alanya kalesi müze kart / T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı - Satış Noktaları

Alanya Kalesi Müze Kart

alanya kalesi müze kart

ANTİK GEMİCİLERİN GÖZ BEBEĞİ:

BİRÇOK MEDENİYETİN EV SAHİBİ

Ulaşılması zor ve korunaklı yapısı sayesinde iyi korunan bu yapı, Helenistik Dönem’den beri varlığını sürdürüyor. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan bir açık hava müzesi.

KORSANLARIN MERKEZİ

Alanya, ünlü tarihçi Strabon’un anlatımıyla Kilikya’ya batıdan girildiğinde görünen ilk şehir. Zapt edilmesi güç çok dik bir kayaya kurulması ve korunaklı limanı nedeniyle milattan önce 2. yüzyıldan itibaren korsanların merkezi oldu. Pompeius’un Korakesion Savaşı’nı kazanmasıyla Romalılar’ın eline geçti. Kalenin surlarının genişletilip yeni binalar eklenmesi de bu döneme rastlıyor. Bizans Dönemi’nde Kalonoros (Güzel Dağ) adıyla anılan ve Akdeniz’in en işlek limanlarından olan Alanya, yılında Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat tarafından teslim alındı. Kale ve şehrin ismi “Alaiye” olarak değiştirildi, surlar sağlamlaştırılarak yeni sur ve sarnıçlar inşa edildi.

ANADOLU TARİHİNİ ÖZETLİYOR

Selçuklular’ın Sinop’tan sonra ikinci tersanesi olan ve Keykubat’a “İki Denizin Sultanı” unvanını kazandıran tersane, Alanya’nın simgelerinden sekizgen planlı Kızılkule, Tophane ve İçkale Saray Kompleksi gibi yapılar da aynı dönemde inşa edildi. Yukarı Kale’deki Süleymaniye Camii, bedesten, arasta ve geleneksel Alanya evleriyse Osmanlı Dönemi’nde eklendi. Alanya Kalesi; altı buçuk kilometrelik surları, burcu ve kimileri kullanılabilen sayısız sarnıcıyla Akdeniz kıyısında yükselen ve adeta Anadolu tarihini özetleyen bir açık hava müzesi. Yonca planlı Bizans şapeli ve düşmana zift dökmeye yarayan peçeli delikler de yapının ilgi çeken bölümlerinden.

HAZIR GELMİŞKEN…

Alanya’nın pazarlarına uğrayıp aralarında ejder meyvesinin de bulunduğu birçok egzotik meyve ve sebze alabilirsiniz. Ayrıca şehrin ağızlara layık dondurmacılarından Konak Dondurma, özellikle yanık sütlü dondurmalarıyla uğramanız gereken adreslerden.

Alanya Kalesi

Alanya Kalesi’nin Tarihi
Alanya Kalesinin tarihi M.Ö. 4. yüzyıla Helenistik döneme kadar dayanır. O dönemde Korakesion (Coracesium) adıyla anılan şehri antik çağ yazarı Strabon sarp kaya üstüne kurulmuş hisar olarak tarif etmiştir. Yüksek bir yarımadanın üstünde kurulmuş olması, karadan ve denizden ulaşmanın zor olması, savunmanın kolay olması yüzünden Alanya Kalesi tarih boyunca devamlı yerleşim görmüştür. Uzun tarihi ile birlikte kale bugünkü görkemli haline Selçuklular döneminde ulaşmıştır.

Bizans döneminde kalenin adı Korakesion (Güzeldağ) olarak anılmıştır. Kale içindeki ve etrafındaki günümüze ulaşan bazı eserler Bizans döneminden kalmadır. Yılında kaleyi Alaeddin Keykubat alır ve Selçuklu hakimiyeti başlar. Şehir bu tarihten itibaren fatihi ile anılarak “Alaiyye” adını alır ve bugünkü birçok önemli eser bu dönemde yapılır. Bu isim Cumhuriyet döneminde Atatürk tarafından Alanya olarak değiştirilir. Kale Anadolu Selçuklularının çöküş döneminde yılında Karamanoğullarının yönetimine girer. Yılında Karamanoğulları Alanya’yı Memlüklere satar. Alanya yılında Fatih Sultan Mehmet Han zamanında Osmanlıların hakimiyeti altına girmiştir. Süleymaniye Camii ve bedesten Osmanlılardan kalma eserlerdir.

Sultan Alaeddin Keykubat 1. Tarafından yaptırılan Kızılkule Alanya Kalesinin kilit noktasıdır. Buradan başlayan kale surları (savunma hattı) batıya doğru yukarı çıkar Kalenin Ehmedek bölümüne ulaşır. Buradan güneye yönelen surlar sırasıyla Ä°çkale, Adama Atacağı, Cilvarda Burnu üstü, Arap Evliyası Burcu ile buluşup buradan Esat Burcuna iner. Buradan devamla Tophane ve Tersane ile kavuşup tekrar Kızılkule ile birleşir. Bu alan Alanya Kalesidir. Alanya Kalesinin surlarının uzunluğu metre olup üstlerinde adet burç bulunur. Kızılkule den çıkıp limana gemilere uzanan dehlizin bir kısmı da günümüze ulaşmıştır.

Giriş Biletlerinizi Saklayınız
Alanya Kalesini (Ä°ç Kale ana bölüm) girişte alacağınız bilet ile aynı gün içinde olmak şartı ile Ehmedek Kalesini de gezebilirsiniz. Bu yüzden biletinizi atmayınız saklayınız, yoksa tekrar bilet almanız gerekir. Aşağıda kalan Kızılkule için ayrı giriş ücreti ödenmektedir. Bu bileti de saklayarak Tersane ve Tophaneyi gezebilirsiniz.

Alanya Kalesi Ä°çin 3 Ayrı Gezi Planı
Alanya Kalesi gezisi planlarken kalenin 3 bölgesini göz önüne almak gerekir. Yarımadanın üst kısmında Ä°çkale, Ortakale ve Ehmedek birinci bölge, aşağıda limanda Kızılkule, Tersane ve Tophane ikinci bölge, Cilvarda Burnu üstündeki surlar ve yapılarla üçüncü bölgedir. Gezenler olsa da Cilvarda Burnu geziye açık bir bölge değildir.

Alanya Teleferik Ä°le Kale Gezisi
Damlataş mevkiinden Alanya Teleferik ile Ehmedek bölümüne çıkılır. Ehmedek burçları gezildikten sonra nefis manzaralar eşliğinde yürüyerek sırasıyla Süleymaniye Camii, Bedesten, Sarnıç, Akşebe Sultan Mescidi, Sandık Emini Kayhanlar Evi, Gemili Mescid, Arap Evliyası, Selçuklu Hamamı ve diğer yapılar gezilerek Ortakale gezisi tamamlanarak Ä°çkaleye varılır ve burası gezilir. Bu bölümden Kleopatra Plajı ve Adam Atacağından Cilvarda Burnu kuşbakışı seyredilir.

Özel Araç veya Toplu Taşıma Ä°le Kaleye Çıkmak
Özel aracınız veya toplu taşıma kullanarak Kaleye çıkabilirsiniz. Hat 4 nolu belediye otobüsleri kaleye çıkmaktadır. Burada geziye birinci şıkta belirtilen güzergahın tam tersi Ä°çkale’ den başlayıp aynı yerler gezilebilir. Her iki gezide de dilenirse Kızılkuleye yürüyerek inilebilir. Limana bakan bu güzergahta da manzara çok etkileyici ve muhteşemdir.

Kızılkule ve Kaleiçi Gezisi
Alanya ziyaretinizde Kızılkule’yi gezmeyi unutmayınız. Kulenin içyapısı ve giriş katında sergilenen eserler görülmeye değer güzellikte. Kulenin en üst kısmındaki burçlardan limanı, tersane ve tophaneyi kuşbakışı ve kalenin doğu yamaçlarını seyretmek insanları etkilemektedir. Buradan gezinize Tersane ve Tophane ziyareti ile devam edebilirsiniz. Tekrar kulenin girişine dönüp buradan yukarı Kaleiçi gezisine devam edebilirsiniz. Kale içinin etkileyici sokaklarında yürüyerek Esat Burcuna kadar gidebilirsiniz. Dilerseniz bu bölgeden kaleye doğru tırmanabilirsiniz.

*Müze Kart Satış Noktası

Alanya Kalesi Ulaşım
Alanya Kalesine karayolu ile Türkiye'nin her yerinden Alanya Otobüs Bileti alarak ulaşabilirsiniz.


Alanya Adres

Kültür ve Turizm Bakanlığı yılı Müze ve ören yerlerine ait giriş ücretleri ile kombine bilet ve fast-track biletlerin 01 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olmak üzere revize edildiği duyuruldu. Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şöyle duyuruldu:‘’Bakanlığımıza bağlı müze ve örenyerlerine ilişkin Merkez Müdürlüğümüz tarih ve sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile ‘’Müze ve Örenyerinde Bilet ve Bilet Ürünlerinin; Tasarımı Geliştirmesi ve Satış Kanallarının Yönetimine İlişkin Kiralama’’ sözleşmesi kapsamında yer alan müze ve örenyerlerine ait giriş ücretleri ile Museum Pass kart ücretlerinin ve tarih ve sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile anılan sözleşme kapsamında yer alamayan müze ve örenyerlerine ait giriş ücretleri ile kombine bilet ve fast-track biletlerin 01 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ekli listede belirtildiği gibi revize edilmesi uygun bulunmuştur.’’ Buna göre Alanya Kalesi'ne giriş ücreti de belli oldu. Geçen yıl 30 TL olan ücret 'de 40 TL olacak.&#;



Güncelleme Tarihi: 08 Şubat ,

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır