uykum var ama uyuyamıyorum neden / Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz? - Mahmure

Uykum Var Ama Uyuyamıyorum Neden

uykum var ama uyuyamıyorum neden

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz?

Kadın Sağlığı

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz?

"Yoğun çalışma temposu, şehir yaşamının zorlukları, bitmeyen işler ve bir türlü durdurulamayan zihin. Çağımızda yaşanan sorunların başında uykusuzluk geliyor ve uykusuzluk büyük bir tetikleyici olarak günün geri kalanını adeta etkisi altına alıyor. Yaşam Danışmanı Ebru Şinik, rahat bir şekilde uykuya geçiş ve daha dinç bir uyanma için bazı rutinlerin uykuya dalamama ve kaliteli uyuyamama sorununu ortadan kaldıracağını söylüyor. Öncelikle akşamları kaliteli bir uyku için hazırlık yapmak, uykuda alınan sağlıklı bir burun nefesi ile ağız kapalı uyuyabilmek bu basit rutinlerden sadece birkaçı."

Ebru Şinik “Yorgun olduğunuz halde uyuyamıyorsanız bu zihninizin çok dolu olduğunu anlatır” diyor ve ekliyor, “Kaliteli bir uyku ve dinlenmiş bir şekilde uyanmak için hayatınıza ekleyeceğiniz basit rutinler, bu sorunu kolaylıkla giderecektir.”

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz

Sağlıklı Yaş Almanın birincil gerekliliği şüphesiz dengede bir uyku düzenine sahip olmakta saklı. Bilim insanları sağlıklı bir yaşam için her insanın günde ortalama saat uykuya ihtiyacı olduğunun altını çiziyor. Tabii ki uyku süresi kadar, ne zaman yatağa gidip uyuduğunuz da çok önemli. Sağlık, mutluluk ve denge ancak tabiatın ritimlerine ayak uydurduğumuz zaman kuruluyor. Yani güneş doğarken tabiatın uyanmasıyla güne başlamak ve güneş battıktan birkaç saat sonra ortalama gibi uyumak için yatağa girmek en sağlıklısı. Çünkü bedenin kendini hem fizyolojik, hem de zihinsel seviyede yenilediği, toksinleri tahliye ettiği, hücresel yenilenmeyi gerçekleştirdiği saatler aralığında.

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz

Ebru Şinik bu konuyu şöyle açıklıyor “Tabiatın ritimlerine uyum sağlamadan, bedenin detoks saatleri dışında uyuyorsanız beden kendi tamir mekanizmalarını gerektiği gibi çalıştıramaz. Buna göre yaklaşık saatleri aralığında fiziksel bedendeki detoks işlemleri gerçekleşirken, aralığında da zihinsel detoks süreci gerçekleşiyor.

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz

Bu nedenle akşam yemeklerinin hafif geçirilmesini öneririz. Çünkü eğer akşam yemeğinde sindirim sistemine yük getiren ağır bir menü seçimi yapılmışsa, bedenin kendini yenilemek için kullanması gereken enerji, besinlerin hazmedilmesi için harcanmaya başlanır. Dolayısı ile bedenin gündelik olarak gerçekleştirdiği fiziksel yenilenme ve detoks süreci randımanlı bir şekilde gerçekleştirilememiş olur.

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz

Üzerine bir de yatağa ’den, ’den önce girmeyenlerdenseniz, bu durumda zaten fiziksel detoks saatlerinde uyanık olduğunuz için sabah yorgunluğu ve erken yaşlanma süreci hızla çalışmaya başlayacaktır. Geceleri uyuyamayıp, sabaha karşı yatağa gidenlerinse psikolojik rahatsızlıklardan kaçma şansları yok çünkü zihinsel detoksun gerçekleştiği saat aralığında ayakta olanlar için zihin detoksu ve onunla bağlantılı olan bilinçaltı rahatlaması gerçekleşemiyor.”

Uykusuzluk İçin Sihirli 6 Rutin

funduszeue.infoşam saat ’dan sonra hiçbir şey yemeyin. Siyah çay yerine papatya gibi bitki çayları ya da kakuleli ılık keçi sütü içmeyi deneyin.

funduszeue.info itibariyle telefon, tablet ve PC kullanmayın. Uyku hormonu olarak da bilinen melatonin salgılamasını önleyen bu cihazların yansıttığı mavi ışıklardan kendinizi koruyun.

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz

3. Oda ısısı sıcak olursa bu uykuya geçişe ve kaliteli uykuya mani olur. Uyuyacağınız odayı güzelce havalandırın ve ısısını düşürün.

4. Özellikle kaloriferlerin çalıştığı kış aylarında rahat nefes almak için yatmadan önce burun içine serçe parmağınızın ucuyla susam yağı sürerek, nemlendirin.

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz

5. Yatmadan hemen önce dakika boyunca Basit Diyafram Nefesi veya Dönüşümlü Burun Nefesi uygulayın. Bu nefes egzersizlerinin hepsini Ebru Şinik tarafından kaleme alınan Nefeste Saklı Hayat- Gündelik Yaşam için Burun Nefesleri Kılavuzu isimli kitapta detaylı olarak bulabilirsiniz.

6. Zihninizi sakinleştirmek için mantra bazlı meditasyon teknikleri uygulayın.

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz

Susam Yağı ile Burun İçinizi Nemlendirin

Kışın gelmesi ve kaloriferlerin yanmasıyla beraber hepimizi bekleyen genel sorunlardan biri hiç şüphesiz burun içi kuruluğu. Oysa doğal dengesinde nemli olan bir burun mukozası sağlıklı bir nefes için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Bunun için, serçe parmağınızı bir miktar susam yağına batırın ve parmak ucunuzu burnunuza nazikçe sokarak, yumuşak hareketlerle burun deliklerinizin içini nazikçe susam yağı ile sıvayın.

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz

Burun içi mukozası doğal nem dengesini koruduğu sürece, burundan nefes alırken mikroplar o derece iyi filtre edilebilir. Bu rutin sadece rahat bir uyku için değil, sabahları güne başlarken de kış boyunca uygulanmalı. Bu sayede grip başta olmak üzere solunum yoluyla alınabilecek mikroplara karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz

Basit Diyafram Nefesi Nasıl Alınır?

1. Dik ve konforlu bir oturuşa geçin veya ayak tabanlarınız yerde olacak şekilde yatağa uzanarak dizlerinizi kırın.

2.Ağız kapalı ve dil ucu da ateş noktası dediğimiz, iki ön dişin hemen arkasında, hafifçe, üst damağa da değen noktada konumlansın.

funduszeue.info burun deliğinden basitlikle, ihtiyacınız kadar nefes alıp vermeye başlayın. Çok derin nefesler almak zorunda değilsiniz, sadece ihtiyacınız kadar nefes alın.

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz

funduszeue.info alırken karın dışarı doğru genişlerken, nefes verirken içeri doğru çekilmeli ve bu doğal bir şekilde gerçekleşmeli. Nefes alıp verirken karın kaslarının bu gel git süreci, diyafram kasının aktif çalıştığının göstergesidir.

5.Gözler kapalı, farkındalığınız karnınızda nefes alırken önce karnınız, daha sonra daha nefes alma ihtiyacı devam ediyorsa göğsünüz de şişmeye başlayacaktır.

Uyuyamıyor, Uyandığınızda da Yorgun mu Hissediyorsunuz

funduszeue.info ikinci önemli nokta ise nefesi verirken, yavaş yavaş ciğerlerinizdeki son hava zerresi çıkana kadar nefesi boşaltmayı başarmanız. Hiç hava kalmadığına ikna olduktan sonra tekrar nefes alabilirsiniz.

7. Bu çalışmayı 10 dakika boyunca sürdürün.

False

Uyku ve Uyku Bozukluğu

Sağlıklı bir uyku gün içerisinde sağlıklı, verimli ve daha aktif bir yaşam için oldukça önemli bir yer tutar. Bununla beraber kişide uyku bozukluklarının olması da günlük yaşamı oldukça etkilemektedir ve uykusuzluğun komplikasyonlara zemin hazırlayarak başka hastalıkları da oluşturduğu bilinmektedir. Örneğin uzun vadede oluşabilecek bu hastalıklardan bahsetmek gerekirse bunlar; hipertansiyon, depresyon, obezite, kalp krizi olarak sıralanabilmektedir.

Uyku Nedir?

Uyku vücudun zihinsel ve fiziksel olarak dinlenmesi için yaşamın büyük ve önemli bir parçasıdır. Uyku sadece geceyle sınırlı bir alanı etkilemez, günün her saatinde sonuç ya da sebep olarak belki fazla üzerinde düşünmediğimiz bir yaşantı biçimidir. Uyku, "gün boyu yorulan ve yıpranan sinir sisteminin onanma alındığı, gün içinde edinilen bilgilerin ayıklanıp depolandığı, dış uyaranlara açık ve bireyin gelişimi ile ilgili işlevsel olan bir süreç" olarak tanımlanabilir. Her ne kadar bilim ve teknoloji uykuyu açıklamak yolunda hızla ilerlemiş olsa da halen açıklanamamış sorular ve sırlar vardır. Günlük ortalama saat uyku bir yetişkin için yeterli bir süredir. Fakat bir bebeğin günlük uyku ihtiyacı yaklaşık olarak saat aralığındadır.

Buna yönelik olarak uyku ile ilgili sıklıkla karşılaştığımız şikâyetler ve hekimlerimize sıklıkla sorulan sorular şu şekilde sıralanabilir:

“Hiç uyuyamıyorum”
“Aşırı uyuyorum. Az uyusam olmaz mı?”
“Gece sürekli uyanıyorum… Neden?”
“Otururken bile uyuyorum”
“Ne kadar uyusam da dinlenemiyorum”
“Eşim horluyor uyuyamıyorum”
“Sıçrayarak uyanıyorum”
“Çok kötü rüyalar, kâbuslar görüyorum”
“Kardeşim uyurken sayıklıyor ya da yürüyor”

Uykunun Yararları Nelerdir?

Sağlığımız açısından yemek içmek kadar önemli bir olaydır uyku. Özellikle sinir sisteminde biriken toksik atıklar uykuyu meydana getirir. Uyku, bu toksik maddelerin vücuttan atılmasını ve dinlenmeyi sağlar. Uyku bedensel ve ruhsal yorgunlukları giderici, dinlendirici ve yeniden enerjik olmamızı sağlayıcı bir ihtiyaçtır. Uyku anında kalp atımları azalır. Tansiyon düşer. Solunum sayısı azalır. Vücut sıcaklığı düşer. İç organların çalışması azalır. Sinir sitemi ve duyu organları istirahat halindedir. Yorgunluk, bünyenin direncini azaltır.

Uykuyla ilişkili bir sorunu uzun ya da kısa süreli olarak hepimiz hayatımızın bir döneminde yaşamışızdır. Eğer birkaç gün içinde sorun çözülürse, profesyonel bir yardım almaksızın o dönemi atlatırız.

Ne Kadar Uyumalıyız?

Normal uyku süresi, kişinin kendini iyi hissettiği, uyandığında zinde olabildiği süredir. Uyku ihtiyacı kişiden kişiye farklılık gösterir.  Uyku süresinin kişiden kişiye hatta yaş dönemine göre değişkenlik gösterdiği ve bu sürenin 4 saat ile 11 saat arasında olduğu bilinmektedir.

Uyumazsak Ne Olur?

Uykusuzluğun vücutta yarattığı etkiler şu şekilde sıralanabilir:

Uyku Bozukluğu

Uyku Bozukluğu Nedir?

Uyku Bozukluğu, birtakım hastalıkların bünyede bulundurulması ile ya da dış etkenler sebebiyle normal uyku düzeninin bozulması olarak tanımlanabilir. Uykunun kalitesi ve uykunun süresi sağlıklı bir uyku çekmek için önem taşımaktadır. Uyku bozukluğu sebebiyle bireyler uykularını yeterince alamadıkları için sabahları dinlenmiş şekilde uyanamama ve gün içerisinde yorgunluk ve dikkatsizlik gibi problemler yaşayabilmektedirler. Çeşitli medikal ve fiziksel etkenler uykusuzluğa sebep olurken, bazı çevresel etkenler de uykuya etki edebilmektedir. 

PDF

Uyku Bozukluğu Neden Olur?

Uyku bozukluğuna sebep olabilecek birçok etken bulunmaktadır. Uyku bozukluğu yaşayan kişilerde bu durum genetik faktörler sebebiyle, başka hastalıklar sonucunda, birtakım alışkanlıklara bağlı ya da sebebi bilinmeyen etkenlerden kaynaklı olabilmektedir. Bu sebeple uyku bozukluğunun kişide oluşum nedenini tam olarak bilebilmek için bir hekime başvurulması, hemen akabininde bir tanı ve tedavi sürecinin yürütülmesi gerekmektedir.

Uyku Bozukluğu Tedavisi

Uyku bozukluğu tedavisinde alanında uzman bir hekime başvurulduktan sonra kişi, uykusuzluğun altında yatan asıl sebebin teşhis edilebilmesi için hekim tarafından bir uyku kliniğine yönlendirilebilir. Özellikle uyku apnesi, narkolepsi ve kalp rahatsızlıklarının etken olduğu uyku problemlerinin çözülmesinde uyku klinikleri/laboratuvarları etkili olacaktır. Uyku kliniğinde geçen bir-iki gecelik süre zarfında; kalp, beyin ve solunum düzeni gözlemlenmektedir. Daha sonra gözlemler sonucu elde edilen bulgular sayesinde kişiye uykusuzluğun asıl sebebi bir uyku uzmanı tarafından söylenebilir. Uykusuzluğun asıl sebebi belirlendikten sonra uzman hekim, nasıl daha iyi uyunabileceği üzerine kişiye tavsiyelerde bulunur.

Insomnia

Insomnia (Uyuyamama Hastalığı) Nedir?

Uykuya dalamama veya gece boyunca uykuyu sürdürmede zorlanma, normalden daha erken uyanma ve gün boyunca yorgun olmakla tanımlanan insomnia hastalığı, çoğunlukla altta yatan başka problemlerin belirtisidir. Uyuma zorluğu çekenlerin bireylerin çoğu uygunsuz durumlarda uykuya dalabilmektedir (örneğin: direksiyon başında). Eğer böyle bir durum gerçekleşirse, Insomnia hastalığının oluşum sebebi uyku apnesi’dir. 

Insomnia Belirtileri Nelerdir?

Insomnia Neden Olur?

Uyku Apnesi

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku sırasında solunumun durması ve birkaç saniyelik boğulmalar yaşanması durumudur. Bu esnada kandaki oksijen seviyesi düşerek beynin uyanması sağlanır. Beyin solunum fonksiyonunun durduğu sinyallerini vermek için kişiyi uyandırır. Uyku apnesi olan kişiler gece yarısı uyku sırasında birkaç kez uyanabilir. Kişi ertesi gün gece uyandığını ve uykularının bölündüğünü hatırlayamaz ve bu durum kişide anlamlandıramadığı bir yorgunluk hali ve halsizlik yaratabilir.

Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku apnesi belirtilerini sıralamak gerekirse uyku sırasında solunumun durması bu hastalığın başlıca belirtisi olarak açıklanabilir. Bununla beraber uyku apnesinin diğer olası belirtilerini sıralamak gerekirse:

Uyku Apnesi Tedavisi Nedir?

Uyku apnesi ciddi ve tedavi edilmesi gereken bir uyku bozukluğudur. Uyku apnesi tedavisi, apnenin çeşidi, apnenin derinliği ve kişideki solunum yollarının şekline göre değişiklik gösterecektir. Bir hava makinesi (continuous positive airway pressure = kesintisiz pozitif havayolu tazyiki) maskesinin hastaya takılması ile basınçlı hava hastaya verilir. Gece boyunca hastaya hava takviyesi yapılan cihaz aracılığıyla uyku boyunca solunum yollarının kapanması önlenir. Bu yöntem ile hastanın uyku sırasında solunum yolları kapanmaz ve hastanın uykusu bölünmediğinden uyku kalitesinde artış olur.

Uyku apnesi hastası bireylerin kaliteli bir uyku çekmek için yaşam tarzlarında da titiz olmaları; horlamaların önüne geçilmesi ve uyku apnesi belirtilerinin azaltılması adına faydalı olacaktır. Hastalara sigara, alkol ve kafein tüketiminin azaltılması önerilir. Ayrıca fazla kiloların kontrol altına alınması, düzenli egzersiz yapılması, uyumadan önce ağır yemekler yerine daha hafif ve sindirilmesi kolay yemeklerin tüketilmesi önerilebilir.

Bazı kişilerde, alt çeneyi önde tutmaya yarayan bir diş teli hafif veya orta dereceli uyku apnesinde ve horlamada faydalı olabilir.

uyku bozuklugu tedavisi

Narkolepsi

Narkolepsi Nedir?

Narkolepsi belirtileri gündüzleri aşırı uyku eğilimi ve kısa süreli uyku ataklarıdır. Bu uyuklamalar esnasında rüya görmek ve rüya benzeri halüsinasyonlar görmek narkolepsi uyarı işaretleridir.

Narkolepsi Belirtileri Nelerdir?

Gülme veya öfke gibi hislerle beraber oluşan kasların kontrolünün kaybı (katapleksi) ve uyku paralizi adı verilen, uyandıktan sonra hareket edememe halidir.

Narkolepsi Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğunlukla kısa uyuklamalar rahatlatıcıdır. Ayrıca doktorunuz gün boyunca daha canlı olmanız için uyarıcılar verebilir. Yeni, daha az güçlü ve diğer uyarıcılardan daha az alışkanlık yapma riski olan bazı ilaçların uyanık kalmayı sağlamada oldukça etkili olduğu saptanmıştır. Antidepresanlar katapleksi veya uyanır uyanmaz yaşanan felç hissini tedavi etmede yardımcı olabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Uyku ya da istirahat esnasında (otururken veya yatarken) bacaklarda hissedilen rahatsızlık, huzursuzluk, hareket ettirme ihtiyacı olarak tanımlanır. Uyuşma, karıncalanma bazen de tam olarak tanımlanamayan bir his oluşur. Oturma ya da uzanma gibi hareketsiz durumlarda ortaya çıkar veya daha da kötüleşir.  Yürüme, germe gibi hareketlerle kısmen ya da tamamen düzelir.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Huzursuz bacak sendromu belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Huzursuz bacak sendromu tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Kafein alımını kesmenin, yatmadan önce sıcak bir banyonun veya rahatlama egzersizlerinin faydası olabilir. Bacağa uygulanabilecek sıcak veya soğuk torbalar rahatlamayı sağlayabilir. Bazı etkili ilaçlar da vardır, fakat bunların ciddi yan etkileri olabilmektedir. Şu durumlarda, uyku problemi için bir doktora başvurulması gerekmektedir:

Sirkadiyen Ritim Bozukluğu Nedir?

Hem gecikmiş uyku fazı sendromu (gece uykuya dalmada ve gündüz uyanmada zorluk), hem de erken uyku fazı sendromu (çok erken uyumak ve sabah çok erken saatte uyanmak) tedavisinde parlak ışık terapisinin kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Araştırmacılar bu tedavi şeklinin, jet-lag (uzun süreli uçuşlarda bedenin saat farkına uyum sağlayamayarak rahatsızlanması) veya vardiya değişiklikleri ile ilgili uyku problemlerinin tedavisindeki faydasını incelemektedir. Sirkadiyen ritim bozukluklarının tedavisinde melatonin de kullanılmaktadır. Bununla beraber araştırmalar parlak ışık tedavisinin daha faydalı olduğunu göstermiştir.

Horlama

Horlama Neden Olur?

Birçok sağlık sorunu sebebiyle kişide horlama gerçekleşebilir. Yaşam tarzı alışkanlıklarının da bir getirisi olsa da horlama, çoğunlukla burun, ağız ve boğaz yapısından kaynaklı oluşmaktadır. Gün içerisinde oluşan yorgunluk sebebiyle de horlama oluşabilmektedir. Uzun süreli devam eden horlamalar, aralıklı sürelerle kesilip devam eden horlamalar araştırılması gereken sağlık için tehlikeli olabilecek durumlardır. Horlama nedenlerini sıralamak gerekirse:

Horlama Nasıl Kesilir?

Horlamanın kesilmesi için uygulanabilecek yöntemler şu şekilde belirtilebilir:

Horlama Tedavisi Nedir?

Horlama tedavisi, horlamanın altında yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Hayat tarzına bağlı horlama nedenleri (alkol, sigara tüketimi gibi) kişi tarafından önlenirse horlama hali de düzelecektir. Fakat horlamanın altında tıbbi nedenler yatıyorsa uzman bir hekim tarafından yapılacak tanı ve müdahale ile horlama halinin önüne geçilebilir.

 

İyi Bir Uyku İçin Yapılması Gerekenler

Düzenli bir uyku programına bağlı kalınmalıdır. Hafta sonu ve tatillerde bile, sabahları aynı saatte uyanılmalıdır.
Gün içinde kısa uykulardan kaçınılmalıdır.
Yatmadan iki saat önce stresli aktivitelerden ve ağır idmanlardan kaçınılmalıdır. Günün erken saatlerinde düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Yatmadan bir süre önce derin nefes alma, yoga, meditasyon gibi rahatlama teknikleri denemek etkili olabilmektedir.
Yatak odasının karanlık, sessiz ne çok sıcak ne de çok soğuk olmasına dikkat edilmelidir. Gerekirse kulak tıkacı ve göz maskesi kullanılmalıdır.
Eğer kişi uyuyamıyorsa yatak odasından çıkmalı, başka bir odaya gidip kitap okumalı ya da sessiz ve rahatlatıcı bir şey yapmalıdır.
Kahve, çay, aperatif içki veya diyet hapı gibi kafein, tein içeren şeylerden uzak durulmalıdır.

Hamilelik ve uyku

Hamilelikleri esnasında uykusuzluk çeken kadınlar akşamüstleri kısa süreli uykularla, sıcak süt içerek veya yatmadan önce sıcak bir banyo yaparak rahatlayabilirler. Egzersizin de yardımı olabilir. Bebek bekleyen anneler yan dönerek, başlarını, karınlarını ve dizlerini yastıkla destekleyerek daha rahat uyuyabilirler.

Kâbuslar ve Karabasanlar

Eğer çocuğunuz kâbus görmüşse, en iyi ilaç onu rahatlatmaktır. Eğer bu kabuslar veya karabasanlar sık sık tekrarlanıyorsa, bu problem hakkında bir hekime başvurulmalıdır.

Yaş

Araştırmalar, düzenli olarak egzersiz yapan ve aktif olan yaşlı bireylerin diğerlerine kıyasla daha iyi uyuduğunu göstermiştir. Geceleri iyi uyuyamayan yaşlılar, akşamüstü uyuklamalarıyla bu açığı kapatabilirler. Yine de aşırı uyuklamaların gece uykusunu bozacağını da unutmamak gerekir. Gün boyunca, özellikle sabahları, yeteri kadar güneş ışığı faydalı olabilir.

Yaşam Stili

İyi bir uyku düzenine sahip olmak; alkol, kafein ve nikotin kullanmamak ve geceleri yatmadan önce ağır yemekler yememek daha iyi uyumak için faydalı etkenlerdir. Düzenli egzersiz de uykuya faydalıdır, fakat idmanlar en geç yatmadan 2 saat önce bitmiş olmalıdır.

İlaçlar

Her gün kullanılması gereken ilaçlar uyku düzenini bozabilir. Böyle bir durum oluştuğunda, bir doktorla görüşmek etkili olacaktır. İlaç takviyesinde doz miktarında değişiklikler veya direkt ilaç değişikliği çözüm olabilir.

Depresyon ve Anksiyete

Depresyon veya anksiyete sebebiyle birkaç günden fazla uykusuz kalındıysa tedavi bir uzmanla görüşülmesi gerekmektedir.

Kalp rahatsızlıkları ve Akciğer Problemleri

Eğer yatağa uzanıldığında nefessiz kalınıyorsa veya gece zor nefes alarak uyanılıyorsa, kişinin hemen bir doktora muayene edilmesi gerekmektedir. Kalpte veya akciğerlerde bir problem olabilir. 

Uyku İle İlgili Hastanemizdeki İmkanlar:

Uyku Laboratuvarı

Uyku Laboratuvarı:Uyku hastalıkları için kesin tanı bu iş için özel donanımı olan,uyku laboratuvarıdediğimiz mekanlarda konulsa da kötü uykudan şikayet eden kişilerinşikayeti,laboratuvarda doğrulanamamakta veya belirgin bir yakınması yokken tetkiklerle patoloji ortaya konabilmektedir.

Uyku laboratuvarlannda polisomnografî ile EEG (elektroensefalografî), göz hareketleri (EOG=elektrookülografi), çene EMG'si (elektromyografisi), solunumsal kayıtların (Airflow, göğüs ve karın kas hareketleri, oksimetre), EKG(elektrokardiyografî), bacak EMG'si kayıtlarının sağlanması ile uyku evreleri de ortaya konularak uyku çalışması yapılır.

Hasta bu laboratuvarda normal uykuya alınarak, yukarıda belirtilen kayıtlar yapılarak tetkik edilir. Hasta uyandıktan sonra da bu kayıtlar değerlendirilir.

NPİSTANBUL Hastanesi Uyku Laboratuvarı

İki uyku odası, bir fototerapi odası, bir uyku deprivasyon odası ve merkezi dijital tetkik sistemi ile oluşturulmuştur.

Uyku laboratuvarları nöroloji, KBB, göğüs ve psikiyatri uzmanlarının ortak disipliner yaklaşımı gereken bir faaliyettir. Tedavide psikiyatrik yaklaşım çoğu defa gerekir. Laboratuvar sorumluluğu bu bilinçle yürütülmektedir.

Uyku ve Uyku Bozuklukları broşürü için tıklayınız

Uyku Bozukluğu İlaçları İşe Yarar Mı?

Kronik uykusuzluğun tedavi sürecinde antidepresanlar kullanılırken akut uykusuzluğun tedavi sürecinde genellikle BZD olarak kısaltılan benzodiazepin ya da zopiklon kullanılır. • Antidepresan: Antidepresanlar arasında uyku kalitesi ve düzeni üstündeki faydaları dolayısıyla öncelikle trazodon kullanılmaktadır. Bunun yanında yan etkileri arasında uyku getirmesi olduğu için amitriptilin, mianserin, opipramol, mirzatapin ve maprotilin de tercih edilmektedir. Bu ilaçlar postural hipotansiyon da denen ortostatik hipotansiyonun oluşmasına sebep olabilmesi nedeniyle yaşlılarda kullanılırken dikkat edilmelidir ve normalden daha az doz kullanılmalıdır. • Benzodiazepinler: Kişinin uyuma öncesi süresini kısaltıp uyku esnasında uyanmasını engellediği için sıklıkla tercih edilirler. Lorazepam, klonazepam ve alprazolam ilaçları benzodiazepinlere dâhildir. • Zopiklon: Bu ilacın en bilinen özelliği REM uykusuna kötü bir etkisinin bulunmaması ve kullanıldıktan sonraki gün kişide bir sersemlik oluşturmamasıdır. • Antipsikotikler: Çoğu antipsikotikler düşük doz kullanımda bile uykuya dalmayı çok kolaylaştırır ve uyku süresini uzatır. Klorpromazin, seroquel ve olanzapin, antipsikotiklere dâhildir. Bu ilaçlar sadece psikotik hastalarda kullanılmalıdır, sadece uykuyu kolaylaştırıcı yan etkileri olduğu için psikotik hasta olmayan kişiler kullanmamalıdır. • Antihistaminikler: Uyku getirici etkisi çok fazla olan doksilamin, akut uykusuzluk tedavisinde kullanılmaktadır.

Uyku Bozukluğu İçin Şifalı Bitkiler İşe Yarar Mı?

Bazı bitkiler uyku getirici olarak oldukça etkilidir ve bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Bu bitkiler şu şekilde sıralanabilir: • Lavanta: İçinde bulunan linalool ve linalyl asetat maddeleriyle birlikte lavanta uyku kalitesini arttırdığı gibi uyunan vakti uzatır ve uyku esnasında uyanmayı engeller. • Biberiye: İçinde bulunan besleyici olmayan ancak hastalıklardan koruyucu etkisi olan kimyasallar ile uyku kalitesini arttırır. • Menekşe Yağı: Uyumadan önce burun deliğine damlatılarak kullanılan menekşe yağı uykusuz kalmayı azaltır ve uyku kalitesini arttırır. • Papatya: Papatya çayı hem uyku kalitesini arttırır hem de ruh halini iyileştirir.

Gecikmiş Uyku Fazı Bozukluğu Nedir?

Biyolojik bir ritim bozukluğu olan gecikmiş uyku fazı bozukluğu, uyku haline geçmede ve uykudan uyanmada zorlanmayı ifade eder. Bu hastalığın tedavisi fototerapi de denen parlak ışık tedavisi ve kronoterapi uygulamalarıyla ya da melatonin ve B12 kullanımıyla gerçekleştirilir.

D Vitamini Uyku Bozukluğu Yapar Mı?

D vitaminin eksikliği uykusuzluk şikâyetlerini daha çok arttırır. Özellikle menopozla birlikte D vitamini eksikliği de olunca kadınlar uyku bozukluğu durumundan daha fazla etkilenmektedir.

Ameliyat Sonrası Uyku Bozukluğu Yaşanabilir Mi?

Araştırmalara göre ameliyat ardından ağrı seviyesi normalden fazla olan kişilerde uyku bozukluğunun daha çok olduğu gözlemlenmiştir. Ameliyat dışında uyku bozukluğunu etkileyen başka etmenler de vardır: - Yeterince havalandırılmayan bir odada kalmak - Vücuda bağlanması gereken tıbbi aletler sebebiyle - Odanın kalabalık olması - Odanın gürültülü olması

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim

Yayınlama Tarihi: 01 Şubat

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İnsomnia, en sık rastlanan uyku problemi olup; tatmin edici miktarda olmayan ya da dinlendirmeyen uyku, uykuya dalma güçlüğü, çok sayıda kısa ya da uzun süreli uyanmalar, uykuyu sürdürme güçlüğü, erken uyanma veya bunların değişik kombinasyonlarıdır.
ENT Tıp Merkezi KBB uzmanlarından Op. Dr. Sinan Yücel kaliteli uykunun püf noktalarını açıkladı.

Kişinin kendi uykusunun miktar olarak yetersiz ya da dinlendirici olmadığı hakkındaki kişisel yakınmasıdır; uykusuzluk-İnsomnia! Azalmış ve kalitesiz gece uykusu dolayısıyla gün içine yansıyan yorgunluk, bitkinlik, bilişsel işlevlerde yetersizlik, konsantrasyon güçlüğü, aşırı sinirlilik ve diğer bazı psikososyal belirtiler ortaya çıkaran önemli bir rahatsızlık olan imsomnia; kişinin sosyal ve mesleki yaşamını olumsuz yönde etkiler. Hatta iş ve trafik kazası gibi daha vahim olaylara bile neden olabilir. Araştırmalar uykusuzluğu olan insanların günlük yaşamlarında ve genel sağlık alanlarında daha çok sorunları olduğunu, giderek yaşam kalitesinin düştüğünü, zaman ve enerji yönünden daha çok yardım aramaya yöneldiklerine işaret etmektedir.

Süre açısından ele alındığında insomniler üç bölüme ayrılabilir:
*Uykusuzluk yakınmasının süresi bir haftadan uzun değilse akut veya geçici,
*Bir hafta ile üç ay arasındaysa subakut veya kısa süreli,
*Üç aydan fazlaysa kalıcı veya kronik insomni den bahsedilir.

Akut ya da geçici insomniler son derecede yaygın ve hemen herkesin hayatının bir döneminde en az bir kere karşılaşabileceği formlarını temsil eder. Genellikle çevresel şartlara ya da psikolojik strese geçici uyumsuzluk, reaksiyon söz konusudur. Ani bir olaya bağlı stres (örneğin aile veya işle ilgili önemli bir olay, sınav vb), ortam değişikliği (taşınma veya seyahat gibi nedenlerle alışılan ortamın dışında uyuma; örneğin yatak odasının havaalanı veya istasyona yakınlığı nedeniyle gürültülü olması, yüksek rakım), zaman dilimi değişikliği (okyanus aşırı yolculuklar=jet lag sendromu) ya da vardiyalı çalışanlarda vardiya değişikliği gibi nedenler sonucunda gelişen, olaya veya ortama uyum sağlandıkça birkaç gün içinde (en geç bir haftada) düzelen uykusuzluk tipidir. Yatakta uzun süre kalma, anksiyete, huzursuzluk ve diğer organlara ait bulgular sık olarak eşlik edebilen diğer özelliklerdir. Şartlar düzeldikçe yakınmalar azalır, kalıcı değildir ve genellikle önemli bir sorun oluşturmaz.

Kısa süreli (subakut) insomnide ise daha kalıcı ve ciddi bir olaya (bir yakının hastalığı veya ölümü, eşinden ayrılma, iş değiştirme) bağlı olarak biraz daha uzun süren ancak üç aylık süreyi aşmayan uykusuzluk yakınmasıdır.

Kalıcı (kronik) insomnide sıklıkla yakınmalar bir yıldan uzun bir süre öncesine dayanmakta ve zaman içinde anlamlı bir düzelme gözlenmemektedir. 3 aydan uzun süreli ve birçok nedene (psikiyatrik ya da diğer tıbbi rahatsızlıklar, birincil uyku hastalıkları) bağlı olabilen ciddi uykusuzluk sürecinde kişi yaşamında, mesleğinde, çevreyle ilişkisinde önemli sorunlar yaşadığı için hekim desteği almalıdır.

Uykusuzluğun Nedenleri
İnsomnianın çok sayıda nedeni vardır. Kısa süreli ya da kalıcı psikolojik/biyolojik değişmeler, bedensel hastalıklar ve bazı ilaçlar biyolojik faktörler uykusuzluğu ortaya çıkarabilir. Herkes hayatının bazı dönemlerinde karşılaştıkları sorunlara ve stres faktörlerine (bir yakının kaybı, boşanma, işle ilgili sorunlar, sınavlar vb.) bağlı olarak kısa süreli uykusuzluk çekebilir. Ancak uykusuzluk sürekli (kronik) hale gelirse yeterli uykuyu alamama- dinlenememe sonucunda çeşitli fiziksel ve psikolojik sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır.

En sık rastlanan uykusuzluk nedenini psikiyatrik kökenli hastalıklar oluşturmaktadır. Başta depresyon olmak üzere duygulanım bozuklukları, psikozlar, anksiyete bozuklukları, panik bozukluklar, alkol ve diğer maddelerin kötüye kullanımı uykusuzluk yakınmalarını tetikleyen faktörlerdir.

Yaş Uykunun Düşmanı Mı?
İlerleyen yaşla birlikte uykusuzluk artar. Yaşlılıkta gece uykusunun toplam süresi azalır, uykuya dalma süresi uzar, sık sık uyanılır, derin uyku azalır, gece içi uyanıklıkların sayısı artar. Uyku bebeklikteki veya çocukluktaki gibi polifazik özellik kazanarak gün içinde de uyuklamalar başlar. Yaşlılarda sık görülen kronik hastalıklar ve bunlar için sürekli kullanılan çeşitli ilaçlar da uykunun kalitesini iyice bozabilir. Bunamanın da var olduğu yaşlılarda uyku düzenindeki bozukluk daha da belirgin olup gerek hasta gerek yakınları için çok büyük bir sorun yaratır.

Alfa-delta uykusu; sıklıkla genç erişkinlerde ve kadınlarda rastlanır. Uyku dinlendirici değildir, uyanıklıklarla bölünmüştür ve çok yüzeysel olarak algılanır. Genellikle fibromiyalji denilen hastalıkla görülür. Fibromiyaljide yaygın iskelet-kas ağrıları ve vücudun değişik bölgeleri dokunmaya hassastır.
Gün içerisinde yorgunluk-bitkinlik hissedilir ancak uyuklama pek görülmez.

Uyku Algılama Bozukluğu (paradoksal insomnia)
Hastanın uykusuzluk yakınmasının, uyku testindeki bulgularla uyumsuzluk gösterdiği durumlar için kullanılan terimdir. Hasta, gece normal uyuduğu halde hiç uyumadığını ya da çok az uyuduğunu iddia eder. İncelemeler, bu hastaların uykuya dalma süresi, toplam uyku süresi ve uyku örüntüsü bakımından normallerden önemli bir fark göstermediğini ortaya koymaktadır. Genç erişkinlerde ve özellikle kadınlarda rastlanılan bu nadir rahatsızlığın nedeni iyi bilinmemektedir.

İdiyopatik (sebebi bilinmeyen) İnsomnia
Bazen ailesel olabilen, çocukluk çağında başlayıp genellikle ömür boyu süren, uyku süresinin hemen her gece 4–5 saate kadar inebildiği, uykuya dalmanın uzadığı, uyanıklık sayısının arttığı nadir görülen uyku hastalığıdır. Nedeni bilinmemekle birlikte, sayılan tüm bu özelliklere dayanılarak santral sinir sisteminden yani beyinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Narkolepsi; sebebi bilinmeyen yoğun uykululuk ve katapleksi (heyecan, korku, sevinç gibi duygulanımlar ile bayılma atağı ) sorunlarının görüldüğü hastalıktır. Her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Ancak en çok genç erişkinlikte ve 30 yaşından önce görülmektedir. En az 3 ay kadar süreyle karşı konulamaz ve engellenemez bir şekilde uyku ataklarının varlığı ile kendisini belli eder.
En yaygın belirti uyku ataklarıdır. Narkolepsi’nin en önemli yönü kişinin uykuya dalışı engelleyememesi ve karşı koyamaması nedeniyle otomobil ve endüstri makineleri kullanırken ani kazaları meydana getirici nitelikte olmasıdır.

Öğrenilmiş Uykusuzluk Nedir, Uykusuzluk Öğrenilebilir Mi?
Özellikle yatmaya yakın saatlerde başlayıp yatağa girince iyice şiddetlenen  hastada “bu gece uyuyabilecek miyim?”, “ya bu gece de uyuyamazsam” korkusu gelişir. Bu korku ve gerginlik yatakta uyanık geçen süre uzadıkça daha da belirginleşip bizzat uykusuzluğun nedeni olmaktadır. Böylece hasta, uykusuz gecelerin sayısı arttıkça bir kısır döngüye girmekte; yani uyuyamayınca daha gergin hale gelmekte, gerginliği çoğalınca uykusu büsbütün kaçmaktadır. Psikofizyolojik ya da öğrenilmiş insomnia dediğimiz bu tip uyku hastalığı hastaların ortalama %15’ini oluşturmaktadır. Bu uykusuzluk tipinin en belirgin özelliği hastanın “savaş meydanı” olan yatağından farklı bir yerde yattığında (örneğin misafirlik, otel, uyku laboratuarı, hatta aynı evde başka bir oda) daha kolay uyumasıdır.

Uykusuzluğun Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Ani değişikliklere veya olaylara bağlı olduğu düşünülen kısa süreli uykusuzluklarda, özellikle hasta çalışıyor ve bu yüzden uykusuzluktan etkileniyorsa, hastanın gerginliğini azaltmak gerekir. Girilen kısır döngüden kurtulup uyku düzenini bir an önce yeniden oluşturmak üzere mümkün olduğu kadar kısa ve kesinlikle 4–6 haftayı geçmeyecek süre hekimin önereceği gevşetici, uykuya dalmayı kolaylaştırıcı ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar rastgele kullanılmamalı, birçoğuna zamanla tolerans gelişeceği ve uzun süre kullanılıp kesildiğinde uykusuzluğun şiddetlenerek geri dönebileceği unutulmamalıdır.
Kronik insomnilerde ise uyku ilaçlarının tedavide kesinlikle yeri yoktur! Gerekirse psikiyatrik tedavi, gevşeme teknikleri ve davranış terapilerinden yararlanılabilir. Bazı hastaların başvurduğu son derecede yanlış ve tehlikeli bir yöntem de uykuya dalmayı kolaylaştırması dolayısıyla alkol kullanılmasıdır. Alkol uykuya dalmayı biraz kolaylaştırmakla birlikte uykunun yapısını ve kalitesini bozar; sağladığı uyku normal (fizyolojik) uykudan çok farklıdır, dinlendirici değildir.

Uyku hijyeni için en önemli kuralları şöyle sıralayabiliriz:
*Uyku gelmeden yatağa girmemeli
*Yatağa girer girmez ışıklar hemen söndürülmeli
*Yatak sadece uyku ve seks amaçlı kullanılmalı; kitap okuma, TV seyretme, işle ilgili aktiviteleri yatağa getirme gibi alışkanlıklardan uzak durulmalı
*20 dakika içinde uykuya dalınamazsa kalkıp başka bir odaya geçmeli, rahatlatıcı işlerle uğraşıp –uyku gelince hiç oyalanmadan yatağa hatta müsaitse bulunulan yere yatmalı
*Çok yorgun olunsa ve uyku bastırsa bile gün içinde kesinlikle uyumamalı, şekerleme bile yapmamalı; böylece uykunun geceye yoğunlaştırılması sağlanmalıdır.
*Yatağın rahat, odanın mümkün olduğunca geniş, havadar, gürültüsüz ve kişi için uygun sıcaklıkta olması önemlidir.
*Akşam yemeği ağır ve yatma saatine yakın olmamalıdır.
*Gün boyunca aşırı miktarda kahve, çay, kola, sigara gibi uyarıcı madde tüketiminden kaçınılmalı, mümkünse bir bardak ılık süt içilmelidir.
*Akşam saatlerinden önce yapılmak şartıyla gün içi egzersizler faydalıdır.
* Sabahları uyanınca yatakta fazla oyalanmadan hemen kalkmalıdır.

Uykusuzlukta İlaç Tedavisinde Nelere Dikkat Etmeli?
Uykusuzluk yakınması psikiyatrik kökenliyse nedene göre tedavi yapılmalıdır. Uyku ilaçları (hipnotikler) daha çok geçici veya kısa süreli insomnilerde bir haftayı geçmeyecek süreyle kullanılabilirler. Prensip olarak kronik imsomnide hipnotik kullanımı endikasyonu yoktur!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası