araç sigortası yaptırmama cezası / Trafik Sigortası Cezası Ne Kadar, Araç Bağlanır mı?

Araç Sigortası Yaptırmama Cezası

araç sigortası yaptırmama cezası

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Sigortasız Araç Yakalanırsa

Aracınızın sigortasını yaptırmadıysanız ve trafik kontrolüne yakalanırsanız karşılaşacağınız süreç şu şekilde işleyecektir:

  1. Ehliyet, ruhsat ve trafik sigortası poliçe kontrolü yapılır,
  2. Güncel poliçe yoksa aracınız trafikten men edilir. Araçlara men cezası hakkında detaylı bilgiyi araçlara trafikten men cezası sayfamızdan edinin.
  3. Aracınız park alanına çekilir,
  4. Sigorta yaptırılana kadar aracınız park yerinde tutulur,
  5. Sigorta işlemi yaptırıldıktan sonra park ve çekici ücreti ödenerek araç teslim alınır.

Trafik sigortası kaç yılda bir yapılır öğrenmek için trafik sigortası kaç yılda bir yapılır yazımızı okuyun. 

Sigortasız Araç Kaza Yaparsa 

Trafik sigortası olmayan bir aracın kazaya karışması durumunda iki yol izlenebilir. Bunlar:

  • Hasar karşı tarafta ise karşı araç, kendi kasko sigortasını işleme alarak kendi aracındaki zararı tazmin edebilir.

Bu durumda karşı taraftaki aracın hasarda kusuru yok ise ilgili sigorta şirketi zararı karşılar ancak kazaya sebebiyet veren, trafik sigortası olmadığı için zararı karşı taraftan isteme hakkını elinde bulundurur. Karşı taraftan istenmesi halinde ise sigorta şirketi ödediği tazminat tutarını karşı taraftan talep eder.

Kasko sahibi böylece hasarsızlık indiriminden de yararlanmış olur. Böyle bir durumda zarar gören taraf hasarını karşıladığı için, sigorta şirketi ödediği zararı trafik sigortası olmayan kişiden alacağı için zararlı çıkmaz. Zararlı çıkan taraf kazaya neden olan ve trafik sigortası yaptırmamış olan araç sahibi olur. Ayrıca trafik sigortanız olsa dahi zamanında yenilemediyseniz trafik sigortası gecikme cezasıyla da karşı karşıya kalırsınız.

  • Güvence Hesabı devreye girebilir.

Kaza anında karşı tarafın seçebileceği bir başka yol da Güvence Hesabı istemektir. Eğer kaza anında bedensel bir hasar yaşandıysa bu zararın tazmini için Güvence Hesabı istenebilir. Güvence Hesabı’nın kuruluş amacı, zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçların yaptıkları kazalarda ya da kazayı yapan aracın tespit edilemediği durumlarda, zarar gören araç sahibini korumaktır. Trafik sigortasız araç kamu malına zarar verirse ne olur öğrenmek için trafik sigortası kamu zararlarını karşılar mı sayfamızı ziyaret edin.

Kaza durumunda yapılması gerekenleri trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler yazımızdan inceleyin. Hangi kazalardan sonra kaza tespit tutanağının tutulmadığını hangi kazalardan sonra tutanak tutulmaz sayfamızdan öğrenin.

Zorunlu trafik sigortası gecikme cezası hesaplama nasıl yapılır? Trafik sigortası gecikme cezası ne kadar?

Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan veya geciktiren araç sürücüleri için bazı cezai işlemler uygulanır. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası 2022 yılında 169 TL olarak belirlenmiştir. Eğer cezayı geciktirmeden 15 gün içerisinde öderse %25 indirim uygulanır. Bunun yanı sıra zorunlu trafik sigortası yapılmadan trafiğe çıkıldığı zaman maddi yaptırım ve trafikten men edilme ya da aracın çekilmesi gibi cezalar da vardır.

Trafik sigortası gecikme cezası ne kadar?

Zorunlu trafik sigortası gecikme cezası, araç sahipleri için ciddi anlamda yük yaratabilir. Araç sahipleri sigortayı yaptırmadan trafiğe çıkabileceklerini düşünseler de online işlemler ve denetimler sayesinde kolay bir şekilde tespit edilebilirler. Zorunlu trafik sigortası olmadan geçirilen gün kadar ceza oranı artış gösterir. Sigortasız geçen zamana göre maddi ceza da gittikçe artar.

En az bir gün geciktirilirse ceza %5 oranında artış gösterir. Bir günlük gecikmede bile gecikme faizi uygulanır ve sigorta yaptırılana kadar artmaya devam eder. Sigorta gecikme faizi aylık olarak %5 oranında artar. 1. ay gecikme faizi %5 iken 2 aylık gecikme faizi %10 olarak artış gösterir. Faiz maksimum %50 oranında artar.

Trafik sigortası yenilenmezse ne olur?

Zorunlu trafik sigortası yaptırmama ya da yenilememe gibi durumlarda bazı cezalar uygulanır. Trafik sigortası poliçesi yenileme süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. 1 yıllık poliçesi dolan ve yenilenmeyen sigortaya %5 oranında bir faiz cezası uygulanır. Ödenmediği her ay için gecikme zammı %5 olarak artar. Trafik sigortası gecikme zammının uygulanmaması için yenileme dönemlerini takip etmek gerekir. Zorunlu trafik sigortası gecikme cezası hesaplama işlemi şu kurallar çerçevesinde hesaplanır:

  • Poliçe detaylarına bakılıp belirlenen bitiş tarihinde yenilenmeyen ilk ay için %5 oranında,
  • İkinci ay %5 daha katlanarak %10 oranında,
  • Üçüncü ay ise %15 oranında ceza uygulaması yapılır.

Gecikme cezası oranına %50 ile sınırlandırılma koyulmuştur. Bu miktar bile oldukça yüksek rakamlara denk geldiği için trafik sigortasının yenileme zamanlarının düzenli olarak kontrolü sağlanmalıdır.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.