geniz eti tekrarlar mı / Bademcikler ve Adenoid (Geniz Eti)

Geniz Eti Tekrarlar Mı

geniz eti tekrarlar mı

Does adenoids grow back after surgery?

This clarification text is provided by Op. Dr. Prepared by Hatice Güzin Akkuzu.

On our website, Op. Dr. When you request an appointment to receive health care from Hatice Güzin Akkuzu, your identity information in the form of your name and surname and your contact information consisting of your phone number and e-mail address are processed in order to provide the necessary organization for the appointment.

Provided that your personal data mentioned above is directly related to the establishment or performance of a contract specified in Article 5 of the Law, it is necessary to process the personal data of the parties to the contract and the data processing is mandatory for the legitimate interests of the data controller, provided that it does not harm the fundamental rights and freedoms of the data subject. processed by automated means.

The personal data in question are transferred to the authorized legal entities that process data, from which we receive services, in order to provide the appointment organization for the provision of health services.

We attach importance to the privacy and security of your personal data, and act sensitively in accordance with the Law and applicable legislation.

Your requests within the scope of Article 11 of the Law, which regulates the rights of the person concerned, can be sent to QBMED Plaza, Işıklar Caddesi, Küçükbakkalköy Mah. No Kat1 M Ataşehir/İstanbul in writing.

 monash.pw 



Çocukluk çağının en sık görülen sorunların biri olan geniz eti problemleri özellikle kış aylarında, üst solunum yolu enfeksiyonlarına paralel olarak artış gösteriyor. Uyku bozukluklarından diş çürüklerine kadar birçok sorunun da ortaya çıkmasına neden olan bu durumun tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Doğan, tedavi sonrasında çocukların büyüme gelişme seyirlerinin de normale döndüğüne işaret ediyor.

 

Özellikle okul döneminde çocukların daha sık hastalanmasına bağlı olarak geniz eti büyümesinde artışa neden oluyor. Geniz eti, hava yolu ile bulaşan virüs ve bakterilerin yanı sıra, alerjenlere de sürekli maruz kalıyor. Mide sıvısının genize kadar ulaştığı durumlarda geniz eti dokusunda da büyüme oluşabiliyor. Bazı araştırmalarda, alerji ve reflünün de geniz eti büyümesinde risk faktörü olduğu sonucunu gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Müzeyyen Doğan, “Bir çalışmada geniz eti büyüme riskinin patolojik boğaz reflüsü olan çocuklarda 9,6 kat, patolojik mide reflüsü olan çocuklarda 5,4 kat artmış olduğu gösterilmiştir.” dedi.  Bu nedenle alerjik çocuklarda da alerjilerinin yoğun olduğu dönemde geniz etlerinin daha fazla büyüdüğünü belirtti.

 

Çocuğunuz Gece Huzursuz Mu Uyuyor?

Geniz eti normalde her çocukta bulunuyor ve üst solunum yoluna ulaşan mikroplara karşı vücudu koruyacak antikor dediğimiz hücreleri üretiyor. Geniz etinin sorun yaratması için burundan hava geçişini azaltacak ve/veya kulağı havalandıran östaki borularının ağzını kapatacak boyutlara ulaşması gerekiyor. Prof. Dr. Müzeyyen Doğan,, bu durumda çocukların yaşadığı sıkıntıları şöyle sıralıyor:

  • Burundan nefes alma güçlüğü
  • Sürekli ağızdan nefes alma
  • Genizden konuşma
  • Orta kulakta havalanma bozukluğu ve buna bağlı kulak zorunda çökme, sık tekrarlayan orta kulak iltihabı
  • Hırıltılı ses çıkarma
  • Baş ağrısı
  • Öksürük, geniz akıntısı
  • Sinüzit
  • Horlama
  • Uykuda birkaç saniye süreyle nefesini tutma (uyku apnesi)
  • Huzursuz uyuma
  • İştahsızlık, büyüme ve gelişme geriliği
  • Çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu
  • İdrar kaçırma

Büyüme Gelişme Etkileniyor

Geniz eti büyümesine bağlı uyku kalitesinin bozulması, uykudaki büyüme hormonu salınmasını azalttığı için çocukların büyüme ve gelişme hızları da azalabiliyor. Bununla birlikte, ağız solunum yapan bu çocuklarda çene ve diş yapısının değiştiğini ve diş çürüklerinin de daha fazla görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Müzeyyen Doğan, tedavi yaklaşımı konusunda şunları anlatıyor; “Akut üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında çocuklarda geniz etinde büyümesinin olması normal fizyolojik bir yanıttır. Geniz etinin akut iltihaplarında ilaç tedavileri kullanılır. İlaç olarak antibiyotikler, ağrı kesiciler, dekonjestan ilaçlar, okyanus suları, alerji varlığında intranazal steroidler tercih edilir. Reflüsü olan çocuklarda reflü tedavisi ile de rahatlama sağlanır. Çocuklarda ilaç tedavileri ile giderilemeyen burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama, orta kulak iltihabı, uykuda nefesini tutma gibi tıkanıklık semptomlarından bir ya da birkaçı varsa geniz eti büyüklüğü araştırılmalıdır. Yapılan incelemeler sonucunda hava yolunda daralma varsa ameliyat kararı verilir.”

“Yeni Yöntemlerle İyileşme Daha Hızlı”

Son dönemlerde geniz eti alınırken koblatör adı verilen ve radyofrekans enerjisinin kullanıldığı cihazlar kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Müzeyyen Doğan, “Operasyon sırasında bir taraftan kamerayla bakarak ağız içinden cihazın kaleme benzeyen aparatı ile geniz eti alınıyor. Yapılan çalışmalarda operasyon sonrası iyileşmenin diğer tekniklere göre daha hızlı olduğu, geride kalıntı bırakmadığı için tıkanıkları daha iyi açtığı ve işlem sırasında da belirgin kanamaya yol açmadığı gösteriliyor.”


Ameliyat Sonrasında Büyüme Hızı Artıyor

Koblatör ile yapılan geniz eti ameliyatları sonrasında çocukların genellikle ağrı kesici ihtiyacı olmadığını anlatan Prof. Dr. Müzeyyen Doğan, ameliyat sonrasıyla ilgili ailelere şunları söylüyor: “Geniz eti burnun arka tarafında kaldığı için yeme içme konusunda bademcik ameliyatlarında olduğu gibi özel bir diyet önermiyoruz. Burnunu temizlerken deniz suyu veya serum fizyolojik spreylerin kullanılmasını tercih ediyoruz. Ayrıca geniz eti alınan çocukların daha sık hastalandıklarına dair düşüncenin de yanlış olduğunun bilinmesi gerekiyor.”

Ameliyat sonrasında, çocuğun huzurlu uyuması ve dinlenmiş uyanmasına bağlı olarak büyümü hormonu seviyesi de artıyor. Bu da boy/ kilo artışı şeklinde kendini gösteriyor.

Basın Yansımaları:  monash.pw 

GENİZ ETİ ( ADENOİD )

Vücudun mikroplarla mücadele etmesi için ağız ve burun gerisinde lenfoid doku dediğimiz dokular bulunur. Bunlardan burun gerisinde (genizde) olana tonsilla pharyngea (adenoid, geniz eti), boğazda her iki yan tarafta olana tonsilla palatina (bademcik), dil kökünde olana tonsilla lingualis, östaki borusu çevresinde olana tonsilla tubarius denir. Bunların haricinde ağız ve boğazda da birçok küçük lenfoid doku vardır. Bu lenfoid dokular ağız ve burun girişinde vücuda giren virüs ve bakterileri karşılarlar. Zaman içinde onları tanır ve onlara karşı antikor üreterek bağışıklık sistemimizin gelişmesini sağlarlar. Özellikle bademcik ve geniz eti yaşına kadar giderek büyür sonra küçülmeye başlar ve 11 yaşlarında erişkin bir kişideki boyutuna geriler.

Özellikle sık geçirilen enfeksiyonlar ve alerjide bu dokular normalden daha fazla büyür ve küçülmez. Normalde vücut için koruyucu olan bu dokular görevini yapamaz veya kendisi bir enfeksiyon kaynağı haline gelirse ameliyatla alınması önerilir.

Geniz eti (tonsilla pharyngea); sürekli (3 aydan uzun) burun tıkanıklığı ve ağzı açık uyumaya neden olacak kadar büyükse ve küçülmüyorsa, sık sinüzit veya orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikimine sebep oluyorsa alınması önerilir. Bazen bademcik ve geniz eti hiç iltihaplanmasa bile çok büyümüş ve uyku apnesine (uykuda ara ara nefes durması) neden oluyorsa yine alınması gerekir. Bademcik ve geniz eti sorunu olan çocuklar genelde iştahsızdırlar ve yaşıtlarına göre büyüme-gelişme daha yavaş olur. Ameliyat yaşı genelde 3 yaş ve üzeridir. Ancak uyku apnesine neden oluyorsa çok daha erken yaşta ameliyat edilir. Çünkü uyku apnesinin getirdiği riskler ameliyat risklerinden daha fazladır. Görevini yapamayan bademcik ve geniz etinin alınması bağışıklık sisteminde bir eksiklik oluşturmaz. Ameliyat kararının verilebilmesi için hastalığın hikayesi, süreci kadar muayene de önemlidir.

Geniz eti ile burun etleri (konka) farklı yapılardır ve çoğu zaman karıştırılır. Geniz eti burnun en arka kısmında ve orta hatta (geniz bölgesinde) bulunurken, burun etleri burun girişinin yan duvarlarındadır. Geniz eti büyüklüğü kreş ve anaokulu döneminde ( yaş arasında) daha sık görülür. Sık geçirilen enfeksiyonlar ve alerjinin varlığı geniz etinin büyümesinde en önemli etkenlerdir. Bu nedenle üst solunum yolu enfeksiyonlarının erken tedavisi ve alerjinin kontrol altına alınması geniz etinin aşırı büyümesini önleyebilir.

Geniz Eti Ameliyatı ( Adenoidektomi ) Hangi Durumlarda Yapılır?

Geniz etinin kronik burun tıkanıklığına neden olacak kadar büyük olması; Sürekli ağzı açık uyuma bazen horlama, uyku apnesi , yutma sorunu ve konuşma bozukluğu, çene, diş ve yüz gelişiminde bozukluğa neden olabilir. Uzun süreli tam burun tıkanıklığı büyüme-gelişme geriliği, kalp-akciğer hastalığına (cor pulmonale) neden olabilir. Sürekli burun tıkalı ve ağızdan nefes alan çocuklarda “adenoid yüzü” denen görünüm oluşur. Bu yüz görünümünde; yüzün orta kısmı basık, ağız sürekli açık, üst çene öne doğru çıkık, damak yapısı kubbeli ve dar bir hal alır. Dişlerde kapanma problemleri ve sık çürük gelişir. Bazen hastalar önce ortodontiye başvururlar. Sürekli ağızdan salya akan bir görünüm olur. Uyku kalitesi düşüktür, sürekli yatakta dönerler, başlarını geriye doğru atarak daha rahat nefes almaya çalışırlar.

Büyüme-gelişme geriliği; hem iştahsızlık hem de uyku kalitesindeki bozulmayla beraber uykuda büyüme hormonunun salınımındaki düzensizliklere bağlı gelişir. Nadiren bu çocuklar insülin direncine bağlı olarak fazla kilolu olabilir.

Kronik veya tekrarlayan Adenoidit (Geniz eti iltihabı)

Kronik veya tekrarlayan Sinüzit

- Kronik veya tekrarlayan Orta kulak iltihabı (otitis media) veya Orta kulakta sıvı birikimi (efüzyonlu otit). Yılda kez ve fazla tekrarlaması.

Kronik veya tekrarlayan alt solunum yolu enfeksiyonu

İlaç tedavileriyle kontrolünde zorlanılan astım ve solunum yolu alerjileri

Geniz Eti Ameliyatı ( Adenoidektomi ) Kontrendikasyonları Nelerdir?

Kanama diyatezi (kanın pıhtılaşması ile ilgili bozukluklar)

Kontrol edilemeyen kronik hastalıklar (şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi) ve anestezi açısından risk görülmesi

Kansızlık

Aktif enfeksiyon dönemi

Bu durumlar düzeltilmeden geniz eti ameliyatı yapılmaz.

- Yarık damak, velofarengeal yetmezlik, nörolojik hastalıklara bağlı kas hipotonilerinde geniz etinin tamamı alınmaz.

Geniz Eti Ameliyatı ( Adenoidektomi ) Nasıl Yapılır?

Geniz Eti Ameliyatı ( Adenoidektomi ) genel anestezi altında yapılır. Ameliyat öncesinde rutin kan tetkikleri ve Anestezi doktorunun değerlendirmesi ile ameliyata engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Ameliyatın kendisi yaklaşık dakika sürer. Hastanın uyuması ve uyanması ile beraber toplam süre yaklaşık 45 dakikadır. Ameliyatta değişik enstrümanlar veya metodlar kullanılabilir. Bunlar; Adenotom, Küret, Elektrokoter, Mikrodebrider, Lazer olarak sayılabilir. Klasik olarak geniz eti kazınarak (küret) alınır.

Geniz Eti Ameliyatı ( Adenoidektomi ) Sonrası Süreç ve Beslenme

Ameliyat sonrasında saatlik takipten sonra hasta kontrol edilir ve genellikle taburcu edilir. Ancak; kanama riski olduğu düşünülen hastalar 1 gece yatırılır. Ameliyat sonrasında soğuk ve yumuşak gıdalardan başlayıp ılık ve katı gıdalara geçiş şeklinde bir diyet uygulanır. Bademcik ameliyatı sonrasındaki gibi katı bir diyet uygulamak gerekmez.

Okula giden çocuklarda 1 hafta istirahat önerilir. İlk günü evde geçirmesi önerilir.

Ameliyatın Komplikasyonları Nelerdir?

Kanama: Geniz Eti Ameliyatı ( Adenoidektomi ) ameliyatları sonrası %0,5 oranında görülür. Büyük çoğunluğu ilk 24 saatte görülür. Lokal müdahalelerle durdurulamayan kanamalarda tekrar ameliyat gerekebilir.

Velofarengeal yetmezlik: %0,%0,06 görülebilir. Çoğunlukla geçicidir. hafta da düzelir. Yutma esnasında yumuşak damağın genzi tam kapatamaması sonucu gıdaların geniz ve buruna kaçmasıdır. Nadiren kalıcı olabilir.

Tortikolis

Atlantoaxiyal subluksasyon

Nazofarengeal stenoz

Östaki tüpü hasarı

Anesteziye bağlı komplikasyonlar

Geniz Eti Ameliyat Sonrası Tekrarlar mı?

Geniz eti bademcik gibi kapsüllü bir doku değildir. Boyun omurlarının önünde geniz bölgesinde ve yapışık bir dokudur. Ameliyat esnasında östaki tüpü ve boyun omurlarına zarar vermemek adına geride küçük parçalar kalabilir. Nadiren de olsa özellikle alerjisi olan çocuklarda yaşına kadar tekrar büyüme görülebilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.