hamile kaldıktan sonra doğum kontrol hapı kullanmak / Doğum kontrol hapını bırakır bırakmaz gebe kalınır mı

Hamile Kaldıktan Sonra Doğum Kontrol Hapı Kullanmak

hamile kaldıktan sonra doğum kontrol hapı kullanmak

Hamileyken Doğum Kontrol Hapı Kullanılırsa Ne Olur?

Hamileyken doğum kontrol hapı kullanmak elbette önerilen bir şey değildir. Ancak doğum kontrol haplarının koruyuculuğu % olmadığı için bazı kadınlar hamile olduğunu fark etmeden bu ilaçları kullanmaya devam edebiliyor. Peki, hamileyken doğum kontrol hapı kullanılırsa ne olur? Yapılan araştırmalar, hamileyken doğum kontrol hapı kullanmanın erken dönemde anne ve bebek için ciddi komplikasyonlara yol açmadığını gösteriyor. Ancak düşük doğum ağırlığıve erken doğum ile ilişkili olabileceğini gösteren birkaç çalışma mevcut. Bu nedenle hamilelik şüphesi olduğunda öncelikle test yaptırmak ve sonucu öğrenene kadar doğum kontrol hapı kullanımına ara vermek gerekir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamileyken doğum kontrol hapı kullanımı ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.

Hamileyken Doğum Kontrol Hapı Kullanılırsa Ne Olur?

Doğum kontrol haplarının çoğu östrojen ve progesteron içeren kombinasyon ilaçlardır. Bu hormonlar, yumurtlamayı baskılayarak ve servikal mukusu yoğunlaştırarak gebeliğin oluşmasını engellerler. Atlamadan kullanıldıklarında %99,5 civarı bir koruyuculuğu olan bu ilaçlar, hamilelikten korunmanın en güvenli yollarından biridir. Ancak hapların düzenli bir şekilde alınmaması gebeliğin gerçekleşmesine yol açabilir. Bu durumda pek çok kadın hamile kaldığının farkında olmadan doğum kontrol haplarını bir müddet daha içmeye devam eder. Bunun sonucunda da hamileyken doğum kontrol hapı kullanılırsa ne olur gibi soruların yanıtları büyük önem kazanır. Yapılan araştırmalar, hamileyken doğum kontrol hapı kullanmanın anne ve bebekte ciddi komplikasyonlara yol açmadığını gösteriyor. Özellikle hamilelikte doğum kontrol hapı kullanımı ve doğum kusurları arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı, BMJ’de yayınlanan tarihli bu araştırmada yer aldı. Ancak birkaç çalışma, hamileyken doğum kontrol hapı kullanımı ile erken doğum ve düşük doğum ağırlığı arasında bir bağ olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle hamilelik şüphesi olduğunda mutlaka gebelik testi yaptırılmalı ve sonuç pozitifse fetüsün ilaç maruziyetini kesmek için doğum kontrol hapı kullanımına son verilmelidir.

Bununla birlikte hamileyken doğum kontrol hapı kullanılması ile ilgili yapılan çalışmaların yalnızca erken dönemle ilgili olduğu unutulmamalıdır. Zira tıp etiği, kimsenin bir anne ve karnındaki bebeğin sağlığını tehlikeye atabilecek araştırmalar yapmasına izin vermez. Erken dönem ile ilgili yapılan çalışmalar ise hamileliğinin farkında olmadan doğum kontrol hapı kullanan anneler ile kullanmayan anneleri karşılaştıran epidemiyolojik araştırmalardan elde edilmiştir. Bu bağlamda, erken hamilelikte doğum kontrol hapı kullanan grup ile kullanmayan grup karşılaştırıldığında ölü doğum, düşük ve doğum kusurları sayısı açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Dolayısıyla hamileliğin ilerleyen aşamalarında doğum kontrol hapı kullanmanın ne gibi sonuçlara neden olabileceği bilinmiyor. Bu nedenle kadınların hamilelik şüphesi olduğunda test yaptırması ve hamilelik varsa doğum kontrol hapının bırakılması öneriliyor.

Hamileyken Doğum Kontrol Hapı Kullanılırsa Ne Olur?

Doğum Kontrol İlacı Kullanırken Hamilelik Şüphesi Varsa Ne Yapılmalı?

Doğum kontrol hapı kullanırken hamilelik şüphesi oluşursa ilacın bırakılması ve vakit kaybetmeden gebelik testi yaptırılması gerekir. Bilindiği gibi annenin tükettiği yiyecekler veya kullandığı ilaçlar doğrudan bebeği de etkiler. Dolayısıyla fetüsün daha fazla hormona maruz kalmaması için ekstra tek bir doz bile alınmaması önerilmektedir. Test sonucu çıkana kadar da prezervatif gibi alternatif yöntemlerle korunmaya devam edilebilir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Doğum Kontrol Hapı Mide Bulantısı Yapar mı?

Kaynak: 1, 2

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Doğum kontrol hapını bırakır bırakmaz gebe kalınır mı

Kadın, gebelik arzu ettiğinde hap almayı bırakması yeterlidir. Hatta yapılan çalışmalarda doğum kontrol hapını daha uzun süre kullananların, daha kısa süre kullananlardan daha erken gebe kaldığı gözlendi.

Bazen doğum kontrol hapları adetteki düzensizlikleri maskeler. Hapı bıraksalar bile adetleri düzene oturmadıkça gebe kalamayacaklardır.
Peki hapı bıraktıktan sonra adet döngüsünün yeniden yapılanması ne kadar sürer?

Yapılan çalışmalara göre, hapı bıraktıktan sonraki üç ay düzensiz adet döngüsüyle karşılaşılabilir. Hapın bırakılmasını takip eden ilk periyoda “çekilme kanaması” adı verilir. Bu kanama hap kullanırken olandan daha farklı olabilir. Bu takip eden periyod ise daha doğala yakındır.

HAPIN KULLANIM SÜRESİ GEBELİĞİ OLUMSUZ ETKİLEMEZ

Human Reproduction Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, hapla korunan kadınların, hapı bıraktıktan sonra gebe kalma sürecinde, diğer yöntemlerle korunanlara göre aylık bir gecikme olabileceğini ortaya koymuştur.

Çalışma, yaş aralığındaki 3 bin kadını kapsamaktadır. Katılımcılar hapı bıraktıktan sonraki 12 ay boyunca aylık olarak sorgulanmışlardır. Çalışmada doğum kontrol hapını daha uzun süre kullananalar, daha kısa süre kullananlardan daha erken gebe kalmışlardır.

Yani hapın kullanım süresi gebeliğin oluşumunu olumsuz etkilemez.

21 YAŞINDAN ÖNCE HAP KULLANMAYA BAŞLAYANLAR

21 yaşından önce hap kullanmaya başlayanlar, daha ileri yaşlarda hap kullanmaya başlayanlardan daha zor gebe kalmaktadır. 21 yaşından önce hap kullananlarda, zeminde daha ciddi problemler olduğu için, hap bırakıldıktan sonra bu sorunlar tekrar ortaya çıkmakta ve gebe kalmaları zorlaşmaktadır.

HAPI BIRAKIRKEN NELERİ GÖZÖNÜNDE BULUNDURMALI? 

Genel kadın sağlığı: Troid fonksiyonları, PCOS ve hipofiz bezi hastalıkları gebe kalma sürecini etkiler. Aşırı kilo veya aşırı zayıf olmak da gebe kalmayı güçleştirir.

Üreme sağlığı: Pelvik enfeksiyonlar, tıkalı tüpler, endometriosis gebe kalmayı engelleyebilir.

Erkeğin Üreme sağlığı: Düşük sperm sayısı önemli bir faktördür.

Seks yapma sıklığı: Gebelik olasılığını maksimumda tutmak için çiftlerin günde bir seks yapması gerekir.

Kadın yaşı: Gebelik olasılığı 35 yaş sonrasında azalır. Bir yıl korunmadan seks yapan yaş aralığındaki kadınlarda gebelik olasılığı yüzde 92 iken, yaş aralığında bu oran yüzde 82’dir.

Sonuç olarak, gebe kalabilmek birçok faktörle alakalı bir durumdur. Hap kullanmayı bırakmak en önemli adımdır. Ama bu kararı verirken vücut sağlığınızın uygun durumda olması çok önemlidir.

Sağlıklı bir gebelik için vitamin ve folik asit desteği, sigaranın bırakılması, alkol kullanımından kaçınmak, stresi minimumda tutmak önemlidir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir