kaçak orjinal telefonlar / Kaçak telefonlar kapatılacak mı? Yeni düzenleme: 1 yıl kullanılmazsa - Gündem Haberleri

Kaçak Orjinal Telefonlar

kaçak orjinal telefonlar

Geçtiğimiz aylarda çıkan son model telefonlar için belirlenen fiyatlar 5 haneli sayılara ulaştı. Bu nedenle de çoğu kullanıcı daha az para harcayıp, daha üst bir model almanın yollarını arar oldu. Durum böyleyken pek çok kişi kaçak telefon alma seçeneğini değerlendirmeye başladı. İşte biz de bu yazımızda “Kaçak telefon alınır mı?”, “Kaçak telefonun avantajları, dezavantajları nelerdir?” gibi sorulara cevap arıyoruz.

Kaçak Telefon Nedir?

Kaçak telefon, en basit tabiri ile gümrük girişi yapılmadan ülkeye getirilen telefonlardır. Bu telefonlar, gümrük kaydı yapılmadıkları için vergiye tabi olmazlar. Dolayısıyla yasal yollarla getirilen ve gümrük kaydı yapılmış cihazlara göre fiyatları daha uygundur.

Kaçak telefonlar hakkında, en çok merak edilen şey sahte yani çakma olup olmadıklarıdır. Satış işlemi yasal yollarla gerçekleşmediği için alacağınız kaçak telefonun, çakma olma ihtimali her zaman vardır. Ancak kaçak telefon, her zaman çakma olmak zorunda değildir. Türkiye’de herhangi bir teknoloji marketten aldığınız bir telefonla, kaçak telefon arasında donanımsal anlamda herhangi bir fark yoktur. Yani bu cihazlar birebir aynıdır.

Kaçak Telefon Satın Almanın Nelerdir?

Kaçak telefonların, kullanıcılara sağladığı başlıca iki avantajı vardır:

  • Daha Uygun Fiyat: Adı üstünde, kaçak olan bir üründe vergi yoktur ve bu nedenle de fiyatı piyasa geneline göre daha uygundur. Örneğin şu anda piyasada TL’ye satılan orta segment bir akıllı telefonun kaçak muadili için TL ödeme yapmanız yeterlidir. Telefonun modeli ve fiyatı yükseldikçe, alıcının cebinde kalacak para da artacaktır.

Kaçak bir telefon satın aldığınızda muaf olduğunuz masraf kalemleri şunlardır:

    • %25’lik ÖTV
    • %18’lik KDV
    • %6’lık TRT Payı
  • Daha Fazla Seçenek: Aslında, kaçak telefon satın almanın tek avantajı uygun fiyatı gibi görünse de bizce kullanıcıya sağladığı bir avantaj daha vardır. Bazı modeller, ülkemizde kısıtlı özelliklerle piyasaya sürülmektedir. Aynı zamanda birçok marka bazı modellerini Türkiye’de satışa sunmamayı tercih etmektedir. Satın alacağınız kaçak telefon, bu sınırlamalara tabii olmadığı için daha fazla model arasından tercih yapmanız mümkündür.

Kaçak Telefon Satın Almanın Dezavantajları Nelerdir?

Kaçak Telefon Satın Almanın Dezavantajları

Öncelikle şunu net bir şekilde ifade etmeliyiz ki, kaçak telefon satın almanın dezavantajları, sağladığı avantajlara göre çok daha fazladır.

Kaçak telefon satın almanın dezavantajları şunlardır:

  • Kaçak telefon terimi, yasal olmayan yollarla satışa sürülen bir teknolojik ürünü ifade etmektedir. Ve yasal olmayan bir eylem, kanunlara göre suçtur.
  • Kaçak telefon almak riskli bir işlemdir. Çünkü aldığınız telefonun çakma olma ihtimali vardır.
  • İstemeden bile olsa kaçak telefon satın alarak yasadışı suç örgütlerine para kazandıracak olabilirsiniz.
  • Kaçak telefon satın almak, etik bir davranış değildir.
  • Telefonu, yasal yollarla satın almadığınız için herhangi bir garanti kapsamına tabii olmanız mümkün değildir. Karşılaşacağınız her sorunda, tamir ücreti ödemeniz gerekecektir.
  • Kaçak telefonlar, şebekenin çekmesine sadece 6 ay izin vermektedir. Sonrasında, bir miktar ödeme yaparak telefonunuz IMEI kaydı yaptırmanız gerekecektir. IMEI kaydı yaptırmak veya bir diğer ifadeyle IMEI attırmak yasal bir işlem değildir.

Kaçak Telefon Nasıl Kullanılır?

Diyelim ki, tüm bu avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurarak bir kaçak telefon satın aldınız. Satın aldığınız yeni telefonunuzu sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam etmek için önünüzde iki seçenek vardır:

  1. Satın aldığınız telefonu, bir pasaporta kaydettirebilirsiniz. Kendi pasaportunuza kayıt ücreti TL’dir. Pasaportunuz yoksa, ,5 TL defter bedeli ödeyerek kendinize bir pasaport çıkarabilirsiniz.
  2. Bir diğer yöntem ise, IMEI kaydı yaptırmaktır. IMEI kaydı, az önce de ifade ettiğimiz gibi yasal bir işlem değildir. Eski bir telefonun IMEI kaydı, yeni telefona geçirilir. Android cihazların pek çoğunda IMEI kaydı yapılabilirken, iPhone’larda böyle bir işlem mümkün değildir.

Kaçak Telefon Alınmalı mı?

Kaçak telefonun tüm detaylarından bahsettiğimize göre asıl konumuza geri dönebiliriz:

Dürüst olmak gerekirse, az önceki listelerden de net olarak göreceğiniz üzere, kaçak telefon almak ödediğiniz para haricinde çok da kârlı bir iş değildir.

Evet, daha az para ödemek kulağa çok cazip gelse de sonrasında çıkabilecek ek masraflar; daha yüksek meblağların cebinizden çıkmasına sebep olabilir.

Uygun fiyatlı teknolojik cihazlar hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz; 2. El Macbook Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızda da önemli ipuçlarını bulabilirsiniz.

Kaçak Telefon Fiyatları

Kaçak telefon piyasasında bir telefonun normalde olan değerinden 2 3 kat daha ucuza telefon bulabilirsiniz. Kaçak telefon piyasasında ön plana çıkan bazı telefonlar;

Kaçak Telefon Fiyatları

Kaçak Telefon Fiyatları

Kaçak Telefon Fiyatları

Kaçak Telefon Fiyatları

Galaxy Serisinden Galaxy Alpha Replika&#;ya tl karşılığında sahip olabilirsiniz. Galaxy A5 Replika lira, Galaxy S3 Replika tl, S3 mini lira, S5 mini Replika lira, Note 3 lira, Note 4 Replika lira, Galaxy S6 Replika lira, Iphone 6 Plus Replika lira, Iphone 6 lira, HTC One 8 mini Replika lira ve Sony Z3 Replika liradan satışa sunulmakta.

Yeni kaçak telefon fiyatları telefona ve aldığınız kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Kaçak Telefon Fiyatları

Kaçak Telefon Fiyatları

 

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor


Telefonunuzu kullanmadıysanız dikkat! Kapatılacak mı? İşte doğru bilinen yanlış

Büşra Özbelli / monash.pw  Yurt dışından kaçak telefon alıp, Türkiye'de kullanılmayan cep telefonlarının IMEI'lerini kopyalayarak kaçak cihazları aktif hale getirenlerin önüne geçebilmek için yeni düzenleme geliyor. 1 yıl boyunca kullanılmayan telefonların IMEI'leri silinecek ve sinyal almasının önüne geçilecek.

Vatandaşlar evde bekleyen telefonlarını bir daha kullanamayacağı konusunda endişelendi. Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, "Cihazınız ülkeye yasal giriş yaptıysa yani kaçak değilse, 1 yılın ardından kapansa bile BTK'ya müracaat edip açtırabileceksiniz." dedi. İkinci el telefon satıcılarına kötü haberi veren HWP Yayın Direktörü Ersin Akman ise, "1 yıl kapalı duran cihazı açabilmek için kapanan telefonun fatura sahibinin tekrar bulunması gerekir. Çünkü fatura sahibinden başka kimse 1 yıl sinyal almayan cihazı tekrar sinyal alınabilir hale getiremez." ifadelerini kullandı.

VERGİ ÖDEMEYECEKSİNİZ

"IMEI için telefonların TC kimlik numarasıdır diyebiliriz. 15 haneden oluşur ve benzersiz olur." diyen Avukat Kürşat Ergün, "Şimdi bu IMEI değişik teknik yol ve yöntemlerle başka telefonlara aktarılabiliyor. Döviz fiyatlarının artmış olması sebebiyle, kaçak yol kullanarak yurt dışından telefon getirme bir hayli arttı. Yurt dışından telefon getirirseniz bunun iki yolu var. Bir tanesi yasal müracaatını yaparsınız, vergisini harcını ödersiniz, telefonu kaydettirirsiniz ve Türkiye'den almış gibi bu telefonu kullanabilirsiniz. Bu yöntem doğal ve olması gereken yöntem. İkinci yöntem ise kullanılmayan bir cihazdan IMEI kopyalayıp yeni cihaza aktararak yasal olmayan şekilde kullanmak." dedi.

'Benim eski telefonum var. Şimdi ben bu telefonu 1 yıl kullanmadığımda ne olacak? Bir daha kullanamayacak mıyım?' gibi bir endişe oluştu. Ancak cihaz eğer size ait ise ve sizin hattınız tarafından kullanılmışsa ekstra bir işleme gerek kalmaksızın BTK'ya müracaat edebilirsiniz. Online müracaat ile eski telefonlarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Vergi ödemeyeceksiniz. Yani burada bir endişe yok. Yeni uygulama, kullanılmayan bir cihazdan alınan İMEI numarasının, kaçak gelen yeni bir cihaza kopyalanmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Böyle bir durum tespit edildiğinde IMEI iptal olacak ve kaçak telefon kullanılamayacak.

Kürşat Ergün, sektörden gelen şikayetler neticesinde 7 yıllık sürenin 1 yıla düşürüldüğünü hatırlattı. ''Bu kayıtsız durum, sektörde çalışan ve vergi ödeyen insanların kazancını ciddi anlamda sekteye uğratıyor." diyen Ergün, "İllegal girişler sadece Türkiye'yi ilgilendiren bir mesele değil, Avrupa'da da bu durum var. Ama Türkiye'de bu durumun revaçta olmasının nedeni, cihaz fiyatlarının çok fazla olması. Irak'tan Türkiye'ye insanlar yarı fiyatına telefon getiriyorlar. Sektör açısından bence faydalı bir düzenleme oldu ancak 7 yıldan 3 yıla düşmesi daha makul sayılabilirdi.' ifadelerini kullandı.

HWP Yayın Direktörü Ersin Akman ise, pazarda satılan her 3 telefondan 1 tanesinin sonradan IMEI atılan telefonlardan oluştuğunu söyledi.

Ersin Akman, "Zaten yasal yoldan sokulan telefonun IMEI kaydının yapılmış olması gerekiyor. Uygulamanın 3'te bir oranındaki vergi kaybını engellemek için yapıldığı düşünülüyor. Telefonunuz ülkeye yasal olarak girdiyse, fatura kendi üzerinize ise, hangi sim kartı taktığınızın önemi olmadan 1 yıl sonra da cihazı açtırabileceksiniz." dedi.

Diyelim ki ben kullanmadığım ve 1 yıldır kapalı olan telefonu arkadaşıma verdim. Faturası elimde şekilde başvurursam BTK benim telefonuma tekrar sinyal vermeye başlayacak. Ben de arkadaşıma 'Al telefonda hiçbir sorun yok kullan.' diyeceğim. Ama eğer kaçak telefon aldıysam ve 1 yıl kullanılmadıysa o telefon Türkiye'de artık sinyal alamayacak.

"Telefonları kaçak olarak ülkeye sokanların elinde, kullanılmadığını bildikleri çok sayıda IMEI listesi var" diyen Akman, "Bu listeyi nerden buldukları şaibeli. O  listeden seçmece şekilde IMEI atarak kaçak telefonları Türkiye'de kullanabilir hale getiriyorlar. Artık kaçakçıların listesindeki IMEI listesi de hiçbir işe yaramayacak. Ve yurda sokulacak telefonlara IMEI atılamayacağı için Türkiye'de kaçak telefon kullanımı söz konusu olamayacak." ifadelerini kullandı.

 İKİNCİ EL SATICILARI NASIL ETKİLER?

Akman, Türkiye'de ikinci elde de çok fazla IMEI atılmış telefon trafiği olduğunu aktardı. 

Hükümet yakında zamanda lisanslı ikinci el satış merkezleri projesi başlattı. O hakkı olan şirketler ikinci el satış yaparken bu mevzuata takılmayacaklar. 1 yıllık süreçten muaf olacaklar diye düşünüyorum. Çünkü aldıkları her telefonu Ulaştırma Bakanlığı'na kaydettirmek zorundalar. Ama bu köşe başındaki ikinci el telefon satıcılarında 1 yıl sinyal almadan bekleyen telefonların sinyali otomatik olarak kapatılacak. İkinci el satıcılar için kötü şey şu: Türkiye'ye resmi olarak girmiş olsa bile, kapanan telefonun fatura sahibini tekrar bulmaları gerekecek. Çünkü fatura sahibinden başka kimse 1 yıl sinyal almayan cihazı tekrar sinyal alınabilir hale getiremez.

Kaçak Telefon Nasıl Anlaşılır?

Akıllı telefon piyasası arttıkça telefon firmaları telefonlarının özelliklerini o kadar geliştiriyorki biryerden sonra yok artık diyebiliyoruz. Ancak telefonlar piyasaya çıktıkça yapmışlar diyor ve almak istiyoruz. Tabi bildiğiniz gibi birde telefonu kopyalayan korsan telefonları ayırt etme durumu var.

Telefon piyasaya arttı ve artık korsan telefonlar, çakma ya da replika telefonlarda bu piyasada varlar diyebiliriz. Hatta sayılara o kadar fazlaki orjinal telefonlardan daha çok diyebiliriz. Özellikle kore malı telefonların sayısı gün geçtikçe artıyor. Heleki telefonu elimize aldığımızda gördüklerimiz bizi şaşırtıyor çünkü telefon orjinali ile bire bir olduğu gibi özellikler bölümüne geliyoruz. Kamera&#;sından tutun ram özelliği işlemci özelliği hafıza boyutu gibi herşeyi aynı birde buna fiziksel benzerlikleride eklenince telefon kaçakmı replikamı çakma mı anlıyamıyoruz. Ancak bildiğini gibi telefonları IMEI numaraları var işte bu bizim yardımımıza koşuyor.

IMEI Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Bulunur?

IMEI orjinal cep telefon firmalarının (samsung,apple,lg,asus&#;) bütün telefon üreticilerinin telefonlarının çalınmaması ya da telefonlarının kendi ürettiklerinin anlaşılabilmesi için her telefona koyulan bir numaradır. İnsan olarak düşündüğümüzde telefonların TC Kimlik numarasıdır diyebiliriz.

IMEI numarası sayesinde çalıntı telefonları bulabiliyor telefonların çalınması durumun yayını kapatabiliyor ve telefon çakma mı orjinalmi replika mı kaç yıllık garantisi var nerede üretildi kim yaptı garantisi kime ait kaç kere servise gitmiş arızası varmıymış ne kadar zamanda gelmiş eski sahibi kimmiş telefon türk ithalatımı nereden gelmiş spot mu distribitör mü yoksa orjinalmi?&#; aklınıza telefonunuz hakkında ne kadar soru varsa bu IMEI numarası sayesinde bulabiliyoruz yani IMEI numarası gerçekten telefon alacak kişileri koruyor ve onlara kaçak telefon almamaları konusunda yardım ediyor diyebiliriz

IMEI numarasını öğrenmek çok kolayİphone telefonlara baktığımızda telefonların arka kasa bölümünde yazmaktadır. Ancak kasası değişen telefonlar için çok dikkat etmeliyiz. Telefonun aldığımız kutusunda yazmaktadır ya da arama bölümüne gelip *#06# &#;Yıldız, kare, 06, kare&#; yaparak IMEI bulabiliyoruz. Eğer telefonunuz bunu desteklemiyorsa Ayarlar bölümüne giriyor ve Hakkında bölümüne tıklıyoruz karşımıza çıkan bölümde telefonun IMEI numarasıda mevcuttur. Telefonun IMEI&#;sini buradan bularak kaçak telefonlardan korunabiliriz.

-- Reklam --

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır