güzel sanatlar bölümleri nelerdir / Güzel Sanatlar Fakültesi Bölümler | Anadolu Üniversitesi

Güzel Sanatlar Bölümleri Nelerdir

güzel sanatlar bölümleri nelerdir

G&#;zel Sanatlar B&#;l&#;m&#; nedir ve mezunu ne iş yapar? B&#;l&#;m&#; olan &#;niversiteler, dersleri ve iş imkanları

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 30,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Sözel okuyan öğrencilerin en sık tercih ettiği bölümlerin başında Güzel Sanatlar geliyor. Resim, müzik, heykel gibi birçok sanatı bünyesinde barındıran Güzel Sanatlar Fakültelerinde iletişim ve medya gibi bölümler de yer almaktadır. Güzel Sanatlar bölümünde hangi dersler var? Bölümden mezun olanlar nerelerde çalışabilir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.

Haberin Devamı

Özel üniversiteler dışında İstanbul'da 4, İzmir'de 5 ve Ankara'da 2 Güzel Sanatlar Fakültesi bulunmaktadır. Bu fakültelerde resim, heykel ve müzik dışında birçok bölüm yer alıyor. Bu bölümler, grafik, seramik, fotoğraf, geleneksel Türk sanatları, endüstri ürünleri tasarımı, tekstil ve iç mimarlıktır.

Güzel Sanatlar Bölümü Tanıtımı ve Hakkında Bilgi

 Güzel Sanatlar Bölümünde dersler teorik ve uygulamalı olarak ikiye ayrılmaktadır. Birçok sanatı kapsayan bu bölümde uygulamalı dersler ağırlıktadır. Örneğin resim okuyan öğrenciler ilk yıl sanat akımlarını ve resim tekniklerinin teorisini öğrenir. Daha sonraki dönemlerde ise kağıt ve tuval üzerinde bol bol pratik yaparlar.

Güzel Sanatlar Nedir?

 Güzel Sanatlar, toplam beş sanat türünden oluşur. Bunlar sırasıyla şiir, resim, heykel, müzik ve mimarlıktır. Son yıllarda Güzel Sanatlar fakültesinde birçok yeni bölüm açılmıştır. Bu bölümlerden bazıları özel üniversitelerde açılan fotoğraf, grafik, senaryo ve seramiktir.

Haberin Devamı

Güzel Sanatlar Bölümünün Amacı Nedir?

 Güzel Sanatlar Bölümünün amacı, özgün eserler üreten sanatçılar yetiştirmektir. Bu bölümden mezun olanlar ülkemizde resim, edebiyat, fotoğraf ve heykel gibi sanatların gelişmesine katkıda bulunurlar. Ürettikleri eserler ile Türkiye'yi yurt dışında temsil ederler.

Güzel Sanatlar Mezunu Ne İş Yapar?

 Güzel Sanatlar mezunu okuduğu bölüme ve kendini geliştirdiği alana göre farklı birçok işte çalışabilir. Sanat galerileri ve müzelerde yöneticilik yapabilirler, televizyon ve dizi projelerinde danışman olabilirler. Bunun dışında senaristlik, fotoğrafçılık, sanat yönetmenliği ve editörlük de yapabilecekleri meslekler arasında yer alıyor.

Güzel Sanatlar Kaç Yıllıktır?

 Güzel Sanatlar Bölümü 4 yılık bir lisans programıdır. Bazı üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesinde yer alan Giyim Üretim Teknolojisi ve Mimari Dekoratif Sanatlar bölümleri ise 2 yıllıktır.

Güzel Sanatlar Okumak İçin Ne Gereklidir?

 Güzel Sanatlar okumak için önce YGS sınavına girmek gerekiyor. Bu sınavda barajı aşanlar daha sonra yetenek sınavına girmelidir. Yetenek sınavını da geçen öğrenciler aldıkları puana göre tercih yapabilirler.

Haberin Devamı

Güzel Sanatlar Öğretimi İngilizce midir?

 Güzel Sanatlar bölümünün öğretim dili Türkçedir.

Güzel Sanatlar Hangi Puan Türü ile Öğrenci Alıyor?

 Güzel Sanatlar Fakültesinin oyunculuk, resim ve iletişim gibi bölümleri sözel puan ile öğrenci almaktadır. Mimarlık gibi belli başlı bölümler içinse öğrencilerin eşit ağırlık ve sayısal puanlarına bakılır.

Güzel Sanatlar Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. ve 2. Dönem Dersleri

 Resim Eğitimi

 Mesleki Teknolojisi

 Genel Sanat Tarihi

 Görsel Anlatım Teknikleri

 Tasarım Tarihi ve Kültürü

funduszeue.info 4. Dönem Dersleri

 Plastik Sanat Öğeleri ve İlkeleri

 Temel Fotoğrafçılık

 Mitoloji ve İkonografi

 Sanat Sosyolojisi

 Sanat Tarihi

funduszeue.info 6. Dönem Dersleri

 Sanat Eseri Analizi

 Güncel Sanat

 Görsel İletişim

 Dijital Baskı Teknikleri

 Çağdaş Resim Sanatı

Haberin Devamı

7.ve 8. Dönem Dersleri

 Tasarım Yöntemleri

 Temel İletişim Kuramları

 Sanat Psikolojisi

 Sanat Felsefesi

 Popüler Kültür İncelemeleri

Güzel Sanatlar Bölümünün İş İmkanları ve Olanakları Nelerdir? Nerelerde İş Bulabilir ve Çalışabilir?

 Güzel Sanatlar birçok branşı ve sanatı kapsadığı için iş imkanları oldukça geniştir. Bu bölümden mezun olanlar, sinema sektöründe, belgesel film yönetmeni, senarist, set fotoğrafçısı, senaryo danışmanı, prodüksiyon amiri olabilirler. Diğer meslekler ise şu şekilde sıralanabilir:

 Resim öğretmeni

 Heykeltıraş

 Müzisyen

 Sanat okullarında eğitmen

 Müze müdürü

 Sanat galerisi sorumlusu

 Çevirmen

 Editör

 Redaktör

 Reklam yazarı ve sanat yönetmeni

 Görsel sanatlar öğretmeni

 Grafik tasarımcısı

 Sosyal medya uzmanı

 Art direktör

 Tiyatro eğitmeni

 Müzik öğretmeni

Haberin Devamı

Güzel Sanatlar Çalışma Alanları Nelerdir?

 Güzel sanatlar çalışma alanları şunlardır: Resim, Müzik, Edebiyat, Eğitim, Heykel, Tasarım.

Güzel Sanatlar Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

 İstanbul'da Güzel Sanatlar bölümü olan üniversiteler:

 Mimar Sinan Üniversitesi

 Yıldız Teknik Üniversitesi

 Marmara Üniversitesi

 İzmir'de Güzel Sanatlar bölümü olan üniversiteler:

 Dokuz Eylül Üniversitesi

 Ekonomi Üniversitesi

 Diğer üniversiteler:

 Hacettepe Üniversitesi

 Afyon Kocatepe Üniversitesi

 İbrahim Çeçen Üniversitesi

 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

 Sıtkı Koçman Üniversitesi

 Uludağ Üniversitesi

 Namık Kemal Üniversitesi

 Yüzüncü Yıl Üniversitesi

 Dumlupınar Üniversitesi

 Selçuklu Üniversitesi

Yetenek Sınavı ile Girilen Bölümler: Güzel Sanatlar Fakültesi

İnsanlarda coşku, hayranlık ve heyecan uyandıran; duyu organlarının birine ya da birkaçına aynı anda etki edebilen sanatlar ‘Güzel Sanatlar’ olarak tanımlanabilir. Geçmişte geometri, güzel konuşma, felsefe ve astronomiyi de içine alan Güzel Sanat dalları, bugün edebiyat, resim, heykel, mimarlık, müzik, tiyatro ve dans olarak biliniyor. Ayrıca günümüzde sinema ve fotoğrafçılık da Güzel Sanat dalları arasında yer alabiliyor.

Güzel Sanatlar Fakülteleri, farklı sanat dallarında sanatçıların yetiştirilmesi, toplumun sanat yapısının evrensel değere ulaştırılması, sanat alanlarında bilgili ve yetkin sanat eğitmenlerinin yetiştirilmesi ve gelecek kuşaklara sanatsal değerlerin aktarılması amacıyla kuruldu. 

Güzel Sanatlar Fakültelerinde eğitim almak isteyen öğrencilerin, kesin bir karar vermeden önce aileleriyle, arkadaşlarıyla ve rehber öğretmenleriyle fikir alışverişinde bulunmalarında ve kendilerini daha iyi tanımalarında fayda var. Bu konuda daha doğru bir karar almak için öncelikle şu soruları cevaplamalısın: 

Giriş Koşulları

Güzel Sanatlar Fakülteleri, Yükseköğrenime Geçiş (YGS) ve Özel Yetenek Sınavlarında başarılı olan öğrencileri kabul ediyor. Adayların YGS’de almaları gereken puan her üniversiteye ve her bölüme göre değişiklik gösterebiliyor. Özel yetenek sınavları ise üniversitelerin Nisan ile Temmuz ayları arasında açıkladıkları tarihlerde yapılıyor. Bu tarihler ve sınavın aşamaları da her üniversiteye ve bölüme göre değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla, eğitim hayatına Güzel Sanatlar Fakültesinde devam etmek isteyen adayların, girmek istedikleri üniversitelerin YGS taban puanlarını, özel yetenek sınavlarının tarihlerini, aşamalarını ve bu aşamalarda ne tür yeterliklerin gerektiğini dikkatli bir biçimde araştırmaları gerekiyor.

Ortaöğretim ve dengi kurumlardan mezun olan bütün öğrenciler, YGS’de yeterli puan almaları halinde Güzel Sanatlar Fakültelerinin özel yetenek sınavlarına başvurabiliyorlar. Adaylar çok sayıda üniversitenin sınavına ve üniversitelere göre farklılık gösteriyor olsa da, her üniversitede birkaç bölüme birden başvuru yapılabiliyor. Ayrıca, bu programlara girebilmek için bir yaş sınırı aranmıyor.

Bölümler

Güzel Sanatlar Fakültelerinde yer alan bölümler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Baskı Sanatları

Çizgi Film (Animasyon)

El Sanatları Tasarımı ve Üretimi

Endüstri Ürünleri Tasarımı

Fotoğrafçılık

Geleneksel Türk Sanatları

Görsel İletişim Tasarımı

Grafik Tasarımı

Heykel

İç Mimarlık

İletişim Tasarımı

Kültürel Varlıkları Koruma ve Onarım

Müzik

Müzik ve Sahne Sanatları

Resim

Sahne Dekorları ve Kostümü

Sanat Yönetimi

Seramik ve Cam Tasarımı

Ses Sanatları Tasarımı

Tekstil ve Moda Tasarımı

Tiyatro

Özel yetenek sınavı ile öğrencileri kabul eden bu bölümlerin büyük bir çoğunluğu Güzel Sanatlar Fakültesi altında yer alsa da Ankara Üniversitesi Tiyatro bölümü ‘Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesinde’; İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji ile Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarma Programı ‘Edebiyat Fakültesinde’; Gazi Üniversitesi El Sanatları Tasarımı ve Üretimi, Grafik Tasarımı, Moda Tasarımı, Tekstil Tasarımı ve Üretimi, Görsel Sanatlar ve Tasarımı ile Seramik Tasarımı bölümleri ‘Sanat ve Tasarım Fakültesinde’ ve Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları, İletişim Tasarımı ve Sanat bölümleri ‘Sanat ve Tasarım Fakültesinde’ bulunuyor.

İş Olanakları

Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan öğrenciler, alanlarına göre serbest sanatçı, akademisyen, sanat eğitmeni ve danışmanı olabilirler.

Müzik ve müzik teknolojileri bölümlerinden mezun olan öğrenciler Müzikolog unvanına sahip olurlar. Ancak Türkiye’de müzikologların kısıtlı bir çalışma alanı bulunması sebebiyle; müzik bilimi ve teorileri hakkında çeşitli gazete ve dergilerde yazar olarak görev yapabilir, müzik eserlerini yorumlayabilir, devlet tiyatrolarında repertuar düzenlemesi yapabilir, film, opera ve tiyatrolarda müzik danışmanlığı yapabilir, müzik dershaneleri ve kurslar açabilir ve pedagojik formasyon alarak öğretmenlik yapabilirler. Müzik teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar ise aranjörlük, ses kayıt, seslendirme, radyo ve televizyon yayıncılığı ve müzik üretimi gibi alanlara yönelebilirler.

Resim, heykel, iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinde eğitim alan öğrenciler çevre tasarımcısı, sanat danışmanı, anıt ve mimariye bağlı değişik tekniklerle uygulanabilecek heykel sanatçısı, iç mimar mücevher sanatçısı, tiyatro dekoratörü ve restorasyon uzmanı olarak görev yapabilirler. Grafik tasarımı bölümünden mezun olan öğrenciler grafik tasarımcısı ve sanat yönetmeni olarak görev yapabilir. Pek çok özel ve kamu kuruluşunun pazarlama ve tanıtım birimlerinde çalışabilirler.

Kaynak:funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası