geniz akintisi orucu bozar mi / Geniz akıntısı orucu bozar mı?

Geniz Akintisi Orucu Bozar Mi

geniz akintisi orucu bozar mi

Balgam yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken balgamın tükürülmemesi sorun olur mu?

Balgam yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken balgamın tükürülmemesi sorun olur mu?

İslam alemi, 11 ayın sultanı olan Ramazan'a hazırlanıyor

Kalabalık sofraların kurulacağı ve tokun açın halinden anlayacağı Ramazan'ı karşılamaya az bir süre kaldı.

1 ay boyunca oruç tutarak nefsini terbiye etmeye çalışacak olan vatandaşlar, orucu bozacak şeylerden de kaçınmak istiyor.

Orucu bozmaya neden olabilecek olan bazı sorular, vatandaşlar tarafından araştırılıyor.

Bu sorulardan ikisi ise "Balgam yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken balgamın tükürülmemesi sorun olur mu?" oldu.

Peki, Balgam yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken balgamın tükürülmemesi sorun olur mu? İşte yanıtı

Balgam yutmak orucu bozar mı?

Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar monash.pwşinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

Hz. Peygamber (s.a.s.), "Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin." (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü'l-Hümâm, Feth, II, ; el-Fetâva'l-Hindiyye, I, ).

SağlıkİslamdiyanetMüslümanRamazan

Google News ile Takip Et

Oru&#;luyken Geniz Akıntısı Orucu Bozar Mı? Kaza Gerekir Mi? (Diyanet Cevabı)

Haberin Devamı

İslam dininin beş önemli şartından biri olan oruç tutmak, Müslümanların akıllarında soru işaretleri kalmadan, huzur içinde ifa etmek istedikleri sorumlulukları arasında. Oruçlarına zarar verecek davranış ve hallerden kaçınan Müslümanlar, geniz akıntısının orucu bozan hallerden biri olmadığını dini kaynakların bu yönde görüş bildirdiğini bilmelidir.

 Oruçlu iken karşılaşılan geniz akıntısı burundan boğaz kanalına doğru inen, vücudun doğal olarak oluşturduğu salgılardan biridir. Dolayısı ile vücuda dışarıdan giren bir madde değildir. Bu sebeple balgam yutulmasında olduğu gibi geniz akıntısının da orucu bozan durumlar arasında yer almadığı belirtilmektedir.

Oruçluyken Geniz Akıntısı Orucu Bozar mı? (Diyanet Cevabı)

 Dini fıkıh kitaplarında da bu konu açıklığa kavuşturulmakla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kabul gören görüş geniz akıntısının orucu bozmadığı yönündedir. Hanefi mezhebine göre " ağız dolusu bile olsa kendi isteği dışında kusmak, balgam ya da burun akıntısını yahut ağzı çalkaladıktan sonra kalan yaşlılığı tükürük ile yutmak orucu bozmamaktadır. " Dolayısı ile burun akıntısının yutulması orucu sakatlamamakta oruca herhangi bir zarar vermemektedir.

Haberin Devamı

Kaza Gerekir mi?

 Geniz akıntısı, orucu bozan durumlardan biri değildir. Orucu bozmadığı için geniz akıntısının yutulması durumunda oruç bozulmadığından kaza edilmesine de gerek yoktur. Geniz akıntısı, vücudun ürettiği bir doğal salgı olduğundan geniz akıntısının yutulması oruç tutan kişinin iradesi dahilinde, kontrolü altında tutabileceği bir halde değildir. Günlük yaşamda, birçok insan, geniz akıntısı nedeni ile istemediği halde sıkıntılar yaşayabilmektedir. Bu problem nedeni ile tıbbi tedavide görmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır