Pert kaydı nasıl öğrenilir

Pert Kaydı Nasıl Öğrenilir

pert kaydı nasıl öğrenilir

İkinci el araçların daha önceden yaptığı bir kaza var mı ya da herhangi bir olumsuzluk sonucunda oluşan hasar kaydı nasıl sorgulanır bu yazımızda detaylıca inceledik. arabanın hasar durumunu öğrenme arıza geçmişini sorgulama tramerden hasar sorgulama nedir ?

Aracın bir kaza sonucunda ağır hasar görmesi ve kullanılamayacak hale gelmesi sonucunda bütün fonksiyonları ve değerini yitirmesi aracın pert hale gelmesi demektir.

Bir aracın pert olabilmesi için kasko değerinin yüzde 70 ve üstünde bir hasar kaydı oluşması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra pert haricindeki diğer kaza durumlarında araçta bir hasar kaydı oluşmaktadır. Bu hasar kaydına aynı zamanda tramer adı da verilmektedir. Şimdi hep birlikte araç hasar kaydı öğrenme ve pert sorgulaması nasıl yapılır bakalım.

Araç pert sorgulama nasıl yapılır?

Bir aracın pert sorgulaması iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar:

  • Tramer ile araç pert kaydı sorgulaması,
  • E-Devlet ile aracın pert sorgulaması yapılabilir.

E-Devlet Pert Kaydı Sorgulama

Ücretsiz pert kaydı sorgulama yapmak isteyenler e-Devlet sistemine giriş yapabilirler.

Araç satın almak ya da aracını satmak isteyen kişiler e-Devlet araç hasar kaydı sorgulama sayfasına girmelidirler. Bunun için;

  1. E-devlet sisteminde ilgili sayfa olan (https://www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama) bu web linkine tıklayabilirsiniz.
  2. Bu sayfada kimlik bilgilerini doğruladıktan sonra kendi üzerinize kayıtlı olan araçların hasar ve pert kaydı bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Bu yöntemin haricinde bir de araç pert kaydı için SMS sorgulaması yapabilirsiniz.

SMS İle Araç Pert Kaydını Sorgulama

Sms ile aracın hasar kaydını öğrenme yoluna tramer adını vermekteyiz. Sizde bu yöntemi kullanmalısınız ki biz size her araç alımında bunu yapmanızı tavsiye ediyoruz. Sms ile sorgulama yapmak için;

  1. Tramer ile araç pert sorgulaması için aracın plakası bitişik halde yazılarak 5654’e SMS olarak göndermelisiniz.
  2. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından verilen hizmette her bir araç pert sorgulama SMS ücreti 7,5 TL’dir.
  3. Sorgulama neticesinde aracın karıştığı kazalar, hasar durumu, ne kadar ceza ödediği, kazanın büyüklüğü, pert kaydı ve benzer bilgiler detaylı bir şekilde görüntülenecektir.

Aracın Perte Çıktığı Nasıl Anlaşılır?

Satın alacağınız bir aracın perte çıkıp çıkmadığı hasar raporları ile oynanıp oynanmadığını da kontrol etmelisiniz. Ne yazık ki ülkemizde bir çok kişi haksız kazanç elde etmek ve kişileri kandırmak konusunda bir hassasiyet göstermemektedir.

Siz bir araba alırken hasar kaydı ile ilgili bilgileri öğrendikten sonra bu hasar kaydı biraz fazla ama önemli değil diye düşünebilirsiniz. Ancak asıl yaşanan kazanın ve hasarın çok daha büyük olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

Bu noktada ekspertizler bize yardımcı olmaktadır. Aracın perte çıkıp çıkmadığı ekspertiz raporu ile öğrenebiliriz. Kaza sonucunda sigorta şirket hurda değerini ve tamir masraflarını topladıktan sonra bu miktar aracın kasko değerini aşarsa araca pert kaydı verilir.

Araçlara pert kaydı konulurken aracın ağır hasar görmüş olması gerekir. Ancak bazı durumlarda yukarıda da söylemiştik aracın pertlik olması engellenebilir ve ağır hasar kaydı alması sağlanabilir. Araç sigorta ve kasko ekspertizleri bunun için genellikle aşağıdaki durumlara bakmaktadır;

  • Araba önden hasar görmüş mü?
  • Araç ciddi meblağlarda hasara uğramış mı?
  • Aracın tamir maliyeti yüksek mi?

Bu verilere bakılarak aracın pert olup olmadığına karar verilir. Kısaca özetlersek;

  • Aracın gördüğü ağır hasar sonrasında hasarın büyüklüğü, aracın piyasa fiyatının yüzde 70’ine denk gelirse ya da
  • Aracın hurda değeri, aracın piyasa fiyatının yüzde 30’una denk gelirse araç pert kabul edilir.

Aracına pert kaydı konulan sürücüler Trafik Şube bürolarına giderek araçlarını trafikten çektirmelidirler.

Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Yukarıda bahsettiğimiz bütün sorgulama yöntemleri ile pert kaydı olmaması ve belirli bir hasarın oluşması sonuçlarını da görebilirsiniz.

Araç hasar kaydını da yine e-devlet ve tramer sms ile öğrenebilir ve sonuçlarını görebilirsiniz.

  • Plakayı yazın, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664‘e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi cebinize gelecektir.
  • ERP (Eksper Raporu) olan kazalarda değişen parçaları öğrenmek için PARCA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARIHI yazıp sorgulama yapılabilmektedir.
  • Şasi No ile sorgulamalarda ise HASAR boşluk şasi numarasını yazarak sorgulama yapmanız mümkündür.

Hasar Kaydı İçin Detaylı Plaka Sorgulama

Büyük harflerle “DETAY” yazıp daha sonra boşluk bırakarak araca ait “Plaka“yı yazıp TURKCELL, TÜRK TELEKOM ve VODAFONE operatörleri için 5664‘e mesaj gönderdikten sonra detaylı rapor cep telefonunuza mesaj olarak gelecektir.

Detaylı plaka sorgulaması sonucunda;

  1. Aracın markası ve modeli,
  2. Daha önce bir plaka değişimi olup olmadığı,
  3. Araç ile ilgili hangi illerde tescil kaydının olduğu,
  4. Ruhsat sonucuna göre araç türü ile ilgili bir değişimi olup olmadığı,
  5. Satın alımdan sonra son sahiplik süresi,
  6. Aracın hali hazırda bir kaskosunun olup olmadığı,
  7. İlgili aracın trafiğe çıkış tarihi,
  8. Daha önce bu aracın toplam kaskolu olduğu süre ve toplam kaskosuz olduğu süre bilgileri anında cebinize gelecektir.

Bu sorgulamayı plaka bilgisi ile yapabileceğiniz gibi aynı zamanda Şasi No ile de detaylı sorgulamaları yapabilirsiniz.

Detaylı Hasar Kaydını Plakadan Sorgulama

Bu sorgulamayı yapabilmek içinde DETAY boşluk şasi numarasını yazarak sorgulama yapmanız mümkündür.

Aracın Değişen Parça Bilgisini Sorgulama

Daha önce geçirilen bir kaza ile araçta bazı hasar kayıtlarının olduğunu ve bunu öğrenmenin yöntemini yukarıda anlatmıştık. Bu hasar kaydı detaylı bir bilgi vermek yerine toplam tutar üzerinden bir kayıt oluşturup size bunun bilgisini verir.

Ancak biliyorsunuz ki bu yaşanan kaza sonucunda eksper aracın tamir edileceği yere gider ve burada değişmesi gereken parçaları belirler.

  1. Bu rapora göre araçta değişen parça bilgileri sorgusu için:
  2. PARCA yazın, boşluk bırakın, plakayı yazın.
  3. Boşluk bırakın, kaza tarihini yazın.
  4. Bütün operatörler için 5664’e mesaj gönderin.
  5. Satın almak istediğiniz aracın yapmış olduğu bir kazaya ait eksper raporunda yer alan değişen parça bilgileri anında cebinize gelecektir.
Araçta Değişen Parça Bilgisi Sorgulama

Şasi No ile parça bilgisi sorgulamalarda ise PARCA boşluk şasi numarasını yazarak sorgulama yapmanız mümkündür.

Kaza Tespit Tutanak Bilgisi Sorgulama

Trafik kazasına karışanların kendi aralarında tuttuğu Kaza Tespit Tutanağı (KTT) sorgusu için:

  1. KTT yazın, boşluk bırakın, plakayı yazın,
  2. Yine bütün operatörlerde aynı olacak şekilde 5664’e mesaj gönderin.
  3. Bu servis ile kazaya karışanların kusur oranlarını da öğrenebilirsiniz.

TC Kimlik No ile kaza tespit tutanağı sorgulamaları da yapabilirsiniz. Bunun için ise KTT boşluk TC Kimlik Numarası yazarak sorgulama yapmanız mümkündür.

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

Araç Hasar Sorgulama İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Hasar Geçmişi Sorgulama hizmetiyle sunulan hasar bilgileri, 2003 yılından itibaren sigorta şirketleri tarafından yapılan kasko ve trafik sigortası hasar ödemeleri ile sınırlıdır.

Hasar bilgileri bir defaya mahsus cam hasar ödemelerini içermemektedir.

Tutanak sorgulama hizmetinde trafik kazasına karışanların kendi aralarında tuttuğu Kaza Tespit Tutanağı (KTT) bilgileri esas alınmıştır. Polis ve jandarma tarafından tutulmuş kaza bilgisi kayıtları bu hizmet kapsamında yer almamaktadır.

Bütün bu sorgulamalar resmi bir işlemin yapılması halinde ortaya çıkmaktadır. Araç sahibi yaşadığı kaza sonrasında kendi parası ile aracını yaptırırsa sigorta şirketi bir kayıt tutamayacağı için araç hasar kaydı oluşmayacaktır.

Bu sebepten araç alımlarınızda sadece bu sorgulamaları yapmakla yetinmeyip servis ve özel ekspertizlerde aracın son durumu ile ilgili bilgileri edinmek için rapor alınız.

Pert Kaydı Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Pert Kaydı Nedir? Nasıl Anlaşılır? Sıfır araç alan kişiler gönül rahatlığıyla o aracın ilk sahibi olarak kullanmaya başlasalar da ikinci el araç alan kişilerde her daim bir tereddüt oluşur. Aracın herhangi bir sorunun olup olmadığı, kullanırken bir sıkıntının çıkıp çıkmayacağı gibi birçok şüphenin yanı sıra, bir de aracın daha önce kazaya karışmış olduğunu sorgulatma gibi problemlerde vardır.

Araç başka bir kişi tarafından kullanıldığında herhangi bir kazaya karışmış veya bir darbe sonucunda tamire uğramış ise bunun mutlaka ikinci sahibine de bildirilmesi gerekir. Bu durumda ikinci el araç satan kişi aracın fiyatını bu kategoride değerlendirerek belirleyecektir. 

Araçta Meydana Gelen Hasarların Durumu 

İkinci el araç alan kişiler hasar kaydı araştırması yaparak öncelikle aracın geçmişini bilmek ister. Zira geçmişte aracın yaşadıkları şu andaki fiyatını ve değerini belirler. Bazen aracın hasar kaydı kabarık olur ve birikmiş ağır kazalar onun değerini düşürür. Bazen de çok fazla hasar kaydı olsa da değerinde herhangi bir azalma olmaz. Bu durum hasarın bölgesi ve şiddetine bağlıdır.

 Bundan dolayı araçta en çok dikkat edilen kısım ağır hasar kaydı ile pert kaydının olup olmamasıdır. Bu durumla sonradan karşılaşarak zarara uğramamak ve mağdur olmamak için öncesinde detaylı araştırma yapıp bilgi sahibi olmak daha doğru olacaktır. 

Ağır Hasar Kaydı Nedir? 

İkinci el aracın plakasına işleyen kazalar ve hasarlar araştırıldığında eğer ağır hasar kaydı ile karşılaşılıyorsa bilinmelidir ki, araçta çok fazla değişen, boya ve tamir durumları meydana gelmiştir. Yani kısaca ağır hasar kaydı demek araç geçmişte çok fazla kazaya karışmış ve üzerinde çok fazla oynanmış demektir. Ama bu durum aracın satılmasında ve trafiğe çıkması gibi durumlarda etkili olmaz.

Başka İçerik:  LPG ve Dizel Yakıt Tüketim Farkları

Sadece az hasar kaydı olan araçlara nazaran fiyatında düşüklük olacaktır. Zira bazı kişiler temiz araca sahip olmak isteyeceği den dolayı bu durum onlar için kabul edilemez olabilir. Bu sebeple aracı normalinden daha az fiyatla satışa çıkarmak gerekecektir. Bazen de ağır hasar pert olan araç için kullanılabilir. 

Pert Kaydının Semeresi 

Pert kaydı ise ağır hasar kaydından daha da ileri boyuttadır. Eğer araç geçmişte kaza yapmış ve zararı yüzde yetmişten fazla ise yani aracın değerini düşürerek artık araca sınırlar getirilmişse bu durumda araca pert kaydı yazılır. Bu da araç kullanılırken hem araç hem de içindekilerin pek de güvenli olmadığı manasına gelir. Pert kaydı bulunan aracı satmak da güç olacağından bu durum gizlenebilir. Bu sebeple ikinci el araç alacak kişilerin aracı iyice sorgulaması ve geçmişini dikkatli kontrol etmesi gerekir.

Pert Kaydı Nasıl Anlaşılır?

Bir aracın hasar kaydına veya pert kaydına sahip olup olmadığını anlamak için araştırma yapmak gerekir. Her aracın bilgisi sigortasına işlenir. Bu sebeple Sigorta Bilgi Ve Gözetim Merkezine baş vurarak bir aracın hasarlı olup olmadığı ya da pert kaydına sahip olup olmadığı kontrol edilebilir. Araç sahipleri kendi e-devletine girerek orada kendi araçlarının durumunu sorgulayabilirken, bir başkası satın alacağı aracın durumunu bir kaç şekilde sorgulayabilir. 

İkinci El Araçta Hasar Sorgusu 

Hasar sorgusu yapmak isteyen kişiler almak istediği aracın plakasını SMS yolu ile 5664 e gönderebilir. Burada aracın hasarları ve tamirlerin fiyatlarına dahi ulaşabilir. Hatta araç için pert kaydı alınmışsa bu mesajda onu da görebilir. Sms’in dışında öğrenim sağlamak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine yani tramer kayıtlarına da başvurabilir. Bir diğer hasar sorgusu  yöntemi ise Alo Hasar Çağrı (11890)’yı arayarak araç hakkında sigortasına işlenmiş olan her bilgiyi edinmektir. 

Başka İçerik:  Araç Şase Numarası Nasıl Öğrenilir?

Pert Kayıtlı Aracın Farkı 

Pert kaydı olan bir aracın diğer hasarlı araçlardan en büyük farkı, aracın artık güven vermeyişidir. Trafiğe çıkmasına izin verilmeyen ya da verilse de sigortasına pert kaydı işlenen araçlar, her an bir problemle karşılaşabilir. Aynı zamanda bir diğer büyük farkta aracın değerinin çok fazla düşmesidir. Zira aracın değerinden  %70 kadar fazla hasarı ve tamiri bulunup satışı ve güvenliği oldukça düşer.

Fakat ağır hasar kaydında hal böyle değildir. Ağır hasar kaydı adı verilse aracın değeri ve tamir ücreti %70 inden azdır. Bu sebeplerle her iki durum da birbirinden farklı olmuş olur. 

Araç Pert Kaydı Olmaktan Kurtulur mu? 

Araç Pert Kaydı Olmaktan Kurtulur mu? 

Herhangi bir araç için pert kaydı verilmiş ve artık trafiğe kapatılmışsa, bu durumdan kurtulmanın da yolları vardır. Örneğin aracın değerinde %70 ve fazlası maddi zarara uğrayan bir araç kural ve prosedürler gereğince tamir edilerek istenen kıvama geldi ise üzerinde pert kaydı kaldırılabilir. Aynı zamanda bu tamir sürecinin prosedürlere uygun olarak yapıldığı da belgelerle sabit olmalıdır. Bu şekilde kayıtlara işlenerek bir araç pert olmaktan kurtularak yine eski değerine yaklaşmış olur. Fakat önemli olan bu kadar büyük zahmete gerek duyulmaksızın dikkatli olmak ve ağır hasarların olmasından kaçınmaktır.  

Etiketler: Ağır Hasar Kaydı Nedir • Araç Pert Kaydı Olmaktan Kurtulur mu • Araçta Meydana Gelen Hasarların Durumu • İkinci El Araçta Hasar Sorgusu • Pert Kaydı Nasıl Anlaşılır • Pert Kaydı Nedir? Nasıl Anlaşılır? • Pert Kaydının Semeresi • Pert Kayıtlı Aracın Farkı

Ağır Hasar Kaydı Nedir, Nasıl Yapılır?

Ağır hasarlı araç

Herhangi bir kaza durumu sonucunda, ağır olarak çok sayıda bölgeden büyük ölçüde hasar alan araçlara, ağır hasar kaydı yapılır. Ağır hasarlı bir aracın tamamıyla kullanılamaz duruma gelmesi hâlinde ve tamiri rayiç bedelini aşacak kadar büyük masraflar gerektirmesi durumunda ise pert kaydı alınır. Bir araç, %70 oranında hasarlı durumdaysa ve %70’i de aşan seviyelerde hasarlı bulunursa pert araç olarak nitelendirilir.

Kaza durumunda araçların hasar oranının nitelendirilmesini sağlayan birim, ekspertiz hizmetleridir. Kaza anından sonra ilk 5 gün içerisinde sigorta kuruluşunu arayarak durumu bildirebilir, senden istenilen evrakları ilk 5 günlük sürede ileterek ekspertiz hizmetleri, yardım hizmetleri, zarar teminatı işlemleri gibi önemli konuların gerekliliklerini hızlı bir şekilde tamamlayabilirsin. Aracın için ağır hasar kaydı alırken bilmen gerekenleri ve önemli ipuçlarını gözden geçirmek için aşağıdaki bilgileri değerlendirebilir, Sigortam.net’te bulunan cazip fiyat tekliflerini inceleyerek aracın için kasko satın alabilirsin. Ağır hasarlı araca kasko yapılır mı öğrenmek için yazımıza göz atabilirsin. 

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Bir aracın doğal afetler, çeşitli trafik kazaları ve diğer sebepler nedeniyle ağır olarak hasar alması sonucunda oluşturulan kayıt, ağır hasar kaydı olarak adlandırılır. Ağır hasar durumuna karar veren merci, genellikle ekspertiz servisleridir. Ağır hasar kaydı bulunan bir araç, masraf yapılması hâlinde eski durumuna dönebilir ve yenilenerek eski işlevini yerine getirebilir. Ancak pert kaydı bulunan araçların tamiratı bazen mümkün olmayabilir; mümkün olması durumunda da ağır hasar kaydı almış olan araçlara oranla, çok daha yüksek bedeller ödemek gerekebilir.

Ağır hasar kaydı bulunan araçların trafiğe çıkış izinleri bulunmaz. Bu durumda ancak gerekli tamir ve değişimlerin yapılması sonucunda araçların yeniden trafiğe çıkarılmasına izin verilir. Ağır hasarlı bir aracın kaskosu ya da ek teminatlı trafik sigortası varsa bu durumda tamir bedelleri ya da alınan maddi zarar sigorta kuruluşundan temin edilebilir. Hasar kaydı sorgulama ve ödeme yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Ağır Hasar Kayıtlı Aracın Sigortası Çok Çıkar mı?

Eğer araç, eksperiz incelemesi sonucunda ağır hasarlı olarak kaydedilmiş ise bu araç tehlike arz eden araçlar listesine girmiş demektir. Eğer ağır hasar kayıtlı ikinci el bir araç satın alarak araca sigorta yaptırmak istersen sigorta işlemlerinde yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsin. 

Ağır Hasarlı Araç Alınır mı? 

Ağır hasarlı araçlar, kaza sonrası her ne kadar tamir edilse de güvenilmeyen ve riskli araç türleri arasında yer aldığı genellikle ikinci el araç alacak kişiler tarafından tercih edilmemektedir. 

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Bir aracın ağır hasarlı olup olmadığını ya da geçmişte ağır hasar alıp tamir edildiğini öğrenmek oldukça basit bir işlemdir. Peki aracın ağır hasarlı olduğunu nasıl anlarız? Ağır hasarlı araç sorgulama için TRAMER üzerinden, SMS ile veya e-Devlet portalı üzerinden işlem yapabilirsin. 

  • TRAMER hasar sorgulama adı verilen bu işlemle, hızlı ve eksiksiz bir şekilde hasar sorgulaması yapabilir, geriye dönük hasar kayıtlarına dahi anında ulaşabilirsin. 
  • Bu sistemi kullanmak için SMS sorgulaması yapabilirsin. “Sigorta Bilgi ve Denetim Merkezi” tarafından sağlanan bu hizmet, oldukça güvenlidir. İstediğin aracın plaka bilgisini boşluk bırakmadan yazarak ‘’5664’’ numaralı hatta gönderebilir, ağır hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem ücretli olarak yapılır ve işlem sonucunda yaklaşık ‘’9 TL’’ ücret tahsil edilir. Ücret bilgisi yıllar içerisinde değişiklik gösterebilir. Aracın parçaları hakkında detaylı bilgi almak değişen parçaları ve değiştirildiği tarihleri öğrenmek için ise ‘’PARÇA’’ yazıp boşluk bırakabilir, plaka numarasını da girdikten sonra yine 5664’e kısa mesaj gönderebilirsin. 
  • Bunun dışında e-devlet üzerinden T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile sisteme giriş yaparak online olarak ağır hasar kaydı sorgulama da yapabilirsin. 
  • Eğer fiyatları da görmek istiyorsan, bu durumda ‘’PARÇA yazıp boşluk bırakıp plakayı ve kaza tarihi bilgisini yazarak 5664’e mesaj göndermen gerekir. Bu işlem sonucunda değişen parçaların fiyat bilgilerini inceleyebilirsin. Özellikle ikinci el araç satın alırken bu işlemi mutlaka yaptırman önerilir. Güncel ve gerçek bilgilere ulaşabileceğin bu dökümler, bir aracın değerinin belirlenmesinde oldukça etkilidir ve ileriye yönelik ne tür sorunlarla karşılaşacağınıza dair ipuçları verebilir. Plakadan araç hasar kaydı sorgulama hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
  • Ağır hasar kaydı sorgulama yöntemlerinden biri de şase no ile hasar kaydını sorgulamaktır. Şase numarası hakkında detaylı bilgi almak için yazımıza göz atabilirsin. 

Ağır Hasar Kaydı İhbar Süresi

Sigorta kuruluşları ise bu işlemleri gerçekleştirmek için belirli prosedürleri yerine getirmeni isteyebilir. Örneğin, aracın ağır hasarlı duruma geldiği kaza gününden itibaren ilk 5 gün içerisinde sigorta kuruluşuna bildirim yapmak gerekir. Bu bildirim sonucunda verilmesi gereken evraklar olacağı için olabilecek en erken sürede bilgi vermek, sigortalının lehine sonuçlar doğurabilir. Ancak ilk 5 gün aşıldığında oldukça zorlayıcı bir süreç başlar ve tahsil edilmesi gereken miktarların alınması noktasında sıkıntılar oluşabilir. Bu nedenle her sigorta kuruluşunun istediği evraklar zamanında iletilmeli, bu konuda yaşanabilecek aksaklıkların bireysel olarak olumsuz sonuçlarla karşılaşabilme ihtimâlini yükselttiği göz önünde bulundurmalısın.

Araçların Ağır Hasar Kayıtları Nasıl Yapılır?

Bir aracın, ağır hasarlı olup olmadığını belirlerken bazı prosedürleri yerine getirmek gerekir. Bu prosedürler, aşağıdaki gibidir. Ancak istenilen belgeler ya da yapılması gereken işlemler, sigorta kuruluşlarının farklı uygulamalarına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle öncelikle muhatap kuruluştan bilgi almak, birinci adımda yapmanız gereken işlemdir.

  • Kasko Poliçesi: Aracın kaskosunun olup olmadığını, poliçe tarihlerini ve incelenmesi gereken diğer hususları içeren önemli belgedir.
  • Ruhsat Fotokopisi: Kaza yapılan aracın kime ait olduğunu ve diğer tüm detaylı bilgileri belgeleyen resmî araç kimlikleridir. Sigorta kuruluşuna muhakkak iletilmesi gerekir.
  • Trafik Kaza Raporu: Kaza anında yetkili emniyet güçleri ya da taraflarca hazırlanan kaza raporudur. Bu rapor sayesinde kazanın günü, saati ve diğer bütün bilgiler elde edilir. Bu sebeple sigorta kuruluşları bu evrağı da istemekle yükümlüdür.
  • Araç Hasarlarını Net Bir Biçimde Gösteren Fotoğraflar: Aracın hasarını gösteren fotoğraflar yine kanıt niteliği taşır ve aracın durumu hakkında ekspertiz incelemesi yapılmadan önce ön bilgi verir. Bu nedenle işlemler için gerekli olan evraklar arasında yer alır.
  • Sürücünün Ehliyetinin Fotokopisi: Aracı kullanan kişinin ya da poliçe sahibinin kimlik bilgilerinin edinilmesi açısından önem taşır.
  • Alkol Raporu: Kaza anında sürücünün alkollü olup olmadığını belgeleyen evraklardır. Sigorta kuruluşundan zarar tazmin ederken önemli olacağından bu bilgiye ihtiyaç duyulur.

Bedelsiz Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Ağır kazalar sonucunda hazırlanan eksper raporu ile miktarsız yani bedelsiz ya da rakamsız ağır hasar kaydı olarak oluşturulabilir. Bedelsiz ağır hasar kaydı, kaza yapan taraflardan birinin kusurlu olması durumunda alınan kayıttır. Eğer kusurlu bulunan taraf, karşı tarafın masraflarını ödeyecekse bu durumda bedelsiz ağır hasar kaydı oluşturulur. Bedelsiz ağır hasar kaydında dikkat edilmesi gereken nokta, ağır hasarın TRAMER kaydında çıkmama durumudur. Ağır hasarlı araç satmak istersen ekspertiz raporu alman gerekebilir. 

ERP Ağır Hasarlı Ne Demek?

ERP kısaltmasının anlamı, hasar için SMS sorgulaması yapıldığında eksper raporu ile kayıtlı görünmesidir. Hasar kaydı ERP nedir sorusuna daha detaylı bir cevap verilmesi gerekirse, hasar bilgilerinin eksperin hazırladığı raporda yer alması şeklinde açıklanabilir. Bir anlamda da eksper kayıtlı olması ağır hasarlı arabanın onarım masraflarını sigorta şirketinin ödediğini ifade eder. Bu sayede hasar sorgulama yapıldığında değişen parça ve hasar bilgileri eksper raporu ile beraber görülebilir.

Değişensiz Ağır Hasar Kaydı Ne Demek?

Değişensiz ağır hasar kaydı, bir aracın ağır hasar alması, ancak aldığı hasar sonucunda değişen herhangi bir parçasının olmadığı durumlarda verilir. Değişen parçanın olmaması, aracın hasar kaydı olmadığını göstermez. Örneğin, bir aracın herhangi bir bölgesi arızalanmış, ardından değiştirilmek yerine tamir ettirilmişse bu durumda bu araç değişensiz ağır hasarlı araç olarak kayıtlara geçer.

Ağır Hasar Kaydı Sildirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Ağır hasarlı olarak kayıtlara geçen bir aracın kaydını sildirme işlemi oldukça güç bir işlemdir. Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle aracın ağır hasar kaydının gerçekten yanlış bilgi işlenmesi gibi bir hata sonucu alınmış olması gerekir. Eğer hatalı olarak ağır hasar kaydı alındığını bildirmek istiyorsan bu durumda Sigorta Bilgi Merkezi’ne ağır hasar kaydı sildirme işlemi için başvuruda bulunabilirsin. 

Ağır hasar kaydının silinebilmesi için ise bazı bilgilere ihtiyaç duyulur. Bu bilgiler, hasarın alındığı tarih, araç plakası, şasi numarası ve sorgulama yapılan cep telefonu numarasıdır. Bu bilgileri sigorta şirketine ileterek detaylı bilgi alabilir, yapmanız gereken diğer işlemler hakkında bilgi sahibi olabilirsin. Aracının ağır hasar kaydı alması durumunda yaşayabileceğin mağduriyetleri önlemek ve aracın için en uygun kasko tekliflerine ulaşmak için Sigortam.net’te sunulan makul fiyat seçeneklerini gözlemleyebilir, mağduriyetlerini kısa süre içerisinde giderebilirsin.

Tramer Hileleri" width="825" height="464" src="https://www.youtube.com/embed/kcqL3DdpvoA?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

Pert Kaydı Aracın Değerinin Ne Kadar Kaybedilmesi Demektir?

Ağır hasar alan aracın değerinin %70 ve üzerinde kaybedilmesi ile pert kaydı oluşturulur.

e-Devlet Şifresi Nasıl Alabilirim?

e-Devlet şifresi için en yakın PTT şubesine giderek talepte bulunmanız yeterli olacaktır.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik Sigortası Fiyatları

Kasko Sigortası Fiyatları

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç sorgulama yapmak, ikinci el araç alacağınız durumda yanlış seçimler yapmamanız adına oldukça önemlidir. Yeni araç alımı için bütçeniz yoksa veya tercihinizi ikinci el araçtan kullanıyorsanız, aracın hasar kaydını sorgulamanız gerekiyor.

Araç sorgulama işlemi ile ilgilendiğiniz aracın geçmiş yıllardaki hasar kaydını öğrenmeniz mümkün. Bu sorgulama sayesinde ikinci el otomobil almak isteyenler seçtikleri aracın tüm hasar geçmişine, kaza tutanaklarına, arabanın kasko bilgilerine, trafikte bulunduğu süre boyunca ne kadar kaskolu olduğuna, aracın kaç defa el değiştirdiğine ve en son sahibinin kim olduğu gibi bilgilere plaka sorgulama yaparak ulaşabiliyor.

Araç plaka sorgulatma sayesinde aracın kaza yapıp yapmadığını, kazanın ne derecede bir kaza olduğunu ve hasar oranını, tutarını, aracın hangi servis süreçlerinde hangi parçalarının değiştiğini ve değişen parçaların orijinal olup olmadığını öğrenebilmek mümkün. Hasar kaydı sorgulama işlemlerinin 2003 yılı sonrasındaki hasar bilgileri ile sınırlı olduğunu da hatırlatalım.

Aracın kilometresini öğrenme işlemlerinde ise ilgili aracın TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında işlenen bilgileri esas alınıyor. Özellikle son dönemlerde araçların kilometresi ile oynayarak hile yapanlara ikinci el piyasasında rastlanabiliyor. 

Araç Hasar Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapabilirsiniz?

Bir aracın hasar geçmişini öğrenmek, kaza sorgulama yapmak için SMS yolunu kullanabilirsiniz. SMS yöntemi oldukça kolay ve pratik.

Çağrı Merkezi Üzerinden Hasar Sorgulama

Aracın herhangi bir kaza sonucu hasarının olup olmadığını öğrenmek için 11890 Çağrı merkezini arayarak araştırmak istenilen aracın plakası veya şasi numarası verilerek hasar sorgulaması yapılabilmektedir. Çağrı merkezinin ücretlendirilmesi ise dakika üzerinden belirlenmiş olup Turkcell ve Vodafone aboneleri için dakikası 4,25 TL, Türk Telekom ve sabit hat kullanıcıları için 4,75 TL'dir.

Web Üzerinden Sorgulama

Plaka ve sigortalı T.C. kimlik numarasını, plaka ile sigortalı vergi kimlik numarasını veya plaka ile sürücü T.C. kimlik numarasını girerek tramer sorgulama işlemini E-devlet sisteminden araç hasar kaydı sorgulama işlemiyle de hızlı ve kolay bir şekilde aracın hasar durumunu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sigortam360 ile Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sigortam360 sitesi üzerinden aracın hasar geçmişini, araca ait detay bilgilerini, eksper raporlarını, trafik ve kasko sigortası poliçeleri gibi detaylı bilgilerini görebilirsiniz. SBM (Sigorta Bilgi Merkezi) tarafından kurulan Sigortam360 ile yapılan sorgulamalarda 44 TL'lik hizmet bedeli ödenmektedir.

Sigortam360 üzerinden sorgulama yapmak için;

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi hakkında detaylı bilgi almak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) nedir sayfamızı inceleyin.

Sigorta Poliçesi Sorgulamak İstiyorsanız Nasıl Bir Yol İzleyebilirsiniz?

Trafik poliçenizi sorgulamak istediğinizde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sitesinden faydalanabilmeniz mümkün.


Tramer plaka sorgulama ve pert kaydı sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Tramer sorgulama, satın alınacak ya da alınmış araçların plaka kodları yardımıyla bu araçların daha önceden hasar kaydı var mı, araba perte mi çıkmış, araçta ne kadarlık hasar kaydı mevcut gibi konularda kişilerin bilgi edinmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda tramer plaka sorgulama işlemleri sayesinde aracın sigortasındaki son durum hakkında da bilgi edinmek mümkündür.

Tramer plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Tramer plaka sorgulama işlemleri genellikle telefonlardan yapılmaktadır. Bunun için araştırılan plaka birleşik şekilde yazılarak, SMS olarak 5654'e gönderilmektedir. Bu SMS için kullanıcılardan hizmet bedeli kesilecektir. Gönderilen SMS'e gelen yanıtta, satılan ya da alınan araçların plakası değiştirilmiş olsa dahi hasar bilgileri görüntülenebilmektedir. Gelen mesajda aracın hangi tarihlerde kaza yaptığı, araçta ne gibi hasar oluştuğu ve hasar maliyetinin ne kadar olduğu detaylı bir şekilde ifade edilmektedir. Aynı zamanda trafik poliçesi, kaza tespit tutanağının durumu ve kazada vefat etmiş kişilerin hayat sigortası poliçesi de görülmektedir.

Haberin Devamı

Ücretsiz pert kaydı sorgulama

Ücretsiz pert kaydı nasıl sorgulanır? Araç sahiplerinin günümüzde en çok merak ettiği konulardan biri de bu olmuştur. Pert kaydı sorgulama işlemleri SMS ile yapılmaktadır. Gönderilen SMS'ler belirli bir ücrete tabi tutulmuştur. Ücretsiz pert ve tramer kaydı sorgulama imkânı şu an için bulunmamaktadır. Yapılacak olan tüm işlemlerden hizmet bedeli kesilmektedir. Fakat E-Devlet üzerinden araç hasar kayıtlarını görüntülemek de mümkün olacaktır.

E-Devlet Pert kaydı sorgulama

Pert kaydı sorgulamak isteyen alıcı ya da satıcı araç sahipleri E-Devlet araç hasar kaydı sorgulama yöntemlerini kullanabilmektedir. İlgili sayfa açıldığında sorgulaması yapılacak olan aracın plaka bilgileri girilmektedir. Bu bilgiler sonucunda araçlarla ilgili her türlü detaya ulaşmak mümkün olacaktır.

araç hasar kaydı

İkinci araç alım satımında müşterilerin en çok dikkat ettiği konuların başında hasar olup olmadığı gelir. Alıcıların ikinci el araç alırken kesinlikle aracın tramer kaydını kontrol etmesi gerekir. Tramer kaydında çokça karıştırılan pert kaydı ve hasar kaydının farkı nedir?

Hasar Kaydı Nedir?

hasar kaydı

Hasar kaydı, aracın geçmişteki kazalarını, tamirleri ve değişen parça bilgilerinin kayıtlarına denir. İkinci el araç alım satımında oldukça önemli olan bu konu üçe ayrılır; ağır hasar kaydı, hasar kaydı ve pert kaydı.

Pert Kaydı Nedir?

Eğer aracın daha öncesinde pert kaydı bulunuyorsa, aracın daha önce trafik kazasında ağır hasar alarak kullanılmaz hale geldiğini gösterir. Ayrıca trafik kazası sonrası uzmanlar tarafından aracın hasar oranı incelenir ve eğer yüzde 70‘inden fazlası zarar görmüşte araç pert kaydı oluşturulur.

Hasar Kaydı ile Pert Kaydı Arasındaki Fark Nedir?

Yine ikinci el araç almak isteyen müşterilerin sıkça duyduğu şeylerin başında hasar kaydı ve pert kaydı geliyor. Fakat hasar kaydı ve pert kaydı çokça karıştırılan şeylerdir. İki hasar kaydı arasındaki en önemli fark yüzde 70 oranıdır. Yani hasar oranının 70’in üzerinde olan araçlar pert olarak kabul edilir. Bu kayıtların sistemde kayıt edilmesine ise tramer kaydı denir. Ayrıca pert kaydı olan araçların trafiğe çıkması çok doğru olmamasıyla birlikte hem ekonomik olarak hem de can güvenliği bakımından bir çok probleme yol açabilir. Yani pert kaydı araçların trafikte seyretmesi çok doğru değildir.

Hasar ve Pert Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

arac hasar kaydi sorgulama

Tramer sorgulama işlemi yapmanın birden çok yolu bulunuyor. Bunlardan bir kaçı şu şekildedir;

Satın almak istediğiniz ikinci el aracı tramer sorgulaması yaptıktan sonra satın almak karşılaşabileceğiniz risk ve kazalara karşı sizi korur.

Son olarak arabam.com‘da “Hasar Sorgulama” ekranı üzerinden sorgulama işleminizi kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Hasar Sorgulama

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede