elektrikte t1 t2 t3 nedir / Kademeli Tarife Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Elektrikte T1 T2 T3 Nedir

elektrikte t1 t2 t3 nedir

Akıllı / Elektronik Sayaç Nasıl Okunur?

Akıllı Sayaçlar Nasıl Okunur?

  1. Akıllı sayaçlardaki değerler nelerdir?
  2. Tüketim hesabı ve kaydı nasıl yapılıyor?
    1. İlk ve son tüketim ne ifade ediyor?
    2. Ortak tüketimde ara sayaç
  3. Tüketim miktarından fatura nasıl hesaplanır?

Akıllı sayaçlardaki değerler nelerdir?

Elektronik sayaçlarda durmadan değişen karmaşık göstergeler olduğunu düşünerek bunlara anlam veremiyor olabilirsiniz. Fakat göstergelerin ne anlama geldiğini anladığınızda bu sayaçlarda çok daha kapsamlı ve kolay takip yapabilirsiniz. Eski tip mekanik sayaçlarda doğrudan kullanılan elektrik enerjisinin miktarını okuruz. Bu sayaçlarda belirtilen tüketim değeri, mekanik bir disk sistemi ile ölçülür. Akıllı sayaçlar ise ölçümü elektronik olarak yapar ve kWh cinsinden gösterir. Bu sayaçlarda bir çok değeri aynı anda ölçebilirsiniz.

  • Dijital elektrik sayacında göreceğiniz farklı değerler:
  • T : Toplam tüketim
  • T1 : Gündüz tüketimi ()
  • T2 : Puant (akşam) tüketimi ()
  • T3: Gece tüketimi ()
  • T4 : TEDAŞ tarafından şu anda kullanılmamaktadır ve faturalara yansımaz. Tarife değişimleri veya dördüncü bir tarifenin uygulanması halinde yedek bir gösterge olarak ayarlanma imkânı verir.
  • P : Demand ifade eder. Demand herhangi bir anda çekilen en fazla enerjiyi bilmenizi sağlar. 

Tek zamanlı tarife ile elektrik alıyorsanız hesabı tek tüketim ve fiyat üzerinden yaparsınız. Bu tarifede günün her saati için aynı fiyattan elektrik alır ve T değeri üzerinden tüketiminizi takip ederbilirsiniz. Siz elektrik şirketinizden talep etmediğiniz sürece tarifeniz tek zamanlı olur ve saatlere göre farklı fiyat uygulanmaz. Üç zamanlı tarifede ise her biri farklı zaman dilimlerine denk gelen T1, T2 ve T3 değerlerinden her biri için farklı fiyat uygulanır.

Üç zamanlı tarifeye geçmek daha mı hesaplı? Üç zamanlı tarifede elektrik enerjisi gece (), gündüz () ve puant () olarak faklı fiyattadır. Bu tarifede enerjinin en ucuz olduğu zaman gece (yaklaşık %50 indirimli) ve en pahalı olduğu zaman en çok tüketimin gerçekleştiği puant (yaklaşık %50 pahalı) zamanıdır gündüz ise yaklaşık %5 daha indirimlidir. Gece tüketim yüksek ve puant saatlerinde ise neredeyse hiç tüketim yapmayacak kullanıcılar (genellikle gece çalışan işyerleri) bu tarife ile tasarruf edebilir ancak standart ev kullanıcıları hayat düzeni ve ev ihtiyaçları gereği puant saatlerinde zorunlu olarak elektrik enerjisi harcadığı için yüksek fatura ile karşılaşabilirler.

Tüketim hesabı ve kaydı nasıl yapılıyor?

Sayaçlarda okuduğumuz tüketim değeri her ay yeni fatura döneminde sıfırlanmaz, kullanım devam ettikçe artmaya devam eder. Bu sebeple göstergelerde belirli bir seviyeye ulaşana kadar veya ş

rket tarafından sıfırlanana kadar çok yüksek kW değerleri görseniz de endişelenmeyin. Belirli bir zaman aralığında, örneğin aylık tüketiminizi ölçmek için ilk andaki ve son andaki tüketim değerlerinin farkına bakmak gerekir.

İlk ve son tüketim ne ifade ediyor?

Faturalarınızda ilk ve son endeks şeklinde görebileceğini ilk okuma anı ile son okuma anındaki tüketim miktarları, belirli bir aralıkta yapılan tüketimi bulmaya yarar. Örneğin aylık faturanızı hesaplarken bir önceki faturanın kesildiği tarihte sayaçta okunan tüketim değerini ilk endeks olarak, bir sonraki fatura kesim tarihinde okunan değer son endek olarak not edin. Bu zaman dilimindeki tüketimi bulmak için son endeks değerinden ilk endeks değerini çıkarın. Bu şekilde iki fatura tarihi arasındaki dönemde tam olarak ne kadar elektrik enerjisi harcanmış, bulabilirsiniz.

Tüketim miktarı (kWh) = Son okuma anındaki tüketim miktarı - İlk okuma anındaki tüketim miktarı

Sayaçtan ilk ve son endeks için değer okurken nokta veya virgülden sonrası not alınmaz. Tüketim okurken yalnızca nokta veya virgüle kadar olan rakamlar not edilir, küsüratla ilgilenilmez.

Üç zamanlı tarife varsa nasıl sayaç okuyacağız? Üç zamanlı tarife kullanıyorsanız tüketim hesaplarken T1, T2 ve T3 değerlerinin ilk ve son okumalarını ayrı not edin. Daha sonra bunların farklarını ayrı olarak alın ve hangi zaman dilimindeki tüketimi bulduysanız o zamana ait fiyat ile hesaplama yapın. Üç zamanlı tarifede zaman dilimlerine göre farklı ücretlendirme yapılır.

Ortak tüketimde ara sayaç

Ara sayaç okuması ile tüketiminizi bilebilirsiniz! Ev veya işyerinin bazı durumlarda ortak sayaç kullanması fatura paylaşımlarında sorun yaratmaktadır. Ortak mekanlardaki farklı tüketicilerin kullanımlarının ara sayaç ile ölçümü zaman zaman başvuruan bir yöntemdir. Sayaç okuyarak tüketim hesabı yapmak bu durumda ortak kullanım yaptığınız kişilerin sizden talep ettiği fatura payını tam olarak kontrol edebilmenizi sağlayacaktır. Fatura kesim tarilerinde ara sayaçtaki endeksleri not ederek tüketiminizi ayırabilir ve harcadığınız kWh enerji miktarı oranında faturayı paylaşabilirsiniz.

Tüketim miktarından fatura nasıl hesaplanır?

Sayaçta belirlenen tarihlerde ilk ve son endeks değerlerinin farkından elde ettiğiniz tüketimi vergi ve bedeller dahil güncel elektrik kWh fiyatıyla çarptığınızda doğrudan fatura tutarınızı bulabilirsiniz. Üç zamanlı tarife için de her zaman dilimindeki tüketimi o zaman dilimine ait vergiler ve bedeller dahil birim fiyat ile çarpar ve sonrasında hepsinin toplamını alarak toplam fatura tutarına ulaşabilirsiniz.

EPDK tarife tablolarında fiyatlar, vergi ve bedellerden ayrı şekilde gösterilir. Vergilerin ve bedellerin dahil olmadığı birim fiyat ile Aktif Tüketim Tutarınızı, yani harcadığınız enerjinin bedelini bulursunuz. Ancak elektrik faturalarının toplam tutarının neredeyse yarısını vergi ve bedeller oluşturur. Vergiler ve bedellerin fatura tutarına nasıl katıldığını "Elektrik Faturası Nasıl Hesaplanır?" adlı yazımızda detaylarıyla görebilirsiniz.

Vergiler ve bedeller dahil elektrik birim fiyatlarını sizin için hesaplıyoruz!Sayacınızdan okuduğunuz tüketim miktarı ile faturanızı hesaplamanın en kolay yolu belirlediğiniz tüketim miktarını vergiler ve bedeller dahil fiyat ile çarpmaktır. Sizin için hesapladığımız ve güncellediğimiz vergiler ve bedeller dahil birim fiyatlaraburaya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?

Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?

Elektrik sayacı okuma, mesken ve işyeri tipinde elektrik kullanan abonelerin, elektrik tüketimlerini ve maliyetlerini hesaplamasına yarar.

Elektrik saati okuma yollarını doğru bir şekilde uygulayarak, henüz fatura dönemi gelmeden elektrik faturasını hesaplayabilmek mümkündür. Özellikle akıllı elektrik sayaçları okumak için oldukça uyumlu bir yapıdadır. Elektrik sayaçları, elektrik tüketimini KiloWatt/Saat (kWh) birimiyle ölçer.

Elektrik Sayacındaki Değerler Ne Anlamı Geliyor?

Elektrik sayaçları üzerinde yer alan ifadeler, sayacın tipini ve sayım yöntemini gösterir. Mekanik elektrik sayaçları genellikle tek zamanlı tarife ile çalışırken, akıllı elektrik sayaçları genellikle çok zamanlı tarife ile çalışır. Elektrik sayaçları üzerinde yer alan ifadelerin bazıları şunlardır:

  • T: Tek zamanlı tarifeli elektrik sayaçlarında toplam tüketim miktarını gösterir
  • T1: Çok zamanlı tarifeli elektrik sayaçlarında gündüz tüketimi miktarını gösterir.
  • T2: Çok zamanlı tarifeli elektrik sayaçlarında puant (akşam) tüketim miktarını gösterir.
  • T3: Çok zamanlı tarifeli elektrik sayaçlarında gece tüketim miktarını gösterir.
  • T4 ve T5: Çok zamanlı tarifeli elektrik sayaçlarında yer alan ancak aktif olarak kullanılmayan zaman hücreleridir. Elektrik dağıtımcısı firma ile yapılan sözleşme uyarınca T1, T2 ve T3 dışında zaman tarifeleri de söz konusu olursa, yeni zaman tarifeleri bu boş hücrelere tanımlanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Tek Zamanlı Elektrik Tarifesi Nedir?

Tek zamanlı elektrik tarifesi, herhangi bir zaman aralığı gözetilmeksizin, tüketilen elektriği sabit bir tarife üzerinden ücretlendiren elektrik tarifesidir.

Tek Zamanlı Elektrik Tarifesine Göre Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?

Tek zamanlı tarifeli elektrik sayaçlarında tüketim birimi olarak sadece T hücresi bulunur. Bu hücrede gösterilen elektrik tüketimi 1 kWh elektrik kullanımı başına TL ile ücretlendirilir. Elektrik sayacı okunduğunda T hücresinde bulunan değer, TL ile çarpılarak toplam elektrik faturası bulunur.

Elektrik Sayaçlarında T1 Nedir?

Elektrik sayaçlarında yer alan T1 gündüz tarifesi, saat – arasındaki elektrik tüketimini kaydeder ve hesaplar. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan gündüz tarifesine göre 1 kWh elektrik tüketimi meskenler için TL, ticarethaneler için TL’dir.

Elektrik Sayaçlarında T2 Nedir?

Elektrik sayaçlarında yer alan T2 puant tarifesi, – arasındaki elektrik tüketimini kaydeder ve hesaplar. Puant (akşam) tarifesine göre 1 kWh elektrik tüketimi meskenler için TL, ticarethaneler için TL’dir.

Elektrik Sayaçlarında T3 Nedir?

Elektrik sayaçlarında yer alan T3 gece tarifesi, – arasındaki elektrik tüketimini kaydeder ve hesaplar. Gece tarifesinde 1 kWh elektrik tüketimi meskenler için TL, ticarethaneler için TL’dir.

Elektrik Sayaçlarında T4 Nedir?

Elektrik sayaçlarında yer alan T4 hücresi, aktif olarak kullanılmayan bir hücredir. Yeni bir zaman ölçü birimi girilmek istendiğinde kullanılmak için üretilen bir alandır.

Elektrik Sayaçlarında T5 Nedir?

Elektrik sayaçlarında yer alan T5 alanı aktif olarak kullanılmaz. Ancak yeni bir zaman ölçü birimi girilmek istendiğinde kullanılması için üretilmiştir.

Üç Zamanlı Elektrik Tarifesi Nedir?

Üç zamanlı elektrik tarifesi 24 saati gündüz (), puant () ve gece () olarak üçe bölerek tarifelendiren sistemdir. Üç zamanlı elektrik tarifesinin kullanım amacı, yoğun olmayan saatleri daha düşük birim fiyat ile ücretlendirerek elektrik talebinin gün içerisinde daha homojen dağıtılmasıdır.

Üç Zamanlı Elektrik Tarifesine Göre Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?

Üç zamanlı elektrik tarifesine göre çalışan elektrik sayaçlarında bulunan T1, T2 ve T3 hücrelerinin her biri, kendi tarife fiyatlandırmasına göre hesaplanır.

Elektrik Sayacı Sıfırlama İşlemi Nasıl Yapılır?

“Elektrik tüketimi nasıl hesaplanır?” sorusunun bir yanıtı da elektrik sayacını sıfırlayarak, bir saatlik veya bir günlük elektrik tüketimini takip etmektir. Bu sayede bir günlük elektrik tüketiminden yola çıkarak bir aylık elektrik tüketimi hesaplanabilir.

Elektrik sayacı sıfırlama işlemi, sayacın ön panelinde yer alan sıfırlama (Reset) düğmesine basılarak yapılır. Eğer sayaç, bu düğmeye basıldığında sıfırlanmadıysa, aynı işlemi giriş düğmesi ve sıfırlama düğmesine aynı anda basarak tekrar etmek gerekir.

Elektrik Sayaçlarındaki İlk ve Son Endeks Nedir?

Elektrik sayaçlarındaki ilk endeks, fatura kesilen son tarihe kadarki elektrik tüketim miktarını, son endeks ise mevcut elektrik tüketim miktarını ifade eder. İlk endeks ile son endeks arasındaki fark, fatura kesilen son tarihten itibaren tüketilen elektriği gösterir.

Tüketilen Elektrik Miktarı (kWh) = Son Endeks Tüketimi – İlk Endeks Tüketimi

Ara Sayaç Nedir?

Ara sayaç (süzme sayaç), ortak elektrik tüketimi yapılan mesken ve işyerlerinde kişi başı düşen elektrik tüketimini hesaplamak için kullanılan bir elektrik sayacı özelliğine sahiptir.

Ara Sayaç Nasıl Okunur?

Ara sayaç okuması elektrik fatura kesim tarihlerinde ara sayaçtaki son endeks ve ilk endeks farkını not ederek yapılır. Böylelikle kişi başı düşen elektrik tüketimi hesaplanarak fatura paylaşımı yapılabilir.​​​​​​

Elektrik Tüketimi Ölçüldükten Sonra Elektrik Faturası Nasıl Hesaplanır?

Elektrik tüketimi ölçüm ve faturalandırmasında sayaç türüne göre iki yöntem vardır.

  • Tek zamanlı tarifeli elektrik sayaçlarında son endeks ile ilk endeks arasındaki fark kWh birimi ile hesaplanarak, mevcut tek zamanlı elektrik tarifesi (tedarikçi değiştirmemiş tüketiciler için bu fiyat vergiler ve fonlar dahil TL’dir) ile çarpılarak elektrik tüketim maliyeti bulunur.
  • Çok zamanlı tarifeli elektrik sayaçlarında her bir zaman tarifesi için son endeks ile ilk endeks arasındaki fark kWh cinsinden bulunarak kendi tarife bedeliyle çarpılır ve elektrik tüketim maliyeti hesaplanır.

Tüketilen elektrik miktarının, tarifeyle çarpılması sonucu bulunan değere “Aktif Enerji Bedeli” adı verilir. Elektrik faturasında aktif enerji bedeli haricinde aşağıdaki ödeme kalemleri de yer alır:

  • Dağıtım Bedeli: Elektriğin üretim yerinden tüketim yerine taşınma maliyetinin mahsup edildiği ödemedir. Haziran dönemi için elektrik dağıtım bedeli TL’dir.
  • Belediye Tüketim Vergisi: İlgili mesken ve ticarethanenin bağlı bulunduğu belediyeye ödenen vergidir. Meskenler ve işyerleri için aktif enerji bedelinin %5’i, sanayi tesisleri için aktif enerji bedelinin %1’i kadardır.
  • KDV: Fatura toplamının iş yerlerinde %18’i, evlerde %8'i kadardır.

Sonuç olarak bir elektrik faturası hesaplama işlemi aşağıdaki formül kullanılarak yapılır.

Elektrik Faturası = Aktif Enerji Bedeli + Dağıtım Bedeli + Belediye Tüketim Vergisi + Katma Değer Vergisi (KDV)

Elektrik faturasına esas vergiler dahil birim fiyat tedarikçi değiştirmemiş ev tüketicileri için , iş yeri tüketicileri için ’dir. kWh cinsinden elektrik tüketimi bu birim fiyatlarla çarpılarak toplan elektrik faturası hesaplanır.

Elektrik Sayacı Şartnamesi ve Elektrik Sayaç Kodları Nedir?

Elektrik sayacı şartnamesi, dağıtım şirketlerinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun Elektrik Piyasasında Kullanılacak Sayaçlar Hakkında Tebliğ’i uyarınca hazırlanan ve görev bölgesinde kullanılabilecek sayaçların tür ve niteliklerinin belirtildiği usul ve esaslardır.

Bu şartnamelerde Ortak Asgari Kodlama Yapısı (OBİS) kodları da belirtilir. OBİS kodları şu şekildedir:

  • Seri Numarası
  • Sayaç Saati
  • Sayaç Tarihi
  • Haftanın Günü
  • Kümülatif Aktif Enerji (import)
  • Toplam Enerji T1
  • Toplam Enerji T2
  • Toplam Enerji T3
  • Toplam Enerji T4
  • Maksimum Aktif Güç
  • *1: Önceki Ay Maksimum Aktif Güç
  • Son Klemens Kapak Açma Tarihi
  • Gövde Kapak Açma Tarihi
  • *1: T1 Tüketim Aybaşı Değeri
  • *1: T2 Tüketim Aybaşı Değeri
  • *1: T3 Tüketim Aybaşı Değeri
  • *1: T4 Tüketim Aybaşı Değeri
  • Reaktif Endüktif Enerji Tüketimi
  • Reaktif Kapasitif Enerji Tüketimi
  • *1: Reaktif Endüktif Aybaşı Değeri
  • *1: Reaktif Kapasitif Aybaşı Değeri
  • Demand Sıfırlama Sayısı
  • *1: Son Demand Sıfırlama Tarihi ve Saatleri

Puant ve Elektrik Sayacı Okuma İlişkisi Nedir?

Puant, gün içinde en fazla elektrik tüketiminin olduğu ve elektrik tarife bedelinin en yüksek olduğu saat aralığında uygulamam tarifedir. Çok zamanlı elektrik tarifeli sayaçlarda puant tarifesi tüketim miktarı T2 hücresinde görülebilir.

Ara Saat Hesaplama Nedir?

Ara saat hesaplama, bir ana ve bir veya birden fazla ara sayacın olduğu durumlarda tüketim miktarının ve fatura bedelinin paydaşlar arasında bölünmesini sağlayan elektrik sayacı okuma yöntemidir. Örneğin, ana elektrik sayacındaki aylık elektrik tüketiminin kWh, bir ara sayaçtaki tüketim miktarının ise 25 kWh olduğu bir durumda ara sayacın sahibi olan paydaşın ödemesi gereken tutar, ana elektrik sayacının fatura bedelinin %25’idir.

Ünlü Elektrik Sayacı Firmalarının Elektrik Sayaçları Nasıl Okunur?

Elektrik sayacı okuma işlemi sayacın tek zamanlı mı yoksa çok zamanlı mı olduğuna göre değişebildiği gibi, elektrik sayacı markasına göre de değişebilir. En çok bilinen Makel, Köhler, Süzme, Luna ve Viko elektrik sayaçlarını okuma yöntemleri birbirinden farklılaşabilir.

Akıllı Elektrik Sayacı Nedir ve Nasıl Okunur?

Akıllı elektrik sayaçları mekanik sayaçlardan farklı olarak içeriklerindeki elektronik sistem sayesinde LED ekran üzerinden elektrik tüketimini takip etmeye imkan tanır. Tek zamanlı tarifeli elektrik sayaçları mekanik sisteme sahipken, çok zamanlı tarifeli elektrik aboneliklerinde elektronik ve akıllı sayaçlar kullanılır.

Süzme Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?

Süzme elektrik sayaçlarında elektrik tüketimi tek zamanlı tarifelerde T; çok zamanlı tarifelerde ise T1, T2 ve T3 hücrelerini takip ederek yapılabilir.

Köhler Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?

Köhler elektrik sayaçları bağlantı tipine göre monofaze ve trifaze olarak üretilir. Mesken, işyeri, fabrika, AVM, hastane gibi yapılarda kullanılabilen Köhler sayaçların tek zamanlı ve çok zamanlı türleri bulunmaktadır. T hücresinden toplam tüketim; T1, T2, T3 ve T4 hücrelerinden de zaman ayrımlı tüketim takip edilebilir.

Makel Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?

Makel elektrik sayaçları farklı mesken ve ticarethane tiplerine uyumlu olarak üretilir. Tek zamanlı Makel elektrik sayaçlarında toplam tüketim T hücresinde; çok zamanlı Makel elektrik sayaçlarında ise T1, T2 ve T3 hücrelerinde izlenebilir.

Viko Dijital Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?

Viko dijital elektrik sayaçları LED ekranlar üzerinden tek zamanlı ve çok zamanlı tarife tüketimini takip etmeye imkan tanır. T hücresi ile tüm elektrik tüketimi; T1, T2 ve T3 hücreleri ile zaman ayrımlı elektrik tüketimi takip edilip hesaplanabilir.

Luna Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?

Luna elektrik sayaçları üzerinde yer alan T hücresi ile ilgili aboneliğin fatura dönemindeki toplam tüketimi; T1, T2 ve T3 hücreleri ile de çok zamanlı tarifeye göre tüketim miktarları hesaplanır.

Tek Zamanlı Tarife Nedir?

Tek zamanlı tarife, günün tüm zamanlarında tüketilen elektrik enerjisi için tek fiyat uygulanan tarifedir. Bu kavvramı daha net açıklayabilmek için, çok zamanlı tarife tanımından kısaca bahsedelim.

Çok Zamanlı Tarife, elektrik tüketimini, tüketimin yoğun olduğu saatlerden daha düşük olduğu saatlere çekmek için uygulanan tarife tipidir. Bu tarife tipi aynı zamanda Üç Zamalı Tarife olara da adlandırılmaktadır.

Bu tarife tipinde gün 3 zaman dilimine bölünür. (bu saat aralıkları değişiklik gösterebilir)

  1. Gündüz – saatleri arası (T1)
  2. Puant – saatleri arası (T2)
  3. Gece – saatleri arası (T3)

Çok zamanlı tarife tipi, tüketimlerini yönetebilen sanayi tesislerinin en çok tercih ettiği tarife tipidir.

Bu tarifeden yararlanabilmek için ölçüm yapılan sayacın elektronik olması gerekir. Ancak, elektronik sayacı olan herkesin üç zamanlı tarifede olduğu bilgisi hatalıdır.

Tarifenizi çok zamanlı tarifeye değiştirmek için, görevli elektrik şirketinize yazılı taleple başvurmanız gerekmektedir. Normal durumda, değişiklik yapılmadığı takdirde tüm mesken ve ticarethane tipi aboneler tek zamanlı tarifededir.

Tüketiciler hem mekanik hem elektronik sayaçlarda tek zamanlı tarife ile ücretlendirilebilirler.

Bu tarifede gün boyunca tükettiğiniz tüm elektrik, aynı birim fiyattan tüketim hesabına dahil edilir.

14 (14 oy)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası