iğnelik otunun faydaları / Egenin otları şifa deposu - Sağlık Haberleri

Iğnelik Otunun Faydaları

iğnelik otunun faydaları

Giriş: - - Güncelleme: -

Datça'da ocak ayından nisan ayı sonlarına kadar pek çok ot yetişiyor. Mevsimine göre toplanan otlar temizlenip, ayıklandıktan sonra kimi zaman pişirilerek kimi zaman çiğ haliyle derin dondurucularda depolanıp yıl boyu tüketiliyor. İlçede turizm sezonu boyunca yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği otlar, restoran ve lokantaların yanı sıra Datçalıların sofralarının da vazgeçilmezlerı arasında bulunuyor. Datça'da yetişen yüzlerce ot çeşidi arasında devetabanı, labada, ebegümeci, kazayağı, gışıyak, acıca, turp otu, zemperlik (gelincik), dallampa veya dalleme (papatya sapı), tilki otu, gara gazıyak, sarı ot, kişniş, iğnelik, çeti otu (karahindiba), dılan (ısırgan otu) ön sıralarda yer alıyor.

'OTLAR, BAHARIN MÜJDECİLERİDİR'

Datça'nın kırsal Reşadiye Mahallesi'nde yaşayan ev kadını Tennur Balcı (53), Datça Yarımadası'nın zengin bitki çeşitliliğine sahip olduğunu söyledi. Kentin doğal ortamında yetişen otların salata ve kavurmalar başta olmak üzere meze ve böreklerde kullanıldığını belirten Balcı, "Datça'da otlar baharın müjdecisidir. Sofralarımızın olmazsa olmazıdır. Hem salatalar hem de yemeklerde kullanırız. Özelikle kavurma yaparız. Pirinç ve bulgurla da pişirilir. Turp otunu meze ve salatalarda kullanır, çorbalarımızın yanında servis yaparız. 'Gara gazıyak' adını verdiğimiz otların böreği çok lezzetli olur. Sarı ot ise şifa deposudur. Mide ve bağırsaklara iyi geldiği bilinir. 'Gışıyak' isimli otumuzun ise yemeğini yaparız. Kavururuz, yumurtalısı çok güzel olur. Arapsaçı (rakı otu) ise hem sütle kavrulur hem de kuzu etli yemeği olur" dedi.

KUŞAKTAN KUŞAĞA AKTARILAN BİR KÜLTÜRÜ

Datça Özcan Yılmaz Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi mezunu, evli ve bir çocuk annesi Gözde Yarımağa (26), mutfağında otun büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Datça ot yemeklerinin geçmişten günümüze kadar uzanan bir kültürün izlerini taşıdığını belirten Yarımağa, "Ot, bize büyüklerimizden kalan bir miras. Geçmişte ninelerimizden, annelerimizden bize kadar uzanan ot serüveninin, gelecek kuşaklara da taşınacağını umut ediyorum. Çünkü Datça'mızın doğası, otların yetişmesi için çok elverişlidir. Her yerden adeta ot fışkırıyor. Biz de gençlere otları tanıtıyoruz" diye konuştu.


Yukarıdaki resimde hibiskus otunu görüyorsunuz. Dünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan korona virüsüne yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek doğal ürünleri aramaya yöneltti. Yıllardır sofraların vazgeçilmezi olan, Ege Bölgesi'ne özgü şifalı otlar da birçok kişinin ilk tercihi olurken, Prof. Dr. Nazan Turhan, nefes darlığından tansiyona, kan dolaşımından mide rahatsızlığına kadar çok sayıda hastalığa iyi gelen hibiskus, ısırgan otu, arapsaçı, cibez, turp otu, zeytin yaprağı, sarmaşık gibi şifalı otların faydalarını tek tek anlattı, vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

40INA KADAR KEÇİYİ SONRA KEÇİNİN YEDİĞİNİ YİYECEKSİN

Datça Belediyesi Hızırşah Kültür Evi Sorumlusu Arkeolog Okan Özalp ise Datça'da, Yörük kültürünün halen yaşatıldığına dikkat çekti. Özalp, "Datça'daki dağlar, Torosların sonudur. Dolayısıyla Yörük kültürü halen yaşatılıyor. Datçalılar ve Yörüklerin, ortak bir deyimleri var: '40'ına kadar keçiyi yiyeceksin. 40'ından sonra ise sağlıklı yaşayabilmek için keçinin yediğini yiyeceksin' derler. Datça aynı zamanda geçmişte antik dönemde, Knidos'ta tarihte ilk farmakolojik yani ecza biliminin merkezleri bulunuyor. O dönemin hekimleri ki Kos'ta Hipokrat dahil bu bölgeye gelip, dünyanın dört bir yanından topladıkları otları bu topraklara ekmişler. 2 bin yıldır var olan ve günümüze kadar ulaşan bu otlar iklimin müsait olması nedeniyle bu coğrafyayı benimsemişler. Binlerce yıl önce otlar ecza biliminde kullanılmış ve ilaç elde edilmiş" dedi.

Ege otları/htgastro/kesfet/ege-otlari

Karşıyaka Belediyesi ile Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğiyle Anadolu’nun ve özellikle Ege’nin kadim ot kültürüne dair farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen “Karşıyaka Ege Otları Festivali’ tamamlandı. Ünlü İtalyan Şef Danilo Zanna ve Şef Serkan Çakır’ın katılarak atölyede yer aldığı festival, ilgiyle takip edildi ve renkli anlara sahne oldu.

Karşıyaka Belediyesi iştiraki Kent A.Ş’nin de özel menü hazırladığı iki günlük festivalde Ege’nin bereketli doğasında kendiliğinden yetişen ot kültürü tanıtılırken alanında uzman kişilerin söyleşileri de festivale renk kattı. Dışarıda kurulan sembolik pazar alanında, özellikle İzmir mutfağında yaygın olarak tüketilen turp otu, hardal, radika, cibez, arapsaçı, şevketi bostan, ebegümeci, ısırgan otu, helvacık, gelincik ve iğnelik gibi kış mevsimine özgü yabani otlar sergilendi.

Renkli Anlar Yaşandı

Karşıyaka Ege Otları Festivali’nin ikinci gününün ilk söyleşisinin konuğu yazar Bahriye İplikçi oldu. İplikçi, “Annemin Ot Sepeti, Yarımada Ot Yemekleri” başlığında Urla ve çevresindeki yabani otları, bu otlardan yapılan yemekleri anlatırken kitabının çıkış sürecini katılımcılar ile paylaştı. Söyleşide “Annemin Ot Sepeti” kitabının yazarı İplikçiye, Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç eşlik etti. Söyleşinin ardından video gösterimi yapıldı.

“Köklere Zarar Vermemek Gerekiyor”

Doç. Dr. Seda Genç’in otlar ne zaman çıkıyor sorusu üzerine konuşan İplikçi, “Özellikle Urla’da ılıman bir iklim olduğu için Şubat sonunda ot bulabilirsiniz. Ama otlar Mart sonu ve Nisan başı tamamen çıkmış oluyor. Şubat ayında başlayan toplama süreci Haziran ayına kadar devam ediyor. İlk çıkan ot, Şubat ayının başlarında Akkız otu. Suya çok ihtiyacı olduğu için odunsu bir kökü var. Diğer otlar gibi toprağın ısınmasını beklemiyor. Şevketi bostan Haziran’da toplanabiliyor” dedi. Otların toplanmasının inceliklerinden bahseden ve ekonomik olarak kazanç sağlandığı için farkındalık çalışmalarının olduğunu dile getiren Doç. Dr. Seda Genç’in “Pazar bir kazanç oluşturduğu için herkes ot toplayabiliyor ve pazarlarda satıyor. Bize ot toplamanın incelikleri ile ilgili bilgi verir misiniz? sorusunu yanıtlayan Bahriye İplikçi şunları kaydetti: “Bana ilk söylenen şey Urla’da ‘Nereye gidersen git, bıçağını torbanı eksik etmeyeceksin. Fakat o torbayı da çok fazla doldurmayacaksın, ihtiyacın kadarını toplayacaksın’ oldu. Toplarken köküyle toplamamak gerekiyor, hatta kökü yenen otları bile köküyle koparmamak gerekiyor. Şevketi bostanı yok ettik. Yaprakları da yenebiliyor evet köküyle daha lezzetli ama hiç olmazsa onu köklerken tamamen çıkartmamaya özen göstermeliyiz. O kökü toplamayalım ki gelecek nesillere de aktarabilelim.”

“Hepsi Birer Şifa Kaynağı”

Halk arasında sağlık için kullanılan otlar hangileri sorusunu yanıtlayan İplikçi şunları söyledi: “Mesela Dedekaşığı dediğimiz bir ot var. Onun diz ağrısına çok iyi geldiği söyleniyor. Yılan burçağı denilen bir ot var, aslında kendisi zehir ama tirşik denilen çorbası da yapılıyor. Tirşik otunun kökü temizleniyor, kesme şeker büyüklüğünde kesiliyor ve beş gün içiyorsunuz hemoroide iyi geliyor. Onun dışında şevketi bostanın böbreklere çok iyi geldiği söyleniyor. Karabaş otu kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor. Enginar ciğerlere çok iyi geliyor. Hepsi birer şifa kaynağı.” Söyleşinin sonunda Doç. Dr. Seda Genç yazar Bahriye İplikçiye plaket ve zeytin fidanı takdim etti. İplikçi, “Buradan Karşıyaka Belediyesi’ne, Yaşar Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum. Bu tür etkinlikler gerçekten kültürümüzün devamını sağlıyor. Çok önemsiyorum, sizleri kutluyorum” dedi.

Ege Otlu Tortellini Yapıldı

Söyleşinin ardından Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden iki öğrenci, ‘Ege Otlu Tortellini’ yaptı. Onlara Araştırmacı- Yazar Aybala Yentürk ve Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç eşlik etti. Yentürk yenilikçi lezzetler ve gençlerin tariflere bakış açısı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yentürk, “Biz millet olarak büyük bir imparatorluğun çocuklarıyız ve içimizde çok fazla kültür vardı. O yüzden farklı kültüre de hep açığız” dedi. Seda Genç ise özellikle gastronomi öğrencilerinin farklı dünya mutfaklarına ilgi duysalar da öncelikle Türk mutfağını, Türk gastronomisini öğrenmeleri gerektiğini vurguladı. Seda Genç, sevgiyle yapıldığında yemek yapmanın da düşünüldüğü kadar zor olmadığını belirterek, “Bu iş biraz sevmekle alakalı, yemek yapmanın çok zaman alacağını düşünebiliyoruz. Burada yarım saat gibi kısa bir sürede makarna hamurunu hazırlayıp bir yandan da otları hazırlıyoruz. Aslında önce sevmek gerekiyor, sevgiyle yapıldığı zaman zor gelmiyor” diye konuştu. Gençler mutfakta yemeklerini yaparken, ege otlu tortellini yapmanın püf noktalarını da anlattı. Atölye sırasında katılımcıların merak ettiği sorular cevaplandı. Aromatik kokular mutfaktan salona yayılırken konuklar öğrencilerin hazırladığı yemeği tattı.

Günün ikinci söyleşisi de Doğal Tıp Uzmanı ve Fitoterapist Şaduman Karaca tarafından gerçekleştirildi. “Doğadan Yenilebilir Ot Toplamanın Faydaları ve Riskleri” başlıklı söyleşisinin sonrasında, ısırgan otundan salata yapımı ve tıbbi çay demlemenin inceliklerinin aktırıldığı atölyede Fitoterapist Karaca’ya Araştırmacı- Yazar Aybala Yentürk eşlik etti.

“Doğada Büyük Bir Zenginlik Yatıyor”

Araştırmacı – Yazar Aybala Yentürk’ün “Doğada otları nasıl tanıyabiliriz” sorusunu cevaplayan Şaduman Karaca, “Uzmanlık alanım tıbbi amaçlı kullandığımız bitkileri tanıtmaya yönelik. Burada var olan zenginlik bize ciddi bir şekilde mesaj veriyor. Bu bitkinin varlığı ve bunu tanıyalım, korumak istersek hangi değerleri korumamız gerektiğini bilelim, eğer onu yetiştirmek ve sağlık için kullanmak istersek nerede yetiştireceğimizi öğrenelim. Benim alanım bu sorulara verilen cevaplar ile ilgili. Yaptığımız her çalışmada ipuçları arıyoruz. Çünkü doğada büyük bir zenginlik yatıyor. Bitkilerin sosyalizasyonu, varoluş modelleri, motifleri ve şekilleri biz insanların yaşam şekillerine tarih boyunca örnek olmuş” diye konuştu.

“Bitki Sayıları Her Yıl Azalıyor”

Doğada kendiliğinden yetişen otlar hakkında bilgi veren Şaduman Karaca şunları kaydetti: “Doğadaki bitkilerin her evresini gözlemlemek gerekiyor. Bitkilerle empati yapmak gerekiyor yoksa onları metalaştırıyoruz ve tüketmeye yönelik bir niyet ortaya koyuyoruz ve bu benim içime sinmiyor. Doğadan toplanan yenilebilir otlar, bir kültür bitkisine göre araştırmalara göre en az 5 kat besin değerine sahipmiş. Riskleri minimalize etmek gerekiyor. Şevketi bostanı çok merak ediyorum, doğada şevketi bostanı sürekli topladığımızda devamı nasıl gelecek? Çünkü kökünü alıyoruz, bitkinin büyümesine izin vermiyoruz, eğer büyümesine izin vermezsek onun çiçek açmasına, tohum vermesine de izin vermemiş olacağız ve bu bitki zamanla o bölgede azalacak. Bildiğim kadarıyla şevketi bostan artık ekiliyor ama önceden doğada vardı. Bu tıbbi bitkiler içinde geçerli. Sarı kantaron, kırmızı kantaron gibi tıbbi bitkiler de çok nasıl olsa diye düşünülerek hala yığınsal şekilde toplanıyor. Biz fark etmiyoruz ama bu bitkilerin sayıları her yıl azalıyor. Köylerdeki insanlar bu durumun farkındalar, yaşamları boyunca bu bitkilerin nasıl çoğaldığını bildikleri için gelecek yıla da bırakmak üzere o hassasiyeti gösteriyorlar ama işin içine ekonomi girdiğinde kim ne kadar o özeni gösteriyor bilemiyoruz. Bitkiyi tanımak da çok önemli, karıştırılabilir ve zehirli bitki alınabilir, tüketilebilir ve zehirlenme yaşanabilir. O nedenle dikkatli olmak lazım” dedi.

Heyecan Dolu Bilgi Yarışması

Sinema ve tiyatro sanatçısı Yüksel Ünal’ın sunumuyla gerçekleştirilen ödüllü bilgi yarışması da festivale ayrı bir heyecan kattı. Yarışmanın ardında Şef Serkan Çakır’ın atölyesi gerçekleşti. Çakır atölyede ekşi kremalı turp otu ve Tire çamuru yatağında pancarlı ısırgan salatası yaptı. Şef Çakır’a Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden iki öğrenci eşlik etti. Çakır, ekşi kremalı turp otu ve Tire çamuru yatağında pancarlı ısırgan salatasını yaparken tarifini de konuklarla paylaştı. Geleneksel prensiplerle modern taktiklerin birleşerek görsel şölen yarattığı yemekleri konuklar tattı.

İğnelik otunun faydaları nelerdir?

Stres seviyesini düşürme, iltihaplanmayı azaltma, adet sancısını hafifletme, bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirimi kolaylaştırma ve böbrek, cilt ve saç sağlığını iyileştirme iğnelik otunun en ilgi çekici faydalarından bazılarıdır. Antiseptik, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir ve yaraları daha hızlı iyileştirmeye yardımcı olur.

İğnelik Otu Nedir?

Geraniaceae ailesinin bir üyesi olan iğnelik otu, her daim yapraklı bir bitkidir. Popüler bahçe bitkisi ve tıbbi bitki olarak Dünya’nın çeşitli bölgelerinde yetiştirilmektedir. Yaprakları geleneksel tıbbi yöntemlerin başlıca unsurlarıdır ve esas olarak çay hazırlamak için kullanılır. İğnelik otunun sakinleştirici ve meditasyona yardımcı bir etkisi vardır.

Stres Seviyelerini Düşürür

İğnelik otunun sinir sistemine etkisi çok iyi bilinmektedir ve bu bitki nesiller boyunca bunun için kullanılmıştır. İğnelik otunu kullanarak, endokrin sistemi olumlu yönde etkileyen ve stres ve kaygıya neden olan hormonların dengelenmesine yardımcı olan organik bileşiklerden türetilmiş yatıştırıcı özelliklere sahip lezzetli bir çay hazırlayabilirsiniz. Stres altındayken bir fincan iğnelik otu çayı içmek, ruh halinizi ve zihin dağınıklığını rahatlatabilir ve azaltabilir.

İltihaplanmayı Azaltır

İğnelik otunun diğer yaygın kullanımlarından biri, vücuttaki iltihaplanmayı hafifletmektir. Ağrılı eklemler, ağrıyan kaslar veya bağırsak veya kardiyovasküler sistemin genel iltihaplanmasından muzdaripseniz, kolaylıkla hazırlanmış bir iğnelik otu çayı, bu rahatsızlığı çabucak giderebilir ve vücudunuzun hassas bölgelerindeki zorlanmayı azaltabilir.

Ağrıyı Hafifletir

Antienflamatuvar özelliklerine oldukça benzer olsa da, iğnelik otunun analjezik kabiliyeti, baş ağrısı ve diğer yaralanmalar için popüler bir ilaç olabilir. Eğer kronik ağrı veya migrenden şikayetçiyseniz, araştırmalar iğnelik otu çayının endorfin salgılayabildiğini ve ağrıyı oldukça hızlı bir şekilde rahatlattığını gösteriyor. Bu etki nispeten hafiftir ve kalıcı ağrı kesilmesi için kullanılması önerilmez.

Bağışıklığı Artırıyor

Vücudun hastalık ve enfeksiyonlara karşı savunma sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Antimikrobiyal özellikleri iç ve dış patojenlerin vücudu olumsuz etkilemesinden korumaya yardımcı olabilir.

Antibakteriyel Özellikler Barındırır

İğnelik otu doğal antiseptik, anti bakteriyel ve mantar önleyici özelliklere sahiptir ve kendinizi hasta hissettiğinizde harika bir soğuk algınlığı ve grip tedavisi oluşturur. Bir fincan iğnelik otu çayı içmek ya da yapraklarını çiğnemek bağışıklık sisteminizin gücünü artıracak ve çeşitli hastalıklar için hızlı bir iyileşme sağlayacaktır.

Solunum Bozukluklarını İyileştirir

İğnelik otu, güçlü bir antiviral olduğundan bronşit, sinüzit ve burun enfeksiyonlarının belirtilerini hafifletir. Boğazdaki balgam oluşumunu azaltır ve balgam söktürücü olarak çalışabilir.

Antihemorajik (Kanama Önleyici) Etkileri Olabilir

İğnelik otu, arterleri ve damarları daraltarak kan akışını yavaşlattığından kanamayı durdurma yeteneğine sahiptir. Hemostatik özelliklere sahiptir ve bu da kan pıhtılaşmasına neden olur. Bu yaraları daha hızlı iyileştirmeye yardımcı olur. Ancak bu özelliği için kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Böbrek Sağlığını Teşvik Eedebilir

İğnelik otunun uçucu bileşenlerinden bazıları, böbreklerin sağlığını iyileştirebilir ve idrar söktürücü özelliklerinden dolayı idrara çıkış sıklığını artırabilir. Bu; toksinleri, aşırı tuzu, yağı ve vücudun suyunu atmanıza yardımcı olur ve böbrekler üzerindeki gerginliği azaltmanızı sağlayabilir.

Sindirime Yardım Eder

Kramplardan, sürekli şişkinlikten veya genel karın ağrısından şikayetçiyseniz; bir fincan iğnelik otu çayı içmek en kolay ve en pratik çarelerden biri olabilir. Faydalı organik bileşikler iltihaplanmayı yatıştırır ve rahatsızlığa neden olan bakterileri ortadan kaldırır. Böylece gastrointestinal sisteminiz normale döner.

Menopoz Tedavisi Yapabilir

İğnelik otu, menopoz ve adet krampları sırasında sıcak basması ve iç sıkılması ile seyreden bir dizi kadın sağlığı sorununu tedavi etmek için mükemmel bir çözümdür. Tonik ve antidepresan olarak iki kat fazla çalışır. Geleneksel olarak menapoz sırasında adrenal korteks üzerindeki hareketi ile hormonal seviyeleri dengelemek için kullanılır.

Cilt Bakımına Destek Verebilir

Doğal bir cilt temizleyici ve tonik arıyorsanız, soğuk iğnelik otu çayı kullanabilirsiniz. Doğrudan deride kullanılabilir veya banyo suyunuza ekleyebilirsiniz. Cildin sıkılaşmasına ve cilt tonunun düzeltilmesine yardımcı olur ve pullanmayı önler.

Saç Bakımına Yardım Edebilir

İğnelik otu saç derisinde sebum salgısını düzenler böylece de saç uzamasını teşvik eder. İğnelik otunu şampuanınıza ilave edebilir ve öyle kullanabilirsiniz. Bu işlem, saçlara yumuşak bir parlaklık ve hoş bir koku vermeye yardımcı olur.

İğnelik Otu İle İlgili Uyarılar

İğnelik otunu güvenilir bir mağazadan ve satıcıdan aldığınıza emin olun, bitkilerden şifa elde etmek için kullandığınız türe ilişkin mutlaka emin olmalısınız. Ayrıca, iğnelik otunu bitkisel şifa rutinine eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Herkesin yapısı ve sağlık durumu aynı değildir. Bir sorunu çözmek isterken başka bir soruna neden olabilirsiniz.

İğnelik Otunu Yemek Olarak da Pişirebilirsiniz

İğnelik otunu ayıklayın ve iyice yıkayın. Daha sonra 3 ya da 4 santim olacak şekilde doğrayın. Ispanak doğrar gibi yapabilirsiniz. Bir orta boy soğanı yemeklik doğrayın, yağ ile iyice öldürdükten sonra, bir kaşık salça ekleyip yine karıştırın. Daha sonra doğradığınız iğnelik otunu ekleyin ve iyice kavurun. Eğer suyu yetersiz gelirse bir miktar kaynamış su ilave edin. Böylece kavurma olarak tüketebileceğiniz gibi, bir kahve fincanı bulgur ekleyip, bulgurlar pişinceye kadar kısık ateşte tutarak farklı bir yemek de yapabilirsiniz.

Melisa Darmar

Yemlik otu

Aşina tarih video ders notu pdf telegram

Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.

Bahis sitesi yazılı robotu

Yemlik otu nedir? Tüketimi ve faydaları çok eskiye dayanan yemlik otu oldukça çok faydası bulunan ve lezzeti ile sofralarda yer tutan aynı zamanda otların padişahı olarak bilinir. İlkbaharda özelikle de Nisan Mayıs aylarında sıkça bulabileceğiniz yemlik otu hem damağınıza hem de sağlığınıza etki edecektir.

Genel olarak yemlik otu çiçeği sarı, pembe ve mor arası renklere sahiptir. Birçok hastalığa karşı tedavi edici etkisi ile dikkat çeken bitki, kendine has ekşimsi bir tada sahiptir. Dağ yemlik otu, çayır yemlik otu ve tarla yemlik otu olmak üzere 3 çeşide sahiptir.

Yemlik otu

İç Anadolu bölgesinden özellikle bahar aylarında yol kenarların çokça karşılaşılan yemlik otu insan vücuduna faydalı olan otlar arasındadır. Yemliğin çayır, dağ ve tarla olarak üç adet türü de bulunmaktadır. Ayrıca doyurucu bir besin olarak da bilinmektedir. Yemlik otu İç Anadolu’nun padişahı olarak da adlandırılmaktadır. İçerisinde ayrıca bir çok da vitaminde bulundurmaktadır. İnanılmaz yemlik otunun faydaları nelerdir?, yemlik otunun faydaları?, işte bu soruların yanıtı…

yemlik otu 1 orta boy soğan 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 çay kaşığı pul biber Tuz 3 diş sarımsak 4 yemek kaşığı yoğurt Üzeri için; Kırmızı toz biber Ben de Yaptım Yoğurtlu Yemlik Otu Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır? Not Ekle Tarifi Yazdır 💥Baharın gelmesiyle birlikte otlarda çıkmaya başladı. Yemlikleri bugün topadım ve hemen pişirdim. 💥

Otu yemlik

İki Şişle Cepken Model Erkek Çocuk Yelek Modeli Yapılışı

Yemlik otu

Genel olarak yemlik otu çiçeği sarı, pembe ve mor arası renklere sahiptir. Birçok hastalığa karşı tedavi edici etkisi ile dikkat çeken bitki, kendine has ekşimsi bir tada sahiptir. Dağ yemlik otu, çayır yemlik otu ve tarla yemlik otu olmak üzere 3 çeşide sahiptir.

Yemlik otu

Yemlik otu, tarlada, dağda ve çayır alanlarında kendi başına yetişen ot türü olarak tanımlanır. En çok yetiştiği bölge iç Anadolu ve sonrasında Karadeniz bölgesidir. İklim olarak her türlü hava koşuluna ayak uydurabilmektedir. Bu ot genel olarak sarı çiçeklerinin varlığı ile bilinmektedir. Otun türüne göre çiçeklerin rengi pembe ve mor olabilmektedir. Karın erimesi ile beraber kendini gösteren bu bitki ilkbahar mevsiminde meydana gelen yağmurlar ile serpilip gelişmektedir. Taze olduğu zaman tüketilmesi faydalarının daha fazla alınmasına olanak tanıdığı için çiçek açmadan toplanması tavsiye edilir. Bitkinin çiçek, kök ve yaprak içeriğinde panzehir etkisi bulunmaktadır. Yılan sokması yaşandığı zaman o bölgeye yaprağın öz suyunun uygulanması ile zehir yok olmaktadır.

Yemlik otu, ilkbaharda yetişen yeşil renkli ve ince yapraklı bir bitkidir. yemlik otu çeşit çeşittir dağ yemliği, çayır yemliği ve tarla yemliği, içlerinde en lezzetlisi ise tarla yemliği ilk baharda yağan yağmurların ardından yüzünü gösteren yemlik kırsal bölgelerde yaşayan insanların vazgeçilmezidir.

Yemlik otu

*Mineral ve vitamin bakımından çok zengindir.*Demir ve kalsiyum deposudur.*Kansızlık (anemi) önlenmesi için iyi bir kaynaktır.*Vücut direncini arttırır.*Sindirimi kolaylaştırır.*Göz sağlığı için oldukça faydalıdır.*İştah açar.*Migren tedavisi için doğal kaynaktır.*Saçlara iyi gelir.*Cildi korur.*Kemikler için gerekli A vitaminini barındırır.*Yaraların iyileşmesinde önemli bir rol funduszeue.info otu tarifiYemlik otunu aslında birçok şekilde tüketebilirsiniz. Salataların içine katıldığında oldukça lezzetli bir tat funduszeue.info otu dürümüYemlik otunu severlerin en tercih ettiği yöntem en doğal olan dürümdür.

En yüksek yatırım bonusu veren siteler

YEMLİK otu sıpıng FAYDALARI . by news news news -Haziran 05, 0. YEMLİK SIPING VE FAYDALARI BİR VİTAMİN DEPOSU olan, lezzeti ve kendine özgü kokusu ile mükemmel bir besin bitkisi olan YEMLİK, ev ilacı yapılarak ta kullanılır. YEMLIK, dağlarda, çayırlarda ve tarlalarda kolayca, bol bol yetişir.

Yemlik otu tarifi Yemlik otunu aslında birçok şekilde tüketebilirsiniz. Salataların içine katıldığında oldukça lezzetli bir tat verir.

Holiganbet özel oran botu

Yemlik Otu faydaları tektek sayılacak. bitkilerin padişahı yemlikotu faydaları . Hiç yorum yok: 24 Ekim Pazartesi faydalar zararlar.

Yemlik otu

Genel olarak yemlik otu çiçeği sarı, pembe ve mor arası renklere sahiptir. Birçok hastalığa karşı tedavi edici etkisi ile dikkat çeken bitki, kendine has ekşimsi bir tada sahiptir. Dağ yemlik otu, çayır yemlik otu ve tarla yemlik otu olmak üzere 3 çeşide sahiptir.

Yemlik otu nasil pisirilir? Kup küp doğradığımız soğanları kavuralım. Bir iki kez karıştıralım ve yemlikler sönmeye başlayacaktır. Sonra yarım su bardağı kadar kaynar su ekleyip pişirelim 5 dk gibi. Tuz ve pul biber ekleyip karıştırıp dk gibi pişirelim. Yemlik otu salatası nasıl yapılır? Yapılışı:

36 casinoturka

Yemlik otu Trapogon porrifolius L. İğnelik Erodium cicutarium L. Hérit. Kazayağı Falcaria vulgaris Bernh. Sütleğen Euphorbia türleri. Bunu E-postayla Gönder BlogThis! Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş Pinterest'te Paylaş. Etiketler: Otların

Yemlik Otu, genellikle dağlarda bulunan ve kendi kendine yetişen bir ot türüdür. Zaman zaman tarlalarda da gözlemlenebililen Yemlik Otu, her türlü hava şartına uyum sağlayabiliyor. İçerdiği vitaminler dolayısıyla birçok faydası olduğu söylenen Yemlik Otu, alternatif tıp ürünlerine yakınlık duyan vatandaşlar tarafından araştırılıyor.

Telegram sorgu botu

Yemlik otu dürümü Yemlik otunu severlerin en tercih ettiği yöntem en doğal olan dürümdür.

Yemlik otu çoğunlukla yemek olarak tüketilen bir besindir. İçeriğinde bol miktarda A,B2,B6,C vitamini barındırmaktadır. Anavatanı İç Anadolu olan bu ot orada ''Otların Padişahı'' olarak adlandırılmaktadır. Kansızlığı ortadan kaldırıyor . Yemlik otunun çayır, tarla ve dağ yemliği olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır.

Yemlik otu

yemlik I. Sıfat ve Belirteç II. İsim ayrık otu çiriş otu çivit otu dalak otu diş otu dulaptal otu eğrelti otu eşek otu gebre otu güzelavrat otu hamam otu hasır otu kanarya otu kedi otu küstüm otu melek otu ökse otu Metin çevirisine git I . yemlik <-ği> SıFAT yemlik als Futter geeignet yemlik Futter- II . yemlik <-ği> ISIM yemlik

Otu yemlik

Yemlik otu nedir, faydaları neler, nasıl yenir ve yemlik otu nasıl tüketilmelidir? Yemlik otu, otların padişahı olarak bilinir ve A vitamini eksikliğinin en büyük çaresidir. Yemlik otu

Otu yemlik

Spor dünyasından tüm haberler, futbol severler için son dakika transfer haberleri, spor dünyasından dikkat çeken gelişmeler için Türkiye'nin haber sitesi funduszeue.info; funduszeue.info haber içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Yemlik otu içinde demir ve birçok faydalı mineral, vitamin barındıran, çeşitli özelliklere sahip bitkidir.

Otu yemlik

Yemlik Sezonu Açıldı. Herkese Afiyet olsunYemlik Otu Nedir?İskorçina familyasına ait olan yemlik otu, yaygın olarak yemeği yapılan, kökünden çiçeğine kadar h

Yemlik otu

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Otu yemlik

Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.

Yemlik otu

Yemlik otunun faydaları nelerdir?Halk arasında padişah otu olarak bilinen yemlik otunun birçok faydası bulunmaktadır.

Otu yemlik

#Yemlik #Yemlikotu Yemlik otu nedir nerde yetişir muhteşem yemlik otunun faydaları nelerdir. Kahramanmaraş yöresinde yetişen bu güzide otun tavsiyesi benden

kredi notu

Yapılışı Yıkayıp ayıkladığınız yemlik otunu lavaşın içine koyup tuzlayıp dürüm yapın. Söylenene göre bir kere yiyen bir daha asla bırakamayacak. 🙂

Yemlik otu özellikle bu mevsimlerde oldukça sık aranıyor. Yemlik otunu bilenler onunla ilgili tarifler ararken ilk defa duyanlar nasıl bir bitki olduğunu ve faydalarını merak ediyorlar. Bu nedenle biz de yemlik otu ile ilgili güzel bir haber hazırladıfunduszeue.info haberimizde yemlik otunun faydalarını, yemlik otunu hangi zamanlarda ve ne şekilde tüketebileceğinizi funduszeue.info otu nedir?Tüketimi ve faydaları çok eskiye dayanan yemlik otu oldukça çok faydası bulunan ve lezzeti ile sofralarda yer tutan aynı zamanda otların padişahı olarak bilinir.

Lotus casino

Yemlik Otu Nedir? Neye İyi Gelir? Çeşitleri, Faydaları, Zararları

Yemlik otu

YEMLİK OTU İç Anadolu bölgesinden özellikle bahar aylarında yol kenarların çokça karşılaşılan yemlik otu insan vücuduna faydalı olan otlar arasındadır. Yemliğin çayır, dağ ve tarla olarak üç adet türü de bulunmaktadır. Ayrıca doyurucu bir besin olarak da bilinmektedir. Yemlik otu İç Anadolu'nun padişahı olarak da adlandırılmaktadır.

Yemlik otu

Mehmet Ali Arslan Haber Gazetesi Tüm hakları saklıdır © - - Dünya Genelinde Güncel Haberler . Kaynak gösterilmeden kısmen veya tamamen kullanılamaz.

Lewis Carroll: Alice Harikalar Diyarında'nın Yaratıcısının Hayatı

Bulgaristan oturum izni kaç günde çıkar

Ot Tipi Yem Şalgamı (Yemlik Kolza): Sonbaharda kuru ve sulu arazilere ekilir. Yemlik kolza ekim miktarı dekara 1 kg tohumdur. İlkbaharda bitki hasat edilir. Dekardan ton yem bitkisi hasat edilir. Yem şalgamı ot tipi slaj olarak değerlendirilir. Slaj yapılırken kuru madde takviyesi saman ilavesi yapılır.

Otu yemlik

URL-1, Yemlik Otu ve Faydaları, from funduszeue.info . URL-2, Köyümüzde yetişen bitkiler,

Yemlik otu

İlkbaharda özelikle de Nisan Mayıs aylarında sıkça bulabileceğiniz yemlik otu hem damağınıza hem de sağlığınıza etki edecektir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yemlik otu

*Mineral ve vitamin bakımından çok zengindir. *Demir ve kalsiyum deposudur. *Kansızlık (anemi) önlenmesi için iyi bir kaynaktır. *Vücut direncini arttırır. *Sindirimi kolaylaştırır. *Göz sağlığı için oldukça faydalıdır. *İştah açar. *Migren tedavisi için doğal kaynaktır. *Saçlara iyi gelir. *Cildi korur. *Kemikler için gerekli A vitaminini barındırır. *Yaraların iyileşmesinde önemli bir rol oynar.

Merhaba İç Anadolunun sevilen lezzetlerinden olan Yemlik Otu Yemeğini yaptım iyi seyirler.🥰 Yemliğin Faydaları: İçinde çok miktarda demir bulunduğundan kansızlığa iyi gelir A, B2, B6 ve C

Yemlik otu

  • Amatic (Book of Aztec, Lovely Lady, Book of Fortune);
  • Yggdrasil (MultiFly!, HippoPop, Cazino Cosmos);
  • NetEnt (Space Wars, Dead or Alive 2 Feature Buy, Divine Fortune);
  • Play’n Go (Book of Dead, Legacy of Dead, Rich Wilde and the Tome of Madness);
  • Thunderkick (Midas Golden Touch, Big Fin Bay, Beat the Beast: Griffin’s Gold);
  • Microgaming (The Finer Reels of Life, Immortal Romance, Book of Oz);
  • Red Tiger (Gonzo’s Quest Megaways, What the Fox MegaWays, Wild Hot Chilli Reels);
  • Spinomenal (Majestic King, Book of Guardians, 4 Horsemen);
  • Boongo (Sun of Egypt 2, Book of Sun: Multichance, Hit the Gold!).

Yemlik otu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası