a kare kök 3 bölü 4 / Karekök nedir ve nasıl hesaplanır? Karekök hesaplama, çarpma, toplama ve alma konu anlatımı

A Kare Kök 3 Bölü 4

a kare kök 3 bölü 4

Karek&#;k nedir ve nasıl hesaplanır? Karek&#;k hesaplama, &#;arpma, toplama ve alma konu anlatımı

Haberin Devamı

Karekök Nedir Nasıl Hesaplanır?

  Matematik konularından biri de karekök işlemidir. Matematik işlemlerinin bilinmesi diğer konuların kolaylıkla anlaşılabilmesini sağlamaktadır. Karekök, öğrencilere öğretmenlerin pratik yöntemleri tanıtmasıyla kolaylaştırılabilmektedir. Matematik işlemleri bölme, çarpma, toplama ve çıkarma işlemleri ileride gelecek işlemleri kavrayabilmek için temel olarak bilinmelidir. Karekök işlemleri yapabilmek için kök içi ve kök dışı sayıları eşit olmalıdır. Aksi halde işlem başarısız olacaktır.

Karekök Hesaplama

  Karekök hesaplama işlemi, bir sayının karesini alma yönteminin tam olarak tersidir. N^2 örneğinde olduğu gibi n sayısının karesi alındığı varsayılarak n^2 sayısının karekökü yani orijinal sayısı 2 olarak bulunacaktır. Fakat karekök işlemine girişten önce kare ne demektir? Nasıl bulunur? Bilinmesi gerekmektedir. Karekök işlemi yapılabilen sayılara köklü sayılar denmektedir. Köklü sayı ise, gerçek sayı üssü herhangi bir sayı kökünün içine alınarak gösterilme işlemine denmektedir.

Çarpma Toplama ve Alma

  Tam sayıların karesi alınma işlemine kare denilmektedir. Köklü sayılar konu anlatımı, tam sayıların karesinin alınmasına tam kare denmektedir. Köklü sayılarda toplama, çarpma ve karekök alma işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir. Fakat bazı kurallara azami özen göstermek gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Bölme ve Çarpma işlemlerinde köklü sayılar aynı kök içinde çarpma ve bölme yapılabilir. Fakat kök içinde bulunan sayılar kendi, kök dışında bulunan sayılar ise kendi aralarında çarpılı- bölünür.

  Örnek çarpma; 2√5X3√6= 2X3√5X6=6√30 olarak işlem yapılır.

 Bölme işlemi; 8√6/4√3=8/4√6/3=4√2 olarak görülecektir.

 Toplama ve çıkarma işlemleri yapılırken kök içlerinin eşit olması gerekmektedir. Aksi halde işlem yapılamayacaktır.

  Örnek olarak;

 3√2+5√√2= 3+√2=2√2 şeklinde sonuç çıkacaktır.

 5√7+3√√3 örneğinde işlem yapılamayacaktır.

Konu Anlatımı

  Karekök hakkında konu anlatımı yapabilmek için kare ne demektir bilinmesi gerekir. Tam kare sayıların karesinin alınma işlemidir. Tam kare sayısının tersi olarak hangi iki sayı çarpımı 25 olur? diyecek olursak cevap 5 olacaktır. 5X5=25 olacağı gibi,

Haberin Devamı

 5X5= 25 matematikte karekök olarak bilinen bu sayıları bulabilmek için √ sembolü kullanılmaktadır.

 √25=5 örneği verilebilir.

  Tam kare olmayan sayılarda kök içinde sayı kalabilmektedir. Sayıların kök içi ve kök dışı işlemleriyle köklü ifadeler bulunabilmektedir. Kare ve tam kare nedir bilinmeden karekök işlemi özümsenemeyecektir.

  Örnek olarak; sayıların kök içi ve kök dışı yazılışlarından köklü ifadeler bulunabilmektedir. 2√5=√^2=√=√20 kök içi yazılış olmaktadır. 

 Kök dışı işlemi olarak da; √24 örneği, √24=√ şeklinde görüldüğü zaman tam kare sayıları kök dışına çıkmaktadır. Karekök işlemleri köklü sayıların önemli bir adımını oluşturmaktadır. Öğrencilerin kolaylıkla özümseyebilmesi için temel kuralları bilmesi gerekmektedir.

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *seafoodplus.info ve *seafoodplus.info adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

Kenar uzunluğu s olan eşkenar üçgenin alan formülünü seafoodplus.infoal video Sal Khan tarafından hazırlanmıştır.

Video açıklaması

Bu üçgen bir eşkenar üçgen. Yani tüm kenarları birbirine eşit. Bu kenar K olsun. Olsun bakalım. K'yı kullanarak bu üçgenin alanını hesaplayabileceğim bir formül bulmak istiyorum. Bunu yapabilmek içinde ne yapacağım üçgenimi ikiye bölüyorum. Tepe noktasından üçgeni ikiye bölen bir çizgi çizdim. Bu açı bu açıya eşittir. Bunu bir önceki video da kanıtlamıştık. Eşkenar bir üçgende tüm açılar zaten 60 dereceye eşittir. bu 60, bu 60 ve yukarıda ki 60, olarak ikiye bölünmüş. Ayrıca yüksekliğin bu kenarı iki eşit parçaya böldüğünü biliyoruz. Peki, eğer kenarın tamamının uzunluğu K ise bu uzunluk K bölü 2'dir. Eğer bu uzunluğu biliyorsak bu kenarı da bulabiliriz. Bu kenarın uzunluğunu bulabilmemizi sağlayan şey, üçgenin alan formülü. Alan formülü neydi? Taban çarpı yükseklik bölü 2. Eğer burası k bölü 2 ise bu kenar karekök 3 K bölü 2'dir. 30,60,90 üçgenlerinde; 30 derecenin karşısındaki kenar 1 kat 60 derecenin karşısındaki kenar karekök 3 kat ve 90 derecenin karşısındaki kenarda 2 kattır. Bu durumda 30 derecenin karşısındaki kenar K bölü 2 ise 60 derecenin karşısındaki kenar karekök 3 K bölü 2 olur. Şimdi üçgenin alanını bulalım. Üçgeni alanı, taban çarpı yükseklik bölü 2'ye eşit. Değil mi? Üçgenin tabanı " K". Yüksekliği karekök 3 K bölü 2. O zaman alan, 1 bölü 2 çarpı K çarpı karekök 3 K bölü 2. O da karekök 3 K çarpı K bölü 2 çarpı 2 eder. Kenar uzunluğu 1 olan bir eşkenar üçgenin alanı karekök 3 bölü 4'e eşittir. Kenar uzunluğu 2 olan bir eşkenar üçgenin alanı ise karekök 3 çarpı 2'nin karesi bölü 4 2'nin karesi 4 eder. 4'ler birbirini götürür. Sonuç karekök 3'tür.
Sorulara Dön
.

Kök 6 = kök 3 çarpı kök 2 dir. Aynı derece kök içinde yazılan bölümler ayrı kök içinde yazılabilir.Kök 6 yı kök 2 ve kök 3 olarak içeri dağıttık ve sadeleştirmeleri yaptık. Kök ler birbirini götürdü ve yukarıda 3 + 2 kaldı aşağıda ise kök 2 yi eşleniği ile çarptık yani 6kök2/2 elde ettik 6 ile 2 sadeleşti ve 3kök2 kaldı ayrıca kök sekizi 2kök2 diye yazdık.

1, görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
7. sorunun çözümü ve cevabı

kök 4 = 2’dir. bu durumda, 2 kök 4 = 2 X 2 = 4 olur. kökün içindeki 5 - 4 = 1, kök 1 = 1’dir. parantez içinde kalan 1 + 1 = 2 olur ve 2 üzeri 3 = 8’dir. yani cevap E şıkkı olur.

1, görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

'te bilimi Türkiye'nin her yanına götürmemize yardım etmek ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Ben; Einstein'ın beyninin kıvrımları veya kütlesiyle, onunla neredeyse eşit yeteneğe sahip kişilerin pamuk tarlalarında ve terhanelerde yaşayıp öldüğü gerçeğinden daha fazla ilgilenmiyorum.”
Stephen Jay Gould

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Kök Dışına Sayı Çıkarma

Kök Dışına Sayı Çıkarma

Kareköklü sayılar, küpkök sayılar ve kök değeri farklı olan kök içinde ki sayıları bu hesaplama aracı ile dışarı çıkarabilirsiniz.

Kareköklü bir sayıyı dışarı çıkarmak istiyorsanız ilk bölümden yapabilirsiniz. Farklı üslere sahip kök içleri için altında ki bölmeyi kullanabilirsiniz.

Köklü sayı örnekleri :

3√27 =  3√33 = 3 (Sonuç)

√81 =  √92 = 9 (Sonuç)

Karekök Tablo

√1 = 1√ = 11√ = 21
√4 = 2√ = 12√ = 22
√9 = 3√ = 13√ = 23
√16 = 4√ = 14√ = 24
√25 = 5√ = 15√ = 25
√36 = 6√ = 16√ = 26
√49 = 7√ = 17√ = 27
√64 = 8√ = 18√ = 28
√81 = 9√ = 19√ = 29
√ = 10√ = 20√ = 30

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir