sırt fıtığı patlaması / Bel Fıtığı - Bel Fıtığı Patlaması - funduszeue.info

Sırt Fıtığı Patlaması

sırt fıtığı patlaması

Bel Fıtıkları

OMURGANIN YAPISI

Omurga, ense kökünden başlar ve kuyruk sokumunun dibinde biter. Üst üste dizilmiş ve Omur (Vertebra) adı verilen 7 boyun, 12 sırt, 5 bel omuru ve 1 kuyruk sokumu kemiğinden oluşur. Kuyruk sokumu kemiği birbiriyle kaynaşmış beş omurdan oluşur. Boyun bölgesi  CervicalVertebra (servikal okunur) , sırt bölgesi Thoracal Vertebra (torakal okunur) veya Dorsal Vertebra, bel bölgesi Lomber Vertebra, kuyruk sokumu bölgesi de Sakral Vertebra veya Sakrum olarak isimlendirilir.

1omurgagorunumu

Omurların arasında Disk (intervertebral disk)  adı verilen ve omurganın esnemesini, bükülmesini ve şok darbelerini emmesini  sağlayan kıkırdağımsı bir yapı bulunur. Disk iki kısımdan oluşur:

  1. Nucleus Pulposus: Kısaca nucleus (nukleus olarak okunur) olarak bilinir. Diskin iç kısmını oluşturur. Su tutma yeteneğine sahip glikoprotein yapısında lif  yumağından oluşur. Hacminin % 90’ı sudan oluşur. Bu nedenle esneme, bükülme ve darbeleri emme yeteneğine sahiptir.
  1. Annulus Fibrosus: Diskin dış kısmını oluşturan ve sağlam örülmüş katmanlardan oluşan sert ve çok güçlü bir kılıftır. Bu kısım, nukleusun etrafını sararak bütünlüğünün korunmasını sağlar.  Normalde 1,5 tonluk bir yüke dayanabilecek sağlamlıktadır.

2omurdiskgorunumu

Boyun bölgesi (Cervical) omurları arasında oluşan fıtığa Boyun Fıtığı denir. Fıtığın yerini belirtirken hangi omurların arasında oluşmuş olduğu ifade edilir. Örneğin 5. ile 6. boyun omurları arasında oluşmuş olan fıtığa C fıtığı denir. C arasında disk bulunmadığından, bu bölgede fıtık oluşmaz. C2’den itibaren C7’ye kadar herhangi iki omur arasında boyun fıtığı gelişebilir: C, C, C, C, C

3servikalomurga

Yukarıdaki resimlerde diskler mavi renkte resmedilmişlerdir. Servikal omurgayı önden gösteren üstteki resimlerde C1 ve C2 arasında disk bulunmadığı açıkça görülmektedir.

Sırt bölgesi (Thoracal) omurları arasında oluşan fıtığa Sırt Fıtığı denir. Fıtığın yerini belirtirken hangi omurların arasında oluşmuş olduğu ifade edilir. Örneğin 9. ile sırt omurları arasında oluşmuş olan fıtığa T fıtığı denir. T1’den itibaren T7’ye kadar herhangi iki omur arasında sırt fıtığı gelişebilir: T, T, T, T,…T, T

5torakalomurga

 

Bel bölgesi (Lomber) omurları arasında oluşan fıtığa Bel Fıtığı denir. Fıtığın yerini belirtirken hangi omurların arasında oluşmuş olduğu ifade edilir. Örneğin 4. ile 5. bel omurları arasında oluşmuş olan fıtığa L fıtığı denir. L1’den itibaren L5’e kadar herhangi iki omur arasında bel fıtığı gelişebilir: L, L, L, L

6lomberomurga

Sacrum (sakrum olarak okunur) olarak bilinen kuyruk sokumu kemiği, birbiriyle kaynaşmış 5 omurdan oluşur. Birbirinden boğumlarla ayrılan bu omurlar yukarıdan aşağıya doğru: S1, S2, S3, S4, S5 olarak isimlendirilirler ve aralarında disk bulunmaz. Bu nedenle sakrumda fıtık oluşmaz.

7sacrum

Fıtıklar geçiş bölgelerinde de görülebilirler. Bu fıtıklar şu şekilde isimlendirilirler:

C7 ile T1 arasındaki fıtıklar:    C7-T1 fıtığı

T12 ile L1 arasındaki fıtıklar:  TL1 fıtığı

L5 ile S1 arasındaki fıtıklar:     L5-S1 fıtığı

BEL FITIĞININ OLUŞUMU VE AŞAMALARI

 

Birinci Aşama: Esmer Disk, Dejenere Disk

 

Tanımı ve Oluşumu: Bel fıtığı gelişimi, diskin yapısının bozulmasıyla başlar. Yapısı bozulan diskin dışındaki kabuk (annulus) zayıflar . Zorlamayla beraber annulusun içindeki liflerde minik yırtıklar gelişmeye başlar. Aynı zamanda diskin iç kısmında bulunan nucleus da kurumaya ve böylece esneme, bükülme ve darbeleri emme yeteneğini yitirmeye başlar. Bu aşama bel fıtığının habercisidir ve Disk Yıpranması, Disk Dejenerasyonu, Dejenere Disk olarak adlandırılır (Resim 1).  Normalde MR’da diskin rengi suya yakın beyaz renkte görünür. Ancak, disk dejenerasyonu geliştiğinde nuleus içindeki su miktarı azalmış olur ve böylece disk, normalde  olduğundan daha siyah görünürler. Bu nedenle bu disklere Esmer Disk de denir. Aşağıdaki resimde oklarla gösterilen Esmer Disk’lerin yukarıdakilere oranla daha siyah olduğunu görebilirsiniz (Resim 2).

8normalvedejeneredisk

Belirti ve Bulguları: Hiç bir belirti vermeyebilir veya zorlamayla beraber sadece bel ağrısı yapabilir.

Teşhisi: Sadece MR ile teşhis edilebilir.

Tedavisi: Diske binen yükü azaltmak ve diski zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir. Fazla kiloları vermek, topuklu ayakabı giymemek, eğilip iş yapmamak, ağır yük taşımamak, zorlayıcı sporlardan uzak durmak, sigara içmemek gerekir. Bununla beraber düzenli yürüyüş ve yüzme ile karın, bel, sırt ve bacak kaslarını güçlendirerek omurgaya destek sağlamak gerekir. Genellikle düz ve toprak bir yolda ve normal yürüyüş temposunda dakikalık yürüyüşler önerilir. Ağrılı dönemlerde ilaç tedavisi ve kısa süreli yatak istirahati uygulanabilir.

 

İkinci Aşama: Bulging

 

Tanımı ve Oluşumu: Zamanla annulusun içindeki yırtıklar artar ve içerdeki nukleusun baskısıyla annulus bir yerinden dışarı doğru bombeleşmeye başlar. İlk etapta bu bombelik, çok küçük ve belli belirsiz bir aşamadadır. Bu duruma Bulging (Balcing diye okunur) denir. Soldaki resimde kırmızı okun ucunda belli belirsiz bir bombeliği (bulging) görmektesiniz. Sağdaki MRI görüntüsünde, resimde belirtilen bombelik (bulging) esmer diskin ucunda kırmızı okla gösterilmektedir.

9bulging

Belirti ve Bulguları: Hiç bir belirti vermeyebilir veya sadece bel ağrısı yapabilir.

Teşhisi: Sadece MR ile teşhis edilebilir.

Tedavisi: Diske binen yükü azaltmak ve diski zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir. Fazla kiloları vermek, topuklu ayakabı giymemek, eğilip iş yapmamak, ağır yük taşımamak, zorlayıcı sporlardan uzak durmak, sigara içmemek gerekir. Bununla beraber düzenli yürüyüş ve yüzme ile karın, bel, sırt ve bacak kaslarını güçlendirerek omurgaya destek sağlamak gerekir. Genellikle düz ve toprak bir yolda ve normal yürüyüş temposunda dakikalık yürüyüşler önerilir. Ağrılı dönemlerde ilaç tedavisi ve kısa süreli yatak istirahati uygulanabilir. Kısa süreliğine çelik balenli bel korsesi kul,lanılabilir.

 

Üçüncü Aşama: Protrüzyon

 

Tanımı ve Oluşumu: Gittikçe annulustaki minik yırtıkların miktarı artmaya ve böylece annulusu zayıflatmaya başlar. Zorlanmayla beraber diskin içinde artan basınç nedeniyle ortadaki nucleus, annulusu dışa doğru iterek belirgin bir şekilde bombeleşmesine neden olur. Bu bombeliğe Protrüzyon denir ve bombeleşen diske de Protrüde disk denir. Soldaki resimde diskteki protrüzyon kırmızı okla gösterilmektedir. Sağdaki MRI görüntüsünde, belirtilen protrüzyon beyaz okla gösterilmektedir.

10protruzyon

Belirti ve Bulgular: Bombeleşen yere göre ya sadece şiddetli bel ağrısına veyahut da şiddetli bel ve bacak ağrısı ile beraber bacakta uyuşma ve güçsüzlüğe neden olabilir.

Teşhisi: Bilgisayarlı Tomografi’de teşhis edilebilirse de en iyi ve en detaylı teşhisi MRI ile yapılır.

Tedavisi: Hastanın ağrıları dayanılmayacak kadar şiddetli değilse ve hastada felç gelişmeye başlamamışsa ilaç tedavisi ve yatak istirahati önerilir. Kısa süreliğine çelik balenli bel korsesi kullanılabilir. Teadviden kısmen fayda gören hastalara Fizik Tedavi de eklenir.

Fıtığı taze olan ve güçszülüğü bulunmayan tedaviye dirençli hastalara İntradiskal Girişim uygulanabilir.  Halk arasında ismi yaygın olarak kullanılan Lazer, bu girişim tekniklerinden bir tanesidir.

Ağrıları dayanılmaz şiddette olan veyahut da felç gelişen veya gelişmekte olan hastalar, ameliyat edilmelidir. Bel fıtığında ameliyat teknikleri hakkında bilgi almak için Bel Fıtığı Ameliyatı

 

Dördüncü Aşama: Ekstrüzyon

 

Tanımı ve Oluşumu: Dıştaki kabukta ( annulus ) meydana gelen yırtıklar o kadar çoğalır ki, sonunda kabuğun o bölgesi tamamen yırtılır ve içteki yumuşak kısım (nukleus) omurilik ve sinire doğru fırlar. Bu duruma Ekstrüzyon ve yırtıktan dışarı fırlayan diske de Ekstrüde Disk denir. Bu durum halk arasında Fıtığın Patlaması veya Fıtığın Yırtılması olarak bilinen durumdur.Aşağıdaki resimlerde Ekstrüde olan kısım oklarla gösterilmişir.

 

11extruzyon

 

 

Belirti ve Bulgular: Annulusun (kabuğun) yırtılmayla beraber daha önce var olan şiddetli bel ağrısı hafifler ama dışarı fırlayan nukleusun (içteki yumuşak kısım) omurilik ve siniri sıkıştırması sonucu bacak ağrısı dayanılmaz hale gelir ve bacaktaki uyuşma hissi artar. Bu duruma genellikle bacakta veya ayakta güçsüzlük de eşlik eder.

Teşhisi: Bilgisayarlı Tomografi’de teşhis edilebilirse de en iyi ve en detaylı teşhisi MRI ile yapılır.

Tedavisi: Tek tedavi seçeneği ameliyattır. Ameliyat için geç kalınması halinde kalıcı sinir hasarına bağlı olarak bacakta veya ayakta kalıcı uyuşma ve felç gelişme ihtimali yüksektir.

Bel fıtığında ameliyat teknikleri hakkında bilgi almak için Bel Fıtığı Ameliyatı

Bazan dışarı fırlayan nucleus parçası o kadar büyük olur ki, omurilik kanalında aşağı doğru yol alan ve içinde işemeyi, büyük abdesti tutmayı, cinsel işlevleri düzenleyen lifleri de içeren sinir demetini ezer. Bütün bel fıtıklarında % oranında görülen bu tabloda bacaklarda veya ayaklarda güçsüzlük, idrar yapamama ve damla damla idrar kaçırma, büyük abdesti yapamama, iktidarsızlık, apış arasında uyuşma gibi belirtiler görülebilir. Bu durum bel fıtıkları içerisinde en tehlikeli olanıdır ve acilen ameliyat olmayı gerektirir. Bu fıtıklarda ilk 36 saatten sonra ameliyat yapılsa dahi birtakım hasarların geri dönüşü olmaz.

Beşinci Aşama: Sekestrasyon

 

Dördüncü aşamada gerçekleşen sürecin aynısı olur; farklı olarak, dışarı fırlayan parça kopar ve omurilik kanalı içerisinde bağımsız bir parça olarak durur. Bu olaya Sekestrasyon ve parçaya da Sekestre Disk Fragmanı veya Serbest Parça denir. Beşinci Aşama fıtığın diğer bütün özellikleri, belirtileri ve tedavisi Dördüncü Aşama fıtıklarınkiyle aynıdır. 

Yukarıdaki resimde solda kırmızı oklarla gösterilen kısım Ekstrüde Disk Parçası’nı sağda kırmızı oklarla gösterilen kısım da Sekestre Disk Parçası’nı göstermektedir. Solda parçanın disk mesafesi ile bağlantısı halen mevcut ama, sağda bağlantısı kalmamıştır.

Tedavi: Tek tedavi seçeneği ameliyattır. 

Sırt ağrısı aslında sırt fıtığının ilk işareti olabilir. Söz konusu ağrı akut olabilir, yani birden bire tüm şiddetiyle başlayan bir sırt tutulması veya kulunç şeklinde olabilir; ya da kronik olabilir, yani tekrarlayan bir şekilde görülebilir. Üstelik sırt ağrısı pankreas veya akciğer gibi iç organlardan da kaynaklanıyor olabilir, o yüzden de deneyimli bir doktora esaslı bir şekilde muayene olmak gerekir.

Unutmayın ki; ağrı aslında sizin düşmanımız değil, dostunuz. Size bir şeylerin yanlış gitmekte olduğunu hatırlatıyor. Bu yüzden de ağrı kesicileri gereğinden fazla kullanmamak gerek, adı üstünde; bunlar sırtınızı iyileştirmez, sadece ağrıyı keser yani çalmakta olan alarmı susturur.

Eğer sırtınızdaki tutulmaların şiddeti, süresi ve sıklığı artıyorsa ve de kulunçlarınızdaki ağrı tek bir yanda olmaya başladıysa, hemen kalıcı bir çözüm bulmak; yani deneyimli bir doktor aramak zorundasınız.

  • Sırt Fıtığı Belirtileri Neler?

Sırt fıtığının belirtileri arasında; tekrarlayan sırt ağrısının sıklığının, şiddetinin ve süresinin artması yanı sıra, bele inen ağrılar da şikayetlere eşlik eder. Söz konusu bu ağrı tek yanlı olabileceği gibi iki yanlı da olabilir. Ağrı yanıcı ağrı veya batıcı ağrı olabileceği gibi kasılma veya gerilme şeklinde de olabilir. Ağrı öksürme, hapşırma veya tuvalette ıkınma durumunda şiddetlenir. “Bacaklarda uyuşma”, “hissizlik”, “karıncalanma”, “keçeleşme”, “uğuşma” gibi his bozuklukları da şikayetlere eşlik edebilir.

Bazı hastalarda kısa bir mesafe yürüyünce bacaklarda kasılma veya bacaklarda gerilme hissinin çok şiddetli olması nedeniyle yürümek neredeyse imkansız hale gelebilir. Gece bacaklara kramplar girebilir. Söz konusu bu rahatsızlıklara durup dururken, yani bir zorlanma olmadan idrar kaçırma veya ayaklarda güç kaybı gibi şikayetler de eklenirse; olay acil demektir ve eğer 48 saat içinde ameliyat olmazsanız, söz konusu durumun düzelmesi bir yılı bulabilir ve hatta hiç düzelmeyebilir de.

Sırt fıtığı tedavisi birçok basamaktan oluşur ve acil durumlar dışında-ki bu çok nadir görülür- bu basamakların takip edilmesi en doğru, bilimsel ve ahlaki yöntemdir. İlk basamakta istirahat tedavisi, yani hastanın doğru düzgün bir yatakta ağrıları geçene kadar; sadece tuvalet ve yemek için kalkmak dışında tüm gün yatarak dinlenmesi gerekir. Doğru yatak derken, hastanın yerde veya tahta üzerinde yatmasını veya çok pahalı tam ortopedik yataklar almasını kastetmiyorum. Sadece herhangi marka bir hazır yatak işinizi görür, yeter ki sekiz sene sonra bunu atıp yenisini alın. Sakın ha kanepede filan da yatmayın. Tuvalet demişken, asla alaturka tuvalet değil, klozet kullanmalısınız. Alaturka tuvalet vazgeçemeyeceğiniz bir alışkanlıksa, o zaman yeni geliştirilmiş alçak oturmalı klozetlerden alabilirsiniz.

Doktorunuz bu süre içinde kullanmanız için size bir takım ilaçlar da verecektir tabii ki. Korse kullanmanızı da önerebilir doktorunuz. Ancak korse kullanım süresinin üç ayı asla geçmemesi gerektiğini unutmayın, yoksa geri döndürülmesi çok zor ve ağır zarar görürsünüz. Tabii ki kilonuzun çok olduğu söz konusu edilirse, mutlaka bir diyet uzmanına başvurun ve onun dediklerini de aynen uygulayın.

İkinci basamakta ise fizik tedavi, ama mümkünse 20 seans yani tam bir ay boyunca. Soğuk havalarda fizik tedavi öncesinde ve sonrasında soğuktan iyi korunmak çok önemli bir zorunluluk. Bu nedenle fizik tedaviyi evinize veya işyerinize en yakın merkezde yaptırmanız çok uygun olacaktır. Bu tedavi en az bir yıl rahat etmenizi sağlamalıdır. Fizik tedavi sırasında oradaki uzmanların size tarif edecekleri egzersizleri de düzenli şekilde yapar, hatta hayatınızın bir parçası haline getirirseniz bir daha aynı problemi yaşamak zorunda kalmazsınız.

Üçüncü basamakta ise daha ciddi cerrahi işlemler gelmektedir. Yani her zaman son çare ameliyat olmalıdır.

  • Sırt Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Sırt fıtığı ameliyatından sonra sırtınızdaki yaranıza en az yedi gün mutlaka hiç su değmemesine dikkat etmelisiniz. Günümüzde genellikle yaralar gizli dikişle kapatıldığı için, bu sürenin sonunda pansumanınızı çıkarıp atabilir ve banyonuzu yapabilirsiniz. Ama eğer dikişlerinizi aldırmanız gerektiği söylendiyse, bu takdirde gün dikişlerinizi aldırmanız ama bu süre boyunca yaranızın pansuman ile örtülü olması gerekecektir.

Sırt fıtığı ameliyatı sonrası ilk haftayı daha çok ev içinde ve genellikle yatakta istirahat ederek geçirmeniz uygun olacaktır; ilk haftadan sonra aralıklı olmak kaydıyla evden çıkıp dolaşabilir, hatta uzun süreli olmamak kaydıyla işe bile gidebilirsiniz. Bir ay dolduğunda, işinize veya evinize yakın bir merkezde; tam bir ay süreyle olacak şekilde fizik tedaviye başlayacaksınız. Fizik tedavi süresinde size öğretecekleri hareketleri ise bundan sonra hayatınızın bir parçası hale getirmelisiniz.

Fizik tedavi bittikten sonra, bir ay boyunca daha egzersiz yapıp ardından; yani üç ay sonunda bir spor salonuna üye olup ağır sporlarla uğraşabilir ve ağır işlerinize geri dönebilirsiniz. Ameliyat sonrasında size verilen ağrı kesici, kas gevşetici ve antibiyotiklerinizi, cerrahınızın size önereceği süre boyunca kullanıp sonra bırakacaksınız. Unutmayın ki ameliyatı, ilaçlardan da kurtulup kaliteli bir yaşama ulaşmak için oldunuz.

Sert bir yatakta yatın, yani yerde veya sert bir tahtanın filan üzerinde değil; sıradan bir hazır yaylı yatağın üzerinde. Kanepede filan yatmayın. Yatağınızı sekiz yılda bir değiştirin. Alaturka tuvalet kullanmayın, daima klozete oturun. Eğer alaturka tuvaletten vazgeçmek sizin için çok zorsa, o zaman yeni tasarlanan alçak oturumlu klozetlerden edinin. Otururken de koltukta değil, sandalyede; yani geriye kaykılmadan oturun.

Sırtınızı soğuktan koruyun. Dengesiz ve zorlayıcı hareketler yapmayın; mesela çok ağır nesneleri kaldırmayın ve tek elinizde ağırlık taşımayın. Eğer size belli bir süre korse kullanmanız söylendi ise, bu süre içinde korsenizi otururken ve ayakta iken asla çıkarmayınız ama korsenizi asla size önerilen süreden fazla da kullanmayın.

Tabii ki tüm bu okuduklarınız, cerrahınız size aksine bir şey söylemedi ise geçerlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Fıtık patlaması bel fıtığının şiddetli olduğu, diskin yerinden çıkarak sinirlere baskı yaptığı bel fıtığı vakaları için kullanılır. Aslında patlamadan kast edilen şey diskin dışarıya, omuriliğe doğru kaymasıdır.  Kayma çok şiddetli olduğunda diğer bir ifadeyle disk tamamen yerinden çıktığında bel fıtığı patlaması olarak adlandırılır. Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir. Hasta hareket etmekte, ayakta durmakta çok zorlanabilir. Ağrı belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılabilir.  

Fıtık patlaması neden kaynaklanır? 

Omurgada disk olarak adlandırdığımız omurları birbirine bağlayan, omurlara esneklik sağlayan bir yapı vardır. Diskin merkezinde jelatinimsi yapıda çekirdek bulunur.  Çekirdeğin etrafı kıkırdak ve fibröz bağ dokusundan oluşan bir yapıyla kaplıdır. Diskin kayması için kendisini çevreleyen bağ dokusunun yırtılması gerekir. Disk ve çevreleyen doku güçlüyse çok ekstrem durumlar haricinde yırtılmaz. Bu özel bağ dokusu genellikle yapısı bozulduğunda, zayıf olduğunda yırtılır. Diskin zayıflaması egzersiz eksikliği, yanlış hareket ve duruş bozukluğunun bir kombinasyonundan kaynaklanır. Disklerimiz ancak düzenli hareket ettiklerinde yeterli miktarda beslenebilir. Çünkü omurlar arası diskler besinlerini doğrudan kan dolaşımıyla değil, dolaylı olarak difüzyonla sağlarlar. Omurganın hareketi difüzyonu destekler, yani disklerin beslenmesini ve güçlenmesini sağlar. Uzun süreli hareket eksikliği diskin yetersiz beslenmesine, etrafındaki bağ dokusunun ve kasların zayıflamasına yol açar. Hareketsiz yaşam nedeniyle uzun yıllardır yetersiz beslenen disk üzerine binen yükü kaldıramayarak patlayabilir. 

Aşırı kilo fıtık patlaması riskini arttıran diğer bir nedendir.  Çünkü kilo arttıkça diskin kaldırdığı yük ve herhangi bir hareket sırasında kaldırması gereken yük katlanarak artar. Sonuçta zayıflayan disk ve bağ dokusu üzerlerine binen yükü kaldıramayarak fıtığa yol açabilir.  

Fıtık patlaması nasıl tedavi edilir? 

Tedavi fıtığın derecesine, siniri sıkıştırma miktarına göre farklılık gösterir. İlk basamak tedavi genellikle konservatif ilaç tedavisidir. İleri vakalar haricinde dinlenme ve ilaç tedavisi ile ağrılar kaybolarak düzelebilir. Ancak fıtık patlamasında sinir sıkışması genellikle ileri düzeydedir. Böyle bir durumda ayak sürümesi, ayağı kaldırmada zorluk, bacağı bir yana doğru hareket ettirememe gibi nörolojik defisit görülebilir. MR görüntülemesi de fıtığın ileri düzeyde olduğunu destekliyorsa böyle vakalarda fıtığın kendiliğinden iyileşmesini beklemek sinire kalıcı hasar verebilir. Bu nedenle bu durumlarda fazla beklemeden cerrahi müdahale planlanmalıdır. 

Diğer vakalarda ilaç tedavisi, yeterli olmaz ise spinal enjeksiyon tedavileri ile fıtığın iyileşmesi beklenir. haftalık konservatif tedaviye rağmen iyileşme yaşanmamışsa cerrahi düşünülebilir. 

Mikrocerrahi yöntemlerin gelişmesiyle fıtık patlaması tedavisi son yıllarda daha başarılı ve daha konforlu bir şekilde yapılabilmektedir. Ayrıntılı bilgi için mikrocerrahi fıtık ameliyatı yazımıza göz atabilir, bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası