şirketin ihyası davası dilekçe örnekleri / Şirketin veya Şirketlerin İhyası Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Şirketin Ihyası Davası Dilekçe Örnekleri

şirketin ihyası davası dilekçe örnekleri

Bir ticari kuruluşun faaliyetlerine son verilerek ortada kalan maldan ve paradan alacaklılara paylarına düşen miktarın verildiği süreç tasfiyedir. Tasfiye süreci şirketin ticaret sicilinden silinmesiyle sona erer ve şirketin tüzel kişiliği de bu şekilde ortadan kalkar.

Ancak bazen şirket tasfiye edilmesine rağmen daha sonra ortaya çıkan borç veya tasfiye edilen şirkete karşı tasfiyeden sonra öğrenilen bir hak olabilir. Bu gibi durumlarda, şirketin geçici olarak canlandırılması için şirketin tasfiyeden önceki merkezinin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesi’nde “şirketin ihyası davası” açılması gerekir.

Bu davayı şirket tasfiye memuru veya tasfiye kurulu, şirketin tasfiyeden önceki son yönetim kurulu üyeleri, şirket ortakları, o şirkette daha önce çalışmış bulunan herhangi bir işçi ile şirket alacaklıları açabilir. Açılacak olan bu davada davacı olan şirketin tasfiye memurunun veya kurulunun yanında şirketin kayıtlı olduğu yer Ticaret Sicil Müdürlüğü zorunlu hasım olduğu için davada taraf olarak gösterilmelidir. Ancak burada dikkat edilmelidir ki ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğü zorunlu hasım olduğu için Ticaret Sicil Müdürlüğünden yargılama giderleri ile vekâlet ücreti talep edilmemelidir.

İhya davasında ihya gerekçeleri delilleriyle beraber sunulmalıdır. İhya gerekçesi terkinden önce açılan icra takibi de olabilir, sicilden terkin edilen şirketten işçinin ücret alacağı da olabilir, terkin edilen şirketin üzerinde herhangi bir malvarlığı olduğunun daha sonradan anlaşılması da olabilir, sicilden terkinden önce şirkete karşı açılmış bir dava da olabilir. Ancak açılmış bir dava devam ederken şirketin ticaret sicilinden terkin edilmesi durumunda, Mahkeme davacıya dava açması için ek süre vermek zorundadır.

Açılan bu davanın haklı görülmesi durumunda şirketin ihyasına karar verilir ve şirket tekrardan ticaret siciline tescil edilerek tüzel kişilik kazanır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de şudur ki, ihyadan sonra şirket sadece ihya sebebiyle ilgili işlemleri yapabilir! İhya sebebi ortadan kalktıktan sonra şirket tekrardan ticaret sicilinden silinir. Ancak vergi kaydı devam edip hala faal olan şirketlerin ihya davası açarken faal olduğunu belirtmesi durumunda, dava sonucunda verilen ihya kararı kalıcı olacaktır!

01/07/ tarihi itibariyle yürürlüğe giren sayılı Türk Ticaret Kanunu’na eklenen geçici monash.pw ile fesholmamasına veya fesholmamış sayılmasına karşın tasfiye edilmeyerek ticaret sicili kayıtlarından terkin edilmeyen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyelerine ve sicilden terkinine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Bu düzenleme kapsamında ticaret sicilinden terkin edilen sermaye şirketleri ile kooperatiflerin üzerinde herhangi bir mal varlığının olduğunun sonradan anlaşılması veya ilgili şirket veya kooperatifin faaliyetlerine kaldığı yerden devam etmek istemesi durumlarında ya da şirketten veya kooperatiften kişinin alacağının bulunması halinde ticaret sicilden silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde ihya yoluna gidilmesi gerekmektedir.

Bu tür teknik konularda hak kaybı yaşamamak adına konusunda uzman avukattan destek almanız önemlidir. Ticaret Hukuku alanında uzman kadromuzdan destek almak için her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Şirket İhyası Dava Dilekçesi Örneği

İhya Dava Dilekçesi Örneği

İhya Davası





Aşağıda şirketin tüzel kişiliğinin ihyası için dava dilekçesi örneği yer almaktadır. Örnek kesin bir örnek olmayıp olaylara göre farklılık göstermektedir.Aşağıdaki dilekçenin mahkemelerce kabul ya da red edilmesi durumunda web sayfamızın hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır.Aşağıdaki örnek sadece esinlenme amacı ile oluşturulmuştur.



NÖBETÇİ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ&#;NE

İSTANBUL



DAVACI                   :&#;&#;&#;&#;.



DAVALI                   : &#;Ticaret Sicili Müdürlüğü



KONU                       :Şirketin ihyası davasıdır.



İZAHI



Şirketimiz &#;ticaret sicili müdürlüğünün &#;monash.pwnde kayıtlı bir anonim şirkettir. Şirket &#;&#;.tarihinde .. Noterliği&#;nin &#;sayı&#;tarihli kararı ile ticaret sicili müdürlüğünde tasfiyeye girmiş ve tasfiye işlemleri &#;tarihinde ticaret siciline tescil edilmiştir. Yasal 1 yıllık süre geçtikten sonra şirketin kaydı &#;.tarihinde silinmiştir. Ancak daha sonra tespit ettiğimiz harici bulgulara göre şirket adına kayıtlı olduğunu öğrendiğimiz &#;.trafik tescil müdürlüğüne kayıtlı&#;.şasi nolu&#;.motor numaralı,&#;monash.pwlı bir adet &#;.marka araç olduğunu öğrendik.Söz konusu aracın satış ve devir işlemlerini yapmak üzere şirketin tasfiye haline dönüşmesi ve tüzel kişiliğinin TTK&#;nın ve maddeleri anlamında ihyası gerekmektedir.

Yine davası devam eden bir iş davası monash.pwılan dava İstanbul&#;.İş Mahkemesi&#;nin&#;.esas numarası ile devam etmektedir.Şirkete tebligat yapılamadığından sayılı HMK&#;nın 52 ve maddeleri hükmünün yerine getirilmesine gerek kalmaksızın şirketin ihyası gerekir.



HUKUKİ DELİLLER        : Şirket kayıtları, Ticaret sicili müdürlüğü kayıtları,vergi kayıtları,ticari defter ve belgeler,pay defteri,tanık beyanları,bilirkişi incelemesi ve raporu,trafik kayıtları,derdest dosya vs hukuki her türlü delil



HUKUKİ SEBEPLER        :TTK,HMK,Türk Medeni Yasası vs ilgili yasa hükümleri



SONUÇ                                 :        



Sunduğumuz nedenlerle;



&#;.Ticaret Sicili Müdürlüğünün &#;&#;sicilinde kayıtlı &#;&#;&#;&#;&#;&#;unvanlı şirketin tüzel kişiliğinin ihyasına karar verilmesini saygılarımla arz ederim.



Davacı Asil


Kaynek:monash.pw

Şirketin veya Şirketlerin İhyası Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Şirketin veya Şirketlerin İhyası Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Şirketin veya Şirketlerin İhyası Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Türkiye yasalarına göre iki veya daha fazla işletmenin bir araya gelerek emek veya mallarını birleştirmesiyle oluşturulan ortalıktır. Bu ortaklıkların ve tüzel kişiliklerin gelir giderleri arasında ki dengeyi koruyamayıp batmaları sonucu başlayan bir tasfiye süreci olarak adlandırabileceğimiz “şirketlerin ihyası” ticari faaliyetlerine son vermiş bir kuruluşun ardından devam eden süreçte geçmişten kalan borçları adına elinde bulunan mal varlığından ve parasal varlığından alacaklıların paylarına düştüğü kadarını vermesiyle devam eden süreçtir. Tasfiye süreci şirketin ticaret sicilinden silinmesi ile sona ererken şirketin tüzel kişiliği de bu şekilde ortadan kalkmış olur.

Şirketin İhyası

Ticari hayatlarına son vermek zorunda kalmış tüzel kişilikler ardında bıraktıkları mal varlıkları ile borçlularına, ödemekle yükümlü oldukları borçları alacakları pay oranında dağıtılır. Bazen şirket tasfiye edilmesine rağmen borçlar dağıtıldıktan sonra veyahut tasfiye ilanından sonra öğrenilen ve ortaya çıkan bir hak olabilir. Bu durumlarda ihya davasından önce şirketin asli ticari mahkemeye verilmesi ve şirketin geçici süreliğine yeniden canlandırılması gerekir. Bu davayı şirket tasfiye memuru, tasfiye kurulu, şirketin tasfiyeden önce ki son yönetim kurulu üyeleri, şirket ortakları ve şirketin çalışanları ile şirket alacaklıları açabilir. Bu dava da ticaret sicil müdürlüğü zorunlu hasım olarak gösterilmektedir. Ancak bu dava sonucunda ticaret sicil müdürlüğü her ne kadar taraf olarak görülse de dava masrafları ve herhangi bir ücret talep edilmemelidir.

Dava Süreci

Dava sürecinde ihya gerekçeleri delilleri ile birlikte sunulmalıdır dava sonucunda her ne hüküm verilirse verilsin mahkeme davacıya dava açabilmesi için ek süre vermekle yükümlüdür. Dava sonunda şirket alacaklarını karşılayabilmesi için tekrardan ticaret siciline kaydedilirken ihya edilmesinin ardından tekrar şirket tüzel kişiliğini kaybeder ve ticaret sicilinden kaydı silinir. Vergi Kaydı devam eden ve halen faal olan şirketlerin ihya davası açarken faal olduğunu belirtmesi halinde ise dava sonucu verilen ihya kararı kaçıcı olacaktır. Batık şirketlerden, kooperatiflerden, alacaklarını alamayan hak sahipleri kooperatif veya şirketin ticaret sicilinden kaydının silinmesinin ardından 5 yıl içinde ihya yoluna gitmesi gerekmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır