların can güvenlikleri nedeniyle emniyet kemeri takmaları mecburidir. Bu mecburiyet yasalarla korunmuştur. Yani trafiğe çıkarken dikkat edilmesi gereken başlıca önemli kurallardan biri muhakkak emniyet kemerinin takılı olmasıdır. Bu kural kimisi için can sıkıcı gözükse de aslında tamamen insan sağlığını koruyabilmek amaçlıdır. Olası kaza durumlarında daha az yara ile kurtulmamızı sağlayacak ve araç içinden fırlamayı önleyecek olan elbette emniyet kemeridir. Emniyet kemerinin takılı olmadığı durumlarda, kaza anında yolcu araçtan fırlayarak daha büyük darbeler alabilir ve hatta hayati tehlikesi büyük boyutta söz konusu olabilir. Bunların önüne geçmek için emniyet kemerinin takılı olması zorunlu hale getirilir ve yasalarla bu zorunluluk korunarak yapılmadığı takdirde ceza uygulanabilir.

 

 

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası


Yolculuk esnasında emniyet kemerinin takılı olması sürücülerin ve yolcuların hayatını korumayı sağlar. Aksi takdirde cezai işlem uygulandığında ise sürücü bu cezayı ödemekle yükümlüdür. Emniyet kemeri takmamanın cezası ceza ücretlerine göre değişiklik gösteren konulardan biridir. Ekonomik durumlar sebebiyle her konuda olduğu gibi ceza konularında da zam söz konusudur.

 

Genellikle her yıl belli bir zaman içinde ceza uygulamaları için de belli derecede zam yapılır. Her cezanın ödemesi aynı şekilde çıkmaz, kural ihlalinin büyüklüğüne göre ödenecek ceza tutarı da değişiklik göstermektedir. Kara Yolları Trafik Kanunu’nda belirtilen ceza miktarına göre ceza kesilmektedir. Bu miktar sürücünün emniyet kemerini takmaması ve yolcunun emniyet kemerini takmaması durumlarına göre iki farklı ceza olarak değişiklik gösterir. Sürücünün emniyet kemerini takmaması durumunda yılı itibari ile TL ceza kesilirken yolcunun emniyet kemerini takmadığı durumlarda ise TL olarak değişiklik gösterir. Emniyet kemerinin takılmaması durumunda ise cezalar otomobil sahibine kesilmektedir ve cezayı ödemekle yükümlü olan kişi şahsi aracın sahibi olarak görünür. 


Her yıl gelen zamlarla beraber yılında gelen son zam ile birlikte emniyet kemeri takılmaması durumunda sürücüler için TL ve yolcular için ise TL ceza kesilmesi uygun görülmüştür ve yolcuya kesilen emniyet kemeri cezasını ise yolcu öder. 


Emniyet kemerinin takılmasının zorunlu hale getirilmesi, küçük ama oldukça önemli bir noktadır. Trafikte hem yayaların hem sürücülerin hem de diğer yolcuların sağlığını korumak ve en önemlisi de kaza olması durumunda can kaybı ihtimalini en aza indirmek için emniyet kemerinin takılı olması gerekir. Sağlığınız için trafikte emniyet kemerinizi mutlaka takın. 
 

Not: İçerik tamamen bilgi amaçlıdır. Yer alan bilgiler ile kanuni hükümler arasında farklılıklar olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası