anlaşmalı tutanak sorgulama / Kaza Tespit Tutanağının E-Devlet Üzerinden Sorgulanması Hakkında Bilgi Bülteni – Gülaç Hukuk

Anlaşmalı Tutanak Sorgulama

anlaşmalı tutanak sorgulama

KAZA TESPİT TUTANAĞI SORGULAMA

KAZA TESPİT TUTANAĞI VE KAZA KUSUR ORANI SORGULAMA

Kaza tespit tutanağı sorgulama modülünden aracın plaka bilgisi ve de araç sahibine ya da sürücüsüne ait kimlik numarası girilerek aracın kaza tespit tutanağına erişebilir ve kusur durumunu öğrenebilirsiniz.

Kaza tespit tutanağı sorgulamak ve kaza kusur durumunu öğrenmek içinTıklayınız

 

Kaza Tespit Tutanağı Uygulaması Hakkında Herşey

tarihinde yürürlüğe giren Yalnız Maddi Hasarla Sonuçlanan Trafik Kazalarında Tarafların anlaşma sağlamaları halinde, kaza tespit tutanağını kendileri düzenleyip, olay yerinden ayrılabilmektedirler.

Ancak, aşağıdaki durumlarda, kaza tespit tutanağı sürücüler tarafından doldurulmayıp, olay yerine yetkili mercilerin (trafik polisi , jandarma ) çağrılması zorunlu tutulmuştur.

 

DİKKAT! Aşağıdaki durumlarda polis ya da jandarmaya haber verilmelidir.

•Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa

•Sürücüde yaş küçüklüğü varsa

•Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa

•Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise

•Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse

•Trafik Kazasında sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelirse

•Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise

•Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa

kaza mahaline polis ya da jandarma çağırılmalıdır.

 

Kaza Tutanaklarının Doldurulması ve Değerlendirilmesi

1. Yalnız maddi hasarlı trafik kazalarında taraflar, kazanın oluş şeklini, sürücü görüşleri bölümünde kendilerince anlatarak “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutağı’nı imzalarlar.

2. Kazaya karışan tarafların tamamı tarafından imzalanmayan tutanaklar geçerli kabul edilmeyecektir.

3. İkiden fazla motorlu aracın karıştığı trafik kazalarında veya gerek görüldüğünde birden fazla form kullanılabilir. Düzenlenen tutanaklar fotokopi yoluyla çoğaltılabilir. Fotokopi ile çoğaltılmış tutanaklarda da asıl imza bulunması gereklidir.

5. Tutanak ile beraber araçlar kaza yerinden kaldırılmadan mümkünse araçların fotoğrafları çekilmeli ve fotoğraflar tutanak ile beraber şirketimize ulaştırılmalıdır.

6. Hak sahipleri karşı tarafın Karayolu Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) poliçesini veya kendi araçlarının kasko sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine yukarıdaki madde hükmüne uygun olarak doldurdukları Tutanak ve varsa fotoğraflar ile başvuracaklardır.

7. Kusur tespiti konusunda şirketlerin mutabakat sağlayamaması durumunda SBM bünyesinde oluşturulan komisyon kaza tutanaklarını inceleyerek kusur oranlarını %0, %50, % oranları çerçevesinde kesin olarak belirler.

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza Tespit Tutanağı İçin Tıklayınız

Günümüz koşullarında artan nüfus ile birlikte trafiğe çıkan araç sayısı da artmıştır. Bu durum da her gün yaşanan trafik kazalarını kaçınılmaz kılmıştır. Oluşan kazalar neticesinde yaşananlar, kazazedeleri ve kazaya karışmadığı halde kaza nedeniyle trafikte saatlerce beklemek zorunda kalan kişileri de zor durumda bırakmaktadır. Trafik zabıtasının uzun süre beklenmesi, zabıta gelmeden araçların hareket ettirilmemesi şartı vb. durumlar mağduriyeti biraz daha arttırmakta ve trafiğin akışını olumsuz yönde etkilemektedir. Yukarıda bahsi geçen tüm bu olumsuzlukları gidermek için yılında kabul edilen sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun maddesinde yer alan Trafik kazalarına ilişkin hükümler günümüz koşullarında yeniden değerlendirilmiştir. Hazine Müsteşarlığı’nın /27 sayılı Genelgesi ile yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında, taraflara anlaşma hakkı sağlayan bir yöntem oluşturmuştur. Bu yönteme göre 1 Nisan tarihinden itibaren Trafik Kanunu’na uymak koşuluyla kazaya karışan kişiler aralarında anlaşarak “Trafik Kazası Tespit Tutanağı” yerine geçecek anlaşma tutanağını düzenleyebileceklerdir.

“Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı” nedir?

Yalnız maddi hasarlı trafik kazalarında kazaya karışan taraflar, Trafik zabıtasının gelmesine gerek duymadan kendi aralarında anlaşarak “maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağını” dolduracak ve sigorta şirketlerine bu evrak ile başvurabileceklerdir.

Hangi hallerde “Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının” geçerliliği bulunmamaktadır?

Aşağıda belirtilen hallerden biri veya birkaçı söz konusu ise taraflarca doldurulan “Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı” tutulması mümkün olmayacak ve dolayısıyla şirketimizce de kabul edilmeyecektir. Bu sebeple aşağıda sayılan hallerde, muhakkak eski uygulamada olduğu gibi Trafik Zabıtası çağırılmalı ve zabıt tutulması sağlanmalıdır. Bunun haricindeki yalnız maddi hasarlı kazalarda, taraflar anlaşıyorlarsa tutanak düzenlemeleri mümkündür. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının geçerli bulunmadığı haller;

  • Sürücü belgesiz motorlu araç kullanıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanımı,
  • Sürücünün yaş kriterine uygun olmaması,
  • Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi,
  • Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait olması,
  • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelmesi,
  • Trafik kazasında sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelmesi,
  • Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası mevcut olmaması,
  • Trafik kazası vefat ve/veya yaralanma ile sonuçlanması,

Yukarıda belirtilen haller dışında tarafların anlaşamaması halinde de eski uygulamada olduğu gibi trafik zabıtasını çağırarak, tutanak tutturmak gereklidir.

Tutanağı nasıl temin edebilirsiniz?

Poliçenizi düzenleyen acentenizden tutanak örneğine ulaşabileceğiniz gibi "Doğa Sigorta Tutanak" örneğine linkten ulaşabilirsiniz.

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağını” doldururken uygulamanız ve dikkat etmeniz gereken hususlar;

  • Araçları kaza yerinde hareket ettirmeden hasarı farklı açılardan gösteren fotoğraflar çekilmelidir. Kazaya karışanlar ile birlikte ruhsat ve sürücü belgesi fotokopileri temin edilmelidir.
  • Tutanağı doldurma yetkisi sadece kazaya karışan taraflara aittir. Ancak ruhsat sahibi olunması şart değildir. Kazaya karışan sürücüler tutanağı düzenleyebilecektir.
  • Kazaya karışan tüm tarafların form üzerinde ıslak imzası olmalıdır. Tutanak fotokopi ile çoğaltılmış olsa bile fotokopi çekildikten sonra imzalar atılmalıdır. Kazaya karışan sürücülerden birinin imzasının eksik olması halinde tutanak geçerli olmayacaktır.
  • Form üzerindeki tüm bilgiler dikkatlice okunmalı ve ön sayfadaki açıklamalara uygun olarak eksiksiz doldurulmalıdır.
  • Özellikle kazaya karışan tüm araçların trafik poliçe numaraları ve ilgili sigorta şirketleri belirtilmelidir. Belirtilmemesi halinde poliçe tespit edilemez ise tutanak geçersiz sayılacaktır.
  • Kusur oranlarının belirlenmesinde ve diğer incelemelerde sorun yaşanmaması için kazanın oluş şekli açık olarak yazılmalı ve krokisi çizilmelidir.
  • İlgili tutanağı doldururken yazınızın okunaklı olmasına lütfen özen gösteriniz. Unutmayınız ki bu uygulama sadece maddi hasarlı kazaları kapsamaktadır.

Tutanağı şirketimize nasıl göndereceksiniz?

Anlaşmalı servislerimizde onarım gören araçlarda, bu işlemler anlaşmalı yerlerde sizin adınıza yapıldığından, anlaşmalı yerlerden onarım hizmeti alarak, tutanağınızı servis yetkilisine teslim edebilirsiniz. Anlaşmalı servislerimizi internet sitemizden görüntüleyebilirsiniz.

Tutanağın gönderilmesini takiben şirketimizce yapılacak olan işlemler:

  • Tutanak tarafımıza ulaştığında 1 gün içinde Tramer sistemine giriş yapılacaktır.
  • Tramer tarafından tutanak ilgili şirketlere de gönderilecek, ilgili şirketlerce 3 gün içinde kusur oranları belirtilecek, şirketlerce kusur oranında mutabık kalınamazsa kusur oranları Tramer bünyesinde bulunan komisyonca 3 gün içinde karara bağlanacaktır. Kusur oranları %0 , %50 veya % olarak belirlenecek olup, ara değerler kullanılmayacaktır.
  • Hak sahipleri yukarıda belirtilen tutanak inceleme sürecini ve sonucunu Tramer internet sitesi üzerinden izleyebileceklerdir. (funduszeue.info )
  • Trafik hasarları, kusur durumu belirlendikten ve gerekli tüm evraklar tamamlandıktan sonraki 8 iş günü içinde sonuçlandırılacaktır. Uygulamayla ilgili tereddüt edilen tüm hususlarda acentelerimizden ve 51 00 numaralı Hasar İletişim Merkezi’mizden destek alabilirsiniz. Hiç kullanma ihtiyacınız olmaması dileğimizle, aracınızda sürekli olarak maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı bulundurmanızı önemle hatırlatırız.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza-tespit-tutanagi-bilgi

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin geliştirdiği Mobil Kaza Tutanağı uygulamasına sahip değilseniz Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı formunu yazılı olarak doldurmanız gerekmektedir. “Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?” sorusunun cevabını aşağıdaki adımları takip ederek bulabilirsiniz.

Kazanın Yeri ve Saatini Girin.

1 numaralı alanda kazanın yaşandığı tarih ve saati, 2 numaralı alanda ise kazanın gerçekleştiği yerin bilgilerinin (İl, İlçe, Semt, Mahalle, Cadde, Sokak) doldurulması gerekir.

Görgü Tanıklarını Yazın.

3 numaralı kısımda eğer varsa kaza sırasında olay yerinde bulunan görgü tanıklarının iletişim bilgileri (Adı Soyadı, Adresi, Telefon Numarası) girilmelidir.

Sürücü, Araç ve Trafik Sigortası Bilgilerinizi Doldurun.

4, 5 ve 6 numaralı alanda her iki sürücü de kendi bilgilerini (Adı Soyadı, T.C. Kimlik No, Sürücü Belge No. ve Sınıfı, Alındığı Yer, Adres, Telefon Numarası), araç bilgilerini (Şasi No, Marka ve Modeli, Plaka, Kullanım Şekli) ve trafik sigortası poliçe bilgilerini (Sigortalının Adı Soyadı, T.C. Kimlik/Vergi No, Sigorta Şirketinin Unvanı, Acente No, Poliçe No, TRAMER Belge No, Poliçenin Başlangıç-Bitiş Tarihi) girmelidir.

Kaza Türlerinden Uygun Olanı Seçin.

7 numaralı alanda bulunan kutulardan uygun olanların yanına (x) işareti konulur. Bu alanın doldurulması zorunlu değildir. Sigorta şirketlerinin kazayı kısa süre içerisinde değerlendirebilmesine olanak sağlaması açısından önemlidir.

Araç Yeşil Kart Bilgilerini Doldurun.

Eğer araç sahibi, Yeşil Kart (Green Card) Belgesine sahipse 8 numaralı alanda yer alan bilgileri (Yeşil Kart No, Ülke, Pasaport No) doldurmalıdır.

Aracın Darbe Aldığı Yeri Gösterin.

9 numaralı alanda aracın ilk darbe aldığı yer, tutanakta yer alan resmin üzerinde bir ok ile gösterilir.

Çarpışmanın Taslağını Çizin.

10 numaralı alanda çarpışmanın yeri ve anı taslak olarak çizilir. Cadde ve sokak isimleri belirtilerek aracın gittiği yön işaretlenir, yol çizgileri çizilir.

Kazayla İlgili Görüşlerinizi Yazın.

11 numaralı alan, sürücülerin kaza ile ilgili görüşlerini yazmaları için ayrılmış olan alandır.

Tutanağa İmza Atın.

12 numaralı alan sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalanmayan kaza tutanakları geçersiz sayılır. Kaza Tespit Tutanağı hazırlanırken tutanakta istenen tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde ve 2 nüsha halinde kaza yapan kişiler tarafından doldurularak imzalanmalıdır.

Mobil Kaza Tutanağı

Bu uygulama hakkında

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin geliştirdiği sistem üzerinde kağıt form doldurularak tutulan Kaza Tespit Tutanakları, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge gereğince artık akıllı telefonlardan da doldurulabiliyor.

Dünyada bu alanda geliştirilen “ilk uygulama” olma özelliği taşıyan Mobil Kaza Tutanağı uygulaması ile kağıt form ve kalem kullanmadan akıllı telefonlarından hızlıca kaza tutanağı girişi yapılabiliyor.

Bu uygulama sayesinde kazaların sebebiyet verdiği trafik yoğunluğunun büyük ölçüde azalması hedeflenmektedir.

Sigortalılar için birçok avantaja sahip olan Mobil Kaza Tutanağını doldurmak için taraflardan birinde bir akıllı telefon bulunması yeterlidir.

Tüm işlemler tüm taraflar için tek akıllı telefon ile yapılabilmektedir.

Mobil Kaza Tutanağının akıllı telefondan doldurulmasından sonra tüm işlemler elektronik ortamdan takip edilebilmektedir.

Uygulama üzerinden araç plakası ve T.C. kimlik numarasının girilmesi ile birçok bilgi otomatik olarak doldurulmaktadır.

Sigortalılara her yönden büyük kolaylık getiren “Mobil Kaza Tutanağı” uygulamasını hemen indirin.

Bu uygulama ile birlikte;
• Hızlı ve Kolay Kaza Tutanak Girişinin Sağlanması,
• Kaza Sonrası Trafik Yoğunluğunun Azalması,
• Uygulamadaki Yönlendirmeler ile Tutanak Girişindeki Hata Oranının Azalması,
• Kaza Sonrası İşlemlerin Sonuçlanma Süresinin Azalması,
• Kare Kod Uygulaması ile Poliçe Bilgilerine Hızlı Erişimin Sağlanması,
• Kağıt KTT Formunun Taşınmasına Gerek Kalmaması,
• Kazaya Neden Olan Yerlerin Hızlı ve Kesin Tespitinin Yapılabilmesi,
• Kaza Tutanağının Anında Sigorta Şirketlerine İletilmesi Sağlanmıştır.

Güncellenme tarihi

16 Şub

Tramer Sorgulama

Tramer Sorgulama

Tramer sorgulama yöntemi sayesinde ihtiyaç duyulduğu zaman araçlarla ilgili birçok farklı bilgiye, kısa sürede erişim sağlanabilir. Tramer kayıtlarındaki bu tür bilgilere ulaşmak için SBM tarafından sunulan online hizmetlerden ya da SMS hattından yararlanabilirsiniz.

SBM Tramer sorgulama işlemlerini online ortamda gerçekleştirmek için kuruma ait resmi web adresi olan sigortamcom‘u ziyaret edebilirsiniz. Web adresine ek olarak, numaralı SMS hattına kısa mesaj yoluyla ulaşarak istediğiniz güncel sigorta poliçe kayıtlarına ulaşılabilir.

Tramer Sorgulama Sayesinde Erişim Sağlanabilen Veriler

Tramer veri tabanı üzerinden yapılabilen sorgulama işlemleri farklı başlıklar altında toplanır.

  • Araç trafik poliçesi
  • Araç kasko poliçesi
  • Araç hasar kaydı
  • Değişen parça
  • Araç detayı
  • Mağdur verileri
  • Kazaya karışan araçların kaza tespit tutanağı sonrası kusur oranlarına ilişkin tespit ve bilgiler

SMS ile Tramer Kayıt Sorgulama

Yurt içinde faaliyet gösteren GSM operatörlerinin tamamı ile anlaşmalı şekilde sunulan SMS ile tramer kayıt sorgulama hizmetinde sorgulama başına 7 TL ücretlendirme uygulanır.

SMS numarasına göndereceğiniz kısa mesajlarda araçla ilgili sorgulama yapmak istediğiniz kayıtlara göre farklı kodlar kullanmak gerekir. Bununla birlikte, araçla ilgili ayırt edici özelliklerden olan “araç plaka no” veya “şasi numarası” da kısa mesajlara eklenerek doğru sorgulama yapılmış olur.

SMS sistemi ile yapılan sorgulamalar arasında hasar geçmişi, trafik poliçesi, kaza tespit tutanağı ve hayatını kaybedenlere dair hayat sigortası bilgileri gibi verilere ulaşmak mümkün.

SMS ile Tramer Kayıt Sorgulama Örnekleri

Ulaşılmak istenen her sorgulama bilgisi için SBM tarafından belirlenen farklı kodları kullanmak gerekir. Ancak durumu bir örnekle açıklayacak olursak, sorgulamak istediğiniz aracın sadece Plaka NO’sunu ’e göndererek hasar geçmişine ilişkin kayıtlara ulaşabileceğiniz gibi HASAR - boşluk- S -boşluk- (Şasi Numarası) şeklinde bir kısa mesajla yine aynı bilgiye ulaşmanız mümkün.

Araçların hasar geçmişlerine ilişkin kayıtlar yılından itibaren oluşan hasarları kapsamaktadır. Ek olarak, sadece bir defaya mahsus olmak kaydıyla yapılan cam değişiklikleri de bu kayıtlarda sunulmamaktadır.

Online Tramer Sorgulama

SBM’nin SMS hizmetleriyle aynı veri tabanına bağlı çalışan sigortam uygulaması sayesinde poliçe, değişen parça, hasar kaydı, tutanak sorgulama vb. bilgileri kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz. Sigortam üzerinden yapılacak her bir sorgulama için 5 TL ücretlendirme uygulanır.

Sigortam üzerinden yapılan Tramer sorgulama işlemlerinde araca ait plaka no veya şasi numarasını kullanmak mümkündür. Sigortam sadece web sitesi olarak değil aynı zamanda mobil uygulama şeklinde versiyonları bulunan bir uygulama olması nedeniyle internet erişimi sağladığınız her noktadan kullanabileceğiniz bir tramer sorgulama yöntemi olarak öne çıkar.

SBM Tarafından Sunulan Diğer Hizmetler

Tramer sorgulama hizmeti gibi çok sık tercih edilen bir hizmetin yanı sıra SBM, araç sahiplerini ilgilendiren birçok farklı dalda sorgulama imkânı tanır.

Hasar kaydı, trafik ve kasko sigorta poliçeleri gibi sorgulama hizmetlerine ek olarak; araç değer kaybı, ferdi kaza, hayat sigortası poliçe sorgulama gibi veriler de yine SBM tarafından saklanır. Tramer sorgulama örneklerinde görüldüğü gibi SBM’ye ait Sigortam uygulaması ve SMS numaralarından bahsi geçen diğer sorgulamaları gerçekleştirmek mümkündür.

Tramer sorgulama işlemlerini poliçe numarası ile gerçekleştirebilmek için sigorta şirketleri tarafından her poliçenin düzenlendiği esnada oluşturulan “Tramer belge no”sunu kullanabilirsiniz. Bu numara merkez aracılığıyla belirlendiğinden ötürü her araç için farklı ve ayırt edici bir numara olarak kayıtlarda yer alır.

SBM’nin Bağlı Olduğu ve SBM’ye Bağlı Olan Kurumlar

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin kurumsal bünyesinde yer alan bir kurumdur. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile ilgili denetlemeler T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülür. Ayrıca sigorta şirketleri de bahsi geçen bilgi ve gözetim merkezinin doğal üyeleridirler.

SBM’nin kurumsal yapısı çerçevesinde 4 farklı alt birim mevcuttur. Bu birimler kurumun genel yapısına uygun şekilde gözetim ve bilgi merkezleri olarak şekillenmiştir.

  • TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi)
  • SAGMER (Sağlık Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi)
  • HAYMER (Hayat Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi)
  • HATMER (Sigorta Hasar Takip ve Gözetim Sistemi)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası