deprem bilimci frank / Frank Hoogerbeets Haberleri - Son Dakika Frank Hoogerbeets Haber Başlıkları

Deprem Bilimci Frank

deprem bilimci frank

Avustralyalı gökbilimci Frank Hoogerbeets yeni tahminiyle gündemde: Frank Hoogerbeets kimdir?

"Deprem kahini" lakaplı Avustralyalı gökbilimci Frank Hoogerbeets, yaptığı yeni tahminle bir kez daha adından söz ettirdi.

Dünya, Merkür ve Satürn gezegenlerinin yakınlaşacağını belirten Hoogerbeets, "Ayın 3'ü veya 4'ü civarında, büyük bir sismik olay olabilir. Ayrıca dolunay veya ayın 6 ile 7'si gibi de olabilir. Abartmıyorum. Korku yaratmaya çalışmıyorum. Kritik gezegen geometrisinin sismik olaylara neden olduğu biliniyor. Bunu küçümsememeliyiz." ifadelerini kullandı. 

6 Şubat tarihinde meydana Kahramanmaraş depremini bilen Hoogerbeets, 3 Şubat tarihinde yaptığı paylaşımda “Er ya da geç bu bölgede (Güney-Orta Türkiye, Ürdün, Suriye Lübnan) deprem olacaktır” ifadesini kullanmıştı.

Avustralyal&#x; gökbilimci Frank Hoogerbeets yeni tahminiyle gündemde: Frank Hoogerbeets kimdir? - 1

FRANK HOOGERBEETS KİMDİR?

Gezegenlerin dizilimi üzerinden deprem tahminleri yapan Hoogerbeets, aynı zamanda şarkıcı ve söz yazarı kimliğiyle biliniyor. “En İyi Avustralyalı Gökbilimciler” listesinin üçüncü sırasında bulunan Frank Hoogerbeets, yılında depremlerle ilgili Ditrianum adlı siteyi kurdu.

Hoogerbeets, tahminlerini YouTube kanalında yayımladığı videolarda veya Twitter'da yaptığı paylaşımlarda dile getiriyor.

Maraş depremini 3 gün öncesinden tahmin eden gökbilimci Frank Hoogerbeets kimdir?

Frank Hoogerbeets, 26 Eylül tarihinde merkez üssü İstanbul'un Silivri ilçesi açıkları olan, 5,8 büyüklüğündeki depremi önceden tahmin etmişti. Deprem kahini olarak bilinen Avustralyalı gökbilimci, dünya genelinde yaptığı deprem tahminleriyle tanınıyor.

FRANK HOOHGERBEETS KİMDİR?

Frank Hoogerbeets, yılında Ditrianum adlı siteyi kurmuştur. Frank Hoogerbeets, "En İyi Avustralyalı Gökbilimciler" listesinde üçüncülüğe girmiştir.

Çocukluğundan bu yana güneş sistemine ve gezegenlere büyük ilgi duyan Frank Hoogerbeets, ilk kamu deprem tahminini 20 Nisan tarihinde Facebook'ta yapmış, bunun 22 - 27 Nisan tarihleri arasında belirli gezegen pozisyonları nedeniyle kritik olacağını söylemişti.

25 Nisan 'te Nepal'de 7,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti.

Hoogerbeets, 6 Şubat'ta Maraş'ta yaşanan depremi de 3 gün öncesinden tahmin ederek dikkatleri üzerine çekti:

 


Frank Hoogerbeetsdepremkahramanmaraş

Hollandalı deprem bilimci Frank Hoogerbeets'ten deprem tahminleri

Kahramanmaraş depremi sonrası, 'Deprem Kahini' olarak bilinen Frank Hoogerbeets'in deprem paylaşımı sosyal medyada konu oldu. 3 Şubat tarihinde sosyal medya hesabında paylaşım yapan Hoogerbeets, "Er ya da geç bu bölgede (Güney-Orta Türkiye, Ürdün, Suriye Lübnan) deprem olacaktır" ifadesini kullandı. Hoogerbeets, Türkiye'de meydana gelen birçok depremi önceden tahmin etmişti. Deprem kahini olarak bilinen Avustralyalı gökbilimci Frank Hoogerbeets, dünya genelinde yaptığı deprem tahminleriyle tanınıyor. 

Hollandalı deprem bilimci Frank Hoogerbeets'ten deprem tahminleri
Gök cisimleri arasındaki geometriyi sismik faaliyetlerle bağlantılı olarak takip eden araştırma enstitüsü Güneş Sistemi Geometri Araştırması (SSGEOS) araştırmacılarından Frank Hoogerbeets bugün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yaşanan depremin "kritik gezegen geometrilerinin" ardından geldiğinin altını çizdi.
Hoogerbeets "Daha önce de belirttiğim gibi, ve yıllarında olduğu gibi, bu bölgede er ya da geç bu tür depremler yaşanacaktır. Bu depremlerden önce her zaman Şubat'ta olduğu gibi kritik gezegen geometrileri gelir." diye yazdı.

Mesajında olayla ilgili üzüntülerini dile getiren araştırmacı "Kalbim Türkiye'nin merkezinde meydana gelen büyük depremden etkilenen herkesle birlikte." dedi.

Şiddetli artçı uyarısı

Araştırmacının bağlı olduğu enstitü de artçı sarsıntılar konusunda uyardı. SSGEOS de artçı sarsıntılarla ilgili uyarıda bulundu. SSGEOS şu ana kadar yaşanan en büyük artçının 4,5 büyüklüğünde olduğunu belirtti, ancak "daha büyük bir sarsıntı olasılığı var" diyerek uyarıda bulundu.

İki gün önce uyarmıştı

Hollandalı araştırmacı Hoogerbeets yüzlerce can kaybına ve binlerce kişinin yaralanmasına yol açan şiddetli depremin yaşanabileceğine ilişkin tahminlerini iki gün önce SSGEOS'in YouTube kanalında paylaşmıştı.

Hoogerbeets bu tahminini 3 Şubat'ta merkez üssünü Hatay olarak gösteren bir haritayı Twitter hesabından paylaşarak bu bölgede yaklaşık 7,5 büyüklüğünde bir deprem yaşanacağı tahmininde bulundu. Hoogerbeets mesajında "Er ya da geç bu bölgede (Güney-Orta Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan) ~M büyüklüğünde bir deprem olacak." diye yazdı.


Hoogerbeets tahminlerini gezegenlerin ve Güneş arasındaki hizalamaları hesaplayarak oluşan geometrilere dair ölçüm ve gözlemlere dayandırıyor.

Frank Hoogerbeets kimdir? İşte sözüm ona deprem kahinimizin kimliği…

Frank Hoogerbeets, çoğu kaynak tarafından "araştırmacı" olarak tanımlanan ve gök cisimlerinin hareketleri üzerinden seri deprem tahminleri yaparak bu tahminlerini sosyal medyada paylaşan sıradan bir isim. Herhangi bir üniversitede aktif görevde bulunmadığı gibi, söz konusu tahminlerine yönelik kullandığı yöntemler de bilim camiası tarafından kabul görmüyor.


Kendisi Türkiye'de medyanın çok sevdiği bir isim. Neredeyse her depremin ardından şöyle haberleri görmeye alıştık…

Sadece "Frank Hoogerbeets" aramasıyla Google'ın indekslediği 19 bin internet sitesi var. Bunların büyük çoğunluğu dayanaksız, Hoogerbeets'in açıklamasını tek doğru gibi veren Türkçe haberlerden ibaret. Video sonuçlarını saymıyoruz bile…

Dile kolay… Elazığ, Denizli, İzmir ve son olarak Kahramanmaraş… Kendisinin doğru tahmin etmediği(!) bir deprem yok ki!
frank hoogerbeets türkçe açıklama

Elbette biz doğru tahmin ettiğini savunmuyor, kendisini tek doğru bilgi kaynağı veya bir otorite olarak görmüyor, ironi yapıyoruz. Bunun için de mantıklı sebeplerimiz var.

Hatta bir ara kendisi TV kanalına konuk olup yöntemlerini açıklamıştı:

Sözde "gezegensel hizalanmaları" gözlemleyerek tahmin yürüttüğünü söylemiş, bu açıklamasını astronomik kavramlarla da destekleyince binlerce insanın inandırmıştı Hoogerbeets.

Ancak dünya gündeminde bu kadar yer bulmuyor Frank Hoogerbeets'in açıklamaları:
frank hoogerbeets dünya haberleri

Spesifik olarak İngilizce olarak arattığınızda sadece sonuç buluyor Google. Tüm bu internet siteleri de ana kaynak olarak seçilemeyecek kadar güvensiz yayınlara sahip.

Buradan da Türkiye'de medyanın geldiği noktayı net şekilde görebiliyoruz. Gündem deprem de olsa çoğu haber sitesi için önemli olan tık alabilmek. Ayrıca haberlerde kendisinin "dünya çapında gündem olduğu" söyleniyor, ancak bu bilgi de hatalı. Sadece dünyanın farklı noktalarına ilişkin tahminlerde bulunuyor.

Sebebi belli… Frank Hoogerbeets'in yazar olarak adının geçtiği herhangi bir güncel bilimsel çalışma, makale yok!

Eğer bilim insanı olsaydı ve tahminleri bilimsel yöntemlere dayansaydı kendisinin adını yaptığı bilimsel yayınlar ile duyardık… Nitekim herhangi bir kaynakta, hakemli bir dergide yaptığı yayın bulunmuyor.

Türkçe olarak adının geçtiği tek bilimsel çalışma da Selçuk Üniversitesi, İletişim Fakültesi'nde görevli Doç. Dr. Seyfi Kılıç'a ait ki bu çalışmada zaten jeoloji alanından değil:

Sadece Hoogerbeets'in Türkiye medyası tarafından ne kadar çok sevildiğini kanıtlayan bir sosyal bilimler çalışması görüyoruz. Meraklıları buradan ulaşabilir.

Hatta kendisi hatalı bir tahmini sonucunda yayınladığı videoyu silmiş, paylaşımlarını kaldırmıştı:

Yıllar önce Mart tarihleri arasında ABD'de büyük bir deprem olacağı bilgisiyle büyük panik yaratmıştı. ABD dışında Şili, Endonezya, Filipinler ve Peru'nun da aynı tarihler arasında yüksek deprem riski taşıdığını belirtmişti. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS), açıklamalar üzerine "depremler tahmin edilemez ancak olasılıkları hesaplanabilir" açıklamasında bulundu ve bunun "gezegensel hareketler göre değil de tektonik plaka hareketlerine" göre hesaplanabileceğini duyurdu. Hoogerbeets, aldığı yoğun tepkilerin ardından paylaşımlarını ve şuradaki YouTube videosunu yayından kaldırdı.

Diplomasız kahinden inciler…

Yine yıllar önce, 28 Mayıs tarihini işaret eden Hoogerbeets, en az 8,8 büyüklüğündeki bir depremin ABD'nin batısını vuracağını söylemişti. Açıklaması ABD çapında gündem olunca dayanakları merak konusu olan kahinimiz, kendisini "bilimsel alanda diploma sahibi olmayan bir meraklı" olarak tanımladı ve ekledi "Gerçekten de 28 Mayıs 'te geliyor…" Peki ne oldu dersiniz? Hiçbir şey.

Peki Frank Hoogerbeets tüm bunlara rağmen nasıl oluyor da bazen "doğru tahminler" yapabiliyor?
frank hoogerbeets

Karşısındaki hedefi vurmaya çalışan bir asker hayal edin… Normal şartlarda vurması gereken hedef genellikle iç içe geçmiş daireler şeklinde resmedilir:
asker

Diyelim ki bu kez hedef yerine sadece bir duvar yer alıyor, asker de tüm şarjörünü bu duvara boşaltıyor:
duvar

Sonra kalkıp duvardaki bazı kurşun izlerinin etrafına daireler çiziyor…
hedefler

Eğer kendisinin daireleri çizdiği anları görmez ya da görmezden gelirseniz, en azından birkaç atışında hedefi doğru tutturduğuna kanabilirsiniz:

Yani bol keseden sallayan birinin ortaya attığı dayanaksız tahminlerden biri doğru çıkmış oluyor. Ancak bu onu haklı mı kılıyor?
Tabii ki de haklı değil. Bu tahminleri yapabilecek güçte yapay zeka yazılımlarının geliştirilebildiği bir çağda, gezegenlerin konumuna bakarak deprem tahmini yapmak elbette bir insana bağlı olamazdı ki. Zaten bu yüzden Frank Hoogerbeets'in çoğu tahmini yanlış çıkıyor. Ancak nedense kendisinin yanlış tahminlerini değil -sadece hedefi vurduğu- anları duyuyoruz.

Eğer siz de bu deprem kahininin açıklamlarına inanıyorsanız, tebrikler… Yaklaşık 65 bin kişiyle birlikte "Teksas keskin nişancı hatası" adı verilen bir tür safsataya maruz kaldınız:
frank

İngilizce karşılığı "Texas sharpshooter fallacy" olan bu safsata türü, yukarıdaki asker örneğinde de olduğu gibi "bol keseden sallamak" deyiminin karşılığı. Sadece bu "sallama" yoluyla atılan bilgilerin altı sözde bilimsel açıklamalarla desteklenir ve olur da birkaçı tutarsa her şey kulağa çok inandırıcı geliyor.

Tıpkı Nostradamus veya Baba Vanga gibi popüler kahinlerin her yıl hortlayan iddialarında olduğu gibi, Hoogerbeets'in de iddiaları birer safsatadan ibaret. Yaşanan şey sadece ilkel kahinlere kıyasla daha modern tahminlerin yapılması, yapan kişinin TV kanallarında kanlı canlı röportaj verebilmesi ve bilimsizlik… (WebTekno)

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Deprem

Gündem

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır