adalet kelimesi ile ilgili ayet meali / Kuran'da "Adalet" ile ilgili ayetler - Haber50 - Türkiye'den son dakika gelişmeleri

Adalet Kelimesi Ile Ilgili Ayet Meali

adalet kelimesi ile ilgili ayet meali

Hz. Peygamber Mekke’yi fethedince burada Kureyş kabilesinin çeşitli ailelerinde bulunan bazı selâhiyet ve vazifeleri yeniden düzenlemiş, bir kısmını kaldırmıştı. Kaldırmadığı hizmetler arasında Mescid-i Harâm ve çevresinin hizmetiyle su işleri vardı. Birinci hizmet Abdüddâroğulları adına Osman b. Talha’da, ikinci hizmet ise Hâşimoğulları’ndan –aynı zamanda Hz. Peygamber’in amcası olan– Abbas’ta idi. Hz. Peygamber, vazifelerle ilgili yeni bir düzenleme yapmak üzere Kâbe’nin anahtarını Osman’dan almıştı, amcası Abbas bu hizmetin de kendisine verilmesini talep etti. Bunun üzerine emanet âyeti geldi ve anahtar yine Osman b. Talha’ya teslim edildi (Müslim, “Hac”, ).

Burada emanetin yerine getirilmesi, ehline verilmesi ve insanlar arasında adaletle hükmedilmesi yönündeki emirlerin muhatapları genel olarak bütün insanlar, özel olarak müminler ve daha özel olarak da yöneticiler gibi emanet ve adaletten kamu adına sorumlu olan şahıslar ve topluluklardır.

Tarih boyunca insanların huzur ve mutlulukları iki sebeple kazanılmış veya kaybedilmiştir: Emanet ve adalet. Emanetler ehline verildiği ve adalete riayet edildiği müddetçe cemiyette huzur ve saadet bulunmuş, hıyanetler ve haksızlıklar ise huzursuzlukların, kavgaların, savaşların, servet ve neslin helâk olmasının baş sebepleri arasında yer almıştır.

Emanet, korunması istenen maddî ve mânevî değerdir. Kişinin kullanıp sahibine iade etmek üzere aldığı eşya emanet olduğu gibi devletin hizmet makamları da emanettir; ilim, din, antlaşma ve sözleşmeler, komşuluk hakları emanettir. Bütün bunlar korunacak, muhatap ve ilgililerine teslim edilecek, ne maksatla verilmiş ise ona uygun olarak kullanılacaktır.

Hz. Peygamber “Münafığın üç belirtisi vardır: Konuştuğunda yalan söyler, söz verdiğinde yerine getirmez, kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder” (Müslim, “Îmân”, ) buyurarak emanete riayet etmeyenleri münafık vasıflı insanlar olarak tescil etmiştir.

İnsanlar arasında hüküm genellikle bir ihtilâf ve dava halinde, haklı olanı haksız olandan ayırmak veya hakkın kime ait olduğunu açıklamak suretiyle gerçekleşir. Adalet, “eşitlik ve dengeyi sağlamak” demektir. Burada eşitlikten maksat, herkese aynı şeyi, aynı vasıf ve miktarda vermek değildir; herkesin hakkını, hak ettiğini, lâyık olduğunu almada eşit olmasıdır; güçlü de olsa haksızın, güçsüz de olsa haklı ile hukuk karşısında eşit muamele görmesidir. İnsanların haklarını yiyenler bunu, genellikle kendilerini karşıdakilerden üstün ve güçlü görerek yaparlar. Kamu gücünü, zayıf olmasına rağmen haklı olanın yanına koymak suretiyle muamelede eşitlik, yani adalet sağlanmış olur.

Adaletin gerçekleşmesi –âdil uygulayıcılar yanında– kimin neye lâyık, kimin neyi hak ettiği konusunda doğru, hakkaniyete uygun, dengeli bilgi ve ölçülere sahip olmaya bağlıdır. Hukuk kuralları, bağlayıcı mevzuat işte bu bilgi ve ölçüleri vermek için oluşturulur, vazedilir. Hukuk kurallarını, ilâhî irşaddan bağımsız olarak insanlar koyarlarsa –insanların kendilerini aşmaları, beşerî kayıtlardan, cemiyet kültür ve değerlerinden etkilenmemeleri mümkün olmadığı için, hakkaniyet ölçüleri– hak ediş dengeleri bozuk olabilir. Bilgi eksik, ölçü bozuk olunca da –düzen, hukuk ve mahkeme bulunsa bile– adalet gerçekleşmez. İnsanı ve kâinatı yaratan Allah mîzanı da koymuştur. Mîzan, “maddî ve mânevî alanlarda denge, hakkaniyet ve adalet ölçüsü” demektir. Hukukla ilgili mîzanın aranıp bulunması bakımından vazgeçilemez kaynak ilgili naslardır (âyet ve hadisler). Âyet ve hadislerin nokta tayini şeklinde açıklamadığı konularda ise fayda (mesâlih), yorum (anlama, beyan), kıyas ictihadlarına ve örfe başvurulacak; bu yoldan, adaleti gerçekleştirecek olan hüküm ve ölçülere ulaşılacaktır. Hüküm ve ölçüler bulunup bilindikten sonra sıra uygulamaya gelir. Uygulamada adaletin bozulmamasının iki teminatı vardır:

a) İmana dayalı ahlâk; b) cemiyetin emanet ve sorumluluk duygusu içinde gerçekleştireceği denetim. Sağlam hukuk kuralları, ahlâk ve kamu denetiminin bulunduğu yerde adaletin gerçekleşmemesi için bir sebep kalmaz.


Kaynak :Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 2 Sayfa:

Adalet kelimesinin anlamı nedir

Adalet kelime anlamı olarak; hakikate, hakka, hak ve hukuka uygun olma; hak ve hukuku gözetme ve yerine getirme; doğruluk anlamlarına gelen bir kelimedir. İslam dininde adalet kavramı oldukça önemli bir kavramdır.

Adalet kavramı ile ilgili ayet örnekleri:
''Allah, gerçekten Kendisinden başka İlah olmadığına şahitlik etti; melekler ve ilim sahipleri de O'ndan başka İlah olmadığına adaletle şahitlik ettiler. Aziz ve Hakim olan O'ndan başka İlah yoktur. '' (Al-i İmran Suresi, ayet)
''Allah'ın ayetlerini inkar edenler, peygamberleri haksız yere öldürenler ve insanlardan adaleti emredenleri öldürenler; işte onlara acıklı bir azabı müjdele.'' (Al-i İmran Suresi, ayet)
''Şüphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Bununla Allah, size ne güzel öğüt veriyor!.. Doğrusu Allah, işitendir, görendir. '' (Nisa Suresi, ayet)

Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazıları da okudular

1. Kul hakkı ile ilgili atasözü ve deyimler yazımızı okumak için tıklayınız
2. Emanete sahip çıkmak ne demektir yazımızı okumak için tıklayınız
3. Hucurât suresinin mealini okuyarak surede en çok dikkatinizi çeken ayetler yazımızı okumak için tıklayınız

Adalet İle İlgili Ayetler – Kuran’da Adaletle İlgili Ayetler Neler, Hangi Surede Geçiyor?

Adalet ile ilgili ayetler ve mealleri incelendiğinde Rabbimizin adalet konusunda kullarını defalarca ikaz ettiği görülür. Eşitlik ve adalet ile ilgili ayet ve hadisler okunarak konunun ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kuran'da Adalet hangi ayette geçiyor? Kuran ayetlerinin birçok noktasında adalet teması olduğu gibi hadiste de bu konu hassasiyetle irdelenmiştir. Adalet kelimesi kuranda kaç defa geçer sorusunun cevabı yazımızın devamında.

Adalet İle İlgili Ayetler ve Mealleri

Kuran'ın birçok ayetinde adalet ile ilgili söylemlere yer verilmiştir. Aynı şekilde hadiste de bu konuya vurgu yapıldığı görülür. Bu kapsamda aşağıdaki örnek ayetleri inceleyebilirsiniz.

Âl-i İmrân Suresi'nin Ayeti: Allah, adaleti ayakta tutarak şu hususu açıklamıştır ki, kendisinden başka ilâh yoktur. Melekler ve ilim sahipleri de bunu ikrar etmişlerdir. Evet mutlak güç ve hikmet sahibi Allah'tan başka ilâh yoktur.

Âl-i İmrân Suresi'nin Ayeti: Allah'ın âyetlerini inkâr edenler, haksız yere peygamberlerin canlarına kıyanlar ve adaleti emreden insanları öldürenler yok mu? Onlara acı bir azabı müjdele!

Nisâ Suresi'nin 3. Ayeti: Eğer (kendileriyle evlendiğiniz takdirde) yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz (veya size helâl olan) kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın. Haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın. Yahut da sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır.

Nisâ Suresi'nin Ayeti: Allah size, mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi işiten ve görendir.

Nisâ Suresi'nin Ayeti: Allah'ın sana gösterdiği şekilde insanlar arasında hükmedesin diye sana bu kitabı hak ile indirdik; hainlerden taraf olma!

Eşitlik ve Adalet İle İlgili Ayet ve Hadisler

Adaletle ilgili Kuran'da çok sayıda ayet olduğu gibi Peygamber Efendimiz (S.A.V.) tarafından söylenen çok sayıda hadis de vardır. Bu kapsamda dikkat çeken hadis örnekleri aşağıdadır.

  • En faziletli cihat, zalim bir idarecinin yanında ona adaleti söylemektir.
  • Verdiği hükümlerde, ailesinin ve halkın yönetiminde adaletli davranan yöneticiler, kıyamet gününde Allah Teâlâ'nın yanında nurdan yüksek koltuklar üzerinde otururlar.
  • Allah'a yemin ederim ki Muhammed'in kızı Fatıma hırsızlık yapsaydı, onun da cezasını verirdim.
  • Cennetlikler üç gruptur. Bunlar: Âdil ve başarılı devlet başkanı, Yakınlarına ve Müslümanlara karşı merhametli ve yufka yürekli olan kişi, Ailesi kalabalık olduğu halde haram kazançtan sakınıp kimseden bir şey istemeyen adamdır.

Adalet ile ilgili kısa ayetler

Adalet ile ilgili kısa ayetler

Kayıtsız Üye
Adalet ile ilgili kısa ayetlere ihtiyacım var bana Adalet hakkında ayeti kelimeler verir misiniz ?


Cevap: Adalet ile ilgili kısa ayetler

imam
Adalet ile ilgili kısa ayetler

"&#; Aralarında hükmedersen adaletle hükmet. Allah, adaletle hüküm yürütenleri sever." (Maide Suresi, 42)

"Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah&#;tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır." (Maide Suresi, 8)

"Her ümmetin bir resulü vardır. Onlara resulleri geldiği zaman,aralarında adaletle hüküm verilir ve onlar zulme uğratılmazlar." (Yunus Suresi, 47)

"Andolsun, Biz elçilerimizi apaçık belgelerle gönderdik ve insanlar adaleti ayakta tutsunlar diye, onlarla birlikte kitabı ve mizanı indirdik." (Hadid Suresi, 25)

De ki: "Rabbim adaletle davranmayı emretti&#; (Araf Suresi, 29)


Yorum: Adalet ile ilgili kısa ayetler

Kayıtsız Üye
Siyasilerin tutamayacaklari vaadlerde bulunması, adam kayırmacılık, adalete müdahale etmeleri, husumet bulunan iftira ve yalan yada tam olarak doğru olmadan yada doğru bile olsa başkaları hakkında ulu orta konuşmaları için dinimiz ne emreder


Yorum: Adalet ile ilgili kısa ayetler

Kayıtsız Üye
Kusa olduğu için funduszeue.infoşekkürler işime yaradı&#;


Kayıtsız Üye
Teşekkür ederim din hocası bir sürü ödev verid daha bir sürü ödevim var kusa bir tane buldum teşekkürler


Kayıtsız Üye
Teşekürler hocam çok içime yaradı


adalet ile ilgili ayetler kısa, adalet ile ilgili kısa hadisler, kısa ayetler

Bu kategoride yer alan Doğrulukla ilgili ayet ve mealleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası