kivi diyabet / Vitamin Deposu Kivinin Faydaları - Acıbadem Hayat

Kivi Diyabet

kivi diyabet

 Kivi İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Kivi İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Kivi vitaminleri oldukça fazla olan bir meyve. İçerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığına katkıda bulunurken E vitamini ile de cilt dokusunun yumuşak ve pürüzsüz olmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kivi içindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak hastalıklara karşı daha dirençli olmanıza katkı sağlar.

Tüketeceğiniz 1 adet kivi ile günlük C vitamini ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılayabilirsiniz. Şeker oranı düşük olduğu için kivi kalori oranı da düşüktür. Ortalama bir boyuttaki bir adet kivi yaklaşık 60 kaloridir. Mineral içeriği de çok yüksek olan bir meyvedir. Özellikle kalsiyum ve çinko bakımından zengindir. İçeriği sayesinde kivi yararları arasında göz sağlığı için yararlı olması da vardır.. Göz retinasında da bulunan “lutein” maddesini içerir.

 Kivi Besin Değeri Olarak Zengin Bir Meyve midir

Kivi Besin Değeri Olarak Zengin Bir Meyve midir?

Ülkemizde yaygınlaşması diğer ülkelere göre daha geç olduğundan kivi neye iyi gelirsorusu insanlar tarafından sorulmaktadır. Kivi besin değeri açısından oldukça zengin olduğundan, faydaları da bir o kadar fazla. En çok bilinen faydası, iltihaplara iyi gelmesidir.

İçerdiği enzimlerle iltihaplı yaraların iyileşmesinin hızlanmasına yardımcı olur. Kivi içeriğinde bulunan besin değerleri gram kivide; gram protein, 15 gram karbonhidrat, 92 gram C vitamini, miligram potasyum şeklindedir. Kivi şeker oranı düşük bir meyve olduğu için diyabet hastaları tarafından da tercih edilir. Kışın yetişen kiviyi dilimleyerek buzluğunuzda saklayabilir ve yazın da tüketebilirsiniz. Kivi cilde faydaları da olan bir meyve olduğundan, kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılır. Dengeli pH oranı sayesinde cildiniz için doğal bir nem kaynağı olabilir.

 Kivi Özellikleri Nelerdir?

Kivi Özellikleri Nelerdir?

Kivi, tropik bir meyvedir. Dünyada en çok Çin’de yetiştirilirken aynı zamanda İtalya, Yunanistan gibi Akdemiz ülkelerinde de yetişir. Ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetiştirilir. Asmaya benzeyen bir yapısı olduğundan bahçe ve tarlalarda güzel bir görüntü oluşturur. Kivi, meyve olarak yenilebildiği gibi, çeşitli tatlılarda sos ya da süs olarak da kullanılır. Kivi suyu faydaları da en az kivinin kadar çoktur. Kiviyi, çay olarak da tüketebilirsiniz.

Kurutulmuş kivi dilimlerini kaynamış suya atarak demlenmesini bekleyin ve bir dilim limonla servis edin. İsterseniz tatlandırmak için biraz soğuduktan sonra birkaç damla bal ekleyebilirsiniz. Dış kabuğu tüylü bir meyve olduğundan dolayı bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Kivi içeriği olan yüksek miktarda C vitamini ve potasyum nedeniyle günde iki adetten fazla tüketmeniz önerilmez. Siz de bahçenizde kivi yetiştirmek isterseniz tohum ve fidanlara funduszeue.info ve Trendyol mobil uygulaması üzerinden ulaşabilir, bu faydalı tropikal meyvenin tohumunu satın alarak kendiniz yetiştirebilirsiniz.

Kivinin Faydaları ve Zararları

Dışındaki tüylü kabuğu nedeniyle pek çok kişi tarafından şeftali gibi dokunulduğu zaman ‘iç gıcıklayıcı’ kabul edilen kivi, tüketiminden kaçınılmaması gereken bir meyvedir. Kahverengi kabuklu, siyah minik çekirdekli ve yeşil bir meyve olan kivi, olgunlaştığında daha koyu bir yeşil renge sahip olup muz gibi tatlanır. Ham halindeyken daha ekşi bir tadı vardır. Çin kökenli bir meyve olarak bilinir.


Kivide Hangi Besinler ve Vitaminler Bulunur?

Antioksidan zengini kivi, C vitamini, diyet lifi ve gerekli besin değerlerini bünyesinde barındırır. Kivinin besin değerleri kısaca şöyle verilebilir:

  • A vitamini: 4 µg
  • E vitamini: mg
  • K vitamini: µg
  • C vitamini: mg
  • E vitamini: mg
  • Protein: g
  • Yağ: gr
  • Kalsiyum: 34 mg
  • Demir: mg
  • Magnezyum: 17 mg
  • Fosfor: 34 mg
  • Potasyum: mg
  • Sodyum: 3 mg
  • Çinko: mg
  • Bakır: mg
  • Karoten: 52 µg
  • Lutein ve zeaksantin: µg
  • Folat: 25 µg
  • Kolin: mg

Kivinin besin değerleri saymakla bitmez. “Kivinin faydaları nelerdir?” sorusunun sorulması olağandır. Kivinin faydaları bağışıklık sisteminiz ve sindirim sisteminiz üzerinde hemen fark edilebilir.

Kivinin Faydaları Nelerdir?

Detaylarıyla açıklanamadan önce kivinin vücuda faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Astım ataklarını rahatlatabilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Kalp sağlığını destekler.
  • Kanseri önlemede yardımcı olur.
  • Kilo vermeyi hızlandırabilir.
  • Cilde faydalıdır.
  • Saçları gürleştirir.
  • Göz sağlığını iyileştirir.
  • Hamilelikte destekleyicidir.
  • Kemik sağlığını korur.
  • İnflamasyon ile savaşır.

Astım Hastalarına Yardımcı Olabilir: C vitamini deposu olarak kivi, solunum sorunlarında iyileşme sağlayarak astımı hafifletmeye yardım eder. Kivinin çocuğa faydaları yine hırıltılı bir solunum ve astım durumunda olabilir. Kivi bu durumlarda rahatlama sağlayabilir. C ve E vitaminlerinin çocuklarda akciğer fonksiyonlarını geliştirdiği bir araştırma tarafından kanıtlanmıştır. Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 

Bağışıklığı Güçlendirir: C vitamininin en önemli meziyetlerinden biri de bağışıklığı güçlendirmektir. Antioksidanlar ve C vitamini, vücut direncini ve enfeksiyonlara karşı üretilen beyaz kan hücrelerinin oluşumunu artırır. Yine beyaz kan hücrelerinin fonksiyonlarını artırarak kişiyi serbest radikallere karşı korur. Vücudun hastalandığınızda hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

Sindirimi Destekler: Kivinin sindirime faydaları çözünür ve çözünmeyen liflerinden gelir. Çözünür lifler bağırsakların sağlıklı çalışması için gerekli olan yararlı bakterilerin üretilmesine yardımcı olur. Çözünmeyen lifler ise suyu tutar ve sindirim sırasında genişleyip dışkılamayı kolaylaştırır. Sindirimi hızlandırır ve bağırsak hareketlerinin düzene girmesini sağlar. Bol lifli bu meyveyi düzenli bir şekilde tüketmek kabızlığın önünü geçmenizde destekçidir. Kivi proteinleri çözdüğü bilinen aktinidia adlı bir enzim içerir. Özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişiler, et gibi besinlerin sindirimi için bu enzime ihtiyaç duyarlar.

Kalbinize İyi Gelir: Kalp sağlığında antioksidanlar, potasyum ve lifler önemli rol oynar. Potasyum kan damarlarının gevşemesine ve kan basıncının, yani tansiyonun dengelemesine yardımcı olur. Düşük kalorili meyve kivini iyi kolesterolü yükseltici bir etkisi vardır. Bu da kalp hastalıkları riskini düşürmede önemli olan lifler içeren kiviyi tüketmeniz için bir nedendir.

Kansere Karşı Gelebilir: Serbest radikaller vücutta kanser oluşmasından sorumlu tutulurlar. Antioksidanların ise serbest radikallerle mücadelede kalkan görevi görür. Yine lifli yapısı kiviye kolon kanserinden korunması için katkı sağlayabilir. Antioksidanlar Alzheimer, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların da önlenmesine etki kabul edilir.

Kilo Vermeye Yardımcı: gramı 61 kalori olan kivi, tam bir diyet dostu besindir. Özellikle lif sebebiyle beslenmenize eklemeniz tavsiye edilir. Kivinin zayıflamaya faydaları vardır. Kilo vermenize yardımcı olabilen kivi, lifli yapısı sayesinde uzun sürer tok tutar. Ayrıca lif kan şekerinin dengelenmesini destek olur. Ancak yine de kivinin de bir meyve ve şeker içerdiğini unutmadan porsiyon kontrolü yaparak tüketin. Günde gramdan daha fazla kivi tüketmeyin.

Cilde Gençleştirir: Kivinin cilde faydaları yine büyük ölçüde C vitamini içeriğinden gelir. “Kivinin cilde faydaları nelerdir?” diye sorulduğunda öncelikli olarak cilt sağlığı dostu bir meyve olduğu söylenebilir. C vitamini zengini besinler ciltte kolajen dokusunu artırarak cildin sıkılaşmasına ve yaşlanma belirtilerinin yok olmasına yardımcı olur.  Cildin nem dengesinin de sağlanmasında etkilidir. Akne ile mücadelede anti-inflamatuar özelliğini gösterir. Cildi yağdan arındırırken cilde taze bir görünüm verir. E vitaminin antioksidan özellikleri sayesinde güneşin cildinize verdiği zararlı ışınlardan ve cilt hasarlarından korunabilirsiniz.

Saçlara Sağlık Katar: C ve E vitamini kivinin saç dökülmelerine karşı koruyucu bir meyve olmasını sağlar. Magnezyum, potasyum ve çinko ise kan akışını hızlandırarak saçların büyümesine yardımcı olur. Omega 3 yağ asidi de içeren kivi böylelikle saçların nemini korur. Yine demir içeriği ise kan dolaşımını artırarak saç köklerini güçlendirir. Ancak kivinin saç sağlığı üzerindeki etkilerinin daha çok araştırılması gerekiyor.

Gözleri İyileştirir: Kivinin içeriğindeki karotenoidler, antioksidanlar ile göz hastalıklarının önlenmesine ve görmenin iyileşmesine fayda sağlar. A vitamini korneanın korunmasından sorumludur. Kivinin göze faydaları antioksidanların hücreleri ve dokuları korumasıyla hissedilir. Kivideki utein ve zeaksantin göz sağlığı için çok önemlidir. Bu iki antioksidan yaşa bağlı gelişen makula dejenerasyonunu önlemede etkilidir. Bir kase kivi, sinir sistemini koruyan günlük bakır mineralinin de yüzde 20’sini karşılar. Sinir sistemi retina sağlığı için önemlidir. 

Hamilelik Beslenmesine Eklenmeli: Kivinin hamilelere faydaları içeriğindeki folat sayesindedir. Folat önemli bir B vitamini olarak beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlar. Hamilelikte kivinin faydaları gebelik esnasında fetüsün gelişmesini ve doğum kusurlarının önüne geçilmesindeki yardımcı rolüyle bilinir. Doğurganlığı desteklerken hamile kalma şansını da artırabilir. Ancak yine de hamileyseniz veya emziriyorsanız kiviyi tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Kemik Sağlığını Korur: Kivinin K vitamini ile kemik sağlığını desteklediği bilinir. K vitamininin yanı sıra kalsiyum ve fosfor içeriği kiviyi kemik sağlığını etkilemede güçlü kılar. İleriki yaşlarda kemik erimesinden korunmak için beslenmenize kivi tüketin.

İnflamasyon ile Savaşır: Ananas gibi kivide de bromelain adlı bir enzim bulunur. Bu enzim proteinleri parçalayıp inflamasyonu iyileştirmede etkili olur. Artrit ile ilgili iltihabı azalttığı da bilinir. C vitamini de yine serbest radikallere karşı gelerek iltihaplanmaya direnç gösterir.

Kivinin tüm bu faydalarının yanı sıra vücuda su desteği sağlaması gibi bir faydası da bulunur. Neredeyse yüzde 90’ı sudan oluşan bu meyvenin bu sayede vücut sıcaklığını korumada, cilt hasarlarını gidermede ve besinleri sindirmede önemli bir oyuncu olduğu unutulmamalı. Vücuttaki su kaybı kalbin ve böbreklerin düzgün çalışmasını zorlaştırarak bu süreçlerin ilerlemesine engel olur.

Kivinin Zararları Var mıdır?

Kivinin faydaları düşünüldüğünde zararları da olabileceği akla gelir. Kivinin zararlı olduğu şeklinde bir ifade kullanmak doğru olmaz ama kivinin alerjisi sebebiyle zarar verebileceği kişiler olabilir. Kivi alerjisi olan kişilerde kusma, cilt döküntüsü, dilde, ağızda ve dudaklarda kaşıntı, nefes almada zorlanma, yüzde şişme, baş dönmesi ve pankreasta bir şişlik meydana gelebilir.

Potasyum destekli ilaçlar alıyorsanız kivi ile birlikte alacağınız potasyum fazla olabilir. Ayrıca güçlü bir K vitamini kaynağı olan kivi tüketimi, kan sulandırıcı kullanan kalp hastaları için bu ilaçların etkisini ortadan kaldırabileceği için uygunsuz olabilir. Doktorunuza danışarak kivi tüketebilirsiniz.

Kivi Nasıl Tüketilmeli?

  • Tatlı-ekşi tatları seviyorsanız beslenmenize mutlaka kiviyi ekleyin. Kivi kabuğu soyularak doğrudan tüketilebilir.
  • Kivi ile meyve salatası yapabileceğiniz gibi kiviyi hazırladığınız diğer salatalara ilave edebilirsiniz.
  • Kivi ile smoothie hazırlayabilirsiniz.
  • Yoğurdunuza ya da yulaflı kaselerinize kivi ekleyebilirsiniz.
  • Chia tohumu ile kivili puding yapabilirsiniz.
  • Kiviyi karpuz ile birlikte karıştırarak kendinize detoks suyu yapabilirsiniz. Bu sayede temiz ve ışıldayan bir cilt görünümüne sahip olabilirsiniz.
  • Evde hazırlayacağınız dondurmalarınızı kivi ile yapabilirsiniz. Kiviyi blender’dan geçirip dondurmanız yeterli olacaktır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kivinin Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Kivi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

 Kivinin Faydaları Nelerdir?

l Kivi, vitamin deposu bir meyvedir. Kivi içinde bol miktarda C ve E vitamini bulundurur. Soğuk algınlığına ve hava değişiminin neden olduğu nezleye oldukça faydalıdır. Aynı zamanda çocuk gelişimini destekler. Günde 2 adet kivi tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızın büyük bir bölümünü karşılayabilirsiniz.

l Kivi, potasyum bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Özellikle de vücudunuza kramp giriyorsa ve spoır sonrasında rahatsızlıklar yaşıyorsanız kivi tüketerek bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.

l Kivi, kemik gelişimini de önemli ölçüde destekler. Aynı zamanda magnezyum ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Bayanların kemik erimesi riskine karşı bol miktarda düzenli olarak kivi tüketmesi gerekir.

l Kivi yüksek oranda lif içerir. Bu lifler bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olur.

l Kanı temizleyici özelliği vardır.

l Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir.

l Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.

l Mide sağlığını korur. Reflü, ülser ve gastrit oluşumunu büyük ölçüde engeller.

l Astım belirtilerini azaltır.

l Kan basıncını düzenler.

Kivinin Zararları Nelerdir?

Kivinin yararları olduğu kadar zararları da vardır. Gastrit, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlığı olan kişilerin bu meyveyi çok fazla tüketmemesi ya da tüketirken doktora danışması gerekir. Aynı zamanda kivi, bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir. Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin de içinde bulunan potasyum değerinden dolayı doktora danışarak bu meyveyi tüketmesi gerekir.

 Kivi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

 Kivi, astım semptomlarını azalttığı için astım hastalarının bol miktarda tüketmesi gereken meyveler arasında yer alır. Kivi, yüksek antioksidan ve C vitamini içerdiği için astım semptomlarını hafifletir. Akciğer fonksiyonlarını iyileştirir ve çocuklarda görülen hırıltıyı azaltmaya yardımcı olur. Kivi, sindirime yardımcı olan besinler içerir.

 Bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalığın oluşumunu önler. Kivi tüketmek, mevsimsel enfeksiyonlara ve mikrobiyal hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır. Kivi, diyabet hastalarının tüketmesi gereken besinler arasında yer alır. Aynı zamanda kivi, düşük glisemik indekse sahiptir. Yapılan araştırmalar sonucunda kivinin diyabetin önlenmesinde önemli bir yere sahip olduğu tespit edilmiştir. Kivi, kan pıhtılaşmasını azaltır.

 Bu özelliği sayesinde de hipertansiyona iyi gelir. Aynı zamanda kan basıncını düzenleyerek inme, kalp krizi ve kalp krizi de dahil olmak üzere yüksek tansiyonun neden olduğu pek çok hastalığı önlemeye yardımcı olur. Kivi, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Görme yeteneğini geliştirir. Kilo vermeye yardımcı olur ve uyku düzeninizi korumada etkilidir. Kivi, kanseri önlemeye yardımcı olur.

 Kivinin İçinde Bulunan Vitaminler

 Kivinin içinde çok sayıda vitamin bulunur. Yeşil rengi ve egzotik tadı ile dikkat çeken kivinin içinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunuyor. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan kivinin içinde A, E ve K vitaminleri bulunur. Bunun yanı sıra, çinko, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller de bulunuyor.

 Kivinin Cilde Etkisi

 Kivi, kollejen sentezine katkıda bulunur. Bu nedenle sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur. Ciltte oluşan kesik ve yaraların hızlı bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur. Bunun yanında içinde bulunan E vitamini sayesinde ince kırışıklıkların ve çizgilerin giderilmesinde etkilidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası