8 sınıf türkçe yüklem özne örnekleri / 8. Sınıf Cümlenin Ögeleri Etkinlikleri - funduszeue.info

8 Sınıf Türkçe Yüklem Özne Örnekleri

8 sınıf türkçe yüklem özne örnekleri

kaynağı değiştir]

Türkçe, yüklemi cümle sonunda olan bir dildir ancak vurgu amacıyla bazen yüklemin yeri değişebilir:

Cümlede vurgulanmak istenen öge yüklemin hemen önüne getirilir. Aşağıdaki cümlelerde yüklem kalın, vurgulanan öge büyük harflerle yazılmıştır:

Yüklemi sonda olan cümleye kurallı (düz) cümle, yüklemi farklı bir konumda olan cümleye devrik cümle denir. Yüklemi gizli durumda olan cümleye ise eksiltili cümle denir.

Kaynakça[değiştir

8. Sınıf C&#;mlenin &#;geleri: C&#;mlenin &#;geleri Konu Anlatımı, &#;rnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler!

Cümlelerin oluşumları çekimli bir fiil ya da ek fiille çekimlenmiş isim soylu bir sözcük gerekir. Bu iki unsurdan birinin özelliklerine sahip olan kelimeler, cümleyi oluşturmak için yeterli olacaktır. Cümlenin ögeleri üç temel grupta incelenmektedir.

1) Temel Ögeler

Temel ögeler, bir fikir, düşünce, dilek ya da duyguları yazı veya sözle anlatabilmek için iki ögeden oluşur. Bunlar özne ve yüklemdir. Örneğin; "Ben geldim" cümlesinde "ben" kelimesi özne "geldim" kelimesi ise yüklemdir.

Yüklem: Cümlelerdeki bir işi, yargıyı, hareketi bildiren çekim unsurudur. Yüklemler, cümlelerin temel ögesidir ve yüklem olmadan bir cümle oluşturulamaz. Örneğin; "Ben her zaman işlerimi yaparım" cümlesindeki "yararım" kelimesi bir yargı barındırdığı için yüklemdir. "Arabaların hepsi çok güzeldi" cümlesindeki "güzeldi" kelimesi bir yargıyı sonuca bağladığı için yüklemdir. "Komşu, komşunun külüne muhtaçtır" cümlesindeki "muhtaçtır" kelimesi ise ek eylemin geniş zamanı ile çekimlenerek yüklem görevini almıştır.

Cümlelerde yüklemin bulunabilmesi için herhangi bir soru cümlesi yoktur. İsimler ya da fiiller bu görevi üslenmektedir. Yüklemler sadece tek kelimeden değil aynı zamanda kelime grubundan da oluşabilir. Örneğin; "Anne, çocuğunu çok merak ediyordu" cümlesindeki "merak ediyordu" kelime grubu birleşik eylem olmasından dolayı yüklemdir.

Özne: Yüklemin bildirdiği bir fikir, düşünce, dilek ya da duygu durumunu yapan veya cümledeki olanı karşılayan ögeye denmektedir. Özneler, cümlelerin temel ögesi niteliğindedir fakat her cümlede yer almak zorunda değildir.

Özneler, fiil cümlelerinde işi yapandır. Bir cümlede "Kim ve Ne?" gibi sorular sorulduğunda özne karşımıza çıkar. Özellikle "Ne?" sorusu nesneyi bulmak için sorulmaktadır. Bu yüzden özneyi bulmak için yükleme “yapan kim, olan ne?” şeklinde soru yöneltmek daha doğru olacaktır. Örneğin; "Bugün hava çok soğuktu" cümlesine "soğuk olan ne?" diye sorduğumuzda, özne karşımıza çıkmaktadır.

Özneyi tam olarak kavrayabilmek için üç grupta inceleyebiliriz;

a) Gerçek Özne: Yargının konusu olan ya da bildirdiği yargıyı gerçekleştiren varlığın cümlelerde açıkça ifade edilmesidir. Örneğin; "Aydın bugün eve gelmedi" cümlesindeki "Aydın" ismi gerçek yani açık öznedir.

b) Gizli Özne: Cümle içerisinde kelime olarak ya da isim olarak bulunmayan, yüklemin çekiminden dolayı anlaşılan öznelerdir. Örneğin; "Bu konuyu size açıklayacağım" cümlesine "kim açıklayacak?" diye sorulduğunda "Ben" kelimesi gizli öznedir.

c) Sözde Özne: Eylemlerin kim tarafından yapıldığı belli değildir. Bu yüzden cüm­lelerde işten etkilenen unsur özne kabul edilir. Örneğin; "Bu sonuç çok iyi açıklanmadı" cümlenin yüklemi "açıklanmadı" kelimesidir. "Ne açıklanmadı?" diye sorulduğunda "Bu sonuç" sözde özne olarak değerlendirilir.

2) Yardımcı Ögeler

Bir cümlede yardımcı ögeler; nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci ve edattır.

Nesne: Cümlelerde öznenin yaptığı işten etkilenen ögedir. Örneğin; "Bugün seni çok özledim" cümlesinin yüklemine "Kimi?" sorusunu yönelttiğimizde "Seni" kelimesi nesnedir. "Kardeşime kitap aldım" cümlesine "ne aldın?" sorulduğunda "kitap" kelimesi nesnedir.

 a) Belirtili Nesne: "Kimi ya da neyi" sorularına cevap veren nesnelerdir.

 b) “-i” belirtme hal ekini almayan ancak özneyi bulduktan sonra ortaya çıkan nesnelerdir.

Dolaylı Tümleç: Cümlelerde bulunma, yaklaşma, uzaklaşma bildiren ögedir. Yüklemi yer anlamıyla tamamlar. “-e, -de, -den” ekleriyle oluşan kelime ya da kelime gruplarıdır. Örneğin; "Ders çalışırken dönüp saate baktım" cümlesine "neye baktın?" sorusu sorulduğunda "saat" kelimesi dolaylı tümleçtir.

Zarf Tümleci: Zaman, miktar, yön, vasıta ve şart bildiren ögelerdir. Zarf tümleçleri yüklemleri tamamlar. Örneğin; "Ahmet bugün derse gelmedi" cümlesine "ne zaman?" diye sorulduğunda "Bugün" kelimesi bir zarf tümlecidir.

Edat: Yüklemin neyle ya da kimle ilgili olduğu, hangi amaçla yapıldı gibi ögelerdir. Örneğin; "Adam bu geziye arkadaşlarıyla katılmış" cümlesinde "Kiminle katılmış?" sorusu sorulduğunda "arkadaşlarıyla" kelimesi edattır.

 3) Ara Söz

 Herhangi bir ögenin açıklaması şeklinde cümle içerisinde yer edinen, iki virgül arasında ya da iki kısa çizgi içerisinde yer alan kelimelerdir. Bu kelimeler cümleden çıkarıldığında, cümlede herhangi bir daralma meydana gelmez. Kimi zaman bağımsız olarak da cümle içerisinde yer edinebilirler. Örneğin; "Ankara'ya, doğduğu şehre, gidiyordu" cümlesindeki "doğduğu şehre" bir ara sözdür.

Ara sözler kimi zaman ögenin açıklayıcısı olarak kullanılmayabilir. Böyle olduğunda kelime bağımsızdır ve cümle dışı unsur olarak kabul edilir. Örneğin; "O gün sabah, sen de hatırlayacaksın, birlikte parkta oturmuştuk" cümlesinde "Sen de hatırlayacak" bağımsız ve cümle dışı bir ara sözdür.

Yazdır! Bu Yazıyı Paylaşın!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası