kat kaloriferi hangisi iyi / 75 Stk Stokerli Kalorifer Kazanı & Kat Kaloriferi - Uğur Kombi Klima

Kat Kaloriferi Hangisi Iyi

kat kaloriferi hangisi iyi

Kalorifer Kazanı Tavsiyesi Olan

  • Onbaşı
    34 Mesaj
    Konu Sahibi
    arkadaşlar m2 2 katlı evim var.

    marka değilde &#;alışma sistemi olarak tavsiyenizi bekliyorum. k&#;m&#;r&#;n&#; ısısını kendi ayarlayan 3 g&#;n yanına ugramaya gerek kalmadan yanan otomatik kazanlar varmış fakat bi ka&#;

    kişiden kolay arıza yaptığı y&#;n&#;nde duyum aldım(ne derece doğrudur bilmiyorum). odundan yana sıkıntı yok acaba klasik bi kazanmı d&#;ş&#;nsem diyorum ne de olsa yakacak bol fakat

    ondada yanına sık sık uğramak istermi bilemiyorum. kış tam bastırmadan sizin tavsiyeniz y&#;n&#;nde mutlak karar kılmam gerek arkadaşlar. birde kcal diye sınıflandırmalar var m2

    2 kat eve kac kcal yeterli olur? bilgisi olan varsa esirgemezse sevinirim arkadaşlar



  • Yarbay
    Mesaj
    Tripleks net alanı m2 olan evde k&#;m&#;r kazanlı kat kaloriferiyle 4 yıl ısındım. Kazan DD Solitech (manuel) 40kcal/h kapasite olup herg&#;n sabah yakıyorduk. Isınma yeterliydi, en soğuk gecelerde bile (İ&#; Anadolu ikliminde) 70C de yakmak yetiyordu. Sezonda 5 ton Sibirya k&#;m&#;r&#; yakıyorduk. Eğer soğuk iklimde değilseniz size Kcal/h kapasiteli kazanlar yeterli gelir. Otomatik y&#;klemeli kazanların sorunlu olup olmadığı hakkında fikrim yok.

    Sonradan not; şu linki incelemenizi &#;neririm. funduszeue.info#teknikozellik



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi memint -- 29 Eylül ; >
  • Yarbay
    Mesaj
    Kazanla uğraşmak sobadan daha zordur &#;&#;nk&#; k&#;ll&#;ğ&#; b&#;y&#;k olsa bile k&#;l boşaltma ve kaldırma derdiyle kalmayıp her g&#;n kağıt,odun k&#;y k&#;m&#;r&#; koy uğraşması zahmetlidir ve risklidir elektrik kesilmesi durumunda kazan uyumaya ge&#;timi ge&#;medimi? Hemen acel acele kazanın başına gidip uyuma moduna almakla uğraşması ayrı bir &#;abası ama &#;ok iyi bilemeyeceğim bunu bildiklerim bunlar ama tabi bazı markalarda bunlara karşın kolaylıkları vardır umarım..

    Otomatik y&#;klemeli kazanda k&#;zl&#;san 40 binlik Kazan yeterli diye biliyorum.. ama k&#;zl&#;sanı bir araştırın derim.. en &#;ok bunu tavsiye ediyorlar.
  • Yarbay
    Mesaj
    Katı yakıt kazanının başına g&#;nde defa gitmek zahmetli değil. Yalnız elektrik kesilmesi durumu &#;nemli, ama tedbiri var. Tesisatın by-pass ge&#;işine selenoid vana takmak, elektrik kesintisinde by-pass ge&#;işinin otomatik olarak a&#;ılmasını sağlayacak; elektrik geldiğinde ise ge&#;iş kendiliğinden kapanıp normal hattan sıcak su sirk&#;lasyonu devam edecektir. Ayrıca daha maliyetli bir yolda kazana uygun g&#;&#; kaynağı bağlamak olabilir.
  • Onbaşı
    34 Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    Elektrik kesilince sirk&#;lasyon pompası durur ve haliyle sıcak su devridaim edemeyince kazan sıcaklığı y&#;kselir. Katı yakıt kazanlarında, sıvı-gaz yakıtlarda olduğu gibi yanmanın tam kontrol&#; ve gerektiğinde yanmanın tamamen durdurulması m&#;mk&#;n olmadığı i&#;in, elektrik kesintilerinde kazan sıcaklığının y&#;kselmesi ka&#;ınılmazdır. Kesintinin uzun s&#;rmesi halinde asıl &#;nemli olan, sirk&#;lasyon pompasının &#;alışmaması sonucu ısınmanın durmasıdır. Yapılması gereken manuel olarak pompayı normal vana ile by-pass ederek sirk&#;lasyonun kendiliğinden olmasını sağlamak ya da &#;nceden tedbirli davranarak by-pass ge&#;işine selenoid vana takmaktır. Daha fazla maliyeti g&#;ze alır bu işi kazana bağlı g&#;&#; kaynağı ile &#;&#;zerim diyorsanız buna da bir diyeceğimiz olamaz

    Sonradan ek: Bu durum manuel veya otomatik farketmez, t&#;m katı yakıtlı kazanlar i&#;in ge&#;erlidir. Elektrik kesilince ikisi de durur. Otomatik olması kazanın yakıt y&#;kleme fonksiyonunu anlatır, o kadar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi memint -- 29 Eylül ; >




  • Er
    1 Mesaj
    Ev tipi otomatik y&#;klemeli kaloriferler mevcut. Tam otomatik &#;alışıyor. Yanma olarak bir kere sezon başında yakmak yeterli oluyor. g&#;n i&#;inde &#;alışma saatlerini panelinden ayarlıyorlar ilk kurulumda, sonrası otomatik. kazan geceleri uyuyor. sonra otomatik yine yanıyor. stokeri var. Bizim fabrikada lik var ekotek kazan markalı. sıcak suyu da eşanj&#;r ile kazan &#;alıştığı s&#;rece bedava kullanıyoruz iyi oluyor.
    bizim kullandığımız &#;r&#;n şu linkte, sıkıntı yaşamadık 4 yıldır kullanıyoruz: funduszeue.info




  • Er
    1 Mesaj
  • Onbaşı
    15 Mesaj
    bazı şeyler yanlış biliniyor
    stokerli kazanlar fındık k&#;m&#;r ceviz k&#;m&#;r ve pres k&#;m&#;rler ile kullanılabilir
    ocaktan gelen kalın par&#;alı k&#;m&#;r&#; stokerin i&#;ine atarsanız tabiki bozulur
    m2 2 katlı eviniz yalıtımsız ise 25 binlik kesinlikle yetmez
    40 bin garanti olur
    ve dediğiniz 3 g&#;n yanına uğramamak stokerli kazanlarda m&#;mk&#;n :)
    bizde m2 &#;zeri 2 katlı evi 40 binlik demir d&#;k&#;m kazan ısıtıyor gece kapağın &#;st&#;ne kadar k&#;m&#;r koyuyorum 12 saat yetiyor ve kazanı hi&#; s&#;nd&#;rm&#;yoruz
    bazı arkadaşlar kazanın yakmasının zor olduğunu s&#;ylemiş
    her g&#;n kazanı s&#;nd&#;r&#;p yeniden yakarsanız sa&#;ma olur :) kazanın hi&#; s&#;nmemesi gerekiyor yeniden yakmak boşuna uğraşmaktır
    ve tavsiyem raflı kazan almanız borulu kazanlar aşırı ısınmadan dolayı boruları kaynaktan &#;atlama yapıyor &#;ok uğraştırır
    yeni sistem kazanlarda otomatik k&#;l boşaltma sistemleri ve ayarlanabilir baca klapesi sistemi &#;ok işinize yarar bacaya fazla enerji atılması ve yakıtın hızlı yanıp bitmesi engelleniyor
    son olarak by-pass sistemi hi&#; bir işe yaramıyor:)
    ups yada biraz b&#;t&#;e ayırıp transfer panolu bir jenerat&#;r alabilirsiniz




  • Onbaşı
    19 Mesaj
    Kaloriferli kazan almak isteyen arkadaşlara tek tavsiyem, Pelet soba ve kazan sistemlerini araştırdıktan sonra karar vermeleridir. Pelet yakıtlı sistemi keşfederseniz kesinlikle k&#;m&#;rle uğraşmayacaksınız. K&#;m&#;rl&#; kazanlarda yıllık maliyet ne kadar sa pelet yakıt da da aşağı yukarı o kadardır. Pelet yakıtlı kazanların tek dezavantajı fiyatıdır. k&#;m&#;rl&#; kazanlara oranla % arasında pahalıdır fakat temizlik, sağlık, doğallık bakımından karşılaştırıldığında k&#;m&#;rl&#; kazanlarla kıyaslanamaz bile. Pelet yakıtlı soba ve kazanlar doğalgaz konforu sunar.
    Yok denecek kadar k&#;l
    &#;ok Y&#;ksek kalori,
    C&#;r&#;f sıfıra yakın
    Uzaktan kumandalı kazan ve sobalar

    Konuyla ilgili sorularınız olursa buradan yanıtlayabilirim.
  • Er
    1 Mesaj
    Merhabalar
    Bir bah&#;e i&#;inde 2 ayrı ev mevcut evlerden 1'i 85 m2 diğeri ise m2 her iki evdede yalıtım mevcut.
    Her iki evdede tesisat ve petekler mevcut toplamda 28 metre petek var.
    Baymak linyitomat stokerli kazan buldum ama makine temiz &#;ok kullanılmamış . Bu cihazlarla alakalı bilgisi olan varmı?
    Bana yeterlimidir . B&#;lge trakya .
  • Er
    12 Mesaj
    Merhaba,

    Yakıt olarak odun ağırlıklı yakacaksanız raflı sistem kullanmanızda fayda var. &#;zellikle yaş odundan &#;ıkan zift temizlenmezse kazanın sacını zamanla eritiyor. Raflı sistemi temizlemesi daha kolay olduğu i&#;in tercih edebilirsiniz. Raflı sistemlerde raf sayısı arttık&#;a verim artar gibi bir intiba var fakat buda yanlış. Sağlıklı bir yanmanın ger&#;ekleşebilmesi i&#;in bildiğiniz gibi oksijene ihtiya&#; vardır. D&#;zenli bir sirk&#;lasyon i&#;in raf sayısının 3&#; ge&#;mesinin pek bir anlamı yok, &#;&#;nk&#; duman sıkışıp kalıyor sirk&#;lasyon yeterli olmuyor. Eğer kazanınızı k&#;m&#;r ağırlıklı yakacaksanız borulu kazan alabilirsiniz, daha verimli olur. Borulu kazanlarda da kullanılan borunun ısıya dayanıklı kalorifer borusu olmasına dikkat ediniz. Bazı markalar kullanmıyor. Stokerli yani k&#;m&#;r&#; bittik&#;e otomatik y&#;kleyen sistem hakkında tecr&#;bem yok, kullanmadım da, k&#;m&#;r sıkışması ihtimali ve tavsiyeler &#;zerine tercih etmedim.

    Bizim evde iki katlı m2. Toplamda m2ye 15 metre petek kullanıldı. lik borulu ulupınar marka kazan kullanıyoruz. Kazan sıcaklığını 60 dereceye ayarlıyoruz. İ&#;erisini kapağın parmak altına kadar k&#;m&#;r ile dolduruyoruz. Tutuşturduktan sonra kapakları kapatıyoruz yaklaşık 2 g&#;n bir daha yanına uğramıyoruz.




  • Er
    6 Mesaj
    kamuevicomk kullanıcısına yanıt
    Elektrikli kazan &#;nerir misini? 2 ev yan yana 2 ev de 2 şer tane odadan 4 oda toplam. 2 oda 7x5metre 2 oda 3x3metre. Umarım anlatabildim &#; k&#;y evleri. B&#;y&#;k olanda Montalama var. Şuan termokoz 30 kazan var. Kendinden yanan. Bacalı. Elektrikliye &#;evirmek istiyoruz. Ama aylık elektrik faturasına ekstrası ne olur diye d&#;ş&#;n&#;yoruz. Ve kolaylığı daha iyi olacağından d&#;ş&#;n&#;yoruz. Annem babam yaşlı insanlar bir s&#;re sonra k&#;m&#;r ile uğraşması zor olacak. Hangi kazan marka modeli &#;nerirsiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    dan kasıma kadar Termodinamik eks/y serisini kullandım &#;ok memnunum ger&#;ekten g&#;zel ve kaliteli kazan Bulunduğumuz il&#;eye (G&#;zelbah&#;e/İzmir) doğalgaz geldiği i&#;in kazanı devre dışı bıraktım ve tesisat bağlantılarına vana taktırdım istediğim zaman kombi istediğim zaman kazanı yakabiliyorum. Gardaşım benim &#;nerim Kozlusan veya Termodinamik markalarının otomatik y&#;klemeli k&#;m&#;r kazanları.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Onbaşı
    37 Mesaj
    Arkadaşlar aslında bir&#;ok kişi tarafından pek bilinmese de bu kazanların piri altıntaşısı kazanlardır. Benim yaşadığım b&#;lgede hemen hemen her sitede bu kazanlar var. Biz EcoBLACK serisini kullandık &#;ok memnunduk. Hangi marka alırsanız alın &#;&#; ge&#;işli olmasına dikkat edin ve fiyatından &#;nce verimlilik oranlarını &#;nemseyin. Bir de katı yakıtlı kazanlarda sulu ızgara sistemi var ızgarayı koruyor ve verimi arttırıyor. Ayrıca s&#;rekli ızgara değiştirmek zorunda da kalmıyorsunuz. Bir de en &#;nemlisi işi bilmeyen adamı kazanın başına koymayın asla.
  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

Kat Kaloriferi

Kat kaloriferi tanımı ile anlatılmak istenen genelde dairelerin, villaların, sair konut ve işyerlerinin, kısaca doğalgazın henüz ulaşmadığı yerlerin ısınma ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan sistemler olsa da biz kat kaloriferini doğalgazlı ısıtma cihazları (yoğuşmalı kombiler) ve elektrikli kombiler de dahil olmak üzere ele alıp biraz daha geniş bir perspektiften inceleyeceğiz. Yazı içinde ilgilendiğiniz bölüme atlamak için sayfa içeriğini kullanabilirsiniz.

Sayfa içeriği

Kat Kaloriferi Nedir?

Villa ve/veya küçük kullanım alanlı binaların ısınma ihtiyacını gideren sistemlerdir. Kat kaloriferi sistemi, daire veya villa bazında ısınan suyun borular aracılığı ile radyatörlere ulaştırılması ve ısı aktarımı sayesinde ortamın ısıtılması prensibine dayanır. Kat kaloriferi, tek kazanla fiyat, verim ve ömür değerlendirilmesinde avantaj sağlar. Doğalgaz veya sıvı yakıtla da çalışabilen kat kaloriferleri, kazan + boyler + otomatik kontrol sisteminden oluşan ısıtma sistemleri, ısıtma ve kullanım sıcak suyu birlikte üretebilir. Kullanım sıcak suyu istenmemesi durumunda sadece ısıtma amaçlı kullanım imkanı da sağlamaktadır. Yer tipi kat kalorifer kazanları çelik veya döküm malzemeden imal edilebilir. Cebri brülörlü ve atmosferik brülörlü imal edilmiş tipleri mevcuttur. Kombiler ile dairelemize yaptığımız tesisatlar da aslında kat kaloriferidir. Kat kaloriferi tanımı, çok eskiden beri mazotlu, fuel-oil ve katı yakıtlı kazanlar için kullanıla geldiğinden genelde kullanıcılar bunları anlamaktadır fakat evimize kombiler ile yapılan da bir kat kaloriferidir.

Kat Kaloriferi Yapısı ve Çalışma Prensibi

Yer tipi kat kalorifer kazanlarında direkt alevle karşılaşan yanma hücresinin saç kalınlığının uygun (yaklaşık mm) olması ve yanma hücresinin arkası ile çevresinde su bulunması; verimi arttıran bir faktör olduğu gibi kullanılan saç malzemenin çok büyük ısı farklılıkları ile karşılaşmaması nedeniyle malzeme yorulmasına karşı da çok mukavim olmasını ve bu nedenle uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Kat kaloriferleri, özel dizaynı ile kondenzasyona, kapalı genleşme deposu ile kireçlenmeye karşı korunmalıdır. Kaplama sacı eloktrostatik fırınlanmış toz boya ile boyandığında dış atmosferik tesirlere dayanıklı olmaktadır. Türbülatörler paslanmaz çelikten imal edilmelidir. Cebri Brülörlü yanma sistemlerinde gaz (yakıt) ve hava miktarını ayarlamak mümkündür. Hava miktarını gaz ihtiyacına göre ayarlayabilmek imkanı optimum yanma ve yüksek yanma kalitesi; dolayısıyla da yüksek verim sağlanmasında en büyük etkenlerden biridir. Bu sayede işletme verimi yüksektir. Kazan üzerindeki otomasyona ilaveten opsiyonel olarak sisteme monte edilebilen kontrol paneliyle; zaman, ortam sıcaklığı ve kullanım suyu sıcaklığı, donma emniyeti, gece veya istenen zaman aralığında düşük sıcaklık gibi otomatik kontrol imkanı vardır. Özellikle kazanı ayrı bir katta planlanan villalarda ve müstakil yapılarda ortam sıcaklığının, kullanım suyu sıcaklığının sabit kalması, düşük sıcaklık zamanları ile uzaktan kumanda ve telefonla kumanda imkânları ile çok kullanışlıdır. Yanma emniyeti, kazan termostadı, sıcak su termostadı, emniyet termostadı, brülör kontrol termostad ve presostadları, otomatik hava purjörü, aşırı akım sigortası, emniyet ventili, sıcaklık ve basınç göstergeleri ile teçhiz edilmiştir. Sıcak su kullanımı için ani ısıtmalı paslanmaz çelik plakalı su ısıtıcıları (veya boyler), sirkülasyon pompası ve genleşme tankı ile birlikte paket olarak imal edilmeleri nedeniyle montaj, kullanım ve otomatik kontrol kolaylığı sağlarlar.

Kat Kaloriferi Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Kat kaloriferi yapımında çok çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Biz burada ülkemizde tercih edilen tesisat yöntemleri ve bu yöntemleri hayata geçirmek kullanılacak ana malzemeleri kısaca açıklamaya çalışacağız.

Nedir bu ana kalemler?

Katı Yakıtlı Kazan

Kazanda üretilecek enerjiyi katı yakıtların yakılması sonucu üreten kazanlardır.

  • Kömür
  • Odun, Talaş
  • Fındık kabuğu, pirina vb. yakıtlar.

Kazan suyu dönüş sıcaklığının 50 ºC altına düşmesine müsaade edilmez. Yüksek su sıcaklıklarında çalışan kazanlardır. Bu tip kazanlar açık imbisat tankları ile kullanılmalıdır. Bunun sebebi katı yakıtta alev üzerinde dolayısı ile sistem su sıcaklığı üzerinde tam kontrol sağlanamadığından suyun kaynama sıcaklığını çok kolay geçebilmesidir. Tabi bu durum sağlıklı tasarlanmayan bir kalorifer tesisatı neticesinde oluşabilir. Açık imbisat bu sistemler için bir emniyet tertibatıdır aynı zamanda. Elektrik kesilmesi durumunda alev yanmaya devam edecek, su sirkülasyonu pompa çalışmadığı için duracak ve sistem su sıcaklığı hızla yükselecektir. Bu nedenle pompa baypas edilerek bir vana konur, elektrikli kesilmesi durumunda baypas vanası açılarak suyun doğal sirküle olması sağlanır. Bu sirkülasyon, ısınan suyun yoğunluğunun azalması ile soğuk su ile yer değiştirmek istemesi (yoğunluğu az olan yukarı doğru çıkmak ister) prensibi neticesinde oluşur. Bu sirkülasyonun sağlıklı olması için boru çaplarının cebri sirkülasyona göre daha geniş seçilmesi gerekir. Bu da sistemde dolaşan su miktarını artıracağından bu gibi sistemlerde daha güçlü pompalar kullanılmasını zorunlu kılar.

Kendine göre bazı handikapları vardır. Açık imbisatın tesisatın en üst noktasından en az 1,5 m yukarıda tesis edilmesi gerekir. Bu şart sağlanamıyorsa en üst katta  genelde hava yapma problemleri yaşanır. Yine aynı şekilde açık imbisatın tesisat en uzak noktasına olan  mesafesine göre uzakta olan peteklerde hava atma problemleri yaşanabilir.

Sıvı Yakıtlı Kazan

Kazanda üretilecek enerjiyi sıvı yakıtların yakılması sonucu üreten kazanlardır.

  • Fuel oil
  • Motorin (Mazot)
  • Gaz yağı

Prensip olarak katı yakıtlı kazanlar ile temel farkları tesisat tasarımındadır. Kazan cehennemliği, alev duman boruları genel olarak aynı olsa da tesisat tasarımı tamamen farklıdır. Sıvı yakıtlı kazanlarda yakıt miktarı kontrol edilebildiğinden açık imbisat yerine kapalı imbisat (genleşme tankı) kullanılabilir. Genel olarak tesisat tasarımları normal bir kombi tesisatı ile aynıdır.

Gaz Yakıtlı Kazan

Kazanda üretilecek enerjiyi gaz yakıtların yakılması sonucu üreten kazanlardır. Kombileri de bu kategoride değerlendirebilsek de ilave olarak kombilerde sıcak su eldesi aynı cihazdan sağlanabildiği için ayrı tutmakta fayda vardır. Kombi ingilizce combination kelimesinden dilimize geçmiş, kullanma sıcak su eldesi ve ısıtma suyu için aynı cihazın kullanılmasını ifade eder. Kazan ise ısıtma suyu eldesi için kullanılır. Kullanma sıcak suyu eldesi için kazanlar ile birlikte çalışacak bir sıcak boylerine ihtiyaç vardır. Aşağıdaki gazları kullanabilirler.

  • LPG
  • Doğal gaz
  • Biyogaz
  • Hava gazı
  • Jenerator gazı

Gaz yakıtlı kazanlar ilk üretildiği yıllarda yer tipi olarak üretilse de günümüzde kW&#;a kadar duvar tipi kazanlar üretilmektedir. Bu duvar tipi kazanlar görünüm olarak kombilere benzediğinden sıklıkla kombi olarak da telaffuz edilir fakat duvar tipi kazanlarda da aynı yer tiplerinde olduğu gibi kullanma sıcak suyu eldesi için bir boyler entegre edilmelidir. Daha fazla bilgi için Duvar Tipi Kazanlar başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kombiler

Günümüzde kat kaloriferi tesisatı için hemen heryerde tercih edilirler. Yakıt tipine göre ikiye ayrılmakla birlikte üretimi devam eden ve en çok tercih edilenleri yoğuşmalı kombiler ve elektrikli kombilerdir. Yoğuşmalı Kombiler başlıklı yazımızdan bu tür kombiler ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Elektrikli Kombiler başlıklı yazımızdan ise  doğalgazın alternatifi elektrikli kombiler ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

  • Gaz yakıtlı kombiler
    • Hermetik kombiler
      • Konvansiyonel kombiler
      • Yoğuşmalı kombiler
        • Tam yoğuşmalı (premix) kombiler
        • Yarım yoğuşmalı (condense) kombiler
    • Bacalı kombiler
  • Elektrikli kombiler

Kalorifer Sobası

Kalorifer sobası görünüş ve şekil olarak sobayı andıran, mantık olarak katı yakıtlı kazanlar ile aynı ısıtma cihazlarıdır.  Pelet sobası, kuzineli soba, şömine tipi soba bunlara örnek olarak verilebilir. Kuzineli modellerde çeşitli odun ve kömür cinsleri yakabilirken hem evinizi ısıtır hem de aynı zamanda en lezzetli yemeklerinizi fırınında pişirebilirsiniz. Şömine modelleri ise estetik olarak ortama katkıda bulunurken evin diğer kısımlarını da ısıtmada kullanabilirsiniz. Bazı kalorifer sobalarında manuel ayarlamalı mekanik termostat yerine servo damper ile tamamen otomatik ve elektronik kontrol kullanılarak daha güvenli çalışma sağlanır. Yine bazı sobalarda yer alan krom ve serpantin hem sıcak kullanım suyu sağlar hem de olası yüksek ısı problemlerinde güvenlik valfini devreye sokarak serpantindeki suyla makinenin daha kısa sürede soğumasını sağlayabilir. Bazı modellerde kapalı imbisat, pompa, hava pürjorü ve emniyet valfi cihaz üzerinde montajlı vaziyette gelmektedir. Bu sayede çok kolay montaj sağlanabilmektedir. Bu ve bunun gibi bazı özellikler sayesinde artık eskiye oranla ekstra güvenlikli kalorifer sobaları üretilebilmektedir.

İmbisat Tankı

İmbisat tankı, imbisat deposu (genleşme tankı) nedir, ne işe yarar? İmbisat tankı bağlı olduğu tesisatın ısınması ile genleşen suyun oluşturdurduğu basıncı, suyun fazlasını içine alarak fazla basıncı absorbe edip dengeleyen, tesisatta oluşabilecek ani basınç dalgalanmalarını önleyen tanktır. Su tanka dolarken tankın içindeki havayı sıkıştırır. Tesisattaki su soğumaya başladığında su daralmaya başlar, hacmi ve basıncı düşer. Bu özelliği ile oluşan yüksek basınç nedeni ile tesisatın zarar görmesini engeller. Açık ve kapalı olmak üzere iki tiptir.

  • Açık İmbisat Tankı
  • Kapalı İmbisat Tankı
    • Değişebilir Membranlı İmbisat Tankı
    • Sabit Membranlı İmbisat Tankı

Katı yakıtlı kazanlarda kullanılan genleşme deposu açık genleşme deposu veya açık imbisat tankı, sıvı ve gaz yakıtlı kazanlarda kullanılan genleşme deposu ise kapalı genleşme deposu veya kapalı imbisat tankıdır.

Pratik Açık Genleşme Deposu Hesabı (kömürlü kazan)

Qk= Kazan yükü (kcal/h)

 V= Qk/

 V= / = lt

 

Pratik Kapalı Genleşme Deposu Hesabı (sıvı veya gaz yakıtlı kazan)

Qk = kcal/h
Isıtma Cinsi = Panel Radyatör
n =
H bina = 22 m
Vsu = (Qk/)xk
Vsu = 5, lt

Ve = Vsu x n
Ve = lt

&#;k&#; Kat Sayısı (ısıtma cinsi) :
Yerden Isıtma : 23 lt
Döküm Radyatör : 12 lt
Panel Radyatör : 10 lt
Çelik Radyatör : 14 lt
Fancoil : lt
Konvektör : 6 lt

Pst = H bina / 10
Pst =
Psv = Pst +
Psv =
Pmax = Psv
Pmax =

Df = (Pmax+1) &#; (Pst+1) =
Pmax + 1)

Vn = Ve/Df
Vn = lt.
Vn = lt. Kapalı Genleşme Deposu Seçilir

 

Sirkülasyon Pompası

Sirkülasyon pompası kazanda veya kombide ısıtılan suyu borular vasıtası ile kalorifer peteklerine basan malzemedir. Sirkülasyon pompası seçimi için gerekli olan doneler debi ( Q : m³/h ) ve basınç ( Hm : mss ) bilinmelidir. Eğer proje varsa bu doneler projeden alınarak pompa seçilir. Proje yoksa sirkülasyon pompası hesabı pratik olarak aşağıdaki gibi yapılabilir.

Sirkülasyon Pompası Hesabı

Pompa debisi Q (m³/h ) : Mahallin ısı yükü (Kcal/h) /
Pompa debisi tayin etmek için ısıtılacak mahallin hacminin bilinmesi lazımdır. Ölçüler biliniyorsa aşağıdaki yol takip edilerek mahallin hacmi ve ısı yükü W (Kcal/h) hesaplanır.
Mahallin ısı yükü (Kcal/h) : En (m) × Boy (m) × Yükseklik (m) × 35

Pompa basıncı Hm (mss) : Mahalin Eni (m) + Boyu (m) + Yüksekliği (m) × 0,04

Örnek ;
Eni 30 metre , boyu 20 metre ve kat yükseliği 3 metre olan 5 katlı binanın ısınması için gerekli sirkülasyon pompasını seçelim
Isı yükü W (Kcal/h) : 30×20×(3×5) ×40 = Kcal / h
Pompa debisi Q(m³/h) = / = 18 m³/h
Pompa basıncı Hm (mss) = (30+20+15) × = 2,6 mss
Q(m3/h) = 18 m3/h ve Hm(mss) =2,6 mss

Ayrıca ikinci pratik yol da ısı yükleri biliniyor ise yaklaşık pompa basınçları aşağıdaki gibi seçilebilir.
Pompa debisi Q(m3/h) : ısı yükü (Kcal/h) /

Isı yükü (Kcal/h) Basınç (Hm)
’e kadar 1… mss
– 2… mss
ve Yukarısı 5… mss

Borulama boyları biliniyor ise pompa basınçları aşağıdaki yaklaşık değerlerden seçilebilir.
Boru Boyu Basınç (Hm)
metreye kadar 1… mss
metreye kadar 4… mss
metreye kadar 6… mss

Radyatörler (Petekler)

Kat kaloriferi kazanı, kat kaloriferi sobası veya kombi, ısıtıcı cihaz olarak kullandığınız sistem elemanında ısınan su sirkülasyon pompası vasıtası ile peteklere pompalanır ve bu su taşıdığı ısı enerjisini petekler yolu ile yaşam mahaline veya ısıtmak istediğiniz alana aktarır. Farklı tipleri ve imal yöntemleri mevcuttur.

  • Döküm radyatörler
  • Panel radyatörler
  • Alüminyum radyatörler

genel olarak yukarıdaki gibi sınıfllandırılabilir

Petekler nasıl ısı yayar?

Petekler veya radyatörler farklı tiplerde üretilmekle beraber çalışma prensibi aynıdır. Kalorifer peteklerinin kanalları içinde dolaşan sıcak su, petek yüzeyinden ısıtılmak istenen mahale doğru ısı transferi gerçekleştirerek ortamın ısınmasını sağlar.

Peteklerden ortama geçen ısı miktrarı Q = A.K.Δt formülü ile ifade edilebilir.

Burada;

Q : Isı kaybı miktarı (kcal/h)
A : Yüzey alanı (m²)
K : Toplam ısı geçiş katsayısı (kcal /m²hC)
Δt : Petek yüzey sıcaklığı ile bulunduğu mahalin sıcaklık farkı (C° )

Her ne kadar radyatörler sık olarak kullanılsa da sistemde ısıtılan suyun ısıtılmak istenen mahale transferi için farklı metotlar da kullanılmaktadır. Yerden ısıtma bunlardan biridir. Yerden ısıtma ile ilgili daha detaylı bilgi için yerden ısıtma nedir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası