bilgisayar mühendisliği okuyan zavallılar hakkında / Mühendisi 5-10k maaşla çalışıyor sanan tipler | DonanımHaber Forum

Bilgisayar Mühendisliği Okuyan Zavallılar Hakkında

bilgisayar mühendisliği okuyan zavallılar hakkında

Bilgisayar Mühendisleri Portalı

Kategoriler


Bilgisayar Mühendisleri

Here is the website inspired me to use it as a guide when I tried to define myself as an engineer candidate a few years ago. It really helped me to work and study feeling in confidence with being on the right way. I suggest this website to whom it may direct her/his to find the right career path. It includes many articles varies from real life experiences to detailed software engineering issues. But the most dignified parts for me are the articles in general and career titles.
Bilgisayar Mühendisliği Hakkındaki 10 Büyük Yalan!
Bilgisayar Mühendisliği Hakkındaki 10 Büyük Yalan!

1. Bilgisayar Mühendisliği okumaya gerek yoktur.
 
Bilgisayar Mühendisi olmayanlar ya da yazılımdan tam olarak anlamayan kişilerce uydurulmuş en ünlü efsanedir. Ama buradan belirtmek istiyorum: Evet kesinlikle Bilgisayar Mühendisliği okumak şarttır. Öyle yazılım kurslarına giderek milyarlarca lira akıtarak ancak web tasarımı öğrenebilirsiniz. Ama onu bile tam yapamazsınız. Ayrıca ilk yeni versiyon değişiminde patlarsınız. En kötüsü ömür boyu niye bilgisayar mühendisi olamadım hayıflanmazsınız. Bu yalanı yaymak için de uğraşmazsınız... Ayrıca siz ömür boyu arkadaşlıklar yapacağınız insanların bilgisayar mühendisi olmasını mı istersiniz yoksa kursa gitmiş lise mezunlarını mı tercih edersiniz. Eğer bilg. mühendisliği okursanız arkadaşlarınız daha kaliteli olcaktır bunu unutmayın. Bu arkdaşlarınız yarın büyük firmaların müdürleri ya da sahipleri olacaklardır. Bundan daha güzel gurur verici birşey olamaz. Bilg. Müh. olursanız anne babanız da sizinle daha çok gururlanacak, konu komşuya daha rahat hava atabileceklerdir.

2. Bilgisayar mühendisleri tasarım yapamaz, sadece kod yazabilir.
En ünlü şehir efsanelerinden biri de budur. Bu yalanı genellikle bilgisayar mühendislerinin kendileri yayar. Bir program yazdıklarında ya da web tabanlı bir uygulama geliştirdiklerinde daha fazla kendilerini yormak istemedikleri için görsel şeylerle uğraşmak istemezler, tembellik ederler. Birisi bunun görünümünü biraz iyileştirsene deyince, "Valla ben bilgisayar mühendisiyim, tasarımcı değilim, anlamam bu işlerden" derler. Halbuki bilgisayar mühendisi tembellik etmese Photoshop'u da en güzel şekilde kullanabilir, Flash'ı da en güzel şekilde kullanabilir. Ama işin kolayına kaçmak ve tembellik etmek için uğraşmak istemezler...

3. Bilgisayar mühendisleri işsiz kalacak.
Genelde çok mezun verildiğine dair bir inanç var ve ilerde herkes işsiz kalacak deniyor. İnsanlar bilgisayar mühendisliğinden soğutulmaya çalışıyor. Bilgisayar mühendisliğine gıcık gidenler derneği tarafından yayılan bir yalandır. Anlamadığım nokta hadi diyelim ki bilgisayar mhüendisi olamadınız hangi mesleği seçeceksiniz. Makina mühendisi olunca mı iş garantisi var yoksa elektornik mühendisi olunca mı iş garantisi var. Bırakın mühendisliği en garanti meslek sanılan öğretmen bile olmak için artık sınavlara girmek ve çok yüksek puanlar almak gerekiyor. Ha keza doktorlukta da böyle. Uzmanlığı kazanamadıktan sonra doktor olmak için beklediğiniz onca yıla yazık. Hem yarın pratisyen olmak için bile bir sınav açarlarsa şaşırmayın :) Tüm bilgisayar mühensileri iş bulacak diye bir durum yok, mal  mal yatarsan hangi bölümü bitirirsen bitir yine işsiz kalırsın. Ünlü bir atasözümüzü buradan tekrar edeyim: Üniversite yan gelip yatma yeri değildir. Bir de unutmayan söyliyeyim, iş olanakları sadece türkiye'de değil tüm dünyada mevcut. Başka hiçbir meslek böyle global ölçekte çalışmanıza olanak sağlamaz. Eğer yabancı diliniz iyi ise ister ingilterede ister amerikada çalışabilirsiniz.


4. Bilgisayar Mühendisleri 500 dolara çalışıyor.
Bu yalanın çıkış kaynağı genellikle internette forum köşeleridir. Evet 500 dolar kazan vardır. Ama 500 dolar kazanan kişi 500 doları hakediyordur. Daha fazla kazanan daha fazlasını hakeder. Herkes çalıştığı kadarını alır. Çalışmaktan kastım ders çalışmak değil. Zaten üniversiteye gelen birisinin artık eğitim öğretimi farklı olarak algılama vakti gelmiştir. Unutmayın ki ÜNİVERSİTELER İŞ BULMA KURUMLARI DEĞİLDİR. Üniversiteyi bitirene iş garantisi vermiyorlar. Birinci bile bitirseniz iş garantisi yoktur ve bu durum aslında insanlığın gelişmesini sağlayan faktördür. Böylece kendini yenileyen daha çok çabalayan çevre ile daha çok iletişim kuran daha çok kazanıyor. Ayrıca belirmeliyim ki üniversite mezunu demek en çok kazanan kişi demek değildir. Öyle olsaydı 30 yıl önceki ÖSS birincileri şimdi türkiyenin en zengini olurlardı. Ülkemizde bir çok zengin insan ilkokul mezunu bile değil. Üniversiteyi çok zengin olmak için okumuyoruz. Üniversiteyi bitirince genellikle orta zenginlikte oluruz. Ve genellikle okuyanlar okumayan kişilerin yanında onların işlerini halledebilmek için çalışırlar.  Evet hayat adil değil, kimileri önde başlıyor ama bu sizin daha çok çalışmanıza mani değil. Üstelik o kadar da geride başlamıyorsunuz, Kör değilsiniz sağır değilsiniz... Bir çok insandan daha iyi bir noktadan başlıyorsunuz hayata. Bu yüzden size verilmiş konumunuzu en iyi şekilde kullanın. Her daim para peşinde koşmak yerine biraz da üretkenlik peşinde koşun. Üniversitede gezin tozun ama kendinizi geliştirmeyi ihmal etmeyin. Mezun olduktan sonra bile kendinizi geiştirmeye devam edin. Bilgisayar mühendislerinin aldığı maaşları www.bilgisayarmuhendisleri.com adresinde ilgili makaleyi arayıp bulun.

5. Ömür boyu kod yazılmaz. Belli bir yaştan sonra kafa almaz.
En büyük yalanlardandır. Bu yalanın çıkış kaynağı genellikle yeni mezunlar ve tecrübesiz yazılımcılardır. Çünkü ilk programlarını yazarken çok zorlanırlar, çok çalışmak zorunda kalırlar. Bir an önce kod yazmayı bırakmalıyım demeye başlarlar. Bir kısım öğrenciliğinde kod yazmayı bırakır bir kısmı mezuniyetinde bir kısmı da ilk 3 yıldan sonra kod yazmayı bırakırlar. Ama iyi kod yazan tecrübeli mühendislerin bildiği gibi ilk 5 yıldan sonra kod yazmak çocuk oyuncağı gibi gelir. Yeni mezunun 6 ayda yapamayacağını tecrübeli yazılımcı 6 günde yapabilir. Yani yaşlandıkça kod yazma süresi uzamaz tersine kısalır. Bu yüzden tecrübeli yazılımcılar bol bol vakit bulduklarından boş işlerle çok uğraşırlar, oyun oynarlar gezerler tozarlar...  Yani yeni mezunsanız sabredin işler 5 yıldan sonra oldukça kolaylaşacak... Yaşlanınca kod yazamam diye korkmanıza gerek yok.

6. Program yazmaya bile gerek kalmayacak. Çünkü kendi kendine program yazan programlar çıkacak. 2 tık yaparak program yazılabilecek. Herkes program yazabilecek duruma gelecek.
Aslında zaten 2 tıkta program yazabilceğiniz bir sürü program zaten yapılmış durumda. Mikrosoft bile bir sürü tool çıkarmış durumda. Ama kim kullanabiliyor ki, bırakın kullanmayı haberdar olan kaç kişi var ki? Bir de kendi kendine program yazan programları da birililerinin yazması gerekecek. Yani bilgisayar mühendisleri yapacak bu işi :)

7. İşin hamalık tarafını yapmak istemiyorum, Kodcu olacağıma yönetici olur kodcuları çalıştırırım.
Bu yalan da yazılım işini beceremeyenler tarafından uydurulmuş ve internette son sürat yayılmıştır. Genelde biraz kod yazıp beceremeyenler, önce bu içi çok kolay sanmaktadırlar. Bu yüzden kod yazmak çok kolaydır diye yalan yayarlar. Hatta kodçu deyip program yazanları küçümseme ve aşağılama yoluna giderler. Sonra karşılarına kod yazma fırsatı bir program yazma ihtiyacı duyulunca bu işi beceremezler. Yapamayacaklarını anlayınca da bu sefer yazılım işi hamallık işidir deyip işin içinden çıkmaya çalışırlar... Bu tip adamlara sadece gülün. Evet yazılım zor iştir ve herkez başaramaz sadece çok çalışanlar becerebilir. Ama bu işi başaramayanlar yazılımcıları da yönetemezler. Birincisi iyi bir yazılımcıyı tanıyamazlar ikincisi yazılımcıya ulaşamazlar. Bu yüzden bu tipteki adamlar bırakın yazılımcıları yönetmeyi yazılım sektöründe bile kalamazlar. En fazla harddisk ithalatı yapan firmalarda yönetici olabilirlir (olabilirlerse tabiki..) 

8. Bilgisayar mühendisliği okuyacağıma başka bir bölüm okurum çok merak edersem kursa gider kod yazarım.
Keşke herşey bu kadar siyah ve beyaz olsaydı. Böyle diyenlerden program yazabilen görülmemiştir. Bu yalanın kaynağı tam bilinmemekle beraber forum köşelerinde bölüm seçmeye çalışan lise öğrencileri olduğuna dair duyumlar almaktayım. Eğer kod yazmak bu kadar kolay olsaydı o kurslarda öğretmenlik yapanlar 3 kuruşa öğretmelik yapacaklarına daha falza ücrete piyasada program yazarlardı.... 

9. Yazılım dili bilmek önemli değildir. Yazılım mühendisliği ve Bilgisayar mühendisliği farklı şeylerdir. 
Hayır efendim farkı şeyler değildir. Eğer bir adam kod yazamıyorsa bilgisayar mühendisi değildir. Bu yalan genellikle kod yazamayan akademik çevrelerde rağbet görmektedir. Ben kod yazmam, ben yapay zeka ile uğraşıyorum, ben robotik ile uğraşıyorum derler. Yerim sizin robotiğinizi. Bilmesek bize yutturacaklar. Sevgili okurlar yazılım bilmeden, yazılım olmadan hiçbir elektronik şey işlemez. Hiçbir yapay zeka vs projeler yazılımsız olmaz. Birilerinin mutlaka yazılımı yapıyor olması gerek. Bu yazılımı hazır da kullanabilirsiniz siz de yazabilirsiniz. Yani birilerinin yazılımı mutlaka yapıyor olması gerekir. Yapay zekayı yapay zeka yapan yazılımdır. Eğer işin içinde yazılım yoksa olay mekanikleşir. Yazılım varsa elektronikleşir. MP3 çalarınızın içinde bile yazılım çalışıyor. Maç yapan robotlar ya da araba üreten robotlarda bile yazılım var. İlla bu yazılımın C, C#, Java olması gerekmiyor. Bunlar bir araçtır, ama temel yazılım becerileri olmadan bir bilgisayar mühendisi mühendis değildir.  Untumayın bir bilgisayarı bilgisayar yapan monitörü değil, içindeki işletim sistemidir.

10. Ben yazılım kavramını biliyorum bu yüzden yeni bir programlama dilini 1-2 haftada öğrenirim.
Genelde yeni mezunlar arasında oldukça yaygındır. Genelde okulda bir programlama dilini biraz öğrenmişlerdir. Farklı bir yazılım dilini kullanan bir işyerine başvuru yaptıkları sırada söylerler bunu... Ya da programlamadan hiç anlamayan tipler böyle der. Ama genelde işler böyle yürümüyor. Hiç bir dil 1 haftada öğrenilmiyor ve bu öğrenilenleri enterprise uygulamalarda kullanmanız çok zordur.. En azından eğer bir projeye girecekseniz gerçekten o dil ile iligli bir çok deneme yanılma programları yapmanız gerekiyor. Öyle şak diye bir dilden bir dile geçilmiyor. Ancak 5-10 yıl bu işlerde tecrübeli iseniz böyle şak diye geçebilirsiniz. Unutmayın yazılımda en önemli şeylerden bir tanesi tecrübedir. Bir dilde yazdığınız programlarda edindiğiniz tecrübe çok önemlidir. Bu yüzden bol bol program yazın. Tecrübenizi bol bol arttırın. 

Unutmayın iyi bilgisayar mühendisleri iyi paralar kazanmaya devam edecek. Görüşlerinizi bekliyorum.

alıntılarda kaynak göstermek için: www.bilgisayarmuhendisleri.com

Bu makaleyi beğendin mi? Yorumunu Yaz!



Tweet




Yorum Yazın

işsiz mühendis(11.12.2019 00:27:28)
@Önemli değil ben bu bölümü bile isteye yazmadım severekte okumadım dediğin şekilde ironi yapar gibi oldum bölümü bırakmayı falan düşündüm sonra sınıf arkadaşlarımla aramda bir rekabet oluştu 4 sene sonunda elime verdiler diplomayı ondan sonra 5 sene geçti bu süre zarfında kapasitemin çok altında hurdacılık,tadilatçılık,amelelik işleri ile meşgul oldum, fiziksel olarak çalışmaktan ziyade zihnen düşünmekten yoruldum umarım hak ettiğin yerde olursun dostum sağlıcakla her şeyin en iyisine kavuşman dileğiyle
KatılıyorumÇekimserimKatılmıyorum



Önemli değil(8.12.2019 20:10:16)
Herkesin bilgisayar mühendisliği istemesi bazen beni ümitsizleştiriyor. Bazen gerçekten gönülden bu bölümü isteyenlerin bu durumdan yakınması da beni suçlu hissettiriyor. Yeterince istemiyormuşum gibi geliyor ama daha yakın olduğum başka bir bölüm de yok. Bir dönem yazılıma da ilgi sardım, eğlendim de ama yıllardır bu bölümü hedefleyenlerin hakkını yiyormuşum gibi geliyor. Kapasitem olmasa güzel sanatlar sınavlarına çalışırım işsiz kalma korkusu da olmadan ama kapasitemin boşa gitmesini de istemem(kendimi beğenmişlik yapmak istemem ama matematik ve analitik düşünme konusunda da iyiyim, ne diyeyim.) Artık puan alayım da sonra bakarım diye bütün sorgulamalarımı sonraya sakladım ama içten içe hala sorguluyorum. Bakalım seneye bu zaman nerede olacağım.
KatılıyorumÇekimserimKatılmıyorum



Yabancı (28.10.2019 19:28:49)
Ayrıca siz ömür boyu arkadaşlıklar yapacağınız insanların bilgisayar mühendisi olmasını mı istersiniz yoksa kursa gitmiş lise mezunlarını mı tercih edersiniz. Eğer bilg. mühendisliği okursanız arkadaşlarınız daha kaliteli olcaktır bunu unutmayın

Dostum bende lise mezunu birisiyim.ve deli gibi kitap okurum
web tasarımla ilgili kurslarda alıyorum..ve yazdıklarına baştan bakmama rağmen anlamlaramadım.insanları ünvanlarına göre yargılamayın.eğer öğrenmeyi bilirsen kendi öğretmenin olabilirsin.kendınızı şu ünvanlara bağlı kılmayın toplumun dışına çıkın öz farkındalığınızı görün.Dünayayı değiştirecek hayalleriniz yoksa okumanız sadece iyi bir gelirin dışına çıkmayacaktır.
KatılıyorumÇekimserimKatılmıyorum



Tutku(3.10.2019 00:17:21)
Teşekkürler sayende hayallerim yıkılmadı herkes diyordu meslek yok şu yok bu yok diye gerçeği söylediğin için teşekkürler b///k
KatılıyorumÇekimserimKatılmıyorum



tolga(24.7.2019 16:17:02)
aynen bende mezuna kalmak değer mi diye düşünüyorum cevaplasın biri
KatılıyorumÇekimserimKatılmıyorum



sizce 150 binle alan üniversiteyle 20 binle alan ünvesite arasındaki eğitim farkları nelerdir bu sene 150 bin cıvarında sıralamam olacak tahmini mezuna kalayımmı yoksa puanıma göre bir yere gidip vakit kaybetmeden baslayımmı?
KatılıyorumÇekimserimKatılmıyorum



Printf(28.5.2019 20:36:11)
yazılımcıların %90ı nerd ve eğlenmek istemeyeceğiniz,loser tipler malesef.3 yıllık bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak hemen söyleyeyim.lisede tek arkadaşı hoca ve diğer inekler olan tipleri düşünün,sonra alın o adamları 100 kişilik bi anfiye doldurun.işte öğretim hayatınız.%10luk kısım ise az çok sosyal yeteneği olan tipler,onları meclis dışında tutuyorum.
KatılıyorumÇekimserimKatılmıyorum



Tama Güzel Bilgisayar Mühendisliği Iyide Yazılım Gerekiyormu Yoksa Önce Yazılım Bitiripdemi Gitmeliyiz Bilgisayar Mühendisliğine Yada Orda Yazılımda Öğerenebilirmiyiz Yani Tek Soru Bu Kafamda
KatılıyorumÇekimserimKatılmıyorum



K4RN4L(27.8.2018 16:02:20)
İleride en iyi bilgisayar mühendisi olacağım. yapacaklarımın haddi hesabı olmayacak sadece biraz hırs ve azim
KatılıyorumÇekimserimKatılmıyorum





Yazılan yorumlar tek sayfaya sığmadı. Daha fazlasını okumak için aşağıda sayfa numarasına tıklayın:
1   > 2   > 3   > 4   > 5   > 6   > 7   > 8   > 9   > 10   > 11   > 12   > 13   > 14   > 15   > 16   > 17   > 18   > 19 

Mühendisi 5-10k maaşla çalışıyor sanan tipler

  • Yarbay
    2085 Mesaj
    Konu Sahibi
    Ne düşünüyorsunuz bu kişiler hakkında mezun olunca direk işe başlayıp 4-5 bin maaşla işe başlıyor sanıyolar okuldaki öğretmenler çevredeki kişiler eş dost akraba

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Binbaşı
    1048 Mesaj
  • Yarbay
    11141 Mesaj
  • Binbaşı
    1379 Mesaj
    Bir arkadaşımın yeğeninin abisinin tanıdığının bir yakının kuzeni varmış, onunla aynı lisede okuyan adam mühendis ayda 50 bin kazanıyor.

    Her zaman böyle söylerler, hatta birisi söylemiş bile



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kara Komite -- 2 Mart 2018; 22:38:20 >
  • Yarbay
    11141 Mesaj
  • Binbaşı
    1379 Mesaj
    alimmm78 kullanıcısına yanıt
    Olabilir ben kesin olarak yalanlamadım veyahut doğrulamadım. Ancak internet ortamında, özellikle donanımhaber gibi teknoloji, donanım, yazılım üzerine kurulu forumlarda mühendis isteyen, okuyan, mezunu bir hayli fazla. TYT bölümüne bir anket açsan %70'i bilgisayar mühendisliği istiyor. Hal böyle olunca mühendisliği bayağı bir yüceltiyorlar. Ben de zamanında o bölümde takılıyordum millet atıyordu da atıyordu...
    Bir kişi bile görmedim daha ben yeni mezun mühendisim, şu kadar alıyorum ahan bu da bordrom diyen. Genelde hep bir tanıdık alıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kara Komite -- 3 Mart 2018; 0:22:24 >
  • Binbaşı
    1927 Mesaj
  • Yüzbaşı
    588 Mesaj
    Özellikle yazılım alanında üniversite yıllarını boş geçirmeyen birinin 4 bin civarında işe başlaması gayet doğal. Üniversitenin son 2 yılında bir firmada part-time iş bulmaya çalışın. Alanınızda iyiyseniz sizi zaten ellerinden kaçırmazlar. Mezun olur olmaz endüstride çalışma tecrübesi bulunan bir mühendis zaten yarışa herkesten avantajlı başlamış oluyor.
  • Teğmen
    209 Mesaj
    aselsan'da staj yaptım yazın. başlangıç maaşı 5-6 bin lira. ama sadece odtü ve bilkent mezunu alıyorlar. arada hacettepe ve tobb mezunu da olabiliyor ama benim çalıştığım departmanda herkes odtü ve bilkent mezunuydu.
  • Moderatör
    949 Mesaj
  • Binbaşı
    1751 Mesaj
  • Teğmen
    135 Mesaj
  • Yüzbaşı
    883 Mesaj
  • Yarbay
    3082 Mesaj
  • Teğmen
    162 Mesaj
    Arkadaşım iki yüz binlik okulda okuyup ders çalışmayan adamda mühendis beş binlik okulda okuyup ders çalışanda mühendis. İkisi ayni maaşla başlamıyor :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Binbaşı
    1346 Mesaj
  • Yüzbaşı
    896 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: VagueMan

    Özellikle yazılım alanında üniversite yıllarını boş geçirmeyen birinin 4 bin civarında işe başlaması gayet doğal. Üniversitenin son 2 yılında bir firmada part-time iş bulmaya çalışın. Alanınızda iyiyseniz sizi zaten ellerinden kaçırmazlar. Mezun olur olmaz endüstride çalışma tecrübesi bulunan bir mühendis zaten yarışa herkesten avantajlı başlamış oluyor.

    hocam peki iyi üniversitede okumayan ama eğitimini çok iyi tamamlayan bir mühendis için yorumunuz ne olur?

    bide iş imkanı bakımından en iyi mühendislik dalı hangisidir?makine düşünüyorumda.
  • Teğmen

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır