askerlik kaç yaşına kadar tecil edilebilir / Askerlik İşlemleri | ODTÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

Askerlik Kaç Yaşına Kadar Tecil Edilebilir

askerlik kaç yaşına kadar tecil edilebilir

Askerlik İşlemleri Sayılı Askerlik Kanunu esasına funduszeue.info göre yürütülür.

Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerden yoklama çağında olanlar ile daha önce kayıt yaptırmış ancak yoklama çağına yeni gelmiş olan öğrenciler için Önlisans-Lisans Askerlik İşlemleri Askerlik Şubesi Başkanlıkları tarafından YÖKSİS üzerinden yapılacaktır. Askerlik Şubesi Başkanlıklarına EK-C2 belgesi gönderilmeyip, gerekli durumlarda öğrenci talep ederse Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından EK-C2 belgesi düzenlenerek verilecektir.

29 yaşını doldurmuş olan erkek öğrenciler için askerlik erteleme işlemi yapılamaz.

Lisans öğrenimini tamamlayan yükümlülerin askere sevkleri Askerlik şubeleri tarafından mezuniyet tarihinden itibaren (İKİ) yıl süreyle ertelenmektedir. Bu haktan faydalanmak isteyen mezunlar, mezuniyet belgeleriyle birlikte askerlik şubelerine müracaat etmelidirler.

Özel öğrencilerin tecil işlemi yapılamaz.

Bitirdiği eğitim-öğretim kurumunun dengi veya daha aşağı seviyedeki bir okulda okuyanların öğrencilikleri nedeniyle askerlikleri ertelenmemektedir.

Öğrencilerin askerlikleri sayılı askerlik kanunun 35/C maddesi ile belirlenen esaslar çerçevesinde ertelenmektedir. ( funduszeue.info )


MADDE 35 C- Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir.

Askerlik tecil işlemlerinde öğrencinin önlisans / lisans programına kayıt yaptırmasından itibaren okulun azami süresi dikkate alınır.

Öğrenim Süreleri

Normal eğitim öğretim süresi iki yıl/dört dönem (Önlisans programları) olanlar için; azami öğrenim süresi dört yıl/sekiz dönemdir.

Normal eğitim öğretim süresi dört yıl/ sekiz dönem (Lisans programları) olanlar için; azami öğrenim süresi yedi yıl/ondört dönemdir.

Normal eğitim öğretim süresi beş yıl/on dönem (Lisans programları) olanlar için; azami öğrenim süresi sekiz yıl/onaltı dönemdir.

Normal eğitim öğretim süresi altı yıl/ oniki dönem (Lisans programları) olanlar için; azami öğrenim süresi dokuz yıl/onsekiz dönemdir.

Azami öğrenim süreleri sonunda öğrencilerin askerlikleri ertesi yıla tehir edilmez ve öğrenci bizzat Askerlik Şubesine giderek Askerlik kararı aldırmak zorundadır.

Azami öğrenim süresine katılmayan durumlar:

İngilizce Hazırlık sınıfında geçen dönemler, Hazırlık sınıfında bir yılda, başarılı olamayanlar daha sonraki yıllarda da hazırlık sınıfında eğitime devam edebilirler. Ancak, hazırlık sınıfında bir yıldan sonra geçirilen süreler azami öğretim süresinden kullanılmış sayılır.

İzin (kayıt dondurma) dönemleri




ASKERALMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ


LİSANS VE DAHA AŞAĞI SEVİYEDEKİ ÖĞRENCİ ERTELEMELERİ

1. Lisans ve daha aşağı seviyede öğrenim görenlerin askerlikleri azami olarak;

a.  Lise veya dengi okullarda 22 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar,

b. Fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında ise 28 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar, mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan ertelenir.

2. Farklı programlara yatay geçiş yaptıranlar dâhil yatay geçiş yaparak okul değiştirenlerin azami öğrencilik sürelerinin hesaplanmasında ilk kayıt yaptırdıkları okulun kayıt tarihi esas alınır.

3. Çift ana dal programına kayıtlı öğrencilerin askerlikleri, bir programdan mezun olduklarında diğer ana dal programındaki öğrenciliğinin devam etmesi halinde bu ana dal programındaki öğrenciliğine göre ertelenir.

4. Aynı anda birden fazla öğretim kurumunda öğrenime devam edenlerin askerlikleri, öğrencilikleri bildirildiği sürece mezun oluncaya kadar ya da ilişikleri kesilinceye kadar lehlerine uygun olan okula göre ertelenir.

5. Yükümlülerin bitirdikleri okulun dengi veya daha aşağı seviyedeki bir okula kayıt yaptırmaları ya da aynı seviyede birden fazla yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte iken bunlardan herhangi birisinden mezun olmaları halinde aynı seviyede devam eden diğer öğrenimleri nedeniyle askerlikleri ertelenmez.

6. Okula kayıt tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten sonra olanların askerlikleri ertelenmez.

7. Askeralma Yönetmeliğinin 27’nci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendindeki “Ertelemesi sona erenler ile erteleme hakkı bulunmayanlar, yapılan muayeneleri neticesinde askerliğe elverişli olduklarının anlaşılması halinde ilk sınıflandırma kaynağına alınır” hükmü gereği yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak sınıflandırma kaynağına alınacaklardan; sevke tabi tutulacakları tarihe kadar okula kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez.

8. Yurt dışında yükseköğretim kurumlarında öğrenim görenlerin askerlikleri, yetkili Türk makamlarınca okulun tanınmasını müteakip birinci ila yedinci fıkralardaki esaslara göre ertelenir.

9. Öğrenim kurumlarında öğrenim gören, kaydı silinen veya mezun olanların bilgileri elektronik ortamda Milli Savunma Bakanlığınca alınarak askeralma kayıtlarına işlenir. Öğrencilere ait bilgiler Dışişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından sürekli güncel bulundurulur.

Öğrenim kurumlarınca kayıt hakkı kazandığı bildirilen yükümlülerin askerlik durumları Bakanlıkça talep eden kurumlarla paylaşılır. Askerlikle ilişiği olmayan yükümlülerin kayıtları askerlik durum belgesi aranmaksızın yapılır. Askerlikle ilişiği olanlar ise okul idarelerince askerlik şubelerine yönlendirilir. Kayıt tarihinde henüz askerlik çağına girmemiş olanlardan askerlik durum belgesi talep edilmez.

Yabancı ülkelerin mevzuatlarına göre Türkiye’de eğitim ve öğretim yapan orta öğretim seviyesindeki okullarda öğrenim görenler hakkında düzenlenecek öğrenci durum belgelerinin okulun bağlı bulunduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce onaylanmasını müteakip askerlikleri, öğrencilikleri nedeniyle ertelenir. Öğrenim bilgileri elektronik ortamda Millî Eğitim Bakanlığından alındığında bu bilgilere göre erteleme işlemi yapılır.

Mesleki eğitim merkezleri ile meslek okullarında eğitim görenlerin askerlikleri, 22 yaşını geçmemek üzere kurs veya okulun bitiş tarihine kadar ertelenir.

Lise ve daha üst seviyede bir öğrenim kurumundan mezun olanların mesleki eğitim merkezleri ile meslek okulu eğitimleri nedeniyle askerlikleri ertelenmez.

Türkiye’de ikamet edip yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptırarak uzaktan eğitim alan yükümlülerin öğrenci kabul belgesi (acceptance), öğrenci belgesinin aslı, bu belgelerin yeminli tercüman tarafından tercüme edilerek noter tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi ve e-Devlet üzerinden alınacak karekodlu veya YÖK Başkanlığından alınacak “Okul/Kurum Tanıma Belgesi” ile askerlik şubesine müracaat etmeleri halinde, sayılı Askeralma Kanununun 20’nci madde ikinci ve dördüncü fıkralarında belirtilen azami yaş sınırı sonuna kadar askerlikleri ertelenir.

ÖĞRETİM KURUMLARINDAN TERK, İLİŞİĞİ KESİLEN VEYA MEZUN OLANLARIN ERTELEMELERİ

1. Yükümlülerin askerlikleri istekleri halinde mezuniyet veya ilişik kesme tarihinden itibaren yoklamaları yapılmadan;

a. Lise veya dengi okuldan mezun olanların üç yıl,

b. Mesleki ve teknik liselerden mezun olanların altı yıl,

c. Fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişikleri kesilenler ile meslek yüksekokulundan mezun olanların iki yıl,

ç. Dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanların mezuniyet tarihinden itibaren iki yıl,

d. Yüksek lisans eğitimini tamamlayanların bir yıl, süreyle ertelenir. Bu erteleme süreleri; lise veya dengi okul mezunları için 22 yaşını, mesleki ve teknik lise mezunları için 25 yaşını, fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişikleri kesilenler ile meslek yüksekokulu mezunları için 28 yaşını, dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumu mezunları için 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemez.

2. Yurt dışı yükseköğretim kurumları mezunlarının erteleme süreleri hiçbir şekilde lisans mezunlarının mezuniyet tarihinden itibaren üç yılı, yüksek lisans mezunları için mezuniyet tarihinden itibaren iki yılı geçemez.

3. Erteleme süresi içerisinde yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri öğrencilik nedeniyle ertelenir.

4. Askerlik çağına girmeden önce lise veya dengi okullar ya da meslek yüksekokullarından mezun olanlar ile fakülte/yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişiği kesilenlerin ertelemeleri, askerlik çağına girdikleri yıldan itibaren başlar.

5. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından lisans veya yüksek lisans seviyesinde mezun olanların mezuniyet belgesi, yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş Türkçe tercümesinin aslı ve noter onaylı sureti ile askerlik şubelerine müracaat etmeleri halinde 32 yaşını geçmemek şartıyla, lisans eğitiminden mezun olanların iki yıl, yüksek lisans eğitiminden mezun olanların bir yıl süreyle ertelemeleri yapılır. Bu süreler içinde denklik işlemleri sonuçlanmayanların, denklik işlemlerinin halen devam ettiğini belgeleyerek tekrar erteleme talep etmeleri halinde 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu,  geçmemek şartıyla denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için erteleme bitiminden itibaren ilave bir yıl daha askerlikleri ertelenir.

6. Çift ana dal programından mezun olanlardan erteleme talep edenlerin işlemleri işlem yaptırmak istedikleri program üzerinden yapılır.


Askerlik Erteleme Şartları - Askerlik Tecil Ettirme Şartları Ve Yolları Nelerdir, Ne Kadar Ertelenir?

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Belirli şartları taşıyan her erkek Türk vatandaşı, askerlik görevini yerine getirmekle hükümlüdür. Askerlik yükümlülüğü; kişinin 20 yaşına girdiği yılın ocak ayının ilk gününden itibaren başlar. Kişilerin geçerli sebepleri varsa askerliğini erteleyebilir. Bu yazımızda sizin için askerlik tecil ettirme şartları, askerlik ne kadar ertelenir gibi soruların yanıtlarını derledik. Eğer siz de askerlik erteleme yolları nelerdir, askerlik erteleme şartları neler diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz.

Askerlik Erteleme Şartları - Askerlik Tecil Ettirme Şartları Ve Yolları Nelerdir, Ne Kadar Ertelenir?

Askerlik görevini, belirli geçerli sebepler dahilinde ertelemek mümkün. Örneğin eğitim ve sağlık durumu gibi sebepler nedeniyle askerlik ertelenebilir. Askerlik tecil ettirme şartları arasındaki maddeleri merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Askerlik erteleme şartları hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. Askerlik erteleme yolları nelerdir, askerlik ne kadar ertelenir gibi soruların yanıtını aşağıda bulabilirsiniz.

Askerlik Erteleme Şartları Nelerdir?

Askerlik dönemini ertelemek isteyen Türk vatandaşları, kimlerin askerliği ertelenir diye merak ediyor. Askerliği ertelenebilen kişiler aşağıdaki gibi verilmiştir:

  • Vücutları askerliğe yarayacak şekilde büyümemiş olanlar,

  • Zamanla ya da tedavi sonrası geçecek hastalıkları olduğu yoklama heyeti doktorları tarafından yapılacak muayene neticesinde anlaşılanlar,
  • Öğrenime devam ettikleri lise ya da dengi okul müdürlüklerince belgelenen öğrenciler ve yüksek öğrenime devam ettiği KKTC Milli Eğitim Bakanlığının vereceği resmi belge ile kanıtlanan öğrenciler,
  • Yoklama sırasında kardeşinin askerde olduğu saptananlar.

Öğrenciler Askerlik Dönemini Ne Kadar Erteleyebilir?

Öğrenim ile ilgili askerlik erteleme durumunda zaman kısıtlaması bulunur. Öğrencilerin askerlik dönemini erteleyebileceği maksimum süreler aşağıdaki gibidir:

  • Devam zorunluluğu bulunmayan yüksek öğrenim kurumlarında okuyan öğrencilerden 2 yıl arka arkaya sınıfta kalan öğrenciler (örnek olarak açık öğretim fakülteleri) ile yüksek öğrenim öncesi hazırlık bölümü okuyanlar 2 yıl, ön lisans okuyanlar 4 yıl,

  • 3 yıllık bölüm okuyan öğrenciler 6 yıl,
  • 4 yıllık bölüm okuyan öğrenciler 7 yıl,
  • 5 yıllık bölüm okuyan öğrenciler 8 yıl,
  • 6 yıllık bölüm okuyan öğrenciler 9 yıl

boyunca askerliği erteleyebilir. Lisansüstü ve ihtisas öğrenimi gören öğrenciler ise asgari Akademik eğitim süresinin iki katı kadar askerlik dönemini erteleyebilir.

Ayrıca öğrencilerin askerliği tecil ettirebileceği yaşlar aşağıdaki gibidir:

  • Lise ya da dengi okullara devam eden öğrencilerin askerliği erteleme hakkı en fazla 21 yaşına kadardır.
  • Yüksek öğrenime devam eden öğrencilerin askerliği erteleme yaşı en fazla 30 yaşına kadardır.
  • Lisans üstü öğrenim hayatına devam eden öğrencilerin askerliği erteleme hakkı ise en fazla 32 yaşına kadardır.

ARKADAŞINA GÖNDER

Askerlik Erteleme Şartları - Askerlik Tecil Ettirme Şartları Ve Yolları Nelerdir, Ne Kadar Ertelenir?

SON DAKİKA

ASKERLİK ERTELEME İŞLEMLERİ -GENEL ŞARTLAR

Türk vatandaşı olmak,

Başvuru esnasında doğum yılı itibariyle 35 yaşında veya daha genç doğumlu olmak,

Oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatı ile yabancı ülkelerde bulunmak veya bir iş sözleşmesine bağlı olarak yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışmak,

İşçi, işveren, bir meslek veya sanat mensubu ya da gemi adamı statüsünde bulunan yükümlülerin askerlik erteleme işlemleri sayılı Askerlik Kanunu çerçevesinde Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan Yurtdışı Askerlik İşlemlerinin Uygulama Esasları Hakkındaki Özel Talimatta yer almaktadır.

Askerlik çağı her erkeğin nüfus kütüğünde yazılı olan yaşına göredir. Askerlik erteleme işleminin, kişilerin 19 YAŞINA GİRDİKLERİ yıl’dan itibaren yapılması gerekmektedir. Yükümlünün 20 yaşına girdiği senenin Ocak ayının birinci gününde başlar. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın askerlik işlemlerinin yürütülmesinde yaşları hesaplanırken gün/ay/ olarak değil “doğum yılı” esas alınıfunduszeue.info işlemleri yaptırmayanlar“YOKLAMA KAÇAĞI”olarak aranmaya başlanacak ve YOKLAMA KAÇAĞIOLARAK KALDIĞI SÜRELER İÇİNileride“İDARİ PARA CEZASI” ile cezalandırılmaktadır.

Oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatı ile yabancı ülkelerde bulunan veya yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışan yükümlüler durumlarını ispata yarayan belgeler ile bağlı bulundukları Dış Temsilciliklerimize başvurmaları hâlinde, askerlikleri oturma veya çalışma izinlerinin sürelerine bağlı olarak değişkenlik gösteren sürelerle 35 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelenebilir.

İşçi/işveren/bir meslek ya da sanat mensubu statüsündekilerin erteleme başvurularını bağlı bulundukları Dış Temsilciliklerimize; gemi adamı statüsündekilerin ise “gerekli belgeler” bölümünde kayıtlı “Gemi Adamlarının Askerlik İşlemlerini Yapmaya Yetkili Dış Temsilciliklerimiz” adlı listedeki Dış Temsilciklerimize yapmaları esastır.

Kendisi resmi devlet görevlisi sıfatı taşımamasına rağmen; eşinin görevinden dolayı diplomatik, hizmet veya hususî pasaport sahibi olan vatandaşların bu statüdeki askerlik erteleme başvuruları bu türden pasaportları ile işleme alınır. Ancak, bu kişilerin, eşinin resmi görevi nedeniyle kendisine yabancı ülkede ikamet hakkı veren oturma izninden bağımsız olarak, yasada öngörülen işçi/işveren/bir meslek ya da sanat mensubu statüsünde oturma veya çalışma izni sahibi olması veya yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışıyor olması gerekir.

Yabancı ülkelerde uluslararası kurum ve kuruluşlarda (Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği, IMF, Dünya Bankası vb.) çalışan ve çalışmalarını sürdürdükleri müddetçe yabancı ülkelerde oturmalarına veya çalışmalarına izin verilen yükümlülerin bu durumları devam ettiği sürece askerlikleri ertelenir.

“Aile Birleşimi Antlaşmaları” kapsamında yabancı bir ülkede kendilerine ikamet etme hakkı ve çalışma hakkı verilmesi taahhüt edilenler de bu kapsamdadır.

Askerlik Erteleme Süreleri :

Başvuruda bulunduğu ülkenin vatandaşlığını taşıyanlar ile başvuruda bulunduğu ülkede süresiz oturma veya çalışma izni sahibi olanların askerlikleri bir defada 35 yaşını tamamladıkları yılın 31 Aralık tarihine kadar ertelenir.

Başvuru tarihi ile oturma veya çalışma izni bitim tarihi arasında bir yıldan fazla süre bulunanların askerlikleri oturma veya çalışma izninin (bunlardan hangisi daha uzun ise uzun olanın) biteceği yılı takip eden yılın 31 Aralık tarihine kadar ertelenir.

Başvuru tarihi ile oturma veya çalışma izni bitim tarihi arasında bir yıl ve daha az süre bulunanların askerlikleri başvuru yılını takip eden yılın 31 Aralık tarihine kadar ertelenir.

AileBirleşimi Antlaşmaları” kapsamında yabancı bir ülkede kendilerine ikamet etme hakkı ve çalışma hakkı verilmesi taahhüt edilenlerin askerlikleri oturma veya çalışma izni alıncaya kadar 1’er yıllık sürelerle en çok 2 kez ertelenir.

İŞÇİ-İŞVEREN STATÜSÜNDE ASKERLİK ERTELEMESİ İÇİN İSTENEN BELGELER:

Pasaport, nüfus cüzdanı ve oturma izin kartı (Aufenthaltstitel), İkamet belgesi(aslı ve birer fotokopileri)

Çalışanlar; Çalışma belgesi(Arbeitsbescheinigung) veya son maaş belgesi(letzte Lohnabrechnung)

İşsiz olanlar; İşsizlik belgesi(Arbeitslosenbescheinigung/Leistungsbescheid) –aslı ve bir fotokopisi

Öğrenci olanlar veya meslek eğitimi görenler;Öğrenci belgesi(Schulbescheinigung) veya meslek eğitimi gördüğüne dair belge(Ausbildungsbescheinigung)

Kendi işyeri olanlar/İşverenler;İşveren olduğunu gösteren belge (Gewerbeschein) –aslı ve bir fotokopisi

2 adet resim (İlk erteleme işlemlerinde)

Yukarıdaki belgelerle birliktekişilerin randevu alarak gelip ŞAHSEN başvurmaları halinde, Süresiz oturma-çalışma izinleri olanların Askerlik ertelemesi 35 YAŞIN SONUNA kadar, süreli olanların ise; o süreye kadar yapılabilir.

ÇİFTE VATANDAŞ (ÇİFTE TABİİYETLİ) OLANLARIN ASKERLİK ERTELEME İŞLEMLERİ İÇİN İSTENEN BELGELER

NÜFUS CÜZDANI/T.C. KİMLİĞİ aslı vebirfotokopisi

ALMAN PASAPORTU veya KİMLİĞİN (AUSWEİS) asılları ve birer fotokopileri.

Alman vatandaşlığının ne zaman kazanıldığını gösterir belgenin (EİNBÜRGERUNGS-URKUNDE) aslı ve bir(1)fotokopisi.

Doğum Belgesi (Geburtsurkunde) veya Uluslararası doğum belgesi (İnternationaleGeburtsurkunde)ve bir fotokopisi

İkametgah Belgesi (Meldebestätigung) aslı ve bir fotokopisi

Türkiye’de doğumlu olup da Alman vatandaşlığını kazananların; Almanya’ya ne zaman geldiğini (18 yaşından önce) çıkmış olduğunugösteren ve Einwohnerzentralamt’tan alınacak olan İkametgah Belgesi “Erweiterte Auskunft aus dem Melderegister” aslı, Türkçe tercümesi ve birfotokopisi.

Çalışıyorsa; çalıştığına dair belge, işsiz ise; işsizlik belgesi, öğrenci ise; öğrenci olduğunu gösteren belge.

2 adet FOTOĞRAF

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası