hastanede sıra verenlere ne denir / Lise mezunu tıbbi sekreter olabilir mi?

Hastanede Sıra Verenlere Ne Denir

hastanede sıra verenlere ne denir

Hasta Kayıt Yetkilisi Nedir?

Hasta Kayıt Yetkilisi Ne Demek?

Hastalar, muayene olmak için veya acil bir vaka olarak hastanelere giriş yapabilirler. Hastanelerde tüm bu işlemleri yaptırmak için kayıt olmak gerekmektedir. Hastaların kayıt işlemlerini gerçekleştiren kişilere hasta kayıt yetkilisi denir. Hasta kayıt yetkilisi nedir sorusuna en net yanıt şu şekilde verilmektedir; hastanelere başvuran her bireyin kayıt işlemlerini tamamlayan ve yardımcı olan kişilerdir. Hastanelerde hastalara yardımcı olan ve randevularını düzenleyen hasta kayıt yetkilisi, hastanelerin girişinde bulunmaktadır. Acilden giriş yapan hastaların kayıtları, acilin girişinde bulunan hasta kayıt yetkilisi tarafından yapılmaktadır. Hastanelerde kayıt işlemi yapmadan herhangi bir işlem yapılamaz. Hastanın kaydı yapıldıktan sonra işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Hasta kayıt yetkilisi kime denir sorusuna daha kapsamlı yanıt vermek için, bu rolde çalışanların görev ve sorumlulukları açıklanmalıdır.

Hasta Kayıt Yetkilisi Ne İş Yapar, G&#;rev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Hasta kayıt yetkilisi kimdir, iş tanımı nedir sorularına en net yanıt şu şekilde verilmektedir; hastanelerin hasta kayıt işlemlerinden sorumlu, hasta kabul, hastanın çıkışı, doğum ve ölümler ile ilgili her türlü kayıt işlemlerini gerçekleştiren kişilerdir. Hasta kayıt yetkilisi, hastaları doğru doktora yönlendirmekle sorumludur. Tek başlarına zor hareket eden hastaların personeller yardımıyla ilgili birimlere ulaştırılmasını sağlamalıdır. Hastaların doktorlara yönlendirilmesini sağlayan hasta kayıt yetkilisi, hastaların şikayetlerini dinleyip yetkili doktora muayenesini gerçekleştirmek üzere onlara sıra vermelidir.

Her meslek grubunda çeşitli görev ve sorumluluklar bulunmaktadır. Hasta kayıt yetkilisi görevleri ve sorumlulukları ise genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Çalışma alanlarının temizliğinden sorumludur,
  • Hasta kabul alanının düzen ve disiplinini sağlamalıdır,
  • Hastaneye giriş yapan hastanın kaydını oluşturmalıdır,
  • Hastanın muayene olacak doktora yönlendirilmesini sağlamalıdır,
  • Yatışı yapılan hastanın kabul evraklarını ve kimlik belgelerini tetkik etmelidir,
  • Yatışı yapılan hastanın gerekli girişlerini yapmalıdır,
  • Hastanın bilgilerini, sistem üzerinden ilgili doktora ulaştırmalıdır,
  • Hastaların bilgi formlarına ayrıntılı kimliklerini, giriş çıkış tarihlerini, hangi servise yatırıldığını, protokol numaralarını, kan, idrar gibi sonuçlarının kayıt altına almalıdır,
  • Vefat eden bireylerin gün, saat, üzerinde yapılan işlemlerini, nereye defnedildiklerini, başka şehre nakil işlemleri gibi gerekli olan evrakı sağlamalı ve kayıt tutmalıdırlar,
  • Yeni doğan bebeklerin doğum günü, saati, anne baba adı ve soyadı, dini, cinsiyeti gibi bilgileri eksiksiz şekilde kayıt altına almalıdır,
  • Yeni doğan bebeklerin doğumlarıyla ilgili bilgilerini gerekli mevkilere belirli bir süre içinde başhekimlik yoluyla nüfus idarelerine bildirmelidir,
  • Her gün hastaneye toplamda kaç kişinin giriş çıkış yaptığını, kaç kişinin öldüğünü belirten evrakı hastane müdürüne ulaştırmalıdır,
  • Hastalara gereken bilgileri eksiksiz şekilde aktarmalıdır,
  • Hastaları doğru şekilde yönlendirmelidir.

Hasta kayıt yetkilisi sorumlulukları ve görevleri doğrultusunda hareket etmelidir. Hasta kayıt yetkilisi hastaya karşı sabırlı ve güler yüzlü olmalıdır. Sorumluluklarını etik ilkeler çerçevesinde gerçekleştirmelidir. Hastanın mahremiyet hakkına saygı duymalıdır. Hastaların bilgilerini paylaşmamalıdır. Doktorlar ve hemşireler dışındaki kimseler ile hastalar hakkında bildiklerini paylaşmamalıdır.

Hasta Kayıt Yetkilisi Olmak i&#;in Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Hasta kayıt yetkilisi nasıl olunur soruna en net yanıt şu şekilde verilebilir, bu pozisyonda çalışmak için ilgili okullardan mezun olmak ve diploma sahibi olmak tercih sebebi olmaktadır. Mesleki kurslarda eğitim alarak da hasta kayıt yetkilisi olunabilmektedir. Bu kurslar halk eğitim merkezi, bölge hastaneleri gibi kurumlarda verilebilmektedir. Bu kurs ilanlarına başvuran kişiler ortalama dört hafta eğitime tabi olur. Kurs sonunda yapılan sınavdan başarılı şekilde geçen kişiler, hasta kayıt yetkilisi sertifikasına sahip olur. Sertifika sahibi olan kursiyerler, iş ilanlarına başvuru yaparak bu alanda çalışma imkanı bulabilir.

Hasta kayıt yetkilisi olmak için hangi okulları okumak gerekir sorusuna yanıt verirken ilgili bölümlerden bahsetmek doğru olacaktır. Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü, Sağlık Yönetimi Bölümü, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü mezunları, bu pozisyon için tercih edilir. Ayrıca meslek liselerinde ilgili bölümlerde eğitim alan kişiler de hastanelerde bu görevi gerçekleştirebilmektedir.

Hasta Kayıt Yetkilisi Olmak i&#;in Gereken Şartlar Nelerdir?

Hasta kayıt yetkilisi olarak görev alabilmek için gerekli şartlar vardır. Bu şartlar genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Bu görevi yapmak için esas olan şart kurslardan ve okullardan mezun olup sertifika ve diploma sahibi olunmalıdır,
  • Uzun süreli bilgisayara odaklanmaya engel teşkil eden göz hastalıkları olmamalıdır,
  • Hastaları gerekli doktora yönlendirecek bilgiye sahip olmalıdır,
  • Ekip çalışmasına yatkın olmalıdır,
  • Bilgisayarı etkin bir şekilde kullanmalıdır.

Bu şartları karşılayan kişiler ilgili pozisyonda görev alabilmektedir.

Hasta Kayıt Yetkilisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Hasta kayıt yetkilisi iş ilanlarıseçeneklerine funduszeue.info üzerinden erişmek mümkündür. Hasta kayıt yetkilisi maaş bilgisi, görev yapılacak sağlık kurumunun özelliklerine, ücret politikasına, adayın niteliklerine göre farklılık gösterecektir. Ayrıca işe alım şartları kuruma bağlı olarak belli ölçüde değişebilir. Genel olarak ise işe ilanlarında belirtilen birtakım şartlar bulunur. Bu görevde çalışmak için öncelikle kişilerarası iletişim konusunda becerilerin gelişmiş olması beklenir. Hastaya doğru yaklaşım, sabırlı ve güler yüzlü olmak bu pozisyonda çalışanlar için son derece önemlidir. Ayrıca MS Office gibi bilgisayar programlarına hakim olmak birçok kurum tarafından talep edilir. Bu pozisyonda çalışmak için şartlarınızın uygun olduğunu düşünüyorsanız, funduszeue.info adresinden ilgili ilanlara başvuruda bulunabilirsiniz.

Hasta Kayıt Yetkilisi İş İlanları

Tüm İş İlanları

MEB veya üniversite onayl&#; T&#;bbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Dan&#;&#;manl&#;&#;&#; E&#;itimi alan ki&#;iler çe&#;itli sa&#;l&#;k kurumlar&#;nda hasta kabul eleman&#; olarak çal&#;&#;abilir. Hasta kabul eleman&#; hasta dosyas&#; haz&#;rlama, taburcu edilenlerin dosyalar&#;n&#; düzenleme ve ar&#;ivleme gibi görevleri yerine getirir.

Hasta Dan&#;&#;man&#; Nedir?

Hasta dan&#;&#;man&#;, sa&#;l&#;k kurumuna ba&#;vuran hastalar&#;n randevular&#;n&#; olu&#;turan, hastal&#;kla ilgili bölüme yönlendirme yapan ki&#;idir.

Hasta dan&#;&#;manlar&#; hem devlet hastanesinde hem de özel kliniklerde görev yapabilir. Hasta dan&#;&#;manlar&#; hastalara yönlendirme yapmak haricinde hasta yak&#;nlar&#;na da gerekli durumlarda dan&#;&#;manl&#;k sa&#;lamaktad&#;r. Hasta dan&#;&#;man&#;n&#;n ba&#;l&#;ca görevi hasta hakk&#;nda bilgileri eksiksiz &#;ekilde ö&#;renerek hastane kayd&#; olu&#;turmakt&#;r. Özel hastanelerde hasta dan&#;&#;anlar&#; hizmetlerin faturaland&#;r&#;lmas&#; sürecinde de görevlidir.

Hasta Kabul Eleman&#; Olmak için Ko&#;ullar Nelerdir?

Hasta kabul eleman&#; olmak için gerekenler &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • T&#;bbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Dan&#;&#;manl&#;&#;&#; E&#;itimi almak
  • Hasta giri&#;-ç&#;k&#;&#; i&#;lemlerine ili&#;kin prosedüre hakim olmak
  • MS Office programlar&#;n&#; kullanmay&#; bilmek

Hasta Kabul Eleman&#; Olmak için Gerekli E&#;itimler Nelerdir?

&#;yi bir hasta kabul eleman&#; olmak için Milli E&#;itim Bakanl&#;&#;&#;n&#;n (MEB) onaylad&#;&#;&#; e&#;itim kurumlar&#; veya üniversiteler taraf&#;ndan düzenlenen T&#;bbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Dan&#;&#;manl&#;&#;&#; E&#;itimi al&#;nmal&#;d&#;r. Fakat üniversitede T&#;bbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü okuyan ki&#;iler meslekte daha avantajl&#; konuma gelirler.

Hasta Kabul Eleman&#; Kaç Y&#;l Okur?

Hasta kabul eleman&#; olmak için 1 ay boyunca e&#;itim al&#;nmal&#;d&#;r.

Fakat mesleki sertifika programlar&#;na kat&#;l&#;p kendini geli&#;tiren ki&#;ilerin i&#; bulma ihtimali daha yüksektir. Sertifika programlar&#; ise e&#;itimin içeri&#;i ve kapsam&#;na göre de&#;i&#;mekle birlikte genelde ay sürer.

Kimler Hasta Kabul Eleman&#; Olabilir?

Hasta kabul eleman&#; olmak için ki&#;inin sahip olmas&#; gereken özellikler &#;unlard&#;r:

  • &#;leti&#;im yönü güçlü olmak
  • Kriz anlar&#;na etkili biçimde müdahale edebilmek
  • Say&#;sal alana yatk&#;n olmak
  • Tak&#;m çal&#;&#;mas&#;na uyum sa&#;layabilmek
  • Sorumlulu&#;unun bilincinde olmak

Kimler Hasta Kabul Eleman&#; Olamaz?

&#;u ki&#;iler hasta kabul eleman&#; olamaz:

  • T&#;bbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Dan&#;&#;manl&#;&#;&#; E&#;itimi almayanlar
  • Hasta giri&#;-ç&#;k&#;&#; i&#;lemlerine ili&#;kin prosedüre hakim olmayanlar
  • MS Office programlar&#;n&#; kullanmay&#; bilmeyenler

Hasta Kabul Eleman&#; Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Hasta kabul eleman&#; olmak için T&#;bbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Dan&#;&#;manl&#;&#;&#; E&#;itimi sonunda yap&#;lan s&#;navdan en az 70 puan al&#;nmal&#;d&#;r.

Hasta Kabul Eleman&#; Maa&#;lar&#; Ne Kadar?

Hasta kabul eleman&#;n&#;n maa&#;&#; TL ile TL aral&#;&#;&#;ndad&#;r.

Hasta kabul eleman&#; maa&#; aral&#;&#;&#;, baz&#; etmenlere göre de&#;i&#;ir. Mesela ki&#;inin çal&#;&#;t&#;&#;&#; sa&#;l&#;k kurumu, bulundu&#;u sektör ve tecrübesi kazanc&#; üzerinde etkilidir. Örne&#;in hasta kabul eleman&#; mesle&#;e yeni ba&#;lad&#;&#;&#;nda genel olarak TL maa&#; al&#;r. Ancak ki&#;inin tecrübesine göre kazanc&#; TL’ye kadar ç&#;kar.

Hasta Kabul Eleman&#; Olmak için Lisenin Önemi Nedir?

Hasta kabul eleman&#; olmak için okunan lise türü kritik önem ta&#;&#;masa da sa&#;l&#;k meslek liselerinden mezun olan ki&#;iler bu meslekte daha avantajl&#; konumdad&#;r.

Hasta Kabul Eleman&#; Mesle&#;inin Zorluklar&#; Nelerdir?

Hasta kabul eleman&#; olman&#;n dezavantaj&#; &#;u &#;ekilde aç&#;klanabilir:

  • Etkili ileti&#;im kurmakta zorlanan, yo&#;un çal&#;&#;maya uyum sa&#;layamayan ki&#;iler bu meslekte zorluk çekebilir.
  • Kamuda istihdam edilme ihtimali daha azd&#;r.
  • Baz&#; özel sa&#;l&#;k kurulu&#;lar&#;nda çal&#;&#;anlar&#;n kazanc&#; devlete göre daha dü&#;üktür.

Hasta Kabul Eleman&#; Staj Süresi ve Ko&#;ullar&#; Nedir?

Hasta kabul eleman&#; 2- 3 ay süresince staj yapar ve stajda ortalama TL ile TL aras&#;nda maa&#; al&#;r. Hasta kabul eleman&#; stajyeri hastalar&#;n giri&#;-ç&#;k&#;&#; i&#;lemlerinin gerçekle&#;tirilmesi ve dosyalama gibi i&#;lerde görev al&#;r.

Hasta Kabul Eleman&#; Nerelerde Çal&#;&#;abilir?

Hasta kabul eleman&#; çal&#;&#;ma alanlar&#; &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Özel hastaneler
  • Devlet hastaneleri
  • Aile sa&#;l&#;&#;&#; merkezleri
  • A&#;&#;z ve di&#; sa&#;l&#;&#;&#; merkezleri

Hasta Kabul Eleman&#;n&#;n Emeklilik &#;artlar&#; Nelerdir?

Özel sektörde hasta kabul eleman&#; olarak çal&#;&#;anlar 8 Eylül 'dan sonra i&#;e ba&#;lad&#;klar&#; takdirde sigortal&#;l&#;k süresi önemli olmaks&#;z&#;n gün prim ödeme &#;art&#;n&#; sa&#;lad&#;klar&#;nda erkeklerde 60, kad&#;nlarda 58 ya&#;a gelindi&#;inde emekli olurlar. 1 May&#;s tarihi itibar&#;yla çal&#;&#;maya ba&#;layanlar&#;n ise gün prim ödemesi gerekir. Bu &#;art&#; sa&#;layan erkekler için emeklilik ya&#;&#; 60 ya&#;&#;ndan 65’e kadar devam eder. Kad&#;nlar ise prim süresi &#;art&#;n&#; sa&#;lad&#;klar&#;nda 58 ya&#;&#;nda emekli olur.

Kamuda hasta kabul eleman&#; olarak çal&#;&#;anlar 8 Eylül itibar&#;yla i&#;e ba&#;lad&#;klar&#; takdirde gereken y&#;l kadar prim öderlerse istedikleri zaman emekli olurlar. Bu süre erkekler için 25 y&#;l, kad&#;nlar için 20 y&#;ld&#;r. Kamuda 1 May&#;s itibar&#;yla i&#;e ba&#;layan hasta kabul eleman&#; ise gün prim ödedi&#;i sürece erkeklerde 60, kad&#;nlarda 58 ya&#;&#;nda emekli olur.

Devlette Hasta Kabul Eleman&#; Olmak için Gerekenler Nedir?

Devlette hasta kabul eleman&#; olmak için &#;u kriterleri sa&#;lamak gerekir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatanda&#;&#; olmak
  • Kasten i&#;lenmi&#; suçlardan ötürü 1 y&#;l veya üzeri kadar ceza almam&#;&#; olmak
  • Yüz k&#;zart&#;c&#; suç i&#;lememi&#; olmak
  • En az ön lisans mezunu olmak
  • T&#;bbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Dan&#;&#;manl&#;&#;&#; E&#;itimi almak
  • Hasta giri&#;-ç&#;k&#;&#; i&#;lemlerine ili&#;kin prosedüre hakim olmak
  • MS Office programlar&#;n&#; kullanmay&#; bilmek

Devlette Hasta Kabul Eleman&#; Olman&#;n Avantajlar&#; Nedir?

Devlette hasta kabul eleman&#; olman&#;n avantajlar&#; &#;u &#;ekilde aç&#;klanabilir:

  • Kamuda al&#;nan maa&#; genelde özele k&#;yasla daha yüksektir.
  • Çal&#;&#;anlar&#;n maa&#;&#; düzenli bir &#;ekilde ödenir.
  • Maa&#;lar devlet güvencesi alt&#;ndad&#;r.

Özelde Hasta Kabul Eleman&#; Olmak için Gerekenler Nedir?

Özelde hasta kabul eleman&#; olmak için gerekli &#;artlar &#;unlard&#;r:

  • T&#;bbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Dan&#;&#;manl&#;&#;&#; E&#;itimi almak
  • Hasta giri&#;-ç&#;k&#;&#; i&#;lemlerine ili&#;kin prosedüre hakim olmak
  • MS Office programlar&#;n&#; kullanmay&#; bilmek

Özelde Hasta Kabul Eleman&#; Olman&#;n Avantajlar&#; Nedir?

Özelde hasta kabul eleman&#; olman&#;n avantajlar&#; &#;u &#;ekilde aç&#;klanabilir:

  • Özelde istihdam edilme olas&#;l&#;&#;&#; daha yüksektir.
  • Çal&#;&#;an&#;n ba&#;ka kurumlarda ek i&#; yapma f&#;rsat&#; vard&#;r.
  • Maa&#;lar k&#;deme göre art&#;&#; gösterir.

Uluslararas&#; Hasta Kabul Eleman&#; Olmak için Gerekenler Nedir?

Uluslararas&#; hasta kabul eleman&#; olmak için gerekenler &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Uluslararas&#; arenada geçerli sertifika alm&#;&#; olmak
  • Yeteri kadar &#;ngilizce bilmek
  • Uluslararas&#; ba&#;lant&#;lara sahip bir sa&#;l&#;k kurumunda görev almak

Uluslararas&#; Hasta Kabul Eleman&#; Olman&#;n Avantajlar&#; Nedir?

Uluslararas&#; hasta kabul eleman&#; olman&#;n avantajlar&#; &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Hasta kabul eleman&#;n&#;n bilgi birikimini artt&#;rmas&#;na katk&#; sunar.
  • Çal&#;&#;an&#;n vizyonunu geli&#;tirmesini sa&#;lar.
  • &#;&#; a&#;&#;n&#; uluslararas&#; çapta büyütmeye destek verir.

Yurt D&#;&#;&#;nda Hasta Kabul Eleman&#; Olmak için Gerekenler Nedir?

Yurt d&#;&#;&#;nda hasta kabul eleman&#; olmak için gerekli kriterler &#;unlard&#;r:

  • Yurt d&#;&#;&#;nda geçerli sertifika alm&#;&#; olmak
  • Gidilecek ülkenin konu&#;tu&#;u dile hakim olmak
  • Yurt d&#;&#;&#;nda çal&#;&#;ma iznine sahip olmak

Yurt D&#;&#;&#;nda Hasta Kabul Eleman&#; Olman&#;n Avantajlar&#; Nedir?

Yurt d&#;&#;&#;nda hasta kabul eleman&#; olman&#;n avantajlar&#; &#;unlard&#;r:

  • Çal&#;&#;&#;lan sektörün dinamiklerini daha büyük ölçekte ke&#;fetmeyi sa&#;lar.
  • Yabanc&#; dili geli&#;tirmek aç&#;s&#;ndan yurt d&#;&#;&#;nda çal&#;&#;mak avantajl&#;d&#;r.
  • Yerelde daha iyi sa&#;l&#;k kurumlar&#;nda görev yapma f&#;rsat&#; sunar.

Hasta Kabul Eleman&#; Nas&#;l Giyinir?

Hasta kabul eleman&#; ve stajyer k&#;yafet tüzü&#;ü çal&#;&#;&#;lan kuruma göre de&#;i&#;ir. Örne&#;in baz&#; kurumlarda erkekler gömlek, pantolon ve kad&#;nlar gömlek, bluz, pantolon, etek giyerken baz&#; kurumlarda çal&#;&#;anlar üniforma giyerler.

Hasta Danışmanı Nedir?

Hasta Danışmanı Ne Demek?

Hasta danışmanı, hastaların randevu ve poliklinik süreçlerini organize eder. Faturalandırma işlemlerini yapar, hastaya ve hasta yakınlarına rehberlik hizmeti sunar.

Hasta Danışmanı Ne İş Yapar? G&#;rev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Hastaların kabul işlemi sonrası muayene, tetkik ve yatış işlemlerini organize eden hasta danışmanının diğer mesleki yükümlülükleri şunlardır;

  • Hastaları karşılamak ve kayıt bilgilerini kontrol etmek,
  • Hastaların, randevu, ameliyat, ve tetkik tarihlerini planlamak,
  • Günlük hasta randevu listesini kontrol etmek ,
  • Randevu listesinin doktorlara iletilmesini sağlamak,
  • Hasta çizelge, rapor ve yazışmalarını derleyip, sisteme kaydını gerçekleştirmek,
  • Telefonları cevaplayıp, çağrıları uygun personele yönlendirmek,
  • Laboratuvar ve tetkik sonuçlarını doktor ve personellere yönlendirmek,
  • Tıbbi geçmiş, sigorta formu ve diğer belgeleri doldurmak için hastalarla görüşmek,
  • Hastayı tetkik ve ücret hakkında bilgilendirmek ve tetkik yapılacak yere yönlendirmek,
  • Faturalandırma süreçlerini gerçekleştirmek,
  • Acil bölümüne gelen hasta yakınları ile iletişim kurmak,
  • Hasta ve hasta yakınları ile doktor arasındaki iletişimi sağlamak,
  • Hastaya refakat edilmesini sağlamak,
  • Özel hayatın gizliliği ilkesini benimseyerek hasta kayıtlarını saklı tutmak,
  • Adli vakalarda güvenlik birimine bilgi vermek.

Nasıl Hasta Danışmanı Olunur?

Hasta danışmanı olmak için en az lise öğrenimini tamamlamış olmak gerekmektedir. Çeşitli üniversite ve kurslarda Hasta Kabul ve Tıbbi Sekreterlik sertifika programları bulunmaktadır.

Hasta Danışmanında Olması Gereken &#;zellikler

İnsan ilişkilerinde başarılı ve kişisel bakımına özen gösteren hasta danışmanının diğer nitelikleri şunlardır;

  • İkna ve iletişim becerileri sergilemek,
  • Takım çalışmasına yatkınlık göstermek,
  • Sorumluluk bilincine sahip olmak,
  • Problemler karşısında çözüm üretme becerileri sergilemek,
  • Planlama ve organizasyon becerisi göstermek,
  • Sabırlı, esnek ve hoşgörülü olmak,
  • Meslek etiğine uygun davranışlar sergilemek,
  • Olumlu tutum ve yüksek motivasyon sahibi olmak,
  • Stresli ve duygusal durumlarla baş edebilme becerileri göstermek

Hasta Kabul Sekreteri Nasıl Olunur? Maaşları ve Şartları

Son zamanların en popüler mesleklerinden biri de Hasta Kabul Sekreterliği olmuştur. Hasta kabul sekreterliği nedir, devlet hastanesinde hasta kabul memuru nasıl olunur, sertifika nasıl alınır, lise mezunu hasta kabul sekreterliği olabilir mi, çalışma alanları nelerdir, hasta kabul sekreterliği nedir diye merak edenler için hasta kabul sekreteri olma şartları, görevleri nelerdir, çalışma saatleri ve maaşları ile ilgili tüm detaylar içeriğimizde yer almaktadır.

Hasta Kabul Tıbbi Sekreter Nasıl Olunur?

Hasta kabul sekreteri olmak için mesleki eğitim almak zorunludur ve iş ilanlarına e-Devlet onaylı belgeniz ile özel olarak başvurabilirsiniz. Hasta kabul sekreteri olmak isteyenlerin sağlık meslek yüksekokullarından veya üniversitelerin Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programından veya Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olmaları gerekmektedir.

Bu bölümlerden mezun olmayan kişiler ise Hasta kabul sekteri olmak için öncelikle kurslardan verilen &#;Hasta Kabul Sertifikasına&#; sahip olması gerekiyor. Üniversite onaylı ve MEB onayı olan ve sorgulanabilir sertifika programları tercih edilmelidir. Sertifika aldıktan sonra Sertifikalı bir özgeçmiş hazırlamak için iş başvurularını takip etmek ve başvuru yapmak gereklidir.

Bu kişiler kamu hastanelerinde çalışabileceği gibi özel hastanelerde de çalışabilmektedir. Üniversite bünyesinde çeşitli bölümler olmakla birlikte bu meslek sertifika alarak da yapılabilmektedir.

Devlet Hastanesinde Hasta Kabul Elemanı Nasıl Olunur?

Hasta kabul sekreterliği yapmak isteyen kişilerin hangi alanda çalışmak isterlerse istesinler tek şartı Hasta Kabul Sekreterliği belgesine sahip olmalarıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversite onaylı kurumlardan alacağınız belge veya özel kurumlardan alacağınız belge ile devlet hastanelerine başvurarak gerekli şartları yerine getirmeniz sonucunda hasta kabul memuru olabilirsiniz.

Hasta Kabul Sekreteri Şartları Nelerdir?

Hasta kabul sekreteri olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az ortaokul mezunu olmak ve “Tıbbi Sekreterlik-Hasta Kabul İşlemleri Belgesi” sahibi olmak gerekmektedir. Hasta kabul sekreteri olabilmenin diğer şartları ise şunlardır:

  • Tıbbi terimlere aşina olmak ve teorik bilginin yanı sıra sekreterlik mesleğinin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip olmak gerekmektedir. Aslında meslek için her iki alanda da yetkin olmak gerekmektedir.
  • Gelişmeleri yakından takip etmenizi ve kendinizi güncel tutmanızı gerektiren bir meslektir.
  • Tüm ayakta ve yatarak tedavi yöntemlerinde tıbbi belgeler kullanılmaktadır. Ayrıca medikal sektöründe çalışan herkesin medikal terimleri bilmesi gerekmektedir.
  • Dersler bu bilginin altyapısını sağlar. Herhangi bir koşula bağlı yapılmadığı için tercih edilmektedir.
  • Belirtmek gerekiyor ki hasta kabul sekreterliği için herhangi bir mezuniyet durumu gerekmiyor.
  • Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında ikamet eden herkes bu kurslara katılabilir, sertifika alabilir ve mesleğe başlayabilir.
  • Gereken eğitim düzeyi en az ilk öğretimdir. 
  • Kapalı ortamda çalışabileceğiniz için bu çalışma ortamını göze almanız gerekiyor.
  • Bütün gün hastalarla iletişim halinde olacağınız için sabırlı olmalısınız.
  • Görme ve işitme organları, eller ve parmaklar sağlıklı olmalıdır.
  • Evrak vs. işler yapılacağı için düzenli olmalısınız.

Günümüzde sağlık sisteminin gelişmesi ile birlikte sağlık personeline oldukça fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle Acil tıp teknisyeni olmak isteyen adaylar Acil tıp teknisyeni maaşları ne kadar içeriğimizden bilgi alabilir.

Tıbbi Sekreterlik Sertifikası Nasıl Alınır?

Hasta kabul belgesi alabilmek için öncelikle tercihinize göre üniversite onaylı özel eğitim kurumlarından ve Halk Eğitim merkezlerinden hasta kabul kurslarına katılmanız gerekmektedir. Uzaktan eğitim şeklinde hasta kabul kursuna katılmanız ve eğitim sonunda hasta kabul sınavını başarıyla tamamlamanız gerekmektedir.

Tercihinize göre üniversite onaylı, özel eğitim kurumlarından ve Halk Eğitim merkezlerinden hasta kabul sekreterliği sertifikası almak için yapmanız gerekenleri gelin birlikte inceleyelim.

Halk Eğitim Merkezleri&#;nden MEB Onaylı Hasta Kabul Kursu Nasıl Alınır?

Halk Eğitim merkezlerinde MEB onaylı hasta kabul kursları alabilirsiniz. Halk eğitim merkezlerinden alınan diplomalar, üniversitelerden alınan diplomalara eşdeğerdir.

Bu derslerde gerekli teorik bilgiler kazandırılır. Tıbbi terimler, belgeler ve sekreterya hakkında gerekli bilgiler, hastanelerde kullanılan otomasyon programları hakkında bilgiler verilmektedir. Bu kurumdan alınacak sertifikalar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanır. Elbette her kursiyer sertifika alamıyor.

Eğitimin ardından bir sınava tabi tutulacaksınız. Bu sınavda başarılı olan herkes sertifika almaya hak kazanıyor. Sertifikanın uluslararası geçerliliği vardır. Ayrıca özel ve kamu sektöründe çalışmak isteyenlerin kullanabileceği düzeydedir. Sadece kursu aldığınız ilde değil, yurt genelinde geçerlidir.

Özel Eğitim Kurumlarından Sertifikası Nasıl Alınır?

Sertifika programı açan tüm kurslara online başvuru yapabilirsiniz. Tabii ki bir fiyat için. Genelde özel kursların süresi 1 aydır. Kurslara kayıt olmadan önce sizi yetiştirecek kişiler hakkında da bilgi almalısınız. Çünkü bu kişiler genellikle doktordur. Kurs hocanız doktor olmayacaksa boşuna o kursa kayıt olmayın. Ayrıca özel kurumlardan alacağınız sertifikaların yurt dışında da geçerli olması sizin için avantaj olacaktır.

Özel eğitim kurumlarında beden eğitiminin yanı sıra uzaktan eğitim imkanı da verilmektedir. Bu nedenle evinizden istediğiniz zaman sisteme giriş yaparak dersi dinleyebilir ve konu çalışabilirsiniz.

Üniversite Onaylı Hasta Kabul Sekreteri Sertifikası Nasıl Alınır?

Kurslar, Türkiye genelindeki çoğu üniversitenin uzaktan eğitim merkezi olan UZEM tarafından verilmekte ve kurs sonunda yeterli görülen öğrencilere sertifika verilmektedir. Ancak, bu eğitim programları genellikle ücretli olacaktır. Örneğin Sakarya Üniversitesi&#;nin kursu 1 aylık ve ücreti TL. Kurslar genellikle kısa süreli olacağından ücret oldukça normaldir.

Tüm ders belgeleri uzaktan eğitim sistemine yüklenmiştir. Öncelikle sisteme kayıt olmanız gerekmektedir. Gün içerisinde dilediğiniz zaman sisteme giriş yapabilir, ders notlarını inceleyebilir ve ders videolarına ulaşabilirsiniz.

Hasta Kabul Sertifikası ile Nerelerde Çalışabilir?

Hasta kabul sekreterleri aldıkları eğitim ve sertifikaların ardından hastanelere başvurarak kariyerlerine başlayabilirler. Hastaneler dışında birçok poliklinikte ve çeşitli alanlarda çalışabilen hasta kabul sekreterlerinin çalışma alanları diğer mesleklere göre oldukça geniştir.

Hasta Kabul sertifikası alanlar aşağıdaki kurumlarda çalışabilir:

  • Eczanelerde
  • Medikallerde
  • Kalp merkezinde
  • Hastanelerde
  • Polikliniklerde
  • Tıp merkezlerinde
  • Diyaliz merkezinde
  • Fizik tedavi merkezinde
  • Aile hekimlerinin yanlarında
  • Evde bakım merkezlerinde
  • Tıbbi laboratuvarlarda
  • Tüp bebek merkezlerinde
  • Geriatri merkezinde
  • Doktorların özel muayenehanelerinde
  • Diş hekimlerinin muayenehanelerinde
  • Teşhis amaçlı çalışan tıbbi laboratuvarda
  • Diğer sağlık personellerinin özel muayenehanelerinde çalışabilirler.

Görüldüğü gibi bu kişilerin çalışma alanları sadece hastanelerle sınırlı değil. Çünkü tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında, hatta özel muayenehanelerde bile yapacakları çok iş var. Bu nedenle ilgili merkezlere sertifikanız ile başvurabilir ve kabul edilirseniz işe başlayabilirsiniz.

Sağlık meslek lisesi mezunları ne olabilir iş imkanları alımlar ve yeni düzenlemeler hakkına bilgi almak için ilgili bağlantıya tıklamayanız yeterli.

Hasta Kabul Sekreteri Görevleri Nelerdir?

Hepimiz biliyoruz ki herhangi bir özel veya devlet hastanesine gittiğimizde randevumuz olsa dahi giriş yapmak zorundayız. Bu girişleri yapanlar hasta kabul sekreterleridir. Artık her birim değil her doktorun ayrı bir sekreteri var. O doktora bağlı olan hastalarla ilgili tüm işlemler bu personel tarafından yürütülür.

Hasta Kabul sekreterinin başlıca görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Bu mesleği barkod vermek olarak tanımlayanlar vardır. Ancak hasta kabul sekreterlerinin tek görevi hasta girişlerini yapmak değildir. Tüm evrak ve doküman işleri kendilerine aittir.
  • Form doldurmak, kayıt yapmak ve evrakları ilgili oldukları birimlere göndermek.
  • Gerekli malzemeleri temin etmek.
  • Hastanede yatmakta olan hasta sayısını bildirmek.
  • Hasta yakınlarını ve refakatçileri kurallar hakkında bilgilendirmek.
  • İşi biten dosyaları arşiv birimine göndermek.
  • Hasta çıkışlarını yaparak gerekli evrakları teslim etmek.
  • Hasta kabul birimindeki yazışmaları yapmak.
  • Doğum tutanağı ve ölüm belgelerini hazırlayarak ilgili birimlere göndermek.
  • Yatışı verilen hastanın dosyasını düzenlemek.
  • Hasta kabulünde kullanılacak malzemeleri gerekli yazışmalar yapılarak ilgili birimden talep etmek.
  • Bölümde bulunan demirbaş eşyalar ile ilgili yazışmaları yapmak.
  • Hastanın girişi, çıkışı ile ilgili kayıtlar yapmak.
  • Sosyo-ekonomik durumu yetersiz olan hastalara ilgili birimi göndermek gibi görevleri vardır.

Kadrolu Hasta Kabul Maaşı Ne Kadardır?

yılında devlet hastanelerinde çalışan bir hasta kabul sekreterinin maaşı TL ile TL arasında değişmektedir. Ek ödemelerle kabul sekreterlerinin maaşları artar.

Özel kurumlarda çalışan Hasta Kabul Sekreterinin maaşı asgari ücretten başlayıp çalışma yılına göre artan oranlarda maaş alabilir. Kurumların çalışanlara yaptığı ek ödenekler ile maaşlar artırılabilmektedir. Güncel maaş tablosu ise aşağıdaki gibidir:

Kadrolu Hasta Kabul MaaşıMaaş Tutarları (TL)
Henüz işe girmiş tıbbi sekreterlerin maaşı TL
5 yıl boyunca görev yapan hasta kabul sekreteri maaşı TL &#; TL
10 yıl boyunca görev yapan tıbbi sekreter maaşı TL &#; TL

Hasta kabul sekreterleri kamu sağlık kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda çalışabilirler. Çalışma koşulları ve maaşlar başvurdukları kurumlara göre değişmektedir.

  • Devlet kurumlarında günde 8, hastada 40 saat çalışabiliyorsunuz. Ancak, özel kuruluşlar daha uzun çalışma saatlerini beraberinde getirebiliyor.
  • Devlet kurumlarında çalışmanız için KPSS sınavına kendi alanınızdan girmeniz gerekiyor. arası bir puan  göreve başlamak için yeterli oluyor.
  • Ancak belge ile giriş yapacaklar için web sayfasını ziyaret ederek Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan personel alım ilanlarını takip etmeleri gerekmektedir.

Bu mesleği tercih etmek isteyenlerin ilk yapacağı şey kurs aramak ve sertifika almak olacaktır. Herhangi bir öğrenme şartı aranmaksızın bu kurslara katılmakla yükümlüdürler. Çünkü başvurular için sertifika istenmektedir. Belgesi olmayan kişilerin başvuru yapması mümkün değildir.

Hasta Kabul Sekreterliği Mesleği Hakkında Genel Bilgiler

Hasta kabul sekreterliği: Hastanelerde ve özel kliniklerde ziyaretçi karşılama, doğru ve etkili iletişim ve destek, hasta yakınlarının kurallar konusunda bilgilendirilmesi gibi süreçlerde hasta ve yakınlarını bilgilendiren birimdir. Bu birimde görev yapanlara hasta kabul sekreteri denir. Hasta kabul sekreterleri, bir tür eski uygulama ile tıbbi sekreterler gibi hareket ederler. Hastaların kimlik bilgilerini alarak sistem üzerinden muayene olmak istedikleri bölümlere giriş yaparlar.

Ancak görevleri bununla sınırlı değildir. Son zamanlarda sosyal medyada bile &#;Hasta kabul sekreteri olmak ister miydiniz?&#; İlanlarda tıbbi sekreterlik ile aynı görevi yapan hasta kabul görevlisi olabilmek için yeni düzenleme ve uygulamalar hayata geçirilmiş, istihdam açısından esneklik sağlanmıştır.

Hasta Kabul Sekreterliği&#;nde yapılan son düzenleme ile üniversitelerin 2 yıllık tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programlarından mezun olanların istihdam edildiği alanlarda mezuniyet şartı kaldırılmıştır.

  • Üniversite onaylı sertifikalar ile de sektöre girmek mümkün oluyor.
  • Özel ve Devlet kurumlarından alınan sertifikalar da geçerli olmaktadır.
  • Ayrıca, uzaktan eğitim veren pek çok firma da sertifika verebilmektedir.

Hasta Kabul ile Tıbbi Sekreterlik Aynı mı?

Hastanelerde hasta kabul sekreteri &#; tıbbi sekreter fark etmez iki meslekte aynı görevi yapıyor.

Tıbbi sekreter Sertifikası Nasıl Alınır?

Tıbbi sekreterlik sertifikası alabilmek için öncelikle üniversite onaylı bir tıbbi sekreterlik kursuna kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt yaptırdığınız tıbbi sekreterlik eğitimini başarıyla tamamladığınız takdirde tıbbi sekreterlik sertifikası almaya hak kazanırsınız.

Hasta Kabul Sertifikası Kaç Günde Alınır?

Kurs sonunda en geç 15 gün içinde kursiyerlere sertifikaları teslim edilir. Kurs sonunda üzerinden en az 45 puan almayı başaranlar bu sertifikayı almaya hak kazanıyor.

Tıbbi Sekreterlik Kursu Ne Kadar Sürüyor?

Tıbbi sekreterlik kursu 3 ay sürer. Eğitim süresi saat olarak planlanmıştır.

Devlette Tıbbi Sekreter Nasıl Olunur?

Devlette tıbbi sekreter olmak isteyenlerin en az bir Sağlık meslek lisesinden mezun olması gerekmektedir. Aynı zamanda önlisans derecesi olan Tıbbi Sekreterlik Anabilim Dalını okumak bu alanda çalışmak için yeterlidir.

Seda Editör

Seda Editör

yılında İstanbul&#;da doğdum. İstanbul Üniversitesi&#;nde Uluslararası İlişkiler bölümünden mezunum ve 5 yıldır editörlük yapıyorum. Ekonomi bölümü editörüyüm.

FacebookPinterestLinkedInInstagram

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası