sokakta gürültü yapmanın cezası / Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir? | Avukat Buğra YILDIZ

Sokakta Gürültü Yapmanın Cezası

sokakta gürültü yapmanın cezası

Gürültü yapmanın cezası nedir?

İçindekiler

Gürültü Yapmanın Cezası Nedir?

Gürültü yapmanın cezası, apartmanda, evde, sokakta ya da gece yarılarında yapılan gürültülere verilen cezaya denir. Evlerinde tadilat yapanların çıkardığı özellikle matkap sesleri, evcil hayvanların rahatsız edici sesleri, asker uğurlamalarının gürültüsü, sokak aralarında yapılan düğünler ve daha birçok gürültüler eğer civarda yaşayanları rahatsız ediyorsa idari para cezası uygulanmaktadır.

Birçok kişi özellikle sokak aralarında yapılan mahalle düğünlerinden askerlik kutlamalarına, evlerde yapılan tadilatlardan yüksek müzikli gürültülere kadar birçok gürültüden şikayetçi olmuştur. Bu durumdan şikayetçi olanlar için Çevre ve Şehircilik Bakanı, gürültü çıkarıp rahatsız eden vatandaşlara idari para cezası uygulanacağı konusunda genelge yayınlamıştır. Buna göre Kabahatler Yasasına uygun olarak ceza yazma yetkisi ise zabıtalarda, polis ve jandarmalarda yetki olmaktadır. Buna göre verilen ceza fiyatları 2023 yılına göre şu şekildedir.



  • Apartmanda vatandaşları gürültü ile rahatsız edenler 2.171 TL idari para cezası ödemek zorundadır.
  • Atölye ve firmaların yaptığı gürültü 21.903 TL arasında,
  • Şantiye ve fabrika gürültüleri için 65.750 TL

Şeklinde ceza fiyatları belirlenirken şikayetlerden sonra tekrar aynı hatayı yapar ve gürültüye devam ederse cezaları daha da artmaktadır. Bunun yanı sıra gürültü yapmanın saatleri ise şu şekildedir.

  • Sabah 07:00’den Akşam 19:00’a kadar vakit verilmektedir. Ancak akşam saati 19:00’dan sonra yapılan gürültüler için şikayet edilebilir ve gürül yapan kişiler ise idari para cezasına mahkum olabilir.
  • Öğle saatlerinde ise 13:00 ile 15:00 arasında gürültü yapılması yasaktır.
  • Park ve sokakta yapılan gürültüler ise en geç akşam 21:00’a kadar izin bulunmaktadır. Her ne kadar gece yarısına 00:00 kadar izin var denilse de bu gerçek değildir. Saat 21:00’dan sonra yapılan gürültüler için şikayette bulunabilirsiniz.

Gürültü Yapanlar Nereye Nasıl Şikayet Edilir?

Sokak ve özellikle apartmanda gürültü yapanlar son zamanlarda çoğalmaktadır. Komşular ve çevre sakinleri ise uyarmak için gittiğinde karşı taraf daha da çirkef hareketlerde bulunabilmekte ve hatta bazen zarar bile verebilmektedir. Bu tür durumlarda hiçbir şekilde komşuyu uyarmaya ve riske girmeye gerek kalmadan gürültü yapanlar belirtilen saatler dışında gürültü yapıyorlar ise şikayette bulunmanız halinde yetkililer gelerek gerekli işlemleri yapacak ve idari para cezasına çarptıracaktır. Gürültü yapanları nereye şikayet edeceğinizi bilmiyorsanız maddeler halinde yazalım.

  • Alo 181, Çevre ve Şehircilik hattı olduğu için her türlü gürültü şikayetleri yapılabilir. Ayrıca çevre kirliliği yapanları da bu hattan şikayet edebilirsiniz.
  • En yakın polis şubesine başvurabilir ya da arayabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz bölgede polis yok ve Jandarma var ise, yine aynı şekilde arayabilir ya da şubeye giderek şikayette bulunabilirsiniz.
  • Son olarak, bulunduğunuz bölgedeki Zabıtalara da haber vererek gürültü yapanları bu şekilde şikayet edebilirsiniz.

Özellikle apartmanlarda çok maruz olduğumuz konu olan bu gürültü şikayetleri, eğer gürültüyü yapan kiracı ise ilk seferde uyarılır ve idari para cezası kesilir. İkincisinde ise evden atılma durumu da olabilmektedir. Bu sayede bu saatler dışında sizi gürültüsü ile rahatsız eden komşularınız var ise hemen şikayette bulunabilirsiniz. Ayrıca diğer sayfamızdan pitbull beslemenin cezası hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.


DİĞER GÜRÜLTÜ YAPMANIN CEZASI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, gürültü yapmanın cezası konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan gürültü yapmanın cezası duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

Gürültüye maruz kalan vatandaşların başvuracağı birçok yol var

Gün içinde pek çok kez gürültüye maruz kalıyoruz. Sesten rahatsız oluyorsunuz ama ses de çıkaramıyorsunuz. Sineye çekiyoruz. Gürültüye maruz kalınca uyarmak yerine uzaklaşıyoruz. Sağlık uzmanları gürültüye maruz kalmanın baş ağrısı başta olmak üzere kasılmalara yol açtığına dikkat çekiyor. Peki gürültü çıkarmanın hapis cezasına varan yaptırımları olduğunu biliyor musunuz? Gürültünün cezası ne? Mağdurlar neler yapabilir?

PARA CEZASI VE İDARİ YAPTIRIMLAR

Mevcut kanunlara göre kasıtlı çıkarılan gürültü 'kabahat' kabul ediyor. Hem idari para cezası hem de adli yaptırımlar bulunuyor. Sözgelimi inşaatta aşırı gürültüyle ilgili belediyeye şikayette bulunulduğunda idari para cezası devreye girebiliyor; dahası gerekirse inşaatın durdurulması konusunda tedbirler de alınabiliyor. İnşaat ve eğlence mekanı gürültüsünün 44 bin TL cezası var. Çevre mühendislerinin yaptığı ölçümler sonucu gürültüyü yapanlara idari yaptırımlar da söz konusu olabiliyor.

Aslında Türkiye'de kanunlar gürültüyü önleyecek kanunlar düzenlenmiş. Sözgelimi sizi taciz ederse uzaklaştırma kararı çıkartabilirsiniz. TCK'ya göre kasti gürültü çıkaranlara hapis cezası bile mümkün.

GÜRÜLTÜYE KARŞI HAKLARIMIZ NELER?

Habertürk'e konuşan avukat Cengiz Hortoğlu gürültüye uygulanacak hukuki yaptırımlarla ilgili şunları anlattı: Başkasının sağlığına zarar verecek şekilde ses yapan insanlar için TCK'nın 183. maddesi 2 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Huzur ve sükunu bozanlar için 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verebiliyor. Olmayacak bir saatte matkap kullanarak apartman sakinlerini rahatsız etme durumunda 1461 TL ceza söz konusu.

BELİRLENEN SAATLERDE TADİLAT YAPILABİLİR

İnsanlar hangi saatler arasında tamirat yapabilir. Apartman yönetmeliğine göre akşam 19.00 sabah 07.00 arası yüksek ses yapmak yasak. Mesela mutfakta, yatak odasındasınız komşudan bir ses geliyor, bunun desibel oranı 35'dir. Bunu geçtiği anda suç. Oturma odasında 60, mutfak ve banyoda 75 desibel. Bunu geçtiği anda suç. İnsanların dinlenme saatleri dışında, Pazar ve resmi tatiller haricinde çalışabilirsiniz. Böyle bir ses yaparsanız yaptırımlara maruz kalırsınız. Israrlı şekilde devam ederse uzaklaştırma kararı aldırabilirsiniz. Evinden uzaklaştırılıyor.

GÜRÜLTÜ YAPAN DAİRESİNİ KAYBEDEBİLİR!

Gürültü yapan komşunuzun dairesini elinden alabilirsiniz. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda çok ağır bir madde var. Apartmanda oturan insanlar birbirlerinin haklarına saygı göstermek zorunda. Diyelim ki göstermedi. Apartman yöneticileri ve kat malikleri bir araya gelir oy çokluğuyla gerekirse bu daireyi satın alma yoluna giderler. Mahkemeye giderseniz, uyarır, devam ederse idari para cezası verir. Yine devam ederse bilirkişi tespitte bulunur mahkeme kararı ile parayı bankaya yatırır daireyi satın alırsınız. Diyelim ki sitedekiler yanaşmıyor bunu siz tek başınıza bile o kişinin dairesini elinden alabilirsiniz.

ASIL ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SOSYAL BOYUT

Tazminat talepleri bizde çok önemsenmez görünür. Sizi uykusuz bırakan, ikaz etmenize sert cevap verme karşılığında manevi tazminat davası açabilirsiniz. Bunun da çok etkili olacağına inanıyorum. Bizde her sorunu yasayla çözme çabası var. Asıl çözülmesi gereken sosyal boyut. Hayatı boyunca dans etmemiş, müzik dinlememiş olan adamın trafikte birisiyle kavga yapması daha kolaydır. Hayatın bütününde ahenk olan insanın trafikte de, evinde de düzenlidir. Trafikte şiddet uygulayan insan evinde de uygular.

HANGİ NUMARALARA ŞİKAYET EDİLEBİLİR?

Mesela TCK'da egzozla ilgili harika bir madde var. 4412 TL para cezası var. Alo 181, 153, 155 ve 156, polis, jandarma, belediye ve çevre müdürlüğü arayabilirler. Bu bir işletme ise 40 bin liranın üzerinde ceza ödemek durumunda. Yeni yapılan binalarda sesle ilgili izolasyon yapmak zorunda müteahhitler. Bunu da belirtmek istiyorum.

YALNIZLAŞTIRMA CEZASI İŞE YARAYABİLİR

Avukat Cengiz Hortoğlu, sosyal yaptırımların da işe yarayacağını belirterek kendisinin yaşadığı bir örneği anlattı:
Sitemizde her akşam alkollü gelen ve naralar atan bir komşumuz vardı. Ona yalnızlaştırma yaptırımı uyguladık. Bir yere geliyor voleybol sahasına herkes çıkıp boşaltıyordu. Sonra bana geldi, 'Ben bir hata yaptım, bir daha kimseyi rahatsız etmeyeceğim' dedi. Özür dilemesi güzel davranıştı. Tekrar toplandık. Sorun yaratan insanları mahkemeye vermek yasal haklardır elbette. Ancak 'yok sayma' kadar etkili hiçbir yaptırımın olmadığını gördüm. Sorun yaratan kişiye 1 hafta selam vermeyin, göreceksiniz ki yargıya gitmeye gerek olmadan ya oradan gidecek ya da oradan gidecek.

Gürültü yapmanın cezası nedir? Gürültü yapanlar nereye şikayet edilir? gürültü yapa cezası ve saatleri

Apartman, sokak, mahalle, iş yeri fark etmeden birçok gürültü kirlilikleri yaşanmaktadır. Bu durumdan şikayetçi olanların ise kafasındaki soru işareti nereye şikayet edebilirim? Komşum gürültü yapıyor nereye şikayet edebilirim? Gürültü yapmanın cezası ve saatleri nelerdir? İşte detaylar...

GÜRÜLTÜ YAPMANIN CEZASI NEDİR?

Gürültü yapanlara uygulanan bir ceza tarifesi vardır. Evcil hayvanların rahatsız edici sesleri, asker uğurlama, tadilat sesi, düğünler gibi birçok durumda gürültü kirliliği yaşanmaktadır. Kabahatler Yasasına uygun olarak ceza yazma yetkisi ise zabıtalarda, polis ve jandarmalar da yetki olmaktadır.

-Apartman içerisinde gürültü yaparak rahatsız etme cezası 2.171 TL

-Atölye ve firmaların yaptığı gürültü 21.093 TL

-Fabrika gürültüsü 65.750 TL

GÜRÜLTÜ YAPMA SAATLERİ

Sabah 07.00 ve akşam 19.00 saatleri arasından sonra gerçekleşen gürültüler şikayet edilebilir. Aynı zamanda 123.00 ve 15.00 saatleri arasında gürültü yapılması da yasak olarak belirlenmiştir. Park ve sokaklarda yapılan gürültü ise saat 21.00'dan sonra şikayette bulunulmaya açıktır.

GÜRÜLTÜ YAPANLAR NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Son dönemlerde sıklık gösteren sokak ve apartmanlarda gürültü yapmak çevre tarafından hoş karşılanmamaktadır. Fakat bu tür durumlarda karşı tarafı uyarmak daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. Bu nedenle muhattap olmadan gürültü yapanların şikayet edilmesi gereken yerler merak edilmektedir. Alo 181, en yakın polis karakolu, jandarma, ya da zabıtayı arayarak konumunuzu bildirerek şikayette bulunabilirisiniz. 

2022'de Apartmanda Gürültü Yapmanın Cezası Ne Kadar?

Gecekonduların yıkılarak yerlerine çok katlı binaların yapılmaya başlanması ile özellikle büyük şehirlerde apartmanlarda sorunlar yaşanmaya başlanmıştı. Büyük sitelerin sayıları her geçen gün artarken koronavirüs salgını nedeni ile insanların evlerinde daha fazla zaman geçirmeye başlaması da binalarda yaşanan sorunları arttırırken komşuluk ilişkilerinin de büyük bir sınava tabi tutulmasına neden olmuştu. 

Apartmanlarda en çok yaşanan sorunlardan biri de gürültü şikayeti olarak öne çıkmıştı. Uzaktan eğitime geçiş yapılması ve evden çalışma sistemine dönülmesi ile pek çok kişinin evde olduğu dönemde yaşanan şikayetler artarken haber kanallarına da komşular arasında yaşanan gürültü kavgaları yansımaya başlamıştı. Süreçte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da gürültü kirliliğine karşı mücadele başlatırken 2022 senesinde uygulanacak para cezalarını açıkladı. 

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ İDARİ PARA CEZASI 2022! APARTMANDA GÜRÜLTÜ YAPMANIN CEZASI NE KADAR?

Apartman gürültü yönetmeliği kapsamında apartmanlarda insanların birbirini rahatsız etmeden yaşamaları için çözüm yolu bulunmaya çalışılsa da ne yazık ki sık sık sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle de çocuk sesi, evde hayvan besleyenler için apartmanda köpek havlaması, eve misafir geldiğinde oluşan yoğun gürültü, komşuda yapılan tadilat sesi gibi pek çok gürültü şikayete neden olabiliyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan yeni tarifeye göre gürültü yapanlara 2022 yılında uygulanacak olan para cezası belli oldu. 2022 yılında apartmanda gürültü yapmanın cezası 2 bin 171 TL olarak belirlendi. 

SOKAKTA GÜRÜLTÜ YAPMANIN CEZASI KAÇ TL?

Aynı yönetmelik kapsamında sokakta arabası ile yüksek sesle müzik dinlemek ya da aşırı gürültülü egzoz taktırarak komsunu rahatsız eden araba sahipleri 6 bin 555 TL para cezası öderken komşusu işyeri ya da atölye olan kişilerin aşırı gürültüden rahatsız olmaları halinde ödeyecekleri para cezası ise 21 bin 903 TL oldu.

ŞANTİYE GÜRÜLTÜSÜ ŞİKAYET, EĞLENCE MEKANI, MEKANLARI ŞİKAYETİ İÇİN 2022 YILINDA PARA CEZASI KAÇ TL?

2022 senesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından fabrika, şantiye ve eğlence mekanı gibi yerlerde ki gürültü şikayeti için ödenecek olan para ise 65 bin 750 liraya çıkartıldı. 

GÜRÜLTÜCÜ KOMŞU NEREYE ŞİKAYET EDİLİR, BELEDİYE GÜRÜLTÜ ŞİKAYET HATTI VAR MI?

Komşu gürültüsü için vatandaşlar en çok zabıta şikayet hattı ve belediye gürültü şikayet hattı araması yapsa da komşu gürültüsü için kullanılabilecek en pratik şikayet yöntemi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 181 komşu gürültü şikayet hattı olarak öne çıkmaktadır. 

RAHATSIZ EDEN KOMŞUYU NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRİM, ÇOK GÜRÜLTÜ YAPAN KOMŞUYA NE YAPMALI?

Komşunuzun sizi çok rahatsız etmesi durumunda alo 181 hattından şikayette bulunabilirsiniz. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında komşuların birbirlerini rahatsız etmeleri, birbirlerinin haklarını çiğnemeleri yasaklanmış olup gürültücü komşuya karşı uygulayabileceğiniz adımlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İlk olarak gürültüsünden rahatsız olduğunuz komşunuz ile bu sorunu yüz yüze konuşarak çözmeye çalışın. Sık sık tekrarlanmayan durumlarda komşuluk hukuku içerisinde birbirinize anlayışlı olmaya çalışın. 
  • Gürültünün sık sık tekrarlanması ve sizi evinizde oturamaz hale getirmesi halinde komşunuz gürültü yapmaya devam ederse bu durumda apartman yönetimine başvuruda bulunun ve şikayetinizi dile getirin. 
  • Apartman yönetiminin çare bulamaması durumunda gürültü yapan komşu polise şikayet edilebilir. Komşuya polis tarafından 5326 sayılı kabahatler kanunu kapsamında para cezası kesilir. 
  • Sorun devam ederse Alo 181 hattına komşu gürültüsü şikayeti yapılabilir. 
  • Uygulanan para cezalarına rağmen gürültü şikayeti devam ederse bu durumda gürültüden rahatsız olan komşular adresin bağlı olduğu Sulh Hukuk Mahkemesi üzerinden gürültü şikayeti davası açabilir.

Etiketler :aprtmanda gürültü yapan komşu, apartmanda gürültü yapan komşu nereye şikayet ed, apartmanda gürültü yapmanın cezası ndir 2022

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası