dilde karıncalanma neden olur / Dilin Uyuşması - Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi - Mavi Kadın

Dilde Karıncalanma Neden Olur

dilde karıncalanma neden olur

Dilde ve Dudakta Karıncalanma ve Uyuşma Neden Olur Nasıl Geçer?

Dilinizde bir tuhaflık mı hissediyorsunuz? Sanki böyle küçük küçük iğneler batırıyorlar, gıdıklanıyor hafif hafif de yanıyor gibi mi geliyor? Dilinizdeki karıncalanmaya hafif bir uyuşma hissi de eşlik ediyor olabilir.

Dildeki karıncalanma hissi sizi endişeleniyorsa, büyük ihtimalle endişelenecek ciddi bir şey olmadığını ve kısa süre içerisinde kendi kendine geçeceğini söyledikten sonra, hangi sebeplere bağlı olarak meydana gelmiş olabileceğiniz, muhtemel sebeplerini ve çözüm yollarını da ayrıntılı bir şekilde inceleyelim;

Dilde Karıncalanma ve Uyuşma Neden Olur?

  1. Raynaud Sendromu: Dilinizdeki uyuşukluk ve karıncalanma hissinin onlarca muhtemel sebeplerinden en yaygını eğer durumunuz kronikleşmeye başlamışsa, aslında sıkça görülen ancak adı pek de bilinmeyen Raynaud Sendromu olabilir. Temel olarak genelde el ve ayak parmaklarını etkilese de daha nadir olarak dil ve dudakta uyuşma ve karıncalanmalara yol açabilen bir çeşit dolaşım bozukluğu olan Raynaud sendromuna sahip kişilerde, soğuktan ya da stres altında olmaktan kaynaklı olarak normalde de daralan ufak damarlar, daha belirgin şekilde daralarak dil ve dudak bölgesine kan akışını geçici olarak durdurabilir ya da dilin kızarmasına, morarmasına ya da soluk bir renge dönmesine sebebiyet verecek kadar azalabilir. Karıncalanma hissiyatına belirgin bir uyuşukluk da eşlik edebilir ancak tetikleyici unsurlar ortadan kalktığında normalde dönen kan akışı sırasında rahatsızlık ve karıncalanma kısa sürede geçebilir. Kanın dudak bölgesine ulaşması daha uzun sürebileceğinden dudaktaki karıncalanma dilden daha geç geçebilir.
  2. B Vitamini Eksikliği: Vücuttaki B vitamini eksikliğinin kendisi en sık gösterdiği yerlerden bir tanesi de dil ve dudaklardır. Özellikle B ve B-9 vitaminleri, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin yapımından sorumlu ve sinir sağlığını düzenleyen bir vitamin türü olduğundan eksikliğinde yorgunluk halsizlik ve dilde dudakta uyuşma karıncalanma gibi etkileri görülebilir.
  3. Migren: Migren rahatsızlığı olan kişilerde, bir atak öncesi uyarı sinyallerinden en yaygını dil ve dudaklarda karıncalanma hissidir.
  4. Yanık Dil Sendromu: Sebebi tam olarak anlaşılamamış ancak nörolojik olduğu düşünülen bir durum olarak, yanık dil sendromundan muzdarip kişiler genelde dillerini sanki sıcak bir içecekle yakmışçasına ağrı karıncalanma ve uyuşma hissettiklerini belirtmişlerdir. Dondurma gibi soğuk yiyecekler verdiği rahatsızlığı rahatlatmada yardımcıdır. Kendi kendine geçebilir arada sırada geri gelebilir.

Dilde Dudakta Karıncılanma ve Uyuşmaya Neden Olan Daha Ciddi Rahatsızlıklar

  1. Ciddi Alerjik Reaksiyonlar: Kullandığınız bir ilaca, etraftaki irrite edici herhangi bir maddeye, yediğiniz herhangi bir besine ve daha aklınıza gelecek gelmeyecek pek çok şeye alerjiniz olabilir ya da daha önce alerjik reaksiyon göstermediğiniz bir maddeye daha sonra gösterebilirsiniz. Dilinizdeki karıncalanmaya ve uyuşmaya, şiddetli bir ağrı ve daha önemlisi ise dilinizde ve dudaklarınızda şişme, nefes almakta zorluk, bayılacakmış gibi bir hissiyat eşlik ediyorsa, vakit kaybetmeden ambulansı arayarak en yakın tam teşekküllü sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
  2. Hipoglisemi: Daha çok diyabet hastalığı olan kişilerde gözüküyor olsa da normal bir kişide de kan şekerinin güvenli seviyenin altına inmesi manasına gelen hipoglisemi gelişebilir ve hioglisemi atağı sırasında,  kişinin kendini yorgun halsiz hissetmesi, ter içinde kalması, kafasının karışması gibi bir takım diğer belirtilere, dilde belirgin bir karıncalanma, dudaklarda uyuşma ve iğne batma hissi eşlik ediyor olabilir.
  3. MS Hastalığı:
  4. İnme:

Dil Uyuşması veya Dil Karıncalanması Nedir? Dil Uyuşması Neyin Belirtisidir?

Dil karıncalanması, dil uyuşması; ağız içinde basınç, dil üzerinde basınca bağlı batma, tat alamama dilde fiziksel değişimler yaşanabilir.

Dilde meydana gelen bu değişiklikler başka hastalıkların habercisi olabilir.

Dil Uyuşması veya Dil Karıncalanması Nedir? Dil Uyuşması Neyin Belirtisidir?

Sinir Yaralanması

İnsan vücudunda tat alma, koku alma gibi birçok duyusal görevleri sinir sistemi yönetir. Sinir sisteminde zorlama sonucu “parastezi” yani sinir yaralanması meydana gelebilir. Yaşanan bu yaralanma sonucu hasarın etki ve şiddetine göre bir gün veya haftalarca sürebilir. Sinir sistemi görevini yapamadığı zaman dilimiz de bazı görevlerini yapamaz.

Dilde “sinir yaralanması”na sebep olabilecek faktörler arasında:

  • Dilin tahriş olması,
  • Diş tedavisi için uygulanan anestezi,
  • Başka bir hastalık için kullanılan antibiyotik,
  • Çene çatlığı, kırık ve çıkığı,
  • Kafa yaralanması sonucu oluşan şişme veya basıncın dili etkilemesi,
  • Ağızda yapılan cerrahi müdahale,
  • Sinir sıkışması
  • İnme,
  • Yanan ağız sendromuna sebep olabilir.

Dil Uyuşması veya Dil Karıncalanması Nedir? Dil Uyuşması Neyin Belirtisidir?

Dilde uyuşma, karıncalanmaya:

  • Troid bezlerinin çalışmaması,
  • Migren,
  • Multipl skleroz dediğimiz halsizlik, denge güçlükleri, beyin ve omuriliği etkileyen ağır hastalıklar,
  • Ani kasılmalar ve nöbetler,
  • İnme,
  • Tümör,
  • İskemik Kalp Hastalığı

Dil uyuşmasına dışarıdan etki eden faktörler arasında:

  • Aşırı tüketilen tütün ve alkol,
  • Potasyum, sodyum, kalsiyum minerallerinin eksikliği veya fazlalığı,
  • Metal zehirlenmesi,
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri,
  • Radyasyona maruz kalma,
  • B12 vitamin eksikliği

neden olabilir.

Dil Uyuşması veya Dil Karıncalanması Nedir? Dil Uyuşması Neyin Belirtisidir?

Dil Uyuşmasında Hayati Nedenler

Dil uyuşması basit bir hastalık değildir. Uyuşma yaşanır yaşanmaz hemen doktora başvurmalı şikâyetlerinizi etraflıca anlatmalısınız.

Şikâyetleriniz arasında:

  • Çok şiddetli ani baş ağrısı
  • Nefes alma ve vermekte güçlük,
  • Bilinç kaybı,
  • Kafa karışıklığı, halüsinasyon ya da kuruntu
  • Yüzde zayıflık hissi
  • İdrar ve dışkılamada istem dışı kaçırma,
  • Halsizlik ve hareketsizlik,
  • Şiddetli boyun ağrısı,
  • Vücudun sağında veya solunda uyuşma,
  • Dilde acı ve ağızda tatsızlık
  • Kısma felç,
  • Kasılma ve nöbet,
  • Dil şişmesi, konuşmada zorluk,

gibi yaşanan bazı nedenler yaşamın sonlanmasına sebep verebilir. Özellikle kafada yaşanan travma, ani bir inme durumuna maruz kalmamak için dil uyuşması, dil karıncalanması rahatsızlığınızda hemen doktora gidip uyuşmanın nedenlerini öğrenmeli ve çıkan sonuçlara göre tedavi yöntemlerine harfiyen uymalısınız.

Dil Uyuşması veya Dil Karıncalanması Nedir? Dil Uyuşması Neyin Belirtisidir?

Dil Uyuşması Nasıl Geçer / Dil Uyuşmasına Doğal Tedavi

Dil uyuşması için yapılan tetkikler sonucu uyuşmaya neden olan sebepler için bir takım tedavi yöntemleri uygulanır.

Bunların başında ilaç tedavisi gelmektedir.

İlaç Tedavisi; İlaç tedavisinin uygulanma nedeni yaşanacak felç ve inme risklerini ortadan kaldırmaya yönelik uygulanır.

B12 Takviyesi; B12 vitamini vücudumuz için en önemli vitaminlerden birisidir. B12 eksikliği, dil uyuşmasına neden olabilir. Bu sebeple doktor B12 takviyesine başlamanızı ister.

Tiroid Tedavisi; Özellikle boğaz bölgesinde ve boyunda bulunan tiroid hormonun seviyesi de dil uyuşmasını tetikler. Yapılan tetkikler sonucu şayet tiroid hormonu düşükse doktorunuz hemen tiroid hormonu tedavisi uygular.

Zencefil Çayı; Zencefil yüzyıllardır her türlü hastalık için kullanılan bir bitkidir. Özellikle zencefil çayı dil uyuşmasına yönelik uygulanacak en güzel doğal tedavi yöntemlerinden biridir.

Karıncalanma çeşitli hastalıkların ve sendromların bir belirtisi olabilirse de genellikle nörolojik bir özellik taşır. Karıncalanma, somatosensoryal sistemi etkileyen lezyon veya hastalığın ağrısız bir sonucu olabilir ve bu nedenle muhtemelen duyusal reseptörlerin sinir hasarına bağlıdır. Bu, ateş, yanma, karıncalanma veya ağrı gibi anormal duyu semptomlarına neden olur. Ağrısız semptomlara, disestezi veya parestezi adı verilir. Disestezi hoş olmayan anormal bir sansasyon olarak kabul edilirken, parestezi rahatsız edici olmayan anormal bir sersemliktir. Her iki terim arasındaki sınır çizgisi belirsizdir; karmaşıklık, bir insanı rahatsız etmezken bir kişi için hoşnutsuz olabilir. Karıncalanma ağrılı değilse de, nöropatik ağrı belirtilerinden biridir. Anormal duyumlar, insan vücudunun neredeyse herhangi bir yerinde oluşabilir.

Dildeki Karıncalanmaların Belirtileri

Karıncalanan dil,  genellikle altta yatan bir nedene bağlı bir belirtidir ve hissizlik hissi, karıncalanma veya prickling gibi dilden anormal bir his ile karakterizedir. Dil vücudun çok hassas bir organıdır ve zengin bir sinir kaynağı vardır, bu nedenle dil diğer vücut organlarından çok daha fazla hissedilir ve hatta benzersiz bir duyu işlevine sahiptir.

Sebepleri ve Tedavisi

Karıncalanma  oral allerji sendromu, bir ilaca tepki, toksinler, travma ve çeşitli diğer hastalıklar gibi çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Nedenlerini ve bunların tedavilerini aşağıda detaylı inceleyelim ;

Ağız Alerjisi Sendromu

Oral Alerji Sendromu (OAS) "belirli bir gıdaya maruz kalma durumunda tekrarlanabilir şekilde ortaya çıkan belirli bir bağışıklık tepkisinden kaynaklanan olumsuz bir sağlık etkisidir. Semptomlar genellikle orofaringeal bölge ile sınırlıdır, ancak bireyler arasında değişebilir. Çiçek meyvesi alerjisi olarak da adlandırılan bu belirtiler, çiğ meyveler, fındık veya sebzeleri yedikten kısa süre sonra ortaya çıkar. Yaygın belirtiler kaşıntı, karıncalanma  veya dudak, dil, damak veya boğaz şişmesidir. Anafilaksi gibi ciddi reaksiyonlar bildirilmiştir. OAS'nın başlangıcı, daha büyük çocuklar, gençler ve genç erişkinlerde yaygın olarak görülür; belli bir an’a  kadar allerjenler herhangi bir problem yaratmazlar. Tedavide antihistaminikler ve reaksiyona neden olan gıdaların ham biçiminden kaçınılması gerekir. Diyetisyen veya beslenme uzmanının yanı sıra bir gıda günlüğü kullanmak tüketim için güvenli olan gıdaları tanımlamak, bunları nasıl hazırlamak ve alerjene maruz kalma riskini en aza indirmek için yararlı olabilir.

İlaçlar 

Nörolojik bozukluklardan kaynaklanmasına rağmen, madde kullanımı nedeniyle de sansasyon ortaya çıkabilir. Kostik ajanlar, konu anestezi maddeleri ve reçeteli ilaçlar gibi ilaçlar dilde karıncalanmaya neden olabilir. İlaç , dil veya sinir dokularına kalıcı olarak hasar vermediği sürece, bu yan etki olarak genellikle kısa süreli bir his olarak kalacaktır.

Toksinler

Hem doğal hem de yapay toksinler dilin parestezisine neden olabilir. Burada adını geçirmek için çok fazla toksin vardır, ancak buna bir örnek ciguatera balık zehirlenmesi olup, hissizlik hissi ve dilin karıncalanmasına neden olabilir. Çörek, özellikle barakuda, orfoz, yılan balığı ve levrek gibi büyük resif balıkları ile kontamine olan balıkları yiyerek oluşur. İnsanlarda reaksiyona neden olsa da, ciguatera toksini balıklara zararsızdır. Etkili bir tedavi yoktur. Yılda yaklaşık kişi hazır durumdadır. Karıncalanma diline neden olabilen diğer yaygın olarak bilinen toksinler, puffır balığındaki ağır metaller ve tetrodotoksindir.

Diş Cerrahisinde Lokal Anestezi

Çoğu diş prosedürü, diş çekimi, kök kanalı veya diğer diş cerrahisi usulleri gibi lokal anestezi altında yapılır. Kullanılan anestetik neredeyse her zaman hissizlik karıncalanması gibi duyusal etkilere neden olur. Bu geçici bir etkidir ve saatler sonra geçer. Bununla birlikte, bazı durumlarda, karıncalanma, dişhekiminin prosedürüne bağlı sinir hasarından kaynaklanır ve bu da sansasyonun kalıcı bir şekilde değişmesine neden olabilir. Tedavi, şikayetlere ve sinir hasarına bağlı olmakla birlikte, tropikal analjezikler veya NMDA-reseptör Antagonistlerini içerebilir.

Travma

Küçük ama çok yaygın bir travma dilin sansasyonunda, çok sıcak yiyecek veya içeceklerin içilmesi ya da yiyilmesi, dilin  yapısında değişikliğe neden olabilir. Öte yandan, çok soğuk gıdalar veya içecekler parestezi veya disesteziye neden olabilir. Bu hisler geçici olarak ortaya çıkar . Travma aynı zamanda kanser tedavisi için radyasyon gibi bazı tedavilere de işaret eder.

Hastalık ve Enfeksiyon

Birçok hastalık ve enfeksiyonlar Dilde karıncalanmaya sebep olabilir.  

Postherpetik Nöralji (Herpes Zoster):Postherpetik nevralji (PHN), herpes zoster döküntüsünün çözülmesinden aylar sonra yıllarca devam eden ağrı ile karakterize bir nöropatik ağrı sendromudur. Varisella zoster virüsünün yeniden etkinleştirilmesinden sonra postherpetik nevralji ortaya çıkar. Döküntü yerinde duyusal belirtilere neden olur, ancak diğer vücut parçalarını da etkileyebilir.

Diyabetik Nöropati: Diyabet nedeniyle diyabetik nöropati gelişebilir. Bu hastalık gözler, ayaklar ve yüz gibi birçok vücut parçasını etkileyebilir. Karıncalanma, yanma ve uyuşma gibi duyu semptomlarına neden olur.

Yanmalı Ağız Sendromu: Daha az sık görülen bir duruma, kronik oral ağrı sendromu olan Burning Mouth Syndrome adı verilir. Dilin veya dudakların çoğunlukla lokalize olması, genellikle disziyus, parestezi, disestezi ve kserostomi ile ilişkili ağız yoluyla mukozal yanmaya neden olur. Sendrom için bilinen tıbbi veya dişhekimliği nedeni yoktur. Sendromu yönetmek için gabapentin, benzidamin hidroklorür bupivakain ve Katuama gibi ilaçlar kullanılabilir.

Lingual Nörofibrom: Nörofibrom, sinir kılıfını oluşturan hücrelerden elde edilen ağız boşluğunun benign bir tümörüdür. Bu nadir durum dysestezi ve dil tahrişine neden olur. Eksizyon sonrası tümör ve semptomlar kaybolur.

Dildeki karıncalanmaya  neden olan diğer hastalıklar arasında geçici iskemik atak (TIA), Migren, Renaud fenomeni, Canker Sore, Multipl Skleroz ve Hipoparatiroidizm sayılabilir.

Besin Bozuklukları

Birçok vitamin ve mineralin ağızda karıncalanma  veya diğer nörolojik bulgulara ve semptomlara neden olabilecek hem eksiklik hem de fazlalık nedeniyle ağız sağlığını etkilediği bilinmektedir.

Dilin Uyuşması - Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi

Dil, insan vücudunun en hassas organlardan biridir. Ağrı algısı, sıcaklık duyarlılığı, basınç hassasiyeti ve farklı dokuları ayırt etme yeteneği gibi duyumları diğer cilt dokularından daha güçlüdür. Dil uyuşması ise çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilen dildeki hissizlik durumudur. İşte dil uyuşmasının nedenleri, belirtileri ve tedavisi şunlardır;

Dil neden uyuşur?

Parestezi

Dil uyuşmasının en sık karşılaşılan nedeni sinir hasarıdır. Parestezi, sinir hasarı nedeniyle uyuşma ve karıncalanma hissine yol açan tıbbi bir terimdir. Parestezi dil de dahil vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. 20'lik diş tedavi, kanal tedavisi ve implant dildeki sinir hasarının en yaygın nedenlerindendir.

Alerji

Alerji, dil uyuşmasının bir diğer yaygın nedenidir. Özellikle gıda kaynaklı alerjiler dilde şişme ve uyuşmaya yol açar. Antibiyotikler de dil üzerinde kabarcıklanma, uyuşma ve karıncalanma yapabilir.

Beyin hasarı

Dil uyuşmasına beyindeki hasar ve travmada yol açabilir. Felçe dil sinirlerini etkileyen beyin hasarına örnek olarak verilebilir. Beyindeki sinirler yüz ve dil de dahil olmak üzere tüm vücudu etkiler.  Beyinde herhangi bir nedenden meydana gelen hasar, dilde uyuşma ve karıncalanma gibi belirti verebilir.

Hamilelik

Hamilelik döneminde hormonlardaki değişim de dilde şişme, uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir. Gebelikteki yüksek kan basıncı ve ödem nedeniyle gerçekleşen uyuşukluk dil dahil vücudun pek çok organını etkileyen bir durumdur.

Ağız yanması sendromu

Ağız yanması sendromu da dil uyuşması yapabilir. Ağız yanması sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte ağızda yanma hissi ile beraber dil, dudak ve diş etlerinde uyuşmaya neden olan bir sağlık sorunudur. Uzmanlar, hormonal dengesizlik, özellikle b12 başta olmak üzere bazı vitamin eksikliklerinin ağız yanması sendromunu tetiklediğini düşünüyor.

MS hastalığı

MS hastalığı olarak da bilinen Multipl skleroz dil uyuşmasına neden olan hastalıklardandır. Multipl skleroz, dil de dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde, uyuşmaya yol açabilen nörolojik bir hastalıktır.

Dil uyuşması için diğer nedenler şunlardır;

  1. Migren
  2. Yüz felci
  3. Hipotiroit
  4. Beyin ve sinirlerdeki tümörler
  5. İnme ve geçici istemik atak
  6. Çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri
  7. Enfeksiyon
  8. Diş ameliyatı
  9. Zehirlenme
  10. Çeşitli ilaçların yan etkileri

Dil uyuşmasının belirtileri şunlardır;

  • Tat alma duygusunun gitmesi
  • Konuşmada bozukluk
  • Ağızda kötü ve acı tat
Dil uyuşması nasıl tedavi edilir?

 Dil uyuşması için Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) doktoruna başvurmalısınız, doktor sizden çeşitli testleri yaptırmanızı isteyecek, test sonucuna göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Dudak Uyuşması Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli? Tıklayınız

Dil Hastalıkları Ve Tedavi Yolları İçin Tıklayınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası