fesleğen bakımı / Fesleğen nedir ve nasıl yetiştirilir? Fesleğen bakımı nasıl yapılır? - Son Dakika Haber

Fesleğen Bakımı

fesleğen bakımı

Fesleğen Bakımı Evde Nasıl Yapılır? Saksıda Fesleğen Nasıl Bakılır Ve Kaç Günde Yetiştirilir?

Fesleğeni saksıda yetiştirmek isterseniz mutlaka ekim işlemini mart ayında yapmanız gerekir. Fakat bahçede yetiştirme gibi bir düşünceniz varsa mayıs sonuna kadar ekebilmek için zamanınız var. Bahçenizde domates gibi sebzeler var ise fesleğeni bunlara yakın ektiğinizde keskin kokusu sayesinde diğer sebzeler haşerelerden daha iyi şekilde korunur.

Fesleğen bakımı

Fesleğenler büyüdüklerinde de bakıma ihtiyaç duyarlar. Çok fazla suya düşkün olmayan bu bitkiler kuralıktan da hoşlanmazlar. Çok sıcak havalarda bitkiye haftada iki ya da üç sulama yeterli olmalıdır. Bu bitkiler otsu oldukları için tek yıllıktır. Ömürlü ilkbahardan kış mevsimine kadardır.

Fesleğen nasıl bakılır?

Fesleğen bitkileri güzel ve keskin kokuları ile birçok yerde yetiştirilirler. Bu bitkiler balkonda, teraslarda ve saksılarda yetiştirilebilirler. Torflu toprakları seven fesleğenleri mutlaka bol güneş alan yerlere koymalısınız. Fakat şiddetli rüzgar esen yerlerden uzak tutulmaları gerekir.

Fesleğen nasıl yetiştirilir?

Drenaj delikleri bulunan ve orta boyutlarda olan saksılarda kolaylıkla fesleğen yetiştirme imkanı bulabilirsiniz. Saksılarda bu deliklerin olması oldukça önemlidir. Çünkü suyun çiçeklerin köklerinde birikmemesi gerekir.

Su birikmesi köklerin çürümesine neden olabilir. Güneş alan bir yere koyar ve haftada iki defa sularsanız oldukça güzel şekilde büyüyebilirler.

Fesleğen çiçeği bakımı

Fesleğenler büyüdükten sonra budamanız gerekir. Budanan yaprakları salatalarda kullanabilirsiniz. Ancak bu dama işlemi sırasında bitkinin ana gövdesine zarar vermemeniz gerekir. Bu işlem için de bitkinin 15 cm uzunluğa erişmesine dikkat etmeniz gerekir. Budadıkça bitkiniz daha da gürleşir ve canlı yapraklara kavuşur.

Saksıda fesleğen nasıl bakılır ve yetiştirilir?

Saksıda fesleğen yetiştirmek isterseniz saksının ilk etapta çok büyük olmamasına özen göstermelisiniz. Orta boylarda bir saksı bu bitkiler için yeterlidir. Sulama işlemini haftada iki defa gerçekleştirebilirsiniz. Bitkilerinizden verim alabilmek için biraz büyüdükten sonra budama yapmanız oldukça önemlidir. Yapraklarını taze olarak ya da kurutarak tüketebilirsiniz.

Fesleğen nedir ve nasıl yetiştirilir? Fesleğen bakımı nasıl olmalı

Fesleğen nedir ve nasıl yetiştirilir? Fesleğen bakımı nasıl olmalı

Faydaları saymakla bitmeyen fesleğen hoş kokusuyla salatalara ve yemeklere çok yakışan bir bitki türüdür. Süs bitkisi olarak da kullanılan fesleğeni evde yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Peki fesleğen nasıl yetiştirilir? İşte fesleğen bakımı hakkında tüm merak edilenler

Fesleğen Babagiller familyasına ait Ocimum cinsi tek yıllık bir bitkidir. Süs bitkisi olan fesleğen aynı zamanda hoş kokusuyla evde en çok yetiştirilen bitkilerden birdir. Daha çok Akdeniz ve bölgesinde yetiştirilen fesleğeni evde kolayca yetiştirebilirsiniz. Fesleğen bitkisi bazen reyhan bitkisi ile de karıştırılmaktadır. Halk arasında farklı adlarla da bilinmektedir. Bunlar 'peslan, rahan, fesliyen ve feslikan' dır. Yemeklere tazesinin yanı sıra kurutulmuşu da eklenen fesleğen aynı zamanda hoş bir kokuya sahiptir. Yaz mevsiminde ekilmeye başlayan fesleğeni yetiştirmek isterseniz dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. İşte fesleğen yetiştirmenin püf noktaları

Saksıda yeşil biber nasıl yetiştirilir? Evde biber yetiştirmenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERSaksıda yeşil biber nasıl yetiştirilir? Evde biber yetiştirmenin püf noktaları

fesleğen nedir ve nasıl yetiştirilir

fesleğen nedir ve nasıl yetiştirilir

FESLEĞEN NEDİR? 

Güney Asya'ya ait bir bitki türü olan fesleğeni evde yetiştirecekseniz mart gibi bahçede yetiştirecekseniz haziran gibi ekebilirsiniz. Fesleğen bitkisinin büyük ve küçük yapraklı farklı çeşitleri bulunuyor. Fesleğeni eğer bahçede yetiştirecekseniz domateslerin yanına ekebilirsiniz. Fesleğeni salatalık ve bezelye ekeli alanlardan uzak tutmanız gerekiyor. 

Evde yetiştireceğiniz fesleğeni saksıda olacağı için tohum olarak ekebilirsiniz. Bahçede ekeceğiniz fesleğeni fide olarak veya tohum olarak ekebilirsiniz. 

Fesleğeni evde bulundurduğunuzda haşerelere karşı korurken aynı zamanda evin havasını da temizleme özelliğine sahiptir.

taze fesleğen nasıl yetiştirilir

taze fesleğen nasıl yetiştirilir

FESLEĞEN NASIL YETİŞTİRİLİR?

  • - Evde saksıya ektiğiniz fesleğenler ortalama 7 gün içinde köklenmeye başlayacaktır.
  • Fesleğenin mutlaka gün ışığı gören yerde olmasına dikkat edin çünkü fesleğenin tek ihtiyacı gün ışığı ve sıcak havadır.
  • Fesleğen sık sulama istemez hafta da bir kez derinlemesine sulamanız yeterli olacaktır.
  • Kökleri sığ bir bitki olduğundan toprağın yüzeyi kuruduğunda sulayabilirsiniz. Eğer fesleğenin yaprakları sararmaya başladıysa bu çok fazla suladığınızın, kurumaya başladıysa bu da çok az suladığınızın işaretidir. 
  • Son zamanlarda hazır fideler şeklinde yetiştirmek yaygınlaşmıştır. Fesleğen bitkisini pazarlarda ve marketlerde direk saksının içinde satın alabilirsiniz. 

fesleğen nasıl toplanır

fesleğen nasıl toplanır

FESLEĞEN NASIL TOPLANIR?

⇒ Fesleğen bitkisi çiçek açana kadar sürekli olarak toplanabilen bir türdür. Fesleğeni toplarken dikkat etmeniz gereken nokta koparmak yerine üsten dallarından kesmeniz gerektiğidir. Böyle yaparak bitkinin daha doğru hem de bir sonraki seferde daha gür çıkmasını sağlayabilirsiniz.

⇒ Fesleğen yaprakları genelde taze olarak yemeklerde ve salatalarda kullanılır.

⇒ Ama bazı yörelerde kurutulup yemeklerin içine konularak baharat görevi görür.

⇒ Eğer bir süre canlı kalmasını istiyorsanız bir bardak suyun içine saplarıyla koyarsanız tazeliğini kaybetmeden uzun süre kullanabilirsiniz.

Evde Saks&#;da Fesle&#;en Bak&#;m&#; – Yeti&#;tiricili&#;i

Fesle&#;en ho&#; kokusuyla tan&#;nan, zaman zaman reyhan bitkisi ile kar&#;&#;t&#;r&#;lan bir saks&#; bitkisidir. Ball&#;babagiller familyas&#;na ait olan fesle&#;en, hem yemeklere eklenir hem de böcek gibi canl&#;lar&#; evden uzak tutmak için kullan&#;l&#;r. Fesle&#;en bak&#;m&#; oldukça zahmetsiz oldu&#;u için birçok evde uygulan&#;r. E&#;er bitki beslemeye kar&#;&#; hevesiniz varsa, bak&#;m&#; kolay bitkiler ar&#;yorsan&#;z fesle&#;en tam sizin evinize göre!

Fesle&#;en bak&#;m&#; evde sizi hiç yormayacak. Fideden yeti&#;tirilmesi me&#;hur olan fesle&#;eni &#;imdi size sunaca&#;&#;m&#;z bilgilerden sonra kolayca yeti&#;tirebilirsiniz. Marketlerde 2 TL ile 5 TL aras&#;nda bulup evinize alaca&#;&#;n&#;z fesle&#;en tüm bak&#;m püf noktalar&#;yla sizlerle! Kendinize yeni bir hobi ar&#;yorsan&#;z, fesle&#;en yeti&#;tirerek ba&#;layabilirsiniz. Hem ekonomik hem de keyif veren fesle&#;en yeti&#;tiricili&#;i tüm detaylar&#;yla bu sayfada yer al&#;yor.

Odadan odaya geçerken, yemek yaparken, balkonda otururken burnunuza ferah bir koku gelsin istiyorsan&#;z; fesle&#;en nas&#;l bak&#;l&#;r sorular&#;n&#;n yan&#;tlar&#;n&#; içeren bu yaz&#;m&#;z i&#;inize çok yarayacak. &#;ifalarla dolu fesle&#;en, evde temiz hava olu&#;tururken ayn&#; zamanda böcekleri de uzak tutacak kadar etkili. &#;&#;te fesle&#;en yeti&#;tirmek isteyenlerin en çok merak etti&#;i bilgiler!

fesle&#;en bak&#;m&#;

5 Basit Ad&#;mda: Evde Fesle&#;en Nas&#;l Yeti&#;tirilir?

1. Ad&#;m

  • Son zamanlarda fesle&#;en yeti&#;tirmek isteyenler tohumdan ziyade fideden yeti&#;tirmeyi tercih ediyor.
  • Tohumun filizlenmesine kadar sabredemeyen bitki severler, fideyi al&#;p evde birkaç uygulamayla yola koyuluyor.
  • Fesle&#;en yeti&#;tirmek istedi&#;inizde seralardan ya da marketten fesle&#;en fidesi alabilirsiniz.
  • Alm&#;&#; oldu&#;unuz fideyi eve getirdi&#;inizde, yeni saks&#;s&#;na aktarmal&#;s&#;n&#;z.
  • E&#;er fideyi temin ettiyseniz, s&#;ras&#;yla evde fesle&#;en yeti&#;tirmek için yapman&#;z gerekenleri inceleyelim.
fesle&#;en yeti&#;tiricili&#;i

2. Ad&#;m

  • Fesle&#;en fidesini geni&#; bir saks&#;ya alman&#;z gerekir. Bunun için öncelikle fesle&#;ene uyum sa&#;layan topra&#;&#; seçmelisiniz.
  • Fesle&#;en, mineral aç&#;s&#;ndan zengin ve besleyici topraklar&#; sever.
  • Suyu geçirme özelli&#;inin de olmas&#; gerekir.
  • Fesle&#;enin topra&#;&#; humuslu ve mineralli oldu&#;unda, verimli sonuçlar al&#;n&#;r.
fesle&#;en çiçe&#;i bak&#;m&#;

3. Ad&#;m

  • Fesle&#;eni dikece&#;iniz saks&#;y&#; beton, ta&#;, seramik yahut plastik seçebilirsiniz.
  • Alt&#;n&#;n delikli olmas&#;na özen göstermeyi unutmay&#;n. Fazla sulama yapt&#;&#;&#;n&#;z anlarda delikli saks&#; bitkiyi çürümekten kurtaracakt&#;r.
  • 25 cm’den küçük saks&#;lar&#; tercih etmemenizi öneririz.
  • E&#;er fesle&#;ene iyi bakarsan&#;z, epey büyüyebilir ve küçük saks&#; bitkinin geli&#;imini yava&#;latabilir.
fesle&#;en bak&#;m&#;

4. Ad&#;m

  • Seçti&#;iniz saks&#;n&#;n yar&#;s&#;n&#; toprakla doldurun ve ortas&#;na bir kuyu aç&#;n.
  • Ortadaki bo&#;lu&#;a fesle&#;en fidesini yerle&#;tirin ve bast&#;rmamaya özen göstererek fesle&#;enin çevresine toprak dökün.
  • Saks&#;y&#; bir iki defa sallay&#;n ve fideyle topra&#;&#;n kar&#;&#;mas&#;n&#; sa&#;lay&#;n.
  • &#;imdi topra&#;&#;n fideye tutunmas&#; için gerekli olan ad&#;ma geçebilirsiniz.
fesle&#;en bak&#;m&#; nas&#;l yap&#;l&#;r

5. Ad&#;m

  • Fide torbas&#;ndan yeni saks&#;ya al&#;nan fesle&#;ene ilk suyunu yani can suyunu verin.
  • Can suyu, dinlenmi&#; su olmal&#;d&#;r. Topra&#;&#; çok bo&#;madan sulayabilirsiniz. Verece&#;iniz su, fideyle eklenen topra&#;&#; birle&#;tirecektir.
  • Fazla su verdi&#;inizi dü&#;ünüyorsan&#;z, saks&#;n&#;n taba&#;&#;n&#; ç&#;kar&#;n ve suyun süzülmesini sa&#;lay&#;n.
  • &#;imdi saks&#;daki fesle&#;ene bak&#;m yapma ve konum seçme zaman&#;!
fesle&#;en bak&#;m&#; nas&#;l yap&#;l&#;r

Püf Noktalar&#;yla: Evde Fesle&#;en Bak&#;m&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

1) Konumland&#;rma

  • Fesle&#;en bak&#;m&#; nas&#;l yap&#;l&#;r dedi&#;inizde bu sorunun çok kolay ve pratik yan&#;tlar&#; oldu&#;unu hat&#;rlayabilirsiniz.
  • Fesle&#;en yar&#; gölgeli alanlar&#; çok sever.
  • Karanl&#;ktan bitkiyi uzak tutmal&#;s&#;n&#;z.
  • Rüzgarl&#; ve ya&#;murlu günlerde, saks&#;y&#; içeri alabilirsiniz. &#;iddetli hava ak&#;m&#;ndan etkilenen narin bir yap&#;s&#; vard&#;r.
  • Gün içinde en az 4 saat güne&#; görmeye ihtiyac&#; olan fesle&#;eni, ayd&#;nl&#;k kö&#;elere koyabilirsiniz.
fesle&#;en bak&#;m&#; nas&#;l olur

2) Su &#;htiyac&#;

  • Fesle&#;en bak&#;m&#; evde saks&#;da kolayca yap&#;labilir.
  • Topra&#;&#;n&#; kontrol ederek bitkinin su ihtiyac&#; kar&#;&#;lan&#;r.
  • &#;klime göre haftada 1 defa yahut 2 defa sulama isteyebilir.
  • &#;ayet, bitkinin topra&#;&#; kurumu&#;sa elinizle kontrol edebilir sulamay&#; yapabilirsiniz.
  • Saks&#;n&#;n ebat&#;na ve bitkinin s&#;kl&#;&#;&#;na göre su miktar&#;n&#; ayarlayabilirsiniz.
  • Orta boy saks&#; için 1 çay barda&#;&#; su yeterli olacakt&#;r.
fesle&#;en bitkisi bak&#;m&#;

3) Budama

  • Fesle&#;en zaman zaman budama isteyebilir. Verimli &#;ekilde büyüyen fesle&#;eni elinizle ya da makasla budayabilirsiniz.
  • Budarken çürümü&#; yapraklar&#; çöpe atmal&#;s&#;n&#;z.
  • Fesle&#;enin sürekli kendini tazelemesi ve yenilenmesi için üst yapraklardan kesmeniz gerekir.
  • Kesilen fesle&#;en yapraklar&#;n&#; yemek ve salatalar&#;n&#;za ekleyebilirsiniz.
  • Sar&#; yapraklar dikkatinizi çekerse, bitkinin vitamine ihtiyac&#; oldu&#;unu anlayabilirsiniz.
fesle&#;en bak&#;m&#; evde saks&#;da

4) Gübreleme

  • Mutfakta kullan&#;lan fesle&#;enler için gübrelemeye gerek duyulmaz.
  • Bahçede yeti&#;en fesle&#;en için az miktarda gübre verebilirsiniz.
  • Fesle&#;en ne kadar çok gübre al&#;rsa, tad&#; da o kadar sert olur.
  • Gübreleme yerine vitamin takviyesi yapabilirsiniz. Fesle&#;en bitkisi için vitamini, tar&#;m ilaçlar&#; satan ma&#;azalardan temin edebilirsiniz.
  • Saks&#;y&#; yenilemek isterseniz; do&#;al humuslu topraklar&#; seçmelisiniz.
fesle&#;en bak&#;m&#; saks&#;da

Fesle&#;en Nas&#;l Toplan&#;r?

Fesle&#;en nas&#;l bak&#;l&#;r sorusunu merak edenler fesle&#;en toplama tekniklerini de merak edecektir. Yerini ve topra&#;&#;n&#; seven fesle&#;enleri zaman zaman toplay&#;p kullanabilirsiniz. Ye&#;il ve gür yapraklar&#; gördü&#;ünüz günlerde, fesle&#;eni toplaman&#;z gerekir. Toplarken listedeki püf noktalar&#;n&#; uygulayabilirsiniz:

  • Fesle&#;en yapraklar&#;n&#; üst k&#;s&#;mlardan bir makas yard&#;m&#;yla kesebilirsiniz.
  • Elinizle de yava&#;ça yapraklar&#; koparabilirsiniz.
  • Makasla üst dallar&#; keserseniz, di&#;er yapraklar&#;n sars&#;lmas&#;n&#; önlemi&#; olursunuz.
  • Fesle&#;eni ne zaman toplamal&#;y&#;m diyenler, kökten 20 cm uzayan fesle&#;enleri toplamaya ba&#;layabilir.
fesle&#;en nas&#;l toplan&#;r

Fesle&#;en Nas&#;l Kurutulur?

  • Fesle&#;enleri toplad&#;&#;&#;n&#;z gün yemeklerde kullanabilirsiniz. Bolca vitamin içeren fesle&#;en yapraklar&#; sa&#;l&#;&#;&#;n&#;za sa&#;l&#;k katarken yemeklerinize de ferah bir tat verecektir.
  • Fesle&#;eni taze ve kuru &#;ekilde tüketebilirsiniz. Taze kullanmak için saks&#;dan toplay&#;n ve sudan geçirerek yemeklere ekleyin.
  • Kuru fesle&#;en tercih edece&#;iniz zamanlarda, elinizdeki fazla taze fesle&#;enleri kurutun ve muhafaza edin.
  • Fesle&#;eni en iyi &#;ekilde kurutmak için; dallardan toplay&#;n ve güzelce y&#;kay&#;n.
  • Y&#;kanan fesle&#;enlerin kal&#;n saplar&#;n&#; ay&#;r&#;n.
  • Fesle&#;en yapraklar&#;n&#; toz almayan bir konumda, temiz bir bez üzerinde dinlendirin.
  • Güne&#; gören bir alanda, bez üzerindeki fesle&#;enler 3 gün içinde kurumaya ba&#;lar.
  • Kurutulan fesle&#;enleri elinizle ufalayarak kavanoz içine alabilirsiniz.
  • Kuru fesle&#;eni serin ve kapal&#; bir ortamda saklayabilirsiniz.

Fesle&#;eni kurutmak isteyenler için özel bir tarifimiz var. Sizlere önerdi&#;imiz linki inceleyerek taze fesle&#;enleri k&#;sa süre içinde kurutabilirsiniz. &#;&#;te fesle&#;eni kurutma konusunda fikir veren tarifimiz:

Tarif için: Fesle&#;en Nas&#;l Kurutulur?

Fesle&#;en Yemeklerde Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

Fesle&#;en taze ve kuru haliyle, yemeklerde s&#;kça kullan&#;l&#;r. Sadece yemeklere de&#;il salata ve çorbalara da lezzet ekler. Evinizde yeti&#;tirdi&#;iniz fesle&#;eni an&#;nda kullanabilirsiniz. Dal&#;ndan taze taze fesle&#;en tüketmek sa&#;l&#;kl&#; bir fikir olacak. E&#;er fesle&#;enleriniz henüz büyümediyse; aktara ya da markete gidip kuru fesle&#;en temin edebilirsiniz. graml&#;k kuru fesle&#;en paketlerini ortalama 5 TL’ye bulabilirsiniz. Fesle&#;eni mutfakta nas&#;l de&#;erlendirebilirim diyenler için; &#;öyle bir önerimiz olacak:

  • Makarna: Fesle&#;enli makarna soslar&#; haz&#;rlayarak makarnalar&#; lezzetlendirebilirsiniz.
  • Soslar: Fesle&#;enli domates sosu yemeklerinize leziz bir tat verecek. Bu sosu hem kahvalt&#;da hem de k&#;zarm&#;&#; ekmekte kullanabilirsiniz. Ayr&#;ca pesto sosu haz&#;rlamak için bolca fesle&#;en kullanmal&#;s&#;n&#;z. Bu sos ile makarnalar daha da çok sevilecek.
  • Çorba: Domates çorbas&#; haz&#;rlarken içine bir tutam kuru fesle&#;en ekleyerek, çorban&#;n lezzetini ikiye katlayabilirsiniz.
  • Po&#;aça: Hamur i&#;lerinde kullanaca&#;&#;n&#;z bir miktar fesle&#;en sindirimi kolayla&#;t&#;rd&#;&#;&#; gibi; f&#;r&#;nda nefis kokular olu&#;turacak.
  • Pilav: Bulgur pilav&#; pi&#;irdi&#;iniz günlerde, pilav demlenirken ekleyece&#;iniz fesle&#;en pilav&#;n tad&#;n&#; unutulmaz hale getirecektir.
  • Salata: Her türlü salataya ilave edilen taze ya da kuru fesle&#;en, mide sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z&#; koruma görevini ta&#;&#;r. Fesle&#;enli salatalar ile diyet ö&#;ünleri ya&#;ayabilirsiniz.
fesle&#;en çiçe&#;i bak&#;m&#;

Fesle&#;en Nedir? Faydalar&#; Nelerdir?

Kekik Faydalar&#; Nelerdir?

Zahter Çay&#;n&#;n 10 Mucizevi Faydas&#;, Zay&#;flat&#;r M&#;?

Videolu Resimli: Semizotu Nas&#;l Ay&#;klan&#;r, Saklan&#;r?

Nanenin Faydalar&#;, Neye &#;yi Gelir? Az Bilinen Mucizevi Etkileri

Fesleğen Nasıl Yetiştirilir, Fesleğen Bakımı Nasıl Yapılır?

Ballıbabagiller familyasına ait bir bitki olan fesleğen, mis gibi kokusuyla tanınır. Ilıman iklim koşullarında yetişen fesleğen, halk arasında 'peslan, rahan, fesliyen ve feslikan' gibi isimlerle de bilinir. Kokusuyla diğer bitkilerden kolayca ayırt edilen fesleğen, yaz aylarının sonlarına doğru çiçeklenir. Fesleğenin farklı türleri mevcuttur. Bu türlere göre yaprakları küçük veya büyük olabilir. Hem süs bitkisi olarak bakılan, hem de yemeklere lezzet vermesi için kullanılan bu bitki, evlerin balkonlarında, bahçelerinde ve pencere kenarlarında yetiştirilebilir. Peki, evde fesleğen nasıl yetiştirilir? İşte, fesleğen yetiştirme yöntemleri ve fesleğen bakımı:

saksıda fesleğen

Evde Fesleğen Nasıl Yetiştirilir?

Öncelikle fesleğeni saksıda yetiştirecekseniz Mart ayında ekmeniz gerekir. Eğer bahçede yetiştirecekseniz Mayıs ayında ekmek idealdir. Fesleğeni bahçede yetiştirecekseniz bezelye ve salatalardan uzak tutmanız gerekir. Ayrıca bahçenizde domates varsa, fesleğeni domatesin yan taraflarına ekebilirsiniz. Fesleğenin keskin kokusu, bitkinizi haşerelerden uzak tutar.

Fesleğeni tohum olarak ekebilir veya fidesini alarak doğrudan saksıya yerleştirebilirsiniz. Tohum olarak ekmek biraz daha zahmetlidir ve bolca zaman gerektirir. Bu nedenle birçok kişi fesleğen fidesi alarak büyüme süresini kısaltır.

saksıda fesleğen

  1. Fesleğeni ekmek için humus bakımından zengin, torflu toprak tercih edin. 
  2. Fesleğeni mutlaka güneş ışığı alan ortamlarda yetiştirin. Fesleğen güneş ışığını sevdiği için, pencere kenarları, bahçe ve teras gibi güneş alan yerlerde yetiştirmeye özen gösterin. Ancak şiddetli rüzgarlara karşı önlem almayı da unutmayın.
  3. Fesleğeni, drenaj delikleri olan orta boyutlarda saksılara ekebilirsiniz. Saksıda drenaj deliklerinin olması, bitkinin sağlıklı büyümesi için çok önemlidir. Eğer bu delikler olmazsa, bitkinin suyu birikir ve çürümeye yol açabilir.
  4. Fesleğen çok sulama gerektiren bir bitki değildir. Ancak toprağını kuru bırakmak, istediğiniz verimi alamamanıza yol açabilir. Fesleğeni haftada 1 kere, toprak hafif nemli kalacak şekilde, sulamanız yeterli olacaktır. Eğer bitkiniz çok güneş alıyorsa, sulama işlemini haftada 2'ye çıkartabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası