sümkürürken kulakta ağrı / Prof. Dr. Kemal Uygur / Sinüs- Ağrı, Basınç, Akıntı

Sümkürürken Kulakta Ağrı

sümkürürken kulakta ağrı

Akut orta kulak iltihabı görülme sıklığı :

Akut orta kulak iltihabı çocukluk çağının sık karşılaşılan hastalıklarından biridir. Çocukların çoğunluğu çocukluk döneminde en az bir kez orta kulak iltihabı olur. Erkeklerde, biberonla beslenenlerde, daha küçük yaşta olanlarda, orta kulak iltihabı sık olan kardeş varsa, kalabalık ortamlarda yaşam, evde sigara içilmesi, genetik faktörler hastalığın sıklığını arttıran  hazırlayıcı durumlardır. Ayrıca yarık damak olan hastalar, bağışıklık yetmezliği olan hastalar, silier diskinezi olan hastalar, Down sendromu ve kistik fibrosis hastalarında  daha sık görülür.

orta kulak iltihabı

Orta kulak boşluğu normalde havalı bir boşluktur ve boyutu kişiden kişiye değişiklik gösterir. Orta kulaktaki havanın basıncı östaki tüpü aracılığı ile dengelenir. Östaki tüpünün bir ucu orta kulak boşluğuna öbür ucu geniz bölgesine açılır. Bu tüp normalde kapalı konumdadır ve yutkununca , ve çiğneme esnasında açılır.  Normal olarak kapalı olması geniz bölgesinden gelecek istenmeyen şeylerin gelmesini engeller.

Orta kulak iltihabı ; kış aylarında, kalabalık ortamların daha fazla paylaşılması ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının  sık olaması nedeniyle daha çok görülür.

Orta kulak iltihap sağlam kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun inflamatuvar hastalığıdır.

Akut orta kulak iltihabı

Akut orta kulak iltihabı bakteriyel iltihaptır.

Geniz eti bu bakteriyel enfeksiyonların kaynağı olabilir. Genizden östaki tüpü aracılığı ile  bu organizmaların geri taşınması/taşması burun sümkürme ve burun kapalı yutkunma ile artar. Orta kulak boşluğunun basıncın azaltıp emme etkisi yapan diğer bir durumda burun çekme alışkanlığıdır.

Orta kulak iltihabı geniz eti olan çocuklarda daha sık olur. Bu durum geniz etinin boyutu ile orantılı değildir.

Akut orta kulak iltihabının tedavisi

Antibiyotikler kullanıma girdiğinden beri akut orta kulak iltihabına bağlı komplikasyonlar nadir görülür. Ancak hastalar kontrole çağrılarak verilen tedavinin etkinliği değerlendirilir.

Tanıda ilk adım hikaye genelde çocuğun bakıcısı yada annesi tarafından verilir. Küçük çocuklarda huzursuzluk, uyumama, hasta kulağı çekiştirme ve oynama, ateş görülürken büyük çocuklar çoğunlukla kulak ağrısı anlatırlar.

Hasta hikayesi ve muayene bulguları ile tanı rahatlıkla konulur.

Tedavide uygun grup antibiyotikler kullanılır.

Akut otit tedavisinde takip iki nedenle önemlidir. Birincisi hastalığın gerilediğinin yada komplikasyon gelişip gelişmediğinin  görülmesi için ikincisi ise orta kulak oluşan sıvının geçip geçmediğinin değerlendirilmesidir. Küçük çocuklarda ab yararının değerlendirilmesi için 3 gün sonra kontrol yararlıdır. Bütün çocuklarda iki haftanın sonunda tekrar muayenesi gerekir. Eğer (süpürasyon) dış kulak yolunda akıntı oluşmuşsa bu geçene kadar takip edilmelidir.

Orta Kulak İltihabı Nedir?



Orta kulağı döşeyen bir örtü vardır. Bu örtüye mukoza adı verilmektedir. Bu örtü aynı zamanda östaki borusu olarak da bilinen boru şeklindeki organla, burun ve genizle irtibat halindedir. Bu örtü herhangi bir şekilde iltihaplanırsa buna orta kulak iltihabı denmektedir. Orta kulakta oluşan iltihap, geniz ve burundaki iltihapların östaki borusu vesilesi ile orta kulağa ulaşması ile oluşurlar. Orta kulak iltihapları genel olarak grip, nezle, sinüzit ya da üst solunum yollarındaki enfeksiyonu takiben ortaya çıkmaktadır.

Östaki borusunun yapısı nedeniyle okul öncesi dönemde çocuklarda, süt çocukları enfeksiyona daha çok yatkındır. Orta kulaktaki iltihaplanmanın en önemli ve belirgin belirtisi kulak ağrısıdır. Çocuklarda kulak ağrısının şiddet derecesi orta kulaktaki iltihabın kulak zarını şişirip germesine göre değişebilir. Bebeklerde uykudan uyandırabilecek bir ağrı görülür ve bununla beraber yüksek ateş gözlemlenir.

Orta kulak tedavisindeki ana amaç iltihabın doğal yolla temizlenmesidir. Bu sebeple hastaya östaki borusu ve burnu açıcı ilaçlar verilir. Antibiyotikler, burun açan spreyler, ağrı kesiciler hastalığın iyileşmesine katkı sağlarlar. Ağrı şayet durulamayacak vaziyette ise kulak zarının çizilmesi gibi cerrahi uygulamalar söz konusu olabilmektedir.

Orta Kulak İltihabının Oluşumu Nasıldır?

Orta kulak iltihabı genel olarak geniz ve burun kaynaklı, aşağıdan yukarıya doğru giden bir enfeksiyon şeklinde kendisini gösterir. Geniz ve burunda oluşan iltihaplar östaki borusu yolu ile orta kulak kısmına ulaşır. Östaki dediğimiz boru normalde kapalı durumdadır. Yutkunma esnasında geniz ve burunda artan basınç ile birlikte açılır. Yutkunma, sürekli emme ve yüksek basınçlı bir şekilde sümkürme durumları enfeksiyonun orta kulağa gitmesini hızlandıran etkenlerdir. Orta kulak iltihabı sinüzit, grip ve nezle gibi enfeksiyonlarla beraber kendisini gösterir.

Kimler Orta Kulak İltihabına Karşı Risk Altındadır?

Orta kulak iltihabı özellikle belirli bir kesimde etkin olarak kendisini gösterir. Bunlar okul öncesi dönemindeki çocuklar ve süt çocuklarıdır. Bunun altında yatan sebep östaki borusunun yapısıyla alakalıdır. Küçük çocuklarda bu yıllarda östaki borusu tam olarak gelişmemiştir. Bu sebeple kolay açılır. Bu sebeple enfeksiyonun orta kulağa ulaşması kolaydır. Okul, dershane, kreş gibi kalabalık ortamlarda orta kulak iltihabına yol açan enfeksiyonlara sıklıkla rastlanır.

Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Şiddetli kulak ağrısı orta kulak iltihabının en açık belirtisidir. Akut dönemde bu ağrı, en şiddetli şekilde kendisini gösterir. Bebekleri uyandıracak derecede şiddetli seyredebilir. Ağrıyı takiben ateş de görülür. Orta kulağın iltihapla dolması nedeniyle işitmede güçlükler görülür. Ağrının bu şiddeti iltihabın kulak zarını şişirip germesi ile doğru orantılıdır. Kulak zarındaki gerginlik ne kadar fazla olursa ağrı şiddeti de o kadar fazla olacaktır. Bu dönemde iltihap baskısı ile kulak zarı delinir. Kulak yolundan kanlı iltihap görülür. Kulak zarında gerilme bittiği an ağrı geçer. Kulak akıntısı da bu dönemde en önemli belirtilerden bir tanesidir.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi Nasıldır?

Orta kulak iltihap tedavisinde amaç iltihabın doğa yollarla temizlenmesini sağlamaktır. Östaki borusu ve burnu açmaya yönelik ilaçlar verilir. Ağrı kesiciler, antibiyotik, burun açıcı spreyler, orta kulaktaki ve burundaki şişliği gidermek maksadıyla verilen ilaçlar hastalığın iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Ağrı şayet çok şiddetli ise cerrahi yöntem uygulanır. Kulak zarının cerrahi operasyon ile çizilmesi kulak zarı deliklerinin önüne geçecektir.

Orta Kulak İltihabından Korunma Yolları Nelerdir?

Orta kulak enfeksiyonları bilindiği gibi geniz ve burun yolu ile orta kulağa yayılırlar. Bu sebeple dikkatli olup tedbirler almakta fayda olacaktır. Bu evrede solunum yolu enfeksiyonunu rahat atlatabilmek için gerekli tedbirler alınırsa büyük oranda sıkıntısız geçecektir. Bebekler ve çocuklar yeterli derecede istirahat etmelidirler. Doğru beslenmeleri, soğuktan ve hava kirliliğinden uzak tutulmaları, sigara dumanına maruz kalmamaları önemlidir. Burunda şayet akıntı veya iltihap var ise şiddetli bir şekilde sümkürmek iltihabın orta kulağa yayılması için davetiye çıkartır. Bu nedenle çocukların bu davranışı engellenmelidir.

Östaki borusu küçük çocuklarda yatay bir vaziyette ve az gelişmiş olduğundan biberon veya memeyle yatar pozisyonda emzirme, sütün orta kulağa kaçmasına sebep olabilir. Bu durum da orta kulak enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Bununla beraber üst solunum yolu enfeksiyonları veya nezle olan bebekler uyurlarken yalancı meme emmesi ile yutkunma esnasında östaki borusunun açılması nedeniyle geniz ve burundaki iltihabı orta kulağa yayabilirler. Bu sebepten ötürü bebek uyurken yalancı memeyi vermemek kulak iltihabının önüne geçmek açısından tedbir niteliğindedir.

Kulak Tıkanıklığı Nedir? Kulak Tıkanıklığı Nasıl Ge&#;er?

Kulak tıkanıklığı; işitme kalitesini önemli ölçüde düşüren geçici bir rahatsızlıktır. Basınç değişimi, dış kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen kulak tıkanıklığı, kısa bir sürede kendiliğinden düzelme eğilimindedir. Ancak, bir haftadan fazla süren kulak tıkanıklığı önemli hastalıkların habercisi olabilir.

Kulak Tıkanıklığı Nedir?

Kulak tıkanıklığı bireylerin günlük hayatında sıklıkla karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla tek kulakta meydana gelen tıkanma, her iki kulakta birden de görülebilir. Kulak tıkanıklığı, dışarıdan gelen ses dalgalarının işitme kanalına düzgün bir şekilde iletilememesi sonucunda gelişir. Anatomik olarak kulak; dış, orta ve iç kulak şeklinde 3 bölüme ayrılır. Dış kulak ses dalgalarının ilk toplandığı bölgedir. Dış kulakta toplanan ses dalgaları işitme kanalına iletilir. İşitme kanalı boyunca aktarılan ses dalgaları, kulak zarı olarak adlandırılan yapıda titreşime dönüştürülür. Titreşimler, orta kulakta işlenir ve iç kulakta işitme siniri aracılığıyla beyne aktarılır. Ses dalgalarının tüm bu süreçlerden geçip beyne ulaşmasıyla duyum oluşur. Dış kulaktan başlayarak iç kulağa kadar olan kanalda herhangi bir fonksiyon bozukluğunun olması, kulak tıkanıklığına neden olur. Kulakta dolgunluk hissi ve işitme kalitesinin düşmesi gibi belirtilerle seyreden kulak tıkanıklığı, çoğunlukla önemsenmeyen ve tedavisi geciktirilen bir rahatsızlıktır.

Kulak Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?

Kulak tıkanıklığının belirtileri, tıkanmaya neden olan faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kulakta basınç ve dolgunluk hissi en yaygın görülen belirtiler arasında bulunur. Diğer belirtiler ise şu şekildedir:

    • Hafif işitme kaybı
    • Baş dönmesi
    • Kulakta ağrı
    • Kulak akıntısı
    • Kulak çınlaması
    • Denge kaybı

Kulak Tıkanıklığının Nedenleri Nelerdir?

Anatomik olarak 3 bölümden oluşan kulakta, dış kulak, orta kulak ve iç kulağın herhangi birinde görülen fonksiyon bozuklukları kulak tıkanıklığına yol açabilir. Aynı zamanda, kulağa yabancı bir cisim kaçması, uçak yolculuğu, alerjiler ve grip gibi etkenler de kulak tıkanıklığına neden olabilir. Kulak tıkanıklığının en yaygın görülen diğer nedenleri ise şu şekildedir:

    Dış kulak iltihabı: Dış kulak iltihabı; mantar ve bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu bir rahatsızlıktır. Hastalık, işitme azlığı, kızarıklık, akıntı ve kulak ağrısı gibi belirtilerle seyreder. Dış kulak iltihabının tedavi edilmesiyle kulak tıkanıklığı da ortadan kalkar.

    Akut otitis media: Ani gelişen orta kulak iltihabı, kulak tıkanıklığının yaygın nedenlerinden biridir. Akut otitis media, kulak zarının arkasında bulunan orta kulağın iltihaplanması sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Enfeksiyon, orta kulakta iltihaplı sıvı birikmesine neden olabilir. Bu durum ise işitme kalitesini düşürür ve kulakta dolgunluk hissi yaratır.

    Seröz otitis media: Hiçbir iltihabi bulgu olmaksızın kulağın kendi salgısının orta kulakta birikmesi sonucu kulak tıkanıklığı yaşanabilir. Seröz otitis media olarak tanımlanan bu durum, östaki borusunun tıkanmasına yol açar. Normalde genze akması gereken salgı, östaki borusundaki tıkanma nedeniyle orta kulakta birikmeye başlar. Bunun sonucunda ise kulak tıkanıklığı oluşur ve işitme kalitesi düşer.

    Buşon: Kulak kiri olarak bilinen buşon, kulak tıkanıklığının en temel nedenlerinden biridir. Dış kulak yolunda oluşan buşon, vücudun savunma mekanizmasının bir parçası olarak düşünülebilir. Vücut; bu salgıyı, kulağın toz ve diğer yabancı partiküllerden korunması için üretir. Koyu sarı renge sahip olan buşon, kulağı çeşitli enfeksiyonlara karşı korur.  Ancak, buşon normalden fazla salgılanırsa, dış kulak yolunda tıkanıklığa yol açar. Sanılanın aksine, kulak salgısını kulak çubuğuyla temizlemeye çalışmak işitme kalitesini daha da düşürebilir.

    Östaki fonksiyon bozukluğu: Östaki borusu; burun, boğaz ve orta kulak arasında geçiş sağlayan bir kanaldır. Bu kanal, orta kulak basıncı ile hava basıncı arasındaki dengeyi sağlamakla görevlidir. Saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlar ya da hava basıncının aniden değiştiği durumlarda östaki borusu tıkanır. Östaki borusu tıkandığından, orta kulak, basınç değişimine uyum sağlayamaz. Bu fonksiyon bozukluğu işitme kalitesini düşürerek rahatsız edici bir hisse yol açar. 

    Nazofarenkste tümör oluşumu: Üst yutak olarak da bilinen nazofarenks, solunum sisteminin önemli bir parçasıdır. Boğazın burun ile birleştiği bu bölgede, tükürük bezi ve lenfoid dokular bulunur. Lenfoid dokulardaki hücrelerin kontrol edilemeyen bir şekilde hasara uğraması, nazofarenks kanserine yol açar. Burun tıkanıklığı, kulakta uğultu ve işitme kaybı gibi belirtiler gösteren nazofarenks kanseri, nadir olmakla birlikte kulak tıkanıklığının nedenlerinden biri olabilir.  

    Kulak zarı hasarı: Kulak zarının delinmesi ya da esnekliğini kaybetmesi de kulak tıkanıklığına neden olabilir.

Kulak Tıkanıklığı Tanısı Nasıl Konur?

Kulak muayenesi; çoğu durumda doktorun soracağı birkaç temel soruyla başlar. Tıbbi öykünün uzmanlara eksiksiz anlatılması, tanı ve tedavi prosedürlerinin doğru bir şekilde planlaması açısından oldukça önemlidir. Kulak tıkanıklığına ek olarak baş dönmesi, ağrı, çınlama ve akıntı gibi problemlerin görüldüğü durumlarda, doktor hastadan bazı işitme testlerini yaptırmasını isteyebilir. Muayene ve işitme testlerinin ardından kulak tıkanıklığı tanısı konabilir.

Kulak Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak tıkanıklığı basınç değişimi gibi basit bir nedenle oluşabileceği gibi, önemli sağlık sorunları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Çoğu zaman kulak tıkanıklığını ortadan kaldırmak için östaki borusunun rahatlatılması yeterli olur. Yutkunma, sakız çiğneme ve esneme gibi yöntemler, basıncın östaki borusu üzerindeki etkisini ortadan kaldırır. Ancak, kulak tıkanıklığına ağrı, akıntı, denge kaybı gibi durumlar eşlik ediyorsa, rahatsızlığın ortadan kaldırılması için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Kulak tıkanıklığı tedavisinde kullanılan ilaç grupları şu şekildedir:

    Antibiyotikler: Orta kulak iltihabına bağlı gelişen kulak tıkanıklığı, antibiyotik tedavisiyle tedavi edilir. İltihabın gerilemesiyle birlikte kulak tıkanıklığı da ortadan kalkar.

    Antihistaminikler: Saman nezlesi gibi alerjiye bağlı gelişen kulak tıkanmalarında antihistaminik ilaçlara başvurulabilir. Antihistaminik tedavisi, şikayetlerde hızlı bir rahatlama sağlayarak kulaktaki dolgunluk hissini ortadan kaldırır.

    Dekonjestanlar: Sinüs basıncı kulakların tıkanmasına neden olabilir. Sinüs için ağızdan alınabilen veya burun içine püskürtülen dekonjestanlar kullanılabilir.

    Damlalar: Kulak kirinin işitme kanalını tıkaması, duyma kalitesini düşüren etkenlerin başında gelir. Hidrojen peroksit gibi damlalar uygun şekilde kullanıldığında, kuruyan salgının kimyasal yapısını bozar. Böylece, buşon hızla eriyerek kulaktan dışarı atılır. Bu tedaviye rağmen buşonun kulaktan atılamadığı durumlarda ise doktor aspiratörle vakumlama, suyla yıkama ya da küret ile temizleme gibi yöntemlere başvurarak buşonu çıkarır. Bu yöntemlerin hangisinin seçileceğine, muayene esnasında kulak burun boğaz uzmanı karar verir.

Medikal tedavinin yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi müdahale yöntemleri üzerinde durulur. Östaki borusunun manevralarla açılamadığı ve kulak zarı deformasyonu veya tümör kaynaklı kulak tıkanıklığı vakalarında sıklıkla cerrahi tedaviden yararlanılır.

Akut Orta Kulak İltihabı Nedir?

Kulak zarı ve kemikçiklerinden oluşan orta kulak bölümünün mikrobik iltihabına verilen isimdir. Hastalığı oluşturan temel neden burun ve boğazda oluşan iltihaplardır. Bademcik, geniz eti, sinüzit, alerjik burun ve boğaz hastalıkları sonunda mikropların östaki borusu yoluyla orta kulağa geçişi burada iltihaplara neden olur. Bir veya iki kulakta birden olabilir. Çocuklarda daha sıktır. Sıklıkla, kış ve ilkbahar başlangıcında görülür.

Çocuklarda orta kulak iltihapları en sık karşılaşılan hastalıklar arasındadır. İlk üç yaşa kadar çocukların yaklaşık üçte birinde, orta kulak iltihabı oluşmaktadır. Orta kulak iltihabı, aynı zamanda, çocuklardaki işitme kaybının en sık sebebidir.

Çocuklarda bu hastalığın sık olması, orta kulak ile boğaz arasında yer alan östaki borusunun daha kısa, daha geniş ve daha yatay olmasından kaynaklanır. Bu nedenle burun arkası, geniz bölgesindeki mikroplar çocuklarda erişkinlere göre daha kolayca orta kulağa geçerek iltihaplara yol açabilir.



Orta Kulak İltihabı Önemli midir?

Şiddetli kulak ağrısına yol açması, beraberinde ateş ve enfeksiyon bulgularının olması nedeniyle önem taşır. Buna karşın zamanında ve uygun tedavi yapıldığında iyileşme çabuk olur ve ağrı geçer, işitme tamamen düzelir. Bundan dolayı, orta kulak iltihabının teşhis edilmesi ve tedavinin hemen başlaması çok önemlidir.

Zamanında tedavi yapılamayan orta kulak enfeksiyonunda iltihaplı sıvı kulak zarını dışarı doğru iterek delinmesine neden olur. Zar bir noktadan delinirse, akar ve daha kolaylıkla iyileşir. Fakat bazen kulak zarı parçalanarak delinir. Kulak zarının parçalandığı durumlarda; delik kalıcı hale gelebilir, devamlı akıntılar olur. Orta kulaktaki kemikçikler zarar görebilir. Bu durum iltihabın kronikleşmesine ve ileride kalıcı işitme kayıpları oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle orta kulak iltihaplarının zamanında dikkatle takibi ve tedavisi yapılmalıdır.

Zamanında tedavi edilmeyen orta kulak iltihaplarında zarda ve kemikçiklerde oluşan kalıcı hasar; sürekli kulak akıntılarına, işitme kaybına, çınlama, uğultu ve baş dönmelerine neden olabilir. Çocuklarda işitme kayıplarının sürmesi öğrenme kapasitesinin azalmasına ve konuşmasının gecikmesine yol açabilir.


Orta Kulak İltihabına Ne Yol Açar?

En sık olarak ağız veya burundan giren, östaki borusu vasıtasıyla orta kulağa ulaşan mikroplar yol açar. Grip, nezle, alerji, sinüzit veya soğuk algınlığı gibi durumlarda östaki borusu da şişer ve tıkanır. Böylece orta kulağa hava geçemez ve orta kulak temizlenemez. İltihap sırasında; kulak ağrısı, kızarık kulak zarı, zarın arkasında iltihaplı sıvı toplanması görülür. İltihaplı sıvı birikimi çok artarsa kulak zarı delinir ve iltihap kulak dışına akar.

Bazen ağrılı, ateşli iltihap geçtikten sonra östaki borusu tam açılmamışsa orta kulak sıvısı östaki borusundan genize akamaz ve birikir. Buna, 'orta kulakta sıvı birikimi' denir. Bu birikim bazen sürekli bir hale gelir, burada haftalar, aylar boyu kalabilir. İşitme kaybı oluşur. Burada sıvının devam etmesi daha sık orta kulak iltihabı oluşumuna yol açabilir.


Orta Kulak İltihabının Şikâyetleri Nelerdir?

En sık şikâyet şiddetli kulak ağrısıdır. Kulakta basınç, tıkanıklık hissedilir. Kulak ağrısını tarif edemeyen çocuklarda, aşırı huzursuzluk, ağlama, uyuyamama, kulaklarını çekme, kaşıma ve oynama ile anlaşılır. Özellikle çocuklarda ağrı ile birlikte ateş de olabilir. İşitme çoğunlukla azalmıştır. Bu olay, orta kulaktaki sıvının, kemikçiklerin titreşimlerini azaltmasından kaynaklanır.

 

Orta Kulak İltihaplarında Kulak Burun Boğaz Muayenesi

Muayene sırasında kulak burun boğaz hekimi; kulak zarını, rengini, akıntı varsa bunun karakterini değerlendirir.

Aynı zamanda işitmenin ve zarın hareketliliğinin ortaya konması için iki test yapılabilir. Bunlardan biri işitme testidir (odyogram). Bu testte kulağa değişik şiddette ve tonda sesler verilerek işitme düzeyi saptanır. Diğeri ise orta kulak basıncını, östaki borusunun ne kadar çalıştığını ve zar hareketini ölçen testtir (timpanogram). Bu iki test hekime hastalığın boyutu ve uygun tedavinin seçimi hakkında yardımcı olur.

Aile tarafından çocukların muayene ve testlere iyi hazırlanması, korkutulmaması önemlidir. Çocuklar genelde olay anlatıldığı ve açıklandığı zaman muayeneden korkmazlar.


Orta kulak İltihabından Tedavi  ve Korunma Yolları

Akut orta kulak iltihaplarında  ağrı  kesici  ilaçlar, burun açıcı damlalar ve  antibiyotikler kullanılır. Zar arkasında  çok iltihap biriken ve  zarın parçalanarak delinmesine  neden olabilecek durumlarda, kulak hafif uyuşturulup zar  bir  noktadan delinerek iltihabın dışarı akması sağlanabilir.

 

Özellikle çocukları orta kulak iltihaplarından korumak için; burun-boğazda oluşan iltihapları, geniz eti problemlerini, bademciklerdeki iltihapları ilaçla, gereken durumlarda ameliyatla zamanında tedavi etmek ve tekrarlamaları önlemek gerekir.

Yatarak emzirmelerde süt orta kulağa kaçabilir ve böylece orta kulakta iltihap oluşabilir. Bebeklik döneminde emzirirken ya da biberonla beslerken, olabildiğince bebek yatay pozisyonda olmamalıdır. Mümkünse kucakta ve 45 derecelik açıda daha tutmaya çalışılarak emzirilmeli veya beslenmelidir.

Çocuklarda orta kulak iltihabı uygun şekilde tedavi edildiği zaman endişe verici değildir. Ancak tamamen iyileşinceye kadar tedavi ve kontroller yapılmalıdır.

Geniz ile orta kulak arasında bulunan "östaki borusu" vasıtası ile burun ve genizdeki mikropların, orta kulağa ulaşmaması için özellikle burun ve boğazda iltihap olan durumlarda aşırı kuvvetli sümkürmekten kaçınılmalıdır. Sümkürmek gerekiyorsa diğer burun deliği kapatılmadan yapılmalı veya burun akıntısı içe çekilmeli, tükürülmelidir.

Kulak akıntısı olduğu müddetçe, kulak, mümkün olduğunca içerisine fazla bir şey sokulmadan temizlenmelidir. Akıntı varken kulak yoluna pamuk konabilir fakat bu, akıntının önünü sürekli tıkayacak şekilde olmamalıdır.


 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası