2 el araca ne kadar kredi çıkar / 2.El Taşıt Kredisi Nasıl Çekilir?- 2023 - arabam.com

2 El Araca Ne Kadar Kredi Çıkar

2 el araca ne kadar kredi çıkar

2. el taşıt kredisi şartları nelerdir? 2. el araç için ne kadar kredi kullanabilirim?

Aracınızı değiştirmek istiyorsunuz fakat istediğiniz araca bütçeniz el vermiyorsa veya yeni araç sahibi olmak istiyor fakat birikiminiz yeterli olmuyorsa araç kredisi kullanmayı değerlendirebilirsiniz. 2.El bir araç ile sıfır bir araca kredi kullanımı koşullarında farklılıklar vardır. Peki, 2. El taşıt kredisi şartları nelerdir? 2. El araç için ne kadar kredi kullanabilirim? 2.El taşıt kredisi yüzde kaç veriliyor? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

  1. El Taşıt Kredisi Şartları

Birçok bankadan almak istediğiniz aracın kasko bedelinin yüzde 70’ine kadar, 48 ay yani dört yıl vade ile taşıt kredisi kullanabilirsiniz. Farklı bankaların 2. el taşıt kredisi faiz oranlarını internetten inceleyerek bütçenize uygun seçeneği değerlendirebilirsiniz. Kullanacağınız krediye karar verdikten sonra satın almak istediğiniz aracın kredi koşullarına uygun olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Kullanacağınız 2. el taşıt kredisi faiz oranı da aracınızın yaşına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle doğru araca doğru kredi kullanımı çok önemlidir. 48 aya kadar vade imkânlarıyla kullanabileceğiniz 2. El taşıt kredilerinden yararlanabilmek için kredi kullanacak kişinin şu şartları yerine getiriyor olması gerekir;

  • 18 yaşından büyük olunması.
  • Belirli ve düzenli bir geliri olması ve ticari geçmişinin olumlu yani temiz olması.
  • Gelir belgelenmesi.
  • Kredinin taksiti, hane halkı aylık ortalama gelirinin %50'sini geçmemesi.
  • Kredi kullanılacak aracın 11 yaşından düşük olması.
  1. El Araç İçin Ne Kadar Kredi Kullanabilirim?
  2. el taşıt kredisi kullanırken aracın fiyatı göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli faktördür. Vadelerin bütçenize uygun olduğundan emin olmanız gerekir. Ayrıca 2. El taşıt kredileri en fazla iki milyon Türk lirasına kadar olan araçlar için kullanılabilir. Aracın fiyatına göre kullanılacak kredi oranı da değişiklik göstermektedir. Peki, hangi fiyattaki araçlara yüzde kaç kredi kullanılabilir?
  3. El Taşıt Kredisi Yüzde Kaç Veriliyor?
  4. el taşıt kredilerinde kullanılacak azami kredi miktarı satın alınacak aracın kasko bedeli üzerinden belirlenmektedir. Bunlar;
  • 0 - 400.000 TL aralığında olan taşıtlar için değerin azami %70’ine kadar,
  • 001 - 800.000 TL aralığında olan taşıtlar için değerin azami %50’sine kadar,
  • 001 - 1.200.000 TL aralığında olan taşıtlar için değerin azami %30’una kadar,
  • 200.001 - 2.000.000 TL aralığında olan taşıtlar için değerin azami %20’sine kadar taşıt kredisi kullanılabilir.

Kullanılacak 2. El taşıt kredisi vadeleri kullanmak istediğiniz kredi miktarına göre de değişiklik göstermektedir.

  • Satın alınacak aracın kasko değeri 400.000 TL ve altında olan taşıtlarda kredi vadesi 48 ayı,
  • 001-800.000 TL arasında olan taşıtlarda kredi vadesi 36 ayı,
  • 001-1.200.000 TL arasında olan taşıtlarda kredi vadesi 24 ayı,
  • 200.000 TL üzerinde olan taşıtlarda ise kredinin vadesi 12 ayı geçememektedir.
  1. El Taşıt Kredisi Yaş Sınırı

Satın almak istediğiniz aracın yaşı 2. el taşıt kredisi kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli özelliklerden biridir. Aracınızın yaşının 2. el taşıt kredisine uygun olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Birçok banka 5 yıllık araçlara kadar 2. el taşıt kredisi kullanımına izin verirken, 10 yıla kadar olan araçlara kredi verebilen bankalar da vardır.

  1. El Araç Kredisi Hesaplama
  2. el araç kredisi kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettik. Bütçenize uygun araç ve kredi seçimi dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biridir. Yukarıda verdiğimiz bilgilerden yararlanarak ve internet üzerinde bulabileceğiniz hesaplama araçlarını kullanarak, kullanmayı düşündüğünüz 2. El taşıt kredisinin faiz oranlarını ve taksit ödemelerini hesaplayabilirsiniz. Bu süreçte kredinin kullanılacağı kurum yetkilileriyle irtibata geçerek bilgileri teyit etmeyi unutmayınız.

Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle günümüzde bir taşıt sahibi olmak, ancak bir bankadan taşıt kredisi alarak gerçekleşebilmektedir. Tüketicilerin en fazla başvurduğu banka kredilerinden biri olan taşıt kredileri, hem sıfır hem de ikinci el taşıt satın almak için başvurulabilen bir kredi türüdür. İkinci el taşıt kredisi hesaplama işlemi ile ödeyeceğiniz faiz ve anapara tutarını öğrenmiş olacaksınız.

İkinci El Taşıt Kredisi Hesaplama

Faizler %14 dolayında olsa da, bankalar tarafından alınan kredi faizleri minimum %20 ile %30 arasında değişiklik göstermektedir. İkinici el taşıt kredisi hesaplattırdığınızda bir çok banka kredi puanınıza göre size özel faiz oranları sunacaktır. En uygun kredi oranları genellikle kredi hacmi büyük olan bankalar tarafından verilmektedir. BDDK ve Hazine bakanlığı tarafından alınan kararla kamu bankaları tarafında kredi musluğu kısılmıştır diyebiliriz. Bu nedenle güncel olarak bankaların verdiği kredi faiz oranlarında değişiklik olacaktır.

İkinci El Taşıt Kredisi Hesaplama

Bankalar, ikinci el taşıt kredisi almak istediğinizde aracın tam fiyatına kredi vermemektedir. Eğer satın almak istediğiniz araç 100 bin TL’nin altında ise, bankalar en fazla aracın yüzde 70’i kadar kredi vermektedir. Her yıl kredi oranları resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmektedir. 2021’de resmi gazete yayınlanan kredi oranlarına göre, fatura değeri yüz bin Türk Lirasının üzerindeki araçlar için yüzde 50, yüz bin Türk Lirasının altında olan araçlar için yüzde 70’dir. İkinci el araçlarda, taşıtın değerini belirlemek için, kasko değeri temel alınmaktadır.

Bankalar, 2. el taşıt kredisi için başvurduğunuzda, size 2 aşamalı olarak kredi verirler. Bu 2 aşama arasındaki tutar ise 100 bin TL’dir. Satın almak istediğiniz araç en fazla 100 bin TL ise, bankadan alabileceğiniz kredi tutarı en fazla yüzde 70 olacaktır. Aynı zamanda, bankalar taşıt kredisi verirken aracın yaşına da dikkat etmektedir. Bazı bankalar en fazla 10 yaşına kadar olan araçlar için kredi verirken, bazı bankalar için bu sınır 5 yıldır.

İkinci El Taşıt Kredilerinde Kasko Değeri Önemli mi?

Satın almak istediğiniz aracın kasko değerine göre bankalar ikinci el taşıt kredisi vermektedir. Bu yüzden 2. el taşıt kredilerinde kasko değeri son derece önemlidir. Eğer aracın kasko değeri 120 bin TL’nin altında ise bankalar en fazla yüzde 70’ini kredi olarak vermektedir. Örneğin satın almak istediğiniz araç, 70 bin TL ise, banka size en fazla 49 bin TL kredi verecektir. Eğer aracın kasko değeri 120 bin TL ile 300 bin TL arasında ise banka en fazla aracın kasko değerinin yüzde 50’sini ödeyecektir. Satın almak istediğiniz aracın kasko değeri 300 bin ile 750 bin arasında ise yüzde 30, 750 bin TL ile 1,5 milyon TL arasında ise banka yalnızca yüzde 20 ikinci el taşıt kredisi vermektedir. Bankadan alacağınız kredi miktarı, kasko değeri 120 bin’e kadar olan araçlarda en fazla 48 ay, kasko değeri 120 bin ile 300 bin arasındaki araçlarda 36 ay, 300 bin ile 750 bin arasındaki araçlarda 24 ay, 750 bin TL’nin üzerindeki araçlarda sadece 12 ay vade ile verilmektedir.

İkinci El Taşıt Kredisi Nasıl Alınır?

İkinci el taşıt kredisi, ancak birikmiş bir paranız varsa bir bankaya başvurularak alınabilir. Eğer birikmiş bir paranız yoksa bankadan kredi çekerek 2. el taşıt alamazsınız. Bununla birlikte bir bankadan ikinci el taşıt kredisi almak için bazı şartlar da vardır.

İkinci El Taşıt Kredisi Şartları Nelerdir?

  • Taşıt kredisi kullanacak kişi en az 18 yaşında olmalıdır.
  • Taşıt kredisi için başvuru yapan kişinin SGK kaydı aktif olmalıdır.
  • Taşıt kredisi için başvuru yapan kişinin SGK kaydı minimum 6 aylık olmalıdır.
  • Taşıt üzerinde herhangi bir kurumun veya kişinin rehin (ipotek) kaydı olmaması gerekmektedir.
  • Taşıt kredisi için başvuru yapan kişinin kredi notu yeterli seviyede olmalıdır.
  • Taşıt kredisi için başvuru yapan kişi, kredi taksit ödemelerini karşılayabileceğini başvuru yaptığı bankaya kanıtlamalıdır.

İkinci El Taşıt Kredilerinde Aracın Yaşı Önemli mi?

Türkiye’de bankaların çoğu ikinci el taşıt kredisi verirken, aracın yaşını dikkate almaktadır. Bu yüzden, ikinci el araç kredisi alırken aracın yaşı son derece önemlidir. Bankalar 2. el araç kredisi için başvuru yaptığınızda, size araç kredisi yaş sınırı adını verdikleri bir şarttan söz edeceklerdir. Bu şarta göre bazı bankalar 5 yaşın üzerindeki araçlar için kredi vermekten kaçınmaktadır. Birçok banka için bu sınır 10 yıldır. Ancak 10 yıldan yaşlı ikinci el araçlar için ikinci el araç kredisi verilmemektedir. Bazı bankalar ikinci el taşıt kredisi verirken, alacağınız aracın yaşına göre farklı faiz politikaları uygulamaktadır. Alacağınız aracın yaşı arttıkça faiz oranları da artmaktadır. Ayrıca Sıfır araç alacak dahi olsanız aracı öncesinde veya sonrasında Oto Ekspertiz merkezilerine götürün.

İkinci El Taşıt Kredisi Almak için Gerekli Evraklar Nelerdir?

İkinci el taşıt kredisi başvurularında gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir. Ancak bu belgeler her bankaya göre değişiklik gösterebilir.

  • Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaportun aslı ve fotokopisi
  • Gerekli görülmesi durumunda adres teyidi amaçlı belge (ikametgâh belgesi)
  • Gelir durumunu gösteren belge
  • Ücretli çalışanlar için maaş bordrosu veya net maaş tutarını gösteren işyeri tarafından onaylanmış belge
  • Serbest meslek sahipleri için vergi levhası
  • Şirket veya firma ortakları için, vergi levhası veya ticaret sicil gazetesinde yer alan kuruluş ilanı fotokopisi
  • Gayrimenkul geliri beyan edecek başvuru sahipleri için tapunun aslı ve fotokopisi
  • Emekliler için banka hesap cüzdanı
  • Satın almak istenen aracın faturası veya noter satış sözleşmesi

İkinci El Taşıt Kredilerinde Peşinat Vermek Gerekli mi?

İkinci el taşıt kredisi veren tüm bankalar, satın almak istediğiniz aracın bedelinin tamamı için kredi vermemektedir. Bu yüzden ikinci el araç kredisi alırken peşinat ödemek gereklidir. Örneğin almak istediğiniz 2. el araç 100 bin TL ise, banka size bu bedelin yüzde 70’ini borç olarak verecektir. Yani aracın bedelinin 70 bin TL’sini kredi olarak verecektir. Geri kalan 30 bin TL’yi sizin peşinat olarak banka hesabınıza yatırmanız gerekmektedir. Ayrıca bankadan ikinci el taşıt kredisi alırken bankanın dosya ve sigorta masraflarını da ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu ücretleri de dikkate alarak banka hesabınızda belli bir miktar paranızın olması gerekmektedir.

İkinci El Taşıt Kredisi Hesaplama, Şartlar, Nasıl Alınır?

Taşıt kredisi Nasıl Alınır?

İkinci el taşıt kredisi almak istiyorsanız, bir miktar birikmiş paranız varsa günümüzde birçok bankadan uygun ödeme koşullarıyla araba sahibi olabilirsiniz. İkinci el taşıt kredisi almak için öncelikle satın almak istediğiniz araca ve bankadan alacağınız kredi miktarına karar vermelisiniz. Gelirinize uygun olarak her ay bankaya ödeyeceğiniz miktarı da hesaplamalısınız. Bankaların resmi web sitelerindeki hesaplama araçlarını kullanarak, ihtiyacınız olan ikinci el araç kredisi miktarını ve aylık ödeme taksitlerinizi kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.

İkinci El Taşıt Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

İkinci el taşıt kredisi başvurusunda bulunmak için size en uygun faiz ve taksit ödeme imkânı sunan bir bankanın şubesine giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. İkinci el araç kredisi için bankaya başvuru yapmaya gittiğinizde, yanınızda gerekli belgeleri de götürürseniz işleminiz daha hızlı sonuçlanacaktır. İkinci el araç kredisi için başvurduğunuz banka, öncelikle sisteminden kredi notunuza bakacak ve ikinci el taşıt kredisi çekmek için yeterli kredi puanına sahip olup olmadığınızı tespit edecektir. Eğer kredi puanınız yüksekse sizden bazı belgeleri şubeye teslim etmenizi isteyecek ve belgeleri teslim ettikten sonra en kısa süre içinde ikinci el taşıt krediniz banka hesabınıza yatırılacaktır. Eğer kredi notunuz düşükse ve başvurduğunuz banka sizin ikinci el araç kredisi almak için uygun olmadığınızı düşünürse sizden kefil isteyebilir. İkinci el araç kredisi için başvurduğunuz banka, sizden aynı zamanda satın almak istediğiniz taşıtın geri kalan miktarının banka hesabına tanımlanmasını da isteyecektir.

Taşıt Kredisi Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?

İkinci el taşıt kredisi için bir bankaya başvurup belgelerinizi teslim ettiğinizde aynı gün içinde kredinizi alabilirsiniz. Eğer belgelerinizde ve kredi şartlarında bir eksiklik söz konusuysa eksik belgeleri teslim edip bankanın sizden istediği tüm şartları yerine getirdiğinizde taşıt krediniz hesabınıza yatacaktır. Bazı bankalar iş ruhsatı veya ikametgâh gibi belgeler isteyebilmektedir. Bu belgeleri incelemek isteyen bazı bankalarda ikinci el taşıt kredisi alma süreleri 1 hafta ile 10 gün arasında değişmektedir. Bazı bankalarda ise ikinci el araç kredisi almak oldukça kolaylaşmıştır. Böyle bankalardan taşıt kredisi almak için mobil telefonunuzdan TC kimlik numaranızla başvuru yapmanız yeterli olmaktadır. Genel olarak 100 bin TL’nin altındaki taşıt kredilerinde başvuru sonuçlanma süresi, 100 bin TL’nin üzerindeki taşıt kredilerinden daha kısa olmaktadır.

Okuyunuz: En Ucuz Araba Modelleri

Taşıt Kredisinin Onaylanmasını Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

İkinci el taşıt kredisi almak için bir bankaya başvuru yaptığınızda, bankanın başvurunuzu onaylaması için bazı şartları karşılıyor olmanız önemlidir. Ayrıca bankalar taşıt kredisi verirken bazı unsurlara dikkat etmektedir. İkinci el araç kredisi almanızı etkileyen en önemli unsur kredi puanınızdır. Kredi puanınız, başvurunuzun olumlu veya olumsuz olarak neticelenmesini büyük ölçüde etkileyecektir. Ayrıca satın almak istediğiniz araç ne kadar büyük yani yaşlı olursa kredi almanız da o kadar zorlaşacaktır. Çoğu banka 10 yaşın üzerindeki araçlar için 2. el taşıt kredisi vermemektedir. Taşıt kredilerinin onaylanmasında etkisi olan bir diğer unsur ise, taşıt kredinizin taksitlerini rahatlıkla ödeyebilecek düzenli bir geliriniz olması gerektiğidir. Eğer başka bankalara borcunuz veya ipoteğiniz varsa, düzenli gelirinizin büyük bir kısmıyla borç ödüyorsanız 2. el araç kredisi almanız güçleşecektir.

Kredi Puanı Nasıl Hesaplanır?

Kredi puanı bankaların verdiği 2. el taşıt kredisi başvurularının sonucunu etkileyen en önemli unsurdur. Kredi puanı ise çeşitli etkenler göz önüne alınarak hesaplanır. Geçmiş kredi borçlarının geciktirmeden ödenmesi, kredi kartı borçlarının günü gününe ödenmesi gibi unsurlar kredi puanı üzerinde çok etkisi olan unsurlardır. Kredi borcu her kişi için ayrı olarak hesaplanır ve büyük oranda son 5 yılın banka kredi ve borç bilgilerine dayanır.

Kredi Notunu Hesaplama Bileşenleri Nelerdir?

  • Kredi Ödeme Düzeni                           35%
  • Mevcut Kredi Borç Durumu              35%
  • Yeni Alınan Kredi                                   11%
  • Kredi Kullanma Yoğunluğu                 10%
  • Diğer Faktörler                                         9%       

İkinci el taşıt kredisi almak, ihtiyaç kredisi almaktan çok daha zordur. Çünkü taşıt kredisinde bankanın sizden istediği birçok resmi belge ve evrak ile yerine getirmeniz beklenen bazı şartlar vardır. Örneğin, taşıt kredisi başvuru sürecinde araç ruhsatı belgesi, proforma fatura gibi beyan etmenizin zorunlu olduğu belgeler vardır. Tüm belgeleri banka şubesine teslim etmeden kredinize onay verilmeyecektir.

İkinci El Taşıt Kredilerinde Banka Faiz Oranları Nedir?

İkinci el taşıt kredilerinin faiz oranları her bankaya göre değişmektedir. 2021 ikinci el taşıt kredisi oranları, yüzde 1,50 ile yüzde 1,79 arasında değişmektedir.

Taşıt Kredisi Notu Nasıl Artırılır?

İkinci el taşıt kredisihesaplatmak ve almak istiyorsanız ve taşıt kredi notunuzu artırmak istiyorsanız mevcut kredilerinizin, kredi kartlarınızın veya kredili mevduat hesabınızın ödemelerini geciktirmemeye dikkat etmelisiniz. Bu ödemelerinizi geciktirdiğiniz zaman kredi notunuz düşmektedir. Yükselmesi için ise bir süre boyunca banka borçlarınızı düzenli bir şekilde ödemeniz gerekmektedir. Özellikle kredi kartınız varsa, kredi kartınızın ödemelerini düzenli olarak yaptığınızda kredi notunuz kısa bir süre sonra yükselecektir.

experixc2022-12-24T10:05:26+03:00

Ne Kadar Taşıt Kredisi Kullanabilirim?

Taşıt Kredisi Ne Kadar Çekilebilir?

Alacağınız araç kafanızda az çok belli; ancak, son adım olarak ne kadar taşıt kredisi kullanabileceğinizi öğrenmeniz kaldı. Peki, hangi taşıt kredisini kullanmanız gerektiğini biliyor musunuz? Cevabınız “Hayır.” ise ne kadar taşıt kredisi kullanabileceğinizi hesaplamadan önce mutlaka taşıt kredisi türlerine de bakmanızı tavsiye ederiz. Böylece, hem bankanın size sunduğu teklif karşısında şaşırmazsınız hem de farklı taşıt kredisi imkanlarını kaçırmazsınız..

Taşıt Kredisi Türleri

Taşıt türüne ve tercihlerinize göre seçebileceğiniz taşıt kredisi türleri:

  • Sıfır km taşıt kredisi
  • 2. el taşıt kredisi
  • Ticari taşıt kredisi
  • Taşıt finansmanı

Her bir taşıt kredisinin şartları ve kullanım şekillerini aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz.

Sıfır Km Araç İçin Ne Kadar Taşıt Kredisi Kullanılır?

Sıfır km taşıt kredilerinde taşıt kredisi oranları aynı kalsa da kullanabileceğiniz taşıt kredisi miktarı, aracın nihai fatura değeri üzerinden belirlenir.

Sıfır KM Taşıt Kredisi Şartları

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Kanıtlanabilir bir gelire sahip olmak
  • Son aylarda düzenli yatan sigortaya sahip olmak*
  • Peşinatı ödeyebilecek birikime sahip olmak
  • Aylık ödeme miktarı limitinin üstünde gelire sahip olmak**

*Örneğin: Eğer ücretli çalışansanız banka son 3 ayda / 6 ayda düzenli sigorta şartı koyabilir.

**Örneğin: Başvuracağınız banka, hane halkı gelirinin aylık taşıt kredisi ödeme miktarının en az 2 katı olması gerektiğini şart koşabilir.

Sıfır KM Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Sıfır km taşıt kredisi hesaplaması aracın nihai fatura değeri üzerinden yapılır:

  • 0 - 400.000 TL arası araçların %70’ine kadar, maks. 48 ay vadeli
  • 400.000 - 800.000 TL arası araçların %50’sine kadar, maks. 36 ay vadeli
  • 800.000 - 1.200.000 TL arası araçların %30’una kadar, maks. 24 ay vadeli
  • 1.200.000 - 2.000.000 TL arası araçların %20’sine kadar, maks. 12 ay vadeli kredi kullanabilirsiniz.

Örneğin; “0 km, 400.000 TL araca ne kadar kredi çıkar?” diyen biri için cevap şu şekildedir:

Maksimum 48 ay vadeli olmak üzere 280.000 TL’lik taşıt kredisi kullanılabilir. Ayrıca, 400.000 TL aracın taşıt kredisi için peşinat miktarı 120.000 TL olacaktır.

2. El Taşıt Kredisi Ne Kadar Çıkar?

İkinci el taşıt kredisinin ne kadar çıkacağını hesaplamak için aracın kasko değerini bilmeniz gerekmektedir; çünkü ikinci el taşıt kredilerinde kredi miktarı aracın kasko değeri baz alınarak hesaplanır.

İkinci El Taşıt Kredisi Şartları

Taşıt kredisi şartları 2. el araçlar için:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Kanıtlanabilir bir gelire sahip olmak
  • Ücretli bir işte çalışılıyorsa sigorta geçmişine sahip olmak*
  • 2. el taşıt kredisi peşinatına sahip olmak
  • Alınacak 2. el aracın yaşının krediye uygun olması**

*Sigorta geçmişi taşıt kredisi için başvuracağınız bankaya göre değişebilir. Örneğin; son 3 ay / 6 ay gibi.

**2. el taşıt kredisinde yaş konusu da belirli standartları olsa dahi bankadan bankaya değişiklik gösterebilir.

İkinci El Taşıt Kredisi Hesaplama

2. el taşıt kredisi hesaplaması, aracın kasko değeri üzerinden yapılır ve TSB kasko değer listesi referans alınarak kullandırılır. Bu noktada aracın durumu da oldukça önemlidir; çünkü TSK kasko değer listesindeki değerler yalnızca referanstır ve aracınızın kasko değeri doğrudan bu rakama eşit değildir; alınacak aracın kullanım durumuna göre bu rakamlar değişebilir.

Örneğin, almayı düşündüğünüz aracın kasko değeri, TSB kasko değer listesine göre 400.000 TL olsa da aracın değişeni, km’si, kaza geçmişi gibi kullanıma bağlı özellikleri aracın kasko değerini 450.000 TL gibi bir rakama yükseltebilir. Bu durumda 2. el taşıt krediniz de 400.000 TL değil; 450.000 TL üzerinden hesaplanır.

Aracınızın güncel kasko değerine göre taşıt kredisi hesaplaması ise şu kurallara tabidir:

  • 0 - 400.000 TL kasko değerine sahip 2. el araçların fiyatının %70’ine kadar, maksimum 48 ay vadeli taşıt kredisi çekilebilir.
  • 400.000 - 800.000 TL kasko değerine sahip 2. el araçların fiyatının %50’sine kadar, maksimum 36 ay vadeli taşıt kredisi çekilebilir.
  • 800.000 - 1.200.000 TL kasko değerine sahip 2. el araçların fiyatının %30’una kadar, maksimum 24 ay vadeli taşıt kredisi çekilebilir.
  • 1.200.000 TL - 2.000.000 TL kasko değerine sahip 2. el araçların fiyatının %20’sine kadar, maksimum 12 ay vadeli taşıt kredisi çekilebilir.

İkinci El Taşıt Kredisi Kaç Yaşa Kadar Çıkar?

Taşıt kredisinde yaş sınırı bankadan bankaya ve kefil durumuna göre değişmekle birlikte:

  • Genellikle bankaların taşıt kredisi yaş sınırları 5-10 arasında değişmektedir.
  • Kefilsiz taşıt kredilerine yaş sınırı daha azken, bazı bankalarda kefille birlikte bu sınır 10’a kadar çıkabilir.
  • Ayrıca, 10 yaş üstü araçlara taşıt kredisi veren bankalar da vardır; yalnızca aracın durumuna göre şartlarda değişiklik yapabilirler.

Bu nedenle, aracınızın yaşı 5’ten büyükse 2. el taşıt kredisi başvurusu yapacağınız bankanın kefilli ve kefilsiz olarak koyduğu yaş sınırını arayıp öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Ticari Araç Kredisi Ne Kadar Çıkar?

Ticari taşıt kredileri, ticari amaçla kullanılacak olan taksi, panelvan, halk otobüsü, dolmuş, tır, kamyon gibi araçlar için kullanılabilen araç kredileridir. Hem sıfır ticari araçlar hem de ikinci el ticari araçlar için bu kredi türüne başvurabilirsiniz. Ancak hem kredi yüzdesi hem de vadesi alacağınız aracın türüne göre değişmektedir ve diğer taşıt kredilerine göre farklı hesaplanır. Ticari taşıt kredisi şartlarına değindikten sonra ayrıntılarını tek tek inceleyeceğiz.

Ticari Araç Kredisi Şartları

Ticari araç kredisi alabilmek için aşağıdaki şartları karşılamanız gerekmektedir:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Kanıtlanabilir bir gelire sahip olmak
  • Aktif SGK kaydı bulunmak
  • Ticari araç kredisi peşinatına sahip olmak*
  • Tüzel ya da bireysel başvuru yapılabilir.

*Banka kurallarına göre değişmekle birlikte, sıfır araçlarda aracın %100’üne kadar taşıt kredisi çekme imkanınız da vardır. Bu durumda, peşinat gerekmez.

Ticari Araç Kredisi Hangi Araçlara Verilir?

Ticari taşıt kredileri ticari amaçla kullanılmak şartı ile aşağıdaki araçları kapsar:

  • Kamyon, tır vb. nakliye araçları
  • Dolmuş, halk otobüsü vb. toplu taşıma araçları
  • Ticari taksi, panelvan vb.
  • Ticari amaçla kullanılacak binek otomobiller
  • Filolar*

İş makineleri için ise bankalardan taşıt kredisi kullanılamamaktadır. İş makineleri için ticaret odaları, kobiler gibi kanallar kullanılabilir.

*Şirket bünyesinde kullanılmak üzere satın alınan filolarda bankalar ciddi imkanlar sağlamaktadır; araç sayısı ve türüne bağlı olarak hem vade hem de kredi yüzdesi değişebilir ve uzun vadede sizin için daha kârlı olabilir.

Şirketlere Taşıt Kredisi Kaç Ay Çıkar?

Ticari taşıt kredilerinde vade hesaplaması da farklıdır. Bankadan bankaya değişmekle birlikte, genellikle 1-60 ay arası vade imkanı sunulur. Ayrıca, araç fiyatının % 0-100’ü arasında kredi imkanları olduğu için, vade fırsatı aylık kanıtlanabilir geliriniz de göz önüne alınarak hesaplanır.

Taşıt Finansmanı Ne Kadar Çıkar?

Taşıt kredilerinin size sunduğu faiz oranlarından memnun değilseniz, taşıt finansmanını da tercih edebilirsiniz; çünkü taşıt finansmanları faizsiz bankacılık prensibi ile çalışan katılım bankaları aracılığıyla sağlanır. Peki, taşıt finansmanı başvuru şartları nelerdir?

Taşıt Finansmanı Nedir?

Öncelikle birçoğumuzun alışık olmadığı bir kavram olan taşıt finansmanının ne olduğunu açıklayalım. Taşıt finansmanı, faizsiz bankacılık prensibi ile çalışan katılım bankaları tarafından tüzel ya da bireysel müşterilerine sunulan bir hizmettir. Bu hizmette, katılım bankaları müşteriye doğrudan para borç vermez; onun yerine, satın alınacak olan aracı kendi satın alır ve farklı ödeme seçenekleri ile müşteriye satar. Bu finansman modelinde banka faiz ile değil, kâr oranı ile gelir elde eder.

Hangi Bankalar Taşıt Finansmanı Verir?

Taşıt finansmanı alabilmek için katılım bankalarına başvurmanız gerekmektedir:

  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası

Taşıt Finansmanı Şartları Nelerdir?

Taşıt finansmanı almak için karşılamanız gereken şartlar:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • İspatlanabilen bir gelire sahip olmak
  • Taşıt finansmanı peşinatına sahip olmak
  • Alınacak aracın rehini, gayrimenkul ipoteği ya da nakit bloke teminatı seçeneklerinden biri ile teminat sunabiliyor olmak

Taşıt Finansmanı Neye Göre Hesaplanır?

Taşıt finansmanlarında vade hesaplaması, diğer taşıt kredileri ile aynıdır; ancak faiz uygulanmadığı için kâr oranı eklenir ve ayrıca bir de kâr oranı hesaplaması yapılır.

Taşıt Finansmanı Vade Oranları

  • 0 - 400.000 TL arası araçlar için maksimum 48 ay
  • 400.000 - 800.000 TL arası araçlar için maksimum 36 ay
  • 800.000 TL - 1.200.000 TL arası araçlar için maksimum 24 ay
  • 1.200.000 - 2.000.000 TL arası araçlar için maksimum 12 ay

Taşıt Finansmanı Kâr Oranları

Diğer taşıt kredilerinden farklı olarak taşıt finansmanlarında kâr oranı hesaplaması yapıldığını yukarıda belirtmiştik. Genellikle bu rakam %0.90 - %2.0 arasında değişmektedir. Taşıt finansmanı başvurunuzu yaptığınızda, gelir durumunuz kredi alışkanlıklarınız gibi hesaplamalar sonrasında bu rakam banka tarafından size sunulacaktır.

Taşıtın Ne Kadarlık Kısmı İçin Taşıt Kredisi Kullanabilirim?

Taşıt kredisi maksimum tutar oranı sıfır araçlar için aracın nihai tutarı, 2. el araçlar için ise kasko değeri üzerinden hesaplanır ve aşağıdaki tabloya tabi tutulut:

  • 0 - 400.000 TL araçların fiyatının %70’ine kadar
  • 400.000 - 800.000 TL araçların %50’sine kadar
  • 800.000 - 1.200.000 TL araçların %30’una kadar
  • 1.200.000 TL - 2.000.000 TL araçların %20’sine kadar

Kaç Aylık Taşıt Kredisi Kullanabilirim?

Taşıt kredisi vadeleri de oranları gibi sıfır araçlar için aracın nihai tutarı, 2. el araçlar için ise kasko değeri üzerinden:

  • 0 - 400.000 TL araçlar için maksimum 48 ay
  • 400.000 - 800.000 TL araçlar için maksimum 36 ay
  • 800.000 TL - 1.200.000 TL araçlar için maksimum 24 ay
  • 1.200.000 - 2.000.000 TL araçlar için maksimum 12 ay olarak hesaplanır.

Taşıt Kredisi Almak için Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Kimlik belgesi, ehliyet, pasaport vb. kimliğinizi kanıtlar nitelikte bir belge
  • Gelir durumunuzu gösterir belge
  • İkamet belgesi
  • Ücretli çalışanlar için SGK dökümü
  • Kefil istenmesi halinde kefilin kimlik ve gelir belgeleri
  • 2. el araçlar için aracın geçici tescil belgesi ya da ruhsatı
  • Sıfır araçlar için proforma fatura
  • Ticari araç kredileri için vergi levhası, şirket imza sirküleri, işletme defteri fotokopisi

Banka tarafından gerekli görülmesi halinde bu evrak listesine yenileri eklenebilir. Ancak, tekrar uğraşmamak adına kimliğinizi, alacağınız aracın kayıtlarını ve gelirinizi gösteren tüm belgeleri hazırlamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca, ek gelir belgeniz varsa bu belgeleri de bankaya sunabilirsiniz.

Taşıt Kredisi

Tüm bankaların tekliflerini karşılaştır, kolayca başvur

Anında Trafik Sigortası Teklifi Al

Taşıt Kredisi Faiz Oranları

40.000 TL

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.